Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora w samochodzie z systemem S&S

Featured Replies

Napisano

Takie mnie naszły wątpliwości. W instrukcji obsługi pisze, że przed podłączeniem ładowarki trzeba odłączyć jakiś przewód od czujnika monitorującego stan akumulatora (nie pisze nic o klemie ujemnej) i można podłączyć ładowarkę. Pisze też, że akumulator należny ładować  wolno, prądem o niskim natężeniu. Natomiast w sieci znalazłem informację, że takie akumulatory należy ładować prostownikiem o stałym napięciu i najlepiej inteligentnymi ładowarkami. Z swojego doświadczenia ładowania zwykłego akumulatora zwykłym prostownikiem wiem, że w trakcie ładowania prąd maleje a napięcie wzrasta.

Jak to jest, mogę taki akumulator ładować tradycyjnym prostownikiem bez obaw jego uszkodzenia?

Napisano

pytanie jakie napięcie końca ładowania ma ten Twój tradycyjny prostownik ?

bo jeśli >16V to raczej odpada

nawet do 16V trzeba wg mnie kontrolować długość podłączenia akumulatora do takiego prostownika, żeby za bardzo się nie wygotował

jak ładowałem Megane z S&S, to nic nie odłączałem, tylko zostawiłem na noc podłączone do ładowarki z L....

Napisano
  • Autor

Napięcie końcowe zaobserwowałem raczej poniżej 16 V. Ale wiadomo i tak bym to monitorował. U mnie w instrukcji tak pisze:

image.png.e228dc96c10cee77c860510cbbeb6d07.png

Napisano

Pewnie masz akumulator AGM, więc możesz ładować czym chcesz, o ile napięcie nie przekroczy 14,5V i prąd nie będzie większy niż 0,3 x pojemność akumulatora. A jeśli Ci się nie śpieszy, to 13,8V i 0,1C.

Napisano

Też słyszałem, że trzeba coś odłączyć w vagach.

Napisano
10 godzin temu, sdss napisał:

Też słyszałem, że trzeba coś odłączyć w vagach.

A jak nie to co?

Krawiec

Napisano
  • Autor

Można uszkodzić jakiś moduł elektroniczny?

Napisano
14 godzin temu, Orochimaru napisał:

Pewnie masz akumulator AGM

Raczej jest EFB  ;) AGM nie lubi wysokich temperatur, a FIAT montuje aku w komorze silnika.

PS. W 500X jest EFB, to w budżetowym Tipo będzie AGM? :) Co prawda wszystko jest możliwe :)

Edytowane przez krowka

Napisano
2 godziny temu, kartonik napisał:

Można uszkodzić jakiś moduł elektroniczny?

Jeśli uszkodzi się "ładowarka" i pójdzie wyższe napięcie, to jak najbardziej może coś zadymić. Aku zewnętrzną "ładowarką" zawsze ładuje się przy odłączonej instalacji auta.

Napisano

Mam AGM już troszkę stary. W sklepie powiedzieli że jeszcze jest dobry ale trzeba go doładować ładowarką elektroniczną (może być podpięty w aucie) i w żadnym razie prostownikiem starego typu

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 31.10.2017 o 10:52, krowka napisał:

Jeśli uszkodzi się "ładowarka" i pójdzie wyższe napięcie, to jak najbardziej może coś zadymić. Aku zewnętrzną "ładowarką" zawsze ładuje się przy odłączonej instalacji auta.

Oczywiście. Wielu twierdzi, że nie odłącza ujemnej klemy i nigdy sie nic nie wydarzyło. A mnie niestety tak. Dlatego przygotowałem sobie przewody do podłączenia akumulatorka 12V z wkrętarki, przed odłaczeniem akumulatora od instalacji z samochodzie podłączam ten mały do grubych przewodów. Dodatkowo nie giną mi ustawienia zegara i zaprogramowane parametry radia.

