Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto 50-75tys.zł rodzina 2+2 dylematy

Featured Replies

Napisano

Czesc.  Potrzebuję porady. Chcialbym zmienic auto. 
 Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2. Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 
Codziennie kilka przejazdów ,praca, przedszkole, zakupy. Na pewno benzyna bądź hybryda toyoty.  
Auto do maksymalnie 4.70-4.75m dlugosci. 
Moje roczne przebiegi to 6- 8 tys. Ewentualnie 1tys wiecej jak pojedziemy na wakacje.  
I tak biorę pod uwagę. 
1. Sedan
1.1. Octavia model 3 badz 4 silniki 1.0 tsi 115km
1.4 tsi 150km badz 1.5 tsi 150km
2. Kombi 
2.1 Octavia modele i silniki jak wyżej. 
2.2 VW golf VII silniki jak wyżej. 
2.3 TOYOTA auris hybryda badz corolla hybryda (tutaj nie wiem czy na corolle kombi nie za mały budzet). Ewentualnie 1.6 132km benzyna
2.4 renault megane 1.3 140km
2.5 honda civic tourer 1.8 142km
2.6 hyundai i30 1.5 110km, 1.4 140km badz 1.5 160k
2.7 kia ceed 1.4 140km 1.5 160km
3. Minivan
3.1 VW touran 1.4 150km 1.5 150km
4. Suv
4.1 honda crv 2.0 155km 
4.2 mazda cx5 I badz cx5 II 2.0 160 czy 165km. 
4.3 mitsubishi outlander 2.0 mivec. 
4.4 VW tiguan 1.4 150km, 1.5 150km
Wiem, ze rozrzut duzy ale może uda mi się kilkoma modelami pojeździć i zobaczyc co mi lepiej siedzi. Najstarsze będą suvy, najmłodsze to octavia 1.0 tsi badz renault megane.  Aktualnie jeżdżę 9 lat ford c-max 1.6 109km z 2007 i auto ostatnio po wymianie rozrządu, serwis olejowy. Tylko juz trochę stary i opatrzył się. Proszę o poradę, może lepiej jakieś modele wykluczyć. 

Napisano

Czy przypadkiem połowa z tej listy nie będzie miała również około 9 lat? 

Napisano
  • Autor

Pewnie tak, jutro mam przejechać się octavia 4 z 2022 1.0 tsi. Zobaczymy jak jedzie ta rakieta. 

Napisano
16 minut temu, michal_9004 napisał(a):

Pewnie tak, jutro mam przejechać się octavia 4 z 2022 1.0 tsi. Zobaczymy jak jedzie ta rakieta. 

Możesz być zaskoczony jak to fajnie jedzie w mieście . Gorzej na trasie ja auto załadujesz i tu 1.5Tsi będzie faworytem w O4 jeśli taką znajdziesz . Te 1.0 mało spali jak się nauczysz jeździć a i na trasie autostradowej też spokojnie 140 mozna jechać 

Napisano

Przekładając bezawaryjność nad osiągi to wywaliłem od razu wszystkie turbo. Nie ma opcji, żeby z tym nie było dodatkowych problemów. 

Napisano

Dołoż 20k i kup nowego Chonczyka. 7 lat gwarancji i spokoju :)

Napisano
  • Autor

Raczej budżet nie do ruszenia. Tak patrząc to mógłbym dokładać i dokładać. Teraz poza wyglądem auta jest ok. Super sprawą w fordzie jest podgrzewanie przedniej szyby. Z tego co orientowałem się to chyba benzyny forda nie są polecane te ecoboost. W niektórych skokach czy vw też jest. Muszę przejechać sie wolnossacym suv mazda i honda. Zobaczę jak wrazenia

Napisano
11 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2

Wejdź na Autohero, włącz filtry i zobacz co Ci wyrzuci. 

W tej kwocie będziesz miał średni wybór, ale łapie się sporo SUV (jak masz ciśnienie, to na przykład Ford Kuga, imo dla rodziny 2+2 OK, a jeszcze nie za duży do miasta) i kombi. 

W sedana bym nie szedł. 
Przywiozą Ci pod dom, ryzyko zakupu 1/10. 
Opcjonalnie możesz się odezwać do naszego kolegi z AK @kox vel Hadam Auto

Edytowane przez el_guapo

Napisano
10 godzin temu, ochkarol napisał(a):

jak dla mnie to jego Ford ma 18 lat. 

