Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TSI - czy jest coś lepszego?

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał:

Dobrze, ze moja benzyna o tym nie wie :)

Mój diesel też nie wie że da się tak oszczędnie ;]

Napisano

Aktualnie użytkuję 1,8 TSI 160KM w Passacie CC.

Bardzo przyjemy silnik. Do przeciętnie dynamicznej jazdy wystarczy dolny zakres obrotomierza 1700-3000 obrotów. Jest wtedy cicho, elastycznie, z rozsądnym spalaniem.

W razie potrzeby można mocno pokręcić wyżej, długie przełożenia w skrzyni.

Spalanie miasto: zwykle 8,5, mocne korki lub bardzo dynamiczna jazda 10l; trasa 6,5-7l (120-140 km/h).

Jeździłem także sporo 1,4 TSI 150 COD. Do mniejszych aut również bardzo przyjemny silnik.

Czy jest coś lepszego? 1,8 kompressor od Mercedesa - podobne spalanie, ZNACZNIE przyjemniejszy dźwięk.

Wszyscy się zachwycają elastycznością i spalaniem TSI, a Merc miał "kompressory"  w ofercie dawno dawno temu...

Czy jest coś znacznie lepszego? V6, V8..... ;););) 

Napisano
Nowe.

To tylko cos z rynku nie EU

Czyli duza wolnossace benzyna

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Za akcyze I inne koszty bedzie mial zapas paliwa do TSI do konca zycia ;]

Napisano

Za akcyze I inne koszty bedzie mial zapas paliwa do TSI do konca zycia ;]

Ja inaczej pojmuje "lepsze niz"

Nie tylko przez wymiar $$$

wysłane z tel.

Napisano
1 godzinę temu, Polarny napisał:

Teraz przez 20 lat będą mitomani powtarzać historie o awaryjności TSi, podobnie jak kiedyś o 2.0 TDi. To, że obecnie konstrukcyjnie są to zupełnie inne silniki i się nie psują, nikt się nie zająknie.

Teraz o spalaniu.

Mam dosyć stare TSi i 8.0 udało mi się osiągnąć na krajówce w trybie "wyprzedzam wszystko co się da z butem w podłodze".

15 to chyba w pierwszym kilometrze na zimnym silniku albo przy 200. Przy jeździe 140-150 średnia wyszła w okolicach 8, więc do tych 15 jest jeszcze spory zapas. W Słowacji z tempomatem na licznikowych 135 i średnią prędkością 108 km/h spalanie wyniosło 6.4.

W nowszym TSi (sprzed 4 lat, więc w sumie nie takim nowym) spalanie było 1.0 - 1.5 l mniejsze w porównaniu do mojego.

Po pierwsze nie mitomani tylko fakty- wybacz ale nie znam żadnego właściciela z silnikiem TSI który w nim nie grzebał- a to turbo a to rozrząd a to tłok wylazł bokiem- nie piszę że tak jest u wszystkich ale nie róbmy z TSI ikony cudu techniki- ten silnik jest jak oplowska skrzynia M32 - niby ulepszona a dalej się sypie. I nie czaruj że tak nie jest bo już encyklopedie o usterkach powstały. A że Tobie nie klękło - no to gratulacje.

a co do spalania potwierdzasz tylko to co napisałem wcześniej że wszystko zależy od trasy obciążenia silnika i prędkości. Tyle i tylko tyle.

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał:

Jeździłeś takim Mustangiem?

mom ;)

1 godzinę temu, mrBEAN napisał:

Na codzień polecasz?

jeli na codzień jeździsz sam, lub + 1 osoba, to tak

Napisano
9 minut temu, Dareek napisał:

Po pierwsze nie mitomani tylko fakty- wybacz ale nie znam żadnego właściciela z silnikiem TSI który w nim nie grzebał- a to turbo a to rozrząd a to tłok wylazł bokiem- nie piszę że tak jest u wszystkich ale nie róbmy z TSI ikony cudu techniki- ten silnik jest jak oplowska skrzynia M32 - niby ulepszona a dalej się sypie. I nie czaruj że tak nie jest bo już encyklopedie o usterkach powstały. A że Tobie nie klękło - no to gratulacje.

a co do spalania potwierdzasz tylko to co napisałem wcześniej że wszystko zależy od trasy obciążenia silnika i prędkości. Tyle i tylko tyle.

