Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakaz grzania na postoju w terenie zabudowanym.

Featured Replies

Napisano

> Czyli teoretycznie ten przepis uderza we wszystkich którzy mają silniki z turbiną i chcą ja

> rozgrzać przed ruszeniem, lub ostudzić tuż przed wyłączeniem silnika....?

ile czasu grzejesz/studzisz turbine? confused.gif

Napisano

> Kiedys przy -10 przejechalem 7km. Wskazowka nawet nie ruszyla sie z miejsca.

> Nawet nie chce wspominac jak zmarzlem wtedy.

Termostat masz sprawny ? Bo u mnie w mniejszej i teoretycznie nowocześniejszej pyrkawce 1.4 HDi przy temperaturze -10 stopni już po trzech-czterech kilometrach ruszała wskazówka i zaczynało lecieć ciepłe powietrze.

Napisano

> Przy -30 odpalac i pelen wtedy silnik najszybciej sie nagrzeje

Po co przesadzać? Ruszać, nie stać i jechać, obciążony silnik szybciej się grzeje. Zawsze było niewskazane grzanie na postoju, oczywiście gros ludzi i tak to robi smile.gif

Napisano

> po pierwsze nikt w miarę kumaty nie odpala silnika na gazie

Samochodu z sekwencyjną instalacją w ogóle się nie da (nie wiem, jak to wygląda przy V generacji)

Robiłem to w Polonezie z instalacją I generacji (z pełną świadomością, że "morduję" w ten sposób reduktor), ale nigdy przy temperaturach -10 stopni i niższych, bo po prostu się nie dało.

Napisano

> Po co przesadzać? Ruszać, nie stać i jechać, obciążony silnik szybciej się grzeje. Zawsze było

> niewskazane grzanie na postoju, oczywiście gros ludzi i tak to robi

I niech sobie tak robią, skoro lubią. Ja czasem tak czynię z konieczności, gdy szyby są zbyt zamarznięte, aby je odskrobać.

Tylko niech nie dorabiają ideologii, jak to niby znakomicie wpływa na stan silnika albo zdrowie właściciela (bo stanie pod gołym niebem na mrozie i palenie papierosa jest zdrowe, a od jazdy zimnym samochodem można dostać zapalenia płuc i umrzeć) zlosnik.gif

Jestem gotów się założyć, że ci sami ludzie będą twierdzić, iż trzymanie samochodu zimą w ciepłym garażu ma zbawienny wpływ na blachy rotfl.gif

Napisano

nie mowimy o grzaniu na postoju do temp pracy, mowimy o odpaleniu silnika, odczekaniu kilku minut ktore spedzamy na przygotowaniu auta do jazdy, odsniezanie, odszranianie itp.

Nie uzalezniam ruszenia auta od wskazowki temp, tylko od czynnosci okalajacych jakie wykonuje po odpaleniu. Wyjezdzam z garazu i nie gasze auta, zeby zamknac brame i uwazam,ze jest to zdrowsze niz zgaszenie go i ponowne odpalenie po zamknieciu bramy. A bramy do zamkniecia mam dwie, bo druga jest na posesje. I co mam dziennie dodatkowo gasic auto 4 razy ??? 4 razy szybciej wykonczyc akumulator i rozrusznik, palic dodatkowe paliwo na odpal ???

Takie to wszystko zdrowe ???

Napisano

> nie mowimy o grzaniu na postoju do temp pracy,

Ty może nie, inni w tym wątku - owszem

> Wyjezdzam z garazu i nie gasze auta, zeby zamknac brame i uwazam,ze jest to

> zdrowsze niz zgaszenie go i ponowne odpalenie po zamknieciu bramy. A bramy do zamkniecia mam

> dwie, bo druga jest na posesje. I co mam dziennie dodatkowo gasic auto 4 razy ??? 4 razy

> szybciej wykonczyc akumulator i rozrusznik, palic dodatkowe paliwo na odpal ???

