Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto przeszedł na wielosezonowe i nie żałuje

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, ochkarol napisał(a):

O ile dobrze pamiętam to indeks głośności w obydwu jest podobny.

Moje odczucia to potwierdzają. Jak dla mnie było ok z głośnością i jedynych i drugich. Włącznie z jazdą autostradową. 205/55 R16

Niby jak tak patrzę po katalogu obecnym, to CC+ i CC2 ma 69dB (ten sam rozmiar, indeks V), ale CC2 są głośniejsze (subiektywnie - w testach też tak wyszło). Letnie Dunlopy miały 68dB (dla H - dla V 71dB). Veredestein Quatrac 5 "gwizdał" np. na pewnych odcinkach autostrad, szczegółnie jak było mokro :) Inna sprawa, że mniejszy hałas nie oznacza, że lepiej. Tak jak pisałem, zmieniłem w październiki GY 4Seasons Gen-3 70dB na Continental Allseasons 2 72dB i tutaj nie czuję specjalnie większego hałasu, natomiast mam wrażenie, że jednak GY był lepszy. Cóż, eksperymenty kosztują, przynajmniej człowiek zbiera doświadczenie :)

PS - co do hałasu subiektywnego. Wcześniej pisałem o Michelin CC+ i Ventus Prime 3 na tym samym samochodzie. Jak jechałem z synem po zmienie na letnie, to się zapytał co jest zepsutego w samochodzie, że tak hałasuje. Opony synku, opony ;l W tym przypadku różnica jest kolosalna, a niby 69dB vs 71dB. 

Napisano

2dB to nie jest mała różnica (wbrew pozorom).

Z tego co znalazłem w necie to

Cytat

wzrost o 10 dB odpowiada mniej więcej podwojeniu odczuwanego natężenia dźwięku

Edytowane przez ochkarol

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

W skali decybelowej +3dB to 2-krotnie głośniej. 

Napisano
Teraz, ochkarol napisał(a):

Z tego co znalazłem w necie to [QUOTE]...wzrost o 10 dB odpowiada mniej więcej podwojeniu odczuwanego natężenia dźwięku...[/QUOTE]

Zasadniczo to wzrost o 3dB to dwukrotnie większy odczuwalny hałas, natomiast faktyczne odczucie w stosunku do wartości testowych może być różne. Mam niby 2dB na przykładzie pierwszym i jej nie słyszę i mam 2 dB na przykładzie 2, co jest bardzo odczuwalne zaraz po zmianie - można się przyzwyczaić. 

Napisano
15 minut temu, ochkarol napisał(a):

13 minut temu, iwik napisał(a):

W skali decybelowej +3dB to 2-krotnie głośniej. 

Wiem, że wątek nie o tym, ale skoro pojawiła się kwestia głośności, to dla wyjaśnienia wspomnę tylko (dla mniej zorientowanych), że w kontekście wrażeń słuchowych (ludzkiego ucha) bardziej adekwatna jest skala głośności wyrażana w fonach. Ucho ludzkie ma różną wrażliwość na dźwięki o różnej częstotliwości i stąd często opona obiektywnie głośniejsza (w skali decybelowej) sprawia wrażenie cichszej. 

Napisano
7 minut temu, janusz napisał(a):

Wiem, że wątek nie o tym, ale skoro pojawiła się kwestia głośności, to dla wyjaśnienia wspomnę tylko (dla mniej zorientowanych), że w kontekście wrażeń słuchowych (ludzkiego ucha) bardziej adekwatna jest skala głośności wyrażana w fonach. Ucho ludzkie ma różną wrażliwość na dźwięki o różnej częstotliwości i stąd często opona obiektywnie głośniejsza (w skali decybelowej) sprawia wrażenie cichszej. 

To prawda, dlatego pisałem o subiektywnym odczuciu poziomu hałasu, który niekoniecznie jest tym samym, co niby na etykietach widać. 