Tak się niefortunnie składa, że znam wielu właścicieli TSi, z czego jeden miał pecha trafić w serię z wadą i jest po wymianie tłoków, a drugi kupił 6-letnią używkę służbową z przebiegiem 170 kkm i musi dolewać ok. pół litra oleju na 1000 km.

Pozostali (czyli zdecydowana większość) problemów nie mają.

I - jak już znasz tych właścicieli TSi - to zorientuj się jeszcze, z jakich lat są ich silniki. Bo temu, że te stare brały olej albo był problem z rozrządem, nikt nie zaprzecza. Ja wyraźnie pisałem o NOWYCH TSi, które odziedziczyły ze starych głównie nazwę, a poza tym konstrukcyjnie są inne, włącznie z rozrządem.

Co do spalania - nie potwierdzam tego co napisałeś, bo:

- ja piszę o silniku 1.8 w starej technologii, a nie o nowszych z mniejszymi pojemnościami i mnie udało się przy bardzo ostrej jeździe uzyskać 8.0 (sugerowałeś nawet 10.0);

- mam porównanie do silnika 1.4, który przy NORMALNEJ jeździe zużył na trasie 5.7, przy ostrzejszej (ale nie na maxa) - tylko litr więcej;

- na autostradzie też tragedii nie ma, skoro spalanie SPADŁO do 6.4 przy tempomacie na 135 licznikowe.

- u nas miałem średnią 7.6 przy jeździe 140-160 na A-2 i S-3 (chociaż zdarzało się wolniej, gdy TIR wyprzedzał).

Oczywiście miałem średnią i 15.0, ale wtedy, gdy władowałem się od razu w korek startując na zimnym silniku - a i to przez pierwsze kilometry, później spalanie spadało.

Ale wiadomo - jeżeli fakty nie zgadzają się z ideologią ...

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

w PL dostępny jest jeden rodzynek z V8 ;)

aha, żeby nie było

mam też już drugiego TSI (pierszy był ten, z opowieści, najbardziej nieudany 1,4 160km, prawie 3 lata bez awarii)

i, tak jak odpowiedziałem wyżej, nie ma nic w podobnej cenie i lepiej  niz TSI na dzień dzisiejszy (według mnie)

Edytowane przez akisel

Napisano
w PL dostępny jest jeden rodzynek z V8 [emoji6]

aha, żeby nie było
mam też już drugiego TSI (pierszy był ten, z opowieści, najbardziej nieudany 1,4 160km, prawie 3 lata bez awarii)
i, tak jak odpowiedziałem wyżej, nie ma nic w podobnej cenie i lepiej  niz TSI na dzień dzisiejszy (według mnie)

Tak jak napisałem nie tylko cena i suche porównywanie danych w excelu sie dla mnie liczy

W życiu zawsze/czesto kieruje sie emocjami i nijak tsi nawet 2.0 280 z cupry którym mam okazje praktycznie na codzień obcować nie wpisuje sie w to....

Co innego jakies v6tsi lub jeszcze lepiej v8tsi...

Także tsi ok ale nie R4 ogolnie silniki R4 poza naprawdę nielicznymi wyjątkami nie robią na mnie wrażenia... i znowu nie chodzi o suche dane: moc/przyspieszenie/spalanie....

wysłane z tel.

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał:

Także tsi ok ale nie R4 ogolnie silniki R4 poza naprawdę nielicznymi wyjątkami nie robią na mnie wrażenia...

A cóż takiego jest w tych V6/V8, że robią wrażenie?

Pomijając fakt, że przecież są V6 TSi.

Napisano
6 minut temu, Polarny napisał:

A cóż takiego jest w tych V6/V8, że robią wrażenie?

Kultura pracy, dzwiek, duzo bardziej liniowa charakterystyka. Nie ma co sie oklamywac, ze takie R4T jest fajniejsze...

Moze byc szybsze, tansze, mniej palic, ale turbo to raczej tylko namiastka wiekszej pojemnosci ;)

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał:

Kultura pracy, dzwiek, duzo bardziej liniowa charakterystyka. Nie ma co sie oklamywac, ze takie R4T jest fajniejsze...

Moze byc szybsze, tansze, mniej palic, ale turbo to raczej tylko namiastka wiekszej pojemnosci ;)

Nie wiem, jakie zastrzeżenia masz do kultury pracy TSi. Dźwięk: jest cicho, więc też nie ma problemu.