Napisano
12 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

Czesc.  Potrzebuję porady. Chcialbym zmienic auto. 
 Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2. Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 
Codziennie kilka przejazdów ,praca, przedszkole, zakupy. Na pewno benzyna bądź hybryda toyoty.  
Moje roczne przebiegi to 6- 8 tys. Ewentualnie 1tys wiecej jak pojedziemy na wakacje.  

A co, jednemu poleciłem Dacie i jest zadowolony, to może Ty byś też był, bo "Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi". Tutaj wg starego Toyota by pasowała, ale z tym budżetem bezawaryjność nie idzie w parze, bo auto nie będzie nowe.

Nowy albo jakiś roczny Jogger, Duster. 1.0 benzyna lub z LPG albo wyższe wersje silnikowe. Jak nie oczekujesz emocji to nada się.

Napisano
14 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

2.3 TOYOTA auris hybryda badz corolla hybryda (tutaj nie wiem czy na corolle kombi nie za mały budzet). Ewentualnie 1.6 132km benzyna

Corolla kombi 1.8 hybryda.

Nie bać się przebiegu, a z racji dużej podaży można wybrać niezły egzemplarz nawet w tej cenie. 

14 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 

Zresztą sam opisałeś, że szukasz właśnie Corolli :oki:

Napisano
11 godzin temu, Citric napisał(a):

Przekładając bezawaryjność nad osiągi to wywaliłem od razu wszystkie turbo. Nie ma opcji, żeby z tym nie było dodatkowych problemów. 

Akurat turbo w benzyniakach nie sprawia większych problemów wiec ja bym odrzucił wolnossące. 

Napisano
13 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

Myślę że będziesz miło zaskoczony i moim zdaniem powinieneś iść w tym kierunku bo bedzie sporo taniej niż 1.5tsi z powodu właśnie ludzkich uprzedzeń. Każdy janusz powie że: paaaanie toż to z miejsca nie ruszy z taką budą! 😄 A buda wcale ciężka nie jest. 

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał(a):

Myślę że będziesz miło zaskoczony i moim zdaniem powinieneś iść w tym kierunku bo bedzie sporo taniej niż 1.5tsi z powodu właśnie ludzkich uprzedzeń. Każdy janusz powie że: paaaanie toż to z miejsca nie ruszy z taką budą! 😄 A buda wcale ciężka nie jest. 

Temat 1.0 TSI był już kilka razy na tym forum przerabiany i większość krytyjuje nie przejeżdzając tym ani kilometra.

W wielkim skrócie, silnik mało awaryjny, przejeżdzający spore przebiegi, elastyczny, tani w naprawach i wystarczający do normlanego przemieszczania się z punktu A do B.

Szukając 1.4 TSI, jeden z użytkowników tego forum polecił nam właśnie 1.0 TSI, pojechaliśmy zobaczyć, przejechać się i kupiliśmy.

W naszym przypadku Golf 7.5. 

Edytowane przez grzes_knw

Napisano
5 godzin temu, tomecki napisał(a):

Faktycznie. Źle przeczytałem. :facepalm:

Napisano
19 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Możliwe, ale on jeździ 9 lat autem z 2007 roku, czyli 2x starszym.

Napisano
8 godzin temu, tomecki napisał(a):

Tyle, co moje Espace 4. I nie zamierzam go zmienic, bo na co i po co?

Napisano
  • Autor

Jeździłem dzis octavia 4 lift back 1.0 tsi. 3 letnie 180tys przebiegu, a w środku jak nowe. Lepiej idzie niż mój c max i żony verso 1.6 132km. W środku wszystko ok, duzo miejsca. Bagażnik duży. Tylko ja prosty człowiek przyzwyczajony do pokrętła od regulacji temperatury, tutaj przycisk ckimate i resztę ustawiam na dotykowym wyświetlaczu. Pewnie szybko mozna przyzwyczaić się. Wrażenia na plus. Jutro jestem umówiony na jazdę mazda cx5 2.0 165km. Co prawda 2012r ale zobaczę jak silnik ten skyactiv sprawuje się oraz wielkość i jazda suvem

