Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabrali mi DR

Featured Replies

Napisano

> Zrob badanie na tych lampach co masz i zapomnij o sprawie. Nastepny Policjant co się tego przyczepi

> trafi się za pare lat.

A Ty jak zwykle dajesz świetne rady. sick.gif

dranio

Napisano

> diagnosta wysmiał policjanta, że nawet on na stacji nie ma

> przyrządów do sprawdzenia samopoziomowania a policjant zrobił to na drodze...

Powiedz diagnoscie, aby oddal uprawnienia bo te ktore ma nie sa warte papieru na ktorym zostaly wydrukowane.

Nie trzeba wcale byc diagnosta aby sprawdzic, ze niemasz samopoziomowania, wystarczy

1. wylaczyc i wlaczyc swiatla - te "opadaja" i samopoziomuja sie

2. obudowa lampy jest inna, w koncu musi poomiescic silnik ktory samopoziomuje.

Jednym slowem nalezalo Ci sie a diagnosta DEBIL !

wink.gif

Napisano

> były testowane te same samochody z DPF i z wyciętym... te z wyciętym dalej spełniały normy

> spalin...

Normy nie obejmują sadzy, czyli cząstek stałych.

> A przy dopalaniu DPF , zwiększa się emisja CO2 i tlenków azotu i pewnie innych związków....

Ale dzieje się to raz na jakiś czas, a jedź sobie za dieslem bez DPF sick.gif

> Więc cały system EKO jest śmieszny:D .... ale spoko , nie każdy musi to rozumieć

> i nie o tym temat.

Nie jest. O katalizatorach też tak kiedyś pisali. Młody jesteś, więc nie pamiętasz, jakie powietrze było w miastach 20 lat temu (pomimo zdecydowanie mniejszej ilości samochodów). Teraz jest bez porównania lepiej - właśnie dzięki normom spalin, katalizatorom i DPF.

Napisano

> A Nubira robiła. Za to z ciekawostek: Opel Vectra ze skrętnymi ksenonami po włączeniu świateł w

> ramach testu nie macha góra-dół tylko robi zeza.

każde auto ze skrętnymi ksenonami macha góra dół, a potem na boki.

Napisano
  • Autor

> 2. obudowa lampy jest inna, w koncu musi poomiescic silnik ktory samopoziomuje.

> Jednym slowem nalezalo Ci sie a diagnosta DEBIL !

Jaka obudowa?

Napisano

> Szczególnie jak się wypala

Jak spala sadzę, to nie emituje cząstek stałych, a o to właśnie chodzi.

Napisano

> Czyli przy obciążonym aucie walisz ludziom po oczach?

Czyli mając nóż od razu jestem mordercą?

Oczywiście nie pochwalam takich przeróbek, ale świat nie jest czarno-biały - sam brak poziomowania nie jest jakiś strasznym problemem jeśli kierowca jest ogarnięty i wie do czego służy ręczny korektor ustawienia świateł, a reflektor jest przystosowany do palników ksenonowych (kształt odcięcia światła). Co prawda jest parę wyjątków które opisałem wcześniej gdzie ciężko jest korygować ręcznie, ale takie sytuacje zdarzają się częściej np przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia czy na łukach drogi gdzie wspomniane poziomowanie też nic nie daje.

Podsumowując, nie pochwalam, ale pod pewnymi warunkami nie jest to duże przewinienie.

Napisano

> Problem jest taki, że w 90% przypadków silniczki do samopoziomowanych reflektorów są całkiem inne

> niż do "zwykylch", mają inne sterowanie. więc nie ma regulacji.

> Mogą sobie świecić najlepiej na świecie - nie ma to homologacji i nie wolno z tym jeździć.

Guzik prawda. Masz mieć tylko oznaczenie homologacji (§ 10. 1. - Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia).

Zastosowanie innego źródła światła nie powoduje, że to oznaczenie magicznie znika.

> W razie wypadku, jak drugi uczestnik będzie kumaty i powie że go tym oślepiłeś to masz przerąbane w sądzie, nieważne czy ma rację czy nie.

Guzik prawda ponownie.

Napisano

Którego to superba masz bez skrętnych xenonów?

