Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie kół - 4, a 5 śrub

Featured Replies

Napisano

Współcześnie produkowane samochody od klasy kompakt wzwyż mają koła mocowane na 5 śrub. Początkowo wychodziłem z założenia, że utyły stąd 5-ta śruba dla bezpieczeństwa.

Ale, w miarę interesowania się tematem to już nie jest takie oczywiste.

Obserwuję sobie na ulicach sporo modeli samochodów, które po liftingu (który polegał na zmianie przodu i tyłu, przeważnie lamp) mają już piasty na 5 śrub, przed liftem na 4 i jakoś jeździły, koła nie odpadały. Porównując masy aut po liftingu są one niemal identyczne.

Przykłady?

1) Civic 7 gen - przedlift 2001-2003 - na 4 śruby

polift 2003/4-2005 - na 5 śrub

2) Golf IV - najstarsze modele na 4 śruby (koła 14tki) 4 śruby

młodsze modele - koł 15tki, 5 śrub

O co zatem chodzi z tą 5tą śrubą, skoro na pewno nie o masę auta?

Napisano

> O co zatem chodzi z tą 5tą śrubą, skoro na pewno nie o masę auta?

o masę przede wszystkim. Popatrz sobie na osobówki, kiedyś 4 (niekiedy i 3), teraz przeważnie 5. Dostawczaki mają po 6. A teraz czas na autobusy i ciężarówki i co? zlosnik.gif

Kiedyś musi nastąpić ten moment, że producent decyduje się na zwiększenie ilości śrub. Koła stale rosną, ich waga też, przeciążenia na kołach coraz większe, więc temat prędzej czy później jest nieunikniony. A że producentom niekiedy bardzo zależy, żeby części nie były współzamienne zbyt długo to inna rzecz zlosnik.gif

Napisano

> ...O co zatem chodzi z tą 5tą śrubą, skoro na pewno nie o masę auta?

Pewnie o to aby bardziej skomplikować dobór i podwyższyć cenę zamienników?

Napisano

Moc (najczesciej slabsze wersje maja mniej srub) i widzimisie producenta aby stworzyc kolejne opcje doplat hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moc (najczesciej slabsze wersje maja mniej srub) i widzimisie producenta aby stworzyc kolejne opcje

> doplat

no niestety - Civic przedlift 1.6 - 110KM i 4 śruby

Civic polift 1.6 - 110KM i 5 śrub

Napisano

> no niestety - Civic przedlift 1.6 - 110KM i 4 śruby

> Civic polift 1.6 - 110KM i 5 śrub

Nie rozpatruj tematu przez 1 model, poza tym ilosc srub to chyba duze widzimisie producenta i namieszanie klientom w baniach.

Napisano
  • Autor

> Nie rozpatruj tematu przez 1 model, poza tym ilosc srub to chyba duze widzimisie producenta i

> namieszanie klientom w baniach.

prawdopodobnie, by nie dało się założyć nowszych, przeważnie atrakcyjniejszych felg z polifta, do przedlifta.

Corolla E12 - ta sama sytuacja

Napisano

U jednych to zwykłe "widzimisie", u drugich to cięcie kosztów.

Przykład: 5 śrub i to nie byle jakich, bo M14 w Polo 9N 1.2 54KM, w tych samych latach Citroen C5 na 16" jeździ na 4 śrubach M12. Polo ma wspólną piastę z Fabią TDI, więc nie musieli zamawiać od dostawców nowej piasty specjalnie dla Polo i zapożyczyli z Fabii.

Napisano
  • Autor

> U jednych to zwykłe "widzimisie", u drugich to cięcie kosztów.

> Przykład: 5 śrub i to nie byle jakich, bo M14 w Polo 9N 1.2 54KM, w tych samych latach Citroen C5

> na 16" jeździ na 4 śrubach M12. Polo ma wspólną piastę z Fabią TDI, więc nie musieli zamawiać

> od dostawców nowej piasty specjalnie dla Polo i zapożyczyli z Fabii.

Pozamiatałeś tym C5, kurde yikes.gif

Taka masa i na 4 śrubkach = teraz to już wiem, że to już na pewno nie o masę chodzi.

Napisano

> 1) Civic 7 gen - przedlift 2001-2003 - na 4 śruby

> polift 2003/4-2005 - na 5 śrub

u mnie w Civicu 2004 jest mocowanie na 4 śruby

wersja 1.6

Napisano
  • Autor

> u mnie w Civicu 2004 jest mocowanie na 4 śruby

> wersja 1.6

polift? Nowe światła z przodu i kierunki w lusterkach?

