Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat z Austrii

Featured Replies

Napisano

Niedawno dostałem list z Austrii a w nim pamiątka z wakacji w postaci mandatu. Dokumenty przyszły w języku niemieckim oraz po polsku, co można zobaczyć w załączniku. Nie będę wklejał formularza w którym należy wskazać osobę która prowadziła, jeżeli sami nim nie kierowaliśmy. Foty nie dostałem. Mijając fotoradar zauważyłem go, ale błysku już nie. Kilka kilometrów podobna niespodzianka, tu już jechałem wolniej i sesji zdjęciowej nie było. Jak widać jechałem 94km/h, odjęto tolerancję i wyszło przekroczenie o 11km/h co kosztuje 45 Euro. Dziwne bo ponad 4 lata temu za dokładnie 11km/h za szybko dostałem 50Euro, ale w innym województwie...

Te fotoradary to tu normalna sprawa, widuję je czasami... Pilnujcie się i zwalniajcie. Austria to kraj wysoko wyspecjalizowanych policjantów w zakładaniu takich pułapek z czajeniem się z suszarką włącznie. Nie wiem kto od kogo się uczył A od PL, czy PL od A. Jeżeli namierzy Was policja z suszarką to raczej zapłacicie na miejscu - jest szansa że mniej niż taryfikator ale jednak zapłacicie. Nie znam przypadku typu: nie mam kasy i co mi zrobisz? Jak widać skoro do mnie mandat przyszedł to jest duże prawdopodobieństwo że do kogoś z Was również dotrze, jeżeli jechaliście za szybko i warunki sprzyjały wykonaniu foty.

Video z sesji zdjęciowej:

mandat1.jpg

mandat2.jpg

Napisano

Z obserwacji turysty - potwierdzam. Miasteczka - bezwzględnie wjeżdżać zgodnie z ograniczeniem, bo praktycznie zawsze jest gdzieś radar przy zabudowaniach.

Z drugiej strony zauważyłem, że ograniczenia prędkości są rozsądnie ustawione, tzn. tablica z 'zabudowanym' jest tam gdzie rzeczywiście są domy, a nie 3 km wcześniej (i "a gdyby pana matka...").

Tutaj gdzie na filmie jest mostek z radarem jest też z boku droga - ograniczenie ma uzasadnienie, no i jest 'tylko' do 80, u nas byłaby tu 50-tka...

Napisano

I w obu przypadkach stojący w szczerym polu strażnik texasu ... Od razu widać [emoji12]

Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka

Napisano
13 godzin temu, iwik napisał:

Z obserwacji turysty - potwierdzam. Miasteczka - bezwzględnie wjeżdżać zgodnie z ograniczeniem, bo praktycznie zawsze jest gdzieś radar przy zabudowaniach.

Z drugiej strony zauważyłem, że ograniczenia prędkości są rozsądnie ustawione, tzn. tablica z 'zabudowanym' jest tam gdzie rzeczywiście są domy, a nie 3 km wcześniej (i "a gdyby pana matka...").

Tutaj gdzie na filmie jest mostek z radarem jest też z boku droga - ograniczenie ma uzasadnienie, no i jest 'tylko' do 80, u nas byłaby tu 50-tka...

W Austrii zdarzają się nawet ograniczenia do 30 km/h w terenie zabudowanym. Zazwyczaj w miejscach uzasadnionych, ale zdarzają się też miejsca typu takiego: pusta droga przez las, na odcinku 2 km remont nawierzchni, nowa nawierzchnia już leży, gładko, równo, pusto, żadnych robotników bo weekend, ograniczenie do 30 km/h. I weź się dostosuj ;]. Zazwyczaj nie mam problemów z jazdą zgodnie z ograniczeniami, ale te 30km/h w takich miejscach ostatnio nie dałem rady utrzymać. Ale też nie przekraczałem jakoś bardzo. :skromny: I dziwnie wygląda widok innych samochodów, w tym wielkich i drogich suvów sunących z prędkością rowerzysty. W PL już by sraczki dostawali siedząc na zderzaku i wyprzedzając slalomem.

