Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dlaczego chlapacze nie sa obowiazkowe

Featured Replies

Napisano

dzis jechalem do pracy za autem typu kompakt z chlapaczami i bez chlapaczy.

dla czepialskich:

na tej samej drodze, przy tej samej predkosci i pogodzie - lekki deszczyk.

roznica jest KOLOSALNA

Za autem bez chlapaczy praktycznie non-stop wycieraczki i plyn do spyskiwaczy za autem z chalapczami plynu do spryskiwaczy zdecydowanie miej uzywalem.

Jechalem tez za duzym sedanem bez chlapaczy i bylo to lepiej niz niz za kompaktem bez chlapczy ale nie tak dobrze jak za autem z chlapaczami

jestem zdania ze auta z krotkim tylem powinny bez obowiazkolo wyposazone w chlapacze i powinien byc to dodatkowy pkt do sprawdzania przez OSK

Napisano

> dzis jechalem do pracy za autem typu kompakt z chlapaczami i bez chlapaczy.

> dla czepialskich:

> na tej samej drodze, przy tej samej predkosci i pogodzie - lekki deszczyk.

> roznica jest KOLOSALNA

> Za autem bez chlapaczy praktycznie non-stop wycieraczki i plyn do spyskiwaczy za autem z

> chalapczami plynu do spryskiwaczy zdecydowanie miej uzywalem.

> Jechalem tez za duzym sedanem bez chlapaczy i bylo to lepiej niz niz za kompaktem bez chlapczy ale

> nie tak dobrze jak za autem z chlapaczami

> jestem zdania ze auta z krotkim tylem powinny bez obowiazkolo wyposazone w chlapacze i powinien byc

> to dodatkowy pkt do sprawdzania przez OSK

Jedno to woda, a kolejna rzeczą są kamienie no.gif

Często jest tak, że zderzak ma na krańcach skosy, które odkrywają część koła. Jadąc za takim po mokrej nawierzchni mamy na szybie deszcz, gdy nie pada.

Ja u siebie w każdym aucie po zakupie dokładam krótkie chlapacze - nie jest to droga rzecz.

Napisano

> dla czepialskich:

> roznica jest KOLOSALNA

> Za autem bez chlapaczy praktycznie non-stop wycieraczki i plyn do spyskiwaczy za autem z

> Jechalem tez za duzym sedanem bez chlapaczy i bylo to lepiej niz niz za kompaktem bez chlapczy ale

> jestem zdania ze auta z krotkim tylem powinny bez obowiazkolo wyposazone w chlapacze i powinien byc

Kolego chyba ci sie rozchodzi o htb a nie o klasę kompaktów,lecz popieram htb powinien mieć obowiązkowo chlapacze

Napisano

nie wiem jak u innych marek ale w MATIZ-ie miałem fabrycznie chlapacze przód i tył... wink.gif

wiem, to był szpan wink.gif

ale śmiechy na bok i patrząc estetycznie to chlapacze są brzydkie sick.gif

Napisano

Kiedys tak bylo. Zdaje sie byl nawet jakis wzor, ktory bral pod uwage odleglosc dolnej krawedzi auta do ziemi i odleglosc od kola do konca auta i tak decydowal, ktore auta musza miec chlapacze. Jednak jakis czas temu (i to juz chyba dluzszy) to zniesiono i obowiazku nie ma.

Napisano

> Ja u siebie w każdym aucie po zakupie dokładam krótkie chlapacze - nie jest to droga rzecz.

Ja też. Miałem w CC, w Matizie, w Pikusiu, teraz mam w Scenicu. I moim zdaniem wcale brzydko nie wyglądają. smile.gif

Napisano

>I moim zdaniem wcale brzydko nie

> wyglądają.

To jesteś w mniejszości. Czy scenic tez jest ładny? zlosnik.gifwink.gif

Napisano

Brzydko to wygląda, chlapacze to przeżytek no.gif

Napisano

> nie wiem jak u innych marek ale w MATIZ-ie miałem fabrycznie chlapacze przód i tył...

> wiem, to był szpan

> ale śmiechy na bok i patrząc estetycznie to chlapacze są brzydkie

Ale za to praktyczne i zmniejszają efekt piaskowania progów/podłogi smile.gif Mam chlapacze i nie uważam, by moje auto straciło na estetyce (której nigdy nie miało hahaha.gif) ok.gif

Napisano

> Ale za to praktyczne i zmniejszają efekt piaskowania progów/podłogi Mam chlapacze i nie uważam, by

> moje auto straciło na estetyce (której nigdy nie miało )

To zobacz sobie co się dzieje między chlapaczem a progiem/nadkolem smirk.gif Tam się zbiera cały syf, chlapacz pracuje i masz gwarantowaną rdzę.