Krawiec

Napisano

> Guzik prawda. Masz mieć tylko oznaczenie homologacji, nieważne dla jakiego typu. (§ 10. 1. -

> Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu

> ich niezbędnego wyposażenia).

Rozwin proszę - bo ja wiem, że całkiem inaczej są oznaczone lampy od ksenonów i lampy od halogenów. Przy każdym miejscu na żarówkę masz napisane jakie tam ma byc źródło światła - masz napisane H7 to w lampie ma być H7 i koniec.

Montowałem zarówno HID dawno temu do puncioka jak i montowałem oryginalne ksenony do focusa - temat mam zbadany.

> Guzik prawda ponownie.

no to prosze o konkrety i kontrargumenty.

Napisano

> chyba nigdy nie widziałes testu ksenonów...

Są różne rozwiązania. Jeśli chodzi o ekstremalne przypadki, to w Omedze trzeba było się naprawdę postarać aby to zobaczyć, za to w Lagunie światła kręcą się jak lasery w dyskotece... zlosnik.gif

Napisano

> Są różne rozwiązania. Jeśli chodzi o ekstremalne przypadki, to w Omedze trzeba było się naprawdę

> postarać aby to zobaczyć, za to w Lagunie światła kręcą się jak lasery w dyskotece...

no ale w nubirze to te silniczki się lekko ustawiały, z resztą wmatizie też - minimalny ruch.

Test ksenonów to konkretny ruch świateł - tutaj z mojego passka b6 (cos podczas zeza lewa lampa zazrywiła, dlatego to nakręciłem)

Napisano

> Jak spala sadzę, to nie emituje cząstek stałych, a o to właśnie chodzi.

Ale bąki puszcza i to nie małe, a do tego chyba się odnosiłem? cfaniaczek.gif

Napisano

> Szczególnie jak się wypala

Jak wypala też nie puszcza. Za autem nigdy nie jest czarno.

Napisano

> chyba nigdy nie widziałes testu ksenonów...

Widziałem. A widziałeś Nubirę? cfaniaczek.gif

Napisano

> Powiedz diagnoscie, aby oddal uprawnienia bo te ktore ma nie sa warte papieru na ktorym zostaly

> wydrukowane.

> Nie trzeba wcale byc diagnosta aby sprawdzic, ze niemasz samopoziomowania, wystarczy

> 1. wylaczyc i wlaczyc swiatla - te "opadaja" i samopoziomuja sie

> 2. obudowa lampy jest inna, w koncu musi poomiescic silnik ktory samopoziomuje.

> Jednym slowem nalezalo Ci sie a diagnosta DEBIL !

z tego wynika ze fabryczne ksenony w primerze P12 nie mialy samopoziomowania hehe.gif

na serio oczywiscie mialy ale takiego testu nie dalo sie zrobic.

Napisano

> Widziałem. A widziałeś Nubirę?

trochę nawet jeździłem

Napisano

> każde auto ze skrętnymi ksenonami macha góra dół, a potem na boki.

Ale niektóre machają lewo-prawo a nie robią zeza.

Napisano

> Rozwin proszę - bo ja wiem, że całkiem inaczej są oznaczone lampy od ksenonów i lampy od halogenów.

> Przy każdym miejscu na żarówkę masz napisane jakie tam ma byc źródło światła - masz napisane

> H7 to w lampie ma być H7 i koniec.

Masz rację - są inaczej oznaczone, są inne procedury homologacji itd.

Ale jako kierowcę obowiązuje Cię tylko wymogi w

- Prawie o Ruchu Drogowym oraz

- Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

A tam wymogu zgodności źródła światła z oznaczeniem homologacji nie ma (jest wymóg homologacji - ale jakiejkolwiek). Swiatła mijania mają tylko:

- powinny być asymetryczne i oświetlać drogę po prawej stronie na większą odległość niż po lewej stronie 26)

- dostatecznie oświetlać drogę conajmniej na 40 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza 37)

26) Stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1976 r. oraz motocykla wyposażonego w światła mijania z żarówkami halogenowymi. Nie dotyczy motocykla zarejestrowanego po dniu 31 grudnia 2009 r.

