Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rabaty na premiumy

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, AstraC napisał(a):

Wiesz, zdjęcie robione na S'ce przebiegu jakby nie jest najlepszej jakości.

na postoju mniej danych widocznych? ;] ;] ;]

Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Oczywiście że tak jest :)

Ja wiem że niektórym ciężko w to uwierzyć ale cyfrowe zegary są po prostu tańsze. A reszta to dorabianie ideologii do tego.

chyba licząc sam hardware, czyli ekranik i elektronika made in China, to wtedy tak. Pewnie jest tańszy. Jak już uwzględnisz oprogramowanie, które ktoś musi na to stworzyć, przetestować, utrzymywać, aktualizować, opracowywać kolejne wersje, to podejrzewam że wychodzi dużo drożej. Natomiast dzisiaj nie ma już odwrotu raczej od tego, bo auta mają tyle opcji, systemów, trybów jazdy, że gdzieś trzeba wyświetlać informacje z tego wszystkiego.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

to podejrzewam że wychodzi dużo drożej.

Wychodzi dużo taniej. Do ekranu dostajesz SDK, które producent auta tylko personalizuje. Jedno do wielu marek i modeli.

A co do informacji - zastanów się ile ich tak naprawdę potrzebujesz.

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

Niby tańsze, a JLR każe sobie do nich kilka tysi dopłacać.

😂 [<- śmiech przez łzy]

I to dopiero jest skuteczny marketing :)

Napisano
13 godzin temu, Henzir napisał(a):

Nie spodziewałem się że aż tyle osób jest uprzedzonych do cyfrowych zegarów. Ja zamawiając BMW w zasadzie o tym nie myślałem i w sumie po pół roku użytkowania nie narzekam. Jasność jest ok, wybrałem sobie motyw który mi odpowiada, są nawet wskazania nawigacji na środku ekranu. Ja się przyzwyczaiłem

kurde, nie wiem czy ktoś zrobił to gorzej niż BMW. Ostatnio oglądałem, wybitnie źle to wygląda, sama konstrukcja tego tabletu też bardzo razi w oczy. Myślę, że to poprawią w jakieś kolejnej edycji, bo sprzedawca z salonu też mi wspominał, że klienci bardzo mocno na to narzekają.

Nie bardzo to rozumiem, dlaczego taki producent jak BMW nie zrobi ładnej grafiki i ładnego wkomponowania w deskę. To nie są aż takie koszty, żeby nie można było rozmasować w cenie auta.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

chyba licząc sam hardware, czyli ekranik i elektronika made in China, to wtedy tak. Pewnie jest tańszy. Jak już uwzględnisz oprogramowanie, które ktoś musi na to stworzyć, przetestować, utrzymywać, aktualizować, opracowywać kolejne wersje, to podejrzewam że wychodzi dużo drożej. Natomiast dzisiaj nie ma już odwrotu raczej od tego, bo auta mają tyle opcji, systemów, trybów jazdy, że gdzieś trzeba wyświetlać informacje z tego wszystkiego.

nie oszukuj sam siebie, chodzi tylko i wyłącznie o niższy koszt i większą unifikację produkcji. Łatwość dopasowania do konstrukcji, łatwość oprogramowania i dostosowania do auta są dużą korzyścią dla producenta versus rozwiązania hybrydowe (czyli wyświetlacz plus zegary analogowe). Do tego młode pokolenie jest przyzwyczajone do tabletozy i dla nich to zapewne normalne.

Napisano
13 godzin temu, bizz napisał(a):

Ja mam ze Stelvio dziwnie, bo większość mi się nie podoba, ale czasem jak zobaczę jakąś na ulicy to wzroku nie mogę oderwać i nie wiem z czego to wynika, serio. Ostatnio któraś z nauczycielek syna zaczęła przyjeżdżać taką szarą, nijaką a tak mi pasują proporcje tego auta z felgami i tym jak siedzi nad ziemią taka przyczajona że zawsze chwilę z przyjemnością popatrzę.

IMHO te auto takie jest, trochę sprzeczne. Czasem mi się podoba, czasem nie. Przód ma okropny, ale tył piękny. W pewnych zestawach kolorystycznych, na odpowiednich felgach nawet ciekawie wygląda ;).

