Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szok autostradowy

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, Vadero napisał:

Z dieslami masz tak, że jak jeździsz delikatnie, to pali 5, jak butujesz ostro to 6.5. 
Z benzynami jak jeździsz delikatnie to pali 5, jak butujesz to 12.
Też mówie o spalaniu dlugookresowym.

Jasne, ale jednak nie mówisz o spalaniu z całej eksploatacji. Oczywiście zdarzy się dres który może tak rzeczywiście jeździć, jednak wiarygodne odniesienie do społeczeństwa masz na spritmonitor. Aha, spalanie dwanaście litrów udało mi się moim żałosnym jeden sześć w tym tygodniu ukręcić wracając z pracy w Czeladzi, przez całą drogę ścigaliśmy się z vrsem. Pod Roździeniem 230km/h. Znasz kogoś kto w ten sposób zrobi 150kkm?

tapatalked

Napisano

Tak czytam te Wasze narzekania na swój naród i zastanawiam się czy jesteście jeszcze Polakami czy już nie.

Gdzie Wasza slowianska fantazja ułańska?

Podejrzewam, że w aucie 3/4 to ułani, ale na forum za to obywatele Europy.

Emigranci, zamieszkujący na stałe na zachodzie, źle jeżdżą, za to członkowie AK z Pipidowa Dolnego idealnie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

W takim razie na większość weekendów i długie weekendy na Opolszczyźnie i na Śląsku zjeżdża się tłum Niemców, co oni tu robią :hmm:   ;]

Opolszczyzna to akurat patologia pod tym względem i wyjątek potwierdzający regułę ;]

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Tak czytam te Wasze narzekania na swój naród i zastanawiam się czy jesteście jeszcze Polakami czy już nie.

Gdzie Wasza slowianska fantazja ułańska?

Podejrzewam, że w aucie 3/4 to ułani, ale na forum za to obywatele Europy.

Emigranci, zamieszkujący na stałe na zachodzie, źle jeżdżą, za to członkowie AK z Lipidową Dolnego idealnie.

ja na ten przykład jestem po prostu człowiekiem. Nie mam wpływu na to, w jakim kraju się urodziłem i nie jestem z tego powodu ani dumny, ani zawstydzony. Za to staram się postępować tak, żeby nie robić krzywdy innym, nie być na każdym kroku egoistą i trochę myśleć nad tym co robię. Także za kierownicą. Nic nie poradzę na to, że większość Polaków na drogach postępuje inaczej, za to widzę, że w krajach bardziej cywilizowanych, jednak większość jeździ tak jak ja.

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał:

Z dieslami masz tak, że jak jeździsz delikatnie, to pali 5, jak butujesz ostro to 6.5. 

Z benzynami jak jeździsz delikatnie to pali 5, jak butujesz to 12.

Też mówie o spalaniu dlugookresowym.

1.4 TSI 140-150 KM. 282 auta: ŚREDNIE: 6,76 l 

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=2014&power_s=140&power_e=150&powerunit=2

2.0 TDI 150 KM. 386 aut: ŚREDNIE: 5,87 l

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=2014&power_s=140&power_e=150&powerunit=2

W takim razie jak się odniesiesz do powyższych danych?

Napisano
31 minut temu, Zbynek napisał:

Przy czym niemiecką A4 Drezno-Zgorzelec należy traktować jak polską autostradę (więcej samochodów z polską rejestracją niż niemiecką, te same zachowania co u nas) ;] 

Tak, im bliżej Polski tym więcej dzikusów.  :ok:

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Patriotyzm nie polega na tym żeby udawać że durnie dookoła nie istnieją. Patriotyzm polega na tym, żeby na nich reagować (choćby piętnując to) aby durnie swoim durnym zachowaniem nie przynosili wstydu Polsce.

Chociaż ostatnimi czasy jest niestety dokładnie odwrotnie, a patriotyzm stał się szyldem takich rzeczy, że na sam dźwięk tego słowa robi się niedobrze.

Edytowane przez Ryb

Napisano
13 godzin temu, gorex napisał:

Właśnie przejechałem trasę 840km. Większość po autostradach (Czechy, Niemcy, Małpowo :) ). Czechy 130km/h, Niemcy 140-160km/h, Polska 140km/h.

W tym upale w oczywisty sposób z klimatyzacją. Na pokładzie komplet, w bagażniku full.

Spalanie średnie 5.9l/100km.

Czy to możliwe, czy zepsuł się komputer??