Napisano
Godzinę temu, michal_9004 napisał(a):

Jeździłem dzis octavia 4 lift back 1.0 tsi. 3 letnie 180tys przebiegu, a w środku jak nowe. Lepiej idzie niż mój c max i żony verso 1.6 132km. W środku wszystko ok, duzo miejsca. Bagażnik duży. Tylko ja prosty człowiek przyzwyczajony do pokrętła od regulacji temperatury, tutaj przycisk ckimate i resztę ustawiam na dotykowym wyświetlaczu. Pewnie szybko mozna przyzwyczaić się. Wrażenia na plus. Jutro jestem umówiony na jazdę mazda cx5 2.0 165km. Co prawda 2012r ale zobaczę jak silnik ten skyactiv sprawuje się oraz wielkość i jazda suvem

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/skoda/octavia/iii/liftback/silnik-benzynowy-1.0-tsi-115km-2016-2016/?vs=mazda%2Fcx-5%2Fi%2Fsuv%2Fsilnik-benzynowy-2.0-skyactiv-g-165km-2011-2015&c1=24503&c2=11033

te silniki poza pojemnością mają bardzo podobne moce/Nm/osiągi , ale elastyczność będzie lepsza w 1.0T bo dzięki turbinie nie trzeba będzie mocno kręcić , co za czym idzie niższe spalanie . Wolnossące Mazdy nie słyną z elastyczności i jadąc na ostatnich biegach  ( 5-6 bieg ) wciśnięcie gazu przy obrotach nawet 2,5-3krpm niewiele wnosi , co innego jak będziesz kręcił do odcinki . 

lżejsza Scala vs Mazda

https://zeperfs.com/en/duel7956-5809.htm

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
19 godzin temu, Citric napisał(a):

Zmień doradcę Mirka-mechanika na trochę młodszego niż 60 lat.

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/skoda/octavia/iii/liftback/silnik-benzynowy-1.0-tsi-115km-2016-2016/?vs=mazda%2Fcx-5%2Fi%2Fsuv%2Fsilnik-benzynowy-2.0-skyactiv-g-165km-2011-2015&c1=24503&c2=11033

te silniki poza pojemnością mają bardzo podobne moce/Nm/osiągi , ale elastyczność będzie lepsza w 1.0T bo dzięki turbinie nie trzeba będzie mocno kręcić , co za czym idzie niższe spalanie . Wolnossące Mazdy nie słyną z elastyczności i jadąc na ostatnich biegach  ( 5-6 bieg ) wciśnięcie gazu przy obrotach nawet 2,5-3krpm niewiele wnosi , co innego jak będziesz kręcił do odcinki . 

lżejsza Scala vs Mazda

https://zeperfs.com/en/duel7956-5809.htm

Mazdy 6 2.0 skyactive nie moglem dogonić Octavia 3 1,5 TSI 150km. Szły w miarę rowno oba do 100. Mi osobiście w Maździe bardzo podoba się brak Turbo laga.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
28 minut temu, irishpiter napisał(a):

Mazdy 6 2.0 skyactive nie moglem dogonić Octavia 3 1,5 TSI 150km. Szły w miarę rowno oba do 100. Mi osobiście w Maździe bardzo podoba się brak Turbo laga.

Bo 0-100 mają podobne jak i dalej , ale wystarczy jazda 60km/h na 4 biegu i wyższość jest tego z turbo jak chcesz wyprzedzić . Ma Mazda 6 niższa jest i pewnie mniej waży 

https://zeperfs.com/en/duel7591-8639.htm

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
11 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Akurat turbo w benzyniakach nie sprawia większych problemów wiec ja bym odrzucił wolnossące. 

Przecież to nie jest tylko dołożenie turbo.  Masz tam zazwyczaj bezpośredni wtrysk, dwumasy i inne atrakcje. Nawet był tutaj wątek jak padło TSI i był problem ze znalezieniem kogoś kto dobrze wyremontuje. Skończyło się wymianą silnika na inny.  

2 godziny temu, Polarny napisał(a):

Zmień doradcę Mirka-mechanika na trochę młodszego niż 60 lat.

Nie potrzebuję doradców. Wystarczy posłuchać właścicieli tych wynalazków.  

