Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła LED - rozsądny postęp technologiczny czy nieopłacalny bajer?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnośnie technologii LED, która jest stosowana na coraz szerszą skalę już nawet w najbiedniejszych wersjach modeli.

Nigdy nie miałem do czynienia z autami wyposażonymi w lampy LEDowe (pomijam tu światła do jazdy dziennej), tylko z klasycznymi żarówkami / halogenami. Zdaję sobie sprawę, że LEDy są wielokrotnie żywotniejsze od wolframowych odpowiedników, ale nic nie jest wieczne, poza tym może też ulec awarii. Jak wygląda tu kwestia wymiany zepsutego światła? Schemat jest podobnie tani i prosty jak w standardowych żarówkach, tzn. kupujesz za kilkanaście zł nowe świecidło w pierwszym lepszym sklepie, wymieniasz we własnym zakresie i sprawa zamknięta czy trzeba szykować się na gruby wydatek - kupować całą lampę i do tego robić to jeszcze w serwisie / warsztacie?

Napisano
  • Popularny post

Będzie reklama naprawy LEDów?

Napisano
16 minut temu, ghost2255 napisał(a):

albo chińskich zamienników :phi:

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Wyobraź sobie, że przymierzam się do zakupu auta i wcześniej chcę dowiedzieć się czegoś na temat zagadnienia, które mnie interesuje. Rozumiem, że nowy użytkownik nie może napisać nic, bo zostanie posądzony o bycie reklamowym botem?

Napisano
4 minuty temu, confused12 napisał(a):

Wyobraź sobie, że przymierzam się do zakupu auta i wcześniej chcę dowiedzieć się czegoś na temat zagadnienia, które mnie interesuje. Rozumiem, że nowy użytkownik nie może napisać nic, bo zostanie posądzony o bycie reklamowym botem?

Masz bardzo książkowy styl pisania, stąd wątpliwości innych użytkowników forum.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Masz bardzo książkowy styl pisania, stąd wątpliwości innych użytkowników forum.

To jakbym napisał elo mordy te ledy to spoko czy przehajpowane to byłoby ok? Możesz edytować pierwszy post, może więcej ludzi zrozumie o co w nim chodzi.

Napisano
  • Popularny post
1 minutę temu, confused12 napisał(a):

To jakbym napisał elo mordy te ledy to spoko czy przehajpowane to byłoby ok? Możesz edytować pierwszy post, może więcej ludzi zrozumie o co w nim chodzi.

W czym problem, jeśli chodzi o te ledy?

Ja bym nie kupił auta z gorszymi światłami.

No i nie martwiłbym się na zapas. Bo życie zaskakuje nie z tej strony, z której się spodziewamy.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy problem. Przymierzam się do kupna nowego auta i na razie obczajam różne tematy. W przypadku świateł chcę wiedzieć, czy warto iść w LEDy czy może zawęzić wyszukiwanie do wersji ze zwykłymi żarówkami. Tylko tyle i aż tyle. Jedyne powtarzające się info jakie znalazłem w necie to to, że jak padnie jeden moduł to trzeba wymieniać całą lampę, więc dla mnie to jest co najmniej głupie.

Napisano
24 minuty temu, confused12 napisał(a):

Oj, nie spodoba Ci sie tu 😄

Sprawdzałeś coś we własnym zakresie? Wygląda, że sporo wiesz, znasz budowę, materiały, tylko brakuje Ci cen? 

Napisano
  • Autor

Bardziej chodziło o potwierdzenie albo wyprowadzenie mnie z błędu, bo jeśli faktycznie trzeba wymieniać całe reflektory, to ciężko mi zrozumieć fenomen ledów.

Napisano

Światła LEDowe są naprawdę dobre użytkowo.

Jak ostatnio zakupiłem zonie Yaris Cross w wersji bieda z halogenami, to włożenie do nich chińskich Ledow za 80 zł, z aktywnym chłodzeniem spowodowało kilkukrotny wzrost komfortu jazdy w nocy.