Miewacie takie wyniki?? Dla mnie szokujące.

Normalne spalanie . Nie wiem czym sie podniecasz.

Moze miales wiatr w plecy wiekszy niz zwykle i  juz powod.

jaka srednia V wyszla?

Napisano

Pacjent - Mondeo MkV 2.0 TDCi 180KM:

Wyjazd na wakacje - prędkość ustawiona na tempomacie=aktualnie dozwolonej:

Spalanie liczone z dystrybutora
Górny Śląsk -> Austria 5,95
Austria - Francja (Langwedocja) przez Włochy (z korkiem na przełęczy Brennero) 5,71
Kręcenie się po Francji, głównie drogi krajowe i miasta 6,07 i 6,39
Francja (Langwedocja) -> Włochy (sporo krajówek przez pola Lawendowe Prowansji i kanion Verdun, reszta to już autostrada) 6,37
Włochy -> Austria (przez przełęcz Stelvio) 6,36
Austria -> Górny Śląsk 6,17

Z kolei komp wskazywał na "nieco" mniejsze spalanie (to jeszcze przed korekcją wskazania, która jest możliwa w Mondeo)

20170710_220826.jpg

Edytowane przez MAJ

Napisano

A mój spali 8 albo i 9. Diesel.

:ee:

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał:

Przy 130! :] Aerodynamika robi swoje ;)

Napisano
2 minuty temu, bartekm napisał:

Przy 130! :] Aerodynamika robi swoje ;)

Masa też. Jak go załaduję kosmetykami mojej żony to będzie ważył 2 tony.  ;]

Napisano

mi wieksza Zafira pali ciut mniej w podobnych warunkach tak ze nie jest to jakis kosmos

Napisano
4 minuty temu, kris1983 napisał:

mi wieksza Zafira pali ciut mniej w podobnych warunkach tak ze nie jest to jakis kosmos

Jeszcze moze powiesz, ze noPB? :hehe:

Napisano
Właśnie przejechałem trasę 840km. Większość po autostradach (Czechy, Niemcy, Małpowo [emoji4] ). Czechy 130km/h, Niemcy 140-160km/h, Polska 140km/h.

W tym upale w oczywisty sposób z klimatyzacją. Na pokładzie komplet, w bagażniku full.

Czy to możliwe, czy zepsuł się komputer??

Miewacie takie wyniki?? Dla mnie szokujące.

Mi wyszło tak jak na fotach:
Skoda octavia II 1,4 tsi
Jechałem ok 120-140 (licznikowo)
2 osoby klima 2 rowery wewnatrz
Trasa Austria - Holandia przez germanskie autostrady
Potem z Holandii powrot do Polski : 3 osoby 2 rowery na dachu spalanie 8,2 srednia z 800 km ok 80km/ godz jechalem 110 -120 max do 1303baa87bda22211e27774cd5b3de8bd93.jpg3fbe9a7db7b7aa3ddfa3da0263fc70da.jpg77ed5fb3d755babe3fbca9bef76986bb.jpg

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

Masa też. Jak go załaduję kosmetykami mojej żony to będzie ważył 2 tony.  ;]

Jak lecisz autostradą na tempomacie to sama masa ma bardzo mały wpływ...

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Jak lecisz autostradą na tempomacie to sama masa ma bardzo mały wpływ...

Góry po drodze są. ;)

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem średnią prędkość. Komputer pokazal 109 km/h. 

Napisano

Mi sie wydaje - obserwujac chwilowe spalanie - ze największy wpływ na uzyskanie niskiego średniego spalania ma utrzymywanie stałego tempa jazdy : bez żadnych zrywów, przyspieszeń. Najlepiej rozpędzić się do "prędkości marszowej" zapiąć tempomat i jedynie leniwie zmieniać pasy na autostradzie bez dotykania pedału gazu.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Patriotyzm nie polega na tym żeby udawać że durnie dookoła nie istnieją. Patriotyzm polega na tym, żeby na nich reagować (choćby piętnując to) aby durnie swoim durnym zachowaniem nie przynosili wstydu Polsce.

Chociaż ostatnimi czasy jest niestety dokładnie odwrotnie, a patriotyzm stał się szyldem takich rzeczy, że na sam dźwięk tego słowa robi się niedobrze.

Tylko mi nie chodzi o patriotyzm, a to co zwykle na AK, idealizm piszacych, wytykanie innym zachowań (nazwanych przeze mnie ułańskich) i oczywiście testowanie Vmax wyłącznie na niemieckich autostradach.