Edytowane przez Citric

Napisano

Odniosę się do SUVów. Za 75 tys znajdziesz 5-6 letniego dość dobrze wyposażonego KIA SPORTAGE. Co prawda mam KS V której nie kupisz w tym budżecie, ale gabarytowo są podobne. 
Przykład:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-sportage-ID6HDRWl.html

Napisano
6 godzin temu, Wiza napisał(a):

Odniosę się do SUVów. Za 75 tys znajdziesz 5-6 letniego dość dobrze wyposażonego KIA SPORTAGE. Co prawda mam KS V której nie kupisz w tym budżecie, ale gabarytowo są podobne. 
Przykład:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-sportage-ID6HDRWl.html

Lub Tucson :ok:

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Lub Tucson :ok:

To już komu co pasuje.

Napisano
W dniu 13.11.2025 o 01:06, Citric napisał(a):

Tak! I do tego pedał sprzęgła, bo też awaryjny.

Mam kolege co zawsze ma jakieś Vagi, Ople bez turbosprężarki. U niego pada wszystko inne, u mnie od ponad 16 lat nigdy sprężarka nie padła ;l Inne rzeczy zresztą też nie.

Edytowane przez komor

Napisano
12 godzin temu, Citric napisał(a):

Nie potrzebuję doradców. Wystarczy posłuchać właścicieli tych wynalazków.

Ja znam wielu i żaden nie narzeka na turbo. To jedna z ostatnich rzeczy, którą bym się martwił.

Ale jak wejdziesz na grupy typu "turbo fuj, tylko wolnossaki", to wiadomo, jakie opinie będą przeważać.

Napisano
Nie potrzebuję doradców.
No i pewnie dlatego jeździsz bezawaryjnym i bezproblemowym VTI by PSA.

Zrozum. Obecne małe turbo benzyny od VAG są naprawdę bardzo ekonomiczne (spalanie między 4,5 a 6,5L /100km lub i mniej) oraz dynamiczne, a większość ich problemów wiąże się z użytkowaniem w trybie "long Life" i ogólnie niską kulturą techniczną ich właścicieli/używaczy.

Btw. Nie chodziło o to czy i kto dobrze zrobi remont tylko o to że się to finansowo nie zepnie. Bo takich co zrobią to dobrze jest sporo. Tylko mało kto chce wydać 10-20kpln na remont faktyczny silnika w aucie o zbliżonej do tej kwoty wartości.
Napisano
  • Autor

Dziś bylem na jeździe octavia z 2022r 1.5 tsi manual, wszystko w porządku. Dobre wrażenia, ladnie przyspiesza. Dosyć cicho i niskie obroty przy 120-130km. Bagażnik ten sam, czyli bardzo duży jak na takie auto. Tylko tak, pytałem o zmianę oleju i był wymieniany co 30-35 tys. Czy ma to jakiś wpływ na silnik? Poza tym fajne autko. W porównaniu do 1.0 tsi jest lepiej, ale przepaści nie ma na niekorzyść  słabszej jednostki. Jutro mam nadzieję, ze uda mi się przejechać mazda cx5 2.0 165km, ten Pan ma takze forda kuge 1.5 ecoboost z 2018r 140tys. przebiegu. Spróbuję mazda i fordem odbyć jazdę próbną. Czy bać się tego silnika forda? 

Napisano
55 minut temu, WaWeR napisał(a):

W C-Elysee to akurat bylo zupelnie bezproblemowe 1,6VTI oparte na konstrkcji PSA z lat chyba 80-ych ;]

Mialo jedynie zbiezna nazwe z pozniejsza seria VTI (Prince) powstala przy wspolpracy z BMW.

Ale to archaiczny silnik, ktorego zalezy koncza sie na tym, ze jest trwaly i nic wiecej. Slabe osiagi, paliwozerny, etc. 

Natomiast rozpatrywanie turbobenzyn w kategoriach problemu w 2025 to raczej zart albo objaw jakiejs fobii ;)

Napisano
5 minut temu, michal_9004 napisał(a):

Jutro mam nadzieję, ze uda mi się przejechać mazda cx5 2.0 165km, ten Pan ma takze forda kuge 1.5 ecoboost z 2018r 140tys. przebiegu. Spróbuję mazda i fordem odbyć jazdę próbną. Czy bać się tego silnika forda? 