Napisano

> u mnie w Civicu 2004 jest mocowanie na 4 śruby

> wersja 1.6

przeszczep...... rotfl.gif

Napisano

> polift? Nowe światła z przodu i kierunki w lusterkach?

tak

do tego nowe zegary, konsola i ta poliftowa trapicerka

Napisano
  • Autor

> tak

> do tego nowe zegary, konsola i ta poliftowa trapicerka

to jest 3d, 5d czy sedan?

Były w 3 d/5d przejściówki tzw. międzylifty, które już miały nowe swiatła przód i tył ale jeszcze brak kierunków w lusterkach, tylko w błotnikach. Te miały koła na 4 śruby.

Napisano

> Koła stale

> rosną, ich waga też, przeciążenia na kołach coraz większe, więc temat prędzej czy później jest

> nieunikniony.

Jakoś w F1 mają jedną śrubę. I daje radę.

Napisano

> to jest 3d, 5d czy sedan?

> Były w 3 d/5d przejściówki tzw. międzylifty, które już miały nowe swiatła przód i tył ale jeszcze

> brak kierunków w lusterkach, tylko w błotnikach. Te miały koła na 4 śruby.

5d 1.6 automat (bo może to ma znaczenie)

Napisano

> A Tavrija miała na 3 i jechało.

tak samo jak stare citroeny i peugeoty zlosnik.gif

Napisano

> A Tavrija miała na 3 i jechało.

Czekaj, gdzieś motorsporcie stosuje się przy samochodach mocowanie na 1 centralną nakrętkę i też jeżdżą wink.gif

Napisano

> Czekaj, gdzieś motorsporcie stosuje się przy samochodach mocowanie na 1 centralną nakrętkę i też

> jeżdżą

Któreś porsche ma także w wersji "cywilnej", jako opcja oczywiście.

Napisano

> Któreś porsche ma także w wersji "cywilnej", jako opcja oczywiście.

a tam siły przenoszone są dużo większe niż np. Civicu 1,8 140KM ok.gif

Napisano

> Jakoś w F1 mają jedną śrubę. I daje radę.

Tylko że ta śruba kosztuje tyle co Lanos...

Napisano

> Tylko że ta śruba kosztuje tyle co Lanos...

i to nowy hehe.gif

a co do wątku to ilość śrub jest uzależniona od mocy/masy auta jaką ma znosić dana piasta i koło, które jest tym samym elementem w coraz większej ilości aut. Civicki przed i poliftowe mają 4 śruby, Type R ma już 5. Bravo II ma jeszcze 4 śruby, ale III generacja będzie miała z pewnością 5 śrub - żeby piasta mogła być montowana także w cięższych i mocniejszych autach => 1 uniwersalny element to cięcie kosztów. Ta sama sytuacja jest w Megane I i II miały piast 4 śrubowe III ma już 5 śrub (bo zbudowany na niej grand scenic pewnie potrzebował już mocniejszego umocowania koła) waytogo.gif

Napisano

> to jest 3d, 5d czy sedan?

> Były w 3 d/5d przejściówki tzw. międzylifty, które już miały nowe swiatła przód i tył ale jeszcze

> brak kierunków w lusterkach, tylko w błotnikach. Te miały koła na 4 śruby.

To nie byly miedzylifty, tylko najnizsza wersja wyposazeniowa (nie pamietam jak ja wtedy nazywali) nie miala kierunkow w lusterkach

Napisano

> Tylko jaka jest średnica gwintu tej nakrętki

Większa, zdecydowanie smile.gif

Napisano

> Tylko jaka jest średnica gwintu tej nakrętki

Za to koło 13" hehe.gif

Napisano

> 5d 1.6 automat (bo może to ma znaczenie)

Znajac Honde ma - pewnie polosie do automata inne i nie pasowaly w nowe 5-srubowe piasty wiec zostalo jak bylo smile.gif

Napisano

> które jest tym samym elementem w coraz większej ilości aut. Civicki przed i poliftowe mają 4

> śruby, Type R ma już 5.

Polifty 1.6 mialy juz tez 5 smile.gif Natomiast w Type-R bylo 5, bo jak wczodzil w 2001r to wszystkie "duze" hamulce Hondy byly tylko pod piaste 5-srubowa. Wiec na pewno bardziej oplacalo im sie przeszczepic takie gotowe rozwiazanie niz dopasowywac hamulec do mniejszej zwrotnicy i piasty tylko dla tego jednego modelu.

