Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omoda 9 super hybrid

Featured Replies

Napisano
7 minut temu, sdss napisał(a):

…… za Hyundaia ? Tyle złota ? Za to kupi premium. 

Jakiego premium PHEV kupisz za 210-220k PLN? 

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jakiego premium PHEV kupisz za 210-220k PLN? 

BMW , Audi , Mercedes ale 210 za Hyundaia ?

Napisano
W dniu 30.06.2025 o 12:56, Ryb napisał(a):

@Polarny?

;l

Do takiego kogoś warto mieć zaufanie ...

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

BMW , Audi , Mercedes ale 210 za Hyundaia ?

To zależy czy ktoś musi się dowartościować znaczkiem czy nie... 

Nie ma żadnych szans znaleźć plugin hybrid w markach premium w tej cenie.

Obstawiam min. +100kPLN z podobnym wyposażeniem. 

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Obstawiam min. +100kPLN z podobnym wyposażeniem. 

Nie wiem czy nie raczej + 150 kpln

Byłem w salonie spędziłem 20 minut przy samochodzie... I owszem nie podoba mi się kilka rzeczy

1. Wysoki tunel po prawej stronie kierowcy.... Jak dla mnie służący kompletnie do niczego

2. Trochę za miękkie i za słabo trzymające siedzenia... Ale przyznaję że po alfie stelvio może nie mam dobrego rozeznania

3. Bagażnik 650 L to ma chyba jak się mierzy do sufitu... Do rolety tak dla mnie na 450 L?

4. No i niestety za żadną cenę czy dopłatę(takich zresztą nie ma) nie możemy mieć reflektorów matrycowych... Bo sądzę że choćby nie wiem jak dobrze świeciły te te zwykłe ledy to pewnie świecą gorzej od matrycowych...

5. No i to ładowanie prądem zmiennym tylko z jednej fazy z prędkością praktyczną w polsce bez przeróbek instalacji około 5 kW na godzinę

No i teraz pytanie czy za 150000 zł różnicy można na to przymknąć oko? - mówiąc szczerze mnie najtrudniej byłoby przymknąć oko na ten brak matrycowych ledów

Napisano
33 minuty temu, sdss napisał(a):

V60 to do suva daleko 😁

ciekawe czy omoda daje rabaty. 

Bo rabat na lexa gruby, tylko nx to chyba dużo mniejszy wóz?

Napisano
2 minuty temu, Chalek napisał(a):

V60 to do suva daleko 😁

ciekawe czy omoda daje rabaty. 

Bo rabat na lexa gruby, tylko nx to chyba dużo mniejszy wóz?

Xc60 niewiele więcej. 

NX tak. 

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Realnie kosztuje 40-50kPLN mniej ;] Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz PHEV.

no i te promocje w Hyundai'u to właśnie dzięki Chińczykom. 

Dla mnie PHEV byłby teraz idealny. Garaż i gniazdka mam własne. Mogę ładować ile chcę. Co prawda nie mam PV, ale nawet licząc po normalnych stawkach około 1zł za kWh to jazda na prądzie jest o połowę tańsza nawet niż hybrydą HEV spalającą 5-6 litrów.

Jest tylko jedno ALE. Dla mnie plugIn powinien być taki, żeby przejechał te 100km na prądzie, no może 80, ale nie mniej. I to w taki sposób, że faktycznie bez używania silnika spalinowego. Nieważne, lato czy zima. Powiedzmy że jak wciskam gaz na max to ok, niech się spalinowy załącza, ale w każdym innym przypadku ma jechać na prądzie. Wtedy faktycznie mam zalety auta elektrycznego połączone z normalnym zasięgiem w trasie i nie przejmowaniem się ładowaniem. Do tej pory różnie było w tych plugInach z jazdą elektryczną, zwłaszcza zimą. Wiele tych konstrukcji i tak co jakiś czas odpala spalinowca, nawet jak bateria jest naładowana, bo ogrzewanie, bo tak naprawdę silnik elektryczny jest słaby itd. Dopiero teraz wchodzą takie konkstrukcje, które mają sens i faktycznie jeżdżą jak elektryki do zużycia prądu, a potem jak HEVy. I w większości są Chińskie ;]

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

Dla mnie PHEV byłby teraz idealny. Garaż i gniazdka mam własne. Mogę ładować ile chcę. Co prawda nie mam PV, ale nawet licząc po normalnych stawkach około 1zł za kWh to jazda na prądzie jest o połowę tańsza nawet niż hybrydą HEV spalającą 5-6 litrów.

