Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens trójramiennej kierownicy

Featured Replies

Napisano

Jakie są zalety 3-ramiennej? Bo sporo ludzi taką preferuje.

Jeździłem autem z takową i specjalnej różnicy nie widziałem w porównaniu z 4-ramienną.

Napisano

> Jakie są zalety 3-ramiennej? Bo sporo ludzi taką preferuje.

> Jeździłem autem z takową i specjalnej różnicy nie widziałem w porównaniu z 4-ramienną.

całkiem inne trzymanie kierownicy na zakrętach, nie przeszkadza tyle co 4 ramienna.

Łatwiej się nią operuje/kręci itp.

Napisano

> całkiem inne trzymanie kierownicy na zakrętach, nie przeszkadza tyle co 4 ramienna.

> Łatwiej się nią operuje/kręci itp.

W takim razie odwracając pytanie: po co w ogóle produkuje się kierownice czteroramienne? zlosnik.gif Mają jakieś zalety?

Napisano

> Jeździłem autem z takową i specjalnej różnicy nie widziałem w porównaniu z 4-ramienną.

Miałem 3-ramienną i 4-ramienną i różnic nie odczuwałem. Wspomniane lepsze prowadzenie na zakrętach też nie zaobserwowałem, kierownicą kręcę po obwodzie, więc ilość ramion nie ma znaczenia.

Napisano

W niektórych autach wygląda lepiej od czteroramiennej.

A w niektórych gorzej.

Citroen DS miał bodaj jedno ramię. To dopiero wypas.

hehe.gif

Napisano

> W niektórych autach wygląda lepiej od czteroramiennej.

> A w niektórych gorzej.

> Citroen DS miał bodaj jedno ramię. To dopiero wypas.

Nie tylko DS. ok.gif

visadash01.jpg

250px-Citroen_CX_dashboard.JPG

Napisano

różnicy w pracy kierownica nie odczułem...

Napisano

> Nie tylko DS.

O właśnie. Przekombinowane jak wszystko w tych autach, ale przynajmniej jest ciekawie.

zlosnik.gif

Napisano

> W takim razie odwracając pytanie: po co w ogóle produkuje się kierownice czteroramienne? Mają

> jakieś zalety?

W przypadku fordów te 4 ramienne miały tempomat zlosnik.gif

Napisano

> Miałem 3-ramienną i 4-ramienną i różnic nie odczuwałem. Wspomniane lepsze prowadzenie na zakrętach

> też nie zaobserwowałem, kierownicą kręcę po obwodzie, więc ilość ramion nie ma znaczenia.

Mi osobiście się bardzo dobrze jeździ po zakrętach z 3-ramienną, gorzej z 4 ramienną. Zależy jak kto pokonuje zakręty wink.gif

Napisano

> W takim razie odwracając pytanie: po co w ogóle produkuje się kierownice czteroramienne? Mają

> jakieś zalety?

Po to żeby np. w cenniku skody była dodatkowa płatna opcja zlosnik2.gif

Napisano

Na przykład w Passacie B5 albo Lagunie II w wersji powiedzmy "usportowionej" miałeś głębiej wyprofilowane fotele i właśnie trójramienną, obszytą skórą kierownicę. W obydwu tych autach trójramienne wersje mają grubszy wieniec, przez co lepiej leży w dłoni, w lagunie ponadto jest IMO ciut mniejsza (bo zwykła, czteroramienna to jak z Renault Magnum - identyczny wzór).

Napisano
  • Autor

> Na przykład w Passacie B5 albo Lagunie II w wersji powiedzmy "usportowionej" miałeś głębiej

> wyprofilowane fotele i właśnie trójramienną, obszytą skórą kierownicę. W obydwu tych autach

> trójramienne wersje mają grubszy wieniec, przez co lepiej leży w dłoni, w lagunie ponadto jest

> IMO ciut mniejsza (bo zwykła, czteroramienna to jak z Renault Magnum - identyczny wzór).

A gdyby wersja usportowiona od cywilnej różniła się tym wszystkim co wymieniłeś, za wyjątkiem liczby ramion kierownicy - pozostałyby 4 - to byłaby jakaś różnica?

Bo skóra i grubość wieńca, fotele, rozmiar - rozumiem. Tylko co daje ta mniejsza liczba ramion?

Napisano

Przyjęło się, że to niby sportowe, więc tak się to sprzedaje.

Napisano

jeździłem z 2-, 3- i 4-ro ramiennymi kierownicami - i nie widzę różnicy.

Ważniejsza jest grubość, miękkość i kształt koła w komforcie jazdy

Napisano

liczba ramion to chyba z tradycji sportowej, natomiast cała reszta - czyli jak pasuje do rąk to zupełnie inna bajka.

Czteroramienne może robią z powodu wymagań poduszek powietrznych - pewnie taniej wychodzi w produkcji niż trójramienna.

Napisano

> jeździłem z 2-, 3- i 4-ro ramiennymi kierownicami - i nie widzę różnicy.

Nie wierzę.