37) Warunek można uznać za spełniony dla świateł z halogenowym lub wyładowczym (ksenonowym) źródłem światła, jeżeli natężenie oświetlenia każdego światła w punktach 50 R i 75 R, dla świateł asymetrycznych, spełnia wymagania pkt 6.2.5 dla klasy B Regulaminu nr 112 EKG ONZ podczas pracy silnika przy średniej prędkości obrotowej.

Napisano

> Ale niektóre machają lewo-prawo a nie robią zeza.

jak to sobie producent wymyśli to jego sprawa - grunt że system sprawdzi ze silniczki skręcają na boki.

Napisano

> No przecież to ich problem. Jak im nie pasuje to niech nie jeżdżą z przeciwka!

Jedyny głos rozsądku na tym forum zlosnik.gifgrinser006.gifpalacz.gif

Powinni Ci spalić od razau to auto na drodze cool.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ale bąki puszcza i to nie małe, a do tego chyba się odnosiłem?

Bąki bąkami, ale chodzi o eliminację rakotwórczych cząstek stałych, a to właśnie robi DPF, nawet w trakcie wypalania.

Napisano

> Czyli mając nóż od razu jestem mordercą?

> Oczywiście nie pochwalam takich przeróbek, ale świat nie jest czarno-biały - sam brak poziomowania

> nie jest jakiś strasznym problemem jeśli kierowca jest ogarnięty i wie do czego służy ręczny

> korektor ustawienia świateł, a reflektor jest przystosowany do palników ksenonowych (kształt

> odcięcia światła). Co prawda jest parę wyjątków które opisałem wcześniej gdzie ciężko jest

> korygować ręcznie, ale takie sytuacje zdarzają się częściej np przy dojeżdżaniu do wierzchołka

> wzniesienia czy na łukach drogi gdzie wspomniane poziomowanie też nic nie daje.

> Podsumowując, nie pochwalam, ale pod pewnymi warunkami nie jest to duże przewinienie.

Myślę, że problemem jest to, że reflektor ksenonowy po wsadzeniu do auta bez automatycznego poziomowania nie zawsze chce działać z ręczną regulacją świateł. I wtedy nie działa poziomowanie w ogóle.

Napisano

> Za to powinni w ogóle bić nogami

laguna tak ma seryjnie chyba zlosnik.gif

Napisano

czyli mogę sobie władować HID do oryginalnej lampy, bo jest homologowana?

Napisano

> laguna tak ma seryjnie chyba

Ta Laguna, za którą przepraszał producent? grinser006.gif

Napisano

> trochę nawet jeździłem

No to widziałeś że macha. Oczywiście w mniejszym zakresie niż nowoczesne ksenony ale macha. A napisałem to jako ciekawostkę, że zwykłe światła też mogą takie testy robić.

Napisano

> Ta Laguna, za którą przepraszał producent?

ta zlosnik.gif

Napisano

> czyli mogę sobie władować HID do oryginalnej lampy, bo jest homologowana?

Tak, ale pod warunkiami 37) - że nie będziesz oślepiać.

Ale wytłumacz to upartemu Panu policjantowi grinser006.gif

Napisano

> Tak, ale pod warunkiami 37) - że nie będziesz oślepiać.

> Ale wytłumacz to upartemu Panu policjantowi

pierwszy raz czytam taką argumentację, więc odniosę się jak to skonfrontuję zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

To wg Ciebie policjant miał prawo zabrać mi DR w przypadku gdy moje auto jest wyposażone w oryginalne Alfowskie homologowane lampy xenonowe oraz układ spryskiwania lecz nieposiadające samopoziomowania?

Napisano

W EU to jest wymagane wiec powinienes miec, Koneic kropka. Czy slusznie czy nie to nie wiem. W USA to nie jest wymagane i ludzie jezdza i zyja.

Napisano

> Po włączeniu świateł system wykonuje test i korektę świateł.

> Widoczne jest to bardzo wyraźnie.

> Snop światła najpierw pojawia się powiedzmy na ścianie, następnie ten snop przesuwa się w górę, w

> dół i znajduje optymalne położenie.

zrobienie układu, który wykonuje takie pseudopoziomowanie kosztuje kilka złotych.

