Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jest taka akcja, żebyś stracił prawo jazdy...

Featured Replies

Napisano

> Dlaczego cała Europa potrafi sie przestawić na 50 km/h i tyle jezdzic

> tylko polaczki nie mogą ????????

Z miłą chęcią bym się przestawił, ino u nas umieją tylko ograniczenia wprowadzać. W byle kraju europejskim może z wyjątkiem Albanii jest więcej autostrad niż u nas, nie dostrzegasz różnicy? Z jednej robisz słuszny zakaz a z drugiej otwierasz możliwości. Ale czego tu chcieć jak się większość społeczeńswa na PiS się nabrało......

Napisano

Bardziej kretynskiego pomyslu dawno nie bylo.

Jak juz Snajper napisal - Wal miedzeszynski, Pulawska, Siekierkoski etc nagle napewno stana sie hiper niebezpieczne.

Ograniczenia w PL sa bez sensu - ktos wyobraza sobie jazde po Warszawie z predkosciami przepisowymi ? 40km/h - 60km/h ?

I nie pieprzcie mi tutaj jaki pomysl jest swietny i o ile mniej wypadkow bedzie, bo juz widze Was Motokacikowe Matki Teresy jadacych przepisowo po WWA.

Zwalniajacych do 30 na godzine jak tylko znak karze.

I juz widze te korki.

Piekne czasy ida.

Napisano

Moim zdaniem Pj powinno sie zabierac osobom które jadą po 20.GIF bez żadnych warunków ani dyskusji...

Tak na marginesie-duża liczba ograniczen predkosci jest bezzasadna i wiekszym zagrozeniem dla ruchu bedzie przestrzeganie tego

ograniczenia niz jego przekroczenie-oczywiscie moim skromnym zdaniem palacz.gif

P.S. Ref-popieram cie w całej rozciągłości zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z miłą chęcią bym się przestawił, ino u nas umieją tylko ograniczenia

> wprowadzać. W byle kraju europejskim może z wyjątkiem Albanii

> jest więcej autostrad niż u nas, nie dostrzegasz różnicy? Z

> jednej robisz słuszny zakaz a z drugiej otwierasz możliwości.

> Ale czego tu chcieć jak się większość społeczeńswa na PiS się

> nabrało......

Słuchaj, ale tu mowa jest o ograniczeniu prędkości W MIEŚCIE.

Autostrady w całym cywilizowanym świecie są POZA miastami.

W mieście ludzie w tzw cywilizowanym świecie jeżdżą tyle co znaki nakazują i nie płaczą, że "bo ja do roboty to nie mam autostradą i wszystkiemu winny pis albo platforma, a na pewno żydzi, cykliści i różowe świnie"...

Napisano

> ... za jazdę 40 kmph :-D

> Z dzisiejszego stołka:

> Quote:

> Jeździsz za szybko - stracisz prawo jazdy

> Kto dwukrotnie przekroczy dozwoloną prędkość - straci prawo jazdy. To

> ma być nowa broń stołecznej policji w walce z piratami drogowymi

> Policjanci warszawskiej drogówki prześcigają się w pomysłach na

> dyscyplinowanie kierowców. Od początku września chcą odbierać

> prawo jazdy każdemu, kto w terenie zabudowanym dwukrotnie

> przekroczy dozwoloną prędkość. Na tym nie koniec - dokument

> trafi do sądu, który zdecyduje o dalszej karze.

> - Według prawa sąd może skazać takiego kierowcę na karę od pół roku

> do sześciu lat więzienia. Oczywiście sądy są niezawisłe i my

> jako policja nie możemy im nic sugerować. Sądzimy jednak, że

> samo odbieranie kierowcom dokumentu będzie wystarczająco

> zniechęcać innych do przekraczania prędkości - mówi podinsp.

> Wojciech Pasieczny, wiceszef stołecznej drogówki i jeden z

> pomysłodawców akcji.

> Policjanci drogówki od dawna myśleli nad sposobem na piratów.

> Zainspirował ich mężczyzna zatrzymany dwa tygodnie temu na

> Wisłostradzie przy klubie sportowym Spójnia, w do niedawna

> jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc w Warszawie.