A co do tego inteligentnego czujnika, którego przewód nalezy odpiąc przed ładowaniem. Z ciekawości poszukałem w necie i oto jeden z przykładów http://www.hella.com/caravan/pl/Inteligentny-czujnik-akumulatora-1564.html. 

Inteligentny czujnik akumulatora (IBS) Generacji II firmy HELLA to kluczowy element systemu zarządzania energią w pojeździe. Czujnik IBS Generacji II niezawodnie i precyzyjnie mierzy główne parametry akumulatora — napięcie, prąd i temperaturę. Na podstawie zmierzonych wartości obliczane są przy użyciu zaawansowanych algorytmów dane stanu naładowania (SOC), stanu zużycia (SOH) oraz przewidywalnej zdolności rozruchowej (SOF) akumulatora. Czujnik IBS Generacji II jest przewidziany do aplikacji w akumulatorach rozruchowych, żelowych i typu AGM (tkaninowych) w zakresie monitorowania akumulatorów rozruchowych lub akumulatorów odbiorników elektrycznych w pojazdach. Za pośrednictwem standardowego protokołu LIN czujnik IBS Generacji II można bezpośrednio integrować z instalacją elektryczną pojazdu, np. magistralą CI-BUS.

Czujnik IBS Generacji II łączy się zaciskiem bezpośrednio z biegunem minusowym akumulatora. Oprócz zacisku mechaniczna część czujnika akumulatora składa się z

bocznika i bolca masowego. Bocznik jest zainstalowany na ścieżce obciążeniowej pojazdu i działa jako rezystor pomiarowy do pośredniego pomiaru prądu. Do bolca masowego można wygodnie przymocować istniejący kabel masowy, np. przy użyciu standardowej końcówki kablowej.

Układ elektroniczny znajduje się w zalanej obudowie z łącznikiem wtykowym, stanowiącym interfejs systemu zarządzania energią. Funkcję interfejsu komunikacyjnego dla sterownika nadrzędnego spełnia protokół LIN. Napięcie zasilające, które jest jednocześnie wykorzystywane jako napięcie odniesienia przy pomiarze napięcia, jest udostępniane przez połączenie z biegunem dodatnim akumulatora.

Napisano
Godzinę temu, Mantom napisał:

Oczywiście. Wielu twierdzi, że nie odłącza ujemnej klemy i nigdy sie nic nie wydarzyło. A mnie niestety tak

A co się zepsuło? W sumie to  zależy od auta i moze prostownika:hmm:

W starszych autach to pod napięciem masz zegary, radio, moduł alarmu czy centralnego zamka i moduł immo-przeważnie i tak są zasilane po stabilizatorze. Po drugie raczej są przystosowane do nieco większego napięcia niz te 14,5 V i bez problemu powinny wytrzymać nawet i 16 V-więc czemu ma je uszkodzić prostownik podłączony do akumulatora:)

Napisano
38 minut temu, volf6 napisał:

A co się zepsuło?

centralka alarmu. pewnie jakieś przepiecie z sieci 230 V poszło

Poniewaz temat mnie zaciekawił jeszcze 2 linki

http://www.hella.com/caravan/assets/media_global/10041993a_AM0.pdf

i w wersji angielskiej

http://www.hella.com/emergency/assets/media_global/621_KI_IBS_12V_HELLA_EN.pdf

i jak zwykle ktoś "przyszoczędził" na tłumaczeniu . Fachowiec wiedziałby przecież, że np. "shunt" to po polsku "bocznik". "Measuring unit" to nie żadna "jednostka miary" tylko "moduł / obwód pomiarowy". Załamka :facepalm:

Edytowane przez Mantom

Napisano
  • Autor

Podjechałem dzisiaj do ASO i spytałem się jak ładować taki akumulator i powiedziano mi, że normalnie jak każdy inny zwykłym prostownikiem i można ewentualnie odpiąć ten kabel od diagnostyki akumulatora. A tak w ogóle to niema potrzeby go ładować chyba, że jego naładowanie spadnie poniżej 80% czego objawem jest nie działanie systemu S&S. Z tym, ze ja ten system wyłączyłem na drugi dzień po zakupie samochodu :phi:

