Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test:Kia Optima 2.4l GDI-wersja bieda-z dedykacja dla..

Featured Replies

Napisano

> Posłużę się przykładem z życia. [..]

to ja tez dam taki przyklad z zycia. raz na jakis czas wsiadam sobie po poludniu do samochodu i ... jade gdzies bez celu ot dla samej frajdy z jazdy. nie, to nie kwestia kasy, bo nie trzeba zarabiac nie wiadomo ile zeby przejechac sie 50 czy 150km za miasto, tylko czerpania przyjemnosci z prowadzenia samochodu i odkrwania nowych miejsc. moze gdybys wybral samochod ktory daje choc odrobine frajdy z jazdy tez bys tak robil ? wink.gif

... tak tak , przedszkole... ćwicz wyobraznie ok.gif

Napisano

> No i super. Ja też coś oszczędzam żeby wydać gdzie indziej - jak każdy. Ale skala może być inna.

> I u OZIego pewnie jest. On na paliwie zaoszczędzie tak śmieszną kwotę, że nie ma sensu wysiłek. To

> tak jakby u nas chcieć oszczędzać paliwo przy pomocy świateł dziennych.

W pełni się zgadzam. Szkoda tylko, że OZI odebrał to jako zaglądanie w jego portfel.

Napisano

Dlaczego twierdzisz, że Fabia 1.2 TSI nie daje frajdy? Format był tym na Bałkanach,

na odpowiednich podforach są filmy i zdjęcia, sądzisz że to nie daje frajdy?

A już IMO na pewno większą, bo on może tak 'bez celu' jak napisałeś jeździć

pewnie i codziennie, a Tobie kto wie czy nie skończy się wtedy kasa na paliwo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W zeszłym roku w wakacje regularnie jeździłem E12 535i (podobny silnik jak masz w E9) na co[...]

Zaraz sie dowiesz, ze jestes marnotrawcanono.gif[...] Ja tego nie potepiam, a ja to rozumiem. skromny.gif.

. Teraz porównaj to sobie z przeciętnym polskim wynagrodzeniem i [...]

Nigy sie z HP nie dowiedzialem dokladnie ile wynosi. Ale widzisz koNik, ja nawet o zadnych $$$ nie pomyslame, piszac to - przykro mi sie zrobilo - jak zobaczylem post kogos, kogo wielce lubie i szanuje jak sprowadzil wszystko do IMVHO $$$.

Potrafie cie zrozumiec, ze kochasz stae auta ... bo maja dusze... bo nie ma plstiku... i tak, oczwscie, nie ma nic za darmo ... ale sam powidz, nie cieszysz sie, ze uratowales tle dobrych rzeczy od prawdopodobnie pewnej zaglady? hmm.gif

I sam dobrze wiesz, ze $$$ nie ma znaczenia. Ja chce BMW odnowic jak wyjechalo z fabryki, niestety - nie boje sie tego powiedziec - od wali mnie to - nie mam na to $100,000 a szkoda... Nie widze jednak powodu, aby malymi kroczkami calkowiecie projektu nie zaczac... i co z tego, ze pewnie z 10-12lat zajmie001.gif[...]

7,5-8 litrów w tych

> samych warunkach, poczułem się jakbym jeździł za darmo

zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego twierdzisz, że Fabia 1.2 TSI nie daje frajdy? Format był tym na Bałkanach,

> na odpowiednich podforach są filmy i zdjęcia, sądzisz że to nie daje frajdy?

nie wiem czy zrobil to dla frajdy czy z oszczednosci, bo na razie jedyny punkt widzenia jaki przedstawia to oszczedzanie, oszczedzanie, oszczedzanie .. to w sumie trzy punkty grinser006.gif ale to juz sie nam zbyt persnonalne robi, wiec EOT odnosnie Fromata ok.gif

> A już IMO na pewno większą, bo on może tak 'bez celu' jak napisałeś jeździć

> pewnie i codziennie, a Tobie kto wie czy nie skończy się wtedy kasa na paliwo

no niestety, ale jazda Fabią nikomu nie przynosi frajdy .. chyba ze RS grinser006.gif a o moj portfel nie powinienes sie martwic, jako ze z nazwy jest moj ok.gif

Napisano

> A gwarant jak się pokuma to co?