A co do obszarów zabudowanych i sensowności znaków, to jest jedna zasadnicza różnica między Austrią, a Polską. Tam jest całkiem inna gęstość zabudowy. Miejscowości są mniejsze, bardziej ściśnięte, jest dużo wiecej terenu niezabudowanego, lasów. Zupełnie inaczej się jedzie, jak raz na 10 km musisz zwolnić do 50km/h, minąć kilka domów, kościół, sklep i za chwilę znowu przyspieszasz i jedziesz normalnym tempem. Nie ma ciągnących się kilometrami terenów zabudowanych, po prostu trochę inne warunki.

Napisano
16 godzin temu, electrofinger napisał:

Niedawno dostałem list z Austrii a w nim pamiątka z wakacji w postaci mandatu. Dokumenty przyszły w języku niemieckim oraz po polsku, co można zobaczyć w załączniku. Nie będę wklejał formularza w którym należy wskazać osobę która prowadziła, jeżeli sami nim nie kierowaliśmy. Foty nie dostałem. Mijając fotoradar zauważyłem go, ale błysku już nie. Kilka kilometrów podobna niespodzianka, tu już jechałem wolniej i sesji zdjęciowej nie było. Jak widać jechałem 94km/h, odjęto tolerancję i wyszło przekroczenie o 11km/h co kosztuje 45 Euro. Dziwne bo ponad 4 lata temu za dokładnie 11km/h za szybko dostałem 50Euro, ale w innym województwie...

Te fotoradary to tu normalna sprawa, widuję je czasami... Pilnujcie się i zwalniajcie. Austria to kraj wysoko wyspecjalizowanych policjantów w zakładaniu takich pułapek z czajeniem się z suszarką włącznie. Nie wiem kto od kogo się uczył A od PL, czy PL od A. Jeżeli namierzy Was policja z suszarką to raczej zapłacicie na miejscu - jest szansa że mniej niż taryfikator ale jednak zapłacicie. Nie znam przypadku typu: nie mam kasy i co mi zrobisz? Jak widać skoro do mnie mandat przyszedł to jest duże prawdopodobieństwo że do kogoś z Was również dotrze, jeżeli jechaliście za szybko i warunki sprzyjały wykonaniu foty.

Video z sesji zdjęciowej:

A jak w Austrii działa waze ? Ostrzega o radarach ?

Ostatnio jeździłem we Włoszech i było ok.

Napisano

a znakow ostrzegawczych ze fotoradar tam nie ma?

Napisano
  • Autor
Ostatnio jeździłem we Włoszech i było ok.
Nie wiem, nie używam, ale wgram z ciekawości. Jeżdżę praktycznie tylko znanymi sobie trasami. Korki sprawdzam w mapach google. Niektóre fotoradary mam w kamerce, a kilka wiem gdzie jest.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mnie mignął ponad 2 lata temu, przyszedł jakiś polecony, ale nie odebrałem. Nic się nie działo.

Co do ograniczeń w A - są durne. Każdy tunel: 100 km/h, co też zdarza się często na autostradzie.

Koniec remontu, koniec zwężenia, za 200 m zniesienie ograniczenia, ale wcześniej fotoradar (ten mi mrygnął właśnie).

Zgadzam się natomiast, że zabudowane są nieco mądrzej oznaczane, częste jest 70 na "przedmieściach".

Napisano
46 minut temu, patgaw napisał:

Nie ma. I nie wolno używać nawigacji, gdzie masz fotoradary, są duże kary. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

I nie wolno używać nawigacji, gdzie masz fotoradary, są duże kary.

A jak z egzekwowaniem takich zakazów?

Napisano
Teraz, kiziuk napisał:

A jak z egzekwowaniem takich zakazów?

Nie wiem. Wiem, że jest zakaz, podobnie jak jest zakaz używania kamerek. 

Napisano
19 minut temu, wladmar napisał:

Nie ma zakazu per-se. Jest zakaz publikowania nagrań z w/w. 

Napisano
Godzinę temu, patgaw napisał:

W Polsce też nie ma... :skromny:

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

W Polsce też nie ma... :skromny:

Jak nie ma jak są. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Jak nie ma jak są. 

To weź Rozporządzenie i pokaż mi ten znak ostrzegawczy...

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Nie mam czasu na czytanie rozporządzeń, wiem że na drodze z reguły (nie spotkałem się osobiście z wyjątkami) jest zawsze znak ostrzegawczy. 

