Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat, jaki bezawaryjny i najbardziej trwały?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio mam rozkminke. Co raz więcej ludzi mówi o automatach i fakt jest taki że naprawdę elegancko się nimi jeździ. Tylko pytanie mi się pojawia... Jaki jest ten naj naj tutaj w Europie wśród aut nowych i używanych? Wiadomo wszystko może się popsuć, ale tak czysto teoretycznie o czym się nie słyszy że się psuje?

Napisano
4 minuty temu, Luke16 napisał:

Ostatnio mam rozkminke. Co raz więcej ludzi mówi o automatach i fakt jest taki że naprawdę elegancko się nimi jeździ. Tylko pytanie mi się pojawia... Jaki jest ten naj naj tutaj w Europie wśród aut nowych i używanych? Wiadomo wszystko może się popsuć, ale tak czysto teoretycznie o czym się nie słyszy że się psuje?

Stosunek jakości do awarii to chyba ZF8HP, skrzynia bardzo szybka, klasyczny hydraulik, używki w dobrej cenie, co świadczy, że mało awaryjne. 

Napisano
8 godzin temu, Luke16 napisał:

Ten który ktoś serwisował, zmieniał olej i nie jeździł jak idiota ;)

Napisano

Jakiś klasyczny japoński hydraulik. 

Napisano

Mysle ze prosty ZF, bedzie najtrwalszy,ale teraz juz nie daja takich skrzyn..
Sam szukam automatu i jest tragedia..
Wszyskie to tiptroniki, cvt lub dsg..

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Mysle ze prosty ZF, bedzie najtrwalszy,ale teraz juz nie daja takich skrzyn..
Sam szukam automatu i jest tragedia..
Wszyskie to tiptroniki, cvt lub dsg..

Akurat tiptronic w grupie VAG to klasyczny automat jak zf ;-)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tiptronik to klasyczny automat. Ale nowych VAG z taką skrzynią nie kupisz.

Multitronic to CVT. Z czasem ich niezawodność bardzo została poprawiona.

STronic to DSG dla mocnych wersji. Samych DSG też są różne wersje.

Napisano

A cos nie z vag?
Nie lubie designu niemieckich aut..

Napisano
Tiptronik to klasyczny automat. Ale nowych VAG z taką skrzynią nie kupisz.

Multitronic to CVT. Z czasem ich niezawodność bardzo została poprawiona.

STronic to DSG dla mocnych wersji. Samych DSG też są różne wersje.
Najnowsze auta grupy VAG z 3.0 TDI mają znowu Tiptronic (czyt. klasyczny hydrokinetyk), nareszcie zmądrzeli i wrócili do porządnej skrzyni. Oczywiście to nie auta z kręgu zainteresowania autora.

Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał:

Jakiś klasyczny japoński hydraulik. 

Byle nie taki w którym Volvo niezalecało wymiany oleju...

Napisano

Powershift odpada..tak samo dsg (koszty naprawy) oraz cvt..nienlubie tego sposobu pracy skrzyni..
Ciezko jest znalesc...

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Spajdi napisał:

Oczywiście to nie auta z kręgu zainteresowania autora.

Akurat pytanie ogólne. Bardziej interesuje mnie czy istnieje bezawaryjny i trwały automat. Marka i auto znaczenia nie mają. Czysta ciekawość. Sprzedaje akurat alfę 147 na części i już któryś raz z rzędu piszą albo dzwonią klienci w sprawie właśnie pedałów i lewarka bo Ci co mają automat podobno jest tak tragiczny że przekładają na manual, kumpel mechanik też już nie jedno DSG przełożył na manuala. Dlatego powstał ten temat czy nie ma dobrych automatów?

Edytowane przez Luke16

Napisano

Są dobre,ale trzeba dbać.
Przeważnie ludzie nie wymieniaja oleju, jak słyszą że trzeba,to jest śmiech..a potem płacz.
Niestety u nas na rynku wiekszość to złomy..
Dsg jest pancerne jako skrzynia,sterowanie juz nie.
W każdej skrzyni olej to podstawa..
Jak nie przepalą oleju,to jazda z budyniem do rozwałki skrzyni..

Alfa też miała dobrą skrzynie..sterowanie porażka..

Napisano
56 minut temu, wchpikus napisał:

Powershift odpada..tak samo dsg (koszty naprawy) oraz cvt..nienlubie tego sposobu pracy skrzyni..
Ciezko jest znalesc...