Napisano
7 godzin temu, kartonik napisał:

Podjechałem dzisiaj do ASO i spytałem się jak ładować taki akumulator i powiedziano mi, że normalnie jak każdy inny zwykłym prostownikiem i można ewentualnie odpiąć ten kabel od diagnostyki akumulatora. A tak w ogóle to niema potrzeby go ładować chyba, że jego naładowanie spadnie poniżej 80% czego objawem jest nie działanie systemu S&S. Z tym, ze ja ten system wyłączyłem na drugi dzień po zakupie samochodu :phi:

Jesteś mistrzem  :facepalm:;l

Napisano
  • Autor

Jeszcze mi powiedz czym zyskałem takie uznanie w Twoich oczach :skromny:

Napisano
2 minuty temu, kartonik napisał:

ja sie tak zasnatawiam po co naprawde jest ten system. Bo jego koszty chyba dalece przwyższają oszczedności na paliwie

Napisano
  • Autor

Jestem tego samego zadnia i dlatego mam go wyłączonego. Na szczęście można to zrobić naciskając jeden guzik na desce i zapomnieć o tym systemie.

Napisano
40 minut temu, Mantom napisał:

ja sie tak zasnatawiam po co naprawde jest ten system. Bo jego koszty chyba dalece przwyższają oszczedności na paliwie

im niższa średnia katalogowa emisji CO2/km u producenta tym mniej kasy musi wydać. S&S obniża emisję w mieście, a jego koszty i tak są przerzucane na konsumenta więc producent tylko zyskuje.

Napisano

@kartonik a tak właściwie to czemu chcesz ładować ten akumulator w prawie nowym aucie, są jakieś symptomy niedoładowania?

Sprawdzałeś napięcie spoczynkowe?

Napisano
  • Autor

Przeważnie jeżdżę po 3-4 km i gaszę silnik na kilka godzin i tak raz na miesiąc profilaktyczne chciałbym go podładować. W poprzednim samochodzie TD czuć było, że akumulator dostaje w kość przy takim użytkowaniu samochodu.

Napięcie spoczynkowe mam w porządku, jeżeli można wierzyć taniemu multimetrowi.

Napisano
3 godziny temu, Mantom napisał:

On nie jest i nigdy nie był po to żeby oszczędzać paliwo. To jest tylko do zmniejszenia emisji CO2 w homologacji samochodu (i wszystkie płynące z tego pozytywy - mniejsze "podatki/kary", ubezpieczenia, itp)

Napisano
12 godzin temu, Mantom napisał:

Koszty dołożenia s&s nie są jakieś kosmiczne, gdzieś mi się bije po głowie kwota €800.

To jakieś 650l paliwa, czyli 1000 godzin pracy na biegu jałowym. W moim przypadku to dwa lata turlania się po bagnach...

Napisano
10 godzin temu, kartonik napisał:

Przeważnie jeżdżę po 3-4 km i gaszę silnik na kilka godzin i tak raz na miesiąc profilaktyczne chciałbym go podładować. W poprzednim samochodzie TD czuć było, że akumulator dostaje w kość przy takim użytkowaniu samochodu.

Napięcie spoczynkowe mam w porządku, jeżeli można wierzyć taniemu multimetrowi.

Dramatyzujesz. W sprawnym aucie potrzeba max kilku minut, żeby uzupełnić ładunek po rozruchu.

