Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile do setki ma Passat b7 po chipie

Featured Replies

Napisano

Takie rozważanie.

Passat b7 kombi tdi z dsg.

170 km 8,6 s do setki.

Ile to może do setki mieć po chipie na 210km

Napisano

zależy od wzrostu momentu obrotowego, ale jeśli proporcjonalnie, to myślę że ~8 może odrobinę poniżej

170->210 to niewielki przyrost (box ??), szczególnie że najczęściej w serii jest trochę więcej niż na papierze

Napisano
  • Autor

Nie no zwykły program bezdymny.

Ok 210 i 420nm

Mało? Gdzie dają więcej bez wycinki DPF?

Napisano
8 minut temu, Chalek napisał:

Nie no zwykły program bezdymny.

Ok 210 i 420nm

Mało? Gdzie dają więcej bez wycinki DPF?

Oj wezma sie za to wycinanie DPF. Oj wezma! Ile urwiesz 1s? 2? A kleknie co innego albo bedzie kopcil diesel to nie na wyscigi.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, wujekcybul napisał:

Oj wezma sie za to wycinanie DPF. Oj wezma! Ile urwiesz 1s? 2? A kleknie co innego albo bedzie kopcil diesel to nie na wyscigi.

Witam wujka cebulę.

A gdzie ja napisałem że chce DPF wycinać?

Co kleknie wg. Twojej jakże profesjonalnej wiedzy motoryzacyjnej?

Skąd wiesz że będzie kopcil, masz szklana kule czy trollujesz jak zwykle dla zasady?

@rwIcIk robią to i na 250km i śmiga.

Napisano
Takie rozważanie.
170 km 8,6 s do setki.

Kolega ma chipa w RS Octavi na 207KM I niby 7,5 mu wychodzi do setki ale ma manuala.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Kolega ma chipa w RS Octavi na 207KM I niby 7,5 mu wychodzi do setki ale ma manuala.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Octa chyba lżejsza bo ma w serii 8,4

Dsg teoretycznie szybciej zmienia biegi 😎

Edytowane przez Chalek

Napisano
48 minut temu, Chalek napisał:

Takie rozważanie.

170 km 8,6 s do setki.

Ok 08-1.2 sek urwiesz, ale czort z tymi sekundami, zyskasz moment obr, który na co dzień jest dużo ważniejszy, przyjemniejsze będzie wyprzedzanie itd.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, AkuQ napisał:

Ok 08-1.2 sek urwiesz, ale czort z tymi sekundami, zyskasz moment obr, który na co dzień jest dużo ważniejszy, przyjemniejsze będzie wyprzedzanie itd.

To główny powód ale ciekawy jestem jaki jest + na przyspieszeniu. Poniżej 8 to się już szybko tatusiowoz robi 😂 gorsza sprawa z trakcja 🤔 

Napisano
To główny powód ale ciekawy jestem jaki jest + na przyspieszeniu. Poniżej 8 to się już szybko tatusiowoz robi [emoji23] gorsza sprawa z trakcja [emoji848] 
Esp przecież ci trakcje załatwia.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, Chalek napisał:

To główny powód ale ciekawy jestem jaki jest + na przyspieszeniu. Poniżej 8 to się już szybko tatusiowoz robi 😂 gorsza sprawa z trakcja 🤔 

Da radę z automatem i TC. Będzie bardzo przyjemna jazda :ok: Szkoda, że w PL tak niewiele miejsc na pojeżdżenie.

Napisano
15 minut temu, Chalek napisał:

Witam wujka cebulę.

A gdzie ja napisałem że chce DPF wycinać?

Co kleknie wg. Twojej jakże profesjonalnej wiedzy motoryzacyjnej?

Skąd wiesz że będzie kopcil, masz szklana kule czy trollujesz jak zwykle dla zasady?

@rwIcIk robią to i na 250km i śmiga.

Setki iznynierow siedzi i robi program i nadal Janusz zrobi lepszy. Da sie przesunac odciecie, dowalic doladowanie, zeby az taki ekologiczny nie byl. Jak sa rozne wersje jak chociazby w Fordzie to git ale poza tym zaden Janusz na sofcie kupionym z UK nie zrobi lepiej niz fabryka.

Napisano
22 minuty temu, Chalek napisał:

robią to i na 250km i śmiga.

Na 250km? Toż to strasznie krótka żywotność, nawet do wawy nie dojedziesz... :phi:

Napisano

Ok 7,5 do setki, rożnica w codziennej jeździe jest spora. 

