Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TSI - czy jest coś lepszego?

Featured Replies

Napisano
16 minut temu, wujekcybul napisał:

Suzuki 1.0T i 1.4T na razie nie slychac o problemach.

A ile sie tego sprzedalo, w porownaniu z takimi TSI? ;]

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Ale jemu chodzi o to że bezawaryjność TSI to żart.

Ależ to moje TSi dowcipne się zrobiło - podobnie jak inne od kilku lat.

Pokolenie musi minąć, zanim do teoretyków przemówi obecna rzeczywistość, zaprzeczająca ich ideologii.

Napisano
2 minuty temu, Lupus napisał:

Tdi ma sens jak robisz ponad 60 kkm rocznie glownie w trasie. W koło komina to tylko turbobenzyna.

Tak, jeżeli jeździdsz głównie autostradami i masz zamiar w ciągu pięciu lat zrobić powyżej 200 kkm. Inaczej nie ma żadnego sensu męczyć się z dieslem. 

Napisano
21 godzin temu, Polarny napisał:

ja piszę o silniku 1.8 w starej technologii, a nie o nowszych z mniejszymi pojemnościami i mnie udało się przy bardzo ostrej jeździe uzyskać 8.0 (sugerowałeś nawet 10.0);

Niezły silnik zatem :ok: 

mnie moje 1.6t przy "bardzo ostrej jeździe" pali grubo powyżej 30 litrów na setkę.

Napisano
6 minut temu, format napisał:

Niezły silnik zatem :ok: 

mnie moje 1.6t przy "bardzo ostrej jeździe" pali grubo powyżej 30 litrów na setkę.

Moje najwyższe spalanie to 26 przy bardzo łagodnej jeździe. Wyjazd na zimnym silniku, przejazd kilkaset metrów i długie manewrowanie w ciasnej uliczce, bo nie dało rady wyjechać.

A ze swoim silnikiem coś zrób - bo kolega ma 5.7 HEMI i jemu przy ostrej jeździe pali nieco powyżej 20.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, akisel napisał:

no widzisz, tez wiesz lepiej ;)

wejdz na forum mustanga i poczytaj. "pare" osób w PL już na etapie planowania zakupu, zajkładają że będzie to samochód na codzień. niektórzy kupują, jako "zabawkę" ale też zaczynją używać jako daily...

z ciekawości, rzuć jakąś propozycje w "tych kategoriach"

Nie wiem lepiej, tylko zwyczajnie dla mnie taki Mustang byłby uciążliwy z wielu powodów, pomijając już, że nie podoba mi się.

To, że ktoś sobie planuje tym jeździć na co dzień, to trzeba też rozróżnić, kto gdzie i jak jeździ.

Bo jeden jeździ w koło domu 5 kkm na rok, a drugi lata po 50kkm na rok.

W tych kategoriach brałbym tylko AWD, czyli jakiś Golf R, Focus RS, Impreza STi, Merc A45 itp.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sherif napisał:

ale masakra jest z tym bakiem w Octavii, taką "trasę" 400km to na dwa tankowania trzeba robić :oslabiony:

Albo nauczyć się używać zbiornika właściwie.

Zbiornik od suszy pod korek mieści 57 litrów.

Napisano
32 minuty temu, Polarny napisał:

Pisałem o jeździe po krajówce z wyprzedzaniem z butem w podłodze wszystkiego, co się da. Zdarzały się oczywiście momenty, że trzeba było się wlec za wszystkimi.

W taki sposób mniej się spali niż przy 200 na autostradzie, ale zapewniam cię, że taka jazda jest dużo ostrzejsza zarówno pod kątem wrażeń jak i przedziałów zmian prędkości oraz przyspieszeń i hamowań.

W sumie nie pomyślałem, że ktoś może zrozumieć, iż "ostra jazda" to mistrz prostej na autostradzie.

Nie brnij dalej, mam ten sam silnik co Ty i wiem ile pali w mieście, w trasie i na autostradzie. Żeby palił 8 to trzeba się turlać tak jak wszyscy na drodze, nie ma to nic wspólnego z ostrą jazdą, przynajmniej według moich ( i nie tylko jak widać w wątku) standardów.

