Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukradli lampy.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj przyjechałem tak jak zawsze. Terrano postawiony na osiedlowym parkingu.

Dzisiaj wieczorem odpalam wóz żeby pojechać do piekarni.

Włączam światła, włączam kierunkowskaz, a on sobie szybko miga.

Myślę sobie - pewnie żarówkę szlag trafił albo coś nie styka - cofnę i sprawdzę.

Włączam wsteczny bieg, a za samochodem ciemność, włączam drugi kierunkowskaz i on też szybko miga.

Ki czort - se myślę.

Może kostka coś nie styka. Ale przecież wszystko robiłem od nowa. Niemożliwe.

Wychodzą z samochodu, patrzę, a tu w zderzaku nie ma obu lamp.

Żeby chociaż gnój wypiął z kostek, nowe były, to nie, kable obcięte.

No i jestem uziemiony. Co prawda jest jeszcze Fiat, ale on haka nie ma i przyczepy nie pociągnie.

Gdyby komuś leżały w garażu albo na strychu dwie nieuszkodzone lampy do Nissana Terrano to chętnie przygarnę.

Gdyby komuś wpadły takie lampy na allegro lub olx to też dajcie znać. Może to będą moje.

Tak dla informacji, są to dolne lampy zespolone ze zderzaka, prawa ma światło cofania, lewa ma światło przeciwmgłowe.

Pełno jest z "brytyjczyków", które mają odwrotnie, a takich nie chcę.

Ech... znów pięć stów w plecy.

Napisano

Zaadoptuj jakieś od przyczepy czy traktora, tanie i nikt nie ukradnie :ok:

Le lampy to faktycznie taki łakomy kąsek, że używki po 500 chodzą 8]

Napisano

Tak dla informacji, są to dolne lampy zespolone ze zderzaka, prawa ma światło cofania, lewa ma światło przeciwmgłowe.

Pełno jest z "brytyjczyków", które mają odwrotnie, a takich nie chcę.

Współczuję...

Co do lamp z angola - nie są one symetryczne w tym sensie, że wystarczy je obrócić i lewa jest prawą, a prawa - lewą?   :hmm:

Napisano
  • Autor

Zaadoptuj jakieś od przyczepy czy traktora, tanie i nikt nie ukradnie :ok:

Le lampy to faktycznie taki łakomy kąsek, że używki po 500 chodzą 8]

Jedna używana od 150zł do 250zł.

Nowa w ASO ponad 600zł i miesiąc trzeba czekać.

Już znalazłem. Jedną na Allegro, drugą na OLX. Cud jakiś.

I znów muszę dorabiać kable.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor

Współczuję...

Co do lamp z angola - nie są one symetryczne w tym sensie, że wystarczy je obrócić i lewa jest prawą, a prawa - lewą?   :hmm:

Nie da się. Gdyby się dało to bym się nie martwił. Gdy wcześniej szukałem prawej - bo moja była pęknięta - to dwa tygodnie mi zeszło.

Napisano
  • Autor

Widziałem wczoraj na szrocie w Mikołowie jakieś Terrano, przód rozbity, ale tył był cały

http://www.autozlom24.pl/kontakt.php

Dzięki. Już znalazłem wcześniej.

Cały czas jednak zastanawiam się co kogoś pchnęło żeby te lampy zwinąć.

Stare Terrano, samochód niszowy. W moim powiecie może są dwa takie wozy, łącznie z moim. Nie rozumiem.

Napisano

Stare Terrano, samochód niszowy. W moim powiecie może są dwa takie wozy, łącznie z moim. Nie rozumiem.

Może komuś najzwyczajniej w świecie podpadłeś. ;]

Napisano

Jedyny plus w tym wszystkim [jesli można mówić tu o plusach]to fakt,że nie zdewastowali Ci przy okazji auta.

Napisano
  • Autor

Jedyny plus w tym wszystkim [jesli można mówić tu o plusach]to fakt,że nie zdewastowali Ci przy okazji auta.

Ech. Jedyna dewastacja to obcięte kable.

A reanimowałem całą wiązkę, dorabiałem nowe hermetyczne kostki. Wystarczyło odpiąć. Były nowe to łatwo by się odpięły.

Nie rozumiem. Ktoś na gwałt potrzebował czy jak? Jak potrzebował to skąd przyjechał? Jak wspomniałem, w moim powiecie naliczyłem, łącznie z moim, trzy Terrano i z tej trójki jeden po liftingu, który ma inny wzór tych lamp.