Napisano
43 minuty temu, bielaPL napisał:

Tylko, że komuś zależy na czasie do setki, a przy dieslu ponad 400Nm i FWD, trakcja ma wiele do powiedzenia. Żadne ESP mu nie pomoże, tylko raczej ten czas rozpędzania wydłuży.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, kaczorek79 napisał:

Tylko, że komuś zależy na czasie do setki, a przy dieslu ponad 400Nm i FWD, trakcja ma wiele do powiedzenia. Żadne ESP mu nie pomoże, tylko raczej ten czas rozpędzania wydłuży.

Nom właśnie o to mi chodziło. Trochę wody i asr wytnie moc

Napisano
11 minut temu, kaczorek79 napisał:

dokładnie, kontrolka od trakcji będzie waliła po oczach na pierwszych dwóch biegach a przy kiepskich oponach nawet i na trójce. A na mokrym :bzik:

Edytowane przez szyman

Napisano
  • Autor
47 minut temu, wujekcybul napisał:

Setki iznynierow siedzi i robi program i nadal Janusz zrobi lepszy. Da sie przesunac odciecie, dowalic doladowanie, zeby az taki ekologiczny nie byl. Jak sa rozne wersje jak chociazby w Fordzie to git ale poza tym zaden Janusz na sofcie kupionym z UK nie zrobi lepiej niz fabryka.

Przesunąć odcięcie? W dieslu po samym programie? Piles coś? 

Sofcie kupionym w UK? 

Jezdzij dalej tymi pozyczonymi samochodami, wyjdzie to wszystkim na zdrowie 🍻 

Napisano
1 minutę temu, Chalek napisał:

Ja mam 170 KM w benzynie wolnossącej, bez momentów och i ach, napęd tył, nowe opony UHP, ale do rozpędzania do setki muszę wyłączyć wszystko, bo straci przy zapięciu dwójki.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Rylu napisał:

Ok 7,5 do setki, rożnica w codziennej jeździe jest spora. 

Dzięki za info. Ja rozumie mocno rośnie elastyczność?

Napisano
8 minut temu, Chalek napisał:

znajdź na YT filmiki mojego Bravo 2.4 Jtd zobaczysz wszystko tyle tylko że masa auta była 1250kg. :ok:

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Tak tylko, że wykancza skrzynie.

Napisano
27 minut temu, Chalek napisał:

Gdyby wyciął moc to by było super ale on depnie po hamulcu a dwumasa w tym dsg pewnie trochę kosztuje.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Skrzynia wytrzyma?

Na styk, osobiście nie pchalbym się tak wysoko. Niby DQ250 są do 400 Nm, ale w GTI moment jest z jakiegoś powodu ograniczony do 350 Nm...

Edytowane przez grogi

Napisano
14 godzin temu, jqr napisał:

zależy od wzrostu momentu obrotowego, ale jeśli proporcjonalnie, to myślę że ~8 może odrobinę poniżej

170->210 to niewielki przyrost (box ??), szczególnie że najczęściej w serii jest trochę więcej niż na papierze

DSG ma ograniczoną żywotność z momentem i tu jest problem, dlatego stroi się na takie parametry. O ile pamiętam to w VW przy tym silniku ona ma chyba teoretycznie w miare bezpieczny limit na 400nM

Samym  softem w zdrowym egzemplarzu z DPF są w stanie zrobić nawet pod 230 / 480nM (manuala, bo ma większą żywotność). Program "bezdymny" to okolice 215 / 450nM (manual) z DSG robią zazwyczaj 206-210 / 410-420nM chociaż sa tacy co na własne życzenie i ryzyko z DSG robia więcej. 

Ja mam ten motor w jednym z aut, w innej budzie z manualem po programie (auto od nowości u mnie) - Seria 179 / 380 ... Silnik niezwykle zdrowy bo dbam, program przy 135kkm pierwszy pomiar zrobili mi na 223/470 ale poprosiłem o zdjęcie na mniejsze wartości i mam 215/449 i jest to uznawane za BEZPIECZNY I SENSOWNY LIMIT z DPF i manualem. Do setki .. nigdy nie sprawdzałem bo dla mnie bezsens (mam drugie auto do wyżywania się). Ale biegi 3-4-5-6 jest ogień, istotny zwłaszcza przy wyprzedzaniu itp. Olej wymieniam max co 15kkm ale u mnie 90% przebiegu to trasy. Różnica jest bardzo zauważalna, zwłaszcza na wysokich biegach. 

3 ostatnie auta też miałem po "chipie" i wszystkie jeżdżą do dziś bez żadnych problemów typu turbo, DKZ czy wtryski ale są użytkowane z głową i serwisowane na bieżąco (a nie jak coś padnie) przez następnych wlascicieli. Jedno ma ponad 300kkm.

