Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TSI ma sens?!

Featured Replies

Napisano

> To chyba musialy byc jakies mocno specyficzne warunki jazdy w tym Volvo...

> Albo po prostu nie bylo okazji do uzywania 6-biegu...

> Innego wytlumaczenia nie widze

Hehehe, zadziwię Cię.

Jechaliśmy we dwoje, rządkiem gęsiego z Warszawy do Wrocławia.

Ten 5 biegowy z przodu, żeby nie było, że miał mniejsze opory.

Przy wyprzedzaniu ten 6 biegowy znikał z teleskopów w lusterku wstecznym.

Drajwer z tyłu UMIEJĄCY jeździć.

Napisano

> u mnie półgodzinne zwiększenie prędkości jazdy z okolic 120 na okolice 180 zwiększyło średnie

> spalanie gazu z całej trasy na kompie o ok pół litra

wypowiedz godna polityka.

z ciekawosci-u mnie po polgodzinnej jezdzie autostrada wydluzal sie zasieg na baku o jakies 200km hehe.gif

takie to uroki kompow ze srednim spalaniem no.gif

Napisano

> Jeszcze trochę a okaże się, że benzyny palą jak diesle

Dzis wieczorkiem bede smigal do domu, dystans jakies 200km - pokazac zuzycie alien.gifhehe.gif?

Napisano

.

> z ciekawosci-u mnie po polgodzinnej jezdzie autostrada wydluzal sie zasieg na baku o jakies 200km

> takie to uroki kompow ze srednim spalaniem

Ta rączka w dół oznacza, że chyba nie bardzo wiesz jak to działa crazy.gif

Napisano

> Hehehe, zadziwię Cię.

> Jechaliśmy we dwoje, rządkiem gęsiego z Warszawy do Wrocławia.

> Ten 5 biegowy z przodu, żeby nie było, że miał mniejsze opory.

> Przy wyprzedzaniu ten 6 biegowy znikał z teleskopów w lusterku wstecznym.

> Drajwer z tyłu UMIEJĄCY jeździć.

No OK, wiec co?

Ta skrzynia 6-tka ma jakos zle dobrane przelozenia?

Czy kierownik zawsze jechal 1 bieg nizej bo nie do konca lape o co Ci chodzi...?

Napisano

> No OK, wiec co?

> Ta skrzynia 6-tka ma jakos zle dobrane przelozenia?

> Czy kierownik zawsze jechal 1 bieg nizej bo nie do konca lape o co Ci chodzi...?

chodzi o to, że cokolwiek napiszesz, Sibui wymyśli na szybko bajeczkę nie trzymającą się kupy, a ty będziesz próbował w tych jego dyrdymałach dostrzec jakikolwiek sens i logikę ok.gif

Napisano

> No OK, wiec co?

> Ta skrzynia 6-tka ma jakos zle dobrane przelozenia?

> Czy kierownik zawsze jechal 1 bieg nizej bo nie do konca lape o co Ci chodzi...?

Po prostu - jeździ gorzej, pali więcej.

Przypalaj mnie żelazem - NIE WIEM, czemu tak jest.

Jest to wbrew wszelkiej logice, ale po prostu tak jest.

Potwierdza to zarówno moje subiektywne spostrzeżenie (powyżej) , jak i obiektywne dane spalania - jeżeli p. Miecio przez 3 lata jeździł samochodem x ze skrzynią 5b i uklepał przez ten czas 150 kkm, a potem tenże sam samochód x ze skrzynią 6b i chlipce mu więcej a onże sam user jęczy, że auto już tak fajnie nie lata, a onych użyszkodników jest x-nastu, a chłodne dane po 3 latach i 150 kkm jasno potwierdzają spostrzeżenie co do spalania, to "coś-w-tym-jest", prawda?

Subiektywnie - samochód ze skrzynką 6-tką jest cichszy, bo w trasie ma niższe obroty. I na tym kończą się plusy dodatnie. Dalej - patrz to co napisałem.