Charakterystyka - jeżeli na początku nie masz bonusa, to się cieszysz, że jest liniowa. A jeżeli już się pojeździ z bonusem, to już lepiej, żeby nie była liniowa, ale lepsza od niskich obrotów.

W porównaniu tych samych mocy silników turbo i bez werdykt jest jednoznaczny ...

Napisano
3 godziny temu, Polarny napisał:

silniku 1.8 w starej technologii, a nie o nowszych z mniejszymi pojemnościami i mnie udało się przy bardzo ostrej jeździe uzyskać 8.0

silnik 1.8 turbo, ostra jazda i 8 litrów? W jakimś kabarecie pracujesz na co dzień czy jak?

Napisano
21 minut temu, koNik napisał:

silnik 1.8 turbo, ostra jazda i 8 litrów? W jakimś kabarecie pracujesz na co dzień czy jak?

Bardzo ostra ;]

Napisano
29 minut temu, koNik napisał:

Dzięki za cenny głos w dyskusji - takich ludzi nam trzeba.

Nie próbuj absolutnie sprawdzać w praktyce tego, co napisałem, bo po co? I tak wiesz lepiej.

Napisano
34 minuty temu, koNik napisał:

oleju! mysl trochę ;)

Napisano
Dnia 10/3/2017 o 11:35, mrBEAN napisał:

Hejterzy na start ;]

Pytanie brzmi czy jest coś przyjemniejszego, w codziennym dynamicznym użytkowaniu, niż jednostki TSI?

Mowa o samochodach dla ludu, współczesnych do uniwersalnej jazdy 365 dni w roku, nie dla piłkarzy.

Nie mam wielu doświadczeń, więc w mojej ocenie w kategorii osiągi/dynamika/spalanie i ogólne odczucia z jazdy,

stawiają TSI na piedestał :old::phi: :skromny:

Czy ktoś oferuje więcej, lepiej za mniej?

Ewentualnie lepiej, za trochę więcej ;)

btw. miałem ostatnio okazję (napisałbym przyjemność, no  ale bez przesady). jezdzic caly dzien garbusem cabrio TSI - tym nowym... pomijam juz ze analizowanie mocy i osiągów czegoś co ma mniej pojemności niz butelka coli jest bez sensu. odniosę się jedynie do tej 'poszukiwanej' przewagi TSI nad innymi. nie widzę jej :) 

rozważając kulturę pracy, dźwięk, czy "odczucie" mocy - nie ma tego. kultura pracy jak kazdego R4 - czyli potrzęsie sobie w pewnym zakresie. dźwięk bezpłciowy (nie tak źle jak u Hondy np. ale nadal - nic), odczucie żadne - bo patrz wyżej - co tu porównywać w przedziale 100-150 KM... 

takze odpowiadając na temat wątku - JAKIKOLWIEK mikrobenzynowy silnik turbo będzie ok. nie ma co dorabiać ideologi o tym jak to się kręci od dołu - bo się nie kręci. spalanie, wobec nowych silników Mazdy, czy fiatowskich Multiair tez raczej nie bryluje. poza tym jak rozważasz nowe auto - to robi Ci różnica 0.5 l na 100km? kwestia co Ci pasuje ogolnie w aucie, nie samym silnikiem "samochód" żyje :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, jimbo22 napisał:

takze odpowiadając na temat wątku - JAKIKOLWIEK mikrobenzynowy silnik turbo będzie ok. nie ma co dorabiać ideologi o tym jak to się kręci od dołu - bo się nie kręci. spalanie, wobec nowych silników Mazdy, czy fiatowskich Multiair tez raczej nie bryluje. poza tym jak rozważasz nowe auto - to robi Ci różnica 0.5 l na 100km? kwestia co Ci pasuje ogolnie w aucie, nie samym silnikiem "samochód" żyje :)

Pisząc, że nie kręci się od dołu, w zasadzie dalszą część wypowiedzi ciężko traktować poważnie.

Przecież to jedzie jak diesel 8-) 

Może 1.2 jeszcze nie bryluje, bo to tylko 105 KM, ale 1.4 jedzie tylko dołem bo turbinka jest wielkości orzeszka.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, akisel napisał:

mom ;)

jeli na codzień jeździsz sam, lub + 1 osoba, to tak

Jako zabawka ok, ale w tych kategoriach są jeszcze ciekawsze auta :phi:

Napisano
4 godziny temu, Polarny napisał:

Dzięki za cenny głos w dyskusji - takich ludzi nam trzeba.