Napisano
Dnia 4.11.2017 o 09:52, kartonik napisał:

Wyłączeniem S&S na drugi dzień po zakupie. Nawet mu nie dałeś szans się zepsuć :hehe:

Napisano
  • Autor

Mój samochód jest bardziej przyjazny dla kierowcy i zapamiętuje raz wyłączony S&S ;]

39 minut temu, futrzak napisał:

Wyłączeniem S&S na drugi dzień po zakupie. Nawet mu nie dałeś szans się zepsuć :hehe:

Lepiej zapobiegać niż leczyć :skromny:

Napisano
16 minut temu, kartonik napisał:

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Niby tak, ale jakbyś chciał sprzedać, to lepiej ze sprawnym. W czasie gwarancji naprawa powinna być w koszcie zakupu nowego, bywa że padają dość szybko :facepalm: :hehe:

Napisano
  • Autor

Generalnie chodzi o to, że ten system jest bez sensu i czasami się zastanawiam, gdzie on by się faktycznie przydał. Plus jest taki, że z S&S jest montowany większy akumulator i inteligentny mocniejszy alternator.

Napisano

W weekend przetestowałem prezent jaki sobie kupiłem na urodziny. Aku mam AGM 92Ah i ma 8 lat. Nie mam S&S ale mam np ogrzewanie postojowe, comming leaving home. Na klemie ujemnej jest wtyczka z dwoma cienkimi kabelkami. Nic nie odpinałem, podłączyłem jak jest. Po czterech godzinach ładował dalej więc zostawiłem na noc. Rano świeciła się dioda że aku naładowany - auto odpaliło, pojechałem zrobić rundkę, nic się nie uszkodziło.
Zwykłego prostownika bym nie podłączył...9e89753c33f948d1a15624132a0a6ca4.jpg

Napisano
16 minut temu, electrofinger napisał:

W weekend przetestowałem prezent jaki sobie kupiłem na urodziny. Aku mam AGM 92Ah i ma 8 lat. Nie mam S&S ale mam np ogrzewanie postojowe, comming leaving home. Na klemie ujemnej jest wtyczka z dwoma cienkimi kabelkami. Nic nie odpinałem, podłączyłem jak jest. Po czterech godzinach ładował dalej więc zostawiłem na noc. Rano świeciła się dioda że aku naładowany - auto odpaliło, pojechałem zrobić rundkę, nic się nie uszkodziło.
Zwykłego prostownika bym nie podłączył...

Ale mieszkasz w dużym mieście ;)

Te 2 cienkie przewody to oczywiscie plus zasilania i jednoczesnie pomiar napięcia, drugi to wyjście danych

Napisano
2 godziny temu, Mantom napisał:

Ale mieszkasz w dużym mieście ;)

Te 2 cienkie przewody to oczywiscie plus zasilania i jednoczesnie pomiar napięcia, drugi to wyjście danych

Danych czego? 

By tam przesyłać jakieś info to akumulator musiał by mieć jakiś procesor a nawet aku AGM nic takiego jeszcze nie posiadają, na klemie też nic nie widać:hmm:

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Danych czego? 

By tam przesyłać jakieś info to akumulator musiał by mieć jakiś procesor a nawet aku AGM nic takiego jeszcze nie posiadają, na klemie też nic nie widać:hmm:

Parę postów wyżej wrzuciłem linki do opisów

Napisano
Danych czego? 
W ASO powiedzieli mi że auto ma system monitorowania stanu naładowania aku i że jakby co to będzie odłączać jakieś "zbędne" funkcje. Niestety system ten nie zadziałał jak zostawiłem włączoną lodówkę w bagażniku i nie mogłem auta odpalić rano...

...na promie.

Napisano
38 minut temu, Mantom napisał:

Parę postów wyżej wrzuciłem linki do opisów

Czyli na klemie, faktycznie coś tam widać po przykrywką:oki:

Napisano
30 minut temu, electrofinger napisał:

W ASO powiedzieli mi że auto ma system monitorowania stanu naładowania aku i że jakby co to będzie odłączać jakieś "zbędne" funkcje. Niestety system ten nie zadziałał jak zostawiłem włączoną lodówkę w bagażniku i nie mogłem auta odpalić rano...

Moze on działa tylko podczas pracy silnika?:hmm:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, electrofinger napisał:

Zwykłego prostownika bym nie podłączył...9e89753c33f948d1a15624132a0a6ca4.jpg

Możesz zdradzić ile Cię ten prezent urodzinowy kosztował ;)

Godzinę temu, volf6 napisał:

Danych czego? 