Jest tylko jedno ALE. Dla mnie plugIn powinien być taki, żeby przejechał te 100km na prądzie, no może 80, ale nie mniej. I to w taki sposób, że faktycznie bez używania silnika spalinowego. Nieważne, lato czy zima. Powiedzmy że jak wciskam gaz na max to ok, niech się spalinowy załącza, ale w każdym innym przypadku ma jechać na prądzie. Wtedy faktycznie mam zalety auta elektrycznego połączone z normalnym zasięgiem w trasie i nie przejmowaniem się ładowaniem. Do tej pory różnie było w tych plugInach z jazdą elektryczną, zwłaszcza zimą. Wiele tych konstrukcji i tak co jakiś czas odpala spalinowca, nawet jak bateria jest naładowana, bo ogrzewanie, bo tak naprawdę silnik elektryczny jest słaby itd. Dopiero teraz wchodzą takie konkstrukcje, które mają sens i faktycznie jeżdżą jak elektryki do zużycia prądu, a potem jak HEVy. I w większości są Chińskie ;]

Są takie i zasięgiem pod 100km. Pamiętaj, że niby to super rozwiązanie ale i ma wady obu napędów. Ojciec tak chwalił swoją Kię, że miasto (95%) jazdy ogarnia na prądzie, a trasę raz na pół roku ogarnie benzyną. Miał już problem z wypadaniem zapłonów ..od jeżdżenia na prądzie. Przeglądy, oleje też trzeba robić i płacić. Te 200km trasy to by oczywiście EV bez problemu ogarnął :), ale nie chciał się stresować. Niektóre auta jak ta KIA nagrzewnice mają tylko od noPB, więc zimą przy ogrzewaniu odpala się silnik. PHEV kupił praktycznie w cenie EV.

IMO w domu to najlepsze są dwa auta, większe noPB na trasy i EV do miasta ;).

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Miał już problem z wypadaniem zapłonów ..od jeżdżenia na prądzie

tak. No ja zakładam, że takie auto trzeba używać jednak bardziej świadomie. Co jakiś czas jednak nie naładować, wyjeździć trochę paliwa, dać się silnikowi nagrzać i popracować. 

Napisano

Nie wiem jak inne, ale te pluginy co widziałem np. BMW lub MB, to miały mocno zredukowane bagażniki. Bateria w bagażniku.

Hybryda Q7 diesel, pod podłogą w bagażniku bateria i zbiornik na Adblue. Więc są i minusy.

Napisano
35 minut temu, sherif napisał(a):

Zgadzam sie z jednym zastrzezeniem - diesel na trasy

Napisano
41 minut temu, sherif napisał(a):

Żeby to było naprawdę wygodne to oba samochody powinny mieć mieć fotel w elektryce z pamięcią ustawień, wtedy mozna je łatwo wymiennie stosowac w zależnosci od potrzeb.

Napisano
16 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Realnie kosztuje 40-50kPLN mniej ;] Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz PHEV.

image.png.4e8d40e1af663fde6d6c08d1faa9927c.png

A to zmienia postac rzeczy. Konfigurator nie podawał rabatów👍

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Omoda i Jaecoo jak dla mnie mają jeden minus, który te pojazdy dyskwalifikuje. Brak możliwości zamontowania haka. W ogóle, po prostu brak homologacji na hak.

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

tak. No ja zakładam, że takie auto trzeba używać jednak bardziej świadomie. Co jakiś czas jednak nie naładować, wyjeździć trochę paliwa, dać się silnikowi nagrzać i popracować. 

Tak i było jeźdzone, ale widać za mało.

Napisano
4 godziny temu, delco napisał(a):

Zgadzam sie z jednym zastrzezeniem - diesel na trasy

Diesel to do taktora ;).

NoPb palą obecnie podobnie.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Diesel to do taktora ;).

NoPb palą obecnie podobnie.

No nie wiem  GLE 220d spalil na trasie przy 140 na tempomacie(okej zgadzam się czasami było troszkę wolniej) 7,4 l/100 km. Dokładnie na tej samej trasie(jazda razem Formentor z benzynowym silnikiem spalil 7,7 l/100 km , a moje stelvio 10,5 l/100 km.