Edytowane przez futrzak

Napisano

Moje odczucia z głośności opon generalnie pokrywają się z dB podawanymi przez producentów. Pamiętam, że od czasu gdy miałem opony 72 dB już wiedziałem, że każde następne będą poniżej 70 dB.

A, że organizmy ludzkie są różne i mogą hałas odbierać indywidualnie to inna bajka.

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Jeżdżę już jakiś tydzień na swoich starych zimówkach i muszę powiedzieć że auto nie do poznania.

Przejazdy przez torowiska czy bruk, jest sporo ciszej i dużo bardziej komfortowo. Do tego auto idzie jak po sznurku, na CC2 jednak częściej musiałem ruszać kierownica.

W sumie CC jest na feldze aluminiowej a zimówki na stalowej ale wymiary chyba takie same bo oba komplety oryginalne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja
GY bardziej happy
Vrerde trochę głośniejsze i gorsze na mokrym niż GY
16"

• 1 rok później...
Napisano

Letnie gumy z rocznika 2018 mam na wykończeniu i teraz pojawił się dylemat - iść w wielosezon czy zostać przy sezonowych. Dla zobrazowania sytuacji:

- pojazd hatchback, napęd na przód 

- roczne przebiegi ok. 20 tys km

- styl jazdy spokojny

- zimą jazda w 80% miejska

- posiadam drugi komplet kół z 6 letnimi oponami zimowymi w dobrym stanie

- mam miejsce na składowanie oraz samodzielną wymianę kół

Jakie jest Wasze zdanie? 

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
33 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Letnie gumy z rocznika 2018 mam na wykończeniu i teraz pojawił się dylemat - iść w wielosezon czy zostać przy sezonowych. Dla zobrazowania sytuacji:

- styl jazdy spokojny

Jakie jest Wasze zdanie? 

to zależy co wolisz :)

generalnie koła wielosezonowe są głośniejsze. 
20 000 to spory przebieg na rok ale też lepiej czasowo gumy się zużyją. 

jak możesz SAM. Koło domu koła zamienić to możesz iść w sezonowe. 

Ale jak się nie chcesz pitolić i możesz kupić wielosezon z górnej półki w miarę cichy to zawsze spokój w razie nagłej zmiany pogody :)

ps 6 letnie gumy to na zime bym nie założył 

Napisano
2 godziny temu, Jan Winnicki napisał(a):

- styl jazdy spokojny

Jakie jest Wasze zdanie? 

ja przeszedłem rok temu i jestem bardzo zadowolony

mam opony Nexen N'Blue 4 Season 205/55R16

na plusy

- bardzo ciche

- nie miałem żadnej sytuacji stresującej tzn poślizgi, brak kontroli itp

- raz jechałem nimi z Przemyśla do Łodzi  przez mocną śnieżycę i nic mnie nie zaskoczyło

na minus

- te konkretnie opony po roku i przebiegu ok 20tys, mają spękaną gumę na bokach (coś jak w starych oponach 6-8 letnich)

Napisano
2 godziny temu, KotLarry napisał(a):

generalnie koła wielosezonowe są głośniejsze.  

Nie zauważyłem.  Michelin/Goodyear/Vredestein/Continetal. 

2 godziny temu, KotLarry napisał(a):

ps 6 letnie gumy to na zime bym nie założył 

Przecież to tylko 6 lat, dobre są ;]

Napisano
2 minuty temu, futrzak napisał(a):

Nie zauważyłem.  Michelin/Goodyear/Vredestein/Continetal. 

Przecież to tylko 6 lat, dobre są ;]

z tą głośnością to trochę indywidualna sprawa

golf 7 195/55/16 jest dla mnie cichszy na sezonowych niż Bravo 2 245/45/17 quatrac pro. 
Ale głośność to tylko jeden z czynników i dla wielu najmniej znaczący. 