Paska obstawiam realnie na okolice ok. 8- 7,8 może ciut niżej jak ma dobre opony ;] , bo przyspieszenia fabryczne producent podaje zazwyczaj dla wersji podstawowej wyposażenia, a wiele gratów doposażenia znacząco podnosi masę.  

taka moja opinia ;] 

Napisano

Kupel w seryjnym 1.9tdi 90km po zmianie turbo i mapy ma 293KM i jeździ na co dzień bez przygód kilka lat:phi:

Napisano
9 godzin temu, jqr napisał:

Taki wzrost to norma, końcówka wydajności fabrycznych gratów nie sądzę by był to box.

Napisano
4 godziny temu, dawiddawidowski napisał:

Kupel w seryjnym 1.9tdi 90km po zmianie turbo i mapy ma 293KM i jeździ na co dzień bez przygód kilka lat:phi:

Bzdury , żeby uzyskać taki przyrost trzeba dużej inwestycji (wtryski, turbo inny większy cooler, inne sprzęgło) nie wiem nawet czy dół z silnika 90 KM wytrzyma takie mody (nie wiem czy są tam natryski na denka tłoków itp) 

Napisano
5 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

dziwne....mowia że powyżej 170KM trzeba kuć....

może kolega z tych wędkarzy co zapaloną lampę naftową złowili

Edytowane przez 4thelement

Napisano
9 godzin temu, Chalek napisał:

Octa chyba lżejsza bo ma w serii 8,4

Dsg teoretycznie szybciej zmienia biegi 😎

Oj nie wiem pewnie tak ale lata to auto pięknie ;]

Napisano
10 godzin temu, Chalek napisał:

Tak zwłaszcza na wyższych biegach czuć różnicę. 

Napisano
13 godzin temu, wujekcybul napisał:

Oj daj spokoj chlopakowi. Chce miec po prostu szybkiego paska, ktorym bedzie pierwszy od swiatel do swiatel, a na krajowkach wyprzedzal na trzeciego :)

Napisano
14 godzin temu, Chalek napisał:

W tym rzecz, powyżej 200hp na ośce niewiele poprawiasz już na setkę, tym bardziej na starcie. Poprawia się od trójki w górę, gdzie zazwyczaj masz już trakcję. 

Napisano
10 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

@dawiddawidowski To nie jest HP więc proszę nie spamuj. Nie jest realne uzyskać taką moc, tylko samym turbo i mapą bo chociażby wtryski nie wydolą, nie mówiąc o reszcie, zatem albo poszły spore inwestycje, albo to tylko bajdurzenie, innych opcji nie ma.

Napisano
10 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

Jasne, a seryjne wtryski przewiercił wiertarką.

Napisano
6 godzin temu, Pepcio napisał:

Bzdury , żeby uzyskać taki przyrost trzeba dużej inwestycji (wtryski, turbo inny większy cooler, inne sprzęgło) nie wiem nawet czy dół z silnika 90 KM wytrzyma takie mody (nie wiem czy są tam natryski na denka tłoków itp) 

wtryski, wielki icek itp. ale dół silnik seria;] chodziło, że była zwykła seria 90km na początku:ok:

58 minut temu, AkuQ napisał:

@dawiddawidowski To nie jest HP więc proszę nie spamuj. Nie jest realne uzyskać taką moc, tylko samym turbo i mapą bo chociażby wtryski nie wydolą, nie mówiąc o reszcie, zatem albo poszły spore inwestycje, albo to tylko bajdurzenie, innych opcji nie ma.

oczywiście, że to nie wszystko:ok: miałem wypisać kilkanaście pozycji... po co

Chodzi generalnie o to,że przy prawie 300km można na co dzień jeździć bez większych przygód, tyle:chipsy:

Napisano
Godzinę temu, dawiddawidowski napisał:

Chodzi generalnie o to,że przy prawie 300km można na co dzień jeździć bez większych przygód, tyle:chipsy:

Lekko to zmienia postać rzeczy i 1 post brzmiał dość odmiennie od tego co teraz prezentujesz. Poza tym czy przy nie zakutym dole można w dieslu 90KM mieć 300KM i nie mieć problemów...do czasu, zależy ile tys na tym się zrobi i jak użytkuje. Z mojego doświadczenia z kilkoma TDI po chipie i bez najlepiej sprawowała się 90 konna jednostka  w A4, przy sprzedaży miała ori 460tys i jeździ dalej, kolejna 90-tka po zrobieniu programu na 143KM (wymiana wtrysków, zmienne geo miała turbina już) jeździła bezawaryjnie jakiś czas, a potem dość nienaturalne usterki się zaczęły (przyspieszone zużycie rozrządu, koło na wale i itp. 300KM i ogromny moment to dla skrzyni też już niezłe zabójstwo...