Reszta plebsu w tym kraju zachować się na drodze i w oborze nie umie przecież.

Napisano
11 godzin temu, Vadero napisał:

Kolego ja różnymi tsi i innymi turbobenzynami jeździłem więc gadkę o różnicy spalania 1l to zachowaj dla grzecznych dzieci ;)

Widać masz jak ja , nie umiesz jeździć :hehe:;] mi tdi i tsi podobnej mocy (140 vs.150)  przy takim samym stylu jazdy wychodziły różnice od 1,5 do 3,5 l na niekorzyść TB...Normalnym trybem TSI na autostradzie w PL wzięło mi  7,2 /100km. Przy większej mocy i pojemności różnice miałem rzędu 2-4 l/100km zależności od stylu jazdy i miasto / trasa.

Owszem można TB spalić mało ale to nie na moje nerwy, taka jazda. Po za tym w ON cenie to ze nie muszę tankować co 450-550 km ;] 

Najlepszy w tej dziedzinie był Talisman z małym bakiem :pad: 

Napisano
3 godziny temu, przemo9 napisał:

Mi sie wydaje - obserwujac chwilowe spalanie - ze największy wpływ na uzyskanie niskiego średniego spalania ma utrzymywanie stałego tempa jazdy : bez żadnych zrywów, przyspieszeń. Najlepiej rozpędzić się do "prędkości marszowej" zapiąć tempomat i jedynie leniwie zmieniać pasy na autostradzie bez dotykania pedału gazu.

To cała tajemnica małego spalania na autostradzie...

Inna kwestia często poruszana "na paliwie z zagranicy mniej spalił"... każdy kto jeździ częściej za granica wie ze płynność ruchu jest zdecydowanie inna niż w PL. Wynika to głównie z poszanowania przepisów a wiec niedużych różnic prędkości, łatwiejszych manewrach, ich bezstresowego planowania itp...

a mit paliw obaliło ostatnio jedno z czasopism moto

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał:

Mi Diesel nawet tyle potrafi w trasie 350 km ;] także jak ktoś pisze ze się nie da , to kłamie ;] 

IMG_0553.JPG

IMG_0554.JPG

Napisano
5 godzin temu, gorex napisał:

Sprawdziłem średnią prędkość. Komputer pokazal 109 km/h. 

Kilka zwężek, kilka razy spokojniej bo ktoś trzyma itd., i robi się niższa średnia i niższe spalanie.

Dlatego przelotowo było 130-140 km/h, ale realnie mniej, bo co chwilę było wolniej i jest wynik jaki jest.

Napisano
1 godzinę temu, Chorzyn napisał:

Głównie chodzi o zachodnie wiatry, bo w 99% z tego powodu paliwo zachodnie jest lepsze ;)

Napisano
1 godzinę temu, Chorzyn napisał:

Mi Diesel nawet tyle potrafi w trasie 350 km ;] także jak ktoś pisze ze się nie da , to kłamie ;] 

IMG_0553.JPG

IMG_0554.JPG

Jak średnia przy tym spalaniu?

Napisano

Polska-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja ok. 1250km. Prędkość: "ile się da" +10km/h. Średnie spalanie wg komputera 9,5l/100km.
Renault Traffic 3,0t - 1.6dci biturbo, 7os. + full bagażu.

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał:

Jak średnia przy tym spalaniu?

160 - dodam ze 200 nie przekraczałem (jakieś Ok 80% możliwości auta vmax) , oczywiście w kraju w którym to można :ok: 

W sumie mój jednorazowy "wybryk" uzasadniony sytuacja wyjątkowa 

dlatego jak ktoś pisze ze leciał regularnie 2 paki i TB mu spaliła 8 to nawet mi się nie chce komentować. Tym bardziej ze mam w garażu TB o niskiej masie i sporej ilości koni i wiem ile potrafi wciągnąć ;] 

IMG_0555.JPG

Ale regularnie mam takie wyniki jeżdżąc przepisowo: 

IMG_0154.JPG

IMG_0872.JPG

Napisano
6 godzin temu, Chorzyn napisał:

Jakiś link? Z moich osobistych obserwacji wynika, że paliwo duńskie vs  polskie, to +30 km/h vmax. na korzyść duńskiego. Mierzone kilka razy w sporych odstępach czasu. 

Napisano
5 godzin temu, Blues napisał:

Jakiś link? Z moich osobistych obserwacji wynika, że paliwo duńskie vs  polskie, to +30 km/h vmax. na korzyść duńskiego. Mierzone kilka razy w sporych odstępach czasu. 