> Mężczyzna pędził z prędkością 175 km/godz. - Ponad trzy razy

> przekroczył dozwoloną prędkość 50 km/godz. Tłumaczył, że dodał

> gazu, bo zdenerwowała go żona - oburza się podinsp. Pasieczny. -

> A przecież do większości wypadków dochodzi właśnie przez

> nadmierną prędkość - dodaje.

> Litości nie będzie nawet dla tych, którzy po osiedlowej uliczce z

> ograniczeniem prędkości do 20 km/godz. przejadą z szybkością 40

> km/godz.

> Na celowniku znajdą się kierowcy pędzący przez kilkanaście

> najniebezpieczniejszych miejsc w Warszawie. Których? Jeszcze nie

> wiadomo. - Do tego potrzebna jest specjalna analiza - tłumaczy

> Wojciech Pasieczny. Akcja zacznie się najprawdopodobniej za dwa

> tygodnie. Niedługo w 15 miejscach stolicy staną potężne maszty

> zakończone skrzynką. W niektórych policja umieszczać będzie

> przenośne wideofotoradary fotografujące rozpędzone samochody.

> Kierowcy nigdy nie będą mogli być pewni, czy fotoradar będzie w

> środku i - na co liczy drogówka - automatycznie zwolnią.

> Szczegółowej lokalizacji takich urządzeń jeszcze nie wybrano.

> Wiadomo tylko, że jeden z nich stanie w al. "Solidarności" przy

> wyjeździe z tunelu przy Trasie W-Z.

> W sumie akcja nie za głupia, o ile zostanie przemyślana i nie

> wprowadzi się "targetów miesięcznych", natomiast zastanawia mnie

> podstawa prawna, z której sądy miałyby kasować klientów na "od

> pół roku do 6-ciu lat" za przekroczenie prędkości.

> Kolebie mi się tylko po łbie paragraf "stwarzanie zagrożenia

> katastrofy w ruchu lądowym", ale może ktoś bieglejszy się

> wypowie...

Oczywiście - jestem całkowicie za, tylko mam parę drobnych zastrzeżen.

1. To nie może byc nagła akcja przed wyborami, tylko uzupełnienie istniejącego systemu prawnego (kto go widział?)

2. Brak jest przepisów, które by w sposób racjonalny określały zatrzymywanie PJ oraz konsekwencje płynące z niezastosowania się do ww. kary.

3. Brak jest bieżącej kontroli nad takimi artystami.

4. Brak jest racjonalnych ograniczeń - nie tylko w miastach. Nikt mi nie powie, że 50km/h na Puławskiej (W-wa - Paiseczno, Wisłostrada itd.) to nie jest smutny żart idiotycznej władzy.

5. Gdzie są drogi, autostrady - 6km w przyszłym roku? Gdize są rozwiązania połaczenia A2 z W-wa?

Kto wpuszcza ruch autostradowy w srodek miasta, bez innych alternatyw?

6. Gdzie jest Policja, czy SM, która miała patrolowac miejsca bardziej nebezpieczne (w tym okolice szkół itd.)?

7. Gdzie jest jakas polityka ubezpieczeniowa połączona z CEPIK?

8. Niech mi ktoś udowodni, że jestem idiotą.

Punkty mógłbym mnożyć, ale nie o to chodzi. Kolejne populistyczne hasełka. Złapią trochę

cywilnych ofiar, a patologia nadal się będzie szerzyć.

Ehhhh

Napisano

> Słuchaj, ale tu mowa jest o ograniczeniu prędkości W MIEŚCIE.

> Autostrady w całym cywilizowanym świecie są POZA miastami.

> W mieście ludzie w tzw cywilizowanym świecie jeżdżą tyle co znaki

> nakazują i nie płaczą, że "bo ja do roboty to nie mam autostradą

> i wszystkiemu winny pis albo platforma, a na pewno żydzi,

> cykliści i różowe świnie"...

częsciowo masz rację,tylko że u nas jadąc obojetnie w jaką trasę,przez połowę drogi jesteś w terenie zabudowanym,dlatego że nie ma autostrad tak jak w cywilizowanych krajach,a juz np jadąc w niedzielę tylko do kościoła,na basen czy zakupy nie musisz przekraczać prędkości bo i po co.