Napisano
8 minut temu, Piotrus napisał:

Nie brnij dalej, mam ten sam silnik co Ty i wiem ile pali w mieście, w trasie i na autostradzie. Żeby palił 8 to trzeba się turlać tak jak wszyscy na drodze, nie ma to nic wspólnego z ostrą jazdą, przynajmniej według moich ( i nie tylko jak widać w wątku) standardów.

Ja miałem przyjemność jechać słabym 1.2 66kW TSI tylko raz. Było późno, samolot spóźniony, do domu daleko. Cisnąłem to Toledo, jak dla mnie, dość mocno... I spaliło z dystrybutora (zakładając że w wypożyczalni dostałem zatankowane pod korek - co prawdą być nie musi) trochę ponad 6 litrów. Wolnossak, którym jeżdże na codzień, spaliłby przy takiej jeździe prawie dwa razy tyle. Byłem i wciąż jestem pod dużym wrażeniem. Zbierał się też jakby miał tych koni przynajmiej 50% więcej. 

Napisano
15 minut temu, mrBEAN napisał:

Albo nauczyć się używać zbiornika właściwie.

Zbiornik od suszy pod korek mieści 57 litrów.

a nie 50l ?

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, jimbo22 napisał:

no ale uwazasz ze pojemności 1.0 czy 1.4 to kręcą się od dołu? ile to ma Nm?

13 godzin temu, jimbo22 napisał:

ja wiem ze np taki 1.4 w Golfie robi "wrazenie szybkiego", bo ma krótką jedynkę...  a jak masz DSG to wogole mogą to ładnie zestopniować... ale nie dajmy się prostym trikom.

Tak uważam, że 1.4 TSI 140/150 KM kręci się od dołu wyraźnie.

Między 1500-3500 dostępne jest 250 Nm i to czuć w praktyce.

I nie robi wrażenia szybkiego, tylko taki jest, jak na swoją moc i pojemność, pomaga też niska masa.

W praktyce można jechać dynamicznie i nie przekraczać 3000 obrotów.

Na autostradzie czy górka czy z górki, nie ma problemu utrzymać powyżej 200 km/h non stop.

I nie pisz mi tylko proszę, że są szybsze i lepsze silniki/auta, bo wiem, że są.

Natomiast w wątku chodzi o to, by wskazać coś lepszego o tych samych osiągach/spalaniu/odczuciach z jazdy i podobnych pieniądzach najlepiej.

Napisano
  • Autor
Teraz, sherif napisał:

a nie 50l ?

Katalogowo 50 dla blondynek jest podane.

Od suszy całkowitej pod korej wchodzi 57 litrów, testowałem ;)

Po wyjechaniu tego teoretycznego zasięgu na "0", w baku zostaje jeszcze ok 6-7 litrów czyli na 100 km normalnej jazdy, czyli taka normalna rezerwa.

Napisano
3 minuty temu, mrBEAN napisał:

I nie pisz mi tylko proszę, że są szybsze i lepsze silniki/auta, bo wiem, że są.

Natomiast w wątku chodzi o to, by wskazać coś lepszego o tych samych osiągach/spalaniu/odczuciach z jazdy i podobnych pieniądzach najlepiej.

no nie napiszę. TSI są dobre jak spojrzysz na tabelki,. chyba nikt temu nie zaprzeczył. ale czy o TYLE lepsze zeby zaprzątać sobie głowę tymi paroma Nm jako deal breaker vs wybór innego auta i "napędu"? dla mnie w tej klasie to całkowicie pomijalne kryterium. 

no i Ciebie teraz poproszę - nie pisz ze 150 konny silnik na autostradzie nie ma problemu utrzymac 200 ;) on nie ma, ale uszy krwawią po ilu minutach? :)

btw. nikt nie wspomniał fordowskich turbawek chyba w wątku? az tak źle z nimi? :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor
Teraz, jimbo22 napisał:

btw. nikt nie wspomniał fordowskich turbawek chyba w wątku? az tak źle z nimi? :)

Były wspomniane, byś mniej spamował nie na temat, to byś widział :phi:

Napisano
13 minut temu, Piotrus napisał:

To proponuję sprawdzić, czy wszystko z tym silnikiem w porządku.