Jak chcesz sie przejechac Mazda CX-5, to patrz tylko na wersje po FL (2015+). Jest lepiej wyciszona niz pierwsze roczniki, co nie znaczy ze jakos dobrze ;)

Jezdzilem taka CX-5 z 2016 przez ponad 4 lata i bylo to calkowicie bezproblemowe i taniej w eksploatacji auto.

Napisano

W C-Elysee to akurat bylo zupelnie bezproblemowe 1,6VTI oparte na konstrkcji PSA z lat chyba 80-ych ;]
Mialo jedynie zbiezna nazwe z pozniejsza seria VTI (Prince) powstala przy wspolpracy z BMW.
Ale to archaiczny silnik, ktorego zalezy koncza sie na tym, ze jest trwaly i nic wiecej. Slabe osiagi, paliwozerny, etc. 
Natomiast rozpatrywanie turbobenzyn w kategoriach problemu w 2025 to raczej zart albo objaw jakiejs fobii [emoji6]

Byłem przekonany że mowa o aucie młodszym niż 15 lat. A będąc chwilę użytkownikiem p207 z vti z2007r tym bardziej.
Niemniej to może być clou. Prosty filmik który pije jak smok ale za to nie ma żadnych osiągów jest za to dość trwały. Lub tani w naprawach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
4 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Byłem przekonany że mowa o aucie młodszym niż 15 lat. A będąc chwilę użytkownikiem p207 z vti z2007r tym bardziej.
Niemniej to może być clou. Prosty filmik który pije jak smok ale za to nie ma żadnych osiągów jest za to dość trwały. Lub tani w naprawach.

Nadal mylisz silniki, ten VTI z C-Elysee/P301 nie ma nic wspolnego z pozniejszymi 1,2-1,4 czy 1,6VTI z rodziny Prince poza nazwa.

Byl oferowany rownolegle tylko w tych 2 modelach ale oparty o stara konstrukcje PSA.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Nadal mylisz silniki, ten VTI z C-Elysee/P301 nie ma nic wspolnego z pozniejszymi 1,2-1,4 czy 1,6VTI z rodziny Prince poza nazwa.
Byl oferowany rownolegle tylko w tych 2 modelach ale oparty o stara konstrukcje PSA.

Przecież pisze że byłem przekonany że to z tych nowszych a nie tylko z nazwy ten nowszy.
Mniejsza. Mam 2.0 renault. Na papierze więcej mocy a do tego „dychawicznego” 1.0 tsi nie ma podejścia.

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Natomiast rozpatrywanie turbobenzyn w kategoriach problemu w 2025 to raczej zart albo objaw jakiejs fobii ;)

O Panie kochany. 
2015 rok, Peugeot 301. W 2019 przy przebiegu 101 tys km zniknęła uszczelka pod głowicą. 😄 
Olej leciał jak z zarżniętego świniaka 😄

Napisano
15 godzin temu, komor napisał(a):

Tak! I do tego pedał sprzęgła, bo też awaryjny.

Mam kolege co zawsze ma jakieś Vagi, Ople bez turbosprężarki. U niego pada wszystko inne, u mnie od ponad 16 lat nigdy sprężarka nie padła ;l Inne rzeczy zresztą też nie.

16 lat i nic nie padło:lol:. Baju baju głupi w raju

12 godzin temu, Polarny napisał(a):

Ja znam wielu i żaden nie narzeka na turbo. To jedna z ostatnich rzeczy, którą bym się martwił.

Ale jak wejdziesz na grupy typu "turbo fuj, tylko wolnossaki", to wiadomo, jakie opinie będą przeważać.

Akurat byłem nawet na forum VW Golfa jak była afera z rozrządami na łańcuchu. Wnioski samych właścicieli: trzymać do prawie końca gwarancji i do ludzi bo strach co potem. :hehe: 

11 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Zgadza się

11 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Zrozum. Obecne małe turbo benzyny od VAG są naprawdę bardzo ekonomiczne (spalanie między 4,5 a 6,5L /100km lub i mniej) oraz dynamiczne, a większość ich problemów wiąże się z użytkowaniem w trybie "long Life" i ogólnie niską kulturą techniczną ich właścicieli/używaczy.

