Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawca bez OC- pytanko

Featured Replies

Napisano

Jeździ po okolicy małolat na motorku elektrycznym. W czwartek jechałem w korku i widzę we wstecznym że debil zostawia większą odległość i podjeżdża na jednym kole. Po drugim podjeździe zniknął mi i w bocznym widzę że yebnął na środku drogi. Zatrzymałem auto i wysiadłem, ale zdążył się pozbierać i poszedł w pizdu. I teraz moje pytanie- jak wpadł by mi na samochód to pozostaje mi tylko sąd, czy dostaje kasę z funduszu i oni się martwią? Pojazd bez rejestracji to pewnie i bez oc.

Napisano

Pewnie jak będzie policja, mandat za brak uprawnień i niezarejestrowany i nieubezpieczony pojazd  itd... to uda się z UFG. 

A potem regres.

Napisano
47 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Pewnie jak będzie policja, mandat za brak uprawnień

Jeśli typ ucieknie, to nie bardzo będzie jak na niego nałożyć te "daniny". 

No i nie wiem czy w takim przypadku będzie chciała policja przyjechać. 

Zapewne przydaje się nagranie z wideorejestratora samochodowego. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
2 godziny temu, Bartolomeo napisał(a):

Jeździ po okolicy małolat na motorku elektrycznym. W czwartek jechałem w korku i widzę we wstecznym że debil zostawia większą odległość i podjeżdża na jednym kole. Po drugim podjeździe zniknął mi i w bocznym widzę że yebnął na środku drogi. Zatrzymałem auto i wysiadłem, ale zdążył się pozbierać i poszedł w pizdu. I teraz moje pytanie- jak wpadł by mi na samochód to pozostaje mi tylko sąd, czy dostaje kasę z funduszu i oni się martwią? Pojazd bez rejestracji to pewnie i bez oc.

Dokładnie tak, UFG wypłaci Ci odszkodowanie.

Napisano

Najlepiej mieć pełne AC. Likwidujesz że swojego ubezpieczenia a potem ewentualny regres.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Jeśli typ ucieknie, to nie bardzo będzie jak na niego nałożyć te "daniny". 

No i nie wiem czy w takim przypadku będzie chciała policja przyjechać. 

Zapewne przydaje się nagranie z wideorejestratora samochodowego. 

Moj siostrzeniec mial taki przypadek-tylko jego potracil kolo na motorze i zwial.

Opisywalem to zreszta chyba kiedys.

Siostrzeniec dostal odszkodowanie od UFG po prawie 10 latach przepychanek w sadzie.:sciana:

Ale w jego przypadku warto bylo-za odszkodowanie splacil pozostaly kredyt na dom.

Napisano
3 godziny temu, Cinek napisał(a):

Pod warunkiem, że ten wynalazek elektryczny podlegal pod obowiązek ubezpieczenia OC. 

W przeciwnym razie to dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Pod warunkiem, że ten wynalazek elektryczny podlegal pod obowiązek ubezpieczenia OC. 

W przeciwnym razie to dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej. 

Dokładnie. Jak jest to rower (nie ma obowiązku OC), to UFG spuści na drzewo. Jak motorower czy motocykl to już tak.

Z tym regresem też to nie jest takie proste i łatwe, zależy od TU, czy współpracują ze sobą.

Napisano

Dokładnie. Jak jest to rower (nie ma obowiązku OC), to UFG spuści na drzewo. Jak motorower czy motocykl to już tak.
Z tym regresem też to nie jest takie proste i łatwe, zależy od TU, czy współpracują ze sobą.

Nie wiem czy coś się zmieniło czy tak jest od zawsze ale obecnie rower elektryczny jak ma manetkę „gazu” to policja traktuje jak motorower
Czyli musi mieć rejestrację i OC

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, Cinek napisał(a):

Nie wypłaci. Tak samo jak ktoś po pijaku skopie samochód, wybije szybę, spadnie drzewo, chudy byk wyrucha auto itp... i nie ma OC, to zostaje tylko sąd. 