13 godzin temu, Henzir napisał(a):

Nie spodziewałem się że aż tyle osób jest uprzedzonych do cyfrowych zegarów. Ja zamawiając BMW w zasadzie o tym nie myślałem i w sumie po pół roku użytkowania nie narzekam. Jasność jest ok, wybrałem sobie motyw który mi odpowiada, są nawet wskazania nawigacji na środku ekranu. Ja się przyzwyczaiłem 🙂

IMG_20241211_074139.jpg

To u góry to koła ratunkowe :phi: ?

Po takich deskach miło mi się wsiada do klasyka, wtedy nawet przekręcający się drogomierz cieszy ;).

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Hehe nie 🙂

Ta część u góry gdzie są czerwone kółka jest ogólnie cała czarna, chyba tam są kamery. Dopiero jak telefonem zrobiłem zdjęcie to jakieś dziwne czerwone koła się pojawiły. Aż byłem zaskoczony, bo tak ogólnie tam nic nie ma, nic nie jest wyświetlane ani się nie świeci.

Godzinę temu, bergerac napisał(a):

kurde, nie wiem czy ktoś zrobił to gorzej niż BMW. Ostatnio oglądałem, wybitnie źle to wygląda, sama konstrukcja tego tabletu też bardzo razi w oczy. Myślę, że to poprawią w jakieś kolejnej edycji, bo sprzedawca z salonu też mi wspominał, że klienci bardzo mocno na to narzekają.

Nie bardzo to rozumiem, dlaczego taki producent jak BMW nie zrobi ładnej grafiki i ładnego wkomponowania w deskę. To nie są aż takie koszty, żeby nie można było rozmasować w cenie auta.

Jak kto woli, ja akurat mam porównanie do GLC z 2023r i wolę BMW 🙂 

Napisano
W dniu 10.12.2024 o 09:55, wujek napisał(a):

Nie bo to za drogie :phi: jak wsiadłem do GLC nowego to czuć pieniądz. No ale ponad 300k za szybką wersję to jednak trochę za dużo. 

Niestety doszliśmy do takich czasów, że żeby mieć szybkie auto rodzinne, to trzeba taki budźet szykować. Poniżej to tylko hatchbacki.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Tak samo beznadziejny tablet ma Mercedes ale oni to jakoś wkomponowali w deskę i zadbali o sensowne grafiki. A w BMW jest masakra.

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

nie oszukuj sam siebie, chodzi tylko i wyłącznie o niższy koszt i większą unifikację produkcji. Łatwość dopasowania do konstrukcji, łatwość oprogramowania i dostosowania do auta są dużą korzyścią dla producenta versus rozwiązania hybrydowe (czyli wyświetlacz plus zegary analogowe). Do tego młode pokolenie jest przyzwyczajone do tabletozy i dla nich to zapewne normalne.

fakt, takie liczniki hybrydowe (analogowe zegary plus wyświetlacz) mogą być najdroższą opcją.

Napisano
W dniu 11.12.2024 o 12:58, maro_t napisał(a):

dla mnie chyba już na zawsze wzorem pozostaną zegary analogowe ze zwykłych seatów:

Miałem takie w Leonie FR i faktycznie były super. W Leonie Cupra mam już wirtualne i jakkolwiek na pierwszy rzut oka forma podobna, to wolałem te analogowe. Jedyna zaleta tych wirtualnych, z której i tak nie korzystam, to możliwość wrzucenia na środek mapy od nawigacji... tylko że nie działa, jesli przez CarPlay mam włączoną nawigację w telefonie i wisi wtedy komunikat, że podgląd mapy niedostępny, ponieważ aktywna jest nawigacja w urządzeniu mobilnym :facepalm:

Napisano
44 minuty temu, Manx napisał(a):

Niestety doszliśmy do takich czasów, że żeby mieć szybkie auto rodzinne, to trzeba taki budźet szykować. Poniżej to tylko hatchbacki.

Zostaje albo nowy Formentor albo roczne GLB AMG i pewnie z tych dwóch będę wybierał. W przypadku Merca dwa lata gwaranacji to serwis praktycznie poza ASO. Pytanie czy znajdę taki.

Napisano
38 minut temu, maro_t napisał(a):

fakt, takie liczniki hybrydowe (analogowe zegary plus wyświetlacz) mogą być najdroższą opcją.

