Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat z dawnych czasów, czyli kupujemy kombi

Featured Replies

Napisano

Niestety muszę zmartwić niektórych, ale chyba nie będzie Chińczyka. Wychodzi mi że potrzebuję kombi i będe kupował kombi. Wiem, że takie wątki były popularne 15 lat temu, dziś to się SUVy kupuje, ale ja już jestem starej daty i chcę kombi póki jeszcze są zlosnik

Nawet oglądałem tego BYD Seal 6, ale to wielkie auto, bardziej klasa D no i drogie, chociaż rabaty od cennika niezłe. Ale samochody naprawdę robią dobre wrażenie. Reszta Chinoli to SUVy i Crossovery głównie.

Ale wracając do rzeczywistości: są jeszcze resztki Kii Ceed na stanach, bo teraz już weszło K4. A K4 jeszcze nie ma kombi no i jako nowosć jest droga. Ten ostatni Ceed jakoś nigdy do mnie nie przemawiał wyglądem, zwłaszcza jeśli chodzi o wnętrze. Więc zostaje bliźniak: i30. Tu jest ok, smutno, szaro, ale tak normalnie, zupełnie dobrze. Tu już wybór lepszy, są auta z zeszłego roku 1.5 140KM z MHEV, nawet jeszcze jest wybór manual czy automat. Jeździ to w miarę poprawnie, cena w miarę OK.

Ale pomyślałem jeszcze żeby własnymi pieniędzmi docenić odchodzącą legendę i wziąć focusa z końcówki produkcji. Jest jeszcze trochę wyboru, może być 1.0 125KM z manualem albo 1.0 155KM z automatem. Jeździłem tym słabszym, silnik tak na styk, jeśli chodzi o moc, chociaż jest świetny jak na 3 cylindry jeśli chodzi o kulturę pracy, reszta świetna, moża poza wielkim ekranem jak w Chińczykach i sterowaniem wszystkim tylko z tego ekranu. Wziąłbym raczej mocniejszą wersję z automatem. Ceny na te resztki co zostały mają naprawdę niezłe.

Może coś pominąłem i są jeszcze jakieś budżetowe kompakty kombi? Dacię Jogger nawet oglądałem, w sumie nawet lepsza niż się spodziewałem, ale jednak nie, to nie dla mnie, nie aż tak budżetowo zlosnik. Waham się w sumie między i30 a focusem...

Napisano

szybko zycie zweryfikowalo gadki na AK...

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, PawelWaw napisał:

szybko zycie zweryfikowalo gadki na AK...

przyjdzie jeszcze czas zapewne na Chińczyka, może na EV. Ale nie teraz. Teraz wymieniam ośmioletnie kombi do którego straciłem zaufanie na nowe kombi do którego dopiero stracę zaufanie oby jak najpóźniej. zlosnik

Napisano
  • Popularny post
17 minut temu, maro_t napisał:

Niestety muszę zmartwić niektórych, ale chyba nie będzie Chińczyka. Wychodzi mi że potrzebuję kombi i będe kupował kombi. Wiem, że takie wątki były popularne 15 lat temu, dziś to się SUVy kupuje, ale ja już jestem starej daty i chcę kombi póki jeszcze są zlosnik

Nawet oglądałem tego BYD Seal 6, ale to wielkie auto, bardziej klasa D no i drogie, chociaż rabaty od cennika niezłe. Ale samochody naprawdę robią dobre wrażenie. Reszta Chinoli to SUVy i Crossovery głównie.

Ale wracając do rzeczywistości: są jeszcze resztki Kii Ceed na stanach, bo teraz już weszło K4. A K4 jeszcze nie ma kombi no i jako nowosć jest droga. Ten ostatni Ceed jakoś nigdy do mnie nie przemawiał wyglądem, zwłaszcza jeśli chodzi o wnętrze. Więc zostaje bliźniak: i30. Tu jest ok, smutno, szaro, ale tak normalnie, zupełnie dobrze. Tu już wybór lepszy, są auta z zeszłego roku 1.5 140KM z MHEV, nawet jeszcze jest wybór manual czy automat. Jeździ to w miarę poprawnie, cena w miarę OK.

