Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fabryczne instalacje LPG od Skody

Featured Replies

Napisano

No właśnie...prawda to, że po przekroczeniu 110-120 km/h przełącza się na benzynę i jedzie na samej benzynie?

Napisano

Po przekroczeniu zakresu obrotów. Do 2,5 sam gaz, później dolewa benzyny a od bodajże 3,5 k rpm sama benzyna.

Napisano
  • Autor

Po przekroczeniu zakresu obrotów. Do 2,5 sam gaz, później dolewa benzyny a od bodajże 3,5 k rpm sama benzyna.

Ale jest to czym spowodowane?Tym, że TSI tego wymagają, czy tym, że Skoda tak sobie wymyśliła?Albo inaczej, interesują mnie 2 zagadnienia:

1. Czy da się to ograniczenie zdjąć w sterowniku/kompie LPG?

2. Czy ma to wpływ na zużycie silnika?(oczywiście mowa o jakimś dużo szybszym zużyciu).

Napisano

To nie przez bezpośredni wtrysk paliwa?

Nie, to było nawet ustawiane w zwykłym starym 1.6. 

Napisano

Ale jest to czym spowodowane?Tym, że TSI tego wymagają, czy tym, że Skoda tak sobie wymyśliła?Albo inaczej, interesują mnie 2 zagadnienia:

1. Czy da się to ograniczenie zdjąć w sterowniku/kompie LPG?

2. Czy ma to wpływ na zużycie silnika?(oczywiście mowa o jakimś dużo szybszym zużyciu).

Ale o jakiej instalce fabrycznej jest mowa? ZTCW to takie instalki były tylko w MPI, do TSI nic nie wkładali jako fabryczna opcja.

Instalka MPI to Landi Renzo, tylko nie wiem czy sterownik jest jakiś OEM czy standardowa centralka - najlepiej zadzwoń do importera Landi i się dowiedz, jak standard to na pewno można wyłączyć dotrysk.

Ad2 - To jest wprowadzone właśnie po to żeby ochronić silnik jak jakiś niewyżyty PH wpadnie swoją Octavią 1.6MPI na autobahn i będzie naparzał 5h z butem w podłodze. Jak dolejesz benzyny to AFR idzie w dół a co za tym idzie spada temperatura w komorze spalania.

EDIT - widze że teraz jest to w 1.2 i 1.4TSI - tam musi być lana benzyna żeby chronić wtryskiwacze i ja bym tego nie wyłączał.

Edytowane przez Piotrus

Napisano

Żona ma Fabię II 1.4 mpi, instalacja fabryczna, ale jest to zwykłe Landi Renzo. W kompie ma ustawione dotryski benzyny jak dobrze pamiętam 10% powyżej 4500 rpm. Podczas jazdy autostradą do 150km/h nie bieże benzyny, przy 160 przekracza 4,5 krpm i po 300 km takiej jazdy widać ubytek kilku litrów benzyny. To jest zabezpieczenie przed wypaleniem zaworów podczas długotrwałej jazdy autostradą. Można to wyłaczyć w kompie od gazu.

Napisano

u mnie juz na gwar byly klopoty  (rommster z gazem)

aso skody rozkladalo lapy

skoda to zlo a skoda +gaz arcy zlo ;]  

Napisano

Żona ma Fabię II 1.4 mpi, instalacja fabryczna, ale jest to zwykłe Landi Renzo. W kompie ma ustawione dotryski benzyny jak dobrze pamiętam 10% powyżej 4500 rpm. Podczas jazdy autostradą do 150km/h nie bieże benzyny, przy 160 przekracza 4,5 krpm i po 300 km takiej jazdy widać ubytek kilku litrów benzyny. To jest zabezpieczenie przed wypaleniem zaworów podczas długotrwałej jazdy autostradą. Można to wyłaczyć w kompie od gazu.

Ja mam 140 tysi na brc24 i żadnych dotrysków, żadnych szkód. Uważam, ze to bez sensu zupełnie te dotryski.
Napisano

skoda to zlo a skoda +gaz arcy zlo ;]  

ale bzdury piszesz. 

w mojej octavii mam fabryczne landi renzo. w tej chwili 199 tys, bez zadnych dotrysków i wszystko w najlepszym porządku. znam pare innych osób ze skodami i tez sobie chwalą

wszystko zależy jaki silnik miałes. może akurat z tych problematycznych

Napisano

Ja mam 140 tysi na brc24 i żadnych dotrysków, żadnych szkód. Uważam, ze to bez sensu zupełnie te dotryski.