Nie próbuj absolutnie sprawdzać w praktyce tego, co napisałem, bo po co? I tak wiesz lepiej.

Ja próbowałem i nie opcji żeby 1.8TSI przy ostrej jeździe spalilo 8l/100km, chyba że dla Ciebie ostra jazda jest jak pojedziesz 80 km/h na ograniczeniu do 50 km/h.

Dzidując takim Superbem z predkoś iami pod 200km/h ciężko zejść poniżej 10-11.

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał:

Pisząc, że nie kręci się od dołu, w zasadzie dalszą część wypowiedzi ciężko traktować poważnie.

Przecież to jedzie jak diesel 8-) 

Może 1.2 jeszcze nie bryluje, bo to tylko 105 KM, ale 1.4 jedzie tylko dołem bo turbinka jest wielkości orzeszka.

no ale uwazasz ze pojemności 1.0 czy 1.4 to kręcą się od dołu? ile to ma Nm? ile więcej niż konkurencyjne 1.4? 

ja wiem ze np taki 1.4 w Golfie robi "wrazenie szybkiego", bo ma krótką jedynkę...  a jak masz DSG to wogole mogą to ładnie zestopniować... ale nie dajmy się prostym trikom. fakt ze TSI bije konkurencję o byle 10% (strzelam) na momencie w dolnym zakresie, bo ma go 200Nm... no to serio... raczej tego poważnie traktować nie można :) 

mozna sobie porownywac te wykresiki w magazynach. ale dla mnie po jazdach probnych 1.4 TCE, 1.4 TSI czy 1.4 Oplowskim... ciezko bylo zauwazyc roznice. pamietam wlasnie ze GOLF oszukiwał krotka jedynką, a Oplowski nieprzyjemnie wibrował (ale moze ktos juz zdążył zepsuc sprzeglo)... kazdego trzeba deptac zeby cokolwiek pojechał. i nawet jesli ze stoperem TSI wyszloby najlepiej ze wszystkich, to jakie to ma znaczenie w codziennym uzytkowaniu? jest masa ważniejszych rzeczy :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano
16 minut temu, jimbo22 napisał:

jest masa ważniejszych rzeczy

Tzn jakich?

Temat jest o silnikach właśnie.

A co tu można oczekiwac?

1. Spalanie

2. Bezawaryjność

3. Osiągi

4. Wibracje lub ich brak

W kolejności jaką sobie zażyczysz.

Dźwięk nie ma znaczenia, bo to osiągasz odpowiednim układem wydechowym. Nie pisze o tuningu, tylko zwyckły fabryczny tłumik może powodować, że dźwięk będzie inny. Przecież to R4 jest o podobnej średnicy tłoka i jego skoku.

Napisano
8 godzin temu, jimbo22 napisał:

oleju! mysl trochę ;)

ej no nie zawsze musi być tak źle, kolega  kończy właśnie leasing 3-letni Octavii 1.8 tfsi i jak mówi nigdy oleju nie wlewał :phi:. Fakt, że trochę oleju bierze ale nie na tyle, żeby trzeba było dolewać między przeglądami. Inna sprawa, że jak pogoniliśmy te auto do 3city i z powrotem do Warszawy to u kolegi spalił 12l, co nie jest niczym dziwnym przy większych V, ale masakra jest z tym bakiem w Octavii, taką "trasę" 400km to na dwa tankowania trzeba robić :oslabiony:

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał:

Tzn jakich?

A co tu można oczekiwac?

1. Spalanie

2. Bezawaryjność

3. Osiągi

4. Wibracje lub ich brak

Dźwięk nie ma znaczenia, bo to osiągasz odpowiednim układem wydechowym. Nie pisze o tuningu, tylko zwyckły fabryczny tłumik może powodować, że dźwięk będzie inny. Przecież to R4 jest o podobnej średnicy tłoka i jego skoku.

dzwięk ukł wydechowym ? :phi: chyba jak się kończy

Idąc twoim tokiem rozumowanie to wszystko tam można osiągnąć:

- spalanie - są na to dane tech i katalogowe

- bezawaryjność - mamy TUV

- osiągi - instrukcje, ostanie strony

itd

ale chyba nie o to w tym chodzi ukł wydechowym możesz coś uwypuklić ale z Tico nie zrobisz Imprezy Turbo, chyba, że zastosować modny generator dzwięków z głośnika.