Ale pomyślałem jeszcze żeby własnymi pieniędzmi docenić odchodzącą legendę i wziąć focusa z końcówki produkcji. Jest jeszcze trochę wyboru, może być 1.0 125KM z manualem albo 1.0 155KM z automatem. Jeździłem tym słabszym, silnik tak na styk, jeśli chodzi o moc, chociaż jest świetny jak na 3 cylindry jeśli chodzi o kulturę pracy, reszta świetna, moża poza wielkim ekranem jak w Chińczykach i sterowaniem wszystkim tylko z tego ekranu. Wziąłbym raczej mocniejszą wersję z automatem. Ceny na te resztki co zostały mają naprawdę niezłe.

Może coś pominąłem i są jeszcze jakieś budżetowe kompakty kombi? Dacię Jogger nawet oglądałem, w sumie nawet lepsza niż się spodziewałem, ale jednak nie, to nie dla mnie, nie aż tak budżetowo zlosnik. Waham się w sumie między i30 a focusem...

Jak by mi zalezalo na kombi, to IMHO najlepsze dostepna opcja w tej chwili to chyba Octavia.

Mimo, ze nie jestem fanem VW, to takie 2,0 TSI + 4x4 i masz auto na lata ok

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

Jak by mi zalezalo na kombi, to IMHO najlepsze dostepna opcja w tej chwili to chyba Octavia.

Wiem o tym, ale te wersje z 4x4 są dużo poza moim budżetem.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

No to zostaje jeszce Pug 308, Corolla albo Golf/Leon z marek popularnych w nadwoziu kombi ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

A jaki budżet?

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał:

To bierz ośkę. Jeśli cena będzie atrakcyjna, to można to rozpatrywać w ramach "samochodu ostatecznego".

Edyta: Coś widzę, że ośka tylko w 1.5 i RS oczy Ale nawet 1.5 150 KM ma w automacie 8,6s do 100. Nieźle.

Edytowane przez OPAL

Napisano
35 minut temu, maro_t napisał:

Cupra robi jeszcze Leona?

hmm

EDIT: Robi. Całkiem fajny. skromny

otomoto.pl
No image preview

Nowy Cupra Leon Sportstourer 2025 - 153 900 PLN, 7 km - O...

Interesuje Cię Cupra Leon Sportstourer? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

wiesz ile to pali?
widziałem gzieś test 1.0 i że w miarę to lata.
@maro_t jaki masz budżet? Kia/Hyundai w środku jest odpychające. Jakoś to jeżdzi. Focusa już nie produkują więc licz się z większą utratą wartości. i30 do wyrwania z A/T za 96 kPLN więc spoko cena. A Foka od 105.

Napisano
6 minut temu, OPAL napisał:

To bierz ośkę. Jeśli cena będzie atrakcyjna, to można to rozpatrywać w ramach "samochodu ostatecznego".

Wolałbym używaną AWD niż nową ośkę.

ok

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

A to nie Ty kiedyś pisałeś o jakimś stromym wyjeździe na drogę i kombinacjach z rozpędzaniem się w zimie żeby wyjechać z własnej posesji?

Na Otomoto są aktualnie jakieś Vitary z 4x4 z '25 już od 115 k.

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał:

Ostatnio miałem przez tydzień nową Octavie kombi jako zastępcze. Nówka sztuka z przebiegiem ok 600km. Bardzo fajny samochód z super silnikiem 1.5. Pojechałem tym do Włoch i z powrotem niecałe 3kkm. Bardzo wygodna, lekko twarda i bardzo mało pali w trasie. Full załadowana pod dach to przy prędkościach 120-130 km/h na autostradach 5.9 l/100km. Jak poganiałem szybciej 140-150 to wychodziło 7.3. Duży bagażnik, duży tablet. Najsłabsze ogniwo wg mnie to audio, grało słabo, reszta ok.

Napisano
  • Autor
59 minut temu, lucash napisał:

wiesz ile to pali?
widziałem gzieś test 1.0 i że w miarę to lata.
@maro_t jaki masz budżet? Kia/Hyundai w środku jest odpychające. Jakoś to jeżdzi. Focusa już nie produkują więc licz się z większą utratą wartości. i30 do wyrwania z A/T za 96 kPLN więc spoko cena. A Foka od 105.

dokładnie. I to są własnie ceny w moim obecnym budżecie. I tak już naciągniętym. 160 tys. za VW z 4x4 jest nierealne na dziś. Wnętrze Hyunda'ia mnie pasuje.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Piotrus napisał:

A to nie Ty kiedyś pisałeś o jakimś stromym wyjeździe na drogę i kombinacjach z rozpędzaniem się w zimie żeby wyjechać z własnej posesji?