Ja też nie gaszę samochodu na czas zamknięcia garażu. Tylko... pięć razy najpierw się rozglądam, czy w okolicy nie ma jakiegoś gnojka, który w czasie zamykania garażu najzwyczajniej w świecie nie wskoczy mi do zapalonego samochodu i nie odjedzie. Jeżeli ktoś obcy obok się kręci, gaszę samochód i wyciągam kluczyk ze stacyjki. Co i Tobie radzę.

Ubezpieczalnie w takich przypadkach mają niemiły zwyczaj pokazywania Kozakiewicza - przy szkodach kradzieżowych żądają przekazania kompletu kluczyków.

Napisano

> wybacz praktycznie nigdy nie miałem do czynienia z nowy autem jak już to w instrukcji nie

> wyczytałem nic o grzaniu.

Ta uwaga dotycząca rozgrzewania brzmi dosłownie następująco:

Quote:

W ujemnych temperaturach otoczenia lub jeśli samochód nie był uruchamiany przez kilka dni, przed rozpoczęciem jazdy należy rozgrzewać silnik przez kilka minut (UWAGA: w Niemczech jest to zabronione! §30 StVO).

zlosnik.gif

Napisano

> Chyba musialbym z godzine czekac, zeby nagrzal sie forda 1.8 tdci.

> Kiedys przy -10 przejechalem 7km. Wskazowka nawet nie ruszyla sie z miejsca.

> Nawet nie chce wspominac jak zmarzlem wtedy.

Bardzo przyjazny samochod. hehe.gif

No ale diesel - to takie nowoczesne...

Napisano

> w czasie jazdy wnętrze rozgrzewa się szybciej: może, ale jechanie w przykurczu, podczas gdy można

> wsiąść jak biały człowiek do rozgrzanej karocy ma swoje zalety.

popieram ok.gif

moim priorytetem jest moje bezpieczeństwo i mój komfort 033102bebe_1_prv.gif

a ekologią zacznę się przejmować kiedy znikną z ulic kopcące autobusy i inne szmelcwageny z przebiegami "160kkm" od dziadka co do kościoła tylko jeździł, a przeglądy podbijają im diagnołapownicy... sick.gif

Napisano

> Bardzo przyjazny samochod.

> No ale diesel - to takie nowoczesne...

Bardziej mi to wygląda na zepsuty samochód, ze stale otwartym termostatem. A kompleksy na punkcie diesli są jak najbardziej uleczalne. zlosnik.gif

Napisano

tez sie rozgladam, do tego staje tak zeby miec ulatwiony dostep do auta, a zeby utrudnic tzw. Zajumanie zlosnik.gif.

Napisano

> szkodzisz silnikowi

napisz proszę, bo ja prosty człowiek jestem, cóż takiego szkodliwego jest dla silnika, jeśli pochodzi na wolnych obrotach przez 3-5min. ? niewiem.gifhmm.gif

Napisano

> Ta uwaga dotycząca rozgrzewania brzmi dosłownie następująco: Quote:

> W ujemnych temperaturach otoczenia lub jeśli samochód nie był uruchamiany przez kilka dni, przed

> rozpoczęciem jazdy należy rozgrzewać silnik przez kilka minut (UWAGA: w Niemczech jest to

> zabronione! §30 StVO).

