Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TSI ma sens?!

Featured Replies

Napisano

> Cholera, a mi takie auta (kompakt 2.0 NA ~150KM) nie chcą zejść w trasie poniżej 7,5-8...

1,8 140KM autostrada, srednia 107kmh i jest bez problemu 6,3-6,5.

Napisano

1.4 turbo manual 180 KM 4,9 l/100 km

1.5 N/A automat 101 KM 5,2 l/100 km

Na podstawie Swifta w podobnych warunkach...no tak powinno byc. ok.gif

Napisano

> weź nie opowiadaj bzdur. sporo cięższe auto z ledwie pięciostopniową skrzynią zestopniowaną tak, że

> 100 km/h na najwyższym biegu osiąga przy 3250 obr/min versus siedmiobiegowe dsg.

> jak to mówią - weź koło, i walnij się w czoło.

Bo szczerze mowiac roznice rzedu 1 litra w trasie to mozna by uzyskac w kazdym aucie, dokladajac 6 bieg do skrzyni grinser006.gif

I nie trzeba do tego downsizinguok.gif

Napisano

> jeśli mało imponujący, to znajdź inne auto tej wielkości, z silnikiem benzynowym i mocą 180KM,

> które osiągnie choćby porównywalny wynik...

Na hamowni zmierzono 163 KM (wiem, ze trochę mniej niż 180),ale auto o klasę większe.

srbravo.jpg

Napisano

> napisz, że 9 i już prawie, prawie uwierzymy

Hahahahah...wymuszona sytuacja, zima, sniezyca na trasie a ja na letniakach. Oczywiscie cala masa samochodow i wszyscy sie wlekli te 70-80, czasem 90. Autentycznie policzylem wtedy spalanie zeby bylo dla potomnych grinser006.gif

Napisano

> weź nie opowiadaj bzdur. sporo cięższe auto z ledwie pięciostopniową skrzynią zestopniowaną tak, że

> 100 km/h na najwyższym biegu osiąga przy 3250 obr/min versus siedmiobiegowe dsg.

> jak to mówią - weź koło, i walnij się w czoło.

Aragorn, uważasz, że przy zylionie biegów spalanie spadnie do zera?

Wciąż i do znudzenia będę przytaczał przykład z mojego podwórka - 5 biegowe Volvo S40 2,0D jeździło szybciej i paliło prawie litra mniej niż 6 biegowe. Suprajs?

Faktem niezaprzeczalnym jest, że jest to 20+% mniejsze spalanie i tyle.

Masa ma znaczenie przy przyspieszaniu od zera. Przy jeździe szosowej liczy się już głównie aerodynamika.

Napisano

> Bo szczerze mowiac roznice rzedu 1 litra w trasie to mozna by uzyskac w kazdym aucie, dokladajac 6

> bieg do skrzyni

Czasem skutek jest dokładnie odwrotny - patrz post wyżej.

Napisano

dla mnie zagadnienie jest wielopoziomowe...

TSI ma może i sens na gw, ale czy będzie miało sens jako 3-4 latek? zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze trochę a okaże się, że benzyny palą jak diesle

A z 10-biegową skrzynią obowiązkowy jest hak holowniczy na cysternę, do której przelewa się produkowane paliwo...

Napisano

Bo pala. Moje TSI pali tyle samo co CRDI w drugim aucie zlosnik.gifzlosnik.gif Oba samochody waza podobnie i sa podobnymi nieaerodynamicznymi kioskami.

Napisano

> Czasem skutek jest dokładnie odwrotny - patrz post wyżej.

To chyba musialy byc jakies mocno specyficzne warunki jazdy w tym Volvo...

Albo po prostu nie bylo okazji do uzywania 6-biegu...

Innego wytlumaczenia nie widze niewiem.gif

Napisano

> Bo widzisz, mi ten silnik w Punto jakoś przy 140km/h pali więcej....znacznie więcej.

Ja nie mam wpływu na to ile Tobie pali.

> Nawet jeśli to było "do 140km/h", to i tak napisałeś że głównie autostrada. Zakładam że mniej niż

> 120km/h nie jechałeś. Nadal chwilowe spalanie pokaże więcej przy tej prędkości. Bajki...

Właśnie cały czas jechałem na włączonym chwilowym spalaniu i starałem sie utrzymywać to "spalanie" w okolicach 6-7 i nie było z tym żadnego problemu.