Nie pokumał się, musiałby przyjechać z Warszawy i porównać z fabryczną mapą, wtedy by się pokumał że jest coś namodzone, w innym przypadku po podpięciu pod kompa zmian nie widać.

Napisano

> to ja tez dam taki przyklad z zycia. raz na jakis czas wsiadam sobie po poludniu do samochodu i ...

> jade gdzies bez celu ot dla samej frajdy z jazdy. nie, to nie kwestia kasy, bo nie trzeba

> zarabiac nie wiadomo ile zeby przejechac sie 50 czy 150km za miasto, tylko czerpania

> przyjemnosci z prowadzenia samochodu i odkrwania nowych miejsc. moze gdybys wybral samochod

> ktory daje choc odrobine frajdy z jazdy tez bys tak robil ?

Cóż, nie pozostaje nic innego jak przyznać rację. Twój samochód jest lepszy od mojego. Bardzo żałuję, że zamiast 20-letniego 4.0 kupiłem nową skodę z małym litrażem... Ponadto, masz też dużo lepszą wyobraźnię, rozmach i gest ok.gif

Jesteś też super ok.gif

Napisano

> Cóż, nie pozostaje nic innego jak przyznać rację. Twój samochód jest lepszy od mojego.

akurat w kontekscie Fabii 1.2 to kazdy jest od niej lepszy grinser006.gif

> Bardzo

> żałuję, że zamiast 20-letniego 4.0 kupiłem nową skodę z małym litrażem...

na dalsze wycieczki jezdze Fiatem, nie 20-letnim i z malym litrazem ... wciaz bede rownie fajny i czy wciaz bedziesz bardzo zalowal?

> Ponadto, masz też

> dużo lepszą wyobraźnię, rozmach i gest

> Jesteś też super

dziekuje za uznanie, tylko po co te osobiste wycieczki?

Napisano

OZI ale co Ty w ogóle porównujesz.

Sam piszesz że za średnią roczną pensję masz 3 takie auta.

U nas jest dobrze jeśli takie auto spłaci w 3 lata. hahaha.gif

GDYBY u nas był taki poziom życia te małe turbawki nie miałbyby prawa bytu.

Zauważ jeszcze coś, ile razy tutaj ktoś pyta o jakiś duży silnik a potem pierwsze pytanie to gdzie założyć lpg. hahaha.gif

Napisano

> W pełni się zgadzam. Szkoda tylko, że OZI odebrał to jako zaglądanie w jego portfel.

Wątek poszedł w złym kierunku. IMO niepotrzebnie poszliśmy w dygresję finansową w wątku o silnikach.

Ja lubię z OZIm dyskutować o samochodach, bo u nich niby wszystko inaczej, a jednak sporo aut które mnie interesują jest dostępnych. Ot, choćby ta Kia Optima.

Lubię też z nim dyskutować o pieniądzach, podatkach, systemach społecznych itd. bo się bardzo różnią i wiele można się dowiedzieć na temat jak powinno funkcjonować to, co u nas raczkuje.

Jednak jak widać - nie powinno się tych dwóch płaszczyzn łączyć w jednym wątku.

hehe.gif

Napisano

> Wątek poszedł w złym kierunku. IMO niepotrzebnie poszliśmy w dygresję finansową w wątku o silnikach.

No bo jednak z silników do aspektu ekonomicznego jest jednak krótka droga.

Napisano

> nawiedzony tak samo jak ci co

> patrza na spalanie

aś mnie podsumował haha wpysk.gifhehe.gifgrinser006.gif

poza tym nie zrozumiałeś jak widać o co mi chodziło w tamtym wątku, a chodziło o koszt utraty wartości przy niewielkich przebiegach. I tak, skoro robisz swoim Fiacikiem 15kkm rocznie to patrząc na całkowity koszt km jesteś bogaty ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> No bo jednak z silników do aspektu ekonomicznego jest jednak krótka droga.