Napisano

> Subiektywnie - samochód ze skrzynką 6-tką jest cichszy, bo w trasie ma niższe obroty. I na tym

> kończą się plusy dodatnie. Dalej - patrz to co napisałem.

Hmm na podstawie tego wywodu, mozna co najwyzej wywnioskowac, ze to prawda w przypadku tego konkretnego modelu, nic wiecej...

Napisano

> Hmm na podstawie tego wywodu, mozna co najwyzej wywnioskowac, ze to prawda w przypadku tego

> konkretnego modelu, nic wiecej...

No toż dokładnie o tym mówię - chodzi o Volvo S40/V50 2,0D ze 136KM silnikiem DW10 od Citroena.

Chodzi mi o przykład (w tym wypadku konkretny), stwierdzający, że auto 6b nie musi być wcale bardziej ekonomiczne lub szybsze od 5b.

Żeby nie było - dla mnie KOMPLETNIE niezrozumiałe było przejście ze skrzyni 5b na 6b (przez pewien czas były oferowane równolegle), skoro poza w/w obniżeniem poziomu hałasu nie było żadnych plusów dodatnich, zwłaszcza w materii obniżenia spalania, które dziś wydaje się być priorytetem.

Ba - nawet katalogowo spalanie 6b było większe, chociaż 0-100 było papierowo takie samo.

Mam gdzieś jakieś stare katalogi potwierdzające powyższe.

Napisano

> Po prostu - jeździ gorzej, pali więcej.

> Przypalaj mnie żelazem - NIE WIEM, czemu tak jest.

> Jest to wbrew wszelkiej logice, ale po prostu tak jest.

> Potwierdza to zarówno moje subiektywne spostrzeżenie (powyżej) , jak i obiektywne dane spalania -

> jeżeli p. Miecio przez 3 lata jeździł samochodem x ze skrzynią 5b i uklepał przez ten czas 150

> kkm, a potem tenże sam samochód x ze skrzynią 6b i chlipce mu więcej a onże sam user jęczy, że

> auto już tak fajnie nie lata, a onych użyszkodników jest x-nastu, a chłodne dane po 3 latach i

> 150 kkm jasno potwierdzają spostrzeżenie co do spalania, to "coś-w-tym-jest", prawda?

> Subiektywnie - samochód ze skrzynką 6-tką jest cichszy, bo w trasie ma niższe obroty. I na tym

> kończą się plusy dodatnie. Dalej - patrz to co napisałem.

większość skrzyń 6b to tak naprawdę 5b z dołożonym kolejnym nadbiegiem. Skrzyń projektowanych w założeniu jako 6b jest mało i raczej nie znajdziemy ich w typowym aucie do wożenia zakupów - i to ze względów praktycznych.

Napisano

> poza w/w obniżeniem poziomu hałasu nie było żadnych plusów dodatnich,

W tej klasie samochodów to dość istotna cecha. Owszem, w miejskim piździku jak np. Panda nie ma większego znaczenia głośność przy 140 km/h bo to różnica czy da się jeszcze rozmawiać wrzeszcząc, czy już trzeba przejść na język migowy, ale taką Pandą w trasę dłuższą niż 100 km normalny człowiek wybiera się tylko gdy jest to stan wyższej konieczności - klient na Wołowinę zwróci uwagę że jest ciszej, a pół litra na setkę więcej zaboli go tak jak Ciebie wzrost ceny ulubionego piwa o 5 gr.

A może kwestia jest związana z inną - bardziej skomplikowaną budową skrzyni i np. większymi oporami wewnętrznymi ? Albo innym softem silnika ?

Napisano

> .