Tak wiem samochody nie do końca porównywalne bo fermentor jest dużo mniejszy i lżejszy... A stelvio z kolei nie jest z najnowszym silnikiem benzynowym

Napisano
4 minuty temu, delco napisał(a):

No nie wiem  GLE 220d spalil na trasie przy 140 na tempomacie(okej zgadzam się czasami było troszkę wolniej) 7,4 l/100 km. Dokładnie na tej samej trasie(jazda razem Formentor z benzynowym silnikiem spalil 7,7 l/100 km , a moje stelvio 10,5 l/100 km.

Tak wiem samochody nie do końca porównywalne bo fermentor jest dużo mniejszy i lżejszy... A stelvio z kolei nie jest z najnowszym silnikiem benzynowym

Sam sobie odpowiedziałeś, zuch !

Napisano
23 godziny temu, maro_t napisał(a):

no to drążymy temat Chińskich wynalazków. Omoda 9 sprzedała się w pierwszym miesiącu, czyli w czerwcu w ilości 227 sztuk. Można powiedzieć z jednej strony, że to nic w porównaniu z liczbami jakie sprzedaje Toyota czy VW. Tylko patrząc od innej strony, te 227 sztuk oznacza, że to auto od razu stało się najlepiej sprzedającą hybrydą plugIn w PL. Ciekawe czy trend się utrzyma. Może ludzie wcale nie czują niechęci do plugInów tylko do cen, w których próbowali je wciskać tak zwani "tradycyjni" producenci.

niezle :jem:

image.png.c4da7941b235f1bced5711806e6747e0.png

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

Są takie i zasięgiem pod 100km. Pamiętaj, że niby to super rozwiązanie ale i ma wady obu napędów. Ojciec tak chwalił swoją Kię, że miasto (95%) jazdy ogarnia na prądzie, a trasę raz na pół roku ogarnie benzyną. Miał już problem z wypadaniem zapłonów ..od jeżdżenia na prądzie. Przeglądy, oleje też trzeba robić i płacić. Te 200km trasy to by oczywiście EV bez problemu ogarnął :), ale nie chciał się stresować. Niektóre auta jak ta KIA nagrzewnice mają tylko od noPB, więc zimą przy ogrzewaniu odpala się silnik. PHEV kupił praktycznie w cenie EV.

trzeba sie chyba zastanowic ile tych tras jest :)

ja srednio robie dwie traski w miesiacu (jakies wypady weekendowe) i daje rade z EV w takiej sytuacji.

zawsze jak jest zle to zamiast tesli moge brac w trase drugie auto ;]:jem:

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Sam sobie odpowiedziałeś, zuch !

Naprawdę z mojej odpowiedzi można wysnuć dowód że samochody benzynowe palą tyle samo co diesla? Ja tam widzę przeciwne wnioski: stelvio spala prawie 3 L więcej mimo że jest trochę mniejszy, a formentor spala co prawda niewiele więcej ale jest dużo mniejszy i lżejszy

Napisano
2 minuty temu, delco napisał(a):

Naprawdę z mojej odpowiedzi można wysnuć dowód że samochody benzynowe palą tyle samo co diesla? Ja tam widzę przeciwne wnioski: stelvio spala prawie 3 L więcej mimo że jest trochę mniejszy, a formentor spala co prawda niewiele więcej ale jest dużo mniejszy i lżejszy

Wnioski, ze podałeś zupełnie różne auta a Stelvio akurat pali bardzo dużo.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał(a):

Wnioski, ze podałeś zupełnie różne auta a Stelvio akurat pali bardzo dużo.

Podałem takie auta których spalanie z trasy kilkuset kilometrowej znam niejako" naocznie"

Ale oczywiście chętnie przeczytam o twoich doświadczeniach oraz jaki to samochód niezależnie czy z silnikiem diesla czy benzynowym pali tyle samo.... Oczywiście w trasie bo rozmawiamy o dieslu na trasę

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

Podałem takie auta których spalanie z trasy kilkuset kilometrowej znam niejako" naocznie"

Ale oczywiście chętnie przeczytam o twoich doświadczeniach oraz jaki to samochód niezależnie czy z silnikiem diesla czy benzynowym pali tyle samo.... Oczywiście w trasie bo rozmawiamy o dieslu na trasę

Mieliśmy w firmie CC tdi przez 3lata, potem A4 tfsi, oba 190KM, FWD. Jeżdżone głównie w trasie i pod miastem. Spalanie średnie 8l vs 9l

Jeździłem tymi autami wielokrotnie.