Owszem, jednak - jak widać - podążanie nią nie prowadzi do niczego dobrego.

wink.gif

Napisano

> dziekuje za uznanie, tylko po co te osobiste wycieczki?

Sam jakby zacząłeś.

Napisano

> Gdzie dla jednych jest sufit, dla innych jest podłoga. OZI, podobnie zresztą jak MF jest taki

> super, że poniżej 300HP w segmencie C/D nie schodzi, bo to zwyczajnie nie jedzie i ma czasy do

> stówy powyżej 7 sekund. Szczególnie interesujące jest, że obaj żyją w krajach, gdzie na

> drogach panuje policyjny zamordyzm.

U nas nie ma tych idiotycznych fotoradarow.

Napisano

> U nas nie ma tych idiotycznych fotoradarow.

Fotoradar dla każdego człowieka wyposażonego w telefon nie stanowi żadnego problemu.

Napisano

> Nigy sie z HP nie dowiedzialem dokladnie ile wynosi. Ale widzisz koNik, ja nawet o zadnych $$$ nie

> pomyslame, piszac to - przykro mi sie zrobilo - jak zobaczylem post kogos, kogo wielce lubie i

> szanuje jak sprowadzil wszystko do IMVHO $$$.

przeciętne polskie wynagrodzenie to ok 3000 zł na rękę

> Potrafie cie zrozumiec, ze kochasz stae auta ... bo maja dusze... bo nie ma plstiku... i tak,

> oczwscie, nie ma nic za darmo ... ale sam powidz, nie cieszysz sie, ze uratowales tle dobrych

> rzeczy od prawdopodobnie pewnej zaglady?

> I sam dobrze wiesz, ze $$$ nie ma znaczenia. Ja chce BMW odnowic jak wyjechalo z fabryki, niestety

> - nie boje sie tego powiedziec - od wali mnie to - nie mam na to $100,000 a szkoda... Nie

> widze jednak powodu, aby malymi kroczkami calkowiecie projektu nie zaczac... i co z tego, ze

> pewnie z 10-12lat zajmie[...]

> 7,5-8 litrów w tych

Kasa nie ma znaczenia jak piszesz, ale weź pod uwagę że w PL benzyna w dużej ilości beztrosko przepalana... zalatuje dla _niestety_ większości luksusem. I to nie wina ludzi że zostali postawieni przez historię/państwo w takiej sytuacji. Minie trochę lat, miejmy nadzieję że zmienią się u nas warunki a takie tematy nie będą wywoływały takich emocji wink.gif

Napisano

> przeciętne polskie wynagrodzenie to ok 3000 zł na rękę

3700 brutto to jednak troche mniej niz 3000 na reke wink.gif

Napisano

> przeciętne polskie wynagrodzenie to ok 3000 zł na rękę

A ja 12 lat zarabiałem średnoi 2400. Żeby OZI się pośmiał, to pomnóżmy to

przez miesiące i lata, wychodzi, że zarobiłem 345600 zł, a jest to 116 544 AUD.

I teraz niech OZI to sobie zestawi z tym co sam zarobił przez ostatnie 12 lat.

Będzie pewnie przepaść. Przeliczone znów podzielmy: 28800 AUD na rok,

tyle zarabiał OZI jak zaczynał robotę, a pewnie tyle zarabiają tam teraz nastolatki...

Napisano

> U nas nie ma tych idiotycznych fotoradarow.

sa sa tylko jest ich bardzo malo

TU masz jak to dokladnie wyglada

Napisano

> sa sa tylko jest ich bardzo malo

> TU masz jak to dokladnie wyglada

U mnie na wsi zdecydowali sie na nie tylko nie montowane tego, ale także usunięcie kamer robiących zdjęcia na czerwonym. Zwiększyły one ilośc wypadków.

Napisano
  • Autor

> A ja 12 lat zarabiałem średnoi 2400. Żeby OZI się pośmiał,

Pytanie calkoem na powaznie... dlaczego ja mam sie z tego smiacconfused.gif?!

to pomnóżmy to

[...]

