Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś dla miłośników używanego paska w TDi-ku!

Featured Replies

Napisano

> Nowa propozycja das auto

Czyli dowcip mojego autorstwa nabrał realnych kształtów. zlosnik2.gif

Napisano

no i dobrze - nie każdy musi być specem żeby kupic używkę, a w takich miejscach mniejsza szansa na wałek.

No druga strona medalu - w salonach na nowym aucie jest marży czasem pareset zł, a na używkach kolo 10kpln wink.gif

Napisano

Ciekawe czy będą juz po wymianie łańcucha rozrządu?? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ciekawe czy będą juz po wymianie łańcucha rozrządu??

Paaaaaaanie to auta z gwarancją będą grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe czy będą juz po wymianie łańcucha rozrządu??

Czy paska ? hmm.gifsmirk.gif

Napisano

Cena allegrowa + 10tys zł zapewne... Powodzenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Cena allegrowa + 10tys zł zapewne... Powodzenia

Pożyjemy zobaczymy ok.gif

Volvo ,,też ma ale ceny są z kosmosu no.gifsmirk.gif

Napisano

Bierzesz w tym udział? grinser006.gif

Napisano

jak dobrze policzyć koszt kupna auta z niewiadomym przebiegiem i duży przegląd pod siebie + ewentualna wymiana rzeczy na dzień dobry- to nie wiem czy nawet + 10 nie będzie atrakcją.

Napisano

> no i dobrze - nie każdy musi być specem żeby kupic używkę, a w takich miejscach mniejsza szansa na

> wałek.

> No druga strona medalu - w salonach na nowym aucie jest marży czasem pareset zł, a na używkach

> kolo 10kpln

Zalozmy, ze da sie stargowac na +8k. Jezeli bedzie z dobrego pewnego zrodla, nie walony, na gwarancji, to ja bym sie zastanowil.

Napisano
  • Autor

> Bierzesz w tym udział?

Jestem wierny szwedzkiej stali ok.gif

Napisano

ey ey jey.... ale allegro to nie jest wyznacznik ani ceny ani jakosci... no chyba ze jak przystalo na typowego mirka kierujemy sie tylko hajsem. Jakos© sie sie dorobi ....

.... prosze ja ciebie grinser006.gif

Napisano

Przecież już teraz jest program VW select. Auto przechodzi test (117 punktów kontrolnych, to trochę jednak mało wiarygodna procedura) i otrzymuje rok gwarancji (polisa Allianz).

Napisano

salony sprzedaja nowe auta z usterkami ktore sami usuneli i nie informuja o tym klienta, a gdy wychodza babole udaja ze nie wiedza o co chodzi .. juz widze te posty oburzonych bo ich serwis wyrolował na uzywane auto, a gwarant unika odpowiedzialnosci i nie chca tego zrobic "za darmo" grinser006.gif

Napisano

> ey ey jey.... ale allegro to nie jest wyznacznik ani ceny ani jakosci... no chyba ze jak przystalo

> na typowego mirka kierujemy sie tylko hajsem. Jakos© sie sie dorobi ....

> .... prosze ja ciebie

ale przecież większość klientów się kieruje wlasnie tylko cena... jak cos droższe niż na allegro to w pracy potem będzie "ale przeplaciles!" , wiec każdy kupuje najtaniej i najlepiej - zresztą na AK to dobrze widać - tutaj tez każdy kupuje najtaniej i najlepiej ok.gif

Napisano

i komentarze

Quote:

Pepcio - 8 min temu

Lepszy używany VW niż nowy Fiat, piszę to z pełną świadomością jako były użytkownik przynajmniej 12 różnych fiatów i obecny samochodów z koncerny VW. Oczywiście założenie jest takie, iż nie kupujemy ,,okazji'' skręconej z 600 tys km na 170 lub pospawanej z trzech różnych. Miałem Fiaty od 126 p poprzez Punto I, Punto II fl, Grande Punto (to chyba największe rozczarowanie i bubel jaki miałem i to nowy z salonu) , dwa fiaty Multipla, cinqcento 899 , seicento 899 i 1,1 i na koniec Corma 1.9 MJTD . Każdorazowo powtarzające się usterki, często błahe, lecz irytujące. Jakość materiałów i wykonania niska, generalnie średnio lub bardzo średnio. Owszem są i dobrze rzeczy takie jak silniki z rodziny Fire, ale samym silnikiem człowiek nie jeździ. Nowy Fiat z salonu i nowy VW z salonu, podobna eksploatacja , ten sam czas powiedzmy 5-6 lat - stawiasz jednego obok drugiego po tym czasie i jakość widać gołym okiem. Ergonomia w VW sto lat świetlnych przed takim Fiatem, nawet niby ,,najleszy'' Fiat Croma z ergonomii powinien dostać mierną. Schowki w których nic się nie mieści, w kieszeniach bocznych drzwi nie zmieścicie nawet sztywnego atlasu drogowego, o butelce litrowej z wodą możecie pomarzyć. Ogólnie gdzie okiem nie sięgnąć tandeta, tapicerki trzeszczą, ,,knefle,, sterowania szyb latają jak kryka w kiblu, ,,rewelacyjne'' silniki JTD są przeciętne i nie są na pewno w niczym lepsze od TDi VW. Koszty utrzymania - porównajcie sobie przykładowo koszt sprzęgła kpl do 1.9 MJTD 150 KM i 1,9 TDi 150 KM , do vw całość zdecydowanie tańsza. Długo by opowiadać - fiatowi mówię zdecydowane WYSTARCZY.

ok.gifhehe.gif

Napisano

> salony sprzedaja nowe auta z usterkami ktore sami usuneli i nie informuja o tym klienta, a gdy

> wychodza babole udaja ze nie wiedza o co chodzi .. juz widze te posty oburzonych bo ich serwis

> wyrolował na uzywane auto, a gwarant unika odpowiedzialnosci i nie chca tego zrobic "za darmo"

Ale to są używki, które z założenia są lepsze nić nowe.

Paaanie używki się nie psują tak jak nowe old.gif

Napisano

I tak zawsze jest słabe ogniwo jakim jest człowiek.

Napisano

już było coś takiego AAA Auto smile.gif niestety nie docenili Polaków i szybko się zwinęli wink.gif Coś takiego możne funkcjonować na "zachodzie" ale nie u nas krainie mistrzów cwaniaków zlosnik.gif

btw do AAA nawet swoje pierwsze stilo sprzedałem zlosnik.gif

Napisano

> jak dobrze policzyć koszt kupna auta z niewiadomym przebiegiem i duży przegląd pod siebie +

> ewentualna wymiana rzeczy na dzień dobry- to nie wiem czy nawet + 10 nie będzie atrakcją.

dokladnie.wystarczy przesledzic watek fiata idei freda.a tutaj dodatkowo jest gwarancja.sam kupilem tourana z gwarancja-cena byla wyzsza o 500 funtow od standardowych propozycjie,ale.. dzieki temu ze na gwarancji wymienili mi sprzeglo,dwumase i czujnik ABS-u to zaoszczedzilem ok 1000 funtow zlosnik.gif

Napisano

> dokladnie.wystarczy przesledzic watek fiata idei freda.a tutaj dodatkowo jest gwarancja.sam kupilem

> tourana z gwarancja-cena byla wyzsza o 500 funtow od standardowych propozycjie,ale.. dzieki

> temu ze na gwarancji wymienili mi sprzeglo,dwumase i czujnik ABS-u to zaoszczedzilem ok 1000

> funtow

wystarczy, że kupując od przysłowiowego Mirka zrobię rozrząd to jest już kwota 1000-1500 zł- czynność wręcz niezbędna kupując auto niewiadomego pochodzenia, nie sądzę, żeby handlarz coś innego prócz walnięcia blatu zrobił.

I może okazać się, że jak mamy niefart to dojdzie nam dwumas, turbina, coś przy zawieszeniu i już zbliżamy się powoli do dyszki. Wiem, że są tacy którzy nic nie robią i jeżdżą ale moja osobista opinia poparta jazdą takimi tanimi autami nie chce przekonać mnie do tego, że jest inaczej, wybrzeże nie jest wyjątkiem jeśli chodzi o kult VW zlosnik.gif

Takich którzy płacą adekwatną cenę do stanu to na palcach jednej ręki policzę i nie jest to powód do chwały przed innymi, bo w ich oczach to frajerzy którzy przepłacili.