Napisano

W Austrii wysokość mandatu jest jeszcze do przełknięcia. Za to w Słowenii mandaty są już sporo wyższe..

Napisano
  • Autor

Troszeczkę to inaczej wygląda. Ktoś już wklejał link do wiarygodnego źródła jakim jest ÖAMTC i tam było wyjaśnione że nagrywać i posiadać kamerkę można. Mniej więcej: nie można udostępniać danych które nagrałeś. Byłem ze 2 lata temu u prawnika, opisałem jak działa kamerka i mi powiedział że mogę nagrywać.

Napisano
Teraz, electrofinger napisał:

Troszeczkę to inaczej wygląda. Ktoś już wklejał link do wiarygodnego źródła jakim jest ÖAMTC i tam było wyjaśnione że nagrywać i posiadać kamerkę można. Mniej więcej: nie można udostępniać danych które nagrałeś. Byłem ze 2 lata temu u prawnika, opisałem jak działa kamerka i mi powiedział że mogę nagrywać.

O, to dobrze wiedzieć, bo zawsze demontuję :oki:

Napisano
15 minut temu, wladmar napisał:

Nie mam czasu na czytanie rozporządzeń

Może czasami warto, szczególnie tych które mają bezpośredni wpływ na Ciebie? 

15 minut temu, wladmar napisał:

wiem że na drodze z reguły (nie spotkałem się osobiście z wyjątkami) jest zawsze znak ostrzegawczy. 

Przyjrzyj się bliżej... D-51? 

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Może czasami warto, szczególnie tych które mają bezpośredni wpływ na Ciebie? 

Przyjrzyj się bliżej... D-51? 

Ale co chcesz powiedzieć? Że tych znaków nie ma? Są. I to przed fotoradarami. 

Napisano
  • Autor
Nie ma żadnych ostrzeżeń przed fotoradarami stacjonarnymi lub przenośnymi. Wyjątek jaki spotkałem to section control na A1 na odcinku w przebudowie.

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał:

Ale co chcesz powiedzieć? Że tych znaków nie ma? Są. I to przed fotoradarami. 

Że powtarzasz bzdury bez jakiejkolwiek weryfikacji źródła ich pochodzenia. Nie pierwszy raz w tym wątku zresztą...

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Że powtarzasz bzdury bez jakiejkolwiek weryfikacji źródła ich pochodzenia. Nie pierwszy raz w tym wątku zresztą...

Ale co chcesz konkretnie powiedzieć? Że w Polsce przed fotoradarmi nie ma znaków? Są czy nie ma twoim zdaniem? 

Napisano
32 minuty temu, wladmar napisał:

Ale co chcesz konkretnie powiedzieć? Że w Polsce przed fotoradarmi nie ma znaków? Są czy nie ma twoim zdaniem? 

Chyba chodzi o to, że nie są to znaki ostrzegawcze, ale informacyjne.

D-51 to znak informacyjny nie ostrzegawczy i chyba o to całe zamieszanie...

D-51.png

W Austrii faktycznie fotoradarów zatrzęsienie, ograniczeń prędkości (także na autostradach) sporo. Na autostradach irytujące sa w szczególności IG-L - 100 albo 80km/h czasami przez 10-20km obok niektórych miast. Do tego ograniczenia w tunelach, remontach etc.

Edytowane przez Gość

Napisano
Teraz, postmortem napisał:

Chyba chodzi o to, że nie są to znaki ostrzegawcze, ale informacyjne.

D-51 to znak informacyjny nie ostrzegawczy i chyba o to całe zamieszanie...

D-51.png

Jak zwał tak zwał. Ważne, że są. 

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał:

Dobrze działa. Ostrzega.

mar00ha

Napisano
7 minut temu, mar00ha_ napisał:

Dobrze działa. Ostrzega.

mar00ha

W styczniu przetestuję. A nawigacja z trafficem jak działa w waze ?

Czy lepiej google i waze w tle ?

Napisano
Dnia 4.09.2017 o 18:21, electrofinger napisał:

list z Austrii

O właśnie. Zawsze miałem Cię zapytać co to jest ten IG-L. Od czego to skrót?