I tu się zgodzę.

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

W nowej 5 mocowanie poprawili . Natomiast grafika jest nadal taka sama ... Co zrobić idzie się przyzwyczaić  .

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał(a):

Po prostu taką wizję miał projektant i tyle. Jemu i jego szefowi się podobało.

Wbrew pozorom nie ma jakiejś wielkiej unifikacji jeśli chodzi o ekrany- to wcale nie jest tak że jednym ekranem obsługują wiele modeli. 

Ćwiczyłem parę razy zmianę ekranu na większy w poprzednich beemkach - jest ogromna ilość kombinacji nr katalogowy/rocznik które będą ze sobą działać albo nie będą, nie mówiąc już o minimalnie różniących się od siebie obudowach pomiędzy modelami które spokojnie można by było zrobić zunifikowane.

Napisano
Jak kto woli, ja akurat mam porównanie do GLC z 2023r i wolę BMW [emoji846] 

Wala Ci IR po oczach żeby sprawdzić czy nie zasypiasz przed kierownicą....

Qrde auta będą kolejnym miejscem w którym zacznę zwracać uwagę przed sex z Szanowna czy czegoś nie rejestrują/ podglądają :-O
Napisano
56 minut temu, Fili_P napisał(a):

Wala Ci IR po oczach żeby sprawdzić czy nie zasypiasz przed kierownicą....

Qrde auta będą kolejnym miejscem w którym zacznę zwracać uwagę przed sex z Szanowna czy czegoś nie rejestrują/ podglądają 😮

Na pewno ciągle nasłuchują 😁

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Życia. :phi:

Jak to w grze. ;]

Napisano
6 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Ćwiczyłem parę razy zmianę ekranu na większy w poprzednich beemkach - jest ogromna ilość kombinacji nr katalogowy/rocznik które będą ze sobą działać albo nie będą, nie mówiąc już o minimalnie różniących się od siebie obudowach pomiędzy modelami które spokojnie można by było zrobić zunifikowane.

Oczywiście. Ale to jest najczęściej blokada programowa. Żeby płacić a nie kombinować :)

Powiązane najczęściej nawet nie z modelem tylko konkretnym VINem.

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał(a):

Ja ogolnie lubie cyfrowe zegary, ale te z BMW faktycznie sa slabe.

Dla mnie to jest tym bardziej dziwne, bo jeszcze całkiem niedawno (powiedzmy w latach e39, e46) BMW miało jedne z ładniejszych zegarów...

Napisano
41 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Oczywiście. Ale to jest najczęściej blokada programowa. Żeby płacić a nie kombinować :)

Powiązane najczęściej nawet nie z modelem tylko konkretnym VINem.

Nie w tym przypadku, różni producenci elektroniki monitora i różne jednostki centralne w teoretycznie bardzo zbliżonych modelach auta z tego samego rocznika.

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 10:32, bergerac napisał(a):

Zrobili to źle... i się tego trzymają. Ludzie narzekają... no ale to w Polsce, może jeszcze gdzieś w Europie. BMW od lat daje jasno dało do zrozumienia, że dla nich najważniejsze są Chiny- Te coraz większe i podświetlane grille, coraz większe znaczki, tabletoza- kilkukrotnie z wypowiedzi różnych oficjeli BMW wynikało, że klient chiński od nich tego oczekuje i oni chcą to dostarczyć. W Chinach BMW kupuje klient zamożny, ale młody, o co tam nietrudno, bo są całe rzesze takich ludzi, którzy swietnie zarabiają choćby na nowych technologiach. Chiny zaczęły się odwracać od europejskich marek i m.in. BMW zaczyna dostawać zadyszki. Może kiedyś BMW  zmądrzeje.

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 14:06, wujek napisał(a):

Zostaje albo nowy Formentor albo roczne GLB AMG i pewnie z tych dwóch będę wybierał. W przypadku Merca dwa lata gwaranacji to serwis praktycznie poza ASO. Pytanie czy znajdę taki.

Wybór faktycznie trudny. Jak przejedziesz się mercem, to potem jazdę próbną formentorem zakończysz dość szybko. Auto jest fajne, jeśli Ci jego skromny gabaryt nie przeszkadza i jeśli od razu doinwestujesz w wygłuszenie wnętrza (nadkola, podłoga, drzwi). Moim zdaniem to obecnie najpoważniejsza wada Formentora i Leona.