Bardzo możliwe, że bez sensu w Twoim przypadku. Fabia żony przejechała 142 kkm w 4 lata głównie po autostradach i często ze wskazówką obrotomierza przed odcinką. Może niepotrzebne te dotryski, ale na pewno nie zaszkodziły, a te parę zł na benzynę nie zbawi, bo i tak gazu pali śmiesznie mało.

Napisano

Kto tak jeździł? :)

Mieszkamy rzut kamieniem od obwodnicy Trójmiasta, żona jeździ do pracy S6, a co jakiś czas ma wyjazd a to Wrocław, a to Wawa, Katowice. Gdzie się z domu nie ruszy, to dwupasmówka Panie.

Napisano

Mieszkamy rzut kamieniem od obwodnicy Trójmiasta, żona jeździ do pracy S6, a co jakiś czas ma wyjazd a to Wrocław, a to Wawa, Katowice. Gdzie się z domu nie ruszy, to dwupasmówka Panie.

W takim razie komfort podróży ma świetny przy " wskazówką obrotomierza przed odcinką".  ;)

Napisano

Przy tej ilosci km, komfort jest malo wazny. A ze malo pali, to jest pewnie bardzo istotne

Napisano

Przy tej ilosci km, komfort jest malo wazny.

8]

Napisano

lata głównie po autostradach i często ze wskazówką obrotomierza przed odcinką. 

trzeba jej powiedzieć żeby wrzuciła 2 kę jak na pierwszym biegu "pałuje" auto    :swinka:

co do skody z "fabrycznym" LPG to zmartwię kilka osób bo skoda nie ma nic takiego - jak już to ma dedykowaną instalację LPG dokładaną przez lepiej już gorzej wyszkolonych pracowników w aso. 

dodatkowo ostatnio czytałem że firma landi renzo sprzedaje swoje dedykowane instalacje z zablokowanym komputerem i poza aso nie można się podłączyć z taką instalacją. 

Edytowane przez piotr1982

Napisano

trzeba jej powiedzieć żeby wrzuciła 2 kę jak na pierwszym biegu "pałuje" auto    :swinka:

co do skody z "fabrycznym" LPG to zmartwię kilka osób bo skoda nie ma nic takiego - jak już to ma dedykowaną instalację LPG dokładaną przez lepiej już gorzej wyszkolonych pracowników w aso. 

dodatkowo ostatnio czytałem że firma landi renzo sprzedaje swoje dedykowane instalacje z zablokowanym komputerem i poza aso nie można się podłączyć z taką instalacją. 

No podobno tak jest. Co do tych instalacji to jakaś tragedia. Oni to montują gdzieś w aso czy innej szopie i nawet nie zatankują gazu, żeby sprawdzić czy instalacja jest szczelna, nie mówiąc o sprawdzeniu jak jeździ. Szwagier kupował octavię z 1.6 i przy pierwszym tankowaniu i odpaleniu pod maską gaz lał się strumieniami.

Napisano

Przy tej ilosci km, komfort jest malo wazny. A ze malo pali, to jest pewnie bardzo istotne

Wrecz przeciwnie, omfort to podstawa jak sie robi sporo kilomterow :ok:

Gdybym mial robic 3-4kkm miesiecznie Fabia, to bym sobie chyba w leb strzelil ;l

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Zawsze mnie zastanawiało to, jak mija Cię przy 140-160 km/h na autostradzie taka Fabia czy inna Corsa z ozn. z tyłu HTP lub 1.0 16V jak się kierownikowi tego pudełka jedzie z taką prędkością. Ale jak wiadomo niektórym to i niewygodne, uwierające buty nie przeszkadzają.

Edytowane przez rostex

Napisano

Ameryka.
Napisano

Zawsze mnie zastanawiało to, jak mija Cię przy 140-160 km/h na autostradzie taka Fabia czy inna Corsa z ozn. z tyłu HTP lub 1.0 16V jak się kierownikowi tego pudełka jedzie z taką prędkością. Ale jak wiadomo niektórym to i niewygodne, uwierające buty nie przeszkadzają.

tak jak tobie przy 200 km/h, masz banana i nie zwracasz na nic uwagi byle trzymać się drogi ;)

Napisano

Ale o jakiej instalce fabrycznej jest mowa? ZTCW to takie instalki były tylko w MPI, do TSI nic nie wkładali jako fabryczna opcja.

Instalka MPI to Landi Renzo, tylko nie wiem czy sterownik jest jakiś OEM czy standardowa centralka - najlepiej zadzwoń do importera Landi i się dowiedz, jak standard to na pewno można wyłączyć dotrysk.