Nawet w Espace 4, wymiana palników xenonowych na LEDy dała zauwazalny wzrost jasności.

Już drugi przegląd przeszedł na tych lampach.

Dopłacanie do halogenow więcej niż 100 zł do LEDów uważam za bezsensowne.

Edytowane przez maras77

Napisano
13 minut temu, confused12 napisał(a):

Bardziej chodziło o potwierdzenie albo wyprowadzenie mnie z błędu, bo jeśli faktycznie trzeba wymieniać całe reflektory, to ciężko mi zrozumieć fenomen ledów.

Tutaj wszyscy jeżdżą najnowszymi furami za pierdyliard monet i sprzedają swoje auta zanim padnie którakolwiek z lamp. :phi:

ZTCW wiesz już, że nie wymienisz w lampie samego źródła światła samodzielnie (w razie awarii), więc chyba sam musisz ten dylemat sobie rozstrzygnąć. 

Podpowiem, że jak zdechnie dzienny led to problem pozostaje (chyba) ten sam. 

Aha. I gdzieś tutaj przeczytałem, jeśli LED to tylko matrycowy. Zwykły LED to syf. :cfaniak2:

I jeszcze pamiętaj, że kiedyś będziesz chciał sprzedać auto - więc pomyśl czy łatwiej będzie z lampami full LED czy z halogenem. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
31 minut temu, ochkarol napisał(a):

DRL się już od dawna naprawia.

Napisano

Ale chyba te zintegrowane z lampami deko trudniej? Czyli drożej. 

Napisano
2 godziny temu, confused12 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie technologii LED, która jest stosowana na coraz szerszą skalę już nawet w najbiedniejszych wersjach modeli.

Nigdy nie miałem do czynienia z autami wyposażonymi w lampy LEDowe (pomijam tu światła do jazdy dziennej), tylko z klasycznymi żarówkami / halogenami. Zdaję sobie sprawę, że LEDy są wielokrotnie żywotniejsze od wolframowych odpowiedników, ale nic nie jest wieczne, poza tym może też ulec awarii. Jak wygląda tu kwestia wymiany zepsutego światła? Schemat jest podobnie tani i prosty jak w standardowych żarówkach, tzn. kupujesz za kilkanaście zł nowe świecidło w pierwszym lepszym sklepie, wymieniasz we własnym zakresie i sprawa zamknięta czy trzeba szykować się na gruby wydatek - kupować całą lampę i do tego robić to jeszcze w serwisie / warsztacie?

Niestety obstawiałbym raczej wymianę w warsztacie...* I to pewnie w zależności od marki w granicach pomiędzy 3000  a 6000zl za reflektor(tak wiem do dustera kosztuje 2700)

Osobną sprawą jest jak wytrzymałe są światła i tego chyba nikt nie powie w nowym modelu... A i w modelach znanych często zależy od tego co się w tym konkretnym przypadku człowiekowi trafi:

W swifcie światła do jazdy dziennej ledowe nie przeżyły 55000 km

W volvo mam nakręcone 175000 km i światła ledowe do jazdy dziennej działają bez zarzutu

* oczywiście jak to się z miarę kumaty i mu się chce to wiele rzeczy można zrobić samemu

Napisano
35 minut temu, ochkarol napisał(a):

Aha. I gdzieś tutaj przeczytałem, jeśli LED to tylko matrycowy. Zwykły LED to syf.

No nie wiem czy od razu syf... Ale matrycowy na pewno lepszy...

