Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano

Wychodzi na to, ze wg pseudo dziennikarzyn i platnych troll, wszystkie hybrydy sa lepsze niz Toyoty :hehe:

Tylko jak sie popatrzy na wyniki sprzedazy, to Toyota deklasuje te wszystkie cuda techniki o kilka dlugosci ;]

O trwalosci czy wynikach spalania, przez litosc nawet nie wspomne ;]

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wychodzi na to, ze wg pseudo dziennikarzyn i platnych troll, wszystkie hybrydy sa lepsze niz Toyoty :hehe:

Tylko jak sie popatrzy na wyniki sprzedazy, to Toyota deklasuje te wszystkie cuda techniki o kilka dlugosci ;]

Mówienie ze miliard much nie moze sie mylić byłoby niegrzeczne, wiec lepiej: tak hybrydy Toyoty sa najbardziej oszczędne i prawdopodobnie najmniej awaryjne, ale francuzi daja wiecej przyjemnosci z jazdy kosztem mniejszej oszczednosci, a chińczycy jeszcze wiecej przyjemnosci kosztem jeszcze wiekszego spalania.

No i teraz mamy wybór, czy jechac przyjemnnie czy moze oszczedniej.

Czy ważniejszy jest litr spalania na setkę wiecej i prawdopodobnie mniejsza awaryjnosc, czy moze jednak lepsza płynnosc, wiecej jazdy na elektryku i lepsze wyciszenie.

Wkleiłem w watku o HEV, ale tu sie przyda dla lepszego zrozumienia: tak do setki hałasuje chińska hybryda:

To teraz niech ktoś wklei jakie dzwieki do setki wydaje Toyka na CVT i bedzie jasne o czym mowa.

Edytowane przez zenek111

Napisano
13 minut temu, zenek111 napisał(a):

Mówienie ze miliard much nie moze sie mylić byłoby niegrzeczne, wiec lepiej: tak hybrydy Toyoty sa najbardziej oszczędne i prawdopodobnie najmniej awaryjne, ale francuzi daja wiecej przyjemnosci z jazdy kosztem mniejszej oszczednosci, a chińczycy jeszcze wiecej przyjemnosci kosztem jeszcze wiekszego spalania.

Ja Priusem Ii bardzo lubiłem jeździć. 

Napisano
12 godzin temu, zenek111 napisał(a):

To teraz niech ktoś wklei jakie dzwieki do setki wydaje Toyka na CVT i bedzie jasne o czym mowa.

I ile razy tak jedziesz z butem w podłodze? Bo moje doświadczenia z używania  mi mówią, że wcale 😆

Napisano
8 godzin temu, stig napisał(a):

I ile razy tak jedziesz z butem w podłodze? Bo moje doświadczenia z używania  mi mówią, że wcale 😆

Kilka lat temu przymierzałem się do Camry i o ile na hałas w trakcie maksymalnego przyspieszania byłem przygotowany, to nawet w trakcie ruszania "normalnego" silnik wchodził na wyższe obroty i był mocno hałaśliwy, co finalnie spowodowało że kupiłem coś innego.

Napisano
25 minut temu, Zbynek napisał(a):

Kilka lat temu przymierzałem się do Camry i o ile na hałas w trakcie maksymalnego przyspieszania byłem przygotowany, to nawet w trakcie ruszania "normalnego" silnik wchodził na wyższe obroty i był mocno hałaśliwy, co finalnie spowodowało że kupiłem coś innego.

To trzeba było Lexa spróbować. 

Napisano
W dniu 21.12.2025 o 20:00, Maciej__ napisał(a):

wyjedz taką RAV4 poza miasto np na droge kategorii S i A to zobaczysz co to jest spalanie- nie każdy używa auta tylko w miejskich warunkach a że przez grzeczność nie wspomnie jak samochód wygląda po roku czy dwóch od spodu- tak zapewne argument o wypadnięciu na ulice przez podłogę nie interesuje I właściciela choć widać ze z roku na rok toyota coraz bardziej się stara

Edytowane przez Dareek

Napisano
5 godzin temu, Dareek napisał(a):

przez grzeczność nie wspomnie jak samochód wygląda po roku czy dwóch od spodu- tak zapewne argument o wypadnięciu na ulice przez podłogę nie interesuje I właściciela

Mógłbyś tak dla rzetelnego porównania pokazać zdjęcia np. 10-cio letniego chińczyka? 

