Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracje chińskich nowych aut (I-XI 2024)

Featured Replies

Napisano
22 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Tesla to jeżdżący gadżet który jest kupowany przez ludzi którzy lubią się pokazać i zaimponować innym. 

To tak jakbyś chciał komuś zaimponować passatem, bo to mniej więcej tyle samo kosztuje. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał(a):

To tak jakbyś chciał komuś zaimponować passatem, bo to mniej więcej tyle samo kosztuje. 

passat ze wszystkimi dodatkami nawet drozszy :)

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.01.2025 o 13:19, PawelWaw napisał(a):

MG to faktycznie widac na drodze ale omoda ???

image.png.6baca437eb75873ee4cc8e6cac635bc1.png

całość:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Chinskie-auta-rozpychaja-sie-w-polskich-salonach-8868832.html

W jednej firmie leasingowej dostali Omody na testy i nie mogą się nadziwić, że tak ładnie wykonane i tak tanie ;]

Napisano
14 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W jednej firmie leasingowej dostali Omody na testy i nie mogą się nadziwić, że tak ładnie wykonane i tak tanie ;]

czy ładnie to rzecz gustu. IMHO samochód jest ładny z zewnątrz. Ale w środku trochę trąci świecidełkami i cyganerią, może nie tak jak współczesne Mercedesy ale jednak. Za to ten Jaceoo jest naprawdę fajny. Coraz więcej juz widuję na ulicach jednego i drugiego

Edytowane przez maro_t

Napisano
  • Autor
W dniu 3.02.2025 o 10:13, maro_t napisał(a):

czy ładnie to rzecz gustu. IMHO samochód jest ładny z zewnątrz. Ale w środku trochę trąci świecidełkami i cyganerią, może nie tak jak współczesne Mercedesy ale jednak. Za to ten Jaceoo jest naprawdę fajny. Coraz więcej juz widuję na ulicach jednego i drugiego

widujesz jajcoo na ulicach ???

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Widziałem 1 szt pod Biedronką. Pewnie służbowe kierownika.

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

w Krakowie już kilka razy, ostatnio nawet u mnie we wsi jednego widziałem.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

w Krakowie już kilka razy, ostatnio nawet u mnie we wsi jednego widziałem.

W Wawie tez troche widac, ale to nadal margines sprzedazy...

W 2024 udzial chinskich marek byl na poziomie 2%, z czego 2/3 zgarnal MG.

https://chinskiesamochody.pl/strefa-wiedzy/wyniki-sprzedazy-chinskie-samochody-polska

Edytowane przez Maciej__

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

W Wawie tez troche widac, ale to nadal margines sprzedazy...

W 2024 udzial chinskich marek byl na poziomie 2%, z czego 2/3 zgarnal MG.

https://chinskiesamochody.pl/strefa-wiedzy/wyniki-sprzedazy-chinskie-samochody-polska

sprzedaż Chińczyków w styczniu:

obraz.png.6518abde148167c752535c8e3174422d.png

To już jest prawie 5% rynku.

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

obraz.png.6518abde148167c752535c8e3174422d.png

Coraz wiecej tego na ulicach. I dane potwierdzają moje obserwacje. Glownie widuje MG. I jakies pojedyncze Omody, BYD. Jajca i BAIC chyba nie widziałem 

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Ja im kibicuje :ok:

Sam nie jestem zainteresowany, ale im wiecej beda sprzedawac tym wieksze cisnienie u innych na producentow.

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Coraz wiecej tego na ulicach. I dane potwierdzają moje obserwacje. Glownie widuje MG. I jakies pojedyncze Omody, BYD. Jajca i BAIC chyba nie widziałem 

U mnie w okolicy jeździ jajco wygląda jak jakieś kupsko od range rovera. Nawet ładne. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Sam nie jestem zainteresowany, ale im wiecej beda sprzedawac tym wieksze cisnienie u innych na producentow.

Ja czekam na jakies 300KM podatne na tunning :sex: ale masz racje teraz Arona na wyprzedaży rocznika tańsza od chinoli. 