Jestem doskonale świadomy niskiego spalania małych turbo benzyn i nigdzie tego nie podważałem. Co do dynamiki to traktuję to jako żart w erze elektryków, które łoją nawet mocarne V8. Właśnie większa ich złożoność powoduje, że czynniki o których piszesz tak je dobijają. 

10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie problemu tylko zwiększonej awaryjności na wskutek większej złożoności konstrukcji. Proszę czytać ze zrozumieniem. 

10 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Właśnie to są wymagania z pierwszego posta: "bezawaryjność nad osiągi". Nawet jak pije jak smok tani LPG to turbo zdechlak mu nie podskoczy w kosztach eksploatacji. 

2 godziny temu, Wiza napisał(a):

O Panie kochany. 
2015 rok, Peugeot 301. W 2019 przy przebiegu 101 tys km zniknęła uszczelka pod głowicą. 😄 
Olej leciał jak z zarżniętego świniaka 😄

Byłeś pierwszym właścicielem? Miałeś LPG założone? 

Napisano

Zawsze jak czytam o niskim spalaniu turbo benzyn np 1.0 TSI Volkswagena w mały miejskim aucie to wstawiam zrzut z aplikacji auta mojej żony [emoji16]
222b9f6ab3dea9ce2be6da022fc88020.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano
Zawsze jak czytam o niskim spalaniu turbo benzyn np 1.0 TSI Volkswagena w mały miejskim aucie to wstawiam zrzut z aplikacji auta mojej żony [emoji16]
222b9f6ab3dea9ce2be6da022fc88020.jpg

Ta, "spalanie 6 litrów" tylko gdzie? [emoji2957]

Kosiarka francuska 0.9tce pali podobnie, 8.5-9 przy prędkości średniej z miasta 21-23, włączy klimę i przekroczy 10.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Ta, "spalanie 6 litrów" tylko gdzie? [emoji2957]

Kosiarka francuska 0.9tce pali podobnie, 8.5-9 przy prędkości średniej z miasta 21-23, włączy klimę i przekroczy 10.

To już spalanie z klimą i z DSG [emoji6]

Napisano

Mazdy sa fajne 2.0 150 czy 2.0 165 i nawet 2,5 194 nie msja filtra gpf nawet do końca produkcji 2024.

Przy 2000 obr jest juz 200 niuta i jakoś się odpycha a max kolo 220 nm,   gdzie 1.0 tsi   osiaga 200 nm tyle że troszke niższej.

Mazda 6 2,0 ma 200 nm przy 2200 obr a dla porównania stare Mondeo  ma max 185 nm przy 4500 obr a przy 2200 obr to miał 120 nm.

Wolnossaki mazdy to nie zwykle wolnossaki ludzie myślą że to jedzie jak zwyczajny wolnossacy s dzieki sprężaniu w silnikiu 14:1 daje rade.IMG_20251115_072216.jpg.3f89e0f95d41888763e74472a60b83cc.jpg

Edytowane przez vanice77

Napisano
8 minut temu, vanice77 napisał(a):

Wolnossaki mazdy to nie zwykle wolnossaki ludzie myślą że to jedzie jak zwyczajny wolnossacy s dzieki sprężaniu w silnikiu 14:1 daje rade.

Oczywiscie, ze jedzie jak zwykly wolnossak i nie ma co zaklinac rzeczywistosci :hehe:

Zrobilem CX-5 2.0 prawie 100kkm.

Napisano
19 minut temu, kokosz napisał(a):

Ta, "spalanie 6 litrów" tylko gdzie? emoji2957.png

Dlatego nie ma sensu porownywac spalania w miescie pomiedzy roznymi autami i uzytkownikami.

C3 zony pali w Wawie od 5,5 do 9 w zaleznosci od tras i natezenia ruchu.

Napisano
56 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Oczywiscie, ze jedzie jak zwykly wolnossak i nie ma co zaklinac rzeczywistosci :hehe:

Zrobilem CX-5 2.0 prawie 100kkm.