Na autostradzie - raczej wyprzedzając (nieprzekraczanie 160, trzeba czasami zwolnić), spalanie wychodzi koło 8.0. Przy wyższych prędkościach trudno zaobserwować spalanie, bo i tak trzeba zaraz zwalniać, ale z przekroczeniem 10 nie ma problemu.

Na krajówce schodzę poniżej 7, gdzie wyprzedzany jestem na dystansie 200 km przez 2-3 samochody. Czasami - gdy ruch jest duży i trzeba często wyprzedzać, jest to 7.5.

W mieście przy braku korków jest bardzo różnie - zależy głównie od dystansu - powyżej 8 nie jest niczym niezwykłym, ale w dni mocno wolne (np. 24.12) da się zejść w okolice 6.5, tylko że wtedy jest po prostu pusto.

Oto moje raporty spalania:

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/61777

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał:

Katalogowo 50 dla blondynek jest podane.

Od suszy całkowitej pod korej wchodzi 57 litrów, testowałem ;)

Po wyjechaniu tego teoretycznego zasięgu na "0", w baku zostaje jeszcze ok 6-7 litrów czyli na 100 km normalnej jazdy, czyli taka normalna rezerwa.

przy jeździe pl autostradą (i karcie paliwowej BP) nie da się jeździć do 0, bo może się to skończyć lawetą.

Drugi raz tą samą trasę pojechaliśmy moim autem, tyle, że mój jak się ciśnie to spali niecałe 11l a bak ma 70l ;)

4 minuty temu, mrBEAN napisał:

To już chyba dostałeś wnioski, że nie ma.

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał:

Były wspomniane, byś mniej spamował nie na temat, to byś widział :phi:

w jaki sposób "spamowanie" przeszkadza w "widzeniu"? :) 

btw. poka spam :) ja tylko niosę pomoc :)

Napisano
26 minut temu, Piotrus napisał:

8 to pali wolnossące 1,8, gdy go nie deptać.

Nawet wolnossące 1,8 potrafi ponad 12 łyknąć, gdy go trochę przycisnąć na autostradzie - tylko trochę ;]

Napisano
50 minut temu, Polarny napisał:

A ze swoim silnikiem coś zrób - bo kolega ma 5.7 HEMI i jemu przy ostrej jeździe pali nieco powyżej 20.

A Markowi Vette pali siedem litrów przy ostrej jeździe.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, sherif napisał:

przy jeździe pl autostradą (i karcie paliwowej BP) nie da się jeździć do 0, bo może się to skończyć lawetą.

Drugi raz tą samą trasę pojechaliśmy moim autem, tyle, że mój jak się ciśnie to spali niecałe 11l a bak ma 70l ;)

Wszystko jest zrozumiałe, ja tylko zwracam uwagę, bo większość panikuje, a z tą wiedzą, którą przekazałem, można tankować mimo wszystko rzadziej. 

26 minut temu, sherif napisał:

To już chyba dostałeś wnioski, że nie ma.

Na to wychodzić zaczyna.

Szczerze to liczyłem, że ktoś wyskoczy z jakimś BMW, bo akurat ich ofercie się przyglądałem, a tu ani jednego wpisu ;]

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

A Markowi Vette pali siedem litrów przy ostrej jeździe.

Teraz już rozumiem, dlaczego tylko ok. 4% społeczeństwa pcha cywilizację do przodu, a reszta zaspokaja jedynie podstawowe potrzeby życiowe.

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał:

Szczerze to liczyłem, że ktoś wyskoczy z jakimś BMW, bo akurat ich ofercie się przyglądałem, a tu ani jednego wpisu ;]

3.0T R6 306 KM w BMW jeździ bardzo fajnie. Przyspiesza w całym zakresie, fajnie brzmi. Minusy - żre jak nienormalny, olej również. IMHO dane katalogowe o przyspieszeniu nie odpowiadają rzeczywistości. Jest szybko, ale subiektywnie nie na poziomie ponizej 6s/100. Generalnie można spodziewać się lepszej dynamiki, wielkiego szału nie ma. Chociaż nigdy nie mierzyłem. No i osprzęt o jakości Fiata. 

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał:

Dźwięk nie ma znaczenia, bo to osiągasz odpowiednim układem wydechowym.

Nie do końca. Ideałem jest jego brak - a to osiągniesz tylko silnikiem elektrycznym.

