Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki Ferodo Premier

Featured Replies

Napisano

Z jakimi tarczami najlepiej współpracują klocki Ferodo Premier. Zakładam, że będą to tarcze nie z aso. Auto ciężkie do kulania się po mieście i w trasie.

Z czym byście zakładali takie klocki:

- Ate

- Brembo

- Mikoda

- Zimmerman

- inne...

...i w jakiej wersji:

- standard

- nawiercane

- nacinane

- nawiercane + nacinane

Odpowiedzi poprzyjcie swoimi doświadczeniami. Nie interesuje mnie, co o tym "mówi się na mieście".

PZDR

Napisano

jeżdżę na tych klockach + tarcze brembo wink.gif

wbrew pozorom tarcze mają juz ponad 70 tyś. i nie biją, właśnie drugi komplet ww. klocków je ściera.

Niektórym przeszkadza, że mocno pylą-faktycznie tak jest ale taki ich urok wink.gif

Wersja tarcz standard wink.gif

Napisano

bardzo dobre klocki. dobrze hamuja ale z moich obserwacji mocno pyla i na krótko starczają

Napisano

Jak kończą mi się klocki/tarcze, jadę do warsztatu (albo ASO, albo

pan Ziutek) i proszę o wymianę. Po wymianie auto nadal hamuje,

hamulce nie piszczą. W cywilnym aucie, do codziennego użytku,

czego byś nie założył - będzie działać... IMO takie pytania są bez

sensu. Dlaczego? Bo jest milion różnych czynników, które także

warto wziąć pod uwagę. Np. opony. Albo felgi. Waga tychżę przecież również

jest ważna. Nie bez znaczenia będzie spojler zamontowany z tyłu.

Ważne jest także to, jaką moc ma silnik i jaki moment. Bo przecież

jeśli się rozpędzimy to i zatrzymać się trzeba.

Chyba, że uprawiasz sport, wtedy przepraszam grinser006.gif

Napisano

> Z jakimi tarczami najlepiej współpracują klocki Ferodo Premier. Zakładam, że będą to tarcze nie z

> aso.

Premier-y są to zamienniki seryjnych klocków, nic wspólnego ze sportem one nie mają i hamują tak samo jak dobry markowy klocek z aso

pylenia zwiększonego nie zauważyłem,

co do tarcz, to gładkie oryginalne lub dobre zamienniki ale nie nawiercane, nacinane

Napisano

co prawda troche nie w temacie ale ja mam klocki ATE plus tarcze mikody nacinano nawiercane ! i jest ok.gif

co do samych tarcz to naprawde poslki prodkukt i duzo ludzi mnie przestrzegalo ze moze byc roznie a tymczasem zero problemow zadnych popekan w okol otworow ani jakiegos nadmiernego zuzycia jak to pare osob twierdzilo smile.gif jaknajbardzije polecam mikode nawiercano nacinana ok.gifpalacz.gif

Napisano

> Z jakimi tarczami najlepiej współpracują klocki Ferodo Premier.

Zawsze kupuje te klocki .... miałem je na różnych tarczach w różnych autach zlosnik.gif oczywiście marki FIAT od firmowych po np w Stilo nacinanych i nawiercanych Mikodach. Bardzo dobre klocki, nie piszczą nie są twarde, bardzo dobrze biorą .... nie powodują uszkodzeń tarcz ani ich szybkie znikanie... pylą i owszem może troszeczkę mocniej ....

Zdecydowanie POLECAM ok.gif Obecnie przymierzam się do nich w Cromie....

Napisano

Mialem te klocki w Astrze. Jak zmienialem to zamowilem klocki + tarcze tez Ferodo. Takie zwykle jak producent każe.

Wad nie zauwazylem. Wszytstko zużywało się równo, bez pisków, bić, czy ścierania tarczy

Napisano

ja osobiście używam tych klocków z nawiercanymi i nacinanymi tarczami mikody, ogólnie jestem bardzo zadowolony, hamują lepiej niż seria na częściach OE. Niepożądane objawy to lekkie pylenie, które zostawia osad na alu felgach, ale jest to wywołane przez nacinane tarcze.