Napisano

Ja bym poszedł w wielosezonowe. 

Odpadają wszystkie ceregiele ze zmianą opon. 

Również uważam, że 6-cioletnie opony to już są raczej słabe. 

Brałbym GY albo Klebery.

Chyba, że chcesz być betatesterem to wówczas Michały CC3. 

Napisano
6 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Ja bym poszedł w wielosezonowe. 

Odpadają wszystkie ceregiele ze zmianą opon. 

Również uważam, że 6-cioletnie opony to już są raczej słabe. 

Brałbym GY albo Klebery.

Chyba, że chcesz być betatesterem to wówczas Michały CC3. 

Dla kogo ta odpowiedź? Myślisz, że od 2018 się dalej zastanawia? ;]

Napisano

Do kolegi @Jan Winnicki, który odkopał ten wątek. 

Tak na marginesie - po kiego cytujesz post pod którym bezpośrednio odpowiadasz? :facepalm:

Edytowane przez ochkarol

Napisano
24 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Tak na marginesie - po kiego cytujesz post pod którym bezpośrednio odpowiadasz? :facepalm:

Masz zadatki na M na ZTS?

Bo nie wie czy jak skończy pisać to jego odpowiedź będzie pod postem na który odpowiada?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Zawsze można edytować posta. A po drugie, można cytat przyciąć jak już się nie może wytrzymać bez cytowania. 

Dobrze, że się nie rozpisałem na pół strony, bo odpowiedź z zacytowaniem mojego posta zajęłaby drugie pół strony. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Po to, żeby było wiadomo komu odpowiadasz... 

Konwencja zasadniczo jest taka, że jak odpowiadasz bez cytatu, to jest to bezpośrednia odpowiedz na pierwszy post. 

Edytowane przez grogi

Napisano
15 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

te konkretnie opony po roku i przebiegu ok 20tys, mają spękaną gumę na bokach (coś jak w starych oponach 6-8 letnich)

Z ciekawości: gdzie są wyprodukowane?

Napisano
19 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Może daruj sobie próby wprowadzania jakichś dziwnych zasad na forum - od początku życia Internetu (zreszta to nie tylko Internetu dotyczy), jeżeli sie odnosimy do czyjejś wypowiedzi to ją cytujemy - czy to w całości, czy też we fragmentach. Nawet w czasach drzewka było to stosowane, a przy układzie blat robi się wręcz niezbędne. Jak nikogo nie cytujesz to mozna przyjąć, że jest to bezposrednia odpowiedź na post inauguracyjny. Nigdy nie wiadomo w które miejsce wpadnie post po wysłaniu, na forum jest kilkadziesiąt tysięcy osób. 

Edytowane przez futrzak

Napisano

Mam zupełnie odmienne doświadczenia i zapamiętane zasady panujące w internecie, na forach internetowych a nawet wcześniej (patrz grupy dyskusyjne). 

Z mojej strony EOT. 

Napisano
3 godziny temu, Woockush napisał(a):

Z ciekawości: gdzie są wyprodukowane?

Też mnie to ciekawi. Zdaję sobie sprawę z jakości obecnie produkowanych opon. Te aktualnie posiadane zimówki Pirelli mam w dobrym stanie. Sprawdzian na ośnieżonym "zakręcie śmierci" między Świeradowem, a Szklarską Porębą przeszły w tym roku pozytywnie. W warunkach miejskich nie stwierdziłem zarzucania tyłu podczas pokonywania ciasnych rond. Brak pęknięć. Nie hałasują. 

Co do letnich to już miałem wstępnie wybrany model - Yokohama Advan Fleva V701. Wg deklaracji producenta są bardzo ciche - 67dB. 

631934.png.041859a5e54cd1c44b6d6f52a37b93dc.png

Co do wielosezonowych to brałem pod uwagę Kleber Quadraxer 3. 