> Ta rączka w dół oznacza, że chyba nie bardzo wiesz jak to działa

nie ,to ty nic nie zrozumiales.

podalem przyklad jak podajac chwilowy wynik komputera pokazujacego SREDNIE zuzycie paliwa mozna zafalszowac obraz tego rzeczywistego spalania.ja wiem,ze komputer majacy w pamieci jazde miejska na tej podstawie na poczatku wyznacza zasieg na autostradzie a dopiero z uplywem km dystans sie wydluza.

jednak konik podal informacje z ktorej na pierwszy rzut oka wynikalo ze zwiekszenie szybkosci ze 120 do 180[50%]spowodowalo u niego zwiekszenie spalania o 0,5l[czyli jakies 5%].dopiero gdy na spokojnie przemieli sie ta informacje z kalkulatorem w reku wychodzi ze w zaleznosci od dlugosci trasy moglo to spalanie wzrosnac nawet 6 razy wiecej -dlatego wtracilem slowo o polityku zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście, można się wymieniać

> informacją, to jest ciekawe, ale nie rozumiem, czym się tu tak podniecać i toczyć święte wojny

ja na ten przykład nie rozumiem jak można się podniecać jakimiś końmi pod maską i tym że komuś łeb lata od zagłówka do kierownicy od przeciążeń, silnik wyje, a baku wir. A bardzo wielu ludzi to podnieca zlosnik.gif

Napisano

> Sorki zatem, umknął mi ten kontekst.

spoko,dyskusja jest na tyle goraca,ze mial prawo ok.gif

Napisano

> ja na ten przykład nie rozumiem jak można się podniecać jakimiś końmi pod maską i tym że komuś łeb

> lata od zagłówka do kierownicy od przeciążeń, silnik wyje, a baku wir. A bardzo wielu ludzi to

> podnieca

Jedni lubią rajdy i prędkość, inni jazdę o kropelce, a jeszcze inni podniecają się jakością plastików wink.gif Co kto lubi.

Napisano

> a według mnie o tym, że w trasie spalanie kształtuje głownie prawa stopa kierowcy. Pojemność auta i

> jego moc mają drugorzędne znaczenie.

Odważne stwierdzenie ok.gif

Zapraszam na przejażdżkę Oplowskim 3,2 V6 w jakiejść ciężkiej budzie typu Omega zlosnik.gif

Napisano

> Odważne stwierdzenie

> Zapraszam na przejażdżkę Oplowskim 3,2 V6 w jakiejść ciężkiej budzie typu Omega

Jezdzilem troche po Stanach Pontiaciem 3,5L V6.

Potrafil na trasie spalic 8,5 litra na setke przy spokojnej rownej jezdzie na tempomacieok.gif

Ale jak sie czlowiek troche powyglupial to i 15 nie bylo problememhehe.gif

Napisano

> Jezdzilem troche po Stanach Pontiaciem 3,5L V6.

> Potrafil na trasie spalic 8,5 litra na setke przy spokojnej rownej jezdzie na tempomacie

> Ale jak sie czlowiek troche powyglupial to i 15 nie bylo problemem

Po Stanach ... proszę Cię. W Polsce masz autostrad jak na lekarstwo zlosnik.gif

W trasie przy spokojnej jeździe (przemyślane manewry, brak bezsensownego hamowania, przewidywanie działań) 10 literków to pewnik. I pamiętajmy - na autostradzie masz możliwość jazdy 140 km/h i tyle się jedzie. I co ? I poniżej dwucyfrowego wyniku w Oplowskim 3,2 V6 sie nie osiągnie.

I nie mówię o przekraczaniu tych prędkości, bo wtedy to i 17 nie będzie żadnym wyczynem zlosnik.gif

Napisano

> wypowiedz godna polityka.