Ale korzystając z wątku to powiem czego się dowiedziałem w lexusie o matrycowości reflektorów.... Więc uwaga reflektory matrycowe w lexusie składają się z czterech części w każdym reflektorze.... Czyli to nie tak jak ileś lat temu bmw chwaliło się że ma kilkanaście czy 30 niezależnych źródełek światła... I nie tak jak mercedes który twierdzi że ma ich kilkaset tysięcy... Lexus ma 4(to znaczy8 ) - nie twierdzę że matrycowe światła lexusa świecą źle/ani nie twierdzę że świecą dobrze - tylko jakoś ta liczba punktów świetlnych do mnie słabo przemawia

Napisano
18 minut temu, delco napisał(a):

No nie wiem czy od razu syf... 

Taki żarcik z mojej strony to był :smirk:

Zapomniałem emotki dodać. 

Wiadomo, że matrycowy lepszy. :ok:

Napisano
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Taki żarcik z mojej strony to był 

Fabryczne ledowe reflektory w yarisie świecą zauważalnie gorzej niż ksenony w volvo/stelvio

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Aha. I gdzieś tutaj przeczytałem, jeśli LED to tylko matrycowy. Zwykły LED to syf. :cfaniak2:

Mam ledy, w poprzednim ksenon na soczewce (po retroficie z ksenonu zwierciadłowego) i pierwsza jazda w nocy była troche rozczarowująca. Teraz juz sie przyzwyczaiłem. Mam wrazenie, ze w deszczu jest gorzej. 

Ale jak wiadomo, najlepszy jest reflektor z żuka ;) 

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Ale chyba te zintegrowane z lampami deko trudniej? Czyli drożej. 

Drożej, bo trzeba rozkleić dużą lampę. Reszta normalnie.

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Tutaj wszyscy jeżdżą najnowszymi furami za pierdyliard monet i sprzedają swoje auta zanim padnie którakolwiek z lamp. :phi:

ZTCW wiesz już, że nie wymienisz w lampie samego źródła światła samodzielnie (w razie awarii), więc chyba sam musisz ten dylemat sobie rozstrzygnąć. 

I jeszcze pamiętaj, że kiedyś będziesz chciał sprzedać auto - więc pomyśl czy łatwiej będzie z lampami full LED czy z halogenem. 

W tej chwili to juz ciezko bedzie znalezc nowe auto z zarowkami halogenowymi...

Moze jakies biedawersje, podstawowych modeli i to pewnie nie we wszystkich markach.

IMHO szkoda sobie tym glowe zawracac, juz teraz da sie z powodzeniem LEDy naprawiac.

Za chwile takich punktow naprawy bedzie pewnie pelno, bo i samochodw z LEDami przybywa.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W tej chwili to juz ciezko bedzie znalezc nowe auto z zarowkami halogenowymi...

Moze jakies biedawersje, podstawowych modeli i to pewnie nie we wszystkich markach.

Coś mi się kojarzy Corolla z halogenem... :hmm:

3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

IMHO szkoda sobie tym glowe zawracac, juz teraz da sie z powodzeniem LEDy naprawiac.

Za chwile takich punktow naprawy bedzie pewnie pelno, bo i samochodw z LEDami przybywa.

To fakt, że technologia napraw spowszednieje i stanieje. 

Cza czekać... 

Napisano
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Cza czekać... 

Juz teraz to nie sa  jakies duze pieniadze, za naprawe dziennych w CX-5 wolali 400-500PLN/szt.

A tez wymagalo rozklejania lampy i wymiany wszystich LEDow.

Napisano

@Maciej__ Całkiem znośne pieniądze. Ciekawe jak z naprawą matrycowych. :hmm:

Napisano

W ledach istotne jest dobre chłodzenie diod. Fabryczne ledy mają duży radiator. A retrofity aby sensownie świecić musza mieć wiatraczek. Bez wiatraczka swieca niewiele lepiej, niż halogen.

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

@Maciej__ Całkiem znośne pieniądze. Ciekawe jak z naprawą matrycowych. :hmm:

Pewnie zalezy co padnie, ale tutaj spodziewalbym sie duzo wyzszych kwot.

Szczegolnie, ze takie swiatla moga wymagac dodatkowego kodowania/kalibracji.