> I teraz niech OZI to sobie zestawi z tym co sam zarobił przez ostatnie 12 lat.

> Będzie pewnie przepaść. Przeliczone znów podzielmy: 28800 AUD na rok,

> tyle zarabiał OZI jak zaczynał robotę, a pewnie tyle zarabiają tam teraz nastolatki...

Twins, nie chce tego ciagnac na MK, ale zauwaz, ze w waszej pogni za $$$ - tj twojej i Format-a calkowicie nie bierzecie pod uwage innych kosztow.. Placisz za piaskownica.gif $117 na dzien zeby sobie do przedszkola poszlolizak.gif... To policz - jak juz tak wszystko liczycie... Ma dwojke001.gif, pomnoz ile... Amoze zrozumievie, ze zakup auta jest naprawde sprawa g...a001.gif[...]

Napisano

> Sam jakby zacząłeś.

Jesli ta to odebrales to sorry 20.GIF

Napisano

> Przypomnę Ci o czym rozmawialiśmy nieco ponad 10 lat temu...

> Tak, chciałeś do Chicago ściągnąć swoje Seicento, pamiętasz?

Oczywiście ,że pamiętam.

Zrobiłem wtedy swapa na 1.2L , autko było moim oczkiem w głowie i bardzo mi było szkoda go sprzedać. frown.gif

No i oczywiście nie miałem wtedy pojęcia jakie są realia wink.gif

Teraz też mam jedno małe auto Hondę Fit 1.5L AT ale to ze względu na żonę i dlatego ,że ona jeździ 99,9% w mieście.

Czasem jeżdżę tym autem i jeśli jestem w śródmieściu to jest OK ale na autostradzie auto puchnie przy większych prędkościach sick.gif

Drugim szerokim tematem jest manualna skrzynia biegów zlosnik.gif

Też kiedyś kupiłem w USA Hondę Civic MT i po roku jazdy się wyleczyłem. hehe.gif

HanYs

Napisano

Całkiem poważnie proponuję Ci dyskusję tego rodzaju na HP ok.gif

Tak w ramach edukacji o realiach w Polsce, bo wciąż IMHO mało wiesz zlosnik.gif

Napisano

> Też kiedyś kupiłem w USA Hondę Civic MT i po roku jazdy się wyleczyłem.

A ja nadal trochę marzę o zakupie samochodu z manualem wink.gif Np. nowa Corvette czy nowe 911.

Napisano

> sa sa tylko jest ich bardzo malo

> TU masz jak to dokladnie wyglada

W IL prędkość jest podana na zdjęciu ale mandat dostajesz tylko za czerwone światło.

HanYs

Napisano

> Drugim szerokim tematem jest manualna skrzynia biegów

> Też kiedyś kupiłem w USA Hondę Civic MT i po roku jazdy się wyleczyłem.

Kolejny subtemat. Ale ja tego nie rozumiem: u nas też oferowane są wersje

z AT, a jednak ludzie masowo biorą MT. Skoro to takie wygodne, to dlaczego

się nie sprzedaje? Pomińmy cenę, skoro OZI tak prosi by nie brać $$ pod uwagę.

No, to dlaczego?

Napisano

> Kolejny subtemat. Ale ja tego nie rozumiem: u nas też oferowane są wersje

> z AT, a jednak ludzie masowo biorą MT. Skoro to takie wygodne, to dlaczego

> się nie sprzedaje? Pomińmy cenę, skoro OZI tak prosi by nie brać $$ pod uwagę.

> No, to dlaczego?

skoro u nas o wszystkim decyduje cena (sam tez tak twierdzisz), to chyba znasz odpowiedz "dlaczego" wink.gif

w jeepie mam automat i juz wiem ze gdy przyjdzie mi zmienic fiata na cos nowego to wybiore samochod z automatem, nie chce wiecej manuala clown.gif a ze nowe autoamty maja fajne manetki do zmiany biegow przy kierownicy dajac namiastkę sportowej jazdy ..... spineyes.gif

Napisano

> się nie sprzedaje? Pomińmy cenę, skoro OZI tak prosi by nie brać $$ pod uwagę.