> z ciekawosci-u mnie po polgodzinnej jezdzie autostrada wydluzal sie zasieg na baku o jakies 200km

> takie to uroki kompow ze srednim spalaniem

zdaje sobie z tego sprawę.

więc przybliżę jak to było, w kompie była zapamiętana trasa z około 1000km, z czego 200km to był przejazd przez WWA tam i z powrotem z małym kółkiem a reszta trasa. Średnia z tego wyszła coś ok 13l gazu. Potem jechałem przez jakieś pół godziny z prędkościami powyzej 150km/h, a w zasadzie cały czas ponad 180km/h dochodząc przez moment do 220km/h. Trwało to ok pół godziny i przejechałem tak ok 80-90km. Po tej jeździe spalanie średnie z całej trasy podskoczyło na kompie o pół litra, nie twierdze że auto spaliło wtedy 13,5 litra hehe.. Potem po 200km kolejnej, normalnej jazdy z prędkościami 70-120kmh spalanie spadło na 13,3l. Łatwo więc policzyć że w przybliżeniu podczas tej szybkiej jazdy auto spaliło w granicach 17l/100km LPG co uważam jest całkiem znośnie jak na 3 litry, 6 cylindrów i 2 tony...

Napisano

> zdaje sobie z tego sprawę.

> więc przybliżę jak to było, w kompie była zapamiętana trasa z około 1000km, z czego 200km to był

> przejazd przez WWA tam i z powrotem z małym kółkiem a reszta trasa. Średnia z tego wyszła coś

> ok 13l gazu. Potem jechałem przez jakieś pół godziny z prędkościami powyzej 150km/h, a w

> zasadzie cały czas ponad 180km/h dochodząc przez moment do 220km/h. Trwało to ok pół godziny i

> przejechałem tak ok 80-90km. Po tej jeździe spalanie średnie z całej trasy podskoczyło na

> kompie o pół litra, nie twierdze że auto spaliło wtedy 13,5 litra hehe.. Potem po 200km

> kolejnej, normalnej jazdy z prędkościami 70-120kmh spalanie spadło na 13,3l. Łatwo więc

> policzyć że w przybliżeniu podczas tej szybkiej jazdy auto spaliło w granicach 17l/100km LPG

> co uważam jest całkiem znośnie jak na 3 litry, 6 cylindrów i 2 tony...

Bardzo realny wynik ok.gif

Napisano

> ktory cif?? 6gen ? mialem 1,8 i jakos nigdy ponizej 7 nie zszedl - nawet przy spokojnej jezdzie, na

> autostradzie przy 130-140km/h + lykal wiecej niz 2,5 v6

> 1,6 120km 6gen owszem duzo bardziej ekonomiczny

Generacja 8.

> btw. a co to za jazda 70 w niezabudowanym??

A co to za pytanie?

przez takich gamoni tylko sie korki robia

Jezdze w trasie 80-110 za to plynnie, nie jak gamonie,

ktorzy na prostej dociskaja pedal, a na lekkim luku panika.

Napisano

> W tej klasie samochodów to dość istotna cecha.

Men, ale wiesz, że to Fokus z silnikiem Citroena?

Za 100kpln ale wciąż fokus.

Istotna różnica w głośności jest między 4-cyl a nowymi 5-cyl 2,0. Tu faktycznie jest DUŻO ciszej i skrzynia jest zajebiście dłuuuuuuuga (6 bieg, 100 km/h i jest ok 1500 rpm), wcześniej to 5-cyl D5 za ~150 kpln był - uwaga - głośniejszy niż 4-cyl... Ot taka siupryza.

> A może kwestia jest związana z inną - bardziej skomplikowaną budową skrzyni i np. większymi oporami

> wewnętrznymi ? Albo innym softem silnika ?

No nie, bo równolegle oferowano te same samochody z różnymi skrzyniami (6b była z jakąś symboliczną dopłatą - 1000 PLN - ten rząd wielkości). Silniki były toczka w toczkę te same.

Napisano

> większość skrzyń 6b to tak naprawdę 5b z dołożonym kolejnym nadbiegiem. Skrzyń projektowanych w

> założeniu jako 6b jest mało i raczej nie znajdziemy ich w typowym aucie do wożenia zakupów - i

> to ze względów praktycznych.