Napisano
59 minut temu, WaWeR napisał(a):

Nie wiem czy coś się zmieniło czy tak jest od zawsze ale obecnie rower elektryczny jak ma manetkę „gazu” to policja traktuje jak motorower
Czyli musi mieć rejestrację i OC

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pytanie jak to wygląda w praktyce. Załóżmy, że nieletni na elektrycznym rowerze (niezarejestrowanym oczywiście) powoduje szkodę.  Podejrzewam, że po poinformowaniu UFG, że ktoś na jakimś sprzęcie, przypominającym motorower, ale bez tablic rejestracyjnych spowodował szkodę i chcę od UFG dostać kasę, przyjdzie, delikatnie mówiąc, odpowiedź odmowna. 

Napisano
2 godziny temu, amazaque napisał(a):

chudy byk wyrucha auto

Może trochę nie w temacie, ale konie jakiś rok temu pogryzły kumplowi mazdę z 2022 roku. Kilka elementów do lakierowania.

Napisano
8 godzin temu, Tilok napisał(a):

Może trochę nie w temacie, ale konie jakiś rok temu pogryzły kumplowi mazdę z 2022 roku. Kilka elementów do lakierowania.

I co na to UFG? ;]

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał(a):

I co na to UFG? ;]

No niestety, konie nie podlegają pod OC, więc nawet nie zgłaszał ;l

Napisano
2 godziny temu, Tilok napisał(a):

U nas dzikich koni raczej nie ma.

To były jego konie, rodziny, obcego i na czyim terenie to się stało?

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

U nas dzikich koni raczej nie ma.

To były jego konie, rodziny, obcego i na czyim terenie to się stało?

Pojechał na grzyby i postawił na łące. Przypuszczalnie była to prywatna łąka. Nie wnikał, naprawił we własnym zakresie.

IMG-20241006-WA0000.jpg

IMG-20241006-WA0001.jpg

IMG-20241006-WA0006.jpg

Napisano
15 godzin temu, wladmar napisał(a):

Pytanie jak to wygląda w praktyce. Załóżmy, że nieletni na elektrycznym rowerze (niezarejestrowanym oczywiście) powoduje szkodę.  Podejrzewam, że po poinformowaniu UFG, że ktoś na jakimś sprzęcie, przypominającym motorower, ale bez tablic rejestracyjnych spowodował szkodę i chcę od UFG dostać kasę, przyjdzie, delikatnie mówiąc, odpowiedź odmowna. 

W praktyce musisz go na glebę powalić, ściągnąć kominiarkę (bo większość takich ujeżdżaczy "rowerów" elektrycznych wie, że jadą na nielegalu i mają kominiarki) i przytrzymać do przyjazdu policji. Jak nie, to spierniczy i szukaj wiatru w polu.

Napisano
W dniu 27.09.2025 o 17:43, wladmar napisał(a):

Do regresu nie jest potrzebna żadna wspólpraca. 

Napisano
10 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Do regresu nie jest potrzebna żadna wspólpraca. 

Oczywiście że jest. TU gdzie masz AC zrobi szkodę z AC, ale niekoniecznie będzie chciało zwracać się o jakikolwiek regres i po prostu naprawisz ze swojego AC. Jest lista współpracujących TU i jest ich stosunkowo mało. Kiedyś chciałem tak zrobić i TU (Allianz) stwierdziło, że TU sprawcy (Samopomoc) nie jest na liście i nie ma szans na regres. 

Cytat

Przy likwidacji szkody z polisy AC z regresem do sprawcy szkody, poszkodowany musi pamiętać, że ubezpieczyciel nie ma obowiązku wykonywać regresu do sprawcy szkody. W momencie wypłaty odszkodowania z polisy AC ubezpieczyciel przejmuje prawo do roszczenia o odszkodowanie od sprawcy szkody. Natomiast decyzja czy z tego prawa skorzysta należy tylko i wyłącznie do ubezpieczyciela. P

https://www.stbu.pl/likwidacja-szkody-z-polisy-ac-z-regresem-czy-oc-ppm-sprawcy-szkody

Napisano
4 godziny temu, wladmar napisał(a):

Oczywiście że jest. TU gdzie masz AC zrobi szkodę z AC, ale niekoniecznie będzie chciało zwracać się o jakikolwiek regres i po prostu naprawisz ze swojego AC

Hmm, zastanówmy się - składka wynosi x PLN a kwota odszkodowania wynosi >x PLN, i to nawet kilkukrotnie więcej niż x. Tak, dla mnie teoria że TU nie będzie chciało robić regresu brzmi naprawdę przekonująco...