Wiekszej glupoty to chyba dawno juz tutaj nie czytalem ;l

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał:

No mnie te zatkało tym bardziej, ze w Danii tez miałem okazje jeździć i różnic nie zauważyłem ;] , po za tym u nich powyżej 160 km/h to już można mieć zbyt duże problemy z policja  pojawiająca się z nikaf;] 

Napisano
34 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja ostatnio pojeździłem w Niemczech na polskim paliwie i spalanie spadło o litr, do 5.5. Drogi przez łaki przez pola :] aż załuję, że vmax nie testowałem :hehe:

Za to jechałem ostatnio na zachód vmax ledwo wyciągnąłem licznikowe okolice 200km/h (wg gps fabryczny vmax auta). W czerwcu jechałem na poludnie i poszedł 215 :hehe:

Napisano
17 minut temu, bartekm napisał:

Ja ostatnio pojeździłem w Niemczech na polskim paliwie i spalanie spadło o litr, do 5.5. Drogi przez łaki przez pola :] aż załuję, że vmax nie testowałem :hehe:

Za to jechałem ostatnio na zachód vmax ledwo wyciągnąłem licznikowe okolice 200km/h (wg gps fabryczny vmax auta). W czerwcu jechałem na poludnie i poszedł 215 :hehe:

:hehe: 

Najczesciej logicznym uzasadnieniem jest to ze sporo takich komentarzy o cudownym działaniu paliw rzucają osoby, które jeżdżą głównie w mieście, na krótkich odcinkach. Potem "zamulonym" autem jadą w trasę i nagle cudownie auto się odmula,

ale przypisują to kwestii cudownych paliw ;] 

Ja mam ponad 85% przebiegu w trasie (zarówno w kraju jak i za granica) i teorie paliw już dawno wsadziłem między bajki. Płynność ruchu, odmulenie w trasie to główne czynniki niskiego spalania poza granicami. Jeszcze inna sprawa...jeden osiągnie średnia 110 jadąc spokojnie, długi czas, drugi z chorym pęcherzem cisnąć 200 i zatrzymując się na siku 10x ;] a spalanie zupełnie inne 

Temat rzeka to spalanie ;] 

Napisano
14 minut temu, Chorzyn napisał:

:hehe: 

Najczesciej logicznym uzasadnieniem jest to ze sporo takich komentarzy o cudownym działaniu paliw rzucają osoby, które jeżdżą głównie w mieście, na krótkich odcinkach. Potem "zamulonym" autem jadą w trasę i nagle cudownie auto się odmula,

ale przypisują to kwestii cudownych paliw ;] 

Ja mam ponad 85% przebiegu w trasie (zarówno w kraju jak i za granica) i teorie paliw już dawno wsadziłem między bajki. Płynność ruchu, odmulenie w trasie to główne czynniki niskiego spalania poza granicami. 

Temat rzeka to spalanie ;] 

Żeby nie było to na ogół w Wawie walę odcinki po 6km, czasem na dwa razy :hehe: jeżdżę też prawym pasem po rondach :hehe: zły ze mnie człowiek :(

Z drugiej strony przy granicy z de jest po polskiej stronie stacja na stacji i kolejka naszych sąsiadów w każdej. Po drugiej stronie stacje jakby rzadziej i pusto. Pewnie te kilka złotych drożej sprawia, że Niemiec woli więcej spalić na polskim paliwie :phi:

Edytowane przez bartekm

Napisano
Dnia 2 sierpień 2017 o 22:45, mrBEAN napisał:

Jeszcze w kwestii tego co powyżej. Wiatr!

W tej części Europy zazwyczaj są zachodnie i przy sporej sile danego dnia, potrafi duuużo pomóc na powrocie do Polski.

I takie spalanie może być możliwe, tylko w drugą stronę jak ktoś jedzie w tym samym czasie, to będzie miał o 2 litry więcej ;)

Prawda to. Kiedys jechalem wroclaw drezno-wroclaw i...do drezna 3 osoby i jakies torebeczki male  7,4 gdzie najczesciej bylo 5,7, ale normalnie czulem jak naciska na szybe, ale powrot..panowie, miod malina, 4,3-4,7 co srednia dalo i tak ok 5,4

V sr jakies 90-100 wychodzi najczesciej

Napisano
17 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Tylko mi nie chodzi o patriotyzm, a to co zwykle na AK, idealizm piszacych, wytykanie innym zachowań (nazwanych przeze mnie ułańskich) i oczywiście testowanie Vmax wyłącznie na niemieckich autostradach.