No ok, w Niemczech zabronione, u nas może też. Ale jest kilka dni w roku takich, że po odszronieniu szyb i przejechaniu kilkudziesięciu metrów zachodzą znowu z zewnątrz taką mgłą, że nic nie widać. Nieraz już stawałem i wysiadałem jeszcze raz odszronić, dużo to jednak nie pomagało. W Astrze ogrzewanie działało na tyle szybko, że już po jakimś kilometrze, może nawet mniej, do szyby nic się nie czepiało, już zaczynało lecieć "złamane" powietrze. Natomiast teraz w Lanosie muszę zapalić od razu po przyjściu do auta, odgarnąć śnieg i szron i dopiero jadę - a wskazówka rusza za jakieś 4 - 5 km, z nawiewów dopiero zaczyna lecieć letnie powietrze. Termostat sprawny, po prostu to auto tak słabo się grzeje. Nie ma innej opcji, trzeba grzać na parkingu. Ale tak jak piszę parę razy stawałem na końcu parkingu i czekałem - lepiej poświęcić ułamek zużycia silnika niż przywalić dzwona za moment z powodu braku widoczności. I ciekawe co na to powiedzieli by stróże prawa (u nas, czy w Niemczech). Bo z jednej strony nie wolno grzać, a z drugiej nie wolno jechać mając ograniczoną widoczność.

Napisano

> Ten przepis "od zawsze jest".

Nie od zawsze - to zależy od tego, jak dawno zetknąleś sie z PoRD old.gif

Jakieś 10-15 lat temu wprowadzono w związku z zanieczyszczaniem środowiska biglaugh.gif

Napisano

> Przeczytałem sobie dzisiaj w czasopiśmie 'Motor' wzmiankę o tym, że istnieje zakaz grzania

> samochodu na postoju w strefie zabudowanej.

ciach

Zakaz nie obowiązuje tylko w zimie, ale także w lecie biglaugh.gif

Więc nie tylko "grzanie", ale też chłodzenie, czyli używanie klimatyzacji biglaugh.gif

Istotnie, zakaz trudny do wyegzekwowania busted.gif

Napisano

Rycho z Bronkiem "GRZALI na stojąco MAMROTA" pub2.gif obok klatki (teren zabudowany), ale na widok Strazy Miejskiej policial.gifgrzać przestali... Mandatu nie zaliczyli, choć taki przepis istnieje... hahaha.gif

Napisano

> Takie to wszystko zdrowe ???

Zdrowe to moze nie ,ale bedziesz dzezi, trendi, cool, itd.... - ogolnie super hiper ekologiczny biglaugh.gif

Zbawca planety normalnie smirk.gif

I petardami sie w sylwestra przypadkiem nie baw, bo jeszcze jakis piesek ze stresu popusci ,albo palpitacji serca dostanie. biglaugh.gif

A najlepie to łykaj jak pelikan wszystkie madre rady wymoczkow z telewizji , a w szczegolnie tych gosci w sweterkach w zielone romby ok.gifrotfl.gif

Oni najlepiej wszystko wiedza ok.gifbiglaugh.gif

I tez sa Cool wink.gif

Te teorie wymyslili ci sami fachowcy co twierdzili ,ze w wyniku efektu cieplarnianego morze zaleje nasz super kraj az po Bytom biglaugh.gif

Byli tacy co to kupili. Zawsze sie ktos naiwny znajdzie ok.gif

Napisano

> Nie od zawsze - to zależy od tego, jak dawno zetknąleś sie z PoRD

> Jakieś 10-15 lat temu wprowadzono w związku z zanieczyszczaniem środowiska

Egzamin na prawo jazdy zdawałem ponad 15 lat temu i jestem przekonany, że już wówczas zetknąłem się z takim zapisem - powinieneś przesunąć punkt w czasie co do wprowadzenia tego przepisu wink.gif

Napisano

> Zdrowe to moze nie ,ale bedziesz dzezi, trendi, cool, itd.... - ogolnie super hiper ekologiczny

> Zbawca planety normalnie

> I petardami sie w sylwestra przypadkiem nie baw, bo jeszcze jakis piesek ze stresu popusci ,albo

> palpitacji serca dostanie.