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

Fabryczne ledowe reflektory w yarisie świecą zauważalnie gorzej niż ksenony w volvo/stelvio

Ale masz spryskiwacze? Jeśli nie to masz słabsze led-y.

Napisano
23 minuty temu, stig napisał(a):

Ale masz spryskiwacze? Jeśli nie to masz słabsze led-y.

Nie nie mam spryskiwaczy, tak się domyśliłem że jest to taka oszczędnościowa wersja - tak jak były kiedyś ksenony w wersji bez spryskiwaczy i układu poziomującego. Ksenony ze spryskiwaczami są dużo lepsze.

Choć choć te ledy w yarisie chyba nadal świecą lepiej niż żarówka h4

Tak wiem nie mam lamp od żuka więc to dlatego tak źle jest. - no bo gdybym miał lampy od żuka byłoby zupełnie inaczej

Edytowane przez delco

Napisano

Do pewnej mocy światła ponoć nie są wymagane spryskiwacze i poziomowanie. 

To gdzieś wyczytałem a propos ksenonów. Pewnie przy LED jest podobnie. 

Napisano
8 godzin temu, confused12 napisał:

Nigdy nie miałem do czynienia z autami wyposażonymi w lampy LEDowe (pomijam tu światła do jazdy dziennej), tylko z klasycznymi żarówkami / halogenami.

Nie wypowiem się o całej motoryzacji świata ale - z mojego doświadczenia - różnica między ledami a ksenonami jest taka jak między ksenonami a zwykłymi żarówkami.

To nie są drobne różnice tylko kamienie milowe, a mało jest rzeczy tak istotnych i wpływająych na komfort użytkowania w samochodzie jak oświetlenie drogi.

Zmiana zwykłych żarówek na ledy to tak jak zmiana Nokii 3210 na iPhone 16 Pro, z pominięciem wszystkiego co było pomiędzy.

8 godzin temu, confused12 napisał:

nic nie jest wieczne, poza tym może też ulec awarii. Jak wygląda tu kwestia wymiany zepsutego światła?

Nie ma nic gorszego niż bać się strachu :) Nie zepsuje się. Jak się zepsuje to się będziesz zastanawiał.

Szybciej uszkodzisz lampę jak zahaczysz nią o słupek podczas parkownia niż padnie sama z siebie 🙈🙉🙊

Napisano
9 godzin temu, confused12 napisał(a):

Naprawa prostych ledow typu dzienne lub tylne klosze to koszt około 600-1200 zł. 

Napisano
12 godzin temu, confused12 napisał(a):

Rozumiem, że nowy użytkownik nie może napisać nic, bo zostanie posądzony o bycie reklamowym botem?

Ostatnio mieliśmy wysyp takich botów.

Pierwsza moja myśl w trakcie lektury [Twojego(?)] posta: bot.

Nadal tak myślę :skromny:,

ale się wypowiem.:phi:

Z LED zrezygnowałbym tylko jeżeli dopłata byłaby kosmiczna a ja jeździłbym po zmroku baaardzo sporadycznie lub tylko po oświetlonym mieście. Takie warunki trudno spełnić. :phi:

Napisano
13 godzin temu, confused12 napisał(a):

Po zwykłych żarówkach H4, H1, H7 soczewka i lustro miałem xenony na lustrze i w soczewce, w tym roku kupiłem T-crossa z matrixami. Jest przepaść jeśli chodzi o świecenie w nocy. W funkcji automatycznych długich jest w tym budżecie dzień w nocy. Obecnie wróciłem do starszego pojazdu na xenonach i soczewce - okład świecenia zdrowy, ale do osiągów LED Matrix podstawowych mi brakuje, dużo brakuje. Co do ceny i atrakcyjności lamp, po deszczu płakał pojazd z błędem kierunkowskazu, dzienne/mijania i długie bez błędu. Co do kosztów, ja wziąłem wersję, która to miała w standardzie, a co do napraw, pierwszych 5 lat załatwia gwarancja, później zamienniki i serwisy niezależne pewnie. 