Auta obecne mają spore róźnice i chwałą im za to, my mamy o czym dyskutować i nie jest tak, że każde 1.4T jest takie samo i jeździ tak samo. Bo nawet takie DSG może dośc drastycznie zmienić nastawienie/odczucia w jeździe.

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał:

Jako zabawka ok, ale w tych kategoriach są jeszcze ciekawsze auta :phi:

no widzisz, tez wiesz lepiej ;)

wejdz na forum mustanga i poczytaj. "pare" osób w PL już na etapie planowania zakupu, zajkładają że będzie to samochód na codzień. niektórzy kupują, jako "zabawkę" ale też zaczynją używać jako daily...

z ciekawości, rzuć jakąś propozycje w "tych kategoriach"

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał:

Tzn jakich?

A co tu można oczekiwac?

1. Spalanie

2. Bezawaryjność

3. Osiągi

4. Wibracje lub ich brak

ad 1. Nie odbiega znacząco od innych turbo benyzn

ad.2 - dobry żart :hehe:

ad.3  patrz pkt 1

ad 4. może w kosiarkach 3 cylindrowych.

Napisano
14 minut temu, Dareek napisał:

ad 1. Nie odbiega znacząco od innych turbo benyzn

ad.2 - dobry żart :hehe:

ad.3  patrz pkt 1

ad 4. może w kosiarkach 3 cylindrowych.

Nie wiem jak to zinterpretować. Kompletnie nie wiem o co Ci chodzi.

Napisałem co jest istotne w silnikach. Bezawaryjność nie jest ważna? Jest żartem?

Dla mnie jest istotna jednak.

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał:

Napisałem co jest istotne w silnikach. Bezawaryjność nie jest ważna? Jest żartem?

Ale jemu chodzi o to że bezawaryjność TSI to żart.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Ale jemu chodzi o to że bezawaryjność TSI to żart.

Napisał Jimbo, że może i taki Golf jest deko szybszy i może mniej pali, ale że cała masa innych rzeczy jest bardziej istotna.

No to ja wypisałem te rzeczy które sa istotne tylko w silniku. Nie o TSI, ale ogólnie. Gdzie napisałem o TSI?

I chcę poznać tą cała masę rzeczy bardziej istotnych w silniku. Bo chyba nie wygląd?

A co do awaryjności TSI.

Nie zamierzam twierdzić że TSI jest bezawaryjny. Nigdy żadnego TSI nie miałem i nawet specjalnie nie interesuje mnie żadne auto w ten silnik wyposażone.

Ale jaki inny silnik mały Turbo jest polecany?

Z lektury forum wiem, że

1. Ten od PSA to szrot

2. Od Opla szrot. Nie sypie się, bo trzeba lać lepszy olej. Czyli szrot zaprojektowany na granicy wytrzymałości materiałów.

3. Od Fiata MultiAir klękały równo i powodowały wkurzenie klientów. Palą też więcej niz TSI. T-Jet o ile wiem przy nieco większym przebiegu lubią wypić olej i wywalić uszczelkę pod głowicą

4. Ford? Tutaj chyba nie czytałem nic oprócz tego z Focusa RS i Mustanga. Te silniki padają. Była jakas poprawka, ale też są juz zwroty. Może te mniejsze są dobre, tego serio nie wiem.

5. Ktoś coś jeszcze?

Skoro wobec powyższego widzimy, że inni producenci tez mają kłopoty z awaryjnością, to przy skupieniu sie na osiągach i spalaniu, chyba jednak nieszczęsne TSI wygrywa. Ja to tak widzę obiektywnie.

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał:

Tzn jakich?

A co tu można oczekiwac?

1. Spalanie

2. Bezawaryjność

3. Osiągi

4. Wibracje lub ich brak

ergonomia wnętrza danej marki, jakosc materiałów, wytłumienie, z jaką skrzynią i na jakich felgach jest auto ustawione. czy wlasnie dzwiek ktory wspominasz. wydech jest elementem auta? czy go sobie dokupujesz po opuszczeniu salonu? bo jesli to pierwsze - to bierzesz co Ci dają i "męczysz" się lub nie przez pewnie cały czasy posiadania auta.

np. co z tego ze TSI są ok np w Seacie. jak auta mają wnętrza z kartonów po jajkach i zabetonowane sprężyny? taki leon np. jest masakrycznie uciążliwym autem na codzien - nie ze wzlgędu na silnik... 

