Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octavia 1.2 85KM

Featured Replies

Napisano

Czy to auto jakoś jedzie? Do tej pory mieliśmy w firmie kilka sztuk Octavi 2 1.6+LPG i nikt nie narzekał. Dostaliśmy dobrą ofertę na ten 1.2 85km. Do wersji 110Km duża dopłata. Każde auto robi u nas jakieś 25kkm rocznie.

Napisano

Dostaliśmy dobrą ofertę na ten 1.2 85km. Do wersji 110Km duża dopłata.

W Fabii II daje radę. Octa jest jakieś 200 kg cięższa, ale bez przesady - rowerzyści tego nie będą wyprzedzać.

IMHO brać.

Napisano

Czy to auto jakoś jedzie? Do tej pory mieliśmy w firmie kilka sztuk Octavi 2 1.6+LPG i nikt nie narzekał. Dostaliśmy dobrą ofertę na ten 1.2 85km. Do wersji 110Km duża dopłata. Każde auto robi u nas jakieś 25kkm rocznie.

Dzisiaj miałem jazde próbną Kia Rio w sedanie z silnikiem 1.2 85 KM z Lpg i jestem pozytywnie zaskoczony. Jeśli wagi są porównywalne to nie powinno być problemu. Pozdro

Napisano

Gdzie 1.2 w Rio do 1.2 Tsi w Octavii. Dwie klasy. Do normalnej jazdy 85km wystarczy pod warunkiem że jazda na pusto.

Napisano

turbo jest?

ile ma Nm?

ile do 100km/h?

O II 1.6 MPI 102 KM

Nie ma.

148 Nm przy 3800 rpm

12,4 s 

masa własna: 1295 kg

O III 1.2 TSI 85 KM

Jest, wielkości orzeszka :)

160 Nm przy 1600-3500 rpm

12,2 s

masa własna: 1247 kg

Napisano
  • Autor

Do wersji 110Km jest jakieś 6kzl dopłaty. Kierowcy robią zwykle odcinki jednorazowe nie dłuższe niż 40km. Decyzja musi być w poniedziałek. Chyba na szybko zrobię jazdę testowa.

Napisano

O II 1.6 MPI 102 KM

Nie ma.

148 Nm przy 3800 rpm

12,4 s 

masa własna: 1295 kg

O III 1.2 TSI 85 KM

Jest, wielkości orzeszka :)

160 Nm przy 1600-3500 rpm

12,2 s

masa własna: 1247 kg

Teraz do tych 12,2 dodaj dwie sekundy i w realu będzie OK. W 12,4 w O II 1.6 uwierzę, bo jeździłem kilka razy taką, ciut lepiej, ale nadal bez szału jest w O II 1.4 TSI 120 KM. W te 1247 kg O III też bym tak mocno nie wierzył.

edit:

Właśnie znalazłem, że O III 1.4 TSI zamiast deklarowanych 1255kg waży 1374kg.

Napisano

Teraz do tych 12,2 dodaj dwie sekundy i w realu będzie OK. W 12,4 w O II 1.6 uwierzę, bo jeździłem kilka razy taką, ciut lepiej, ale nadal bez szału jest w O II 1.4 TSI 120 KM. W te 1247 kg O III też bym tak mocno nie wierzył.

edit:

Dlaczego tylko 2 sekundy, proponuję 4 od razu dla pewności :)

Napisano

Do wersji 110Km jest jakieś 6kzl dopłaty. Kierowcy robią zwykle odcinki jednorazowe nie dłuższe niż 40km. Decyzja musi być w poniedziałek. Chyba na szybko zrobię jazdę testowa.

Odczucie z jazdy powinno być lepsze niż w tym 1.6.

Fizycznie osiągi porównywalne pewnie.

Napisano

Kiedyś w Motorze testowali ta wersje i na hamowni wychodziły wykresy na 99-100KM. Pisali ze całkiem spoko ten silnik, no i jak ma robić trasy po 40km to w zupełności wystarczy.

Napisano

Ale TSI ma zawsze gifty, seria 105 KM bardzo często na hamowni wypluwa 120KM. Realnie tutaj pewnie wyjdzie koło 95-100KM   :) co oczywiście w dość sporym kompakcie szału nie robi...

edit:

Napisano

Miałem okazję jeździć OIII 1.2 85 i według mnie jeździ lepiej niż wolnossak 1.6. Byłem sceptycznie nastawiony, ale ten mały tsi zaskoczył mnie pozytywnie.

Napisano

Ale TSI ma zawsze gifty, seria 105 KM bardzo często na hamowni wypluwa 120KM. Realnie tutaj pewnie wyjdzie koło 95-100KM   :) co oczywiście w dość sporym kompakcie szału nie robi...