> No, to dlaczego?

Bo jest drożej. MT w zwykłym samochodzie to przeżytek, już chyba tylko w UE ludzie to kupują.

Napisano

> No, to dlaczego?

Poza ceną to jeszcze dochodzi jeden aspekt - jak w mieście jest większość samochodów z manualem, to z automatem się trochę gorzej jeździ bo nie możesz płynnie przyspieszać za kimś.

Napisano

> Poza ceną to jeszcze dochodzi jeden aspekt - jak w mieście jest większość samochodów z manualem, to

> z automatem się trochę gorzej jeździ bo nie możesz płynnie przyspieszać za kimś.

Teraz gdy połowa aut jest na benzynę a połowa to diesle nie ma to znaczenia. I tak nie da się płynnie za kimś przyspieszać bo one mają przy różnych prędkościach zmiany biegów.

Napisano

> No, to dlaczego?

Też się nad tym zastanawiam.

Chyba nie da się racjonalnie wyjaśnić.

Raczej nie jest to kwestia kosztów, bo np klima, elektryka się przyjęła i jest oczywista, co jeszcze 15 lat temu standardem nie było.

Popularność manuali racjonalna nie jest z logicznego punktu widzenia, bo automatic uwalnia nas od kilkuset zbędnych ruchów ręką i noga każdego dnia. Dla porównania elektryka szyb uwalnia od kilku ruchów każdego dnia. Wiec co się bardziej przydaje ?

Ergo - relacja: płacę/otrzymuję jest dla automatycznej skrzyni rewelacyjna. To urządzenie uwalnia od olbrzymiej ilości ręcznej i nożnej roboty. Wyręcza bardziej niż elektryka, wspomaganie itd....

Popularność manuali jest chyba za zasadzie: dziadek miał, ojciec miał, nie odczuwali potrzeby zmiany, to i ja będę miał manual :-)

Ja zaakceptował bym manual tylko w mocnym aucie dla typowego funu, ale do codziennej jazdy nigdy do manuala nie wrócę.

Napisano

> Bo jest drożej. MT w zwykłym samochodzie to przeżytek, już chyba tylko w UE ludzie to kupują.

W EU wszystko jest odwrotnie niż na pozostałych kontynentach grinser006.gif

Popularność manuali, popularność diesli.

Napisano

> Też się nad tym zastanawiam.

> Chyba nie da się racjonalnie wyjaśnić.

...

> Ja zaakceptował bym manual tylko w mocnym aucie dla typowego funu, ale do codziennej jazdy nigdy do

> manuala nie wrócę.

da się racjonalnie wyjaśnić.

1. zobacz jakie dyskusje toczą się tu na forum. ludzie szukają nowego auta bez dwumasy, FAP/DPF, turbiny, bezposredniego wtrysku i wszystkiego nadmiarowego co może się popsuć. automat jest potencjalnie bardziej awaryjny niż manual (urban legends o skrzyniach ZF w VAG i BMW, o awariach i nienaprawialności DSG) - czyli odpada już na starcie. bo to kosztuje i wogóle...

2. cena automatu w salonie - od 6 tys -8 tys w "normalnym" segmencie (kia, alfa, VAG, renault). to jest 10% wartości auta.

3. błędne koło - kupie automat - będę miał problem ze sprzedażą (przez 2 powyższe punkty).

osobiście - nie kupie już auta na codzień bez automatu.

Napisano

> W EU wszystko jest odwrotnie niż na pozostałych kontynentach

I wcale to nie jest normalne, niestety.

Napisano

> Poza ceną to jeszcze dochodzi jeden aspekt - jak w mieście jest większość samochodów z manualem, to

> z automatem się trochę gorzej jeździ bo nie możesz płynnie przyspieszać za kimś.

Jak, a pełzanie i kontrolowanie tego hamulcem?

Napisano

> ...

> da się racjonalnie wyjaśnić.