Można nawet coś takiego kupić http://www.xenonowe.pl/produkt/281/samopoziomowanie-self-tester-regulacji-lamp

Nic taki test jak piszesz nie da.

Napisano

> W EU to jest wymagane wiec powinienes miec, Koneic kropka. Czy slusznie czy nie to nie wiem. W USA

> to nie jest wymagane i ludzie jezdza i zyja.

W Europie mamy uwspólnione zasady homologacji - co można, a czego nie, sprzedawać.

Nie ma jednak identycznych wymogów co do wymagań technicznych czy wyposażenia dla pojazdów, które już zostały sprzedane/zarejestrowane.

Napisano

> zrobienie układu, który wykonuje takie pseudopoziomowanie kosztuje kilka złotych.

> Można nawet coś takiego kupić

> http://www.xenonowe.pl/produkt/281/samopoziomowanie-self-tester-regulacji-lamp

> Nic taki test jak piszesz nie da.

I OK. Zgadzam się.

Zakładam jednak sytuację, w której takiego testu nie ma i policjant zabiera dowód rej.

Gdyby coś takiego kolega miał zamontowane to pewnie policjant dowodu by nie zabrał.

Napisano

Tak apropos zabrania dowodu rejestracyjnego. Wie ktoś może, czy WK posiada informacje o tym, czy DR był kiedykolwiek zatrzymany? Mam na myśli sytuację, że petent podchodzi do okienka ze swoim DR i pyta, czy został dowód od tego konkretnego samochodu był (lub nie był) kiedykolwiek zatrzymany przez policję? cfaniaczek.gif

Napisano

> Jaka obudowa?

Kwestia tago z ktorego roku jest Auto. Obudowa lampy Moez byc inna w przypadku niepoziomowanych swiatel , poziomowanych sterowanych recznie, samopoziomujacych.

wink.gif

Napisano

> Powinni na szrot auto odrazu kierowac za brak homologacji.

dlaczego twierdzisz, ze jest brak homologacji ?

Napisano

> Zatrzymali mnie za prędkość, ale przy okazji zainteresowali się xenonowymi lampami przednimi no i

> Pan policjant sprawdził, że nie mam samopoziomowania reflektorów po czym zabrał mi DR.

> Mam oryginalne lampy xenonowe, ale nie były fabrycznie w moim samochodzie co za tym idzie

> faktycznie nie mam samopoziomowania, spryskiwacze oczywiście są.

> Czy pozostaje mi jedynie zmiana lamp na nieksenony?

miales odpowiednie oznaczenia homologacyjne na lampach od xenonow ?

czy w twoim aucie wystepowaly xenony i jezeli tak to czy mialy system samopoziomowania ?

Napisano

no jak... przecież lampa jest homologowana tylko z danym źródłem światła. Zmieniasz źródło światła = homologacja przestaje obowiązywać.

Napisano

> To wg Ciebie policjant miał prawo zabrać mi DR w przypadku gdy moje auto jest wyposażone w oryginalne Alfowskie homologowane lampy xenonowe oraz układ spryskiwania lecz nieposiadające samopoziomowania ?

Jezeli warunkiem homologacji jest

1 Spryskiwanie reflektorow

2 samopoziomowanie

to niejest is´totne, czy sa oryginalne czy nie, bo pojazd nie spelnia warunkow homologacji

Dla mnie jest to jasne biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Gdyby coś takiego kolega miał zamontowane to pewnie policjant dowodu by nie zabrał.

Łatwiej jest chyba po prostu sprawdzić, czy jest pokrętło/przycisk do regulacji wysokości reflektorów hmm.gif - jeśli jest, to można powziąć podejrzenia, że instalacja nie jest fabryczna (co nie oznacza, że jest niekompletna - ale jest to jakiś punkt zaczepienia). Nie każde auto robi test poziomowania po uruchomieniu...

Napisano

> Łatwiej jest chyba po prostu sprawdzić, czy jest pokrętło/przycisk do regulacji wysokości

> reflektorów - jeśli jest, to można powziąć podejrzenia, że instalacja nie jest fabryczna (co

> nie oznacza, że jest niekompletna - ale jest to jakiś punkt zaczepienia). Nie każde auto robi

> test poziomowania po uruchomieniu...