CVT mogą pracować w trybie wirtualnych biegów. Skrzynie w Nissanach tak mają, przy przyspieszaniu jest fajne stopniowanie obrotów silnika.

Napisano
2 godziny temu, wchpikus napisał:

A cos nie z vag?

Kia, Hyundai 7dct - dwusprzęgłowa.

Nie słyszałem o awariach. Jak jakieś były na początku, to ASO wymieniało na nowe.

Napisano

I30 widzialem fajny z automatem...uciekl..;(

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Kia, Hyundai 7dct - dwusprzęgłowa.

Muszę cię zmartwić.

Już na gwarancji dużo zespołów sprzęgieł zostało wymienionych w tych skrzyniach.

Za to hydrokinetyki KIA/HYUNDAI zarówno 4 jak i 6-cio biegowe o ile ktoś wymieniał chociaż co 100 000km ATF, to są bardzo trwałe.

Do autora: napisz, jaki masz budżet i jakich roczników i wielkości  auta szukasz, bo tak, to trudno coś polecać.

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał:

Muszę cię zmartwić.

Już na gwarancji dużo zespołów sprzęgieł zostało wymienionych w tych skrzyniach.

Za to hydrokinetyki KIA/HYUNDAI zarówno 4 jak i 6-cio biegowe o ile ktoś wymieniał chociaż co 100 000km ATF, to są bardzo trwałe.

Do autora: napisz, jaki masz budżet i jakich roczników i wielkości  auta szukasz, bo tak, to trudno coś polecać.

Sprzęgła wymieniają trochę na siłę. Dają też jakieś dodatkowe pierścienie. Aktualizują oprogramowanie.

A to ze względu na lekkie poszarpywanie przy niewielkich prędkościach na pierwszym biegu - jazda w korkach. Taki urok skrzyń z suchymi sprzęgłami.

Znajomy walczył z ASO. Ja się przyzwyczaiłem i wolę, by niepotrzebnie nie dawać mechanikom coś bardziej popsuć.

Są przypadki padu skrzyń - brak któryś biegów, lub zawieszanie bez możliwości zmiany. Wtedy jest gwarancja i wymieniają całe skrzynie.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

ekkie poszarpywanie przy niewielkich prędkościach na pierwszym biegu - jazda w korkach. Taki urok skrzyń z suchymi sprzęgłami.

Znajomy walczył z ASO. Ja się przyzwyczaiłem i wolę, by niepotrzebnie nie dawać mechanikom coś bardziej popsuć.

Są przypadki padu skrzyń - brak któryś biegów, lub zawieszanie bez możliwości zmiany. Wtedy jest gwarancja i wymieniają całe skrzynie.

No włąśnie, więc takie bezawaryjne nie są.

Hydrokinetyki właściwie się nie psują, więc np. w takim i40 przed liftem była zwykła skrzynia, a po lifcie DCT i zorientowani klienci wolą przedlifty, bo są bardziej niezawodne. Podobnie z innymi modelami tego koncernu.

Napisano

6 godzin temu, Luke16 napisał:

Akurat pytanie ogólne. Bardziej interesuje mnie czy istnieje bezawaryjny i trwały automat. Marka i auto znaczenia nie mają. Czysta ciekawość. Sprzedaje akurat alfę 147 na części i już któryś raz z rzędu piszą albo dzwonią klienci w sprawie właśnie pedałów i lewarka bo Ci co mają automat podobno jest tak tragiczny że przekładają na manual, kumpel mechanik też już nie jedno DSG przełożył na manuala. Dlatego powstał ten temat czy nie ma dobrych automatów?

Są, automaty w autach elektrycznych..., bo ich nie ma ;)

Ale powszechnie będą chwalone dopiero za +/- 10 lat.

Napisano

Ja szukam do 25, max 28k, benzyna, kombi, 2+2 + bagaże, ew 5 osób by wygodnie jechało.

Rocznik 2007 w góre.

Picasso było z automatem zwykłym, szukaj ze świecą, i30, 307sw, coś w tym guście...bmw odpada, vw , audi, skoda..

C-max bez power-shift?

Napisano

To masz c5 mk3 z klasycznym hydraulikiem. Minus taki, że 4 biegowy ale da się jeździć. W mieście spala mi ok 11-12 lpg/100km

Napisano
2 minuty temu, wchpikus napisał:

Ja szukam do 25, max 28k, benzyna, kombi, 2+2 + bagaże, ew 5 osób by wygodnie jechało.
Rocznik 2007 w góre.

