Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

najlepiej zabezpieczone auta przed ruda

Featured Replies

Napisano

jakie auta osobowe maja/miały zabezpieczenie antykorozyjnie

ja stawiam na audi B3/4 i C4

Napisano

> jakie auta osobowe maja/miały zabezpieczenia antykorozyjnie

> ja stawiam na audi B3/4 i C4

Poza aluminiowymi seriami A2 i A8, tez IMO ww auta sa najlepiej zabezpieczone.

Napisano
  • Autor

> Poza aluminiowymi seriami A2 i A8, tez IMO ww auta sa najlepiej zabezpieczone.

oczywiscie mydelniczki i aluminiaki sa poza konkursem

Napisano

> jakie auta osobowe maja/miały zabezpieczenie antykorozyjnie

zaraz przyjdzie taki jeden i powie ze Astra 2

a reszta to shit ok.gif

a jakie miały? wydaje i sie ze wszystkie nowe maja zabezpieczenie antykorozyjne

Napisano

> oczywiscie mydelniczki i aluminiaki sa poza konkursem

Byc moze jeszcze Porsche miewaly dobre zabezpieczenie,

ale to malo popularne auta w PL, raczej sezonowe i ciezko o obserwacje.

Napisano
  • Autor

> zaraz przyjdzie taki jeden i powie ze Astra 2

> a reszta to shit

> a jakie miały? wydaje i sie ze wszystkie nowe maja zabezpieczenie antykorozyjne

ale zabezpiczenie zabezpiczeniu nie rowne....

Napisano

Te, ktore w oryginalnym stanie jezdza do dzisiaj.

Napisano
  • Autor

> Te, ktore w oryginalnym stanie jezdza do dzisiaj.

W124 niestety rdzewieje nawet te z blacha 100% "fabryka"

Napisano

> W124 niestety rdzewieje nawet te z blacha 100% "fabryka"

a golf II, 25 letni, z blachami 100% fabryka prawie w ogóle nie rdzewieje. Oczywiście pomijam ranty błotników, ale tam rdzy tez jest tyle co kot napłakał, także uważam, ze blacha fabrycznie zabezpieczona była rewelacyjnie.

Napisano

> oczywiscie mydelniczki i aluminiaki sa poza konkursem

A dlaczego? Przecież nikt nie zabrania Ci zakupu takiego samochodu?

Napisano

> Poza aluminiowymi seriami A2 i A8

pięknie się utleniaja hahaha.gif aluminiaki hehe.gif sliczna korozja podpowłokowa w nowych autach biglaugh.gif

mało wiesz kolego zlosnik2.gif

Napisano

ok.gif pod warunkiem że nie było byle jak wykonanej naprawy powypadkowej ok.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego?

bo pytanie jest o auta wykonane w "tradycyjnej technologi" a nie wydumki

Napisano

> oczywiscie mydelniczki

Jeśli chodzi Ci o trabiego to co najwyżej pokazujesz, że nie masz pojęcia jak on rdzewieje (konstrukcyjnie, nie poszyciowo)

Napisano

> Te, ktore w oryginalnym stanie jezdza do dzisiaj.

lanos z 1997 - pierwszy rok produkcji - zero rudej na karoserii i podwoziu

ślady korozji na krawędziach blach wahaczy i belki tylnej

totalnie zażarte przewody hamulcowe i bak

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi Ci o trabiego to co najwyżej pokazujesz, że nie masz pojęcia jak on rdzewieje

> (konstrukcyjnie, nie poszyciowo)

nie chodzi mi o trabanta tylko o auta ogolnie o konstukcji innej (w tym 'plastik i aluminium) niz stalowa

Napisano

> lanos z 1997 - pierwszy rok produkcji - zero rudej na karoserii i podwoziu

Lanos był chyba najlepiej zabezpieczonym samochodem klasy niższej średniej w historii motoryzacji hehe.gif. Te nienaprawiane blacharsko spokojnie dożyją rówieśników Audi i Volvo ok.gif

Napisano

Kumpel kupił Citroena Xantię z 1999r. Taki samochodzik za wypłatę, trochę poobijany.

Jak porozbierał do malowania (zderzaki, listwy, nadkola bo musiał powypychać błotniki) to stwierdził, że auto nie ma dwóch rzeczy:

1. ABS-u (ale to już wcześniej wiedział)

2. Najmniejszego śladu rdzy - po prostu nic, zero. Ani na blachach zewnętrznych, ani na podwoziu. W nadkolach miękki, fabryczny baranek.

Napisano

> pięknie się utleniaja aluminiaki sliczna korozja podpowłokowa w nowych autach

> mało wiesz kolego

Napisalem poza, nie wnikajac w temat.

Wlasnie dlatego, ze nie wiem jak sie zachowuja.

Nie jestem targetem dla obydwu tych aut.

Napisano

> Napisalem poza, nie wnikajac w temat.

> Wlasnie dlatego, ze nie wiem jak sie zachowuja.