Jedna uwaga MIAŁO - odkądd będa musieli ustawić silnikijak konkurencja po diesel-gate może się okazac ze już nie ma tych giftów tak dużo

Napisano

Nawet nie czytam kto, co napisał bo sam jeździłem taką Octavią.

Z kierowcą samym to od biedy jeszcze jedzie ale wsadź w to 3 osoby i po zawodach.

85KM obojętnie czy uzyskane z turbo czy bez to nadal jest 85KM. W samochodzie tej wielkości i o tej masie to dobry dowcip.

Jak to ma jezdzic po trasie to współczuję.

Napisano

85KM obojętnie czy uzyskane z turbo czy bez to nadal jest 85KM. W samochodzie tej wielkości i o tej masie to dobry dowcip.
Jak to ma jezdzic po trasie to współczuję.

Oczywiście wiem, że poniżej 200 KM to nie da rady za bramę wyjechać, a poniżej 300 nie wolno opuszczać terenu zabudowanego. No, ale Mitsubishi już nie oferuje Lancera Evo, więc nie mogą go wybrać do floty.

Znam przypadek handlowca, który dostał Superba z 105 KM 1,9 TDi i nie narzekał, a robił powyżej 50 kkm rocznie.

Napisano

Od biedy wystarczy.

Tylko przed wyprzedzaniem trzeba będzie pamiętać o redukcji biegu.

nie wiem czy to duzo da od 4krpm sądze ze auto przestanie mocniej przyspieszać 

vw_polo_6rfl_12tsi_90ps_man_wykres.jpg

Napisano

Kiedyś w Motorze testowali ta wersje i na hamowni wychodziły wykresy na 99-100KM. Pisali ze całkiem spoko ten silnik, no i jak ma robić trasy po 40km to w zupełności wystarczy.

wersja 105 KM wyszła mi na hamowni 119 KM w nominale. 

Napisano

Jak Ty nie będziesz nimi jeździł to co się martwisz - w końcu CCC.

A darowanej octavii w silnik się nie zagląda :] więc niech handlowcy nie narzekają bo mogliby dostać pikaczento :]

Napisano
  • Autor

Wychodzę z założenia, że zadowolony pracownik to dobry pracownik :)

Napisano

nie wiem czy to duzo da od 4krpm sądze ze auto przestanie mocniej przyspieszać 

vw_polo_6rfl_12tsi_90ps_man_wykres.jpg

Myśl samodzielnie - przyśpiesza przecież najlepiej w zakresie 4000-6400rpm... 

Napisano

Jedyny minus tego silnika vs mocniejsza wersja to, ze stosunek mocy vs masa wypada niekorzystnie. Zeby jechac szybko trzeba bedzie deptac. Jak ktos ma ciezka noge to spalanie moze byc wysokie. Poza tym to troche malo - jezdzilem takim golfem na jezdzie probnej. Ale jak sie nie da kupic lepszej wersji to trudno brac 85KM. 

Napisano

Znam przypadek handlowca, który dostał Superba z 105 KM 1,9 TDi i nie narzekał, a robił powyżej 50 kkm rocznie.

Firmowy. Najlepszy na świecie ;]

Napisano

Wychodzę z założenia, że zadowolony pracownik to dobry pracownik :)

czy aby na pewno jesteś polakiem ? , polskim pracodawcą ? , nie powinieneś raczej mysleć jak wyd... pracownika na kasie ?  ;]

Napisano

Myśl samodzielnie - przyśpiesza przecież najlepiej w zakresie 4000-6400rpm... 

to sie przejedź i zobacz, mała turbosprężarka nie potrafi doładowac na wyższych obrotach, ale bardzo szybko się wkręca od dołu i daje rade w ruchu miejskim do 3(4) krpm

masz wrażenie jak w małym dieslu po przekroczeniu 3600 obr/min auto po prostu coraz wolniej przyspiesza mimo wzrostu obrotów

w normalnym aucie po zredukowaniu oczekujesz ze auto zacznie duzo lepiej ciagnac, tutaj tego nie ma

Napisano

Jedyny minus tego silnika vs mocniejsza wersja to, ze stosunek mocy vs masa wypada niekorzystnie. Zeby jechac szybko trzeba bedzie deptac. Jak ktos ma ciezka noge to spalanie moze byc wysokie. 

IMO jeżeli jest turbo, to nie trzeba aż tak deptać jak wolnossącego, żeby to przyjemnie przyspieszało.