Napisano
10 godzin temu, Tilok napisał(a):

Pojechał na grzyby i postawił na łące. Przypuszczalnie była to prywatna łąka. Nie wnikał, naprawił we własnym zakresie.

Jak kupowałem swoje auto na aukcji to miało lakierowane kilka elementów. Widziałem dokumentację od wynajmującego, który zgłosił szkodę że auto zostało porysowane przez owce, gdy było zaparkowane podczas pobytu w jakiejś agrotustyce.

Napisano
32 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Hmm, zastanówmy się - składka wynosi x PLN a kwota odszkodowania wynosi >x PLN, i to nawet kilkukrotnie więcej niż x. Tak, dla mnie teoria że TU nie będzie chciało robić regresu brzmi naprawdę przekonująco...

Koszty uzyskania odszkodowania od innego TU (często jakiegoś egzotycznego z Litwy czy innej Rumunii) mogą łatwo przekroczyć tę kwotę odszkodowania. Zapewniam, że kilkanaście godzin pracy prawników + innych pracowników mogą kosztować dużo, bardzo dużo. Na dodatek w ten sposób zabezpieczają się przed roszczeniami ze strony tych dziwnych TU, kto ich tam wie jak wyceniają szkody, a znowuż prawnicy, sądy... Nikt nie będzie się w to bawił w przypadku właśnie takich szemranych TU. Jest lista największych TU współpracujących ze sobą w zakresie regresów i tyle. Może jeżeli odszkodowanie wynosi kilkaset tysięcy będą się bawić w to, ale przy kwotach rzędu kilku tysięcy? No bez jaj. 

Napisano
14 minut temu, wladmar napisał(a):

Koszty uzyskania odszkodowania od innego TU (często jakiegoś egzotycznego z Litwy czy innej Rumunii) mogą łatwo przekroczyć tę kwotę odszkodowania. Zapewniam, że kilkanaście godzin pracy prawników + innych pracowników mogą kosztować dużo, bardzo dużo.

Przecież Ci mityczni prawnicy i inni pracownicy już i tak są na payroll.

15 minut temu, wladmar napisał(a):

. Na dodatek w ten sposób zabezpieczają się przed roszczeniami ze strony tych dziwnych TU, kto ich tam wie jak wyceniają szkody, a znowuż prawnicy, sądy... Nikt nie będzie się w to bawił w przypadku właśnie takich szemranych TU.

Czyli chcesz powiedzieć że umowa pomiędzy TU jest ważniejsza niż prawo cywilne i do tego wszyscy respektują wspomnianą umowę?? No bez jaj

16 minut temu, wladmar napisał(a):

Jest lista największych TU współpracujących ze sobą w zakresie regresów i tyle.

Ty chyba mylisz cały czas bezpośrednią likwidację szkody BLS z regresem.

Mój kolega kilkanaście lat temu wyjechał rowerem wyjechał na przejściu dla pieszych przed auto i zarysował w nim zderzak. Była policja, spisała uczestników i rok później kolega miał pismo w sprawie pokrycia kosztów naprawy z AC właściciela auta.

Napisano
12 godzin temu, wladmar napisał(a):

Oczywiście że jest. TU gdzie masz AC zrobi szkodę z AC, ale niekoniecznie będzie chciało zwracać się o jakikolwiek regres i po prostu naprawisz ze swojego AC. Jest lista współpracujących TU i jest ich stosunkowo mało. Kiedyś chciałem tak zrobić i TU (Allianz) stwierdziło, że TU sprawcy (Samopomoc) nie jest na liście i nie ma 

Regres to nie współpraca tylko wystąpienie o zwrot wypłaconego odszkodowania do sprawcy lub jego TU. Jeśli jest interes to TU to zrobi i tyle. Jeśli są duże pieniądze to i sprawę sądową założy. Więc nie współpraca a czysta kalkulacja czy uda się wyrwać drugiej stronie te pieniądze.