Na Otomoto są aktualnie jakieś Vitary z 4x4 z '25 już od 115 k.

tak ja. Potrzebuję kombi głównie do wożenia psa w bagażniku. Wszelkie crosoovery z małymi bagaznikami odpadają, raz że bagażniki małe to wysokie do wsiadania. Dlatego kombi jest idealne. Ale obecny budżet nie pozwala na 4x4

Napisano

1 minutę temu, maro_t napisał:

tak ja. Potrzebuję kombi głównie do wożenia psa w bagażniku. Wszelkie crosoovery z małymi bagaznikami odpadają, raz że bagażniki małe to wysokie do wsiadania. Dlatego kombi jest idealne. Ale obecny budżet nie pozwala na 4x4

A musi byc nowe? Przy takich zalozeniach to poszukalbym mlodej uzywki Mazdy 6 2,0 z AT ok

Koncowka produkcji byla sprzedawana z 6 letnia gwaranacja.

Auto proste jak konstrukcja cepa, tam nie ma co sie psuc.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-6-ID6HLdH0.html?reason=listing
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-6-ID6HL8zs.html?reason=listing

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Czyli kolejna osoba, która prowadzi agresywną reklamę chińskiej motoryzacji na forum, ale jak przychodzi do zmiany samochodu, to jednak chińskie odpada. Zawiodłem się (. Ja bym pojeździł jeszcze obecnym i poczekał na jakieś chińskie kombi.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Maciej__ napisał:

A musi byc nowe? Przy takich zalozeniach to poszukalbym mlodej uzywki Mazdy 6 2,0 z AT ok

Koncowka produkcji byla sprzedawana z 6 letnia gwaranacja.

Auto proste jak konstrukcja cepa, tam nie ma co sie psuc.

w sumie ciekawa propozycja. Ale za odrobinę mniej jest już fabrycznie nowy focus też z automatem. Jednak taka mazda kusi. Nawet nie rozmiarem, ale normalnym silnikiem...

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał:

w sumie ciekawa propozycja. Ale za odrobinę mniej jest już fabrycznie nowy focus też z automatem. Jednak taka mazda kusi. Nawet nie rozmiarem, ale normalnym silnikiem...

Ja tam nie namawiam. Ale jak poszukasz to w tym budżecie znajdziesz najlepsze kombi na świecie:

Link1

Nowe niestety budżet x2

Albo poszukaj Skody/Passata 4x4 lekko używanego. Też świetne auta.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał:

Ja tam nie namawiam. Ale jak poszukasz to w tym budżecie znajdziesz najlepsze kombi na świecie:

Link1

Nowe niestety budżet x2

Albo poszukaj Skody/Passata 4x4 lekko używanego. Też świetne auta.

przecież to hamerykański przystanek. Też oglądam Outbacki ale ceny są słabe.

Napisano
33 minuty temu, lucash napisał:

przecież to hamerykański przystanek. Też oglądam Outbacki ale ceny są słabe.

Wszystko do sprawdzenia. A z jakiegoś powodu trzyma ceny )

Napisano

a czy Ty nie jeździsz/jeździłeś Nissanem Quashqai? Dobrze pamiętam?

Czy to przejście z crossovera na kombi?

Zobacz jeszcze Seat Leon, to poprzedni model tego, co sprzedają pod marką Cupra, może są jakieś dobre ceny na niego. 1.5 to dobry motor, trwały, oszczędny i dynamiczny w takiej budzie. Technicznie, to będzie mocno zbliżone do Octavii, to też dobry wybór, tylko tego jeździ od groma w leasingach - chyba, że Ci to nie przeszkadza. Focus - tu już nie będzie nawet kontynuacji, ale jeśli Ci się podoba... Jeździłem trochę 1.0, daje radę nawet w 5 dorosłych facetów w środku, nie wiem jak z trwałością. Dla mnie przyjemniejszy w środku na pewno był Ceed, też fajne auto. Z kolei Corolla, też się chyba łapie wedle założeń, pewnie trwała, ale to się bardzo kojarzy z taxi/Bolt/Uber. Wybór wbrew pozorom jest, dochodzi jeszcze Golf Variant, z tego co widzę, wszystkie trzy, Leon, Octavia i Golf w okolicach 100 tys PLN z małym plusem.