> A najlepie to łykaj jak pelikan wszystkie madre rady wymoczkow z telewizji , a w szczegolnie tych

> gosci w sweterkach w zielone romby

> Oni najlepiej wszystko wiedza

> I tez sa Cool

> Te teorie wymyslili ci sami fachowcy co twierdzili ,ze w wyniku efektu cieplarnianego morze zaleje

> nasz super kraj az po Bytom

> Byli tacy co to kupili. Zawsze sie ktos naiwny znajdzie

Dokładnie - popieram w całej rozciągłości ok.gif Tak sobie mysle, że w koncu na świecie zaczną do władzy dochodzic ludzie pokroju Francuza Le Pena i zacznie sie robienie porządków, bo z tego co obserwuje to ostatnio wywraca się do góry nogami to, co ludzie wypracowali przez tysiące lat historii - do biednych zwierzątek dodam tu np. małżeństwa homoseksualne i powierzanie im opieki nad dziećmi tongue.gif

A co do głownego zapytania - uważam ze prawo i przepisy sa dla ludzi, a nie ludzie dla przepisów. Jak mam zamarzniete szyby od środka, a pryskanie odmrażaczem i ścieranie nie pomaga, bo zaraz szron pojawia się od nowa to jedyna rada włączyś silnik i poczekac aż zacznie coś być widac przez przednią szybe. Na razie nikt sie mnie nie czepiał, ale gdyby co to jestem gotowy iść z tym do sądu zlosnik.gif

Napisano

> Bardziej mi to wygląda na zepsuty samochód, ze stale otwartym termostatem.

No niestety, fordy tak mają. crazy.gif

Tylko z tym marznięciem, to kolega wyzej przesadził - pomimo, że wskazówka nie rusza, dmuchawa dmucha letnim powietrzem. Szału nie ma, ale do marznięcia daleko. ok.gif

Napisano

Quote:

istnieje zakaz grzania samochodu na postoju w strefie zabudowanej.

Quote:

dotyczy to wszystkich zatrzymań pojazdu powyżej minuty

... mylisz pojęcia ...

Quote:

Nie do wyegzekwowania

... kiedyś sie przekonasz, że jednak jest ... nono.gif

Quote:

zalecenie producentow o chlodzeniu i grzaniu turbiny

... dojeżdżając do celu możesz schłodzić turbinę jadąc kilka ostatnich kilometrów ,,z luzikiem'' ... hehe.gifhehe.gif

Quote:

wole jak mi sasiad troche potruje pod oknem

... może i racja, ale można zmienić kolejność czynności i nie wkurzać sąsiadów - odśnieżanie, odpalanie, odjazd ... zwłaszcza starym rzegotającym dieslem ... drive.gif

... pozdro ...

Napisano

> marnujesz paliwo, szkodzisz silnikowi, środowisku naturalnemu zero plusów w czasie jazdy wnętrze

> rozgrzewa się przecież szybciej.

Chyba nigdy ci sie nie zaszronily zima szyby od srodka?

Napisano

> ostudzic czy wyhamowac?

Ostudzic. Ile ty chcesz turbine hamowac? Perpetuum Mobile wynalazles??

Napisano

> a jak taki durnowaty przepis ma sie do tego,ze samochod wedlug homologacji i innych dokumentow musi

> spelniac normy halasu i czystosci spalin. Z niejednej rury moglbys sie dzis zaciaganac i

> powietrze jest czystsze niz w atmosferze.

>

a to ja proponuje, bys z 10 minut sobie pooddychal tym co z rury leci - bedzie z korzyscia dla calego swiata ok.gif

Napisano

> Z jednej strony ma to sens, z drugiej brak możliwości ogrzania środka lub odmrożenia sobie szyb od

> wewnątrz podczas gdy np. odśnieżamy, jest ...dziwny.

Najszybciej auto rozgrzewa się w ruchu, dlatego nie rozumiem ludzi, którzy odpalają auta, smrodzą niemiłosiernie, bo to jeszcze katalizatory nie działają, spalają ON/benzynę i machają skrobaczką i zmiotką wdychając ożywczy "tlen" prosto z nierozgrzanego silnika łudząc się, że w środku będzie odrobinę cieplej po taki porannym "przetarciu" silnika. Dlatego jeśli następna zima będzie taka sama to biorę forda z podgrzewaną przednią szybą, bo inni producenci widać nie mają ochoty na ten patent.