Napisano
Teraz, jimbo22 napisał:

ergonomia wnętrza danej marki, jakosc materiałów, wytłumienie, z jaką skrzynią i na jakich felgach jest auto ustawione

Ale tu piszemy o silniku, a nie jakości wnętrza.

I to że mało pali czy daje lepsze osiągi od konkurencji jest właśnie istotne.

A reszta to już subiektywne preferencje. Jeden woli Dacie, inny Audi i co poradzisz?

Napisano
18 minut temu, kravitz napisał:

3. Od Fiata MultiAir klękały równo i powodowały wkurzenie klientów. Palą też więcej niz TSI. T-Jet o ile wiem przy nieco większym przebiegu lubią wypić olej i wywalić uszczelkę pod głowicą

Nie wiem gdzie to wyczytałeś ale pierwsze słyszę! był problem z modułem MA w początkowej fazie produkcji ale usunięcie usterki to koszt ok 500 pln a jak się ma lekkie pojęcie o mechanice to można i samemu wykonać. Najważniejsze że jednorazowa banalna naprawa załatwia sprawę. O jakiejś ponadprzeciętnej awaryjności T-JET-a nie słyszałem a tym bardziej o wywalaniu uszczelek i piciu oleju- chyba z 1.4 16V NA Ci się pomieszało.

na forum NB jest wiele TB z mocami ponad 200 ps i nic się nie dzieje.

Przerobiłem w domu silników T-JET - łącznie ponad 800 tkm przejechały- żaden nie wymagał interwencji mechanika, w żadnym nie padło turbo w żadnym nie było brania oleju. Kompletnie Nic!!

podobnie w otoczeniu znajomych- kilka szt TB i Ma- w jednym profilaktycznie w 500X zmodyfikowaliśmy moduł MA i tyle!!

Edytowane przez Dareek

Napisano
Teraz, kravitz napisał:

A reszta to już subiektywne preferencje. Jeden woli Dacie, inny Audi i co poradzisz?

czytałeś mój komentarz na który odpowiadasz? ja piszę o tym ze nie samym silnikiem samochód zyje i nie bardzo przekonuje mnie licytacja na tabelki TSI, jak jest sporo więcej kryteriów.

chcesz się skupiać na silniku - ok. ale po co mnie przekonujesz do tego samego?

Napisano
28 minut temu, kravitz napisał:

Nie wiem jak to zinterpretować. Kompletnie nie wiem o co Ci chodzi.

odniosłem się do TSI, bo myślałem że tylko o tym piszesz ale co do ogólnego Twojego poglądu na temat kryteriów to podpisuję sie obiema rękami:oki:

Napisano
6 minut temu, jimbo22 napisał:

chcesz się skupiać na silniku - ok. ale po co mnie przekonujesz do tego samego?

Nie wiem czy zauważyłeś, ale cały wątek w którym się wypowiadasz, ma tytuł "TSI - czy jest coś lepszego" 

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał:

ja jestem zdania, że w pierwszej kolejności ma być bezawaryjny potem mieć w miarę przyzwoite osiągi a spalanie? owszem różnica litra dla kogoś kto robi 50tkm rocznie może być istotna.

Napisano
14 minut temu, kravitz napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś, ale cały wątek w którym się wypowiadasz, ma tytuł "TSI - czy jest coś lepszego" 

no i? 

odpowiedziałem na to pośrednio (oczywiscie subiektywnie). nie jara mnie przewaga TSI nad konkurencją jesli sprowadza się ona do przewagi 15 Nm w 1.4... bo to są zupełnie bezpłciowe jednostki w całej gamie... i nie przywiązywałbym do tego większej uwagi kupując "takie" auto.  

zauważyłeś też ze tytuł posiada potem treść posta? i autor pisze o całym samochodzie dla kowalskiego nie o samym silniku? autor odpisał na moj komentarz, mozemy się nie zgadzac, ale nie ma tutaj problemu. Ty za to masz? zauwazyles?