Heh, no właśnie tam nie jest tak, bo ta skrzynia ma przełożenie 5 biegu inne - krótsze, ale mimo wszystko "rozmemłane" niż 6-tka.

MOŻE różni się przełożeniem końcowym i stąd wynika "krótszość" 5 biegu, ale z drugiej strony PODOBNO jest to inna skrzynia.

Dodatkowo - nie słyszałem o jakiejkolwiek awarii skrzyni 5b, a szóstek miałem parę na gwarancji wymienianych.

Napisano

> Heh, no właśnie tam nie jest tak, bo ta skrzynia ma przełożenie 5 biegu inne - krótsze, ale mimo

> wszystko "rozmemłane" niż 6-tka.

> MOŻE różni się przełożeniem końcowym i stąd wynika "krótszość" 5 biegu, ale z drugiej strony

> PODOBNO jest to inna skrzynia.

> Dodatkowo - nie słyszałem o jakiejkolwiek awarii skrzyni 5b, a szóstek miałem parę na gwarancji

> wymienianych.

ja właśnie rzadko widzę żeby przełożenia skrzyń 5i 6 jakoś znacząco się różniły. Przeważnie dość wyraźnie widać że dwa ostatnie biegi to przełożenia "na trasę". Mowa naturalnie o skrzynkach manualnych.

Napisano

> w BMW tak jest fajnie że zwiększenie prędkości max nie wpływa dramatycznie na spalanie

miałem tak w mojej pierwszej cromie 2,5 td - spokojna jazda poza miastem to było ok 6,5 litra to było najmniej na ile udawało się zejść,

A paliła do 8 litrów - i to niezależnie czy miasto czy trasa , również z mocno nieprzepisowymi prędkościami.

Napisano

> Men, ale wiesz, że to Fokus z silnikiem Citroena?

Ja to wiem, Ty to wiesz, ale dział marketingu i reklamy ciężko pracuje nad tym, żeby takich co to wiedzą było jak najmniej, a klient który płaci wskazane przez Ciebie 100 kpln miał wrażenie, że kupuje cymes - auto klasy premium.

I wiesz - to się często pięknie udaje, nie szukając daleko, przejedź się kawałek dalej na wieś i zobaczysz wyznawców golfika w tedeiku, plujących na kapeluszniczą skodę.

A silnik to raczej by pasowało napisać, że peżota, bo to peżot ma 90% akcji citroena.

Napisano

> spoko,dyskusja jest na tyle goraca,ze mial prawo

a kolega ze mnie od razu czarną owcę, polityka, zrobił zlosnik.gif

Napisano

> a kolega ze mnie od razu czarną owcę, polityka, zrobił

no,wiesz -czarna wolga palacz.gif

jak bylem maly to taka wolga straszyli nas rodzice zlosnik.gif

wszystko sklada sie w jedna calosc IThankYou.gif

Napisano

> ja właśnie rzadko widzę żeby przełożenia skrzyń 5i 6 jakoś znacząco się różniły. Przeważnie dość

> wyraźnie widać że dwa ostatnie biegi to przełożenia "na trasę". Mowa naturalnie o skrzynkach

> manualnych.

Sam takiego szukałem. A dziś miałem okazję zamienić słówko z właścicielem mesia cdi nie pamiętam poj. ale ze skrzynią automat 7 biegów i mówił że na ostatnim biegu przy 3000/min miał 200 km smile.gif

Napisano

> Sam takiego szukałem. A dziś miałem okazję zamienić słówko z właścicielem mesia cdi nie pamiętam

> poj. ale ze skrzynią automat 7 biegów i mówił że na ostatnim biegu przy 3000/min miał 200 km

ale to chyba nie tak mało znów biorąc pod uwagę że pewnie silnik kręci sie do 4500 obr zlosnik.gif

Napisano

Mocny silnik w stosunowo lekkiej i małej budzie.