Napisano

Eeee moze i nie doczytalem bo mnie cos dzisiaj ciemnota dopadla... zlosnik.gif

Na jakiej podstawie maja mi odebrac PJ jesli na ograniczeniu do 20 km/h mialem 41? zlosnik.gif

Z tego co pamietam to wg. taryfikatora to dostaje mandat i punkty za przekroczenie predkosci o 20-30 km/h i tyle...

No chyba, ze jakas zmiana w przepisach mialaby byc?

No ale to chyba nie obowiazywaloby to tylko Warszawy..?

Napisano

> Dlaczego cała Europa potrafi sie przestawić na 50 km/h i tyle jezdzic

> tylko polaczki nie mogą ????????

Dlatego, że odcinek z Kolonii do Zgorzelca (ok. 600km) przejeżdża się szybciej niż ze Zgorzelca do Zabrza (ok. 400km)...

Dlatego, że od lat obiecują nam porządne drogi, ekspresówki i autostrady, a ciągle ich nie ma...

Dlatego, że jesteśmy zmuszani do jazdy za zdezelowanymi ciężarówkami i autobusami, które smrodzą tak, że aż w gardle drapie, a oczy szczypią...

Dlatego, że władza ma immunitet, włącza sygnały i w świetle prawa łamie wszystkie ustanawiane dla tych "mniej równych" zasady często taranując inne pojazdy na drodze...

I wreszcie dlatego, że jesteśmy polaczkami i uwielbiamy utrudniać życie innym i blokawać szybciej jadęce pojazdy permamentnym trzymaniem się lewego pasa...

Napisano

> W mieście 50-80 km/h , zgodznie z ograniczeniami !!!

> Po co kase wydawac na mandaty ? Na odcinku praca-dom 20km jadac

> 100-130 zaoszczedzam 4 minuty. Te minuty mnie nie zbawią.

Popatrz co się dzieje, jak popada deszcz i wszyscy jadą te 50 km/h. Chcesz tak codziennie?

hehe.gif

Napisano
...no cóż, jeśli postawią to na superniebezpiecznych trasach 3-pasmowych to narobią tylko korków i na tym się skończy. Po reszcie Warszawy w godzinach szczytu ciężko jest jeździć więcej niż 50.
Napisano
mmmm sysunia ja nie moge niebo w gębie mmmm pycha normalnie delicje zlosnik.gif
Napisano

> Powiedz mi dlaczego w USA jak jest zakaz to wszyscy jada tyle ile

> jest na znaku. Mimo ze jedzie auto po drodze przez pustynie,

> prostej na 50 mil, jest na znaku 65mph i tyle jedzie. Jesli

> przekroczy, ma jak w banku zaplacenie mandatu.

> Tak jest na calym swiecie.....Anglia - fotoradary na prawie kazdym

> skrzyzowaniu, Szwecja, Szwajcaria itp itd

> Tobie sie wydaje ze jestes niewiadomo jakim kierowcą i mozesz sobie

> jechac 130 km/h przy ograniczeniu do 50 . Czujesz sie

> bezpiecznie. Gówno. To ograniczenie do 50 km/h nie jest

> bezcelowe. Ma polepszyc bezpieczenstwo na ulicach.

Wszystko się zgadza, z jednym ale. Tam się nie stawia ograniczeń bez sensu, o których tutaj pisano - 50 km/h na odcinku drogi spełniającym warunki drogi ekspresowej, czyli bez skrzyżowań i z barierami rodzielającymi jezdnie.

Zobacz, jak to wygląda w Irlandii, obydwa zdjęcia są z terenu zabudowanego. Róznica polega na tym, że tam nie usiłuje się egzekwować fikcji, wymyślając coraz to nowsze sposoby jej legitymizacji.

Najpierw uporządkujmy w Polsce ograniczenia prędkości, a potem bierzmy się za ich ostre egzekwowanie, bo inaczej to znowu będzie śmiech z prawa, co najwyżej podszytego terrorem.

A Policja jeżeli chce się za coś wziąć, to niech uprzejmie zacznie mi zdejmować z dró pacanów z lampami ustawionymi do nieba, bo w nocy już się na szosach przestaje dawać jeździć oczy wypływają, bo ślepią nie tylko z tyłu, ale i po lusterkach. I to jest znacznie groźniejsze, niż nieznaczne przekroczenie prędkości, bo nawet jadąc poniżej przepisowej g.. po takim olśnieniu widzisz i możesz przejechać człowieka.