Typowo na handel? Wątpię by ktoś był taki głupi by kraść lampy, które na drugi dzień na rynku zobaczę w innym samochodzie. Z drugiej strony społeczeństwo mamy głupie więc kto wie.

Napisano

A nie chwaliłeś się jakimś znajomkom z osiedla ile to się takich lamp naszukałeś i ile kosztowały?

Napisano

Już znalazłem. Jedną na Allegro, drugą na OLX. Cud jakiś.

I znów muszę dorabiać kable.

A co - z obciętymi kablami lampy znalazłeś? Czy to Ci nie daje do myślenia?

rotfl

Edytowane przez Ryb

Napisano

@@fred77

komuś z Twojego fyrtla były potrzebne :skromny: za jakiś czas będą u niego jeździć

Gdzie tam! Fred je sam odkupi.

:hehe:

Napisano

Gdzie tam! Fred je sam odkupi.

:hehe:

nie chcę @@fred77 martwić ale ktoś sobie jego auto upatrzył i traktuje jako dawcę :skromny:  

W jakiś alarm albo inny patent bym zainwestował. Fakt wyskubania lamp w sposób, że fred jorgnął się dopiero jak wsiadł, nie poniszczenie niczego wokół procz kabli, świadczy o znajomości budowy auta. Nie oszukujmy się Terrano II nigdy nie było w jakimś szczególnym zainteresowaniu złodziei w Polsce. 

Napisano

Ja mysle ze go po kawalku wezma. Jak bedzie wialo to znaczy ze tylna klapa wyszla ;)

Napisano

następne lampy oznacz sobie żeby oznaczenie było widać, wiem ze to może nie ładnie będzie wyglądało ale już nie będą ginąć , ja tak w swoim aucie zaznaczyłem wkłady lusterek

Napisano

.

.

Ktos se przyczepkę buduje ;D
Napisano
  • Autor

A nie chwaliłeś się jakimś znajomkom z osiedla ile to się takich lamp naszukałeś i ile kosztowały?

Jakoś nie utożsamiam się aż tak z samochodem i nie rozpowiadam na lewo i prawo po okolicy i byle komu o tym jaką żarówkę wymieniłem czy którędy kabel przeciągnąłem albo jakie lampy założyłem. Nawet mordoksiążki nie mam żeby się chwalić każdym szczegółem życia.

@@fred77

komuś z Twojego fyrtla były potrzebne :skromny: za jakiś czas będą u niego jeździć

Jak wspomniałem, u mnie w powiecie może są trzy Terrano. Chyba ktoś musiał być nieźle głupi żeby odstawić taki numer.

A co - z obciętymi kablami lampy znalazłeś? Czy to Ci nie daje do myślenia?

rotfl

W moich lampach dorabiałem całe nowe wiązki z nowymi, nieoryginalnymi hermetycznymi złączami. Także albo będą na zdjęciach lampy z moimi wiązkami, które poznam albo bez wiązek i wkładek na żarówki.

nie chcę @@fred77 martwić ale ktoś sobie jego auto upatrzył i traktuje jako dawcę :skromny:  

W jakiś alarm albo inny patent bym zainwestował. Fakt wyskubania lamp w sposób, że fred jorgnął się dopiero jak wsiadł, nie poniszczenie niczego wokół procz kabli, świadczy o znajomości budowy auta. Nie oszukujmy się Terrano II nigdy nie było w jakimś szczególnym zainteresowaniu złodziei w Polsce. 

Wątpię by kradzieże się powtórzyły.

A co do usunięcia tylnych lamp to niech każdy się zastanowi kiedy by się połapał, że tylnych lamp nie ma.

To musiał być jakiś desperat, bo wóz tak niszowy, że innego wytłumaczenia nie widzę.

Ja mysle ze go po kawalku wezma. Jak bedzie wialo to znaczy ze tylna klapa wyszla ;)

Migał wstecznym, to mu zabrali... ;]

Bardzo zabawne. Poczekajmy aż Wam ktoś coś zniszczy albo ukradnie. Niekoniecznie w samochodzie. Jestem ciekaw Waszej reakcji.

następne lampy oznacz sobie żeby oznaczenie było widać, wiem ze to może nie ładnie będzie wyglądało ale już nie będą ginąć , ja tak w swoim aucie zaznaczyłem wkłady lusterek

To musiałbym wszystko w samochodzie pozaznaczać. Bez sensu.