Żeby można było naocznie się przekonać o ile są lepsze od japońskich zgniłków.

Napisano
14 godzin temu, Dareek napisał(a):

wyjedz taką RAV4 poza miasto np na droge kategorii S i A to zobaczysz co to jest spalanie- nie każdy używa auta tylko w miejskich warunkach a że przez grzeczność nie wspomnie jak samochód wygląda po roku czy dwóch od spodu- tak zapewne argument o wypadnięciu na ulice przez podłogę nie interesuje I właściciela choć widać ze z roku na rok toyota coraz bardziej się stara

Wiadomo że japończyki trzeba konserwować. Aczkolwiek ja mam dwa prawie pełnoletnie Subaru i wcale tej rdzy dużo nie ma. Mimo że jeżdżą po zasolonym na maksa Krk. Natomiast tak jak kolega wyżej napisał - poczekamy na śnieżną zimę i zobaczymy jak ją zniosą. Bo poki co nie ma żadnych danych.

Napisano
20 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Mógłbyś tak dla rzetelnego porównania pokazać zdjęcia np. 10-cio letniego chińczyka? 

Żeby można było naocznie się przekonać o ile są lepsze od japońskich zgniłków.

Ja niczego nie porównuje, tylko stwierdzam fakt powszechnie znany na temat japońskiej motoryzacji.  A co będzie z chińczykami?- zobaczymy - na to trzeba czasu ale na cuda raczej nie liczyłbym

Napisano
Godzinę temu, Dareek napisał(a):

Ja niczego nie porównuje, tylko stwierdzam fakt powszechnie znany na temat japońskiej motoryzacji. 

Że po roku lub dwóch każde japońskie rdzewieje? Tak napisałeś i to jest ewidentne kłamstwo. 

Cytat

przez grzeczność nie wspomnie jak samochód wygląda po roku czy dwóch od spodu

Napisano
W dniu 21.12.2025 o 10:14, Ryb napisał(a):

Ja to się nie znam ale napęd hybrydowy od BYDa opiera się chyba na silniku 1.5-1.6 GDI na licencji GM?

:skromny:

nic mi nie wiadomo żeby silnik 1.5 w BYD miał cokolwiek wspólnego z Europą. Zapytałem więc o to sztuczną inteligencję i dostałem taką odpowiedź:

Nie, silniki 1.5 w hybrydach BYD nie wywodzą się bezpośrednio z jednostek GM; są to własne, opracowane przez BYD jednostki spalinowe (często 1.5L, wolnossące lub turbodoładowane) w ramach ich technologii

DM-i (Dual Mode Hybrid), które przeszły ewolucję z wcześniejszych konstrukcji (bazujących m.in. na Mitsubishi), ale stały się już unikalnymi, wydajnymi systemami, zaprojektowanymi specjalnie do pracy z silnikami elektrycznym

Ale może się nie zna tak jak specjalista Ryb

Napisano
45 minut temu, maro_t napisał(a):

nic mi nie wiadomo żeby silnik 1.5 w BYD miał cokolwiek wspólnego z Europą. Zapytałem więc o to sztuczną inteligencję i dostałem taką odpowiedź:

Nie, silniki 1.5 w hybrydach BYD nie wywodzą się bezpośrednio z jednostek GM; są to własne, opracowane przez BYD jednostki spalinowe (często 1.5L, wolnossące lub turbodoładowane) w ramach ich technologii

DM-i (Dual Mode Hybrid), które przeszły ewolucję z wcześniejszych konstrukcji (bazujących m.in. na Mitsubishi), ale stały się już unikalnymi, wydajnymi systemami, zaprojektowanymi specjalnie do pracy z silnikami elektrycznym

Ale może się nie zna tak jak specjalista Ryb

No fakt, skoro Mitsubishi a nie GM to przecież zupełnie co innego.

;l

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Zapytałem więc o to sztuczną inteligencję i dostałem taką odpowiedź:

I na tym można zakończyć dyskusję :facepalm:.

Ile ci Chińczycy muszą płacić, że nawet w święta jest ruch w temacie rotfl.