Label_3528700029291.jpeg.5c97a541f3e9fdaaeb12ae883580a7f5.jpeg

Te Nexen N'Blue 4 Season 205/55R16 też warte rozpatrzenia.

430477.png.6ba7178ab2685c5ff5c1f4abc40effc6.png

Przekladka sezonowa mnie nie przeraża. Mam okazję aby spryskać wszystkie gumowe elementy zawieszenia teflonem, bo Giulietty lubią skrzypieć jak stary tapczan. Przy okazji kontrola klocków itd.

Napisano
9 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Mam zupełnie odmienne doświadczenia i zapamiętane zasady panujące w internecie, na forach internetowych a nawet wcześniej (patrz grupy dyskusyjne). 

I znowu bez cytatu. Tak ku poprawieniu pamięci przykład z usenetu - stara dobra grupa pl.misc.samochody:

https://pl.misc.samochody.narkive.com/Tf4AmHtr/ostro-hamulcow

Nic się nie zmieniło od prawie 30 lat - co ciekawe widzę nawet te same nicki  :hehe:

9 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Z mojej strony EOT. 

Ok, tylko postaraj się trzymać zasad +- ogólnie przyjętych w przyszłości :hehe:

Edytowane przez futrzak

Napisano
35 minut temu, futrzak napisał(a):

I znowu bez cytatu. Tak ku poprawieniu pamięci przykład z usenetu - stara dobra grupa pl.misc.samochody:

Zmusiłeś mnie do odpowiedzi.

Cytowanie przeze mnie byłoby zbędne i niepotrzebne w tym przypadku. 

Jakoś wiedziałeś, komu odpowiadam :ee:

Twój przykład jest tylko i wyłącznie pokazaniem, że zawsze byli (zapewne są dalej i będą) ludzie, którzy nie stosują się do zasad.

Nie jesteś jeden, jedyny który używa internetu od bardzo dawna. 

Może moderacja przeniesie tę naszą dyskusję do HP? Szkoda tutaj OT robić. 

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Zmusiłeś mnie do odpowiedzi.

Chociaż raz zrobiłeś to poprawnie :ok: 

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Nic się nie zmieniło od prawie 30 lat - co ciekawe widzę nawet te same nicki  :hehe:

Zróbmy zatem listę obecności peemesowiczów. :P

Napisano
20 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Może moderacja przeniesie tę naszą dyskusję do HP? Szkoda tutaj OT robić

Wystarczy offtopic usunąć. Na HP, zwłaszcza po wyborach są tematy bardziej pasjonujące niż dyskusje forumowych kombatantów ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Stanęło na letnich Nexen N'Blue 4 Season 205/55/R16 z rocznika 2025. Koszt 880 zł z darmową wysyłką. Montaż z wyważeniem 160 zł łącznie z utylizacją starych. Zapanowała błoga cisza ;]

Napisano
2 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Stanęło na letnich Nexen N'Blue 4 Season 205/55/R16 z rocznika 2025. 

Ciekawe, zaiste ciekawe - to Nexen N'Blue 4 Season są w odmianie letniej? 

Napisano
20 minut temu, futrzak napisał(a):

Ciekawe, zaiste ciekawe - to Nexen N'Blue 4 Season są w odmianie letniej? 

Coś mi się źle skopiowało. Oczywiście chodziło o letnie Nexen N'blue S 205/55R16 91V.

Napisano
57 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Zapanowała błoga cisza

Indeks 69dB wskazuje na dość cichą oponę. Chyba nie ma zaskoczenia?

Napisano
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Indeks 69dB wskazuje na dość cichą oponę. Chyba nie ma zaskoczenia?