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

ja też. Już to widać po cenach nowych aut, promocjach na elektryki itd

EDIT: z tym że ja raczej nie miałbym oporu przed kupnem takiego samochodu gdyby mi wyszło że spełnia moje wymagania i cena jest odpowiednia. Gorzej tylko z tym, że 90% tych chińskich aut które wchodzą teraz na rynek to są suvy i crossovery. Wyglądające podobnie klocki. Tak jak różne wersje Audi Q cośtam, których juz nwet nie rozróżniam. Gdyby zrobili zwykłe kombi w dobrej cenie... to poważnie bym rozważył wymianę Astry

Edytowane przez maro_t

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

ja też. Już to widać po cenach nowych aut, promocjach na elektryki itd

EDIT: z tym że ja raczej nie miałbym oporu przed kupnem takiego samochodu gdyby mi wyszło że spełnia moje wymagania i cena jest odpowiednia. Gorzej tylko z tym, że 90% tych chińskich aut które wchodzą teraz na rynek to są suvy i crossovery. Wyglądające podobnie klocki. Tak jak różne wersje Audi Q cośtam, których juz nwet nie rozróżniam. Gdyby zrobili zwykłe kombi w dobrej cenie... to poważnie bym rozważył wymianę Astry

Gdzies mi mignelo, ze maja sie pojawic jakies chinskie kombi, tylko ze w wersjach PHEV.

Z reszta te napedy czysto spalinowe co maja obecnie chinczyki, to troche skansen na tle np TSI.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, maro_t napisał(a):

Gdyby zrobili zwykłe kombi w dobrej cenie... to poważnie bym rozważył wymianę Astry

To by sprzedali jedna sztuke…

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Gdzies mi mignelo, ze maja sie pojawic jakies chinskie kombi, tylko ze w wersjach PHEV.

Z reszta te napedy czysto spalinowe co maja obecnie chinczyki, to troche skansen na tle np TSI.

wielki brat czuwa. Od razu mi się na fb podowiedział taki artykuł:

https://motofilm.pl/2025/02/w-salonach-beda-was-namawiac-na-kombi-opla-astre-st-dostaniecie-za-89-tys-zl-dlaczego-sprzedawcy-wiedza-ale-nie-powiedza/?fbclid=IwY2xjawIRTTtleHRuA2FlbQIxMAABHfs_uqNOzdbj_4PsArb5h-WWmxfp5G1B_Hihren1wYBKcC46Mhulv1z8ag_aem_63MgTPtAsISoyq1F2f2Jjw

Napisano
37 minut temu, maro_t napisał(a):

"Nie bójcie się silnika 1.2 Turbo – co było złe, już minęło. Trzeba patrzeć w przyszłość, a Stellantis zrobił tu ogromny postęp."

Doszedłem do tego i dalej nie czytam.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

"Nie bójcie się silnika 1.2 Turbo – co było złe, już minęło. Trzeba patrzeć w przyszłość, a Stellantis zrobił tu ogromny postęp."

To akurat bez znaczenia, @maro_t wrzucil ten artykul w kontekscie nadchodzacych kombi PHEV z Chrl o ktorych wspomnialem wyzej.

Napisano
10 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Pobiegłeś do salonu?😆

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 21:04, KYRTAP napisał(a):

Tesla to jeżdżący gadżet który jest kupowany przez ludzi którzy lubią się pokazać i zaimponować innym. 

Teraz to Ty mi zaimponowałeś ;l Twoją krótkowzrocznością.

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

To akurat bez znaczenia, @maro_t wrzucil ten artykul w kontekscie nadchodzacych kombi PHEV z Chrl o ktorych wspomnialem wyzej.

Jak piszą coś takiego na starcie, to nie chce mi się sprawdzać wiarygodności dalszej części tekstu.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Pobiegłeś do salonu?😆

Czytałem to w salonie i zawinąłem się do biura.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Chińskie samochody – TOP5 udziału w rynku w 2024 r. wg IBRM Samar

MG – 1,23 proc. (6763 szt.)

BAIC – 0,31 proc. (1733 szt.)

Omoda – 0,20 proc. (1106 szt.)

Jaecoo – 0,09 proc. (505 szt.)