277420757-2006.06.Ireland.cd092small.jpg

277420757-2006.06.Ireland.cd092small.jpg

post-9287-14352473568408_thumb.jpg

Napisano

Przejedź się teraz drogą Warszawa - Leszno i masz kilkanaście okazji do straty prawka według nowych reguł, bo drogowcy wszędzie poustawiali 40 km/h, także tam, gdzie zapomnieli ich zdjąc po wykonaniu prac.

Wczoraj jechałem kilkunastokilometrowym odcinkiem drogi na północy Polski, gdzie drogowcy po położeniu nowej warstwy asfaltu posypanego kruszywem słusznie ustawili znaki 40 km/h i "pryskające kamienie", tyle, że tam już ani jeden kamień nie pryskał, bo zostały dawno wyjeżdzone. Ale znaki zostały i jadąc 40 km/h miałeś gwarancję, że jeżeli będziesz zjeżdżał z górki, to Cię z tyłu ktoś staranuje.

Z GPSem z włączonym rejestratorem już w trasy jeżdzę. Teraz przyjdzie jeszcze dobudować kamerę z dużym dyskiem twardym i postawić w piwnicy serwer z terabajtową pamięcią.

Napisano

> Niby tak, ale jakby miało być politycznie, to by rzucili na to sracz

> wiejską - fotoradary mają i wnioski do sądu też kierować mogą.

To nie jest politycznie, tylko żałosna próba udowodnienia, że bezsilna policja drogowa jeszcze coś potrafi. Jeżeli załogi mundurowych radiowozów nie reagują na rażące wykroczenia popełniane przed ich nosem, jeżeli możesz cała Polskę przejechać na długich światłóąch ślepiąc wszystkich i masz praktycznie gwarancję, że żaden patrol się nie pofatyguje Cię zatrzymać, to jakiego poszanowania prawa oni od ludzi oczekują? Po prostu chcą się wykazać terrorem, ale nie tedy droga. Najpierw powinni zacząć od tego, że w ruchu interweniują nie tylko "białe czapki", ale każdy policjant i każdy radiowóz. Bo od 1989 roku stan osobowy drogówki się nie zmienił, choć ruch przyrósł pewnie z 10krotnie. Ale drogówka chce mieć ciastko i zjeść ciastko - przecież to elyta. A tak się po prostu nie da, tyle że nikt tego nie chce zrozumieć.

Napisano

Myśle że powoli nadchodzi czas odkurzyć Twój pomysł, to był njlepszy pomysł z jakim spotkałem się w ciągu tych kilku lat na tym forum.

Zakasuj rękawy, do sądu rejestracyjnego i do przodu.

Powinna być jakaś organizacja chroniąca interesy najliczniejszej grupy społecznej w polsce, polskich kierowców.

Nie ma drugiego tak licznego kółka wzajemnej adoracji jak kierowcy, jest nas więcej niż katolików ( ja jestem katolikiem no takim z Bożej łaski) i to wzajemną adoracje już doskonale widać choćby na CB, tam uprzedzenia idą na bok.

Tak liczne grono powinno mieć swoją reprezentacje.

PMR PMR PMR PMR winner.gif

Napisano

> pół roku do 6-ciu lat" za przekroczenie prędkości.

buehehe zlosnik.gif niech mi ktoś jeszcze napisze ,że w USA (policyjne państwo) są głupie przepisy 893goodvibes.gif

rozumiem zabrać prawko na jakiś czas w celu wychowawczym ale do "pierdla" blush.gif moze od razu pod ścianę clown.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> częsciowo masz rację,tylko że u nas jadąc obojetnie w jaką

> trasę,przez połowę drogi jesteś w terenie zabudowanym,dlatego że

> nie ma autostrad tak jak w cywilizowanych krajach,a juz np jadąc

> w niedzielę tylko do kościoła,na basen czy zakupy nie musisz

> przekraczać prędkości bo i po co.

OK, ale czy brak infrastruktury oznacza, że można przekraczać Vdopuszczalną (abstrachuję od sensowności 50 w szczerym polu)?.