Ile na D7 jest obrotów przy 100km/h?

Krawiec

Napisano

> Sam takiego szukałem. A dziś miałem okazję zamienić słówko z właścicielem mesia cdi nie pamiętam

> poj. ale ze skrzynią automat 7 biegów i mówił że na ostatnim biegu przy 3000/min miał 200 km

w dieslu to normalne, ale silnik od 3000 ccm w górę wink.gif a prędzej 420 CDI smirk.gif Przy 100 km.h pewnie wychodzi 1000-1200 rpm/min ??

Napisano
  • Autor

> Mocny silnik w stosunowo lekkiej i małej budzie.

> Ile na D7 jest obrotów przy 100km/h?

> Krawiec

Nie wiem, jak będę jechał to sprawdzę.

Przy ok. 130km/h jest 3000rpm.

Przy ok. 80/90km/h jest CHYBA! ok. 2000rpm ale sprawdzę to dam znać.

BTW.

Dzisiaj powtórzyłem ten wynik, ale co ciekawe z włączoną klimą.

Tylko większość w niezabudowanym ok. 70/80km/h za ciężarówkami bez wyprzedania, bo nie było sensu, tak duży ruch był rano.

Napisano

> Nie wiem, jak będę jechał to sprawdzę.

> Przy ok. 130km/h jest 3000rpm.

Starasznie krotka ta skrzynia. U siebie taka predkosc obrotowa mam w szesciobiegowce i uwazam, ze mogli by dac dluzsze te biegi

> Przy ok. 80/90km/h jest CHYBA! ok. 2000rpm ale sprawdzę to dam znać.

j.w. przy 100 km/h mam 2100.

Napisano

> j.w. przy 100 km/h mam 2100.

a ja mam 2000 na 5 przy 100 i pytam sie po co te wszystkie 6 i 7 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a ja mam 2000 na 5 przy 100 i pytam sie po co te wszystkie 6 i 7

Po to żeby palił 4,9 grinser006.gifoink.gif

Kiedyś automaty były 3 biegowe i też było dobrze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Starasznie krotka ta skrzynia. U siebie taka predkosc obrotowa mam w szesciobiegowce i uwazam, ze

> mogli by dac dluzsze te biegi

Też się nad tym zastanawiałem.

Ale przy V max. nie ma nawet 6000rpm. (ten max to z górki musiał być)

> j.w. przy 100 km/h mam 2100.

Sprawdzę u siebie, najpóźniej jutro.

Napisano

> Po to żeby palił 4,9

> Kiedyś automaty były 3 biegowe i też było dobrze

spalanie chyba nie od tego zalezy skoro to ja mam niższe obroty zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> spalanie chyba nie od tego zalezy skoro to ja mam niższe obroty

Przy małej pojemności musi być dużo biegów żeby było oszczędnie i dynamicznie.

Ale żeby było oszczędnie to trzeba wachlować ostro biegami, na szczęście tym zajmuje się DSG i robi to zadziwiająco dobrze.

Tak czy inaczej podoba mi sie Twoja "7" i nie mówię, że nie zazdroszczę oink.gif

Ale ja ogólnie lubię samochody smile.gif

Napisano

> Też się nad tym zastanawiałem.

> Ale przy V max. nie ma nawet 6000rpm. (ten max to z górki musiał być)

> Sprawdzę u siebie, najpóźniej jutro.

Sporo samochodów prędkośc maksymalną osiąga nie na ostatnim, ale na przedostatnim biegu (takie informacje znajdują się zazwyczaj w instrukcji obsługi). Należałoby więc spróbować pogonić wózek na przedostatnim biegu - jest spora szansa że przy takim przełożeniu obroty będą wyższa, ale i osiągnięta prędkośc również.