Nie ma. Tak miało być. Problem w tym, że Alfa ma fabryczny negatyw na tylnej osi i po jakimś czasie opony się robią głośne. 8 lat eksploatacji to już przegięcie ;]

Napisano
13 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

8 lat eksploatacji to już przegięcie ;]

Jeśli piszesz o oponach - to się zgadzam :oki:

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jeśli chodzi o "przesiadkę" z letnich/zimowych opon na wielosezonowe to do grona tych osób należę też ja. Generalnie ja jestem zadowolony, zwłaszcza patrząc na to jaki mamy klimat i zmienność pogody, gdzie w kwietniu potrafi być 25 stopni a za tydzień sypnąć śniegiem i mrozem 😕 mając wielosezonówki przynajmniej jeden problem z głowy, nie muszę się zastanawiać czy już zmieniać czy czekać. A przyczepność na drodze jest jak najbardziej okej. Ba w zimie jeżdżę w góry i podjeżdzam autem pod mało uczęszczane szlaki (jakieś polne zasypane dróżki) i daje auto radę, więc wg mnie fajna opcja! A kupuje je w sklepie internetowym iParts.pl bo też nie lubię tracić czasu na zakupy stacjonarne :P 

Napisano

Jezdze na całorocznych trzeci rok. I to nie jakieś firmowe tylko Chińczyki Good ride . Nie widzę żadnych minusów w stosunku do dwóch par opon zima lato. Jest trochę głośniej w lato przy dużych prędkościach ale nie jest to coś na co zwracalbym codziennie  uwagę albo żeby mnie irytowało. Nie zauważyłem też złego zachowania auta na śniegu albo deszczu. Zresztą w naszym klimacie opony śnieg zdarza się dwa dni w roku albo i wcale. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja przeszedłem po wielu latach na wielosezonowe Continental allseasoncontact2 i jeśli chodzi o przyczepność jest super i latem i zimą, na minus trochę głośniejsze niż letnie i w rozmiarze 16 nie ma rantu ochronnego (ogólnie trudno znaleźć 16 z rantem jeśli chodzi o wielosezonowe opony dobrych producentów)

• 4 tygodnie później...
Napisano
10 minut temu, Franciszko23 napisał(a):

Ktoś już zamawiał opony wielosezonowe Optimo z hurtopony.pl? Podobno to ta sama technologia co w Hankook, tylko w wersji bardziej budżetowej. 

Ile rabatu dla AK dajecie? 

Napisano
36 minut temu, futrzak napisał(a):

Ile rabatu dla AK dajecie? 

Bez kozery powiem: 95%. W końcu za reklamę się srogo płaci.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Heja, 

rozkmina (rozmiar 195/55/16 więc cenowo słaby):

Nexen N'Blue 4 Season

czy

Kleber Quadraxer 3

ew. co innego - jazda typowo miejsko-podmiejska z okazjonalna wycieczka po S. Prędkości raczej 60-80.

W VC zalozylem Uniroyale AllSeasonExpert 2 i generalnie jest spoko, dobrze się na nich jeździ z jednym ale - na mokrym asfalcie charakterystycznie świszczą więc chcę miec "próbę porównawczą" na C3 Picasso żony 

Napisano
7 godzin temu, katorznik napisał(a):

Heja, 

Nexen N'Blue 4 Season

czy

Kleber Quadraxer 3

ew. co innego - jazda typowo miejsko-podmiejska z okazjonalna wycieczka po S. Prędkości raczej 60-80.

W VC zalozylem Uniroyale AllSeasonExpert 2 i generalnie jest spoko, dobrze się na nich jeździ z jednym ale - na mokrym asfalcie charakterystycznie świszczą więc chcę miec "próbę porównawczą" na C3 Picasso żony 

Miałem Klebery w poprzednim aucie, teraz mam Nexen. Po tej zimie zmieniam na Klebery, dla mnie priorytet to cisza. W Keberach była, w Nexen niema.

Napisano
11 godzin temu, katorznik napisał(a):

Heja, 

Nexen N'Blue 4 Season

czy

Kleber Quadraxer 3

mam klebery w obydwu autach. Najlepszy współczynnik jakość/cena na rynku. W testach też bardzo dobrze wypadają co potwierdzają moje obserwacje z użytkowania w różnych warunkach.