Wydaje mi się, że Tesla 3 jest w innej lidze niż archaiczne pojazdy z silnikami wewnętrznego spalania. One są jak ciągnik Cugnot'a przy samochodach benzynowych.

Napisano
9 minut temu, noras napisał:

Nie do końca. Ideałem jest jego brak - a to osiągniesz tylko silnikiem elektrycznym.

Wydaje mi się, że Tesla 3 jest w innej lidze niż archaiczne pojazdy z silnikami wewnętrznego spalania. One są jak ciągnik Cugnot'a przy samochodach benzynowych.

Nie mieszajmy jabłek z gruszkami ;)

Tesla to drogie auto i zapewne jest nienajgorzej wyciszona.

Poszukaj na YouTube filmów z fiatem 500e. Tam piszczenie elektrycznego silnika jest wyrazne

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

Tesla to drogie auto i zapewne jest nienajgorzej wyciszona.

Poszukaj na YouTube filmów z fiatem 500e. Tam piszczenie elektrycznego silnika jest wyrazne

Tesla Model 3? W USA kosztuje tyle, co najtańsze BMW 320i... I to przed dopłatami... 

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

Tesla Model 3? W USA kosztuje tyle, co najtańsze BMW 320i... I to przed dopłatami... 

I co ja mam z tym zrobić?

Przeprowadzić się do USA?

Napisano

500e to chyba tak specjalnie miał być głośny bo to takie auto do zabawy bardziej :)

Zoe jest całkiem ciche a to dość tanie auto (jak na elektryka)

Napisano
5 godzin temu, Polarny napisał:

To proponuję sprawdzić, czy wszystko z tym silnikiem w porządku.

Oto moje raporty spalania:

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/61777

Podaj adres swojego warsztatu to może mój też zacznie paliwo produkować.

Zajrzałem w linka, skoro przy ostrej jeździe Superb 1.8TSI pali Ci 8l a średnie z motostat masz 7.84 to Ty chyba żyjesz non stop na krawędzi. Zwolnij troche bo zabraknie Cię w tych 4% i cywilzacja sobie nie poradzi...

Napisano
21 minut temu, Piotrus napisał:

Zajrzałem w linka, skoro przy ostrej jeździe Superb 1.8TSI pali Ci 8l a średnie z motostat masz 7.84 to Ty chyba żyjesz non stop na krawędzi. Zwolnij troche bo zabraknie Cię w tych 4% i cywilzacja sobie nie poradzi...

Następny, który nie doczyta nic poza liczbami.

Piszę o ostrej jeździe po krajówce z wyprzedzaniem wszystkiego co jedzie w tym samym kierunku.

W mieście 8 to normalny wynik - ani dobry, ani zły.

Napisano

Na początku nic nie napisałeś w jakich warunkach to było pozatym że było ostro. 

Tutaj jest spalanie mojej Skody z 3kkm, niech każdy wyciągnie swoje wnioski. Jazda miejska i podmiejska w Wwie.

Napisano
46 minut temu, Piotrus napisał:

Tutaj jest spalanie mojej Skody z 3kkm

Takie spalanie to mam po 2 km na zimnym silniku. Też wrzucę filmik z długookresowego spalania.

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał:

Na początku nic nie napisałeś w jakich warunkach to było pozatym że było ostro. 

Tutaj jest spalanie mojej Skody z 3kkm, niech każdy wyciągnie swoje wnioski. Jazda miejska i podmiejska w Wwie.

Całkowicie normalne spalanie w warunkach miejskich dla silnika 1.8 turbo. Prawdziwie miejskich, a nie w jakimś Radomiu (bez obrazy). Jaką tam masz moc? Boosterjet 1.4 140 KM w takich warunkach bierze 8-8.5, 1.8 MIVEC 13-14, BMW 3.0T w okolicach 18-20.  

Napisano
56 minut temu, Polarny napisał:

Takie spalanie to mam po 2 km na zimnym silniku. Też wrzucę filmik z długookresowego spalania.

Pytanie gdzie jeździsz. Bo mogę mieć z 3kkm 4.5l, a mogę i 9. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Całkowicie normalne spalanie w warunkach miejskich dla silnika 1.8 turbo. Prawdziwie miejskich, a nie w jakimś Radomiu (bez obrazy). Jaką tam masz moc?