Napisano
22 minuty temu, Manx napisał(a):

Wybór faktycznie trudny. Jak przejedziesz się mercem, to potem jazdę próbną formentorem zakończysz dość szybko. Auto jest fajne, jeśli Ci jego skromny gabaryt nie przeszkadza i jeśli od razu doinwestujesz w wygłuszenie wnętrza (nadkola, podłoga, drzwi). Moim zdaniem to obecnie najpoważniejsza wada Formentora i Leona.

Ma też duży plus jest lżejszy i szybszy od Merca. Na codzień mniejszy w mieście lepszy. 

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał(a):

Tylko czy on patrzy na takie rzeczy jak duży gabaryt, komfort i cisza, bo z tego co tutaj pisze wynika, że liczy się tylko wypierd.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Tylko czy on patrzy na takie rzeczy jak duży gabaryt, komfort i cisza, bo z tego co tutaj pisze wynika, że liczy się tylko wypierd.

Nie pisze o tym, ale wskazuję tylko główne odczuwalne różnice pomiędzy GLB a Formentorem - Formentor mniejszy i głośniejszy. Dla mnie te dwa auta są nieco nieporównywalne.

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 08:29, maro_t napisał(a):

Zegary analogowe to jest mechanika precyzyjna. W porównaniu do tabletu za 50$ to naprawdę dużo kosztuje. 

A software? Jak idziesz w setki tysięcy sztuk, to koszt software w najgorszym wypadku wychodzi w pojedynczych dolarach na sztukę. 

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 21:58, komandos80 napisał(a):

Ja ogolnie lubie cyfrowe zegary, ale te z BMW faktycznie sa slabe.

Dla mnie to jest tym bardziej dziwne, bo jeszcze całkiem niedawno (powiedzmy w latach e39, e46) BMW miało jedne z ładniejszych zegarów...

Kto ma najfajniejsze cyfrowe zegary?

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał(a):

Mazda ma klasyczne .

Napisano
28 minut temu, sdss napisał(a):

Mazda ma klasyczne .

W nowszych modelach CX-60, CX-80 sa juz w pelni cyfrowe.

3-ka, CX-5, CX-30 ma okragly cyfrowy predkosciomierz na srodku, a zewnetrzne zegary sa analogowe.

image.png.6573053b9fcc057b1933d9df9cce8010.png

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W nowszych modelach CX-60, CX-80 sa juz w pelni cyfrowe.

3-ka, CX-5, CX-30 ma okragly cyfrowy predkosciomierz na srodku, a zewnetrzne zegary sa analogowe.

image.png.6573053b9fcc057b1933d9df9cce8010.png

Zgadza sie , cyfrowe ale klasyczne takie normalne 🤪

Napisano
20 minut temu, sdss napisał(a):

Zgadza sie , cyfrowe ale klasyczne takie normalne 🤪

Chyba jeszcze Subaru i Suzuki oferuja zegary w podobnym stylu.

Napisano
15 godzin temu, grogi napisał(a):

Zależy co dla kogo jest fajne. Dla mnie fajne, to 1. czytelne 2. okrągłe 3. nie rażące w oczy. Te kryteria spełniają jak dla mnie modele Cupry, Audi, Seat i VW z opcjonalnym większym ekranem (standardowe to bieda), AR stelvio po ostatnim lifcie. To są cyfrowe, ale dobre.

Napisano
16 godzin temu, grogi napisał(a):

Zegary analogowe to jest mechanika precyzyjna. W porównaniu do tabletu za 50$ to naprawdę dużo kosztuje. 

A software? Jak idziesz w setki tysięcy sztuk, to koszt software w najgorszym wypadku wychodzi w pojedynczych dolarach na sztukę. 