Edytowane przez kadu

Napisano
35 minut temu, Ryb napisał(a):

;l

Niby lepsze to Mitsubishi przecież wywodzi sie  z maszyny parowej Jamesa Watta. ;l

Powiem wiecej, podobnie jak europejskie silniki ten chiński jest równiez zbudowany z ATOMÓW!

"DM-i (Dual Mode Hybrid), które przeszły ewolucję z wcześniejszych konstrukcji (bazujących m.in. na Mitsubishi), ale stały się już unikalnymi, wydajnymi systemami, zaprojektowanymi specjalnie do pracy z silnikami elektrycznym

Edytowane przez zenek111

Napisano
35 minut temu, zenek111 napisał(a):

"DM-i (Dual Mode Hybrid), które przeszły ewolucję z wcześniejszych konstrukcji (bazujących m.in. na Mitsubishi), ale stały się już unikalnymi, wydajnymi systemami, zaprojektowanymi specjalnie do pracy z silnikami elektrycznym

Ewolucja cudzej jednostki czyni rozwiązanie unikalnym i samodzielnie zaprojektowanym. No, no, niezła ta chińska logika.

;l

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ewolucja cudzej jednostki czyni rozwiązanie unikalnym i samodzielnie zaprojektowanym. No, no, niezła ta chińska logika.

;l

Z wyjątkiem maszyny Jamesa Watta wszystko później jest ewolucją, i zobacz, to europejska a nie chińska logika czesto nazywała pierwszą tą ewolucję unikalną w ogromnej ilosci przypadków ;l

p.s. Własciwie to byłą tez ewolucja tego:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Atmosferyczny_silnik_parowy

Edytowane przez zenek111

Napisano
40 minut temu, zenek111 napisał(a):

Z wyjątkiem maszyny Jamesa Watta wszystko później jest ewolucją, i zobacz, to europejska a nie chińska logika czesto nazywała pierwszą tą ewolucję unikalną w ogromnej ilosci przypadków ;l

p.s. Własciwie to byłą tez ewolucja tego:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Atmosferyczny_silnik_parowy

Tak, oczywiście...

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał(a):

Tak, oczywiście...

No te próby kpienia na siłę z chińczyków wychodzą oczywiście głupio. Lepiej się czepić prawdziwych wad.

Napisano
10 minut temu, zenek111 napisał(a):

No te próby kpienia na siłę z chińczyków wychodzą oczywiście głupio. Lepiej się czepić prawdziwych wad.

Żałosny jest ten bezrefleksyjny zachwyt nad chińską motoryzacją ze strony ludzi, którzy nawet jej nie spróbowali. Nie wiem ile oni Ci płacą ale u mnie byś z taką jakością pracy nie zagrzał długo miejsca. Za mało w tym finezji, za mało prawdy a za dużo ordynarnej propagandy.

8-)

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał(a):

Żałosny jest ten bezrefleksyjny zachwyt nad chińską motoryzacją ze strony ludzi

Próbujesz kpić z chińczyków a ja kpie z Twoich kpin, gdzie tu widzisz jakis zachwyt? 

29 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem ile oni Ci płacą ale u mnie byś z taką jakością pracy nie zagrzał długo miejsca. 

Hola hola, ja pracuje tylko z ludźmi na poziomie.

30 minut temu, Ryb napisał(a):

Za mało w tym finezji, za mało prawdy a za dużo ordynarnej propagandy.

No opisałes "w punkt" swoja próbę wyśmiania chińskiego silnika - zero polotu i finezji, po prostu zwykły hejt żadnego powodu.

Czep sie tego tego co nie działa najlepiej, czyli tych ich wszystkich systemów/elektroniki, wtedy to moze sie nawet przyłączę, ale jak sie czepiasz czegoś co nie zgłasza problemów to niestety tak wychodzi. Nie wszyscy będą bezkrytycznie, tylko klakierzy.

Napisano
16 godzin temu, zenek111 napisał(a):

czyli tych ich wszystkich systemów/elektroniki, wtedy to moze sie nawet przyłączę,

to w chinczykach to nie dziala ??? :panic:

Napisano
23 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Próbujesz kpić z chińczyków a ja kpie z Twoich kpin, gdzie tu widzisz jakis zachwyt? 

Hola hola, ja pracuje tylko z ludźmi na poziomie.