Napisano
10 minut temu, AkuQ napisał:

Lekko to zmienia postać rzeczy i 1 post brzmiał dość odmiennie od tego co teraz prezentujesz. Poza tym czy przy nie zakutym dole można w dieslu 90KM mieć 300KM i nie mieć problemów...do czasu, zależy ile tys na tym się zrobi i jak użytkuje. Z mojego doświadczenia z kilkoma TDI po chipie i bez najlepiej sprawowała się 90 konna jednostka  w A4, przy sprzedaży miała ori 460tys i jeździ dalej, kolejna 90-tka po zrobieniu programu na 143KM (wymiana wtrysków, zmienne geo miała turbina już) jeździła bezawaryjnie jakiś czas, a potem dość nienaturalne usterki się zaczęły (przyspieszone zużycie rozrządu, koło na wale i itp. 300KM i ogromny moment to dla skrzyni też już niezłe zabójstwo...

napisałem max podstawę ale widzę, że jak zawsze to za mało:phi: teraz jest to 2 lub 3 rok po modach w tym klekocie:ok:

Napisano
2 minuty temu, dawiddawidowski napisał:

napisałem max podstawę ale widzę, że jak zawsze to za mało:phi: teraz jest to 2 lub 3 rok po modach w tym klekocie:ok:

Podstawa to tyle, coby przekazać coś i nie wprowadzało to innych w błąd, pierwszy post niestety był niepełny i wprowadzał w błąd co zauważyło kilka osób. Metodą takich kroczków, napisanie ogólnikowo, a potem jeszcze to, a później to zmieniono wiesz do czego można dojść, że oprócz vinu nie ma tam nic z 90konnego tdika :) Precyzuj konkretniej i nie będzie "zawsze za mało". :ok:

Wracając do tematu DSG i obciążeń-jak to w życiu są różne szkoły od bezpiecznego lekko ponad 200 do +300 i tak naprawdę nie wiadomo kto ma rację, bo DSG w seryjnym aucie też potrafi się zepsuć, zatem przypisanie awarii do zbyt dużej mocy może być mało sensowne.

Napisano
18 godzin temu, Chalek napisał:

Takie rozważanie.

170 km 8,6 s do setki.

Wieki temu miałem alteę 170hp. Chip zrobiony na 200/400. Przyspieszenie ok 7,5 sekundy (seria katalogowo 8,6sek).

Jak  nie będziesz na każdych światłach udowadniał, że masz szybsze auto to nic się nie zepsuje.

Napisano

Ale co to za jazda jak silnikiem rzuca na wolnych obrotach, sprzęgło bez dkz działa 0-1, za Tobą chmura czarnego dymu...
Żeby zrobić 90 na 300 to już grubo musiał pójść - (golf kabrio?)
Mieliśmy 150 porobione na 300, nawet śruby od czapki trzeba dać mocniejsze aby jej nie zdmuchnelo, n75, metanol I wiele innych...
Napisano
56 minut temu, hefi napisał:

Ale co to za jazda jak silnikiem rzuca na wolnych obrotach, sprzęgło bez dkz działa 0-1, za Tobą chmura czarnego dymu...
Żeby zrobić 90 na 300 to już grubo musiał pójść - (golf kabrio?)
Mieliśmy 150 porobione na 300, nawet śruby od czapki trzeba dać mocniejsze aby jej nie zdmuchnelo, n75, metanol I wiele innych...

stare a4, oj dymi ;l rok temu jak jechałem za nim na hamownię jak przyłożył pod górę to musiałem się zatrzymać bo nic nie było widać, a żółty przód sejka cały czarny:phi: Szkoda, że kamerka się wypięła z gniazda zapalniczki 

Napisano
20 godzin temu, Chalek napisał:

B8 190KM ma wg katalogu 7,9 więc już <8 taki 210 koło 7 z grosikiem  może robić, waga B7 i B8 pewnie podobna.

U mnie w rodzinie są 2 paski: 140KM>175/390Nm manulal i 170>195-200 nie pamiętam dokładnie DSG. Pomiarów do 100 nie robiłem więc nie wiem o ile się polepszyły.

Obydwa na programie przelatały ok 70tkm, lekko nie mają i wszystko działa bez problemu.

Pasek jest dosyć ciężki więc tak jak było już napisane do 100km/h dużej różnicy nie czuć ale na trasie na wyższych biegach zbiera się już ładnie.

Napisano
Dnia 9.08.2017 o 20:12, Chalek napisał:

Takie rozważanie.

170 km 8,6 s do setki.

Ja mam 190km w B8 i jest chyba 7,7 do setki. Pytanie czy skrzynia przeniesie ?? Bo w B8 w benzynie są np. 180km która mają skrzynię biegów co jest w stanie przenieść stanowczo mniejszy moment nić te w 220km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.