Trochę ponad 200, ze spalania można by odjąć z 0.5-1L dla ośki bo moja jest 4x4.

Napisano

1,2 TSI jest lekko nędzne w porównaniu z 1,0 TSI. Z tymi dwoma mam trochę doświadczenia i do lekkiego auta 115KM jest bardzo fajne, a dźwięk 3 cylindrów potrafi być dużo fajniejszy niż gwizd 4 w 1,2.

Całkiem fajne są także silniki turbo Hondy. Zarówno 1,0 jak i 1,5.

Imho w kategorii 1,0 wygrywa TSI (za fajniejszy dźwięk), ale przy 1,5 raczej bym stawiał na Hondę. 

Jeździłem też trochę 1,4 w Oplu. Nie mam zastrzeżeń, ale jakoś emocji on nie wywołuje. 

W sumie z tych nowych jednostek to albo 1,0 TSI albo 1,5 w Hondzie (choć nie chcę sugerować, że 1,0 Hondy czegoś brakuje). 

Generalnie jednak silniki R4 są nudne.  Nawet jeśli mają dobre osiągi. 

Napisano

TSI  to się tylko nadaje do jazdy z kapeluszem :)

Napisano
14 godzin temu, maro_t napisał:

proponuję jednak zdjąć włoskie klapki z oczu i trochę się rozejrzeć. Jeden przypadek padu UPG w T-Jet opisany na AK:

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/423671-100kkm-w-bravo-14t-jet-150-sport/&tab=comments#comment-6030082

Przy 80 tys. przebiegu. Przy okazji pęknięty kolektor, też częsty przypadek w tych silnikach. Drugi, który znam z AK był tak dawno, że nie znalazłem śladu. Ale po wpisaniu w googlu można sobie poczytać. Pierwszy lepszy wątek:

https://www.forumsamochodowe.pl/przelwanie-bugotanie-przy-uruchamianiu-bravo-t-jet-vt94724.htm

Na FBK też można znaleźć kilka przypadków jak się poszuka. Nic się nie dzieje tym, którzy mają szczęście i nic się nie dzieje ;]. Zupełnie jak z TSI

Ty mnie lepiej nie strasz. Niedawno zamieniłem bezproblemowego 1.9 8V MJ na 1.4 T 120 KM :ooniee:

Napisano

%

Edytowane przez kartonik

Napisano
8 godzin temu, kartonik napisał:

Ty mnie lepiej nie strasz. Niedawno zamieniłem bezproblemowego 1.9 8V MJ na 1.4 T 120 KM :ooniee:

To jeździj i ciesz się. A nie szukaj po forach co się może zepsuć. Bo się silnik dowie i się zepsuje ;]

Napisano
15 godzin temu, wladmar napisał:

Pytanie gdzie jeździsz. Bo mogę mieć z 3kkm 4.5l, a mogę i 9. 

Głównie po mieście, a konkretnie - po Warszawie.

Trasa też się zdarzy - nie przeczę, ale taka gdzie można zejść poniżej 7 to nie za często.

Napisano
14 godzin temu, KvM napisał:

Generalnie jednak silniki R4 są nudne.  Nawet jeśli mają dobre osiągi. 

Co by musiały mieć, żeby nie być nudne? I nie pytam o inną liczbę cylindrów, tylko o cechy z tej innej liczby cylindrów wynikające.

Napisano
10 minut temu, Polarny napisał:

Co by musiały mieć, żeby nie być nudne? I nie pytam o inną liczbę cylindrów, tylko o cechy z tej innej liczby cylindrów wynikające.

Jakieś fajne wrażenia z jazdy. Choćby dźwięk. 

Napisano
19 minut temu, Polarny napisał:

Głównie po mieście, a konkretnie - po Warszawie.

Trasa też się zdarzy - nie przeczę, ale taka gdzie można zejść poniżej 7 to nie za często.

Jeśli po Warszawie jeździsz delikatnie i nie w dużych korkach to  śr. spalanie możesz mieć w okolicy 8.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Jeśli po Warszawie jeździsz delikatnie i nie w dużych korkach to  śr. spalanie możesz mieć w okolicy 8.

W 1,8 TSI?

Chyba wiekszosc obowodnica ;]

Napisano
31 minut temu, KvM napisał:

Jakieś fajne wrażenia z jazdy. Choćby dźwięk. 