Ktos se przyczepkę buduje ;D

Na nic te światła do przyczepy. Nietypowe i nie mają światła hamowania.

Napisano

Ech. Jedyna dewastacja to obcięte kable.

A reanimowałem całą wiązkę, dorabiałem nowe hermetyczne kostki. Wystarczyło odpiąć. Były nowe to łatwo by się odpięły.

Nie rozumiem. Ktoś na gwałt potrzebował czy jak?

Widocznie ten ktoś kostki tez miał do reanimacji :skromny:

Napisano

Mojemu ojcu ze dwadzieścia parę lat temu ukradli przednie kierunkowskazy z wargolfa, jorgnął się jak włączył je na pierwszym skrzyżowaniu. Co ciekawe pojechał wtedy do sklepu z częściami do wartburgów i okazało się że nie był jedyny...

Napisano

Mnie jakieś 15 lat temu,w samym centrum Krakowa wykręcili kierunkowskazy z przodu. Nowe chyba 40 PLN kosztowały. Nie rozumiem tego.

Wysłane ze zmywarki

Napisano

Ale 40zł to już ktoś ma dwie, podłej jakości, butelczyny 0,5 i 0,7   :hehe:

Znajomemu zaś zajumali (podejrzewam gnojki z rowerami)... kapturki z wentyli. Fajne były, bo czerwone i nie takie znowu drogie - 8 groszy sztuka   :phi:    a zajumali tylko 3   :lol::pukpuk:

Napisano

Ale 40zł to już ktoś ma dwie, podłej jakości, butelczyny 0,5 i 0,7 :hehe:

Znajomemu zaś zajumali (podejrzewam gnojki z rowerami)... kapturki z wentyli. Fajne były, bo czerwone i nie takie znowu drogie - 8 groszy sztuka :phi: a zajumali tylko 3 [emoji38] :pukpuk:

40 PLN to za nowe. Moje były stare. Więc ile warte i kto chce to kupić? Chyba, że gówniarze robili sobie malucha składaka z tego co ukradli.

Wysłane ze zmywarki

Napisano

Co za kraj...

No niestety... kraj piękny, tylko ludzie wiesz... :(

Napisano

40 PLN to za nowe. Moje były stare. Więc ile warte i kto chce to kupić? Chyba, że gówniarze robili sobie malucha składaka z tego co ukradli.

Wysłane ze zmywarki

nie przejmuj się - mi ukradli w kwietniu koło z 30 letniego roweru - młody chłopaczek na klatce powiedział mi dzień dobry - a za 10 minut biegł z moim kołem :facepalm:

Napisano

Z takich dodatkow tracilem, kierunkowskazy boczne, przednie, blendy w zderzakach, nakładki lusterek, kołpaki, anteny.

Ostatnio myslalem, ze ktoś przywlaszczyl se zaslepke listwy dachowej, tej do wkręcenia belek do bagażnika, ale chyba na myjni zaczepy pekly?

Napisano

Może komuś najzwyczajniej w świecie podpadłeś. ;]

Naprawdę bawi Cię czyjaś krzywda? 

Napisano

Dzięki. Już znalazłem wcześniej.

mi ostatnio pod blokiem zwineli wkłady lusterek...

Napisano

mi ostatnio pod blokiem zwineli wkłady lusterek...

teraz tak myśle, na parkingu pod fabryką ukradli mi 1 szt odblasku ze zderzaka do AR 147. Koszt wysyłki był droższy niż sam odblask :]

Napisano

Myślałem ze lampy da się zdemontować tylko po odkręceniu śrubek od wewnątrz? Hmm

Napisano
  • Autor

Myślałem ze lampy da się zdemontować tylko po odkręceniu śrubek od wewnątrz? Hmm

Lampy STOP owszem, odkręca się od środka.

Niestety mi ukradli te dolne, ze zderzaka. Jedna lampa przykręcona jest od zewnątrz czterema wkrętami.

Już mam nowe, używane oczywiście. Dzisiaj odebrałem drugą. Zostały porządnie umyte. Teraz muszę jeszcze zrobić przy nich nowe wiązki przewodów i zamontować nowe kostki do połączenia z instalacją samochodu.

Ale i tak ponad 500zł jestem do tyłu.