Napisano

Mam klocki Ferodo Premier i tarcze Ate wentylowane nacinane.

Dają rady.

Napisano

> Niepożądane objawy to lekkie pylenie,

> które zostawia osad na alu felgach, ale jest to wywołane przez nacinane tarcze.

"Lekkie pylenie" jest nieadekwatnym określeniem zlosnik.gif Przerobiłem klocki Ferodo Premier przy tarczach Brembo Max i raczej "mega pyliły". W porównaniu z nimi lekko pylą równie skuteczne klocki Remsa, które przerobiłem zarówno przy tarczach Brembo Max jak i ATE Powerdisc ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak kończą mi się klocki/tarcze, jadę do warsztatu (albo ASO, albo

> pan Ziutek) i proszę o wymianę. Po wymianie auto nadal hamuje,

> hamulce nie piszczą. W cywilnym aucie, do codziennego użytku,

> czego byś nie założył - będzie działać... IMO takie pytania są bez

> sensu.

Tu się akurat nie zgodzę. Nie wybierasz chyba klocków za 20-30 zł do Stilo?

>Dlaczego? Bo jest milion różnych czynników, które także

> warto wziąć pod uwagę. Np. opony. Albo felgi. Waga tychżę przecież również

> jest ważna. Nie bez znaczenia będzie spojler zamontowany z tyłu.

> Ważne jest także to, jaką moc ma silnik i jaki moment. Bo przecież

> jeśli się rozpędzimy to i zatrzymać się trzeba.

Moc seryjna, 120kW, bez spojlerów, koła duże, auto ciężkie, bo powyżej 1,5 tony.

> Chyba, że uprawiasz sport, wtedy przepraszam

Uprawiam, ale z samochodami ma on niewiele wspólnego. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Premier-y są to zamienniki seryjnych klocków, nic wspólnego ze sportem one nie mają i hamują tak

> samo jak dobry markowy klocek z aso

> pylenia zwiększonego nie zauważyłem,

> co do tarcz, to gładkie oryginalne lub dobre zamienniki ale nie nawiercane, nacinane

Co to są "dobre zamienniki"?

Napisano
  • Autor

> co prawda troche nie w temacie ale ja mam klocki ATE plus tarcze mikody nacinano nawiercane ! i

> jest

> co do samych tarcz to naprawde poslki prodkukt i duzo ludzi mnie przestrzegalo ze moze byc roznie a

> tymczasem zero problemow zadnych popekan w okol otworow ani jakiegos nadmiernego zuzycia jak

> to pare osob twierdzilo jaknajbardzije polecam mikode nawiercano nacinana

A pełna Mikoda bez wodotrysków? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ja osobiście używam tych klocków z nawiercanymi i nacinanymi tarczami mikody, ogólnie jestem bardzo

> zadowolony, hamują lepiej niż seria na częściach OE. Niepożądane objawy to lekkie pylenie,

> które zostawia osad na alu felgach, ale jest to wywołane przez nacinane tarcze.

A czy żywotność tarcz nacinanych i przy okazji klocków jest zauważalnie mniejsza?

Napisano

a mojego doświadczenia wynika, że to Ferodo + zwykła Brembo i mamy:

-piski

-kwiki

-mlaskania

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Z czym byście zakładali takie klocki:

> - Brembo

Zwykłe brambo - i były ok

> - Zimmerman

Nawiercane - i są ok

Napisano

> a mojego doświadczenia wynika, że to Ferodo + zwykła Brembo i mamy:

> -piski

> -kwiki

> -mlaskania

też to zasłyszałem i miałem obawy czy kupić

w końcu kupiłem i nie ma pisków, mlasków itp.

za to skuteczność hamowania zimnych hamulców jest słaba - w porównaniu do poprzedniego zestawu

za to po rozgrzaniu jest o wiele lepiej niż na starych grinser006.gif

Napisano

> Tu się akurat nie zgodzę. Nie wybierasz chyba klocków za 20-30 zł do Stilo?