Że swojego podwórka xc70awd d5 i xc60 B5, spalanie niemal takie samo. Tak wiem, nie są to idealnie takie same auta, ale byl gdzie test xc60 czy v60 robiony przez dealera diesel i nopb, wyszło cos kolo 1l różnicy.

Jak sie postarasz to mocna nopb w SUV tez potrafi być oszczedna:

IMG-20250525-WA0001.jpg.b210f49f0b1cfa8a7a50d764884bca4d.jpg

Napisano
Mieliśmy w firmie CC tdi przez 3lata, potem A4 tfsi, oba 190KM, FWD. Jeżdżone głównie w trasie i pod miastem. Spalanie średnie 8l vs 9l
 Jeździłem tymi autami wielokrotnie.
Że swojego podwórka xc70awd d5 i xc60 B5, spalanie niemal takie samo. Tak wiem, nie są to idealnie takie same auta, ale byl gdzie test xc60 czy v60 robiony przez dealera diesel i nopb, wyszło cos kolo 1l różnicy.
Jak sie postarasz to mocna nopb w SUV tez potrafi być oszczedna:
IMG-20250525-WA0001.jpg.b210f49f0b1cfa8a7a50d764884bca4d.jpg

D5 z xc70 miał 5 garów i 2.4l

Nowszy i Mocniejszy d5 2.0 no z budy v60cc pali dobre 1.5 l ropy mniej

Wiec tez twoje obserwacje są mocno tendencyjne

w trasie nowoczesny diesel zawsze urwie blisko 2l (w budzie innej niż plaskacza*) mniej od odpowiednika nowoczesnej benzyny jeśli tylko będziemy jechać trochę szybciej niż w kapeluszu do kościoła

W budzie plaskacza będzie to 1-1,5l

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
15 godzin temu, delco napisał(a):

Czyli 15zl na 100km różnicy. To 150 może 200zl na 1000km. Imo różnica pomijalna jeśli ktoś nie jeździ w trasy co weekend. 

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 15:51, Maciej__ napisał(a):

Glownie takie, ze te jego opowiesci maja niewiele wspolnego z rzeczywistoscia :hehe:

Wiesz, nie do końca. Jak się człowiek zakręci, to można bardzo fajnie kupić... 

Rok temu robiłem przymiarki do Tucsona. 1.6 HEV pod korek. W Polsce 150000+, w Niemczech €34000 (zbliżone oferty, w granicach €500, miałem od trzech czy czterech dealerów)...

Napisano
12 godzin temu, ppmarian napisał(a):

D5 z xc70 miał 5 garów i 2.4l

Nowszy i Mocniejszy d5 2.0 no z budy v60cc pali dobre 1.5 l ropy mniej

Wiec tez twoje obserwacje są mocno tendencyjne

w trasie nowoczesny diesel zawsze urwie blisko 2l (w budzie innej niż plaskacza*) mniej od odpowiednika nowoczesnej benzyny jeśli tylko będziemy jechać trochę szybciej niż w kapeluszu do kościoła

W budzie plaskacza będzie to 1-1,5l

Wysłane za pomocą Tapatalk

Te 2l to w przypadku full SUVa i większych silników. Tak czy inaczej taka dyskusja nie ma sensu, era diesla przemija.

Napisano
34 minuty temu, grogi napisał(a):

Wiesz, nie do końca. Jak się człowiek zakręci, to można bardzo fajnie kupić... 

Rok temu robiłem przymiarki do Tucsona. 1.6 HEV pod korek. W Polsce 150000+, w Niemczech €34000 (zbliżone oferty, w granicach €500, miałem od trzech czy czterech dealerów)...

Pod korek? Rok temu maks wersja kosztowała ponad 200tyś zł. Chyba że to taki full jak Tomiego Skoda😂

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Pod korek? Rok temu maks wersja kosztowała ponad 200tyś zł. Chyba że to taki full jak Tomiego Skoda😂

No to dwieście, niech będzie. Nie chciałem PHEVa, tylko zwykłego HEV. Wentylowane stołki z pamięcią, dach z plexi itd... 

Widziałem promocyjny cennik już po upustach i jakoś nieszczególnie zagłębiłem się jak ceny wyjściowe były lekko śmieszne... 