Szukaj z francowatych, 2.0 HDi z Aisinem.

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Szukaj z francowatych, 2.0 HDi z Aisinem.

Kolega szuka benzyny

Napisano
56 minut temu, ghost2255 napisał:

Hydrokinetyki właściwie się nie psują, więc np. w takim i40 przed liftem była zwykła skrzynia, a po lifcie DCT i zorientowani klienci wolą przedlifty, bo są bardziej niezawodne.

Masz na mysli klientow na uzywki rozumiem? ;]

Tacy raczej producenta srednio interesuja..

Napisano

Hdi mam jeden, dla kobiety odpada.:)

Napisano
2 minuty temu, angrius napisał:

To masz c5 mk3 z klasycznym hydraulikiem. Minus taki, że 4 biegowy ale da się jeździć. W mieście spala mi ok 11-12 lpg/100km

Aut w takiej konfiguracji praktycznie nie ma na rynku, zwlaszcza ze produkowali je chyba max 2 lata...

Napisano
C5 odpada .gabaryty..żona nie wyrobi;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Aut w takiej konfiguracji praktycznie nie ma na rynku, zwlaszcza ze produkowali je chyba max 2 lata...

Co nie znaczy że nie ma :skromny: dobrze wiedzieć że mam białego kruka:chipsy:

Napisano
5 minut temu, wchpikus napisał:

C5 odpada .gabaryty..żona nie wyrobi;)

Ale że auto za duże? 

Napisano
A sprzedajesz?

Napisano
9 minut temu, wchpikus napisał:

i30/ceed będzie OK. Camry T25, Accord VII,  E46, ale to starsze. MB W203 po lifcie, bo na W204 budżet a krótki.

To auta z udanymi automatami spełniającymi założenia.

C5 był z DP0 lub TF80, żaden nie jest wybitnie niezawodny, ten drugi nawet dość awaryjny(sterowanie).

mondeo i Insignia miały ten sam automat.

Napisano
Ale że auto za duże? 
Troche szerokie...dlugość jeszcze do przełknięcia;)

Napisano
5 minut temu, wchpikus napisał:

Troche szerokie...dlugość jeszcze do przełknięcia;)

Nie sprzedaję na razie, może za rok lub dwa. Auto póki co mnie nie zawodzi, zresztą jak i poprzednia c5 mk1. Jeśli chcesz z tyłu przewieźć komfortowo 3 osoby to raczej auto musi być trochę szersze

Napisano
Subaru 4eat

Wysłane z tel.

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

A to ze względu na lekkie poszarpywanie przy niewielkich prędkościach na pierwszym biegu - jazda w korkach. Taki urok skrzyń z suchymi sprzęgłami.

Jezeli jest to "przewidywalny " korek to ja po prostu wlaczam recznie 1 lub 2 [w zaleznosci od predkosci w korku] i problem poszarpywan z glowy;] .Po zatrzymaniu i tak zredukuje sam na 1 wiec spoko:ok:.

Napisano

Najbardziej niezabijalny to chyba aw71. Po accumulator modzie zmienia szybko prawie jak DSG. ;]

Napisano
Dnia 14.09.2019 o 00:33, Luke16 napisał:

Wiadomo wszystko może się popsuć, ale tak czysto teoretycznie o czym się nie słyszy że się psuje?

Stare skrzynie są teoretycznie najlepsze, przykładowo Camry 3.0 v6, ja akurat posiadałem silnik 2.2, później MB - tam skrzynia była sporo szybsza ale nadal jak dla mnie za wolna.

Kolejno W211 320 cdi - znowu wolno, długo później 335i - szybka ale całe auto niestety było dość awaryjne. 

Stare skrzynie były długowieczne ale wolne, mało inteligentne. To co napisał Konik może być ciekawe.

Szedłbym w CVT lub DSG

Skoro tutaj ta skrzynia DSG wytrzymuje bynajmniej na potrzeby filmików już ponad rok to chyba nie jest najgorzej, z jakiegoś powodu Boba zdecydował się na adaptację DSG do jego Golf`a

Napisano
21 godzin temu, wchpikus napisał:

A cos nie z vag?

Bmw, ale to też niemieckie..