Edytowane przez jimbo22

Napisano
9 minut temu, Dareek napisał:

Nie wiem gdzie to wyczytałeś ale pierwsze słyszę! był problem z modułem MA w początkowej fazie produkcji ale usunięcie usterki to koszt ok 500 pln a jak się ma lekkie pojęcie o mechanice to można i samemu wykonać. Najważniejsze że jednorazowa banalna naprawa załatwia sprawę. O jakiejś ponadprzeciętnej awaryjności T-JET-a nie słyszałem a tym bardziej o wywalaniu uszczelek i piciu oleju- chyba z 1.4 16V NA Ci się pomieszało.

na forum NB jest wiele TB z mocami ponad 200 ps i nic się nie dzieje.

proponuję jednak zdjąć włoskie klapki z oczu i trochę się rozejrzeć. Jeden przypadek padu UPG w T-Jet opisany na AK:

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/423671-100kkm-w-bravo-14t-jet-150-sport/&tab=comments#comment-6030082

Przy 80 tys. przebiegu. Przy okazji pęknięty kolektor, też częsty przypadek w tych silnikach. Drugi, który znam z AK był tak dawno, że nie znalazłem śladu. Ale po wpisaniu w googlu można sobie poczytać. Pierwszy lepszy wątek:

https://www.forumsamochodowe.pl/przelwanie-bugotanie-przy-uruchamianiu-bravo-t-jet-vt94724.htm

Na FBK też można znaleźć kilka przypadków jak się poszuka. Nic się nie dzieje tym, którzy mają szczęście i nic się nie dzieje ;]. Zupełnie jak z TSI

Napisano
2 minuty temu, Dareek napisał:

ja jestem zdania, że w pierwszej kolejności ma być bezawaryjny potem mieć w miarę przyzwoite osiągi a spalanie? owszem różnica litra dla kogoś kto robi 50tkm rocznie może być istotna.

Czyli jak to u Fiata ;]

Maja  rzekomo najlepszy silnik turbo-noPB na swiecie, niestety wkladaja go do aut, ktorych nikt nie chce kupowac :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Dareek napisał:

No to juz jest indywidualne podejście.

Ja uważam, że silnik TSI jest lepszy praktycznie pod każdym względem od mojego 1.8 z Lancera.

Pali dużo mniej, a osiągi tego 1.8 ma TSI z mocą około 120KM. I jeśli mówimy o silnikach to na tym bym się zatrzymał.

Jednak jeżdżę Mitsubishi, a nie Skodą, bo to jednak Mitsubishi jest bezproblemowe jako całe auto, a nie Skoda.

Jednak silnik jako taki, obiektywnie lepszy jest w Skodzie.

Obiektywnie rzecz biorąc, to już poprzednia Skoda Octavia II była jednak lepszym do jazdy dla użytkownika samochodem od Lancera.

Tylko własnie ta bezproblemowość, która dla mnie po Alfie Romeo 159 stała się prawdą objawioną spowodowała że jednak jeżdżę Japończykiem. Czego do tej pory nie żałuję.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał:

proponuję jednak zdjąć włoskie klapki z oczu i trochę się rozejrzeć. Jeden przypadek padu UPG w T-Jet opisany na AK:

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/423671-100kkm-w-bravo-14t-jet-150-sport/&tab=comments#comment-6030082

Przy 80 tys. przebiegu. Przy okazji pęknięty kolektor, też częsty przypadek w tych silnikach. Drugi, który znam z AK był tak dawno, że nie znalazłem śladu. Ale po wpisaniu w googlu można sobie poczytać. Pierwszy lepszy wątek:

https://www.forumsamochodowe.pl/przelwanie-bugotanie-przy-uruchamianiu-bravo-t-jet-vt94724.htm

Na FBK też można znaleźć kilka przypadków jak się poszuka. Nic się nie dzieje tym, którzy mają szczęście i nic się nie dzieje ;]. Zupełnie jak z TSI

Marku- a słyszałeś o czymś jak rodzaj usterki? równasz pęknięcie rzekomo masowe kolektora do rozlatujących się rozrządów i wypalonych tłokach?

popatrz- znalazłeś jeden wpis o UPG a piszez o trym jakby to było masowe.

dlatego zdejmij klapki właśnie z oczu i nie pisz bzdur!!