BYD – 0,07 proc. (411 szt.)

https://autokatalog.pl/blog/2025/chinskie-samochody-na-polskim-rynku

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

niby mg spoto sle jednak ciezko to trafic na ulicy. A tesla co 3 minuty. 

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Warszawa , miasto celebrytow i infulenserów  ;)

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Często widuję. Nie wyróżniają się.

u mnie na osiedlu stoją dwa nowe HSy

na mieście też widuję
może nie tak często jak np. toyoty na przewozie osób ale jednak widać ;) , od zeszłego roku coraz więcej...

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ja pier..., znudzi Ci się to kiedyś?

Napisano
W dniu 4.03.2025 o 11:35, rwIcIk napisał(a):

sprzedaż aut w lutym w Polsce:

https://autokatalog.pl/blog/2025/sprzedaz-aut-polska-luty-2025-najpopularniejsze-marki

Chińczycy idą w górę. Jeśli chodzi o marki to MG na 16 miejscu. Ale ciekawe jest to Jaecoo. 23 pozycja i 450 sprzedanych egzemplarzy. Nieźle jak na markę oferującą na razie jeden model w dwóch wersjach wyposażenia. Właśnie wchodzi trzecia wersja: PHEV. Tym samym Jaecoo 7 sprzedało się więcej niż np. Capturów czy Formentorów! Osobiście kibicuje tej marce, bo bardzo mi to auto przypadło do gustu po oględzinach.

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał(a):

Chińczycy idą w górę. Jeśli chodzi o marki to MG na 16 miejscu.

Myślę że jeszcze w tym roku będzie w pierwszej 10. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.03.2025 o 18:58, KYRTAP napisał(a):

Myślę że jeszcze w tym roku będzie w pierwszej 10. 

... według raportu IBRM Samar, lutowe rejestracje osobówek w segmencie producentów chińskich zamknęły się wynikiem 2130 egzemplarzy, co uznać można za nowy rekord. Dla porównania, w analogicznym okresie ubiegłego roku baza danych liczyła zaledwie 259 „chińczyków”. Czołową trójkę zdominowali tacy gracze jak MG (816 rejestracji), Jaecoo (450) i Omoda (381)

Napisano
W dniu 20.03.2025 o 10:42, rwIcIk napisał(a):

... według raportu IBRM Samar, lutowe rejestracje osobówek w segmencie producentów chińskich zamknęły się wynikiem 2130 egzemplarzy, co uznać można za nowy rekord. Dla porównania, w analogicznym okresie ubiegłego roku baza danych liczyła zaledwie 259 „chińczyków”. Czołową trójkę zdominowali tacy gracze jak MG (816 rejestracji), Jaecoo (450) i Omoda (381)

Ooo jestem zaskoczony jak szybko jajco i omoda wskoczyły w statystyki a Baic nie

Napisano
19 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Ooo jestem zaskoczony jak szybko jajco i omoda wskoczyły w statystyki a Baic nie

To jajco robi się popularne i zauważalne na ulicach. Co mnie osobiście dziwi, bo to wielka krowa i wcale nie tania. Dobra, mając do wydania 110 kzł na kompaktowego SUVa masz do wyboru Suzuki, Dacię albo właśnie chińczyka. To widzę sens kupić MG. Ale mając 160 kzł już masz całkiem fajny wybór, po co pakować się w to? 

Inna sprawa, że pewnie MG jest zdecydowanie więcej, ale nie wyróżniają się w tłumie, wyglądają jak typowe Renault, VW czy tam inna Mazda. A Jaecoo jest właśnie wulgarne w chińsko-amerykańskim stylu i dlatego widać. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał(a):

To jajco robi się popularne i zauważalne na ulicach. Co mnie osobiście dziwi, bo to wielka krowa i wcale nie tania. Dobra, mając do wydania 110 kzł na kompaktowego SUVa masz do wyboru Suzuki, Dacię albo właśnie chińczyka. To widzę sens kupić MG. Ale mając 160 kzł już masz całkiem fajny wybór, po co pakować się w to? 