Co ciekawe, na IG-Lach nie spotkałem nigdy fotoradarów. Po prostu wyprzedzam wszystkich jadąc na tempomacie 130-140.

mar00ha

Napisano
2 minuty temu, MarcG napisał:

W styczniu przetestuję. A nawigacja z trafficem jak działa w waze ?

Czy lepiej google i waze w tle ?

Ja w Gógla nie wierzę w ogóle.

Jednak Waze też korzysta z Gógla, zatem stosowanie jednocześnie Waze i Gógla nie ma sensu, jak sądzę.

Jednak z jazd po Europie nie mam żadnych wniosków o jakości trafficu w Waze. Po prostu nie trafiłem dotąd na zatory do ominięcia.

mar00ha

Napisano
7 minut temu, mar00ha_ napisał:

Ja w Gógla nie wierzę w ogóle.

Jednak Waze też korzysta z Gógla, zatem stosowanie jednocześnie Waze i Gógla nie ma sensu, jak sądzę.

Jednak z jazd po Europie nie mam żadnych wniosków o jakości trafficu w Waze. Po prostu nie trafiłem dotąd na zatory do ominięcia.

mar00ha

Ostatnio googiel wpakował mnie w korki we Wiedniu

Napisano
30 minut temu, mar00ha_ napisał:

Co ciekawe, na IG-Lach nie spotkałem nigdy fotoradarów. Po prostu wyprzedzam wszystkich jadąc na tempomacie 130-140.

mar00ha

IG-L - Immissionsschutzgesetz-Luft 

Ograniczenia prędkości z oznaczeniem IG-L stosowane są w okolicy niektórych miast i mają na celu zmniejszenie emisji zanieczyszczeń.

Czytałem gdzieś, ze mandaty za przekroczenie w/w ograniczeń prędkości są wyższe niż w przypadku "zwykłych" ograniczeń. Chyba na idnes.cz. 

Edytowane przez Gość

Napisano
9 minut temu, postmortem napisał:

G-L - Immissionsschutzgesetz-Luft 

Ograniczenia prędkości z oznaczeniem IG-L stosowane są w okolicy niektórych miast i mają na celu zmniejszenie emisji zanieczyszczeń.

Cały odcinek Kufstein-Insbruck jest tym objęty. 80 km. :facepalm:

mar00ha

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, mar00ha_ napisał:

mar00ha

IG-Luft = zanieczyszczone powietrze. To nie jest na stałe. Włączają jak jest "zanieczyszczone" lub zanieczyszczone. Ale w pobliżu większych węzłów drogowych tak czy inaczej jest ograniczenie do 100km/h. W rejonie Asten na A1 są stacjonarne fotoradary po obydwu stronach autostrady i działają. Jechałem 80km/h i ze cztery razy mi już fotę robiło, ale że autem firmowym jechałem a ograniczenie do 100km/h to nic nie przychodziło. Zawsze jakaś osobówka radar wzbudzała.

Napisano
Dnia 5.09.2017 o 21:40, electrofinger napisał:

W rejonie Asten na A1 są stacjonarne fotoradary po obydwu stronach autostrady i działają.

Ale tam nie ma chyba IG-L, tylko zwykłe ograniczenia na znakach?

Ale generalnie widzę w Austrii znaczną rozbudowę fotoradarów, postępującą z roku na rok.

mar00ha

Napisano
  • Autor
56 minut temu, mar00ha_ napisał:

Ale tam nie ma chyba IG-L, tylko zwykłe ograniczenia na znakach?

Ale generalnie widzę w Austrii znaczną rozbudowę fotoradarów, postępującą z roku na rok.

mar00ha

W moim rejonie są tablice świetlne i w zależności co trzeba to wyświetlają:

- znikomy ruch - nic się nie świeci czyli jedziemy 130km/h

- duży ruch - ograniczenie do 100 km/h

- skoro duży ruch to włączają też czasami zakaz wyprzedzania dla poj. pow. 7,5t

- powietrze - też 100km/h tyle że dopisek IG-L

- jak leje piszą że mokro

- jak korek to korek

- itd itp

IG-L jest jak ktoś naciśnie przycisk i ten napis włączy.

Napisano
Dnia 5.09.2017 o 12:04, grogi napisał:

Jest tablica informacyjna. Ale błysnąłeś przenikliwością...