śledzę to forum na bieżąco i jakiekolwiek usterki na NBK dotyczyły auto po mocnych tjunach wiec albo pisz prawdę albo nie pisz bredni chcąc dołożyć za wszelką cenę.

Edytowane przez Dareek

Napisano
1 minutę temu, Dareek napisał:

Marku- a słyszałeś o czymś jak rodzaj usterki? równasz pęknięcie rzekomo masowe kolektora do rozlatujących się rozrządów i wypalonych tłokach?

popatrz- znalazłeś jeden wpis o UPG a piszez o trym jakby to było masowe.

dlatego zdejmij klapki właśnie z oczu.

Darku - to są przykłady. Poszukaj, znajdziesz więcej. Ty piszesz o TSI sąsiada też tak jakby to było masowe. Prawda jest taka, że bronisz tej włoskiej motoryzacji, jakby Ci ktoś za to płacił, a to takie same samochody jak każde inne i jak każde inne mają swoje wady i zalety. Niektóre nawet więcej wad niż zalet ;]

Napisano

od każdej reguły sa wyjątki ale nie pisz tego kategorycznie że się psują t-JET-y przez pryzmat jednego przypadku! usiłujesz czarować rzeczywistość.

miałem TSI w CC wiec wiem co to jest. mnie po 2 tkm zaczął 2.0 TFSI pić olej. Osiągi i niskie spalanie zabija usterkowość - tyle - to jest jak ze skrzynią M 32 - po prostu konstrukcja jest taka a nie inna.

i nie piszę przez pryzmat śąsiada ale spraw jakie prowadziliśmy klientom skód i VW i moich znajomych i otoczenia nie znam nikogo kto przy tych silnikach nie grzebał i nie mówię o samochodach z nalotami rzędu 200 tkm i więcej.

Edytowane przez Dareek

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Czyli jak to u Fiata ;]

Maja  rzekomo najlepszy silnik turbo-noPB na swiecie, niestety wkladaja go do aut, ktorych nikt nie chce kupowac :hehe:

ale w sumie wątek jest o silniku :) nie o autach... podobno :)

Napisano
53 minuty temu, kravitz napisał:

Nie zamierzam twierdzić że TSI jest bezawaryjny. Nigdy żadnego TSI nie miałem i nawet specjalnie nie interesuje mnie żadne auto w ten silnik wyposażone.

Ale jaki inny silnik mały Turbo jest polecany?

A ja nie wiem jaki jest. Ja napisałem tylko o co koledze chodzi.

Napisano
56 minut temu, kravitz napisał:

5. Ktoś coś jeszcze?

Skoro wobec powyższego widzimy, że inni producenci tez mają kłopoty z awaryjnością, to przy skupieniu sie na osiągach i spalaniu, chyba jednak nieszczęsne TSI wygrywa. Ja to tak widzę obiektywnie.

Suzuki 1.0T i 1.4T na razie nie slychac o problemach. Fordowskie 1.0T i 1.6T tez sa ok. 

Napisano
12 godzin temu, Piotrus napisał:

Ja próbowałem i nie opcji żeby 1.8TSI przy ostrej jeździe spalilo 8l/100km, chyba że dla Ciebie ostra jazda jest jak pojedziesz 80 km/h na ograniczeniu do 50 km/h.

Dzidując takim Superbem z predkoś iami pod 200km/h ciężko zejść poniżej 10-11.

Pisałem o jeździe po krajówce z wyprzedzaniem z butem w podłodze wszystkiego, co się da. Zdarzały się oczywiście momenty, że trzeba było się wlec za wszystkimi.

W taki sposób mniej się spali niż przy 200 na autostradzie, ale zapewniam cię, że taka jazda jest dużo ostrzejsza zarówno pod kątem wrażeń jak i przedziałów zmian prędkości oraz przyspieszeń i hamowań.

W sumie nie pomyślałem, że ktoś może zrozumieć, iż "ostra jazda" to mistrz prostej na autostradzie.

Napisano
Dnia 3.10.2017 o 15:36, wladmar napisał:

Stare TDI były całkiem niezłe na tle silników z tamtej epoki. Zwłaszcza jak do wyboru miałeś tylko benzynę 1.4 N/A i 1.9 TDI. Ale w obecnych czasach TDI to nieporozumienie.  

Tdi ma sens jak robisz ponad 60 kkm rocznie glownie w trasie. W koło komina to tylko turbobenzyna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.