A jeżeli ktoś lubi deptać, to każdym samochodem będzie deptał, czy on ma 85 czy 140 KM. W niektórych dużych firmach mają bat na lubiących mocno deptać- limity spalania. Firma płaci za paliwo jeśli kierowca się mieści w limicie, a za nadwyżkę kierowca płaci z własnej kieszeni. Kiedyś miałem limit 6 l/100 km w Yarisie i 7l/100 km w O II 2.0 TDI i Avensisie 2.2 D4D.

Napisano

IMO jeżeli jest turbo, to nie trzeba aż tak deptać jak wolnossącego, żeby to przyjemnie przyspieszało.

A jeżeli ktoś lubi deptać, to każdym samochodem będzie deptał, czy on ma 85 czy 140 KM. W niektórych dużych firmach mają bat na lubiących mocno deptać- limity spalania. Firma płaci za paliwo jeśli kierowca się mieści w limicie, a za nadwyżkę kierowca płaci z własnej kieszeni. Kiedyś miałem limit 6 l/100 km w Yarisie i 7l/100 km w O II 2.0 TDI i Avensisie 2.2 D4D.

Nie nie. Ja porownywalem 110KM vs 85KM oba 1.2 i oba z turbo. Mniejszy spali wiecej jak bedzie sie dusic pedal gazu.

Napisano

Właśnie nie.

85 KM to moc maksymalna. O ile nie korzystasz z niej non-stop, liczy się też moc przy niższych obrotach. A ta dla silnika z turbiną jest dużo wyższa.

Napisano

Właśnie nie.

85 KM to moc maksymalna. O ile nie korzystasz z niej non-stop, liczy się też moc przy niższych obrotach. A ta dla silnika z turbiną jest dużo wyższa.

W tym rzecz i przez wysoki moment obrotowy jeździ się autami z takimi silnikami dużo przyjemniej.

Napisano
  • Autor

Po drobnych dalszych negocjacjach kupiliśmy Octavie o mocy 110KM. Ostatecznie przekonała nas jazda próbna w 3 osobowym składzie, która wykazała pewien deficyt mocy wersji 85KM.

Napisano
  • Autor

Jak jechałem na początku sam to w sumie było podobnie, ale gdy do auta wpakował się szef i zastępca i jechaliśmy w trójkę plus sprzedawca to różnica była widoczna. Do silnika doplacilismy jakieś 3000zł od sztuki.

Napisano

Jak jechałem na początku sam to w sumie było podobnie, ale gdy do auta wpakował się szef i zastępca i jechaliśmy w trójkę plus sprzedawca to różnica była widoczna. Do silnika doplacilismy jakieś 3000zł od sztuki.

Czyli nawet w takiej octavia ten 1.2 85 km jakoś jedzie? Jaki ma silnik w swoim aucie o jak się ma do tego słabego tsi?

Napisano
  • Autor

Obecnie moje prywatne auto to Megane II 1,6 112KM i  C4 Picasso. O PIcasso nie będę pisał bo mam je kilka tygodni, ale IMHO Octavia 1.2 85KM jedzie odczuwalnie lepiej niż moje Megane. Octavia jechała od samego dołu, a z meganką jest tutaj problem. Natomiast Octavii 1.2 110KM nie można w żaden sposób porównywać z Meganką o tej samej mocy.

Co do ceny za Octavie to % nie wiem ile było dokładnie tego upustu, ale dzisiaj zapytam się szefa za ile je dokładnie wytargował, ale na pewno poniżej 60kzł.

Napisano

Właśnie ciekawilo mnie porównanie octy do meganki. Ciekawe jak to się ma do faktycznych pomiarów przespieszeń? Wychodzi na to, że jednak 1.2 85 nie jest takim dramatem jak sugeruje wartość km podana przez producenta?

Napisano

Obecnie moje prywatne auto to Megane II 1,6 112KM i  C4 Picasso. O PIcasso nie będę pisał bo mam je kilka tygodni, ale IMHO Octavia 1.2 85KM jedzie odczuwalnie lepiej niż moje Megane. Octavia jechała od samego dołu, a z meganką jest tutaj problem. Natomiast Octavii 1.2 110KM nie można w żaden sposób porównywać z Meganką o tej samej mocy.

Co do ceny za Octavie to % nie wiem ile było dokładnie tego upustu, ale dzisiaj zapytam się szefa za ile je dokładnie wytargował, ale na pewno poniżej 60kzł.

W AS z tego tygodnia sa czasy przypieszen 1.6Pb vs 1.2 105KM TSI. 60-100 i 80-120 oszalamiajacej roznicy nie ma. Wkleje zdjecie wieczorem. Choc na codzien to w praktyce 1.2 bedzie lepiej przyspieszalo na wyzszych biegach co daje odczucie, ze szybko jedzie. A w 1.6 nalezy czesciej redukowac.