No opisałes "w punkt" swoja próbę wyśmiania chińskiego silnika - zero polotu i finezji, po prostu zwykły hejt żadnego powodu.

Czep sie tego tego co nie działa najlepiej, czyli tych ich wszystkich systemów/elektroniki, wtedy to moze sie nawet przyłączę, ale jak sie czepiasz czegoś co nie zgłasza problemów to niestety tak wychodzi. Nie wszyscy będą bezkrytycznie, tylko klakierzy.

Idealne te silniki żłopią paliwo jak głupie. 

Napisano
W dniu 26.12.2025 o 19:55, Ryb napisał(a):

;l

Oczywiście, żeby autokącik uznał uczciwość konkurencji Chińczycy musieli by zapomnieć o kilku ostatnich dekadach, o tym ,że europejscy i japońscy producenci sami się do nich pchali, zakładali spółki z lokalnymi firmami, dawali swoję technologię, żeby tylko zdobywać rynek, sprzedawać i zarabiać. Korzystanie dzisiaj przez nich z tych doświadczeń to oczywiście nieuczciwość, powinni o tym zapomnieć i zacząć od wynalezienia koła od początku

Napisano
6 minut temu, maro_t napisał(a):

Oczywiście, żeby autokącik uznał uczciwość konkurencji Chińczycy musieli by zapomnieć o kilku ostatnich dekadach, o tym ,że europejscy i japońscy producenci sami się do nich pchali, zakładali spółki z lokalnymi firmami, dawali swoję technologię, żeby tylko zdobywać rynek, sprzedawać i zarabiać. Korzystanie dzisiaj przez nich z tych doświadczeń to oczywiście nieuczciwość, powinni o tym zapomnieć i zacząć od wynalezienia koła od początku

Nie. Jak dla mnie to Chińczycy mogą sobie kopiować inne rozwiązania w opór. Jedyne co mi przeszkadza, to że banda trolli wychwala te skopiowane rozwiązania pod niebiosa twierdząc, że to autorskie konstrukcje Chińczyków. Gdy tymczasem fakt, że Chińczycy skopiowali dobre silniki zamiast wymyślać po swojemu to akurat powinna być zaleta.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Nie. Jak dla mnie to Chińczycy mogą sobie kopiować inne rozwiązania w opór. Jedyne co mi przeszkadza, to że banda trolli wychwala te skopiowane rozwiązania pod niebiosa twierdząc, że to autorskie konstrukcje Chińczyków. Gdy tymczasem fakt, że Chińczycy skopiowali dobre silniki zamiast wymyślać po swojemu to akurat powinna być zaleta.

fakt, że silnik 1.5 może mieć jakieś dalekie powiązania z mitsubishi to nie znaczy że jest kopią, tylko że był bazą do rozwoju, pewnie z 15 lat temu. Można wyzywać innych od troli, można zaprzeczać rzeczywistości, a prawda jest taka, że europejska motoryzacja zatrzymała się w rozwoju, albo nawet trochę cofa (może jedynie nie dotyczy to rozwoju napędów elektrycznych) w czasie gdy chińska robi postępy i o ile silniki spalinowe robią takie sobie, to w układach hybrydowych i elektrykach już przegonili Europę. 

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

fakt, że silnik 1.5 może mieć jakieś dalekie powiązania z mitsubishi to nie znaczy że jest kopią, tylko że był bazą do rozwoju, pewnie z 15 lat temu.

Zatem już od 15 lat trudno nazwać go autorskim i zaprojektowanym od zera rozwiązaniem,

Teraz, maro_t napisał(a):

Można wyzywać innych od troli, można zaprzeczać rzeczywistości, a prawda jest taka, że europejska motoryzacja zatrzymała się w rozwoju, albo nawet trochę cofa (może jedynie nie dotyczy to rozwoju napędów elektrycznych) w czasie gdy chińska robi postępy i o ile silniki spalinowe robią takie sobie, to w układach hybrydowych i elektrykach już przegonili Europę. 

Najczęściej to słychać od ludzi, którzy żadnej z omawianych chińskich supertechnologii nigdy nie spróbowali. A tymczasem w różnych testach dookoła wychodzą coraz to nowe fakapy.