Napisano
10 godzin temu, delco napisał(a):

Choć choć te ledy w yarisie chyba nadal świecą lepiej niż żarówka h4

Oczywiście, bo żarówka h9012 to tam w ogóle nie swieci. Jedzie się jak na swieczkach.

Napisano

Ja dodam od siebie , że kupując nowe auto zawsze wybiorę te z ledami.

Raz że nowe więc raczej gwarancja jakby coś.

Dwa że ładniejsze.

Trzy lepiej świecą.

Trwałość lepsza , chyba że wadliwe.

Miałem mito i tam w tylnych pozycjach i stopach ledy ,po 13 latach świeciły jak nowe ,bez spalonych ledów.

jestem troszkę zboczony że sie tak wyrażę na punkcie ekranów lcd i świateł ledowych.

Edytowane przez damianX

Napisano

Jak dla mnie to żarówka halogenowa jest szczytem techniki świetlnej w motoryzacji. Wszystko to co powyżej jest beznadziejne i problematyczne.

Beznadziejne, bo emituje białe, intensywne światło, które nie sprawdza się podczas nocnej jazdy przy deszczu i choćby nie wiem jak były ustawione to zwyczajnie oślepiają.

Do tego reflektory LED nie topią lodu i śniegu i żeby naprawić nieświecacą lampę to trzeba kupić całą nową, a często nawet dwie lampy, bo z racji zużycia mogą potem różnie świecić.

Napisano
2 minuty temu, fred77 napisał(a):

Jak dla mnie to żarówka halogenowa jest szczytem techniki świetlnej w motoryzacji

Jak dla Ciebie dyskutowanie ze sobą samym z trzech nicków jest szczytem techniki, więc może pozostań przy tym, a oświetlenie zostaw profesjonalistom. Serio, skoro żarówki były tak dobre, to czemu jednak już się ich nie używa? Tylko nie pierdziel o spisku producentów, nie udawaj głupszego niż jesteś.

Napisano
9 minut temu, fred77 napisał(a):

Jak dla mnie to żarówka halogenowa jest szczytem techniki świetlnej w motoryzacji. Wszystko to co powyżej jest beznadziejne i problematyczne.

Tak, fred. Wszyscy wiemy że lampa od żuka wyznacza standardy w oświetleniu samochodowym.

A Octavia I jest najlepszym z aut. A ludzie się na ulicy za nią oglądają, taki rarytas.

Potem już tylko równia pochyła.

Jednak jest coś takiego, jak przyrządy pomiarowe. I one np. mogą się z tobą nie zgadzać pokazując lepsze wyniki dla źródeł światła innych, niż żukowe lampy.

Podsumowując-masz rację. Cyt. "Jak dla mnie to żarówka halogenowa jest szczytem techniki świetlnej w motoryzacji".

Dla Ciebie tak. Dla reszty świata nie.

Kto się myli?

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Beznadziejne, bo emituje białe, intensywne światło, które nie sprawdza się podczas nocnej jazdy przy deszczu i choćby nie wiem jak były ustawione to zwyczajnie oślepiają.

Do tego reflektory LED nie topią lodu i śniegu i żeby naprawić nieświecacą lampę to trzeba kupić całą nową, a często nawet dwie lampy, bo z racji zużycia mogą potem różnie świecić.

Mialem kilka motocykli/skuterow z ledowym reflektorem-to byly jedyne jednoslady  ktorymi nie balem sie jechac w nocy.Wiec chyba jednak jakis postep jest.