Jeździłem chwilę fordem ka

Chyba że o innej dwuramiennej mówisz. tutaj nie ma jak oprzeć kciuków na za 15 trzecia

540x405_ford-ka-kobiety-klimatyzacja-wsp-2430582.jpg

> Ważniejsza jest grubość, miękkość i kształt koła w komforcie jazdy

Napisano

Trochę więcej miejsca na dłonie hmm.gif Ale i tak wg mnie najwygodniejsza jest 2-ramienna.

Napisano

Bo tak się utarło, że jak 3 ramienna to już sportowa, w niczym lepsza poza wyglądem nie jest.

Napisano

> Jakie są zalety 3-ramiennej?

Nie ma żadnych, a dla mnie wadę dla której nie kupię samochodu - w czasie jazdy trzymam lewą rękę właśnie na dolnej części koła kierownicy i zwisający w dół pałąk bardzo by mi w tym przeszkadzał. Najlepszą kierownicę jaką do tej pory trzymałem ma Lanos bez poduszki zlosnik.gif.

Napisano

> Bo tak się utarło, że jak 3 ramienna to już sportowa, w niczym lepsza poza wyglądem nie jest.

Ty tak twierdzisz. Różne kierownice różnie trzymasz. Tak naprawdę tych 4-ramiennych kierownic z którymi ja się spotkałem, nie da się tak naprawdę złapać, tradycyjnym "rajdowym" chwytem i jednocześnie móc szybko i skutecznie obracać kierownicą. Do jazdy normalnej, codziennej - kwestia co kto lubi (ja uważam, że 4 ramienne są niewygodne), natomiast w sporcie, to nie jest jakiś wymysł, że stosuje się kierownice 3-ramienne (kiedyś też spotykało się 2-ramienne), po prostu tylko one zapewniają pewny chwyt kierownicy i możliwość sprawnego obracania.

Napisano

> Tylko co daje ta mniejsza liczba ramion?

Jak to co? Mniejszą wagę (przynajmniej teoretycznie) grinser006.gif a stąd już blisko do sportów samochodowych... biglaugh.gif

Napisano

To tylko zależy od układu ramion w strategicznych miejscach, może mieć i 5 ramion byle te dwa najważniejsze były ok.

Napisano

> Nie ma żadnych, a dla mnie wadę dla której nie kupię samochodu - w czasie jazdy trzymam lewą rękę

> właśnie na dolnej części koła kierownicy i zwisający w dół pałąk bardzo by mi w tym

> przeszkadzał. Najlepszą kierownicę jaką do tej pory trzymałem ma Lanos bez poduszki .

za takie publiczne wyznanie należy sie kara chłosty old.gif

Napisano

> za takie publiczne wyznanie należy sie kara chłosty

A co w tym złego? Takie ułożenie jest bardzo ergonomiczne, wygodne i bezpieczne. Nie ma sytuacji, kiedy nie wykonał bym jakiegoś manewru gorzej niż trzymając oburącz 14:45. Często też dla rozluźnienia mam lewą rękę na godzinie 10-tej, a łokieć na parapecie. Prawej ręki używam wyłącznie przy ciasnych manewrach. Ogólnie bardzo rzadko mam na kierownicy obie na raz zlosnik.gif. 30 lat za kółkiem i prawie pół miliona km bez wypadku zlosnik.gif.

Napisano

> całkiem inne trzymanie kierownicy na zakrętach, nie przeszkadza tyle co 4 ramienna.

> Łatwiej się nią operuje/kręci itp.

trzymasz za ramiona kierownice? icon_eek.gif

Napisano

> Nie wierzę.

> Jeździłem chwilę fordem ka

> Chyba że o innej dwuramiennej mówisz. tutaj nie ma jak oprzeć kciuków na za 15 trzecia

> > Ważniejsza jest grubość, miękkość i kształt koła w komforcie jazdy

konkretnie o tej:

0257217-FIAT-Seicento-1100-i.e.-Young-1999.jpg

Napisano

> konkretnie o tej:

No prawie ideał! Gdyby jeszcze zrobili węższe te ramiona przy samym kole, żeby można je było objąć kciukiem i wskazującym, oraz "wypustki" na kciuk w pozycji "za dziesięć druga" był by ideał biglaugh.gif.

To jest idealna kierownica:

287084141-Przechwytywanie.JPG

biglaugh.gif

post-103354-14352521199732_thumb.jpg

Napisano

Zrobiłem ponad 60kkm z tą kierownicą i była całkiem wygodna. Nie ustępowała tym z dużo droższych aut. Natomiast najgorsza kierownicę z samochodów którymi jeździłem miało Tico sick.gif

Napisano

> To tylko zależy od układu ramion w strategicznych miejscach, może mieć i 5 ramion byle te dwa

> najważniejsze były ok.