Napisano

Właśnie ciekawilo mnie porównanie octy do meganki. Ciekawe jak to się ma do faktycznych pomiarów przespieszeń? Wychodzi na to, że jednak 1.2 85 nie jest takim dramatem jak sugeruje wartość km podana przez producenta?

W kazdym kompakcie 85KM to dramat. Tutaj sprawe ratuje turbo i zludne wrazenie ze jedzie szybko tak jak w dieselu bo kop jest. :phi:  Turbo nie powoduje wiekszej ilosci KM a moc dostepna od dolu i wtedy rzeczywiscie lepiej sie jezdzi 1.2T 85KM vs 1.2 bez turbo 85KM.

Napisano

W AS z tego tygodnia sa czasy przypieszen 1.6Pb vs 1.2 105KM TSI. 60-100 i 80-120 oszalamiajacej roznicy nie ma. Wkleje zdjecie wieczorem.

Chodzi o ten test?

Napisano

Chodzi o ten test?

Tak. Niby dwie sekundy roznicy ale najczesciej ludzie nie piluja turbo bo wtedy pali jak glupie. Wiec osiagi podobne na korzysc turbo. Duzym plusem bedzie jazda np w miescie lecisz 60 na 4 biegu i chesz gwaltownie przyspieszyc z turbo wciskasz i jedziesz w zwyklym wypadaloby na 3  zrzucic. Ktos za spi przegapi, nie chce mu sie i wtedy turbo wygrywa. Na codzien pomocne ale trzeba pameitac, ze to nadal 85KM.

Napisano

W kazdym kompakcie 85KM to dramat.

Przez ostatnie 14 lat użytkuje Astrę G z silnikiem 1.6 84KM i do dramatu trochę daleko. 

Napisano

Przez ostatnie 14 lat użytkuje Astrę G z silnikiem 1.6 84KM i do dramatu trochę daleko. 

Nie pozostaje nic innego jak szanować Twoje zdanie.

Dramat natomiast jest tylko musisz poszerzyć horyzont  :oki:

Napisano

Pamiętam, że ta Asterka z tym silnikime fajnie jeździła :ok:

Ja rownież przyłączam sie do tej opinii. Przed megi 1.6 16v którą ja obecnie użytkuje, moja mama miała właśnie AII z tym silnikiem i imo to naprawdę fajnie jeździło, poza faktem że go wysadziłem na tydzień przed sprzedażą ;].

Napisano

tragedia to może być w 1.0 45KM z 4 biegową skrzynią ;)

wiem bo miałem...

wszystkie inne samochody, które miałem lub jeździłem od 75KM do prawie 300KM normalnie się poruszają...jedne wolniej inne ciut szybciej...

wiadomo, że w niektórych trzeba zredukować bieg przy wyprzedzaniu albo trzeba sobie więcej miejsca na to wyprzedzanie zapewnić ale da się tym wszystkim poruszać normalnie po drogach...

widać, że wszyscy się szybko przyzwyczajają do dobrego :)

i dobrze :)

ale może przed jakimikolwiek dyskusjami o tym czy jedzie czy nie każdy powinien podać punkt odniesienia? ;)

Napisano

wszystkie inne samochody, które miałem lub jeździłem od 75KM do prawie 300KM normalnie się poruszają...jedne wolniej inne ciut szybciej...

Oczywiście że tak. Różnica jest może taka że o tych szybkich można pogadać przy piwku lub pochwalić się przed sąsiadem.

Napisano

W kazdym kompakcie 85KM to dramat. Tutaj sprawe ratuje turbo i zludne wrazenie ze jedzie szybko tak jak w dieselu bo kop jest. :phi:  Turbo nie powoduje wiekszej ilosci KM a moc dostepna od dolu i wtedy rzeczywiscie lepiej sie jezdzi 1.2T 85KM vs 1.2 bez turbo 85KM.

Na tym forum to panuje przekonanie, że wszystko co 0-100kmh robi w wolniej niż 8 sekund, nie nadaje się do jeżdżenia.

Wystarczy nieco zluzować gumę i nie wyprzedzać na każdych wolnych 50m - i takie 85KM spokojnie wystarcza do sprawnego przemieszczania się. W mieście włączysz się do ruchu tak samo, małe turbo pozwoli sprawnie nabrać prędkości przy wjeździe na autostradę... 

Pewnie, dusza chciałaby więcej - ale nazywanie takiego stanu dramatem jest melodramatyczne... 

Napisano

Pewnie, dusza chciałaby więcej - ale nazywanie takiego stanu dramatem jest melodramatyczne...

Jak jeździsz samemu to jeździ się tym całkiem sprawnie.