Napisano
20 godzin temu, katorznik napisał(a):

Nexen N'Blue 4 Season

W tym rozmiarze masz dwa rodzaje Nexenow: stare ze wzorem bieżnika jak zimówka i 2. generację ze wzorem w jodełkę jak crossclimate.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 1.10.2025 o 21:26, Jaruga napisał(a):

mam klebery w obydwu autach. Najlepszy współczynnik jakość/cena na rynku. W testach też bardzo dobrze wypadają co potwierdzają moje obserwacje z użytkowania w różnych warunkach.

zmienione. Pierwsze wrażenia pozytywne. Są ciche, na mokrym też. 

W stosunku do letnich rainsportow z 19 roku są wyraźnie "miększe" - przyjemniej wybierają nierówności, ale znów lodówka którą jest C3P bardziej się pochyla w zakrętach. 

Zobaczymy jak trochę się na nich pojeździ, bo to są wrażenia po max 100km.

Napisano
3 godziny temu, katorznik napisał(a):

zmienione. Pierwsze wrażenia pozytywne. Są ciche, na mokrym też. 

W stosunku do letnich rainsportow z 19 roku są wyraźnie "miększe" - przyjemniej wybierają nierówności, ale znów lodówka którą jest C3P bardziej się pochyla w zakrętach. 

Zobaczymy jak trochę się na nich pojeździ, bo to są wrażenia po max 100km.

I tak już będzie. Cicho i miękko. To są opony bardziej na okres przejściowy i zimę. Przy takiej pogodzie jak teraz (mokro i chłodno) są lepsze od letnich i zimówek. W zimie mogą konkurować z wieloma zimowymi, a z letnimi śmiało mogą konkurować tylko na mokrym. Na suchym asfalcie letnia opona jest lepsza właśnie z powodu miękkości materiału. No ale zimowe właściwości tego materiału mają swoją cenę. Natomiast zachowuje sie na suchym bardzo poprawnie i przewidywalnie - żeby nie było. 

Napisano

Ja po 4-ech latach z Michałami CC2 zmieniłem na Klebery właśnie. 

Mięsa na Michelinach było jeszcze dużo ale:

1. Uszkodziłem jedną oponę i ponoć nie do uratowania. 

2. Bardzo słaba przyczepność na mokrym bardzo mi przeszkadzała. 

Sam jestem ciekaw, jakie będę miał zdanie o Kleberach po 4-ech latach. 

Na razie mogę jedynie stwierdzić, że na mokrym trzymają dużo lepiej niż nowe CC2. 

Napisano
26 minut temu, ochkarol napisał(a):

Ja po 4-ech latach z Michałami CC2 zmieniłem na Klebery właśnie. 

Mięsa na Michelinach było jeszcze dużo ale:

1. Uszkodziłem jedną oponę i ponoć nie do uratowania. 

2. Bardzo słaba przyczepność na mokrym bardzo mi przeszkadzała. 

Sam jestem ciekaw, jakie będę miał zdanie o Kleberach po 4-ech latach. 

Na razie mogę jedynie stwierdzić, że na mokrym trzymają dużo lepiej niż nowe CC2. 

Te same odczucia mam

Napisano

Ja po 3 latach użytkowania miechlin CC2 które bieżnikowo były jak nowe, wyrzuciłem je z auta. To co wyprawiało się na mokrym to był dramat. Miejscami miałem problem ruszac dynamiczniej, sto zachowywało się jak w zimie. Zmieniłem na bfgoodrich wielosezon o tak: na mokrym o niebo lepiej, dosłownie zero poslizgow, w końcu mogę normalnie ruszac, duuzo ciszej i bardziej komfortowo. Zobaczymy jak będzie na śniegu, na razie na duży plus.