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Zatem już od 15 lat trudno nazwać go autorskim i zaprojektowanym od zera rozwiązaniem,

Najczęściej to słychać od ludzi, którzy żadnej z omawianych chińskich supertechnologii nigdy nie spróbowali. A tymczasem w różnych testach dookoła wychodzą coraz to nowe fakapy.

Przegonili, ciągle slyszę, ale czym, co ciagle ogladam na ulicy? Moze ten Leapmotor, a moze Xpeng, no moze MG. Tabuny tego, a w testach to nawet EV żłopią prąd jak szalone. Ale sa lepsze, bo maja szklany dach w cenie;]

Napisano
13 minut temu, Rado_ napisał(a):

Przegonili, ciągle slyszę, ale czym, co ciagle ogladam na ulicy? Moze ten Leapmotor, a moze Xpeng, no moze MG. Tabuny tego, a w testach to nawet EV żłopią prąd jak szalone. Ale sa lepsze, bo maja szklany dach w cenie;]

Przegonili bo są tańsi. A jak tańsi to przecież lepsi. Zawsze to tak działało, Panda w gazie lepsza od Rolls-Royce'a. Każdy właściciel Pandy w gazie będzie do ostatniej kropli krwi twierdził, że kupił ją z wyboru a Rollsa by nie chciał bo za dużo pali.

;l

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Przegonili bo są tańsi. A jak tańsi to przecież lepsi. Zawsze to tak działało, Panda w gazie lepsza od Rolls-Royce'a. Każdy właściciel Pandy w gazie będzie do ostatniej kropli krwi twierdził, że kupił ją z wyboru a Rollsa by nie chciał bo za dużo pali.

;l

Jak to sie zacznie sypać, to będą twierdzić, ze ma prawo, bo tańsze;]

Napisano
W dniu 24.12.2025 o 09:18, Dareek napisał(a):

Ja niczego nie porównuje, tylko stwierdzam fakt powszechnie znany na temat japońskiej motoryzacji.  A co będzie z chińczykami?- zobaczymy - na to trzeba czasu ale na cuda raczej nie liczyłbym

W dniu 24.12.2025 o 09:18, Dareek napisał(a):

RAV4 po 3ech zimach w PL, 130-140kkm przebiegu, nigdy nie garażowane 

Zero rdzy na budzie, ślady korozji pojawiały się na elementach zawieszenia, jakiś śrubach 

IMG_20250324_141557.jpg

IMG_20250324_141013.jpg

Auto jeździło po budowach, nie raz przetarłem spodem 

W wątku i RAV4 wrzucałem zdjęcia 

Więc pokaż może ta zgniłą Toyotę po dwóch latach :hmm:

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

Można wyzywać innych od troli, można zaprzeczać rzeczywistości, a prawda jest taka, że europejska motoryzacja zatrzymała się w rozwoju

Trochę mi to przypomina historię Nokii  która przespała erę smartfonów i chińskich producentów telefonów którzy mają się dobrze albo bardzo dobrze. 

Napisano
5 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Trochę mi to przypomina historię Nokii  która przespała erę smartfonów i chińskich producentów telefonów którzy mają się dobrze albo bardzo dobrze. 

Moze i sie maja dobrze, ale jednak rynku smatrfonow raczej nie opanowaly, szczegolnie w EU czy USA...

Sa skierowane do okreslonego typu klienta, dla ktorego liczy sie glownie cena i pierdyliard gigagbajtow czy megapixel na papierze.

Tradycyjni producenci nadal maja sie swietnie: Samsung, Pixel, Apple, etc. IMHO z chinskimi autami bedzie podobnie, przynajmniej tymi spalinowymi. 

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tradycyjni producenci nadal maja sie swietnie: Samsung, Pixel, Apple, etc. IMHO z chinskimi autami bedzie podobnie, przynajmniej tymi spalinowymi. 

Kwestia tylko kwestia czy Pixel i Apple to tradycyjni producenci przy Nokii, Siemensie, Ericssonie czy Alcatelu?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Kwestia tylko kwestia czy Pixel i Apple to tradycyjni producenci przy Nokii, Siemensie, Ericssonie czy Alcatelu?

Zgoda, co nie zmienia faktu, ze wiekszosc ludzi jednak nie przesiadla sie jednak na chinskie wynalazki.

Napisano
40 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Moze i sie maja dobrze, ale jednak rynku smatrfonow raczej nie opanowaly, szczegolnie w EU czy USA...