Kiedyś pisałem o swoim kuzynie jak okazję kupił od handlarzy, gdzie na dzień dobry silnik umarł. W przeciągu roku grubo ponad dychę kosztowało go doprowadzenie auta do tip-topu tak, że jak do niego wsiadał to nie zastanawiał się co następne się zepsuje i gdzie stanie.

Napisano
  • Autor

> już było coś takiego AAA Auto niestety nie docenili Polaków i szybko się zwinęli Coś takiego

> możne funkcjonować na "zachodzie" ale nie u nas krainie mistrzów cwaniaków

> btw do AAA nawet swoje pierwsze stilo sprzedałem

W tym przypadku dostępny będzie ,,ikona, wzorzec ,świety grall" motoryzacji dla statystycznego Polaka. smirk.gif

Napisano

A w CZ funkcjonuje idealnie. Jest to najwieksze miejsce gdzie mozna kupic uzywany samochod. W ofercie maja cos circa 6-7tys pojazdow...

Napisano

> wystarczy, że kupując od przysłowiowego Mirka zrobię rozrząd to jest już kwota 1000-1500 zł-

> czynność wręcz niezbędna kupując auto niewiadomego pochodzenia, nie sądzę, żeby handlarz coś

> innego prócz walnięcia blatu zrobił.

> I może okazać się, że jak mamy niefart to dojdzie nam dwumas, turbina, coś przy zawieszeniu i już

> zbliżamy się powoli do dyszki. Wiem, że są tacy którzy nic nie robią i jeżdżą ale moja

> osobista opinia poparta jazdą takimi tanimi autami nie chce przekonać mnie do tego, że jest

> inaczej, wybrzeże nie jest wyjątkiem jeśli chodzi o kult VW

Dokładnie, nawet jak kupujesz w miarę pewną używkę, to na dzień dobry trzeba zrobić rozrząd, wymienić płyny i filtry. Zależnie od auta, to już min z 1,5 tys. pln będzie. Często trzeba kupić przynajmniej jeden komplet opon (przeciętne dzić 16" to jakieś 1200) pln, albo dwa, wymienić duperele typu wycieraczki czy jakieś żarówki, których już poprzedniemu właścicielowi nie chciało się ruszać. A że auto używane, ma już pewnie kilka lat, nikt nie inwestuje przed sprzedażą, to pewnie trzeba zrobić hamulce, wymenić akumulator, jakiś łącznik albo wahacz w zawieszeniu, może wydech itd. Wszystko to ma prawo być do zrobienia w używanym, kilkuletnim aucie. ok.gif

Spokojnie więc na przeciętny, popularny samochód trzeba imho sobie zarezerwować na pakiet startowy 3-4 tys. pln. I to taki faktycznie w dobrym stanie bez usterek typu dwumas, czy turbo

Napisano

> Dokładnie, nawet jak kupujesz w miarę pewną używkę, to na dzień dobry trzeba zrobić rozrząd,

> wymienić płyny i filtry. Zależnie od auta, to już min z 1,5 tys. pln będzie. Często trzeba

> kupić przynajmniej jeden komplet opon (przeciętne dzić 16" to jakieś 1200) pln, albo dwa,

> wymienić duperele typu wycieraczki czy jakieś żarówki, których już poprzedniemu właścicielowi

> nie chciało się ruszać. A że auto używane, ma już pewnie kilka lat, nikt nie inwestuje przed

> sprzedażą, to pewnie trzeba zrobić hamulce, wymenić akumulator, jakiś łącznik albo wahacz w

> zawieszeniu, może wydech itd. Wszystko to ma prawo być do zrobienia w używanym, kilkuletnim

> aucie.