Napisano

> OK, ale czy brak infrastruktury oznacza, że można przekraczać

> Vdopuszczalną (abstrachuję od sensowności 50 w szczerym polu)?.

Oczywiście że nie można,ale czy nie przekraczamy...to inna sprawa.

Takie radykalne przepisy przypominają mi trochę....ojca,który napier....dala swoje dzieci,bo coś zbroiły.W jego mniemaniu niby dla ich dobra, przy czym nie robi nic innego,aby zmienić ich postępowanie.

Napisano

> Myśle że powoli nadchodzi czas odkurzyć Twój pomysł, to był njlepszy

> pomysł z jakim spotkałem się w ciągu tych kilku lat na tym

> forum.

> Zakasuj rękawy, do sądu rejestracyjnego i do przodu.

> Powinna być jakaś organizacja chroniąca interesy najliczniejszej

> grupy społecznej w polsce, polskich kierowców.

Dobra, dobra. Pomysł jest nadal (a może jeszcze bardziej :->) aktualny, ale odwiedzenie sądu rejestrowego to nie wszystko. Trzeba jeszcze znaleźć czas na inne sprawy. Ja go raczej nie mam.

PS: Pewnie wiesz, że już ktoś czymś podobnym się zajął

http://www.partiakierowcow.org.pl/

Ale IMO niezbyt profesjonalnie i niekonsekwentnie.

Napisano

> OK, ale czy brak infrastruktury oznacza, że można przekraczać

> Vdopuszczalną (abstrachuję od sensowności 50 w szczerym polu)?.

Nie mozna i każdy normalny człowiek nie przekracza

za pierwszym razem drugim , trzecim setnym tysięcznym ....

Ale powiedz sam, jeżeli widzisz po raz nie wiem iletysięczny kretyńsko ustawiony znak to nie przestajesz w końs\cu sie tym przejmować?

Delco

Napisano

> Dobra, dobra. Pomysł jest nadal (a może jeszcze bardziej :- aktualny, ale odwiedzenie sądu rejestrowego to nie wszystko. Trzeba jeszcze znaleźć czas na inne sprawy. Ja go raczej nie mam.

No to trzeba go będzie jakoś wygospodarować bo może być tak że zostaniemy bez prawa jazdy będąc normalnymi kierowcami a łobuzy będa dalej szaleć tylko będą wiedzieli gdzie to robić lub jak nie dać się złapać, zaostrzenie kar mi się podoba tylko żeby wykonanie byłó sprawiedliwe a nie napędzało kieszenie czekających na frajera we frajerskim miejscu, niech stoją w niebezpiecznych miejscach.

> PS: Pewnie wiesz, że już ktoś czymś podobnym się zajął

> http://www.partiakierowcow.org.pl/

> Ale IMO niezbyt profesjonalnie i niekonsekwentnie.

tego nie wiedziałem ale zapoznam się, pomimo to cały czas czekam że Ty ruszysz się z tą inicjatywą do przodu.

Napisano

Ale łapówki wzrosną hehe.gif

Akcja dobra , ale nie przy takich ograniczeniach jak w Warszawie ,

gdzie czesto jest 40km/h na dwupasmowych trasach

Napisano

mnie czasami zastanawia - jakby wyglądało miasto , jakby wszyscy przestrzegali przepisów

50km/h , ograniczenia do 40km/h to 40 nie wicej

zakorkowane miasto i tyle no.gif

rozumiem , karac kierowcow ktorzy 2, 3 razy przegraczaja dopuszczalna prędkość , ale 40 (na 20)?!

Napisano

1. Będą ludziska bez PJ jeździć i tyle.

2. Niezbędnym wyposażeniem autek staną się ( i tak niewiele warte wszelkiej maści "antyradary").

3. Odnotowany zostanie wzrost sprzedaży CB.

4. Władza ludowa stanie się grupą lepeij zarabiającą.

Co do "zamykania" za tego typu wykroczenia to pomysłodawcy powinni najpierw zostać zamknięci w odpowiednich "zakładach".

Napisano

Nie chcę być złym prorokiem, ale coś mi się wydaje, że zabronią CB...

Napisano

> Nie chcę być złym prorokiem, ale coś mi się wydaje, że zabronią CB...