Napisano
20 minut temu, Danielpoz. napisał:

Może Astra? Są też automaty.

Obstawiam, ze autor Stellantisa raczej nie chce ;]

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

hmm

otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię Cupra Leon Sportstourer? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

i wszyscy będą zjezdzac z drogi ;) milicjaczujnik kino obwozne ostatnio dostało troche takiego szpeju zlosnik

Napisano

Astra fajna po lifcie. Hybryda 145km całkiem spoko i nawet diesla tam wrzucają.

Napisano
2 godziny temu, Olas1 napisał:

Astra fajna po lifcie. Hybryda 145km całkiem spoko i nawet diesla tam wrzucają.

Części szuka do aktualnej. Po całym świecie. Też bym nie kupił następnej )

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Obstawiam, ze autor Stellantisa raczej nie chce ;]

Marek lubi wynalazki. Kto go tam wie )

Napisano
20 godzin temu, maro_t napisał:

przyjdzie jeszcze czas zapewne na Chińczyka, może na EV. Ale nie teraz. Teraz wymieniam ośmioletnie kombi do którego straciłem zaufanie na nowe kombi do którego dopiero stracę zaufanie oby jak najpóźniej. zlosnik

No tak, jak przyszlo na zmiane, to zycie zweryfikowalo wyboryzlosnik A tyle zachwytów bylo hehe

Napisano

Ford się zaraz zwinie ja bym tego nie kupił. Albo Corolla kombi albo coś od grupy VAG jak ma być nowe. Osobiście rozważyłbym jakieś dwu letnie BMW3

Napisano
23 minuty temu, Vadero napisał:

A co jest nie tak z octavią?

Za droga )

@maro_t ja bym zerknął na to auto :

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-octavia-ID6HSAOW.html?reason=listing

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał:

Ford się zaraz zwinie ja bym tego nie kupił. Albo Corolla kombi albo coś od grupy VAG jak ma być nowe. Osobiście rozważyłbym jakieś dwu letnie BMW3

Jak popatrzysz na dotychczasowe wybory samochodów, to właśnie Ford się idealnie wpisuje w klucz zlosnik.

Napisano
5 minut temu, kadu napisał:

Jak popatrzysz na dotychczasowe wybory samochodów, to właśnie Ford się idealnie wpisuje w klucz zlosnik.

Sam mailem 3 fordy świetne auta ale salony znikają ten 1.0 to fajny do fiesty. Tak na prawdę to tylko ST się nadaje jak jeszcze jest gdzieś. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-seria-3-ID6HC7jd.html To będzie pod każdym względem lepsze i bez isa

Napisano
58 minut temu, Vadero napisał:

A co jest nie tak z octavią?

No naczytał się na forach że VAGi się rozpadają )

Napisano
22 godziny temu, maro_t napisał:

docenić odchodzącą legendę i wziąć focusa z końcówki produkcji. Jest jeszcze trochę wyboru, może być 1.0 125KM z manualem albo 1.0 155KM z automatem

Nie bądź miękiszon i bierz prawilnego focusa phi

otomoto.pl
No image preview

Nowy Ford Focus 2025 - 157 900 PLN, 1 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Ford Focus? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano
4 minuty temu, Dareek napisał:

Marus- tak wychwalałeś- https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/byd-seal-6-ID6HSotD.html?reason=listing

chyba spełnia wszystkie wymogi i zalety których w innym wątku tak broniłeś.

No ale wiesz jak to jest. Można wychwalać ale jak przychodzi sobie coś sprawić to pojawia się otrzeźwienie bo już sobie samemu strzelić w nogę to nie jest tak prosto.

Napisano
8 minut temu, Dareek napisał:

Jakiś taki super tani nie jest

Napisano

2 minuty temu, marcindzieg napisał:

Jakiś taki super tani nie jest

Jak na PHEV to raczej tani, tylko ze wiekszosc pewnie PHEV nie potrzebuje ;)

Napisano
3 minuty temu, bengamin napisał:

No ale wiesz jak to jest. Można wychwalać ale jak przychodzi sobie coś sprawić to pojawia się otrzeźwienie bo już sobie samemu strzelić w nogę to nie jest tak prosto.

To jest właśnie kwintesencja forów - co innego doradzać, a jak przychodzi szara rzeczywistość i potrzeba głosowania własnym portfelem to inaczej się śpiewa, najczęściej cienkozlosnik

Żeby było na temat - ja bym brał corolle - zupełnie bezproblemowy sprzęt, jak trzeba to nawet lekko używaną.