Ale pamiętasz kto jeszcze 5 lat temu był globalnym liderem w sprzedaży smartfonów? Otóż był to właśnie chiński Huawei który produkował jedne z najlepszych słuchawek na świecie. Co się działo dalej to chyba wszyscy wiedzą. 

Napisano
28 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Ale pamiętasz kto jeszcze 5 lat temu był globalnym liderem w sprzedaży smartfonów? Otóż był to właśnie chiński Huawei który produkował jedne z najlepszych słuchawek na świecie. Co się działo dalej to chyba wszyscy wiedzą. 

Nie mialem nigdy telefonu tego producenta, wiem tylko ze bylo jakies zamieszanie i stracily dostep do uslug google.

Nawet jesli, to zakladam ze ludzie doszli do takich wnioskow na bazie wlasnych doswiadczen a nie materialow z internetu czy folderow reklamowych.

A jesli chodzi o chinskie auta, to mamy glownie wysyp platnych trolli i "pozytecznych idiotow" co robia chinczykom reklame za friko, mimo ze takim autem nawet nie jechali. Mnie chinskie auta na chwile obecna nie interesuja, co bedzie za 5-10 lat nie ma sensu sie teraz zastanawiac.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Nie mialem nigdy telefonu tego producenta, wiem tylko ze bylo jakies zamieszanie i stracily dostep do uslug google.

Nawet jesli, to zakladam ze ludzie doszli do takich wnioskow na bazie wlasnych doswiadczen a nie materialow z internetu czy folderow reklamowych.

A jesli chodzi o chinskie auta, to mamy glownie wysyp platnych trolli i "pozytecznych idiotow" co robia chinczykom reklame za friko, mimo ze takim autem nawet nie jechali. Mnie chinskie auta na chwile obecna nie interesuja, co bedzie za 5-10 lat nie ma sensu sie teraz zastanawiac.

Nie ma co tu się zaklinać... przykład z ostatniego "Motoru" 

Test pandy (hybryda) a później 3 hybrydowych chińczyków

image.png.317b0170462352558fa0c286159e6a61.png

Panda nawet spalaniem nie może wygrać. Cena najmniejsza ale nie na tyle żeby się nie zastanowić poważnie nad Chery albo MG. Chińczyki ideałami nie są ale takiej pandzie do perfekcji też daleko. Ktoś kto trzaska koło 10-15kkm rocznie to raczej na chinka wielce narzekać nie będzie.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Auta to trochę inny próg wejścia, telefon za 2tys w najgorszym wypadku wywalisz i kupisz inny ;)

Z tego co widzę po znajomych, to ludzie mniej zamożni używają jednak w większości chińczyków :hmm:

Ci bogatsi to może tak 30-40% ma iPhone, Pixel'a to chyba nikt nie ma 

Ja sam mam już 3go chińczyka, a parametrów to patrzę głównie na baterie, obecna Moto do 3dni potrafi wytrzymać, przy oszczędnym używaniu, dwa dni gdy intensywnie, 2x droższy iPhone chyba tego nie potrafi :hmm:

Motorola to dziś takie MG ;)

Z autami będzie trudniej, bo czasem to kasa ciułana latami :hmm:

Więc ktoś, kto chce się pokazać przed sąsiadem (a takich w PL jest nadal sporo) kupi Audi, merca czy BMW (często używkę)

Po chińczyka pójdzie ktoś kto bierze w leasing (pytanie jak będą liczyć raty), albo ktoś kto kupuje "narzędzie" 

Czyli np klient Dacii :hmm:

A czas pokaże czy i w jakiej skali Chińczycy zostaną w EU, na razie to ich się tyle namnożyło, że ciężko to ogarnąć :bzik:

Taka ciekawostka, znajomy jeździ dieslem, od nowego roku nie wjedzie nim do Krakowa, bo wchodzi SCT

Poważnie zastanawia się nad chińczykiem 

Dla niego auto to narzędzie do przemieszczania, obecnie jeździ tanią marką z EU

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Wiesz, BYD tez jest globalnym liderem sprzedazy EV (BEV i PHEV) ale 90% sprzedazy ma na rynku chinskim :) 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
45 minut temu, Koonrad napisał(a):

Taka ciekawostka, znajomy jeździ dieslem, od nowego roku nie wjedzie nim do Krakowa, bo wchodzi SCT

Ten jego diesel to który rocznik?