> Nie jestem targetem dla obydwu tych aut.

ja też ok.gif

ale ja je naprawiam hehe.gif

Napisano

fiat seicento zlosnik.gif

Napisano

> bo pytanie jest o auta wykonane w "tradycyjnej technologi" a nie wydumki

Hmm, już miałem 4 samochody w których znaczące części nadwozia były wykonane z aluminium, wiec raczej uważam to za "tradycyjna" technologie, a stal za antyczna - coś jak drewniane samochody.

Napisano
  • Autor

> Hmm, już miałem 4 samochody w których znaczące części nadwozia były wykonane z aluminium, wiec

> raczej uważam to za "tradycyjna" technologie, a stal za antyczna - coś jak drewniane

> samochody.

dobra widze ze z panem trzeba precyzyjnie:

Jakie auto ktorego poszycie zbudowane jest w technologi stalowej (nie aluminium, nie plastik, nie zywice i pochodne) jest najlepiej zabezbieczone antykorozyjne?

WSZYSTKIE inne wywody na temat WSZYSTKIECH innych aut nie spełniajacych powyższego warunku mnie nie interesuja i porszę ich nie wymieniac w tym watku tylko załozyc sobie inny

Napisano

> ja też

> ale ja je naprawiam

ok, to przyznasz, że przeciętne powiedzmy 12-15 letnie A8 blacharkę ma w o wiele lepszym stanie niż przeciętne auto w tym samym wieku.

Jak nieładnie może korodować aluminium można zauważyć na małych trójkątach montowanych w tylnych drzwiach, widać, że materiał zaczyna się jakby rozwarstwiać.

Jeśli je naprawiasz, to czy mógłbyś przybliżyć technikę naprawy? jestem ciekawy jakie są różnice między tym, a naprawami stalówek.

Napisano

> Jak nieładnie może korodować aluminium można zauważyć na małych trójkątach montowanych w tylnych

> drzwiach, widać, że materiał zaczyna się jakby rozwarstwiać.

Oj potrafi ... aluminium to straszny materiał do aut w naszych warunkach sól i woda zabija go bardzo szybko .... sick.gif

W dodatku szybko ulega starzeniu - traci własciwości sprężyste...

Ja polecam DeLoreana..... wykonanego z stali nierdzewnej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Wydaje mi się że audi 80/90 to chyba modele o oznaczeniu b3/b4, daewoo lanos, ford probe II.

Napisano

> fiat seicento

Tylna klapa potrafila rdzewiec

Napisano

Gdzies czytalem, ze ktos znalazl kompletnie bezwypadkowego peugeota 205 z lat 80tych - najmniejszego sladu rdzy ok.gif

Napisano

> Tylna klapa potrafila rdzewiec

podłoga i inne też grinser006.gif

Napisano

> Lanos był chyba najlepiej zabezpieczonym samochodem klasy niższej średniej w historii motoryzacji

> . Te nienaprawiane blacharsko spokojnie dożyją rówieśników Audi i Volvo

W sedanach pod uszczelka tylnej szyby korozja sie pieknie rozwija w lanosach. Bardzo mozliwe, ze w hb tez - tylko, ze tego w ogole nie widac.

Napisano

peugeot 406, wszystkie audi, może by się jeszcze coś trafiło.

Napisano

> zaraz przyjdzie taki jeden i powie ze Astra 2

> a reszta to shit

przyszedł i wcale tak nie napisał. Łyso Ci? grinser006.gif

> a jakie miały? wydaje i sie ze wszystkie nowe maja zabezpieczenie antykorozyjne

1. podstawa to jakość blachy oraz montażu karoserii

2. to jakość zabezpieczenia

Napisano

> fiat seicento

dobre lepszego dowcipu nie słyszałem.

Napisano

> Tylna klapa potrafila rdzewiec

i wszystko inne też grinser006.gif

Napisano

w B4 kombi, rdzewieje tylna klapa pod szybą, ale to w sumie małe ogniska i jest to defekt fabryczny prawie każdego avanta wink.gif

Poza tym nie ma nigdzie ani grama rdzy, lakier wszędzie fabryczny, rocznik 95 .

W MB 124 (coupe) też nie mam nigdzie rdzy, poza malutkim ogniskiem w okolicach tylnej anteny - które w zasadzie zasłania gumowa osłonka anteny, przy czym miejsce to ma obity lakier więc może dlatego koroduje wink.gif

Auto też 1995r, 2 lata temu przywiezione z Włoch.

Pozdro

Napisano

> i wszystko inne też

Nie potwierdzam - z nadwozia reszta trzyma sie do dzis wzorowo mimo obtarc i rys. Podwozie to zupelnie inna para kaloszy..... smile.gif

Napisano

> Podwozie to

> zupelnie inna para kaloszy.....

progi, nadkola, mocowanie kolumn, sporo miejsc które już kilka lat po opuszczeniu fabryki zapoznają się z rudą na dobre smile.gif Z drugiej jednak strony to jest tania popierdziawka wiec nikomu nie zależy na jakości wykonania.