Napisano
  • Autor

Byłem w domu w PL i widziałem kopertę w której przyszedł mandat. Najzwyklejszy w świecie list. Żaden polecony ani nawet priorytet. Gdyby poczta go zgubiła to kiedy bym się dowiedział że mandat dostałem? Dostałbym jakieś wezwanie do zapłaty czy został brutalnie potraktowany przez Polizei przy okazji kontroli... Nie uwierzyliby że list nie dotarł...

Napisano
6 godzin temu, electrofinger napisał:

Byłem w domu w PL i widziałem kopertę w której przyszedł mandat. Najzwyklejszy w świecie list. Żaden polecony ani nawet priorytet. 

To chyba standard bo ja z Francji też dostaję zwykłym listem "economique/economy".

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
7 godzin temu, electrofinger napisał:

Byłem w domu w PL i widziałem kopertę w której przyszedł mandat. Najzwyklejszy w świecie list. Żaden polecony ani nawet priorytet. Gdyby poczta go zgubiła to kiedy bym się dowiedział że mandat dostałem? Dostałbym jakieś wezwanie do zapłaty czy został brutalnie potraktowany przez Polizei przy okazji kontroli... Nie uwierzyliby że list nie dotarł...

Mieszkając w Austrii jeździsz na polskich blachach?

Napisano
  • Autor

Tak. Tłumaczyłem to już kiedyś. Jak zmienią przepisy to wtedy będę się dostosowywał.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja właśnie dostałem mandat z Austrii -45€. Przekroczenie o 15km/h... potwierdzam, normalny list, myślałem ze na urodziny kartkę dostałem od wujka 😆

Płacić czy nie? 😆

Napisano
Dnia 5.09.2017 o 12:09, franki napisał:

W Austrii wysokość mandatu jest jeszcze do przełknięcia. Za to w Słowenii mandaty są już sporo wyższe..

2 lata temu 63km/h na ograniczeniu do 50 kosztowało w Słowenii 40€. Nie tak źle.

Napisano
20 godzin temu, Lukass186 napisał:

Ja właśnie dostałem mandat z Austrii -45€. Przekroczenie o 15km/h... potwierdzam, normalny list, myślałem ze na urodziny kartkę dostałem od wujka 😆

Płacić czy nie? 😆

Śmietnik polecam:ok:

Napisano
Dnia Thursday, October 12, 2017 o 20:48, kubajg napisał:

Mówisz poważnie czy to ironia?

Bo ja pytam poważnie. Dwa ze straży miejskiej zlekceważyłem, przez długi czas przychodziły ponaglenia aż w końcu wezwali na komisariat policji żonę. Poszła tam po to żeby usłyszeć że już minęło tyle czasu to będą je anulować.  ``Proszę przekazać mężowi żeby ostrożniej jeździł``

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎10‎-‎12 o 20:48, kubajg napisał:

Gorzej jak zatrzymają go w Austrii i sprawdzą że mandatu nie zapłacił..

Napisano
31 minut temu, franki napisał:

Gorzej jak zatrzymają go w Austrii i sprawdzą że mandatu nie zapłacił..

To wtedy zaplaci na miejscu ;]

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 20:48, kubajg napisał:

Electrofinger  będzie jechał śmieciarką po wioskach w At i go polizei na bęben weźmie, to zapłaci na miejscu gotówką.

Edytowane przez robciolas

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 00:29, Lukass186 napisał:

Płacić czy nie? 😆

To zależy czy jeszcze się do Austrii wybierasz. Bo jak tak to ja bym zapłacił. Tym bardziej że kwota nie nie jesy wysoka jak na ich taryfikator. Nie wiem jak w Austrii ale we Francji jak nie zapłacisz w terminie to kwota mandatu znacząco rośnie: kwota wyjściowa -45 EURO, opóźnienie 47-76 dni-68 EURO, opóźnienie pow 76 dni- 180 EURO (spisałem ze swojego mandatu).

Napisano
  • Autor
Electrofinger  będzie jechał śmieciarką po wioskach w At i go polizei na bęben weźmie, to zapłaci na miejscu gotówką.

Grzecznie wysłałem przelew. Nie potrzebuję problemów.

A pobyt w bębnie mnie nie kręci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.