Wszyscy się przerzucą na PMRy zlosnik2.gif

Napisano

Wczoraj w którymś radio słyszałem policjanta narzekającego na CB i że dzięki CB na przykład złodzieje samochodów wiedzą gdzie patrol stoi.. I że trzeba by coś z tym zrobić bo przecież ostrzeganie długimi jest karane...

Ł.

Napisano

> Wczoraj w którymś radio słyszałem policjanta narzekającego na CB i że

> dzięki CB na przykład złodzieje samochodów wiedzą gdzie patrol

> stoi.. I że trzeba by coś z tym zrobić bo przecież ostrzeganie

> długimi jest karane...

> Ł.

no tak, jakbym kradl fure to tez bym nosil CB i montowal je w kradzionym aucie, zamiast np. puscic legalnego kolege przodem.. screwy.gif fajne pomysly maja nasi stroze tfu prawa.

pozdro

fosfor

Napisano

Nie ma takiej możliwości, jesteśmy w UE a tam to jest nie tylko legalne ale nawet bez zezwolenia jak obecnie u nas.

Napisano

> Wczoraj w którymś radio słyszałem policjanta narzekającego na CB i że

> dzięki CB na przykład złodzieje samochodów wiedzą gdzie patrol

> stoi.. I że trzeba by coś z tym zrobić bo przecież ostrzeganie

> długimi jest karane...

> Ł.

przypominają mu się dawne czasy i chciałby powrotu, niech spada na drzewo i nie bierze łapówek.

Napisano

> Ale łapówki wzrosną

> Akcja dobra , ale nie przy takich ograniczeniach jak w Warszawie ,

> gdzie czesto jest 40km/h na dwupasmowych trasach

Spokojnie, rzecznik Biedziak wczoraj powiedział, że to taki lokalny folklor pomysłodawczy, powstający okresowo w różnych lokalnych WRD i jeszcze musi przejść przez dział prawny w KGP, a nie wydaje się, aby przeszedł.

Poza tym dzisiejszy Fakcajtung się nieżle przejechał po pomysłodawcach, wystosowując apel do ministra Dorna, żeby zaczął policję leczyć z takich pomysłów.

A ja cały czas swoje - niech się wezmą za ustawienie świateł - coraz wcześniej się robi ciemno, a jest coraz wiecej kierowcow tak oślepiających innych źle ustawioną zmianą, że oczy można wypłakac.

Napisano

Oszołomów w tym kraju nie brak screwy.gif

1. Niech się chłopcy busted.gif wezmą za PIJANYCH I NAĆPANYCH kierowców bo jak narazie to tylko statystyki pokazują że jest ich coraz więcej.

2. Niech zaczną kontrolować stan techniczny złomu który jeżdzi po naszym kraju.( ze światłami włącznie )

3. Decydenci niech coś zrobią aby autostrady, drogi szybkiego ruchu i obwodnice miast przestały być tylko na papierze.

4. Oznakowanie naszych dróg jest jedno z najgorszych (jak nie najgorsze ) w europie.

5. itd. itp. można by wyliczać w nieskończoność.

Napisano

ZA -->> ONET

Quote:

Alkoholicy tracą prawa jazdy

"Metro": W Świdniku zabrano prawo jazdy 16 alkoholikom tylko za to, że... są alkoholikami. Pomysł chcą podchwycić prokuratury w całym kraju. To zamach na wolność człowieka, oburzają się terapeuci.

Beata Wiraszka-Bereza, prokurator rejonowy ze Świdnika, wpadła na pomysł, by prawo jazdy odbierać ludziom za sam fakt, że są alkoholikami. Na jej polecenie pracownicy prokuratury badają akta spraw pod kątem przestępstw lub wykroczeń popełnionych pod wpływem alkoholu. To może być rozbicie szyby na przystanku albo bójka na ulicy.

Gdy taka sprawa zostanie odnaleziona w archiwach, prokuratura wysyła pytanie do starostwa: czy dana osoba ma prawo jazdy? Jeśli ma, to zaczyna działać starostwo. Wynajmuje lekarza, który bada delikwenta. Jeśli diagnoza brzmi: alkoholizm, człowiek traci prawo jazdy. Jakie to prawo pozwala zabierać chorym prawo jazdy, zanim dopuścili się przestępstwa i spowodowali wypadek pod wpływem alkoholu? - Prokuratorzy na nowo odkryli artykuł 124 Kodeksu Drogowego. Mówi on o predyspozycjach psychicznych kierowcy. I zezwala na przeprowadzenie stosownego badania lekarskiego.