Napisano

> Jakoś w F1 mają jedną śrubę. I daje radę.

dobre ok.gifhehe.gif

i na łysych oponach jeżdżą i też daje radę. więc tak jest chyba lepiej hmm.gif

Napisano

> Pozamiatałeś tym C5, kurde

> Taka masa i na 4 śrubkach = teraz to już wiem, że to już na pewno nie o masę chodzi.

C5 MK3 (czyli model >=2008) ma już zdaje się 5 śrub.

Ale MKI i MKII mają 4 śrubki w kołach.

I nic nie odpada smile.gif

Napisano

> i na łysych oponach jeżdżą i też daje radę. więc tak jest chyba lepiej

Nie mają klaksona, wycieraczek, świateł mijania... Widać to jest taka maxi bieda wersja, więc i jedna nakrętka wystarczy. hehe.gif

Napisano

> Nie rozpatruj tematu przez 1 model, poza tym ilosc srub to chyba duze widzimisie producenta i

> namieszanie klientom w baniach.

Noo... taka astra g miała i 4, i 5 śrub i o so chodzi? Z tyłu miała i tarcze(hathback) i bębny (w kombi).

Napisano

> Współcześnie produkowane samochody od klasy kompakt wzwyż mają koła mocowane na 5 śrub. Początkowo

> wychodziłem z założenia, że utyły stąd 5-ta śruba dla bezpieczeństwa.

> Ale, w miarę interesowania się tematem to już nie jest takie oczywiste.

> Obserwuję sobie na ulicach sporo modeli samochodów, które po liftingu (który polegał na zmianie

> przodu i tyłu, przeważnie lamp) mają już piasty na 5 śrub, przed liftem na 4 i jakoś jeździły,

> koła nie odpadały. Porównując masy aut po liftingu są one niemal identyczne.

> Przykłady?

> 1) Civic 7 gen - przedlift 2001-2003 - na 4 śruby

> polift 2003/4-2005 - na 5 śrub

> 2) Golf IV - najstarsze modele na 4 śruby (koła 14tki) 4 śruby

> młodsze modele - koł 15tki, 5 śrub

Najczęściej unifikacja części z większymi modelami producenta.

Napisano

> i to nowy

> a co do wątku to ilość śrub jest uzależniona od mocy/masy auta jaką ma znosić dana piasta i koło,

> które jest tym samym elementem w coraz większej ilości aut. Civicki przed i poliftowe mają 4

> śruby, Type R ma już 5.

Naturalnie, że tak - głównie dlatego, że TypeR posiada Hamulce z Accorda o ile dobrze pamiętam.

Bravo II ma jeszcze 4 śruby, ale III generacja będzie miała z

> pewnością 5 śrub - żeby piasta mogła być montowana także w cięższych i mocniejszych autach => 1 uniwersalny element to cięcie kosztów. Ta sama sytuacja jest w Megane I i II miały piast 4

> śrubowe III ma już 5 śrub (bo zbudowany na niej grand scenic pewnie potrzebował już

> mocniejszego umocowania koła)

Dokładnie, rozchodzi się tylko o unifikacje.

Napisano

> Noo... taka astra g miała i 4, i 5 śrub i o so chodzi?

Astry J wychodziły z 5 śrubami, ale miały rozstaw 105, 110 lub 115 w zależności od silnika spineyes.gif

Napisano

> Noo... taka astra g miała i 4, i 5 śrub i o so chodzi? Z tyłu miała i tarcze(hathback) i bębny (w

> kombi).

chyba akurat odwrotnie. Mialem kombi 1,7dti i koła były na 4 śruby z przodu i z tyłu tarcze. Kumpel miał kombi 2,0dt i koła miał na 5 śrub. czy miał tarcze czy bębny to nie pamiętam.

Napisano

> chyba akurat odwrotnie. Mialem kombi 1,7dti i koła były na 4 śruby z przodu i z tyłu tarcze. Kumpel

> miał kombi 2,0dt i koła miał na 5 śrub. czy miał tarcze czy bębny to nie pamiętam.

Różnie bywało, były Astry G 1.6 16V z bębnami w kombi i tarczami w htb.

Fiat potrafił do Sieny 1.2 8V włożyć wentylowaną tarczę 257mm, a do cięższej o 200 kg Marei 1.6 16V litą tarczę 257mm. Tego już zrozumieć nie mogę.