Napisano

> To zobacz sobie co się dzieje między chlapaczem a progiem/nadkolem Tam się zbiera cały syf,

> chlapacz pracuje i masz gwarantowaną rdzę.

Bez chlapaczy wystarczy raz przejechać się po szutrze i masz odpryski na bokach karoserii.

Napisano

> Bez chlapaczy wystarczy raz przejechać się po szutrze i masz odpryski na bokach karoserii.

a kto Ci każe jeździć jak szalony po szutrze?

Napisano

> a kto Ci każe jeździć jak szalony po szutrze?

Nie trzeba szalenie jechać. Wystarczy 30km/h zlosnik.gif

Często u nas też drogi są polewane lepikiem i posypywane grysikiem - na takiej drodze też łatwo o odpryski karoserii.

Napisano

> a kto Ci każe jeździć jak szalony po szutrze?

Chlapacze wyglądając tragicznie, ale niestety są praktyczne frown.gif

Napisano

> Brzydko to wygląda, chlapacze to przeżytek

Skoro przeżytek to co je zastąpiło?

Ja niestety nie mam chlapaczy ani w obecnym, ani w poprzednim nie miałem. W nagrodę jest wtedy problematyczne czyszczenie tylnego zderzaka w dolnej jego części oraz smoła i podobne na drzwiach przednich poniżej listew

Napisano

> Skoro przeżytek to co je zastąpiło?

> Ja niestety nie mam chlapaczy ani w obecnym, ani w poprzednim nie miałem. W nagrodę jest wtedy

> problematyczne czyszczenie tylnego zderzaka w dolnej jego części oraz smoła i podobne na

> drzwiach przednich poniżej listew

A w czym to przeszkadza? Nie mam chlapaczy i jakoś nie zauważyłem smoły i odprysków hmm.gif Jak się jeździ w terenie, to się kupuje auto terenowe wink.gif

Napisano

> Krótkie chlapacze są git

Ale to coś w ogóle daje?

Napisano

ale tylny ma dolna krawędź wyżej niż próg, może trochę zniweluje, ale wątpię w znaczącą różnicę

Napisano

> Ale to coś w ogóle daje?

Kamienie, żwir, piasek, etc. nie niszczą progów (lakieru) w miejscu bliżej koła. Przydałyby mi się takie w Stilo.

Napisano

> Kamienie, żwir, piasek, etc. nie niszczą progów (lakieru) w miejscu bliżej koła. Przydałyby mi się

> takie w Stilo.

Takie krótkie? Wątpię.

Napisano

> Takie krótkie? Wątpię.

Ja nie, najbardziej zniszczone mam właśnie w tym miejscu jak na zdjęciu wyżej (nie wiem co to - Cruze?) jest zamontowany ten krótki chlapacz.

Napisano

> Ale to coś w ogóle daje?

No ciekawe, założyłbym takie krótkie, bo w normalnych przy białym lakierze będzie dramat, ale nie ma takich krótkich ori oslabiony.gif

Napisano

> Takie krótkie? Wątpię.

W Lacetti nie miałem i pojawiły się odpryski na lakierze po bokach. Założyłem i było po problemie.

Stąd nauczony doświadczeniem założyłem chlapacze do Cruze.

Napisano

> Ale za to praktyczne i zmniejszają efekt piaskowania progów/podłogi Mam chlapacze i nie uważam, by

> moje auto straciło na estetyce (której nigdy nie miało )

Tylko w wielu przypadkach one same wydzieraja lakier do golej blachy, mialek kiedys, wiecej nie chce sick.gif

Napisano

no w cruze to jakoś wygląda ok.gif

a wyobrażacie sobie porsche z chlapaczami albo inne "fajne" wozy ??

Napisano

> No ciekawe, założyłbym takie krótkie, bo w normalnych przy białym lakierze będzie dramat, ale nie

> ma takich krótkich ori

Nie przesadzaj ! no.gif

jakiś tekst

Napisano

> No ciekawe, założyłbym takie krótkie, bo w normalnych przy białym lakierze będzie dramat, ale nie

> ma takich krótkich ori

9603S8.jpg

Nie są takie złe hmm.gif - tragedii nie ma. grinser006.gif Biały to tak z definicji dość szybko przestaje być "świeży"...