> Spokojnie więc na przeciętny, popularny samochód trzeba imho sobie zarezerwować na pakiet startowy

> 3-4 tys. pln. I to taki faktycznie w dobrym stanie bez usterek typu dwumas, czy turbo

przesadzasz hmm.gif

na przykładzie aut z podpisu

c-max kupiony z pełną historią serwisową ASO, z przebiegiem 70kkm

po co miałem robić cokolwiek jak auto miało przegląd przy 60kkm (olej, filtry, wycieraczki, klocki+tarcze, amorki) ?

w praktyce wsiadłem i niecały rok jeździłem bez dokładania

potem zaczęły się schody, ale wynikało to z przebiegu i wieku

faktycznie w ciągu 2-3lat kupiłem 2kpl opon, aku, alternator ... to z grubszych rzeczy

drugie auto, vitarka była po dużym przeglądzie i np rozrząd zrobiłem rok temu (4lata po kupnie i 30kkm)

olej i filtry zrobiłem pół roku po kupnie bo tak jakoś wypadło

reszta to już normalna eksploatacja auta pełnoletniego wink.gif

Napisano

wcale nie przesadził. Sam napisałeś z jakim przebiegiem kupiłeś używkę. Teraz weź sobie przykładowego 10 letniego passata w PL / nie piszemy o wyjątkach, gdzie ktoś autem faktycznie mało jeździ/. Przeciętny taki passat będzie miał 2x licznik dziobnięty- raz jak do PL przyjechał i drugi raz jak go pollski właściciel sprzedawał zlosnik.gif Auto nie jest gadem i nie odrasta to co mu się urwało zlosnik.gifzlosnik.gif

W Niemczech widziałem kilkuletnie auta klasy co passat z nalotami w okolicy 400 tyś. km i lepiej zlosnik.gif

Napisano

> przesadzasz

Jak najbardziej.... Mandarynę kupiłem, na start dołożyłem... opony... Chyba z 600zł. Autem zrobiłem (prawie bezawaryjnie) 60kkm.

Więc jak się kupuje auto z pewnego źródła, to można się obyć bez wielkiego pakietu startowego.

Napisano

> wcale nie przesadził.

Przesadził. Przejechalem VW przez cztery lata ponad 80kkm jedyne co wsadziłem to nowy aletrnator ale to bylo wiadome przy zakupie. Reszta to oleje filtry i opony, plus łożysko jedno. Nawet rozrządu nie ruszałem

Aaaaa i jeden tłumik - ale jak na pełnoletnie auto to chyba nie jest jakaś ekstrawagancja hehe.gif

Napisano

> Paaaaaaanie to auta z gwarancją będą

Kolega kupił kiedyś BMW 5 serii z programu Premium Selection.

Jak się okazało, samochód miał części wcześniej uszkodzonej turbiny rozdmuchane wszędzie gdzie tylko mogły się dostać. Samochód był po 5 letniej przedłużonej gwarancji, więc wszystkie naprawy wykonywał prawdopodobnie serwis.

W efekcie, po wydaniu 70k zł na samochód, w ciągu kolejnych dwóch lat zostawił w różnych ASO kolejne ~40k na ustalenie i wyeliminowanie przyczyny dziwnego zachowania pojazdu. Z tego co pamiętam, chyba w transzach 7 (pakiet startowy, auto ma jeździć bezproblemowo), 11 (jest problem, szukamy rozwiązania), 25 (robimy wszystko, łącznie z wymianą śrubek).

To bardziej wyjątek niż reguła, nie mniej, zdarza się.

Napisano

> wcale nie przesadził. Sam napisałeś z jakim przebiegiem kupiłeś używkę. Teraz weź sobie

> przykładowego 10 letniego passata w PL / nie piszemy o wyjątkach,

dlatego nie kupiłem auta z D, tylko z PL z książka którą można łatwo zweryfikować

inna sprawa że w obu przypadkach przepłaciłem

Napisano

> dlatego nie kupiłem auta z D, tylko z PL z książka którą można łatwo zweryfikować

> inna sprawa że w obu przypadkach przepłaciłem

no i o to sie rozchodzi.Polak moze miec chorobe weneryczna,byc pedalem lub ksiedzem ale bron boze zeby przeplacil za auto no.gif

Napisano

> no i o to sie rozchodzi.Polak moze miec chorobe weneryczna,byc pedalem lub ksiedzem ale bron boze

> zeby przeplacil za auto

Nie ma takiego pojęcia jak "przepłacić" za auto. Kiedyś kupiłem auto 30% drożej niż na były te roczniki na allegro i to był jeden z najlepszych zakupów. Niski oryginalny przebieg, blachy nie tknięte, wszystkie części jeszcze z fabryki. Miło wspominam bezstresową jazdę ok.gif