Lubię to!

Zdziwieni, że po przekroczeniu granicy PL "znika" uprzejmość i płynność ruchu, a tymczasem co drugi post to albo zdjęcie z >180km/h na liczniku lub ze średnią, która trudno uznać za zgodną z ograniczeniami...:hmm:

Belka w oku...i tak dalej

Edytowane przez el_guapo

Napisano
7 godzin temu, Blues napisał:

Ostatni MOTOR

Różnice w spalaniu, mocy, itp. w granicy błędu pomiaru ale jednak na PLUS....dla paliw z Polski :hehe:

Napisano
16 minut temu, el_guapo napisał:

Lubię to!

Zdziwieni, że po przekroczeniu granicy PL "znika" uprzejmość i płynność ruchu, a tymczasem co drugi post to albo zdjęcie z >180km/h na liczniku lub ze średnią, która trudno uznać za zgodną z ograniczeniami...:smirk:

Belka w oku...i tak dalej

jezeli miałbyś "pic" ewentualnie do mnie to zdjęcia sa na prawdę z DE gdzie bywam zawodowo a wybryk jak pisałem jednorazowy i bez żadnego złamania prawa :smirk: 

Auto to jedno z moich głównych narzędzi pracy wiec dbam o zachowanie swoich dokumentów (ostatni mandat chyba 9 lat temu, żadnego za prędkość ! ), ponadto tankuje "za swoje" wiec przy przebiegach 50-80kkm rocznie możesz sobie policzyć ile kosztuje jeżdżenie i ile może zostać w kieszeni...zdjęcie zarchiwizowalem jako "ciekawostkę" do ewentualnych dyskusji ;]

Napisano
Dnia 2.08.2017 o 20:15, gorex napisał:

Szczyt debilizmu osiągają na AOW i pod Warszawą na A2

Co im się dziwisz, autostradę widzą dopiero od paru lat, zachłysnęli się nowością.

Dnia 2.08.2017 o 20:06, gorex napisał:

Przy licznikowym 160 km/h 2.0 TDi trzyma się poniżej 7l/100 km standardowo.

Napisano
18 minut temu, Chorzyn napisał:

jezeli miałbyś "pic"

Chętnie, ale jestem w delegacji - pić będę dziś wieczorem jak pokonam trasę BIA-WAW z nadświetlną za nieswoje :]

Nie "piję" konkretnie, ale trochę to dziwne, nie: skarżymy się na zmianę "jakości" ruchu po przekroczeniu granicy PL, a jednocześnie dokumentujemy swoje wyczyny i chwalimy się nimi. Prawda jest taka, że tylko w azjatyckiej części EU (w tym w PL) istnieje coś takiego jak "dyskusja" z drogówką, tylko w azjatyckiej części EU mandaty są żenująco niskie, i tylko w tej części EU ich ściągalność jest znikoma (pomimo systemu wymiany informacji, na szczęście to się zmienia).

Jesteśmy narodem, który sam z siebie nie będzie trzymał się w ryzach, bo mamy to historycznie w genach, że nas trzeba trzymać za mody - i o ile a AUT, DE, czy innej FR jeździmy +/- zgodnie z ... i kulturalnie, bo "wypada", bo "boimy się pierdyliona E mandatu albo n-dni w pierdlu", albo bo najzwyczajniej na świecie nie znamy języka ::smirk:, żeby pobawić się w negocjacje jak z polskim Policjantem, to w PL te zahamowania znikają, a potem olaboga jak to nieprzyjemnie się jeździ.

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Ja zarówno poza granicami jak i w PL nie dyskutuje z policja (za granica są to rutynowe kontrole albo techniczne), mandatów z fotoradarów tez nigdy nie uswiadczylem chociaż raz w życiu mi coś w PL błysnęło, a jak wiesz podróżuje sporo. Jeżeli łamie przepisy to robię to na własna odpowiedzialność i świadomy ryzyka, wiec bez sensu dyskusja z mundurowym i z takiego założenia wychodzę. Na szczęście nie mam powodów do spotkań i dyskusji wiec pominę bardziej "osobista" dyskusje w tym temacie aczkolwiek patrząc na spora większość, nie sposób się z Tobą nie zgodzić :ok: 