> 1. zobacz jakie dyskusje toczą się tu na forum. ludzie szukają nowego auta bez dwumasy, FAP/DPF,

> turbiny, bezposredniego wtrysku i wszystkiego nadmiarowego co może się popsuć. automat jest

Ale jakby wbrew temu od około dekady skomplikowane i bardzo kosztogenne diesle się przyjęły. Wytłumaczeniem jest chyba to, że dopiero teraz po 6-10 latach i przebiegach 200+ kkm ludzie zobaczyli także ich ciemną stronę.

> potencjalnie bardziej awaryjny niż manual (urban legends o skrzyniach ZF w VAG i BMW, o

> awariach i nienaprawialności DSG) - czyli odpada już na starcie. bo to kosztuje i wogóle...

> 2. cena automatu w salonie - od 6 tys -8 tys w "normalnym" segmencie (kia, alfa, VAG, renault). to

> jest 10% wartości auta.

od 4000 się zaczynają hydrauliki, racja, że na 8000 się kończą. Zautomatyzowane manuale (jednosprzęgłowe automaty-jak zwał tak zwał) zaczynają się od 2500 (np Citigo). Zautomatyzowane nie są tak płynne jak hydrauliki i dsg, ale dla mnie wystarczą bo działają smile.gif

> 3. błędne koło - kupie automat - będę miał problem ze sprzedażą (przez 2 powyższe punkty).

> osobiście - nie kupie już auta na codzień bez automatu.

Np. ja kupuję auto dla siebie, a nie dla kolejnego nabywcy. Ale rozumiem ten punkt widzenia.

Napisano

> Jak, a pełzanie i kontrolowanie tego hamulcem?

Pełzanie jest mało użyteczne do jazdy w korkach. Problem polega na tym, że automatem ruszasz płynnie. A dookoła ludzie katują się z manualną skrzynią: sprzęgło -> gaz -> szukamy biegu (oby właściwy!) -> szarpnięcie-> oj za dużo gazu, oj za mało -> sprzęgło -> szukamy dwójki -> szarpnięcie (jest dwójka!) -> haaaamujeeeemy. W automatycznej skrzyni przekładasz nogę z hamulca na gaz i delikatnie jedziesz, potem znowu przekładasz nogę i stoisz. Pojeździj trochę automatem po mieście i zobaczysz, jak wkurzają ludzie z manualem dookoła.

Napisano

> Jak, a pełzanie i kontrolowanie tego hamulcem?

Normalnie.

Pełza sobie. Jak nie ma pełzać, to kładziesz nogę na hamulcu.

Napisano

> Pełzanie jest mało użyteczne do jazdy w korkach. Problem polega na tym, że automatem ruszasz

> płynnie. A dookoła ludzie katują się z manualną skrzynią: sprzęgło -> gaz -> szukamy biegu

> (oby właściwy!) -> szarpnięcie-> oj za dużo gazu, oj za mało -> sprzęgło -> szukamy dwójki -> szarpnięcie (jest dwójka!) -> >haaaamujeeeemy.

co Ty masz saame Lki na mieście? bez przesady.

>W automatycznej skrzyni przekładasz nogę z

> hamulca na gaz i delikatnie jedziesz, potem znowu przekładasz nogę i stoisz. Pojeździj trochę

> automatem po mieście i zobaczysz, jak wkurzają ludzie z manualem dookoła.

z autopsji problemu nie mam z charatkerystyką skrzyni biegów. Bardziej z zamulaniem (nie zauważają zielonego, albo ruszają jakby mieli 10 KM), ale to nie ma związku ze skrzynią.

Napisano

> co Ty masz saame Lki na mieście? bez przesady.

Akurat teraz pełno turystów, eLek też facepalm%5B1%5D.gif

> z autopsji problemu nie mam z charatkerystyką skrzyni biegów. Bardziej z zamulaniem (nie zauważają

> zielonego, albo ruszają jakby mieli 10 KM), ale to nie ma związku ze skrzynią.

Ma. Większość wrzuca bieg dopiero jak się zmienia światło. A akurat przy wyjeździe z osiedla jest taka górka przed światłami. Paniusie panicznie się boją tej górki i ruszenie z tej górki powoduje albo obicie auta z tyłu, albo dłuższą zawiechę i ruszanie z piskiem. Przy AT ten problem nie występuje. Tak, uważam że ruch w mieście byłby o wiele płynniejszy i przyjemniejszy, gdyby większość ludzi miała normalną skrzynię biegów, czyli automatyczną.