Wybieram takie, jakie wstawią. Słowem: uważam że czego by nie wstawili,

hamować będzie. Dla moich warunków brzegowych używania auta,

czyli normalna spokojna jazda, to nawet jakby wstawili takie za 20-30 zł

(a szkoda że takich nie ma), to by nic się złego nie stało smile.gif

Napisano

Mogę tylko podpowiedzieć, że u mnie te klocki z TRW na tyle i z Mikodą nacinaną i wierconą na przodzie nie piszczą, a hamują. Do klocków większych uwag nie mam i jakoś tak bardzo nie pylą.

Napisano

> W cywilnym aucie, do codziennego użytku,

> czego byś nie założył - będzie działać...

A to ciekawe. Mi seria klocek GM z serią tarczą po w miarę dynamicznej jeździe miejskiej kończyły w dymie i smrodzie no.gif Teraz na klockach RH i serii tarczy tego nie ma hmm.gif

Napisano

A ja nie polecam klocków Ferodo Premier. Założyłem takie wraz z nowymi tarczami Brembo Max. Po 26 kkm zdecydowałem się na wymianę klocków, chociaż jeszcze trochę ich zostało. Okładziny były poodklejane od blachy, na brzegach się kruszyły. Tarcz nie zmieniałem i włożyłem klocki Brembo. Zupełnie inna liga w skuteczności hamowania oczywiście na plus klocków Brembo.

Napisano

> A to ciekawe. Mi seria klocek GM z serią tarczą po w miarę dynamicznej jeździe miejskiej kończyły w

> dymie i smrodzie Teraz na klockach RH i serii tarczy tego nie ma

Nie wiem jak trzeba jeździć, żeby takie coś się stało... A silnikiem

hamujesz czasem? smile.gif

Napisano

> Co to są "dobre zamienniki"?

Renomowanych firm o których można powiedzieć że mają kontakt z OEM lub są znane z jakości na aftermarkecie. Zawsze oczywiście bywają wyjątki ale generalnie zasada sie sprawdza.

Napisano

Zawsze się zastanawiam skąd ten "sportowy" wydźwięk tego klocka. Jest on normalny jak każdy inny.

Napisano

> a mojego doświadczenia wynika, że to Ferodo + zwykła Brembo i mamy:

> -piski

> -kwiki

> -mlaskania

dodam jeszcze pylenie i to, ze tarcze brembo po niedlugim przebiegu zaczely bic...

a wiec

>Z czym byście zakładali takie klocki:

- Ate

- Mikoda

- Zimmerman

- inne.......

polecam zestawy hamulcowe firmy EBC

Napisano

> Wybieram takie, jakie wstawią. Słowem: uważam że czego by nie wstawili,

> hamować będzie. Dla moich warunków brzegowych używania auta,

> czyli normalna spokojna jazda, to nawet jakby wstawili takie za 20-30 zł

> (a szkoda że takich nie ma), to by nic się złego nie stało

Nie zgodzę się.Kiedyś pan w sklepie sprzedał mi klocki za 40 pln.Po pierwszych jazdach myślałem , że się muszą dopasować/wetrzeć/ułożyć.Chwilę na nich jeżdziłem , ale nic się nie wtarło/ułożyło.

Zamówiłem owe Ferrodo na allegro coś koło 60pln z przesyłką.

Podczas pierwszej jazdy i hamowania w celu sprawdzenia zblokowane koła na suchym asfalcie.

Na klockach za 40 dychy koła nawet na mokrym nie chciały się zblokować.

Napisano

Jak auto ciezkie i jezdzi po trasie to bym patrzyl polke wyzej czyli Ferodo DS Performance. Polaczylbym to z gladkim Brembo lub ATE. Zadnego nawiercanego syfu (bo zawsze peka, tutaj musialyby byc tarcze z duzo wyzszej polki), co najwyzej nacinane ale niekoniecznie.

Napisano
  • Autor

> Renomowanych firm o których można powiedzieć że mają kontakt z OEM lub są znane z jakości na

> aftermarkecie. Zawsze oczywiście bywają wyjątki ale generalnie zasada sie sprawdza.