Napisano
Nie wiem czy problem. Przymierzam się do kupna nowego auta i na razie obczajam różne tematy. W przypadku świateł chcę wiedzieć, czy warto iść w LEDy czy może zawęzić wyszukiwanie do wersji ze zwykłymi żarówkami. Tylko tyle i aż tyle. Jedyne powtarzające się info jakie znalazłem w necie to to, że jak padnie jeden moduł to trzeba wymieniać całą lampę, więc dla mnie to jest co najmniej głupie.
Led ofc
Mam 2 auta z led i nie chce już jezdzic na h7
I nie, nie trzeba wymieniać całej lampy. Są już podróbki modułów a lampę można rozkleić
Napisano
8 godzin temu, wlad napisał(a):

Mialem kilka motocykli/skuterow z ledowym reflektorem-to byly jedyne jednoslady  ktorymi nie balem sie jechac w nocy.Wiec chyba jednak jakis postep jest.

Nie przesadzaj. No chyba, że świateł wcześniej nie włączałeś.

Kierowca, owszem, widzi fajnie, ale inni są oślepiani, bo światło LED jest bardzo intensywne, mocne i białe, co nocą daje duży kontrast.

Napisano

Led ledowi nie równy bo np nowy nissan juke ledami w nocy dupu nie urywa a juz nowy nissan Qashqai ma dużo mocniejsze świata od juke i do tego matryce i generalnie światła petarda.

Więc jesli ktoś miał doświadczenia z jednym autem na ledach i to byly te średnie ledy to nie było zachwytów.

Osobiście nawet te słabsze ledy w juke 2025 zjadaja halogeny kto twierdzi inaczej to nie jeździł na ledach tylko może wymienił halogeny na ledy z allegro.

Większość ledow z allegro sa gorsze jak te słabsze fabrycznie np nissan juke.

Edytowane przez vanice77

Napisano
13 godzin temu, wladmar napisał(a):

Jak dla Ciebie dyskutowanie ze sobą samym z trzech nicków jest szczytem techniki, więc może pozostań przy tym, a oświetlenie zostaw profesjonalistom. Serio, skoro żarówki były tak dobre, to czemu jednak już się ich nie używa? Tylko nie pierdziel o spisku producentów, nie udawaj głupszego niż jesteś.

Ktoś tu kiedyś wspominał o czymś takim jak "Paradoks Jevonsa".

Niby nowoczesność, niby najnowsza technika, a okazuje się, że generuje więcej ogólnych problemów i kosztów od rozwiązań, które jakością i efektywnością od lat pokazują, że są idealne.

Napisano
Godzinę temu, vanice77 napisał(a):

Qashqai ma dużo mocniejsze świata od juke i do tego matryce i generalnie światła petarda.

Dla tego kto prowadzi ten samochód może tak.

Ale dla innych jest to uciążliwe, bo oślepia.

I to nie jest kwestia ustawienia świateł ale efektu olśnienia.

Napisano

Ledy opłacają się producentowi, warsztatom, ubezpieczalniom, że względu na marzę i brak zamienników.

W produkcji zapewne kosztują niewiele drożej, a marża o rząd wielkości wyższa.

Analogicznie jest z zastąpieniem r134a r1234syf. Na r134 za mała marża.

Napisano
15 godzin temu, fred77 napisał(a):

Prowadziłeś kiedyś auto wyposażone w reflektory Led? 

Napisano
1 godzinę temu, stig napisał(a):

Jak za 15 lat zmieni Octavię I na IV to będzie piał z zachwytu jakie to LEDy są super i ludzie się oglądają na ulicy.

Napisano
27 minut temu, wladmar napisał(a):

Jak za 15 lat zmieni Octavię I na IV to będzie piał z zachwytu jakie to LEDy są super i ludzie się oglądają na ulicy.

Różnica jak pomiędzy Polonezem a Octavią. Tylko jeszcze trzeba się zdecydować na generację :phi:

Napisano
3 godziny temu, stig napisał(a):

Oczywiście i to nie jedno.

I jeszcze raz powtórzę, że dobry reflektor z żarówką halogenową jest o wiele lepszy.