A po co komu jakiś dźwięk? Chcesz, to sobie nagraj i odtwarzaj w aucie.

Idealny dźwięk to cisza.

Nie jesteś zainteresowany samą jazdą, tylko jakimś durnym dźwiękiem?

25 minut temu, rwIcIk napisał:

Rekord to 6.5 na 15 km - było pusto.

Gdy jadę kilka km, to jest ok. 10 - ale to wartość z drugiej strony. Im dłuższy dystans, tym spalanie bardziej spada.

Zwykła jazda bez jakichś korków - 7.3 - 8.5 (trochę dystansu musi być, jeżeli silnik zimny). Nawet pomiędzy światłami spalanie średnie potrafi oscylować np. pomiędzy 7.5 a 7.6 - i tak kilka razy.

Gdy wjeżdżam do miasta z trasy, to spalanie potrafi spaść z 7.2 do 7.0 np.

18 minut temu, Maciej__ napisał:

W 1,8 TSI?

Chyba wiekszosc obowodnica

Obwodnica średnią spalania raczej zawyża niż zaniża. Jeżeli już, to Trasa Siekierkowska dużo pomaga.

Napisano
17 godzin temu, wladmar napisał:

Całkowicie normalne spalanie w warunkach miejskich dla silnika 1.8 turbo. Prawdziwie miejskich, a nie w jakimś Radomiu (bez obrazy). Jaką tam masz moc? Boosterjet 1.4 140 KM w takich warunkach bierze 8-8.5, 1.8 MIVEC 13-14, BMW 3.0T w okolicach 18-20.  

Dokładnie tak. Ale przecież tu wszystkim benzyna produkuje paliwo w mieście :)

Ogólnie jeździłem tsi/tjet/i 1.6turbo mercedesa cla...wszystkie te silniki cechuje jedno- na tle n/a jadą z dołu, a powyżej jest tylko głuchy ryk jak w klasycznym n/a. Strasznie dziwne uczucie.  Ja mam podobnie jak kolega na którego wszyscy naskoczyli - wole tdi niż tsi. Główne ze względu na spalanie, bo nikt mi nie wmówi, ze w mieście taka benzyna pali tylko litr więcej niż diesel.

Gdy jade w trasie to widze jak jeżdżą moi rodacy. Wszyscy grzecznie za tirami krajowka, a kiedy trzeba coś wyprzedzić to robią to na pol gazu i blokują ruch, żeby spalania nie podnieść. Może w takich warunkach te benzynki pala 6l...ale nie wierze, ze w trybie wyprzedzanie wszystkiego nadal będzie mało. 

Jeszcze co do odczuć tsi/tdi. Miałem okazje niedawno się przejechać nowa 6er grań coupe. 4.0 v8 biturbo. Podobno 400+koni...sory dla mnie to z odczuć jechało słabej niż a6 bitdi 313 dobrego znajomego. Ale najfajniejsza kwestia. A6 w trybie but od świateł do świateł nie przekracza 13l ropy. W bmw rekordem było 50km za 100zl:facepalm::hehe:

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Tak to i ja potrafiłem rano z Warszawy do Zegrza, gdy korki są w przeciwnym kierunku ;]

Wiadomo że warunki jazdy to podstawa, bo przedział spalania jest ogromny.

Ale 11.5 to jakaś masakra - i nie jest to spalanie średnie z jakiegoś korka, tylko z tysięcy km. Nie wiem, jak trzeba jeździć, żeby tyle osiągnąć.

Żebym tyle miał, to korek musiałby być taki, że na piechotę bym szybciej doczłapał.

Jest jeszcze opcja, że delikwent butuje od początku, później hamulec i tak w kółko - wtedy by się pewnie dało tyle osiągnąć.

Ewentualnie przejeżdża 2 km w jedną stronę na zimnym silniku.

Wrzucę wieczorem te zdjęcia z mojego spalania, przebiegu i średniej prędkości - bo zapomniałem. I tak nikogo nie przekonają, bo wiadomo: ideologia się liczy, a nie fakty.

Dodam jeszcze, że swojego spalania nie uważam za niskie. Octavia 1.4 TSi paliła ok. 1.5 l  mniej przy takiej samej jeździe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.