Aku procesora nie ma ale komputer w samochodzie już tak i dzięki monitorowaniu stanu akumulatora (stan naładowania, stan "starzenia" się akumulatora i spadek napięcia) dostosowuje sposób i wielkość prądu ładowania z alternatora.

Napisano
Moze on działa tylko podczas pracy silnika?:hmm:
To by było bez sensu bo mamy ładowanie, a tu chodzi chyba o to żeby aku się nie rozładował na tyle by się nie dało auta odpalić. Ale tylko teoretyzuję.

Napisano

@kartonik dałem 190zeta w Norauto na promocji. Na Ceneo są od 180zeta.

Napisano
20 godzin temu, electrofinger napisał:

Bo to nie działa tak jak Ty to zrobiłeś. Komputer auta jak silnik nie pracuje, to nie myśli, bo z zasady nie ma po co. 

Jeśli w trakcie eksploatacji samochodu system elektroniczny auta "wyczuje", że akumulator jest słaby, to z automatu wyłącza system S&S. Jeśli masz usterkę ładowania to z reguły pierwszym elementem wyłącznym przez komputer samochodu jest elektryczne wspomaganie.

Kolega tak miał w Punto Evo, który był używany po 2-3 km dziennie, po kilkunastu takich uruchomieniach wywaliło błędem, że S&S  dezaktywowany, naładuj akumulator. Po kolejnych kilku tyg, bez doładowywania, komputer odłączył wspomaganie, oczywiście z błędem. Doładował aku (nie wiem czym i jak) 2-3 dni pojeździł (a w zasadzie jego matka) i znowu S&S się dezaktywował. i tak w kółko.

U mnie jest inny problem. Mam auto z S&S, kilkanaście dni go używałem zaraz po kupnie, ale potem wyłączyłem. Załączyłem ponownie po ok roku. Od momentu załączenia minęły już 2 lata i ani razu system S&S nie zadziałał. Aku było wielokrotnie doładowywane długimi trasami, błędów od S&S nie ma, nie sygnalizuje niskiego naładowania aku. Po prostu jest załączony a nie działa, tak jakby nie miał spełnionych warunków do działania. Nie, żeby mnie to martwiło, bardziej ciekawi mnie co się stało. :)

Napisano
  • Autor

He he.  S&S obraził się na Ciebie :phi:

Żeby mi tez nie strzelił focha, to będą musiał go co jakiś czas uruchamiać  ;]

Napisano
11 godzin temu, kartonik napisał:

He he.  S&S obraził się na Ciebie :phi:

może, kto go tam wie :D To moje pierwsze auto z S&S pewnie niestety nie ostatnie, ale mam nadzieje, że S&S się obraził tak na zawsze :)

Napisano
Dnia 7.11.2017 o 20:20, Wojtas_BB napisał:

może, kto go tam wie :D To moje pierwsze auto z S&S pewnie niestety nie ostatnie, ale mam nadzieje, że S&S się obraził tak na zawsze :)

U mnie po przedstawieniu w menu ustawień klimatyzacji na "komfort" S&S nie włącza się. Taki mały hint od producenta, by za każdym odpaleniem nie wyłączać tego badziewia przyciskiem ;]

Napisano

w temacie aku.

Pamiętajcie, że aku może zrobić kaboom :ogien:.

Nie podłączajcie napięcia stojąc nad akumulatorem, proszę.

Często zdarza się to w terenówkach, ale zakładam, że w płaskich także może wystąpić.

To tyle w temacie.