Napisano

> skrobaczką i zmiotką wdychając ożywczy "tlen" prosto z nierozgrzanego silnika łudząc się, że w

> środku będzie odrobinę cieplej po taki porannym "przetarciu" silnika.

zanim oskrobię szyby, w moim aucie leci już ciepłe powietrze i nawet pięć ogrzewanych szyb mi tego nie zastąpi...

> zima będzie taka sama to biorę forda z podgrzewaną przednią szybą, bo inni producenci widać

> nie mają ochoty na ten patent.

nie muszę mieć forda żeby mieć czystą przednią szybę, wystarczy kawałek ortalionu "przytrzaśniętego" drzwiami i po temacie ok.gif patent stosuję od wielu lat ok.gif

Napisano

"nie muszę mieć forda żeby mieć czystą przednią szybę,.."

"bo nie każda "MORDA", pasuje do FORDA"... cfaniaczek.gifpub2.gif

zlosnik.gif

Napisano

Przednia szyba podgrzewana w fordzie to pic na wodę fotomontaż , przerabiane w tranzicie , nic nie warty gadzet

Napisano

> a to ja proponuje, bys z 10 minut sobie pooddychal tym co z rury leci - bedzie z korzyscia dla

> calego swiata

Ekolog się znalazł hehe.gif

to ja w odwecie proponuję żebyś jeździł na czołgistę, czyli nieodśnieżonym autem, zaparowanym i zaszronionym w środku. Nawet dziurki/wizjera nie musisz robić. Będzie z korzyścią dla całego świata hehe.gif

Szczęśliwego Nowego Roku ok.gif

Napisano

> Chyba nigdy ci sie nie zaszronily zima szyby od srodka?

Gdy parkowałem pod chmurką praktycznie zawsze, gdy wracam z pracy także oczyszczam szyby i odśnieżam auto. Po czym siadam do auta uruchamiam silnik czekam z10-15s i ruszam.

Napisano

> Termostat masz sprawny ? Bo u mnie w mniejszej i teoretycznie nowocześniejszej pyrkawce 1.4 HDi

> przy temperaturze -10 stopni już po trzech-czterech kilometrach ruszała wskazówka i zaczynało

> lecieć ciepłe powietrze.

jest jeden drobny szczegol. Nie wiem jak w Focusie ale w mondeo wskaznik temperatury nie mierzy temperatury plynu tylko glowicy

U mnie cieple powietrze leci zanim wskazowka drgnie. Tak czy inaczej przy mierzeniu temperatury plynu wskazowka podnioslaby sie szybciej

Napisano

> Ekolog się znalazł

Zaden ekolog - po prostu pisanie, ze z rury wydechowej fiolkami pachnie jest "lekkim" przegieciem.

> to ja w odwecie proponuję żebyś jeździł na czołgistę, czyli nieodśnieżonym autem, zaparowanym i

> zaszronionym w środku. Nawet dziurki/wizjera nie musisz robić. Będzie z korzyścią dla całego

> świata

Garaz mam zeby.GIF

> Szczęśliwego Nowego Roku

Wzajemnie ok.gif

Napisano

> Zaden ekolog - po prostu pisanie, ze z rury wydechowej fiolkami pachnie jest "lekkim" przegieciem.

jeżeli nie zrozumiałeś przenośni to ja już nic na to nie poradzę wink.gif

> Garaz mam

chwalisz się czy żalisz zlosnik.gif

> Wzajemnie

ok.gif

Napisano

> jeżeli nie zrozumiałeś przenośni to ja już nic na to nie poradzę

No nie zawsze jest latwo nie widzac mowiacego/piszacego smile.gif

> chwalisz się czy żalisz

No chwale, chwale smile.gif

Jest jeszcze druga wersja: "Forda mam" smile.gif

Napisano

> łudząc się, że w

> środku będzie odrobinę cieplej po taki porannym "przetarciu" silnika.