Edytowane przez Rylu

Napisano
8 godzin temu, wlad napisał:

Jezeli jest to "przewidywalny " korek to ja po prostu wlaczam recznie 1 lub 2 [w zaleznosci od predkosci w korku] i problem poszarpywan z glowy;] .Po zatrzymaniu i tak zredukuje sam na 1 wiec spoko:ok:.

Też tak często robię w korkach.

Napisano
18 minut temu, rwIcIk napisał:

Generalnie to właśnie w korkach najbardziej jest przydatny automat. Zatem IMHO bez sensu mieć automat a i tak samodzielnie zmieniać biegi nawet jeśli wystarczy to robić np łopatkami. Do duszy z takim automatem

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał:

Subaru 4eat

Wysłane z tel.

+5EAT

Generalnie sam jeżdżę automatami od przeszło 10lat, większość znajomych, rodzina także. Nie słyszałem, żeby się coś komuś wysypało w skrzyni automatycznej.

Napisano
Czyli w..j nie dobry automat, zwykłe dziadostwo jeżeli normalna płynna jazda wymaga jakiejkolwiek ingerencji.

Napisano
19 minut temu, angrius napisał:
40 minut temu, rwIcIk napisał:

Generalnie to właśnie w korkach najbardziej jest przydatny automat

Tulko o systemie start/stop trzeba pamiętać...żeby wyłączyc...

Napisano
Godzinę temu, angrius napisał:

Generalnie to właśnie w korkach najbardziej jest przydatny automat. Zatem IMHO bez sensu mieć automat a i tak samodzielnie zmieniać biegi nawet jeśli wystarczy to robić np łopatkami. Do duszy z takim automatem

Godzinę temu, Spajdi napisał:

Czyli w..j nie dobry automat, zwykłe dziadostwo jeżeli normalna płynna jazda wymaga jakiejkolwiek ingerencji.

Można przejść w tryb manualny, by automat ciągle nie wachlował biegami. Podobnie robię na szutrowej drodze. Włączam 2 i jadę.

Automat ciągle zmienia między 2 a 3 biegiem. W starych automatach też można było wymusić któryś bieg.

Ale tak jak piszę, można, nie trzeba.

W trybie D też sobie radzi ;]

Ja bym nie zamienił już na manualną skrzynię.

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał:

Można przejść w tryb manualny, by automat ciągle nie wachlował biegami.

A co mu to szkodzi? Niech sobie wachluje. Generalnie nie powinieneś tego odczuć jeśli skrzynia jest w pełni sprawna. 

17 minut temu, rwIcIk napisał:

starych automatach też można było wymusić któryś bieg.

Zgadza się, w moim Al4 da się, ale skorzystałem z tego może z 3-4 razy, gdy jadąc pod większe wzniesienie trzymał na niższym biegu, a mnie to irytowalo bo wiedziałem że na wyższym też da radę. Ale automat dla mnie jest po to by się już nie bawić w zmiany biegów 

21 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja bym nie zamienił już na manualną skrzynię.

Z racji wykonywanej pracy jeżdżę równolegle automatem w jednym aucie i w manualu w drugim (w tym musi być manualna) 

Napisano
4 minuty temu, angrius napisał:

A co mu to szkodzi? Niech sobie wachluje. Generalnie nie powinieneś tego odczuć jeśli skrzynia jest w pełni sprawna. 

Dwusprzęgłowa z suchymi sprzęgłami nie pracuje tak gładko, jak klasyczny automat.

Szczególnie, gdy wymusza pełzanie, jazdę na półsprzęgle.

Mnie jeszcze wkurza ekologia - szybko wrzuca wysoki bieg i jedzie poniżej 1300 obr. ;]

Napisano
Dwusprzęgłowa z suchymi sprzęgłami nie pracuje tak gładko, jak klasyczny automat.

Mnie jeszcze wkurza ekologia - szybko wrzuca wysoki bieg i jedzie poniżej 1300 obr. default_zlosnik.gif

1300 to i tak jest luksus, moja potrafi zejść poniżej 1000... Co jest dla mnie kompletnie bez sensu bo i tak spalanie nie spada a tylko męczy silnik

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał:

Mnie jeszcze wkurza ekologia - szybko wrzuca wysoki bieg i jedzie poniżej 1300 obr. ;]

Czyli wnioski są dwa: dwusprzeglowe nie nadają się do korków oraz dla mnie to wręcz eliminuje tą skrzynię jako automat. Producenci się nie popisali w takim razie 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.