Ad2 - To jest wprowadzone właśnie po to żeby ochronić silnik jak jakiś niewyżyty PH wpadnie swoją Octavią 1.6MPI na autobahn i będzie naparzał 5h z butem w podłodze. Jak dolejesz benzyny to AFR idzie w dół a co za tym idzie spada temperatura w komorze spalania.

EDIT - widze że teraz jest to w 1.2 i 1.4TSI - tam musi być lana benzyna żeby chronić wtryskiwacze i ja bym tego nie wyłączał.

Kolega z pracy kupił Octavię 2 1.4TSI z "fabryczną" instalacją.

Ona tak na prawdę była w ASO zakładana, a nie w fabryce.

Było to jakoś dobre 3 lata temu, więc nie takie "teraz" ;)

Nie wiem przy jakich obrotach lało benzynę, ale mówił, że benzynę zużywa razem z gazem.

Jazda mu wychodziła i tak taniej niż jego poprzednia Octa 1.9TDI 90KM.

Napisano

Co do tych instalacji to jakaś tragedia. Oni to montują gdzieś w aso czy innej szopie i nawet nie zatankują gazu, 

w żadnych szopach nie montują, tylko normalnie w aso. i montują to bardzo dobrze. mają bardzo dokładną rozpiskę, co i gdzie przeciąc, przykręcic, rozwiercic.

natomiast dużo gorzej jest pozniej z serwisem, bo na tym to juz sie faktycznie nie znają.

a gaz zatankowac muszą, bo inaczej komp nawet autoadaptacji nie przejdzie

Napisano

co kto woli. ja tam wole, zeby mało paliło od komfortu.

2 tys miesięcznie robie na rowerze, więc do jakiego auta bym nie wsiadł, to komfort jest i tak lepszy niż na najlepszym nawet rowerze

moja babcia kiedyś mawiała: lepiej byle jak jechac, niż dobrze isc  :hehe:

Napisano

Akurat jej Fabią jedzie się dobrze autostradą, ma opcjonalne, większe koła, przez co nie lata po pasie, jak te na standardowych 14", a hałas przy 160 jest bardzo zbliżony do hałasu w BMW przy 180, więc tragedii nie ma. Jechałem nią w ubiegłym m-cu do Wrocławia i przy wysokich prędkosciach spokojnie żona z córką mogły spać. Wiesz, jak jedziesz autem na jakieś zebranie i potem masz wracać do domu np 4-6 godzin, to chciałbyś tą godzinę zaoszczędzić, żeby normalnie zjeść kolację, wziąć prysznic, wyspać i pojechać rano na 7 do pracy. Jadąc autostradą można godzinę zyskać, albo podróżować komfortowo podziwiajac parawany na przemian z łąkami.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano

A wyczaj taka fabie htp jadaca > 200kmph

Napisano

Kolega kupił, pojechał do zakładu lpg, wyregulowali porządnie, zdjęli blokade kompa, jeździ na lpg. Aso nie ma wglądu w kompa od gazu

Napisano

Gdybym mial robic 3-4kkm miesiecznie Fabia, to bym sobie chyba w leb strzelil ;l

Przy Octavii I TDI mam podobne odczucia ;)

Napisano

A wyczaj taka fabie htp jadaca > 200kmph

Dawno temu (1998?) jechalem Octavia 190 na autobahnie, calkiem zwawo (ca. 220km/h) lyknely mnie 3 czerwone Lupo. Mialy kolejno nastepujace po sobie numery rejestracyjne z Wolfsburga a na klapie SDI.

Pytanie co tam pod maska siedzialo w rzeczywistosci i czy to sobie testerzy VW jaj nie robili z normalnych ludzi dajac naklejki SDI na Lupo z mocnym silnikiem :)

Napisano

@@t_kucyk lupo gti z silnikiem 125 KM ma V max 205, więc albo było z górki albo źle prędkość oszacowałeś albo mieli silnik z rakiety ;]  

Napisano

Jak opisujesz skoda nie ma fabrycznego lpg . Ja akurat zrezygnowałem z Landi w ASO i u rzemieslnika zamówiłem BRC tyle ze z dotryskiem noPb . Dużo taniej i fachowo założone.

Napisano

Spokojnie możesz wyłączyć ten dotrysk, niczego on nie poprawia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

@@t_kucyk lupo gti z silnikiem 125 KM ma V max 205, więc albo było z górki albo źle prędkość oszacowałeś albo mieli silnik z rakiety ;]

Kto ich tam wie, moze jakies muly testowe. Kolejne numery z Wolfsburga, wszystkie czerwone i jadace sznurkiem - za duzo zbiegow okolicznosci :)