Napisano

> Różnie bywało, były Astry G 1.6 16V z bębnami w kombi i tarczami w htb.

> Fiat potrafił do Sieny 1.2 8V włożyć wentylowaną tarczę 257mm, a do cięższej o 200 kg Marei 1.6 16V

> litą tarczę 257mm. Tego już zrozumieć nie mogę.

A ja mogę. Oba auta były budowane w oparciu o inna bazę a to właśnie z bazy pochodziły hamulce.

Napisano

> A ja mogę. Oba auta były budowane w oparciu o inna bazę a to właśnie z bazy pochodziły hamulce.

Wiem jakie bazy miały te dwa auta, z tym że założenie do Marei tarczy wentylowanej 257mm w fabryce wiązało się ........ właśnie z założeniem tarczy wentylowanej z zaciskiem od Weekenda. Zwrotnice te same.

Równie dobrze mogli włożyć do Sieny litą tarczę, żeby przyciąć koszty.

Napisano

> Noo... taka astra g miała i 4, i 5 śrub i o so chodzi? Z tyłu miała i tarcze(hathback) i bębny (w

> kombi).

Z tego co słyszałem - jeśli chodzi o Astry, to te z silnikami powyżej 1.6 miały 5 śrub.

Co do hamulców, to miało być tak, że 1.6 8V miały mieć bębny z tyłu, a wszystko co mocniejsze, już tarcze.

Tutaj jednak coś mi się nie zgadza, gdyż u mnie w 1.6 8V kombi z tyłu są tarcze grinser006.gif ale śruby mam tylko cztery wink.gif

Napisano

> Dokładnie, rozchodzi się tylko o unifikacje.

Gdyby chodzilo tylko o unifikacje, to dana marka wszystkie felgi od wiekow tluklaby takie same, a tak to maja do upchniecia troche takich (zostalo np. cos na magazynach, taniej wypchnac na aucie niz przetapiac). To samo z piastami i reszta.

Zreszta skoro zapewne produkcja prawie identycznych elementow z 1 otworkiem wiecej lub mniej kosztuje tyle samo to znaczy, ze robione to jest aby zapewnic "mnogosc" wariantow na rynku.

Napisano

> Z tego co słyszałem - jeśli chodzi o Astry, to te z silnikami powyżej 1.6 miały 5 śrub.

Mam 2 Astry H, jedna 5x100 (1,6 115KM), druga 4x100 (1,4 90KM).

Ponoc standardowo najslabsza miala 4x100.

Napisano

> Mam 2 Astry H, jedna 5x100 (1,6 115KM), druga 4x100 (1,4 90KM).

> Ponoc standardowo najslabsza miala 4x100.

Niedokładnie się wyraziłem. Chodziło mi o Astry G.

Nie wiem jak jest w nowszych, ale z tego co piszesz, wynika, że ta prawidłowość by się zgadzała. Słabszy silnik = mniej śrub.

Napisano

> 2) Golf IV - najstarsze modele na 4 śruby (koła 14tki) 4 śruby

> młodsze modele - koł 15tki, 5 śrub

Golf IV miał zawsze 5 śrub, 4 były w mk3

Napisano
  • Autor

> Golf IV miał zawsze 5 śrub, 4 były w mk3

nie, były Golfy IV z 4 śrubami. Ale koła 14tki na profilu chyba 70 albo 80.

Napisano

> Z tego co słyszałem - jeśli chodzi o Astry, to te z silnikami powyżej 1.6 miały 5 śrub.

> Co do hamulców, to miało być tak, że 1.6 8V miały mieć bębny z tyłu, a wszystko co mocniejsze, już

> tarcze.

> Tutaj jednak coś mi się nie zgadza, gdyż u mnie w 1.6 8V kombi z tyłu są tarcze ale śruby mam

> tylko cztery

Kombi, 1.6 16v 100kucy, 4 śruby, bębny z tyłu, wersja niemiecka (nie Gliwice) 2002r.

Napisano

> Kombi, 1.6 16v 100kucy, 4 śruby, bębny z tyłu, wersja niemiecka (nie Gliwice) 2002r.

No to sam już nie wiem jaka może być prawidłowość w tych hamulcach. Wkładali co mieli na stanie? niewiem.gif

Tak jak pisałem. U mnie 1.6 8v 85 KM kombi (też wersja niemiecka) i z tyłu tarcze. Rocznik ten sam co o ciebie.