Napisano

> Akurat teraz pełno turystów, eLek też

> Ma. Większość wrzuca bieg dopiero jak się zmienia światło. A akurat przy wyjeździe z osiedla jest

> taka górka przed światłami. Paniusie panicznie się boją tej górki i ruszenie z tej górki

> powoduje albo obicie auta z tyłu, albo dłuższą zawiechę i ruszanie z piskiem. Przy AT ten

> problem nie występuje. Tak, uważam że ruch w mieście byłby o wiele płynniejszy i

> przyjemniejszy, gdyby większość ludzi miała normalną skrzynię biegów, czyli automatyczną.

mi sie bardzo podoba w stanach fala gasnących świateł stop, jak zmienia się na zielone smile.gif

Napisano

> mi sie bardzo podoba w stanach fala gasnących świateł stop, jak zmienia się na zielone

Fakt zlosnik.gif U nas słychać wkręcanie silników na 3.000 obrotów facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Oczywiście ,że pamiętam.

> Zrobiłem wtedy swapa na 1.2L , autko było moim oczkiem w głowie i bardzo mi było szkoda go sprzedać.

> No i oczywiście nie miałem wtedy pojęcia jakie są realia

Realia w Polsce nie specjalnie się zmieniły. Zwyczajnie nie znałeś hamburgerowych zlosnik.gif

Napisano

> No, to dlaczego?

Wyższa cena zakupu, do tego potencjalne problemy ze skrzynią (częściowo urban legends) i mało fachowców od naprawy. Do tego na ogół dużo gorsze osiągi i wyższe spalanie (mowa o hydrokinetykach, dwusprzęgłowe wyglądają tu trochę lepiej).

Ale ja zauważam spory przyrost aut z ASB wśród znajomych, może to też kwestia wieku (wygoda) i lepszej sytuacji materialnej niż zaraz po studiach, kiedy się cieszyliśmy jak się po rodzinie udało kupić/dostać cokolwiek co miało 4 kółka i kierownicę grinser006.gif

W ciągu ostatnich miesięcy zrobiłem 2 wycieczki automatem (każda ponad 1000km w jedną stronę). Na autostradę bez sensu, do miasta super.

Napisano

> Ale ja zauważam spory przyrost aut z ASB wśród znajomych, może to też > kwestia wieku (wygoda) i

U mnie też, obecnie w rodzinie (rodzice, bracia, ja) 4 auta, 4 automaty. Jakoś ponadstandardowo zamożni nie jesteśmy.

Napisano

> A ja 12 lat zarabiałem średnoi 2400. Żeby OZI się pośmiał, to pomnóżmy to

> przez miesiące i lata, wychodzi, że zarobiłem 345600 zł, a jest to 116 544 AUD.

> I teraz niech OZI to sobie zestawi z tym co sam zarobił przez ostatnie 12 lat.

> Będzie pewnie przepaść.

z jednej strony tak, ale z drugiej strony siła nabywcza OZIego jest trochę inna, ze względu choćby na ceny usług. U nas usługi są kilkukrotnie tańsze, więc takie porównania są bez sensu. To tak jakbyś chciał porównać zarobki w PRL do USA w dolarach w latach 70. U nas za kilka dolców kupowałeś parę kilo mięsa od gospodyni jakiego w stanach w ogóle się nie da kupić hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Silnik i wrazenia z [....]

> I tu dochodzimy do najslabszego punktu[...] a dokladniej zdechlej ryby[...]

> Auto ma 2.4l 4 cylinder silnik o papierowej mocy 148kW, lub jak kto woli na EU $$$ 201 KM i

> 250Nm...

200KM i tylko 250Nm ??? coś słabo jak na taka masę...

Napisano

> 3700 brutto to jednak troche mniej niz 3000 na reke

uwzględniając szarą strefę myślę że średnia jest jednak wyższa grinser006.gif