Napisano

Toyota Carina E

Toyota Avensis mk1

Był jeszcze taki Citroen, który poza ocynkiem, miał podwozie maczane w czymś, co wyglądało jak przeźroczysta, stopiona folia. Lata 80-90. Podobno za cholerę nie gnije, ale nie pamiętam modelu

Napisano

> Toyota Avensis mk1

znalazłem rudą w bagażniku z tyłu korozja perforacyjna, śrubokręt wszedł od spodu. Ale to raczej wina stojącej wody przez jakiś przeciek, bo tapicerka mikra była.

Napisano

> Był jeszcze taki Citroen, który poza ocynkiem, miał podwozie maczane w czymś, co wyglądało jak

> przeźroczysta, stopiona folia. Lata 80-90. Podobno za cholerę nie gnije, ale nie pamiętam

> modelu

Czy chodzi Ci o poprzednika Xantii czyli Citroena BX po faceliftingu (od 1986 do końca czyli do 1993 roku) ?

Miał podwozie powlekane PVC.

Egzamplarz jaki (w sumie jeszcze nie tak dawno) posiadałem był faktycznie bez rdzy. I ogólnie fajne to auto było ale skończyło śmiercią tragiczną. beksa.gif

Napisano

całkiem przyzwoicie zabezpieczony był saxo - mieliśmy takiego z rocznika 1997 i w 2009 nie miał grama rdzy - nie tylko na zewnątrz ale też od spodu. Zresztą na ulicach też nie widuję zardzewiałych saxofonów wink.gif

Napisano

a ja odpowiem to zależy

mam na podwórku 3 auta z tego samego okresu, w każdym co innego... tzn jeden drzwi, drugi progi, trzeci błotniki.... a tak samo używane, ten sam przebieg i dwa mają nawet ten sam lakier...

więc imho nie ma takiego auta bo w każdym znajdzie się nietypowy egzemplarz

Napisano

zależy gdzie był uderzony waytogo.gif

Napisano

> zależy gdzie był uderzony

wiesz, ten co ma całą drzwi zjechane oberwał 4 razy w przód, ten co progów nie miał od nowości u sąsiada, nie bity, ten co nie miał podłogi dostał w prawe przednie nadkole... więc żadna reguła smile.gif

Napisano

> przyszedł i wcale tak nie napisał. Łyso Ci?

a widzisz, zapomniałem ze nie tylko astra sie łapała ale tez to co ostatnio kupiłes ok.gif

> 1. podstawa to jakość blachy oraz montażu karoserii

> 2. to jakość zabezpieczenia

wszystkie auta w dzisiejszych czasach reprezentuja podobny poziom, oczywiscie jezeli porownujemy te same klasy aut a nie bentleya z polonezem

Napisano

toyota starlet zlosnik.gif

Napisano

Zależy od podejscia wlasciciela, dzisiaj widziałem dużego fiata na pionowych lkatach z poczatka lat 70. Dziadek konserwuje co rok i rdzy nie ma i co da się??? ale mówi że progi już pełne praktycznie bo to juz nie scieka. Lakier orignalny. Każde auto w polskich warunkach koroduje mniej lub bardziej. jezeli nie było walone będzie mniej

Napisano

> Zależy od podejscia wlasciciela, dzisiaj widziałem dużego fiata na pionowych lkatach z poczatka lat

> 70. Dziadek konserwuje co rok i rdzy nie ma i co da się??? ale mówi że progi już pełne

> praktycznie bo to juz nie scieka. Lakier orignalny. Każde auto w polskich warunkach koroduje

> mniej lub bardziej. jezeli nie było walone będzie mniej

Dokładnie.

Teść miał Poldka i co jakiś czas wypryskał go olejem. Dzięki temu korozja go nie brała ok.gif

Napisano

Nie ma takich aut, poprzednie Megane z 1999r. miało gwarancję na 12 lat na perforację nadwozia. I w tym roku po 12 latach hehe.gif wychodzi rdza przy wlewie, progu i na nadkolach właśnie a auto ma obustronny ocynk. Najwięcej po dupie dała zima z mrozami 2009/2010 i kupa soli na drogach i śniegu , brei.

Napisano

> Nie ma takich aut, poprzednie Megane z 1999r. miało gwarancję na 12 lat na perforację nadwozia. I w

> tym roku po 12 latach wychodzi rdza przy wlewie, progu i na nadkolach właśnie a auto ma

> obustronny ocynk. Najwięcej po dupie dała zima z mrozami 2009/2010 i kupa soli na drogach i

> śniegu , brei.

I co komu z takiej gwarancji na 10 czy 12 lat? Będziesz przez te 12 lat robił pełne przeglądy w ASO ?

Co do głównego tematu wątku: parę lat temu pracowałem w warsztacie gazowym i moja działka to zazwyczaj było mocowanie zbiornika i prowadzenie przewodów pod podłogą. Naoglądałem się wtedy podłóg że heej. Ze 3-4 dziennie, w większości samochody sprowadzone z zachodu i odpicowane na sprzedaż. Najlepiej wypadały Audi i BMW, nieźle VW, Peugeot. Na drugim końcu skali były Ople, Fordy i japońce. Tu zawsze się ruda gnieździła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.