U mnie pokrętła regulacji brak, a lampy to zwykłe halogeny wink.gif

Napisano

> no jak... przecież lampa jest homologowana tylko z danym źródłem światła. Zmieniasz źródło światła

> = homologacja przestaje obowiązywać.

Tak. I tylko z przeznaczeniem do takiego źródła światło wolno ją SPRZEDAWAĆ (PoRD Art. 70 - 70zz)

Paradoks polega na tym, że Ty, jako kierowca, masz mieć tylko lampę z oznaczeniem homologacji europejskiej. Jakiejkolwiek. Może być nawet podróba (którą służby celne powinny zatrzymać - ale jakoś przeszła)... Przecież większość chińskich DRL na LED'ach homologacji nie widziała.

Napisano
  • Autor

> miales odpowiednie oznaczenia homologacyjne na lampach od xenonow ?

Oczywiście, są to oryginalne reflektory xenonowe.

> czy w twoim aucie wystepowaly xenony i jezeli tak to czy mialy system samopoziomowania ?

Xenony wystepowały, a czy miały samopoziomowanie to nie wiem.

Napisano

> Jezeli warunkiem homologacji jest

> 1 Spryskiwanie reflektorow

> 2 samopoziomowanie

> to niejest is´totne, czy sa oryginalne czy nie, bo pojazd nie spelnia warunkow homologacji

No nie spełnia. I co z tego wynika dla pojazdu, który jest już zarejestrowany?

Napisano

Mam tak samo rozwiązane światła xenonowe dokładane w Bmw E46 poliftowym,oryginalne reflektory d2s,ale bez systemu spryskiwaczy(zamierzam dołożyć dla świętego spokoju)natomiast nie mam samopoziomowania.Żeby było weselej w każdym bmw,w tym także w moim po opaleniu jest "samopoziomowanie"reflektorów" czyli zjazd góra-dół bo nawet przy zwykłych reflektorach h7 taki test to standard,ale żeby je zaprogramować przez body konieczne jest wyłączenie możliwości regulacji wysokości świateł góra-dół z pozycji kabiny czyli suwakiem na włączniku świateł.To dopiero jest cyrk i po zamontowaniu spryskiwaczy nawet dokształcony diagnosta nie ogarnie tematu. zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Tak. I tylko z przeznaczeniem do takiego źródła światło wolno ją SPRZEDAWAĆ (PoRD Art. 70 - 70zz)

> Paradoks polega na tym, że Ty, jako kierowca, masz mieć tylko lampę z oznaczeniem homologacji.

a konkretniej masz mieć lampy mijania z homologacją, drogowe z homologacją, itd.

Może

> być nawet podróba (którą służby celne powinny zatrzymać - ale jakoś przeszła)... Przecież

> większość chińskich DRL na LED'ach homologacji nie widziała.

No właśnie... musisz mieć homologację. A zmiana istotnego parametru lampy tę homologację unieważnia. To, że masz oznaczenie homologacji nie gwarantuje, że lampy są homologowane. Jeśli zmieniasz coś w lampie (źródło światła, napięcie, kolor klosza, itd), to oznaczenia powinieneś usunąć - bo, mówiąc obrazowo, stajesz się producentem nowego wyrobu, który powinien zdobyć homologację na nowo.

Napisano

> a konkretniej masz mieć lampy mijania z homologacją, drogowe z homologacją, itd.

> Może

> No właśnie... musisz mieć homologację. A zmiana istotnego parametru lampy tą homologację

> unieważnia. To, że masz oznaczenie homologacji nie gwarantuje, że lampy są homologowane.

No właśnie nie. Wymagane jest oznacznie homologacji. a nie homologacja.

> Jeśli zmieniasz coś w lampie (źródło światła, napięcie, kolor klosza, itd), to oznaczenia powinieneś

> usunąć - bo, mówiąc obrazowo, stajesz się producentem nowego wyrobu, który powinien dobyć

> homologację na nowo.

To do mnie przemawia ok.gif.

Nie za brak homologacji, bo ta nie jest wymagana, a z tego tytułu powinno się karać użytkowników HIDów.