Napisano

> Nie ma takiego pojęcia jak "przepłacić" za auto. Kiedyś kupiłem auto 30% drożej niż na były te

> roczniki na allegro i to był jeden z najlepszych zakupów. Niski oryginalny przebieg, blachy

> nie tknięte, wszystkie części jeszcze z fabryki. Miło wspominam bezstresową jazdę

ale ja do tego zmierzam zlosnik.gif

tez mialem takie auto i przez 2 lata nawet zarowka sie nie spalila ok.gif

ale to byl hyundai -czyli kazde pieniadze za niego byly pieniedzmi wyrzuconymi w bloto w/g wyznawcow prawdziwych aut hehe.gif

Napisano

> Często trzeba

> kupić przynajmniej jeden komplet opon (przeciętne dzić 16" to jakieś 1200) pln, albo dwa,

A tutaj to niby co? Nówki sztuki na alusach będą?

> Spokojnie więc na przeciętny, popularny samochód trzeba imho sobie zarezerwować na pakiet startowy

> 3-4 tys. pln. I to taki faktycznie w dobrym stanie bez usterek typu dwumas, czy turbo

3-4kpln to nie 10kpln jak niektórzy straszą.

Skończy się tak,że będzie o około 15% drożej niż "u Mietex komis sp z OGROMNĄ odpowiedzialnością" bo ludzie powiedzą,że "za drogo". A to oznacza, że będzie jak zwykle. Milion papierów potwierdzających koszernośc każdej ze śrubek ale w praktyce ten czy tamten umoczy na uwalonej turbinie i dwumasie.

Ja niestety nie wierzę w bezpieczeństwo kupującego w takim cymesie w Tym kraju.

Chętnie zapłacę 10-15% drożej mając REALNE ubezpieczenie bez gwiazdek, albo sądów w celu egzekucji zapisów w umowie "ubezpieczenia".

Żywię jednak nadzieję, że może VAG jak już coś robi z rozmachem to nie da ciała.... ale .... nie wierzę, że dołożą każdemu do dwumasu, sprzęgła turbo i wtrysków.

Napisano

> ale ja do tego zmierzam

> tez mialem takie auto i przez 2 lata nawet zarowka sie nie spalila

> ale to byl hyundai -czyli kazde pieniadze za niego byly pieniedzmi wyrzuconymi w bloto w/g

> wyznawcow prawdziwych aut

m.in. dlatego lubię Fiata - za porządne auto płacę mniej, bo przecież nikt poważny tego nie kupi zlosnik.gif

Napisano

ile??? ja chyba max 1tys zl dolozylem bo belka sie wysypala od razu w 206 i rozrzad robilem od razu.Pozniej wiadomo wraz z kilometrami cos sie robi ale nie na start.A przerobilem z 15 aut takich

Napisano

> A w CZ funkcjonuje idealnie. Jest to najwieksze miejsce gdzie mozna kupic uzywany samochod. W

> ofercie maja cos circa 6-7tys pojazdow...

Co nie zmienia faktu, ze do pl weszli nieprzygotowani i popelniali kupe bledow, ktore sie na nich zemscily. Takze pomysl swietny, gorzej z wykonaniem.

Ciekawe jak wyjdzie VW, kiedys w Fiacie byl taki program i nawet sprzedawaly sie tam auta wink.gif

Napisano

Mozna dolozyc jakas tam kwote w stosunku do "perelek z allegro" za auto, sprawdzone, poprawione to co trzeba, itd.

Tylko kto w naszym chorym kraju zagwarantuje, ze to faktycznie zostalo zrobione (np. rozrzad, ze zostal faktycznie zrobiony, a nie tylko f-ra wystawiona). Jezeli samemu trzeba pilnowac handlarza w ASO to niczym sie zakup nie bedzie roznil od tego z ulicy.

Wiem, mozna podeprzec sie autorytetem VW, dealera, salonu itd., tylko nie 1 nie 2 bylo juz tak, ze w przysalonowych komisach banialuki wciskali.

Napisano

> Tylko kto w naszym chorym kraju zagwarantuje, ze to faktycznie zostalo zrobione

Podpisuję się obiema łapkami ok.gif