A konkretnie? Jakie marki? hmm.gif

Napisano

No dobra. Auto ciężkie, ale czy hamulce do tego auta dostosowane (wielkość tarcz, wentylowane)?

Jeśli tak, to wystarczy gładka tarcza, premiery są dość miękkie więc jak dasz nacinaną, nawiercaną i Bóg wie co jeszcze to bardzo szybko polecą.

Jeśli hamulce są za małe i miałeś do tej pory z nimi problem to możesz kombinować z jakimiś nacinanymi wynalazkami, ale musisz mieć na uwadze, że przy ciężkim aucie i nadużywaniu hamulca szybciutko się skończą.

Ja idę w inną stronę: ferodo ds2000 (performance), czyli już dość miękkie i znoszące nieco wyższą temperaturę (ale jeszcze ich grzać nie trzeba) plus gładka tarcza. Zobaczymy jak się sprawdzi w mojej kung-fu.

Napisano

ATE

Bosch

Jurid

Ferodo

Textar

TRW

Remsa

Delphi

Kashiyama

.. i jeszcze pare się znajdzie smile.gif

Napisano

> Nie wiem jak trzeba jeździć, żeby takie coś się stało... A silnikiem

> hamujesz czasem?

Wystarczy mieć auto o masie >1,7 T i nie jeździć w kapeluszu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No dobra. Auto ciężkie, ale czy hamulce do tego auta dostosowane (wielkość tarcz, wentylowane)?

> Jeśli tak, to wystarczy gładka tarcza, premiery są dość miękkie więc jak dasz nacinaną, nawiercaną

> i Bóg wie co jeszcze to bardzo szybko polecą.

> Jeśli hamulce są za małe i miałeś do tej pory z nimi problem to możesz kombinować z jakimiś

> nacinanymi wynalazkami, ale musisz mieć na uwadze, że przy ciężkim aucie i nadużywaniu hamulca

> szybciutko się skończą.

Seryjne są wentylowane. Ze skutecznością nigdy nie było problemów, ale obecne tarcze już lekko biją.

> Ja idę w inną stronę: ferodo ds2000 (performance), czyli już dość miękkie i znoszące nieco wyższą

> temperaturę (ale jeszcze ich grzać nie trzeba) plus gładka tarcza. Zobaczymy jak się sprawdzi

> w mojej kung-fu.

Wołowinka jest "nieco" cięższa.

PZDR

Napisano

> Seryjne są wentylowane. Ze skutecznością nigdy nie było problemów, ale obecne tarcze już lekko

> biją.

skoro nie było problemów to po co kombinować. Zakładaj serię i ogień.

> Wołowinka jest "nieco" cięższa.

> PZDR

i pewnie tarcze ma "nieco" większe niż 240mm. W dodatku moje są lite.

Napisano
  • Autor

> skoro nie było problemów to po co kombinować. Zakładaj serię i ogień.

Zastanawiałem się nad Mikodą. I nadal się tylko zastanawiam...

> i pewnie tarcze ma "nieco" większe niż 240mm. W dodatku moje są lite.

Wentyl, 305mm bodajże.

PZDR

Napisano

Ja odradzam te klocki. Miałem jeździłem i przeklinałem. Mocno pyliły i piszczały rozgrzane, strasznie wnerwiające.

Napisano

> Ja odradzam te klocki. Miałem jeździłem i przeklinałem. Mocno pyliły i piszczały rozgrzane,

> strasznie wnerwiające.

U siebie w SC mam Brembo Max+Ferodo Premier i jest to chyba najlepszy zestaw w seryjnym rozmiarze. Wcześniej miałem tarcze seryjne, Mikode nawiercaną i nacinaną i Brembo gładkie, zawsze w zestawie z Premierami - wszystko było OK, hamowanie nawet ze 180 km/h nie było wyczynem (mowa o pierwszym, poźniej było gorzej ale to już wina przewodów i płynu wink.gif ). Jednak jeśli decydujesz sie na Premiery a masz tarczę nacinaną to licz się z mocnym pyleniem klocków wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.