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Czyli 15zl na 100km różnicy. To 150 może 200zl na 1000km. Imo różnica pomijalna jeśli ktoś nie jeździ w trasy co weekend. 

Okej z tym że cała rozmowa nie była o tym czy wydatek jest pomijalny czy nie, ale o tym czy samochody z silnikiem benzynowym i z silnikiem diesla mają takie same spalanie....

Napisano
W dniu 13.07.2025 o 10:49, maro_t napisał(a):

Kurcze, jak żywo ten opis uzytkowania przypomina mi czasy Lanosa z lpg ;]

Wtedy też były zalecenia żeby nie jeździć caly czas na lpg, żeby co jakiś czas przełączyć na noPb, niech wtryski popracują, niech się stare paliwo wypali z baku itp....;]

Napisano
1 minutę temu, Tomrad napisał(a):

niech wtryski popracują, niech się stare paliwo wypali z baku itp....;]

No i mapy, żeby się "nie rozjechały" ;]

Napisano
10 minut temu, Tomrad napisał(a):

Kurcze, jak żywo ten opis uzytkowania przypomina mi czasy Lanosa z lpg ;]

Wtedy też były zalecenia żeby nie jeździć caly czas na lpg, żeby co jakiś czas przełączyć na noPb, niech wtryski popracują, niech się stare paliwo wypali z baku itp....;]

tak. I dzięki temu można było uniknąć wielu problemów. Świadome użytkowanie samochodu zawsze było w cenie, a w dzisiejszych czasach skomplikowanych technicznie aut, z różnymi zaletami i wadami, mam wrażenie że jest szczególnie potrzebne

Napisano
W dniu 12.07.2025 o 17:40, maro_t napisał(a):

Może ludzie wcale nie czują niechęci do plugInów tylko do cen, w których próbowali je wciskać tak zwani "tradycyjni" producenci.

Dokladnie tak jest, to sie w zaden sposob nie spina ekonomicznie. Jak trzeba dorzucic 30-40k za plug-ina wzgledem miekiej hybrydy to latwo obliczyc ile tyś km trzeba zrobic żeby to sie zwrocilo. Do tego wiekszość ludzi nie ładuje plug-ina codziennie bo im sie nie chce i wiekszosc przebiegu robią na benzynie.

Teraz chinczycy daja plug-iny w cenie spalinówek innych marek i to zaczyna interesować ludzi.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
24 minuty temu, maro_t napisał(a):

tak. I dzięki temu można było uniknąć wielu problemów. Świadome użytkowanie samochodu zawsze było w cenie, a w dzisiejszych czasach skomplikowanych technicznie aut, z różnymi zaletami i wadami, mam wrażenie że jest szczególnie potrzebne

Spoko, tylko nie każdy kto kupuje PHEV jest takim świadomym użytkownikiem. Sprzedawca zachęci niskim spalaniem, ale już nie powie o pewnych wadach takiego rozwiązania. 

Edytowane przez Tomrad

Napisano
19 minut temu, Truecolor napisał(a):

Dokladnie tak jest, to sie w zaden sposob nie spina ekonomicznie. Jak trzeba dorzucic 30-40k za plug-ina wzgledem miekiej hybrydy to latwo obliczyc ile tyś km trzeba zrobic żeby to sie zwrocilo. Do tego wiekszość ludzi nie ładuje plug-ina codziennie bo im sie nie chce i wiekszosc przebiegu robią na benzynie.

Teraz chinczycy daja plug-iny w cenie spalinówek innych marek i to zaczyna interesować ludzi.

A co to za robota?! Serio - 15 sekund?!

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

typowy wlasciciel taiego auta to mieszkaniec przedmieść zajmujący szeregowkę z mikrogarażem i jednym miejscem parkingowym przed nim. W garażu stoją rowery i inne graty a nie auto. Nawet jak ktoś ma możliwosc podpiecia sie na zewnątrz to najczesciej nie ma motywacji No i  fotowolitaika  (jesli ja posiada) daje tanszy prad wtedy kiedy wlasciciele są w pracy.  Statystyki wlascicieli plug-now mowią że wiekszosc tras pokonują jednak na benzynie.