Nie tylko ludzac sie. U mnie podgrzewanie siedzen dziala niestety tylko na wlaczonym silniku, wiec te kilka minut skrobania szyb akurat daje duzo wink.gif

--

Olleo

Napisano

Większość nowych VAG-ów z TDI ma elektryczne nagrzewnice powietrza, więc ciepło leci od razu i szyba przednia dosyć skutecznie się odmraża - jak szybko zależy od temp. zewnętrznej.

Napisano

> Większość nowych VAG-ów z TDI ma elektryczne nagrzewnice powietrza, więc ciepło leci od razu i

> szyba przednia dosyć skutecznie się odmraża - jak szybko zależy od temp. zewnętrznej.

Nie od razu a powiedzmy ze po 2 minutach. Elektryczna szyba w Fordzie sprawiala sie znacznie szybciej 270751858-jezyk.gif

Ciekawostka : ONET

Napisano

> Nie od razu a powiedzmy ze po 2 minutach. Elektryczna szyba w Fordzie sprawiala sie znacznie

> szybciej

> Ciekawostka : ONET

Z mojego doświadczenia wynika że niemal natychmiast gdyż przy temp. bliskich zera szyba przednia niemal od razu "puszcza", ale nie mierzyłem i nie znam szczegółów (instrukcja tego nie opisuje) - może to również kwestia modelu. Tak czy owak nie wszyscy wiedzą że to jest - dzieki temu patentowi zima z TDI nie taka straszna smile.gif

Napisano

> Najszybciej auto rozgrzewa się w ruchu, dlatego nie rozumiem ludzi, którzy odpalają auta, smrodzą

> niemiłosiernie, bo to jeszcze katalizatory nie działają, spalają ON/benzynę i machają

> skrobaczką i zmiotką wdychając ożywczy "tlen" prosto z nierozgrzanego silnika łudząc się, że w

> środku będzie odrobinę cieplej po taki porannym "przetarciu" silnika. Dlatego jeśli następna

> zima będzie taka sama to biorę forda z podgrzewaną przednią szybą, bo inni producenci widać

No fakt to jest rozwiązanie. Idziesz to auta, nie skrobiesz bo masz grzałkę w szybie, wsiadasz, załączasz grzanie szyby i voila, nic nie smrodzisz, nie trujesz sąsiadom, innymi słowy jestes pro-ekologiczny. cfaniak.gif

Tylko zapomniałeś chyba, że grzanie szyby jest dostepne po odpaleniu silnika, więc czy będziesz siedział w aucie i czekał, aż ci grzała roztopi to co na szybie, czy latał ze skrobaczką/zmiotką dookoła auta jest raczej bez znaczenia z punktu widzenia zatruwania spalinami okolicy.

Napisano

> No fakt to jest rozwiązanie. Idziesz to auta, nie skrobiesz bo masz grzałkę w szybie, wsiadasz,

> załączasz grzanie szyby i voila, nic nie smrodzisz, nie trujesz sąsiadom, innymi słowy jestes

> pro-ekologiczny.

> Tylko zapomniałeś chyba, że grzanie szyby jest dostepne po odpaleniu silnika, więc czy będziesz

> siedział w aucie i czekał, aż ci grzała roztopi to co na szybie, czy latał ze

> skrobaczką/zmiotką dookoła auta jest raczej bez znaczenia z punktu widzenia zatruwania

> spalinami okolicy.

Widziałem na własne oczy w Kudze odmrożenie totalnie zamrożonej szyby trwało może kilkanaście sekund łącznie z przetarciem wycieraczkami. Jest to zdecydowanie lepsze niż machanie skrobaczką na zewnątrz i czasem wewnątrz.