Napisano
W dniu 27.09.2025 o 11:32, Cinek napisał(a):

Jak masz AC, to UFG nic wypłaci Ci odszkodowania. Będziesz musiał szkodę naprawić z własnego AC. A czy później twojej ubezpieczalni uda się  uzyskać regres od UFG to inna sprawa

Napisano
W dniu 28.09.2025 o 07:55, Tilok napisał(a):

Ale konie mają właściciela i jeżeli to jest rolnik to ma obowiązek posiadać OC Rolne, z którego można zlikwidować taka szkodę. 

Napisano
25 minut temu, JacWeg napisał(a):

Jak masz AC, to UFG nic wypłaci Ci odszkodowania. Będziesz musiał szkodę naprawić z własnego AC. A czy później twojej ubezpieczalni uda się  uzyskać regres od UFG to inna sprawa

Jeden niuans :

W takiej sytuacji nie będzie regresu z AC do UFG, tylko poszkodowany może dochodzić od UFG odszkodowanie za utracone zniżki za bezszkodową jazdę.

Napisano
5 minut temu, Piotrus napisał(a):

Jeden niuans :

W takiej sytuacji nie będzie regresu z AC do UFG, tylko poszkodowany może dochodzić od UFG odszkodowanie za utracone zniżki za bezszkodową jazdę.

Dokładnie tak.

UFG wypłaca odszkodowanie tylko tym, poszkodowanym, którzy nie mieli innego ubezpieczenia które pokryło by ich stratę.

Edytowane przez JacWeg

Napisano
W dniu 27.09.2025 o 09:02, Bartolomeo napisał(a):

A masz AC? Jak masz, to UFG nie wypłaca.

Napisano
21 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Ale konie mają właściciela i jeżeli to jest rolnik to ma obowiązek posiadać OC Rolne, z którego można zlikwidować taka szkodę. 

Tyle że, najprawdopodobniej stanął na prywatnej łące i nie chciał się drapać. Być może by coś ugrał, ale nie chciał.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

A masz AC? Jak masz, to UFG nie wypłaca.

AC brak

Napisano
W dniu 28.09.2025 o 07:55, Tilok napisał(a):

Trzeba było powiedzieć, ze konie były przyczepione do dyszla wozu i juz podlegaja pod obowiazek OC.

:ok:

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał(a):

Trzeba było powiedzieć, ze konie były przyczepione do dyszla wozu i juz podlegaja pod obowiazek OC.

:ok:

Mowic to sobie mozesz co chcesz, ale ta druga strona jeszcze musi to potwierdzic ;]

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mowic to sobie mozesz co chcesz, ale ta druga strona jeszcze musi to potwierdzic ;]

Konie wszystko potwierdzą ;)

Napisano
W dniu 27.09.2025 o 10:20, ghost2255 napisał(a):

Pewnie jak będzie policja, mandat za brak uprawnień i niezarejestrowany i nieubezpieczony pojazd  itd... to uda się z UFG. 

UFG zadziała ale jeżeli masz AC to naprawa będzie z Twojego AC i dopiero później ew regres od sprawcy. 

Jeżeli sprawca zbiegł i nie został ustalony przez policję to UFG też nie zadziała .

Napisano
W dniu 28.09.2025 o 19:12, wladmar napisał(a):

Oczywiście że jest. TU gdzie masz AC zrobi szkodę z AC, ale niekoniecznie będzie chciało zwracać się o jakikolwiek regres i po prostu naprawisz ze swojego AC. Jest lista współpracujących TU i jest ich stosunkowo mało. Kiedyś chciałem tak zrobić i TU (Allianz) stwierdziło, że TU sprawcy (Samopomoc) nie jest na liście i nie ma szans na regres. 

to jest coś zupełnie innego. Ty piszesz o BLS i tam faktycznie TU muszą przystąpić do systemu BLS - to jest dobrowolne.

Regres od sprawcy bez OC i UFG to jest zupełnie inna kwestia, regulowania ustawowo. Nie mam mowy o dobrej woli czy chęci ze strony TU.