Napisano

> Chlapacze wyglądając tragicznie, ale niestety są praktyczne

ori wyglądają tak:

chlapacze.JPG

co w nich tragicznego?

IMHO są całkiem estetyczne

Napisano

Oczywiste, że chlapacze dużo dają. Chlapanie jest zdecydowanie ograniczone. Jednak są bardzo podatne na uszkodzenia. Szczególnie na krawężnikach i w kopnym śniegu. Ich materiały są...dalekie od warunków, w których pracują. A krótkie, plastikowe...jakoś mnie nie przekonują w porównaniu do tradycyjnych, długich, gumowych...z szachownicą i odblaskami. zlosnik.gif

Powinno być to rozwiązane w nowoczesny sposób. Chlapacze wysuwane...elektrycznie...tylko podczas deszczu. To byłoby coś! Ale producenci wolą dziurki USB...a elektryczne to ręczne hamulce...bo od dźwigni to się można spocić. cfaniaczek.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie są takie złe - tragedii nie ma. Biały to tak z definicji dość szybko przestaje być

> "świeży"...

że tak powiem, nędza oslabiony.gif

Napisano

> ori wyglądają tak:

> co w nich tragicznego?

> IMHO są całkiem estetyczne

Te jeszcze jakoś wygladają ok.gif

Napisano

> Nie ma do 5008

Pokombinuj coś z innych pugów ok.gif

Ja do stilo też dobierałem z różnych i fajnie się udało ok.gif

jakiś tekst ok.gif

Napisano

> Pokombinuj coś z innych pugów

> Ja do stilo też dobierałem z różnych i fajnie się udało

> jakiś tekst

Moge kupic ori, ale sam widzisz jak to wyglada sick.gif

Napisano

> Moge kupic ori, ale sam widzisz jak to wyglada

Podjedz do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu motoryzacyjnego. ok.gif

Poproś gościa żeby ci pokazał wszystkie dostępne modele ok.gif

Pooglądaj, wybierz, zostaw 100pln. kaucji. ok.gif

Weź po jednym z każdego wybranego modelu i przymierzaj ok.gif

Ja tak zrobiłem i za całość wydałem coś ok 70 pln ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Jedyne porządne to takie:

I wszystkie rajdówki powinny z nimi jeździć, bo ja już mam kilka śladów po kamieniach z rajdówki bez chlapaczy. Kajto też mnie kiedyś obijał grinser006.gif

W Matizie miałem fabryczne chlapacze ale przednie pourywałem jeżdżąc po jakiś dziurach i krawężnikach.

Venga też miała standardowo chlapacze i jakoś tragicznie nie wyglądają wink.gif

Napisano

> Za autem bez chlapaczy praktycznie non-stop wycieraczki i plyn do spyskiwaczy za autem z chalapczami plynu do spryskiwaczy zdecydowanie miej uzywalem.

Brak obowiązku stosowania chlapaczy to pewnie efekt lobbingu producentów płynu do spryskiwaczy grinser006.gif

ps.

Sam mam chlapacze w samochodzie i uważam, że to rozwiązanie jest jak najbardziej pozytywne!

Napisano

> A w czym to przeszkadza? Nie mam chlapaczy i jakoś nie zauważyłem smoły i odprysków Jak się jeździ

> w terenie, to się kupuje auto terenowe

To kup psikadło na smołę i zadaj na drzwi poniżej listew. Mnie po pierwszym użyciu szczena opadła, a też ,,nie miałem".

Napisano

> A w czym to przeszkadza? Nie mam chlapaczy i jakoś nie zauważyłem smoły i odprysków Jak się jeździ

> w terenie, to się kupuje auto terenowe

Po pierwsze to przypominam się z pierwszym pytaniem. Skoro nazywasz je przeżytkiem to chciałbym wiedzieć co lepszego stosuje się teraz?

Po drugie, nie zauważyć problemu nie oznacza, że go nie ma. Żebyś nawet upierał się, że masz super cudowny samochód, który bez chlapaczy w ogóle nie chlapie ani nie przykleja się do niego bardziej syf z drogi to i tak mnie nie przekonasz bo są inne samochody, w których obecność chlapaczy daje poprawę.