Wątek o spalaniu - załączam zdjęcia (jak i kilka innych osób), bo jak czytam przygłupie tematy na temat spalania vs. V średnia i innych mitów, to przynajmniej mam to czym podeprzeć a nie tylko "gadaniem", i preferuje jak ktoś może się czym takim podeprzeć. :ok: 

Malo razy czytałeś ze cudownym TDI ktoś miał średnia 150-170 i spalił 7 litrów ? Albo ze ciężko dieslem w trasie przekroczyć 8 ? ;] Albo ze TB pała tyle co nic ? Mogę wkleić spalanie z "malucha" jak ktoś chce podyskutować  ;] 

Co by nie było i tak zawsze się znajdzie ktoś kto się o coś przyczepi wiec kwestia przyzwyczajenia ;] nic personalnego do Ciebie :ok: 

Napisano

Policjant też człowiek, i za granicą da się porozmawiać. Kolega wyżej trochę mija się z prawdą ale nie chce mi się wchodzić w polemikę.

Z dzis, ok 400 km, śr 105kmh, 5,4, prawie 2tony. Było przez połowę trasy 4,8 ale psycha mi siadla

@Ryb

Jechałem sobie za jednym z gorzej notowanych suv, Twoim ulubionym :)

Była to wersja na paluszki.

Jedziemy sobie i jedziemy, trzeba zwalniać i przyspieszać bo zrobiło się ciasno na autostradzie. Typ nie musiał przykładać nogi do hamulca, dziwne. Przed nim, ja i za mną musieliśmy hamować a u niego światła nawet nie mignely (działały bo później się zaswiecily) Hamowanie silnikiem(ami) jest tak efektywne?

Napisano

Trochę zartobliwie trochę prawdziwie

Jeżdżąc na lpg kompletnie mnie nie interesuje ile auto pali

Nawet jeśli jest to 16l to w przeliczeniu PLN/100km to jest to :)

wysłane z tel.

Napisano
54 minuty temu, el_guapo napisał:

Nie "piję" konkretnie, ale trochę to dziwne, nie: skarżymy się na zmianę "jakości" ruchu po przekroczeniu granicy PL, a jednocześnie dokumentujemy swoje wyczyny i chwalimy się nimi.

to nie do końca chyba jest tak, u nas brak przede wszystkim płynności ruchu co jest spowodowane brakiem trzymania odpowiednich odstępów i uprzejmości (przede wszystkim ze strony tych szybszych w stosunku do wolniejszych) oraz braku umiejętności jazdy po szybkich trasach...

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał:

Prawda jest taka, że tylko w azjatyckiej części EU (w tym w PL) istnieje coś takiego jak "dyskusja" z drogówką

Austria to już Azja?

Ile razy mam pisać, że dyskusja z tamtejszą drogówką jest możliwa i skuteczna? Polecam. 

Za 200 na autostradzie cena wyjściowa była 360 EUR i zabranie prawka. Po targowaniu skończyło się na 160 i prawko zostało.

mar00ha

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Nie nazywaj głupotą przypadków których nie rozumiesz, bądź nie doświadczyłeś. Nie potrafisz rozpoznać jakości paliwa z różnych stacji? Do tego nie trzeba być Hołkiem :skromny:

Napisano
9 minut temu, mar00ha_ napisał:

Austria to już Azja?

Ile razy mam pisać, że dyskusja z tamtejszą drogówką jest możliwa i skuteczna? Polecam. 

A2?A5? - ludzki Pan.

A tak BTW - z obserwacji, z uwagi na "zagęszczenie" gastarbeiterów z CZ, H, PL - tak, coraz bliżej im do naszej części Europy, tylko szkoda że oni - chcąc nie chcąc -  równają do nas, a nie my do nich. :idea:

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał:

Ostatni MOTOR

Różnice w spalaniu, mocy, itp. w granicy błędu pomiaru ale jednak na PLUS....dla paliw z Polski :hehe:

Teraz pytanie czy tankowane z dystrybutora czy wcześniej. Kiedyś mój kierowca miał dostęp do paliwa z beki i było zgoła inne niż ta sama wacha na stacji.

Napisano
2 minuty temu, Blues napisał:

Teraz pytanie czy tankowane z dystrybutora czy wcześniej. Kiedyś mój kierowca miał dostęp do paliwa z beki i było zgoła inne niż ta sama wacha na stacji.

ZTCP z dystrybutora Orlenu i ARAL'u.

Po zatankowaniu, konkretnym paliwem robili +/- 200km aby silnik się "ułożył" do nowego paliwa, a potem pomiary.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.