Napisano
  • Autor

> Sporo samochodów prędkośc maksymalną osiąga nie na ostatnim, ale na przedostatnim biegu (takie

> informacje znajdują się zazwyczaj w instrukcji obsługi). Należałoby więc spróbować pogonić

> wózek na przedostatnim biegu - jest spora szansa że przy takim przełożeniu obroty będą wyższa,

> ale i osiągnięta prędkośc również.

I tak jest w tym przypadku, że na prostej max. jest na 6 biegu, ale praktyczny max. z górki jak widać jest na 7. Wg. papierów max. tej Fabii to 224km/h.

Napisano

> ale to chyba nie tak mało znów biorąc pod uwagę że pewnie silnik kręci sie do 4500 obr

TO pewnie głupie porównanie ale w Foce II przy 3000 obr/min mam 145 km oslabiony.gif dużo bym dał żeby przy 150 km/h mieć 2200-2500 obr/min.

Pzd

Napisano

Hm.. no ja u siebie mam w TSI przy 90 właśnie 2000 RPM na 6 biegu... ale o takim spalaniu to moge pomażyć - aerodynamika przystanku robi swoje.

Krawiec

Napisano

Po to aby DSG miało co robić albo abyś musiał się namachać wajchą jak dziki osioł aby jechać ekonomicznie... Ja ostatnio robie 4 a potem 6 bo 5 jakos sie nie przydaje...

Krawiec

Napisano

> spalanie chyba nie od tego zalezy skoro to ja mam niższe obroty

To nie takie proste. Można zrobić aby 5 było takie jak 7. Ale wtedy w pewnych sytuacjach musiałbyś jechać na 4 z wiekszymi obrotami niż np. na 5 czy 6. I wtedy pali wiecej.

Np. w Fabii TDI brakuje mi 6 skrzyni. 50 trzeba jechać na 3 bo 4 to ciutke za dużo. Przy czym te 50 jest przy jakiś niecałych 2kRPM na III i poniżej 1,5kRPM na 4. Jak by 4 było troszke "chudsze" i te 50 było przy 1,6kRPM to byś już spokojnie bez nerwacji spod maski sie toczył... spalajać z 0,5l mniej...

Krawiec

Napisano

> Hm.. no ja u siebie mam w TSI przy 90 właśnie 2000 RPM na 6 biegu... ale o takim spalaniu to moge

> pomażyć - aerodynamika przystanku robi swoje.

> Krawiec

Przy 90km/h aerodynamika pojazdu ma jeszcze maly wplyw na spalanie nono.gif

Napisano
  • Autor

> Mocny silnik w stosunowo lekkiej i małej budzie.

> Ile na D7 jest obrotów przy 100km/h?

Dzisiaj sobie przypomniałem zlosnik.gif

Przy 100km/h na D7 jest ok. 2225rpm

Napisano

> Witam!

> Natchniony mocnymi dyskusjami na temat aktualnej "mody" na niską pojemność/dużą moc,

> TSI, T-Jet i inne wynalazki trochę testuję temat.

> Dzisiaj akurat trafiła się okazja, mała trasa Nowa Ruda - Wrocław i wynik spalania jest naprawdę

> niezły.

> (...)

Ja tu widzę spalanie 5l/100km przy prędkości 60km/h. Każde małe auto z małym silnikiem tak potrafi.

Potencjał TSI tkwi tylko w tym, że do dyspozycji jest 180KM jeśli kierowca ma ochotę przestać oszczędzać.

smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tu widzę spalanie 5l/100km przy prędkości 60km/h. Każde małe auto z małym silnikiem tak potrafi.

Przy średniej prędkości, a to już trochę zmienia postać rzeczy.

> Potencjał TSI tkwi tylko w tym, że do dyspozycji jest 180KM jeśli kierowca ma ochotę przestać

> oszczędzać.

Czyli ma sens czy nie? cfaniaczek.gif

Ile Twój diesel spali przy średniej 60km/h ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.