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Ale pamiętasz kto jeszcze 5 lat temu był globalnym liderem w sprzedaży smartfonów?

Samsung? :) 

icd-2020.jpg

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Mnie chinskie auta na chwile obecna nie interesuja, co bedzie za 5-10 lat nie ma sensu sie teraz zastanawiac.

Ostatnio ci co urwali kierownicę w Omodzie testowali dostęp do części zamiennych. I wyszło że póki co nie jest dobrze. Nie chcę mi się streszczać, polecam obejrzeć.

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał(a):

Ten jego diesel to który rocznik?

Pewnie 1.9 TDi ;] 

Wracałem ostatnio Nowohucką. Na 10 kopcących aut wszystkie miały rejestracje z podkrakowskich wsi. Może jednak te SKP w Krk działają dobrze.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Ostatnio ci co urwali kierownicę w Omodzie testowali dostęp do części zamiennych. I wyszło że póki co nie jest dobrze. Nie chcę mi się streszczać, polecam obejrzeć.

Poprawia się. Poza tym... która hurtownia pierwsza ogarnie części zamienne to będzie wygrana

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Poprawia się. Poza tym... która hurtownia pierwsza ogarnie części zamienne to będzie wygrana

Jeżeli ktoś to ogarnie to tak, pytanie czy Chińczycy wypuszczą to ze swoich rąk?

Tam problem polegał na tym, że żadne ASO w całej PL nie potrafiło podać ani ceny ani terminu dostępności części.

Po wmieszaniu importera dla TV zrobili chyba wyjątek i wysłali części samolotem, bo wszystko znalazło się w 3 tygodnie.

Za dość typowe części zapłać fakturę proforma (tu ceny akurat musieli znać) a części przypłyną kiedy przypłyną.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
27 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Jeżeli ktoś to ogarnie to tak, pytanie czy Chińczycy wypuszczą to ze swoich rąk?

czekaj jak to było... jakiś join venture trzeba zrobić z chińczykami w EU i będzie ok ;] 

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Tam problem polegał na tym, że żadne ASO w całej PL nie potrafiło podać ani ceny ani terminu dostępności części.

Dokładnie. Pieprzenie że w każdej marce jest tak samo jest zwykłym pieprzeniem. Do Skody było wszystko w tydzień. Czesem zdarzy się problem z dostępnością jakiejś części, którą dystrybutor musi ściągnąć z oficjalnej dystrybucji. Bo z nieoficjalnej jest na drugi dzień. A tu nie ma. Z żadnej. I dopóki to się nie zmieni to kupno Chińczyka jest ogromnym ryzykiem.

Napisano
21 godzin temu, Koonrad napisał(a):

RAV4 po 3ech zimach w PL, 130-140kkm przebiegu, nigdy nie garażowane 

Zero rdzy na budzie, ślady korozji pojawiały się na elementach zawieszenia, jakiś śrubach 

IMG_20250324_141557.jpg

IMG_20250324_141013.jpg

Auto jeździło po budowach, nie raz przetarłem spodem 

W wątku i RAV4 wrzucałem zdjęcia 

Więc pokaż może ta zgniłą Toyotę po dwóch latach :hmm:

mówisz zero rdzy - dobrze się przyjrzyj -ja już na Twoim foto widzę fajne kwiatki - zaznaczyłem  - pokazujesz tylko co widać i gdzie się płucze oki- pościągaj osłony - oj wtedy możesz się zdziwić - moje 8 letnie stelvio czy  Ypsilon żony z 2013 r. oba z nalotem 150 tkm wyglądają od dołu jak nowe - nawet na elementach zawieszenia - chcesz wrzucę foty ale nie wątek o tym.

ale jak chcesz zgniła toyotę - postaram się o foty rocznego Yarisa GR takiego "bez rdzy"

tu nie chodzi o to że wypadasz a ulice po 2 latach bo nawet 126p tak nie gniło ale że masz wykwity - które jak widać są u Ciebie pokazujące na konieczność sporej ingerencji i konserwacji.

IMG_20250324_141557.jpg.bea6a27a6f8425d97784e75155d9491b.jpg

Edytowane przez Dareek