Kiedys był artykuł w jakiejś gazecie że doplata za plug-ina zwraca sie mniej wiecej po 180-200k km o ile wcześniej nie wysiadzie w aucie coś grubszego z ukladu hybrydowego.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
9 minut temu, Tomrad napisał(a):

Spoko, tylko nie każdy kto kupuje PHEV jest takim świadomym użytkownikiem. Sprzedawca zachęci niskim spalaniem, ale już nie powie o pewnych wadach takiego rozwiązania. 

Napisano
1 godzinę temu, Truecolor napisał(a):

typowy wlasciciel taiego auta to mieszkaniec przedmieść zajmujący szeregowkę z mikrogarażem i jednym miejscem parkingowym przed nim. W garażu stoją rowery i inne graty a nie auto. Nawet jak ktoś ma możliwosc podpiecia sie na zewnątrz to najczesciej nie ma kiedy - fotowolitaika daje tanszy prad wtedy kiedy wlasciciele są w pracy.  Statystyki wlasciciele plug-now mowią że wiekszosc pokonują jednak na benzynie.

A to co innego. Nie chce vs nie ma możliwości. Jak się komuś nie chce codziennie ładować samochodu, mimo że dopłacił 50k do PHEV - to sorry, to głupota nad głupotą.

Edytowane przez grogi

Napisano

Taki ciekawy wpis, pewnie w każdej marce się zdarzają podobne akcje. 

image.png.600d107e9ed456cc2d6b8e94dd0b46c6.png

Napisano
37 minut temu, Truecolor napisał(a):

typowy wlasciciel taiego auta to mieszkaniec przedmieść zajmujący szeregowkę z mikrogarażem i jednym miejscem parkingowym przed nim.

Masz jakeis dane na poparcie tej tezy, kto jest typowym wlascicielm PHEV? ;]

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Masz jakeis dane na poparcie tej tezy, kto jest typowym wlascicielm PHEV? ;]

Zapewne jego sąsiad, inaczej nie opisywałby go tak szczegółowo ;l

Napisano

Ja jeździłem ponad miesiąc PHEV i ani razu nie ładowałem z gniazdka rotfl

Ale to nie było moje auto i akurat tylko takie miałem do dyspozycji. 

Napisano
1 godzinę temu, Truecolor napisał(a):

typowy wlasciciel taiego auta to mieszkaniec przedmieść zajmujący szeregowkę z mikrogarażem i jednym miejscem parkingowym przed nim. W garażu stoją rowery i inne graty a nie auto. Nawet jak ktoś ma możliwosc podpiecia sie na zewnątrz to najczesciej nie ma motywacji No i  fotowolitaika  (jesli ja posiada) daje tanszy prad wtedy kiedy wlasciciele są w pracy.  Statystyki wlascicieli plug-now mowią że wiekszosc tras pokonują jednak na benzynie.

Kiedys był artykuł w jakiejś gazecie że doplata za plug-ina zwraca sie mniej wiecej po 180-200k km o ile wcześniej nie wysiadzie w aucie coś grubszego z ukladu hybrydowego.

Pom co komu garaz do ladowania PHEVa:nie_wiem:

Faktycznie trzeba miec mocna motywacje aby poswiecic 5 sekund na podlaczenie pradu;]

Ja majac PHEV 90% przebiegu zrobilem na pradzie.A zasieg byl tylko 25km.

Nie wiem jakim trzeba byloby byc imbecylem aby w nowoczesnej hybrydzie z zasiegiem powiedzmy okolo 100km jezdzic na benzynie.

Napisano
Teraz, wlad napisał(a):

Nie wiem jakim trzeba byloby byc imbecylem aby w nowoczesnej hybrydzie z zasiegiem powiedzmy okolo 100km jezdzic na benzynie.

Szczegolnie, ze na start sie doplaca 20-40kPLN do wersji spalinowej.

Napisano
2 godziny temu, Tomrad napisał(a):

Zapewnie sami nie wiedzą. IMO jak spytasz większości sprzedawców czy dany model grzeje i chłodzi na prądzie to nie do końca będą wiedzieć.

Podobnie z zaleceniami jazdy na paliwie, "dobrze czasem przegonić auto na benzynie" jest zbyt ogólne, a z tego co kojarzę w instrukcji nie ma nic nt. Podejrzewam, że część tych problemów wypada w szczególnych przypadkach i ASO o tym nie wie.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

U ojca odwrotnie nie chce się tankować ;).

Sam to widzę przy EV, tankowanie to strata czasu.