- Prokuratura tylko zaczyna, decyzja o zabraniu prawa jazdy należy do ekspertów, lekarzy. Przecież robimy to w trosce o bezpieczeństwo mieszkańców, mówi prokurator Wiraszka-Bereza.

Obrońcy praw człowieka i terapeuci leczący alkoholików są tym pomysłem wstrząśnięci. - To idiotyzm, nadgorliwe i niedorzeczne, ocenia prof. Zbigniew Hołda z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Nie można karać, zanim ktoś nie popełni przestępstwa. Mam nadzieję, że tak głupi pomysł nie zostanie wprowadzony w innych prokuraturach.

Te jednak są już zainteresowane. Maciej Kujawski z Prokuratury Okręgowej w Warszawie mówi, że z punktu widzenia prawa nic nie stoi na przeszkodzie. Czeka jednak na opinię Ministerstwa Sprawiedliwości, a ta ma być znana w ciągu kilku tygodni.

Napisano

To już jest screwy.gif do kwadratu. tylko pogratulować pani prokurator screwy.gif

Jak to kiedyś powiedział Pan Jan Pietrzak." to i za gwałt mnie sądzie, bo też mam aparature "

I czy ten kraj można dalej nazywać normalnym ????

Napisano

Wszystkim tym ktorzy sa za przedstawie przyklad czeski, to moze sie wylecza zlosnik.gif

Otoz Czesi od kiedy pamietam jezdzili dosyc wolno w miescie, nawet powiedzialbym bardzo wolno. Jesli ktos twierdzi, ze Niemcy jak jest ograniczenie do 60-ciu to jada 60, to niech sobie wyobrazi ze Czesi jak jest ograniczenie do 60-ciu jada 45 oslabiony.gif

No i do tego doszedl im od 1 lipca system punktowy, dosyc zamordystyczny. Tj jak zalapiesz punkta karnego, to znika Ci ten punkcik nie po roku jak w PL, ale po roku od momentu ostatniego punktu. Czyli mozesz np co 11 miesiecy dostawac po 2 pkt karne i za 5 lat pozegnasz sie z prawkiem sick.gif Ale jak 2x w roku przekroczysz znacznie predkosc, to tez Ci zabiora bez wzgledu na punkty.

Do czego to doprowadzilo ? icon_rolleyes.gif

Otoz jak sie jedzie po "nieautostradzie" to mamy prowadzaca kolumne aut stara Skode, ciezarowke, albo jakiegos innego starego strucla, a za nim 2km ciagnacych sie aut icon_rolleyes.gif Nikt nie wyprzedza chociaz czasem jest linia przerywana. Kolumna jedzie bardzo wolno, bo ten co prowadzi kolumne czasem wjezdza przeciez do miejscowosci gdzie jest 50km/h, a jak wyjezdza z miejscowowosci, to srodek kolumny jedzie przez miejscowosc. Doprowadza to do tego, ze praktycznie jak juz dogonisz taka kolumne, to masz dwa wyjscia:

1. Albo jedziesz dziesiatki kilometrow z predkoscia 60-65km/h

2. Wyprzedzasz na wariata po kilka aut, zeby za pol godziny osiagnac tego zawalidroge. Jednak przy tym wyprzedzaniu 20x Cie otrabia, bo oni sie z jednej strony boja wyprzedzac (yebane punkty), a z drugiej strony sa wsciekli ze musza jechac tak wolno, a Ty jedziesz szybko sick.gif

Drugi chory przepis, czyli tez zbyt wielki zamordyzm to parkowanie na miejscach dla inwalidow.

Doszlo do tego, ze czesto mozna spotkac Czecha parkujacego po prostu na ulicy i blokujacego przejazd, bo za to jest 1pkt i jakis maly mandat. Bo jak zaparkujesz na miejscu dla inwalidow to z automatu masz zabierane prawo jazdy blush.gif I pilnuja tego bardzo mocno nawet na parkingach w supermarketach, a nie wiem dlaczego tutaj tych miejsc jest jeszcze wiecej niz w PL.