Tak ci sie wydaje 

Polecam jazde mondeo 2.0 czy Focusem 1.6 gdzie przy 2 tys obr jest 120 nm a nie 200 nm

Ford Focus kontra Mazda 3, Skoda Scala i Volkswagen Golf - który model będzie lepszym wyborem? https://share.google/yBX5fRDw0QeNn4aVa

Test gdzie mazda 2.0 120 ps ma lepsza elastyczność na 4 biegu od focusa 115 ps 1.0 turbo i taka sama na 6 biegu a elastyczność na 4 biegu tylko 1 sec gorsza od skody 1.0 turbo

Edytowane przez vanice77

Napisano

Miałem Megane 1,4tce i na wyjazd służbowy dostałem mazde 3 2.0 120 koni. Jesli chodzi o przyjemność z jazdy to wolałem mazdę. Reakcja na gaz momentalna, moment z dołu całkiem niezly-prownuje manualne skrzynie. Dzisiaj mając 1,4tsi i DSG nie czuć tego laga bo DSG momentalnie redukuje i silnik jakoś się zbiera. Ale w manualu jest gorzej. Oczywiście maza przy 140 sprawiała że uszy mi puchły ale silnik spoko.

Napisano

Mam Octavię 3 1,4 TSI. Ma już 240 tys km i nie narzekam (ja zrobiłem połowę tego). Dla rodziny 2+2 idealna (nawet nie kombi) - miejsca w środku i w bagażniku bardzo dużo (mnie zwłaszcza zaskoczyła ilość miejsca na nogi z tyłu). U mnie średnie spalanie z tych moich 120 tys km to 6,5 litra więc jest ok. Na trasie wystarczająco dynamiczny. Mało awaryjny (rozrząd zmieniłem dla spokoju po 200 tyś), sprzęgło i turbo jeszcze fabryczne, tylne amorki miesiąc temu dopiero zmieniłem... tanie części i bardzo duża dostępność...
Jeżeli ci 1,0 wystarczy (przejedź się) - a na miasto powinien to bierz taki. Raz w roku przemeczysz się na trasie i słabszym autem. Ja jeździłem więcej poza miastem dlatego mi bardziej 1,4 pasuje.

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Te mazdy 120 maja ta zalete że za parę groszy mozna ja odblokować z 120 na 170 ps lub 180 ps

Bo 2.0 120 to wetsja 165 ps zablokowana a ta w realu ma ponad 170 ps.

Masa jest wyników z hamowni po odblokowaniu tych mazd.

A nawet 180 ps.

Rekordowo widzialem 120 ps odblokowana na 184 ps.

Na dole foto na 179 ps

Screenshot_2025-11-15-09-51-27-572_com.android.chrome.jpg.9260d40e213e573aba51a76ced65ee99.jpgScreenshot_2025-11-15-09-51-27-572_com.android.chrome.jpg.9260d40e213e573aba51a76ced65ee99.jpg

Edytowane przez vanice77

Napisano
1 godzinę temu, vanice77 napisał(a):

Tak ci sie wydaje 

Polecam jazde mondeo 2.0 czy Focusem 1.6 gdzie przy 2 tys obr jest 120 nm a nie 200 nm

Ford Focus kontra Mazda 3, Skoda Scala i Volkswagen Golf - który model będzie lepszym wyborem? https://share.google/yBX5fRDw0QeNn4aVa

Test gdzie mazda 2.0 120 ps ma lepsza elastyczność na 4 biegu od focusa 115 ps 1.0 turbo i taka sama na 6 biegu a elastyczność na 4 biegu tylko 1 sec gorsza od skody 1.0 turbo

Przed Mazda miałem kilka innych aut z silnikami wolnossacymi... 

Charakterystyka tego silnika niczym się nie różni. 

Napisano

Dla porównania na dole ten nowy silnik 2.0 Silniki Skyactiv-X  ma on 200 nm juz przy 1550 nm jak tsi 1.5 a max   a to tylko wollossacy 2.0 186 ps / 250 nm fabryczny.

Jak ma 250 nm na wolnossy 2.0 to dobry wynik szczególnie 200 nm przy 1550 obr, do tego mniej pali jak zwykły 2.0 Skyactiv-G

IMG_20251115_100205.jpg.4c763e694a4b6bc624dc7fd9b0bd26d5.jpg

Edytowane przez vanice77

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Przed Mazda miałem kilka innych aut z silnikami wolnossacymi... 

Charakterystyka tego silnika niczym się nie różni. 

Dla mnie 1.0 tsi  jedzie jak 1.5 tsi - oba nie jada