A S&S wyłączam, doprowadza mnie do szału. Szczęśliwie mam tylko w jednym aucie :hehe:

Napisano
3 minuty temu, mati1.6dohc napisał:

A S&S wyłączam, doprowadza mnie do szału. Szczęśliwie mam tylko w jednym aucie :hehe:

S&S nie jest zły, gdy auto ma stać dłużej np. na światłach. Ale wyłączanie podczas manewrów, w korku jest mocno denerwujące, więc mam już odruch wyłączania po odpaleniu silnika. Gdy zapomnę, wyłączam po pierwszym zgaszeniu ;]

Napisano
Dnia 6.11.2017 o 11:06, kartonik napisał:

Aku procesora nie ma ale komputer w samochodzie już tak i dzięki monitorowaniu stanu akumulatora (stan naładowania, stan "starzenia" się akumulatora i spadek napięcia) dostosowuje sposób i wielkość prądu ładowania z alternatora.

naprawdę? to w nowszych autach prąd z altka nie idzie bezpośrednio na klemę tylko idzie przez jakiś moduł? Bo mi sie wydawało że owszem jest tzw czujnik klemy ale na ładowanie jako takie to za bardzo wpływu mieć nie może tylko bardziej na diaggnostyke... swoją drogą mój kumpel w kilkuletnim BMW rok czasu walczył ze skrzynią automatyczną (wchodziła w tryb awaryjny) - ASO proponowało wymiane skrzyni, wszystkie mirki rozkładały ręce... az sie okazało że uwalony jest czujnik klemy.... (żadnego błędu nie zwracał). Kocham takie wynalazki ;]

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał:

naprawdę? to w nowszych autach prąd z altka nie idzie bezpośrednio na klemę tylko idzie przez jakiś moduł? Bo mi sie wydawało że owszem jest tzw czujnik klemy ale na ładowanie jako takie to za bardzo wpływu mieć nie może tylko bardziej na diaggnostyke... swoją drogą mój kumpel w kilkuletnim BMW rok czasu walczył ze skrzynią automatyczną (wchodziła w tryb awaryjny) - ASO proponowało wymiane skrzyni, wszystkie mirki rozkładały ręce... az sie okazało że uwalony jest czujnik klemy.... (żadnego błędu nie zwracał). Kocham takie wynalazki ;]

A to komputer nie może sterować wydajnością alternatora? Prąd ładowania jest monitorowany i wydajność alternatora (poprzez napięcie ładowania) tak dobierana, żeby akumulator naładować jak najszybciej, ale go nie ugotować... 

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał:

mój kumpel w kilkuletnim BMW rok czasu walczył ze skrzynią automatyczną (wchodziła w tryb awaryjny) - ASO proponowało wymiane skrzyni, wszystkie mirki rozkładały ręce... az sie okazało że uwalony jest czujnik klemy.... (żadnego błędu nie zwracał). Kocham takie wynalazki ;]

Akumulator coraz częściej jest powodem wielu dziwnych problemów z autem. 

Brat ma ma BMW E91 z AGM - po podłączeniu ładowarki z cyklu "po dziadku" nie odpalił już auta, elektronika oszalała. Z ciekawych spraw CAS wykrył chyba próbę kradzieży gdyż zablokował permanentnie kierownicę w aucie :)

Po wymianie "inteligentnej" klemy oraz interwencji KTS ( wywaliłem z 50 błędów związanych z napięciem) auto odżyło. 

Od tej pory akumulator jest regularnie doładowywany ( brat jeździ 95% miasto dieslem... ) ładowarką Bosch C7 lub C3 z obsługą AGM - problem już nie wrócił. 

Napisano
9 minut temu, grogi napisał:

A to komputer nie może sterować wydajnością alternatora? Prąd ładowania monitorowany i wydajność alternatora (poprzez napięcie ładowania) tak dobierana, żeby akumulator naładować jak najszybciej, ale go nie ugotować... 

Sterownik dostosowuje prąd ładowania do kondycji akumulatora. 

Dlatego zmieniając akumulator powinno się go zakodować ( w nowych autach). 

W Audi jest np. system wykrywający zużycie alternatora który go to wykryje odcina nam na początek prądochłonny komfort np. podgrzewanie szyby i siedzeń :)

Napisano
  • Autor

A to nie od tego jest system monitorowania akumulatora, żeby sam sobie dostosował parametry po jego wymianie  :hmm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.