Tekst wyszedl deko przydlugawy, ale chcialem pokazac do czego prowadzi zbytni zamordyzm. W Czechach gdzie sa autostrady to moze nie jest tak bolesne. Jednak juz widze te kilometrowe korki w wakacje w Polsce na trasie Warszawa-Gdansk, Poznan-Szczecin, czy inne drogi prowadzace do jakis wakacyjnych miejscowosci z wielkich miast, a droga nie ma dwoch pasow ruchu w jedna strone sick.gif

Napisano

(...)

Litości nie będzie nawet dla tych, którzy po osiedlowej uliczce z ograniczeniem prędkości do 20 km/godz. przejadą z szybkością 40 km/godz.

(...)

u mnie na osiedlu stoi 10km/h. Kazde dziecko po komuni dostaje rower i łamie przepisy chyba nawet nie wiedząc o tym.

Napisano

Młodych kącikowiczów to pewnie zadziwi, ale to wszystko już byyyyło.

Pisuję na HP, że coraz częściej budząc się rano zastanawiam się, czy to już lata 70te wróciły, czy cofamy się dalej. I wychodzi, że dalej, bo to jest pomysł z lat 60tych. Wtedy podobne numery stosowano wobec .... migających się od wojska. Jeżeli udawał skutcznie świra lub "slepca", to komisja wojskowa wprawdzie dawała mu kategorię D, ale zaraz wysyłała zawiadomienie do wydziału komunkacji, żeby mu zabrać PJ, bo nie spełnia wymagań zdrowotnych. Pan prezydent już zapomniał, jak się sam migał od woja na serce, a zgodnie z takimi regułami, nie spełnia warunków, by być prezydentem zlosnik.gif

Napisano

zamiast debilnych pomyslow o predkosci niech wprowadza lepiej dozywotnie zabranie prawko za ucieczke z miejsca wypadku ze skutkiem smiertelnym albo uszkodzeniem ludzi, ale znajac zad i ich pomysly to by zabierali nawet od delikatnych stluczek, zamiast zabierac prawko za podwojne przekroczenie niech wprowadza jakies limity np:

w miesice 90 km/h zabierają

a poza miastem np 140 km/h

jak to wejdzie w zycie to na osiedlu rower nawet przekroczy dozwolona bo w wielu miejscach sie czasem widzi 5km/h

Napisano

> Drugi chory przepis, czyli tez zbyt wielki zamordyzm to parkowanie na

> miejscach dla inwalidow.

A u nas parkuja gdzie popadnie nawet w bramie wjazdowej i co zrobic, na szczescie jak stoi mi cos w bramie to ide po busted.gif mam 100m i daja mu ze 200PLN, niestety dosc czesto musze pomagac panom policial.gif w pracy mad.gif ale na szczescie ostatni odwazny zaparkowal tydzien temu zeby.GIF

Napisano

Pewnie jak kazda skupi się na tych co naprawdę łamią prędkość, więcej niż mówią zlosnik.gif

Jak im rejestrator kamery fotoradaru dziennie zarjesteruje po kilka tysiecy zdjęć aut jadących szybciej niż owe 50km/h to i bardziej liberalni będą.

W sumie to ja jestem za taką akcją, ale w ścisłym centrum, czyli poza trasami, takimi jak Toruńska, Siekierwkowska, Łazienkowska, Al Prymasa Tysiaclecia, Wisłostrada, "mała obwodnica". Tutaj wg mnie to minie się z celem, nie wyrobią się z robotą przeanalizowania kilku tys zdjęć na dzień. A na pozostałych ulicach, czyli tych lokalnych - niech łapią.

Sam nie jeżdżę przepisowo do końca, ale wściec sie można, jak na al. Ujazdowskich, Marszałkowskiej, Puławskiej, itp ulicach centrum miasta jadą ludzi ejak na zawodach ulicznych. Lewa, prawa, ok 100km/h lub więcej. A wg nich kto jedzie inaczej to burak, bo spowalnia ruch. I to trzeba zmienić. Choć i dla mnie cała akcja jest mocno kontrowersyjna - może uda się wywalić z ulic rajdowców, albo zmusić ich by jechali wolniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.