Po trzecie nie jeżdżę w terenie, smoła wiesz skąd się bierze, więc nie wiem co chciałeś przekazać uwagą o terenówce (w której chlapacze mają w dodatku jeszcze większy sens) icon_rolleyes.gif

Widzę, że ten wątek pokazał jakąś dziwną modę pokazującą, że chlapacz hańbi samochód. Zupełnie jak to przekonanie, że ładne laski nie... załatwiają potrzeb fizjologicznych smirk.gif

Napisano

> Po pierwsze to przypominam się z pierwszym pytaniem. Skoro nazywasz je przeżytkiem to chciałbym

> wiedzieć co lepszego stosuje się teraz?

> Po drugie, nie zauważyć problemu nie oznacza, że go nie ma. Żebyś nawet upierał się, że masz super

> cudowny samochód, który bez chlapaczy w ogóle nie chlapie ani nie przykleja się do niego

> bardziej syf z drogi to i tak mnie nie przekonasz bo są inne samochody, w których obecność

> chlapaczy daje poprawę.

> Po trzecie nie jeżdżę w terenie, smoła wiesz skąd się bierze, więc nie wiem co chciałeś przekazać

> uwagą o terenówce (w której chlapacze mają w dodatku jeszcze większy sens)

> Widzę, że ten wątek pokazał jakąś dziwną modę pokazującą, że chlapacz hańbi samochód. Zupełnie jak

> to przekonanie, że ładne laski nie... załatwiają potrzeb fizjologicznych

Po cholerę chlapacz w samochodzie? Że niby tam coś się rysuje? I co z tego? A wizualnie chlapacze są okropne no.gif

Napisano

> Po cholerę chlapacz w samochodzie? Że niby tam coś się rysuje? I co z tego? A wizualnie chlapacze

> są okropne

Są gorsze rzeczy- są samochody z piękną linią, opływowymi kształtami i nagle przed przednią szybą wyrastają dwa metalowe pręty z gumkami na końcach- nazywają to wycieraczki hehe.gif Niesamowicie psuje to efekt ale bez tego nie da się jechać w czasie deszczu, więc nie ma dyskusji. Chlapacze natomiast nie uniemożliwiają jazdy i ich brak nie jest tak bardzo dotkliwy, więc widzę nagle ich posiadanie staje się estetycznym nietaktem icon_rolleyes.gif

Dzięki za odpowiedź na podwójnie zadane pytanie ok.gifhehe.gif

Napisano

Jestem zwolennikiem chlapaczy.

Jeżeli producent przewidział do danego pojazdu chlapacze to zawsze staram się o to by je założyć.

Wygląd ma drugorzędne znaczenie. Mówimy tutaj o chlapaczach fabrycznych, które zaleca producent pojazdu.

Niedawno do Fiata Idea kupiłem fabryczne chlapacze, w Skodzinie też zamontowałem. W obu samochodach są z przodu i z tyłu.

Jaki sens?

Mniej kamyczków uderza o próg błotnik i drzwi, a z tyłu o dolną krawędź zderzaka. Mniej brudny jest samochód z boku i z tyłu.

A jeżeli ktoś jedzie przede mną to po prostu jadę z dużym odstępem i nie muszę pryskać płynem.

Napisano

> uwagą o terenówce (w której chlapacze mają w dodatku jeszcze większy sens)

Jechałeś kiedyś terenówką w off-roadzie? Ewentualne chlapacze zostałyby gdzieś w błocie już na pierwszej wycieczce.

k.

Napisano

> dla czepialskich:

> roznica jest KOLOSALNA

Moim zdaniem to problem brudnych dróg a nie chlapaczy.

Napisano

> Po cholerę chlapacz w samochodzie? Że niby tam coś się rysuje? I co z tego? A wizualnie chlapacze

> są okropne

Kupiłem auto bez chlapaczy. Pierwszej zimy nazbierało się zlodowaciałego błota śniegowego w nadkolach i pod progami tyle, że tarło to o glebę i oponę. Musiałem pół godziny odbijać to dziadostwo. Kolega kopnął w taką bryłę raz za mocno i odpadło mu to z lakierem z progu.

W poprzednich autach miałem chlapacze. Wystarczyło wtedy kopnąć w chlapacz i cały nazbierany śnieg odpadał.

A wizualnie ... to częściej widzę swoje auto zza kierownicy niż z zewnątrz.

Napisano

> Jechałeś kiedyś terenówką w off-radzie? Ewentualne chlapacze zostałyby gdzieś w błocie już na

> pierwszej wycieczce.

> k.

hmm.gif a oni tego nie wiedzą?

lrg_article_11548-img_0.jpg

mam chlapacze i jakoś mi nie przeszkadzają

coś tam pewnie próg osłaniają