To zależy od całego układu ramion, nie tylko 2. I jak już pisałem - osobiście nie spotkałem się z kierownicą 4-ramienną, która pozwalałaby na przyjęcie "bojowej" pozycji jeśli chodzi o trzymanie rąk na kierownicy i ewentualny jej obrót. Czyli różnica jest, zasadnicza. Zresztą, ciekaw jestem, czy ktoś widział kiedyś kierownicę 4-ramienną w aucie rajdowym, czy wyścigowym i to za sprawą tego, o czym wspomniałem

Napisano

Powiem szczerze, ze jak chyba każdy wlasciciel Passata ja również marzę o tym żeby zamienić moją kierownicę:

2004_passat_interior.jpg

Na taką:

03.jpg

I może kiedyś to zrobię idea.gif

Pytanie było jaki sens? Nie wiem.. No po prostu ładniejsza cool.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zresztą, ciekaw jestem, czy ktoś widział kiedyś kierownicę 4-ramienną w aucie rajdowym, czy wyścigowym

> i to za sprawą tego, o czym wspomniałem

oczywiście skromny.gif

Driver-Race-Car.jpg

Napisano

Dawno dawno temu...

Jak kupowałem Skodę felicję, to chcieli sporej dopłaty za czteroramienną kierownicę, bo była ona montowana w lepszych wersjach... biglaugh.gif

A tu teraz ludziska marzą o swapie "na odwrót" biglaugh.gif

Napisano

> Powiem szczerze, ze jak chyba każdy wlasciciel Passata ja również marzę o tym żeby zamienić moją

> kierownicę:

jedna z lepszych kierownic ok.gif

> Na taką:

mialem taka w audi-nie podobala mi sie.

teraz w touranie mam taka specyficzna czteroramienna- najbrzydsza i najgorsza kierownica jaka kiedykolwiek mialem w aucie. no.gif

Napisano

> Dawno dawno temu...

> Jak kupowałem Skodę felicję, to chcieli sporej dopłaty za czteroramienną kierownicę, bo była ona

> montowana w lepszych wersjach...

> A tu teraz ludziska marzą o swapie "na odwrót"

Wróci moda ze starych czasów - w 125p i Syrence były dwuramienne zlosnik.gif

Napisano

> Wróci moda ze starych czasów - w 125p i Syrence były dwuramienne

Już wraca wink.gif

2014-mercedes-s-class-6_1035-800x600.jpg

Napisano

> Powiem szczerze, ze jak chyba każdy wlasciciel Passata ja również marzę o tym żeby zamienić moją

> kierownicę:

> Na taką:

> I może kiedyś to zrobię

> Pytanie było jaki sens? Nie wiem.. No po prostu ładniejsza

Miałem w Passacie taką 4ro ramienną i była świetna ok.gif

W Toledo miałem tą z drugiego zdjęcia i w tym aucie była ok, ale ogólnie wolę 4ro ramienne grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> kierownicę:

Tylko czy będzie lepsza podczas jazdy?

Ja do swoje 4-ramiennej jestem bardzo przyzwyczajony, teraz będę miał 3-ramienną i czuję że to będzie zmiana na gorsze.

Napisano

> Wróci moda ze starych czasów - w 125p i Syrence były dwuramienne

Maciu w Felce też pewnie taką miał. Ja zresztą też, ale szybko wymieniłem na tę ładniejszą.

Napisano

> A co w tym złego? Takie ułożenie jest bardzo ergonomiczne, wygodne i bezpieczne. Nie ma sytuacji,

> kiedy nie wykonał bym jakiegoś manewru gorzej niż trzymając oburącz 14:45.

Widać nie zdarzyła Ci się na tyle podbramkowa sytuacja, byś nie zdążył.

> Ogólnie bardzo rzadko mam na kierownicy obie na raz . 30

> lat za kółkiem i prawie pół miliona km bez wypadku .

Zajedź na jakiś Orlen. Tam (z reguły) mają najnowsze wydanie "Szybkości bezpiecznej" S.Zasady. Zakup i przeczytaj. Zobaczymy jakie wnioski wyciągniesz.

Napisano

> trzymasz za ramiona kierownice?

zdarza się, też łatwo się kręci łapiąc za dolne ramię, ciężej mi to wychodzi w 4 ramiennej wink.gif

Napisano

> Ładniejszej okleiny z meblościanek nie mieli? To wygląda odpustowo.

Mi sie podoba. A to nie okleina smile.gif

Napisano

Jeździłem wcześniej autami z dwu- i czteroramiennymi kierownicami.W obecnym aucie posiadam taką

DSC08457.JPG

Z różnic na plus ta jest odrobine mniejsza niż ta w poprzednim aucie.Ilość ramion nie ma tu wiekszego znaczenia, jeśli idzie o komfort.Ważniejsze żeby była obszyta skórą wink.gif

Napisano

> kierownicę:

> Na taką:

> I może kiedyś to zrobię

To bez sensu (chyba) zamiana. Jak już chcesz zamieniać na trójramienną to wybierz o mniejszej średnicy.

Napisano

> Ważniejsze żeby była obszyta skórą

wyjde teraz na wiesniaka hehe.gif

mialem kierownice plastikowe i w skorze-nigdy nie odczulem roznicy spineyes.gif