Napisano

> Najszybciej auto rozgrzewa się w ruchu, dlatego nie rozumiem ludzi, którzy odpalają auta, smrodzą

> niemiłosiernie, bo to jeszcze katalizatory nie działają, spalają ON/benzynę i machają

> środku będzie odrobinę cieplej po taki porannym "przetarciu" silnika. Dlatego jeśli następna

I pierwszy kilometr (zanim stopi się lód) będziesz jeździć na ślepo? Dobra koncepcja. Daj znać jak już kupisz, oddelegujemy kogoś z AK z kamerką i wrzucimy na youtube ok.gif

Napisano

> Widziałem na własne oczy w Kudze odmrożenie totalnie zamrożonej szyby trwało może kilkanaście

> sekund łącznie z przetarciem wycieraczkami. Jest to zdecydowanie lepsze niż machanie

> skrobaczką na zewnątrz i czasem wewnątrz.

to zalezy jaka jest temperatura na zewn. Przy -10 potrzeba troche wiecej niz kilkanascie sekund

Napisano

> Widziałem na własne oczy w Kudze odmrożenie totalnie zamrożonej szyby trwało może kilkanaście

> sekund łącznie z przetarciem wycieraczkami. Jest to zdecydowanie lepsze niż machanie

Powiedz jeszcze ile było stopni na zewnątrz ?

Napisano

> Dlatego jeśli następna

Kupować parchatego Forda tylko dla przedniej podgrzewanej szyby yikes.gif

Napisano

> sekund łącznie z przetarciem wycieraczkami.

cfaniaczek.gifhehe.gif

>Jest to zdecydowanie lepsze niż machanie

To ja się powinienem chyba leczyć, bo odpalam auto, załączam grzanie szyby i zapitalam dookoła samochodu ze zmiotką/skrobaczką sciągając śnieg/lód, zamiast siedzieć sobie spokojnie w aucie - przecież wystarczy przednia i tylna szyba do bezpiecznej jazdy cfaniak.gif

Żeby nie było: tak jeżdże Fordem i mam grzałkę w przedniej szybie

I jeszcze jedno: czasami nie warto włączać grzania przedniej szyby tylko sobie zeskrobać, ale pewnikiem w to i tak nie uwierzysz.

Napisano

> I pierwszy kilometr (zanim stopi się lód) będziesz jeździć na ślepo? Dobra koncepcja. Daj znać jak

> już kupisz, oddelegujemy kogoś z AK z kamerką i wrzucimy na youtube

Co wy tacy na NIE? W końcu lepiej jest mieć feature niż go nie mieć. Nikt o zdrowym umyśle nie będzie jeździł pierwszy kilometr na ślepo - o czym w ogóle mowa, bo jeśli rozpatrujemy skrajne przypadki to jestem absolutnie przekonany, że mierząc czas do odjazdu auta z podgrzewaną przednią szybą w stosunku do auta bez podgrzewanej p.szyby w pieruńsko zimny poranek minus 15 stopni - pierwsze auto pojedzie z parkingu pierwsze (rozpatrujemy auta sprawne). Zaprawdę powiadam wam, że chyba lepiej na sporym minusie skrobnąć kilka razy po szybie niż wajhować i wajhować skrobaczką... a auto chodzi, spala i truje...

Napisano

> to zalezy jaka jest temperatura na zewn. Przy -10 potrzeba troche wiecej niz kilkanascie sekund

to jest jasne, ale chyba lepiej skrobać ze wspomaganiem niż bez. Mam w oplu "turbo nawiew" na przednią szybę, który oprócz niemiłosiernego hałasu nie daje kompletnie nic, przynajmniej nie na mróz na szybie.

Napisano

> Nikt o zdrowym umyśle nie będzie jeździł pierwszy kilometr na ślepo

"Nikt o zdrowym umyśle" to niestety nie to samo, co "w ogóle nikt". Niejednego "czołgistę" już widziałem sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.