Edytowane przez goden

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał:

Jak na PHEV to raczej tani, tylko ze wiekszosc pewnie PHEV nie potrzebuje ;)

W sumie gdyby nie ten prędkościomierz to całkiem fajne. Pytanie zawsze o reszte

Napisano
6 minut temu, goden napisał:

To jest właśnie kwintesencja forów - co innego doradzać, a jak przychodzi szara rzeczywistość i potrzeba głosowania własnym portfelem to inaczej się śpiewa, najczęściej cienkozlosnik

Żeby było na temat - ja bym brał corolle - zupełnie bezproblemowy sprzęt, jak trzeba to nawet lekko używaną.

Powracając do tematu to ja bym wybierał:
Corolla (zakup portfelem)
S6 Avant (zakup sercem)

V60 bo miałem okazje się przejechać i było całkiem przyzwoicie (jakaś hybryda plugin)

W alternatywie jeszcze Cupra Leon bo nienajgorzej to jeździ ale wizualnie mi nie pasuje.
Passat kiedyś tak, obecnie nie bo wizualnie go popsuli strasznie
No i rezerwie Octavia / Superb

Napisano
38 minut temu, Dareek napisał:

Marus- tak wychwalałeś- https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/byd-seal-6-ID6HSotD.html?reason=listing

Przecież napisał, że by wziął ale za duże i za drogie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
23 godziny temu, Ryb napisał:

hmm

otomoto.pl
No image preview

Zawsze można tańszego Seata Leona kupić: Nowy Seat Leon 2025 - 118 450 PLN, 1 km - Otomoto.pl

Napisano
W dniu 2.02.2026 o 13:07, maro_t napisał:

órych, ale chyba nie będzie Chińczyka. Wychodzi mi że potrzebuję kombi i będe kupował kombi. Wiem, że takie wątki były popularne 15 lat temu, dziś to się SUVy kupuje, ale ja już jestem starej daty i chcę kombi póki jeszcze są zlosnik

Zobacz na Astrę kombi, ładne auto i rabaty spore dawali.

W dniu 2.02.2026 o 13:07, maro_t napisał:

Może coś pominąłem i są jeszcze jakieś budżetowe kompakty kombi? Dacię Jogger nawet oglądałem, w sumie nawet lepsza niż się spodziewałem, ale jednak nie, to nie dla mnie, nie aż tak budżetowo zlosnik. Waham się w sumie między i30 a focusem..Zobac

Napisano
  • Autor

dobra, dzięki za sugestie. Zamówiłem focusa. Wersja ST-Line, głównie takie zostały, plus kilka dodatków plus gwarancja przedłużona do 4 lat. 1.0 155KM PowerShift. Wybierane z tych co są. Wyprodukowany w listopadzie na kilka dni przed zakończeniem produkcji. Cena niższa niż podlinkowanego dwa posty wyżel Loeona. Chociaż Leon ma 4 cylindry i rok dłuższą gwarancję. Byłby rozsądniejszym wyborem, ale sposobało mi się jak jeździ ten focus i ostatecznie za trochę powyżej stówki mogę mieć nie tylko coś budżetowo-rozsądkowe, ale też dające odrobinę frajdy z jazdy.

Napisano
24 minuty temu, maro_t napisał:

dobra, dzięki za sugestie. Zamówiłem focusa. Wersja ST-Line, głównie takie zostały, plus kilka dodatków plus gwarancja przedłużona do 4 lat. 1.0 155KM PowerShift. Wybierane z tych co są. Wyprodukowany w listopadzie na kilka dni przed zakończeniem produkcji. Cena niższa niż podlinkowanego dwa posty wyżel Loeona. Chociaż Leon ma 4 cylindry i rok dłuższą gwarancję. Byłby rozsądniejszym wyborem, ale sposobało mi się jak jeździ ten focus i ostatecznie za trochę powyżej stówki mogę mieć nie tylko coś budżetowo-rozsądkowe, ale też dające odrobinę frajdy z jazdy.

To teraz tuningować jem ja miałem 170KM bez hybrydy sex wynegocjuj dłuższą gwarancję.

Edytowane przez wujek

Napisano

35 minut temu, maro_t napisał:

Szybka pilka ok Niech sie dobrze sprawuje )