Pamiętam jak w 2015 roku zamawialem   Volvo V70 do produkcji... w pakiecie były zupełnie ładne  zegary analogowe - a za cyfrowe (lekko badziewiaste) chcieli jeszcze prawie 3 tys zl dopłaty...  I jak znam zycie pewnie byli tacy co dopłacali po to żeby producent wlozył tablet za  50 euro  a nie  zegary klasyczne za 500 euro

Napisano
7 minut temu, delco napisał(a):

Pamiętam jak w 2015 roku zamawialem   Volvo V70 do produkcji... w pakiecie były zupełnie ładne  zegary analogowe - a za cyfrowe (lekko badziewiaste) chcieli jeszcze prawie 3 tys zl dopłaty...  I jak znam zycie pewnie byli tacy co dopłacali po to żeby producent wlozył tablet za  50 euro  a nie  zegary klasyczne za 500 euro

W 2019-2020 w Leonie trzeba było dopłacić coś koło 2000 żeby ładne zegary analogowe fabryka podmieniła na cyfrowe. Nijak mi się to logicznie nie składało, bo zdawałem sobie sprawę, co  naprawdę jest droższe. Znajomy mówił że ludzie jak w pandemii ludzie szukali tego modelu, to wirtualne zegary były pożądaną opcją :) 

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

To nie były w pełni aktywne zegary, jak np w VW, tylko LCD powstawiane w miejsce prędkościomierza i obrotomierza. Można było na nich wyświetalać jedynie informacje tj były w analogu. Jedynie można było sobie grafikę zmienić (sport, eco, normal). Nie było za nie dopłaty w 2016r, nie było też wyboru. Na szczęście w przeciwieństwie do VW wygląda całkiem ok, można było odnieść wrażenie że są analogowe.

Napisano
59 minut temu, Manx napisał(a):

W 2019-2020 w Leonie trzeba było dopłacić coś koło 2000 żeby ładne zegary analogowe fabryka podmieniła na cyfrowe. Nijak mi się to logicznie nie składało, bo zdawałem sobie sprawę, co  naprawdę jest droższe. Znajomy mówił że ludzie jak w pandemii ludzie szukali tego modelu, to wirtualne zegary były pożądaną opcją :) 

Pewniekluczowe jest to jak wyglądają zegary analogowe vs cyfrowe i  czego oczekuje potejcjalny target ;)

Napisano
1 minutę temu, delco napisał(a):

Pewniekluczowe jest to jak wyglądają zegary analogowe vs cyfrowe i  czego oczekuje potejcjalny target ;)

Oczekuje wskazań podstawowych parametrów. Nie map, gwiazdek czy koniczynek za spokojną jazdę ;). Dlatego te we wczesnym Volvo można było pomylić z analogiem.

Napisano
34 minuty temu, sherif napisał(a):

Oczekuje wskazań podstawowych parametrów. Nie map, gwiazdek czy koniczynek za spokojną jazdę ;). Dlatego te we wczesnym Volvo można było pomylić z analogiem.

Aż przyjrzę się co mam w volvo - tylko syn musi przyjechać na święta ;)  - choć wydaje mi się że  m w cenniku była dopłata za tablet.

edit

nie wiem jszcze jakie zagary mam w Volvo ale w cenniku była taka pozycja i ja za to nie zapłaciłem ;)

584 8” Adaptacyjny wyświetlacz cyfrowy zegarów Active TFT.
Dla wersji Summum z aluminiowym, ozdobnym wykończeniem 1 930 zł ❍ ● ●

Edytowane przez delco

Napisano

Może nie premium a absolutnie na drugim biegunie ale rodzic właśnie zadatkowal w salonie dacie joger hybryda wersja 5os full wersja z 115kpln katalogowo na 98kpln (w tym hak)

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
Może nie premium a absolutnie na drugim biegunie ale rodzic właśnie zadatkowal w salonie dacie joger hybryda wersja 5os full wersja z 115kpln katalogowo na 98kpln (w tym hak)

Czemu nie corolle/swace?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, delco napisał(a):

Tablet za 50 euro nie wytrzyma warunków panujących w samochodzie. A już na pewno nie będzie w nich bezawaryjnie działał.

Napisano
Czemu nie corolle/swace?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Będzie zabudowa na microcampera

Napisano
16 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Będzie zabudowa na microcampera

tym bardziej... toyote naprawią na całym świecie ;] 

Napisano
tym bardziej... toyote naprawią na całym świecie default_zlosnik.gif 

Plan jest na PL i najbliższe graniczące kraje poza oczywistymi.

Toyota Corolla jest za niska w środku i za mały prześwit do tych zastosowań