Byłem na Policji zgłosić kradzież.

Żeby zakwalifikowano to jako przestępstwo to dodatkowo dostarczyłem dokument z ASO Nissana potwierdzający, że nowe lampy już nie są dostępne. Potem pojechałem do pierwszego lepszego warsztatu gdzie uzyskałem zaświadczenie o tym, że z uwagi na brak nowych lamp trzeba się posiłkować częściami używanymi, których koszt wynosi 500zł, a dodatkowo naprawa pociętej instalacji elektrycznej kolejne 150zł.

Edytowane przez fred77

Napisano

Już mam nowe, używane oczywiście. Dzisiaj odebrałem drugą. Zostały porządnie umyte. Teraz muszę jeszcze zrobić przy nich nowe wiązki przewodów i zamontować nowe kostki do połączenia z instalacją samochodu.

Twoje czy kradzione z innego?

Napisano
  • Autor

Twoje czy kradzione z innego?

Ani nie moje ani nie kradzione.

Napisano
  • Autor

Skąd masz pewność?

Bo tak mi sprzedawcy powiedzieli. Lewa lampa pochodzi spod Ostrowca Świętokrzyskiego, a prawa ze Sanoka. ;]

Edytowane przez fred77

Napisano

:)

nie wyczułeś ironii, czy sam jesteś aż tak sarkastyczny? :D

Napisano

W sierpniu odpaliłem Ducato .... po czym pojechałem do serwisu ze względu na głośna pracę. Myślałem, że coś urwałem. Auto firmowe i nie chciało mi się nawet zaglądać pod auto. W serwisie okazało się, że ktoś wyciął w nocy katalizator.....

Napisano

W sierpniu odpaliłem Ducato .... po czym pojechałem do serwisu ze względu na głośna pracę. Myślałem, że coś urwałem. Auto firmowe i nie chciało mi się nawet zaglądać pod auto. W serwisie okazało się, że ktoś wyciął w nocy katalizator.....

Czesto w ducato, boxerach, jumperach kradna katalizatory. Nawet skyszalem ze kradna DPFy i cale uklady. Znajomy w serwisie fiata mi opowiadal jak montowali nowy wydech w sedici bo ukradli, koszt okolo 12000 pln.

Napisano

Bo tak mi sprzedawcy powiedzieli. Lewa lampa pochodzi spod Ostrowca Świętokrzyskiego, a prawa ze Sanoka. ;]

Pytanie za 100 punktów-co powiedzą sprzedawcy Twojej lampy przyszłemu nabywcy?

Ja obstawiam -"To jest lampa zwędzona z Terrano Freda z AK".

Napisano

To co ten biedny Fred miał zrobić, bez lamp jeździć czy co :hmm:  ;]

Napisano
  • Autor

Pytanie za 100 punktów-co powiedzą sprzedawcy Twojej lampy przyszłemu nabywcy?

Ja obstawiam -"To jest lampa zwędzona z Terrano Freda z AK".

A Ty myślisz, że co? Że ja o tym nie wiem? Że bezgranicznie wierzę w to co mówi sprzedawca? Po prostu kupiłem lampy i musi mi wystarczyć jedynie moje przypuszczenie, że pochodzą z legalnego źródła.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor

Czesto w ducato, boxerach, jumperach kradna katalizatory. Nawet skyszalem ze kradna DPFy i cale uklady. Znajomy w serwisie fiata mi opowiadal jak montowali nowy wydech w sedici bo ukradli, koszt okolo 12000 pln.

Dobrze, że Terrano nie ma katalizatora. :)

Napisano

To co ten biedny Fred miał zrobić, bez lamp jeździć czy co :hmm:  ;]

Przecież posiadanie bolidu nie jest obowiązkiem, zawsze pozostaje zbiorkom   :phi:

Napisano

Może komuś wczesniej ukradli i zlecił . 

Nie żebym był uprzedzony, ale może za wschodnią granicę? 

Albo jumak stwierdził, że mają dobrą cenę na allegro... 

Tak jak na moim parkingu pojawił się specjalista od lusterek. Elektrycznych z kierunkowskazami. 

Brał tylko z samochodów do 3 lat. I obie strony. Pewnie sqbaniec jeszcze sprawdzał czy nie porysowane obudowy    :hehe:

Jak zgłaszałem na policję to bylem powyżej 10-ki. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.