Inna sprawa, że pewnie MG jest zdecydowanie więcej, ale nie wyróżniają się w tłumie, wyglądają jak typowe Renault, VW czy tam inna Mazda. A Jaecoo jest właśnie wulgarne w chińsko-amerykańskim stylu i dlatego widać. 

ja chyba wiem po co po obejrzeniu tego auta w salonie. Bo jakość wykonania, spasowania, materiały w środku, projekt wnętrza są takie, że nie dostaniesz tego u konkurencji za 160kzł. I to auto po prostu może się podobać jako całokształt.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

ja chyba wiem po co po obejrzeniu tego auta w salonie. Bo jakość wykonania, spasowania, materiały w środku, projekt wnętrza są takie, że nie dostaniesz tego u konkurencji za 160kzł. I to auto po prostu może się podobać jako całokształt.

No i na otomoto to kosztuje 125k a nie 160

Napisano

A czy chińska oferta zawiera coś z klasy D? Takiej niepodwyższanej.

Napisano
W dniu 5.03.2025 o 01:11, PawelWaw napisał(a):

W sloikowie może tak, w normalnych miastach aż tak bardzo niekoniecznie 😎. Ja praktycznie codziennie widzę coś chińskiego na mieście.

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

No i na otomoto to kosztuje 125k a nie 160

Pokaż za 125 brutto. Nowy. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

Ale silnik jest słaby. Utrata wartości póki co nieznana, ale raczej duża. Jakość w sensie trwałości pewnie jak w niemieckich wyrobach, czyli też słaba. Nie wiem, ale osobiście wolałbym kupić w tej cenie nudną ale trwałą i przewidywalną Mazdę CX-5. Ale mówimy o kupnie prywatnie na własność, jak się wypożycza od firmy leasingowej, to sytuacja może być inna. 

Napisano
4 godziny temu, Polarny napisał(a):

A czy chińska oferta zawiera coś z klasy D? Takiej niepodwyższanej.

Google wypluło mi, że debiutuje w PL coś o nazwie Bestune B70.

Pewnie coś jeszcze się znajdzie.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Ale silnik jest słaby. Utrata wartości póki co nieznana, ale raczej duża. Jakość w sensie trwałości pewnie jak w niemieckich wyrobach, czyli też słaba. Nie wiem, ale osobiście wolałbym kupić w tej cenie nudną ale trwałą i przewidywalną Mazdę CX-5. Ale mówimy o kupnie prywatnie na własność, jak się wypożycza od firmy leasingowej, to sytuacja może być inna. 

tak mi się wydaje, że większość tego ludzie biorą w leasingi bez planu wykupu albo wynajmy i utrata wartości ich nie za bardzo interesuje. Ja osobiście obstawiam, że okażą się to całkiem przyzwoite jakościowo auta. Taki silnik 1.6 turbo nie ma nawet miękkiej hybrydy, pali więcej niż europejska konkurencja pewnie przez to że nie jest tak duszony ekologią, nie pracuje na skrajnie ubogich mieszankach, nie generuje tyle sadzy i nagaru i pewnie przy właściwym serwisie, przeżyje europejskie konkstrukcje. Ale to takie moje domysły.  A mazdy to jest loteria z jakością już od dawna. Chyba tylko Toyotę jeszcze dzisiaj można brać w ciemno jeśli bezawaryjność i długa eksploatacja jest priorytetem. Z tym że wtedy obowiązkowo odbiór auta lawetą i prosto na konserwację ;]

Edytowane przez maro_t

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

pewnie przy właściwym serwisie, przeżyje europejskie konkstrukcje.

W to nie wątpię, ale to raczej źle świadczy o Europie, niż o Chinach. Jakość pewnie porównywalna. Dlatego unikam europejskich wynalazków. Chiny mogą walczyć ceną i konkurując z Dacią na pewno wygrają. Z Mazdą nie. 

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

No, tutaj:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/jaecoo-7-jaecoo-7-ID6HdnHm.html

skoro pisza ze rabat 14 koła od ceny katalogowej to wszystko gra

Oferta jakiegos Lease2go, obstawiam ze tego auta nie da sie kupic w takiej cenie, bez ich finansowania.