Dla porównania w zeszłym tygodniu zrobiłem trasę ok 470 km Pirmerą z 99r. 2.0 140 km. Spalanie 7 mierzone z wlanego paliwa komp pokazał 7.4 hehe.gif średnia prędkość 78 nie wiem czy to dużo czy mało, ale przy dystrybutorze nawet mi się spodobało smile.gif

Pzd

Napisano

Bardzo przyzwoicie, rzekłbym wręcz że chyba o wiele lepiej się nie da smile.gif.

150cio konny T-Jet w podobnych warunkach spala z 1-1,5l więcej.

Napisano
  • Autor

> Na hamowni zmierzono 163 KM (wiem, ze trochę mniej niż 180),ale auto o klasę większe.

Jaki dystans, jakie warunki jazdy, bo Touranem też można:

Gdybym wczoraj nie przekraczał 70km/h, nie wyprzedził ze 3 razy i kilka innych "zabiegów" podejrzewam, że pod 4,5 może! by się udało zejść.

Tak czy inaczej Twój wynik też pokazuje, że można i że ma sens grinser006.gif

Fiat robi świetne silniki poza tym.

Napisano
  • Autor

> Bardzo przyzwoicie, rzekłbym wręcz że chyba o wiele lepiej się nie da .

> 150cio konny T-Jet w podobnych warunkach spala z 1-1,5l więcej.

Kol. KvM kilka postów wyżej spalił 4,3l ale nie napisał jeszcze jak tego dokonał ok.gif

Napisano

> jeśli mało imponujący, to znajdź inne auto tej wielkości, z silnikiem benzynowym i mocą 180KM,

> które osiągnie choćby porównywalny wynik...

To jest wynik z komputera, ktory nie zawsze jest zgodny z rzeczywistoscia icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> To jest wynik z komputera, ktory nie zawsze jest zgodny z rzeczywistoscia

Sprawdzone naście! razy, max. +/- 0,1 różnicy.

Inaczej bym się nie wygłupiał i nie podawał bzdur ok.gif

Napisano

> Bo pala. Moje TSI pali tyle samo co CRDI w drugim aucie Oba samochody waza podobnie i sa

> podobnymi nieaerodynamicznymi kioskami.

Znaczy sie tak mało czy tak dużo?

Napisano

> Sprawdzone naście! razy, max. +/- 0,1 różnicy.

> Inaczej bym się nie wygłupiał i nie podawał bzdur

Ja w kilku samochodach sprawdzalem i czasem pokazywalo idealnie, innym razem odchylka byla i 0,5 litra. Ale jakby nie bylo to wynik przyzwoity, nawet gdyby rzeczywisty byl troche wiekszy ok.gif. Swoim tez moge osiagnac na zblizonym poziomie, ale taka jazda mnie meczy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w kilku samochodach sprawdzalem i czasem pokazywalo idealnie, innym razem odchylka byla i 0,5

> litra. Ale jakby nie bylo to wynik przyzwoity, nawet gdyby rzeczywisty byl troche wiekszy .

> Swoim tez moge osiagnac na zblizonym poziomie, ale taka jazda mnie meczy

Zrobiłbym cały bak tak, ale nie mam siły hehe.gif

Chyba, że zrobię sobie wycieczkę jak ten dziadek Fabią Greenline hmm.gif

1000km na jednym baku Fabią RS spineyes.gifhehe.gif

Napisano

> Zrobiłbym cały bak tak, ale nie mam siły

Bo korci aby przycisnac zlosnik.gif.

> Chyba, że zrobię sobie wycieczkę jak ten dziadek Fabią Greenline

> 1000km na jednym baku Fabią RS

I na skuterach by Cie wyprzedzali zlosnik.gif. To zero przyjemnosci z jazdy hehe.gif

Napisano

> Jazda nastawiona na niskie spalanie.

> Najciekawszym testem byłaby trasa na dwa auta jeden za drugim na dłuższej różnorodnej trasie

> A czy to jest dla Ciebie miarodajne ?

dziwne te VAGi yikes.gif

w Polo 1.2 TSI jest 150km/h przy 3k. obr/min

Napisano

> jak należało się spodziewać zaraz zlecą się stada [...] mówiących że im to pali tyle i tyle więc to

> żaden wynik, a innym to przy takiej jeździe się wylewa z baku

ja najbardziej lubię tych, którzy twierdzą, że taka jazda to "turlanie się" a nie jazda i po co kupować auto z takim silnikiem jak nie wykorzystuje się jego osiągów.

A ja śmiem twierdzić, że jest zupełnie inaczej. Żeby tyle spalić takim autem trzeba wykorzystywać np. moment obrotwy przy niskich obrotach na max, możliwie szybko uzyskiwać prędkość docelową, czyli właśnie najbardziej efektywnie wykorzystywać osiągi jednostki napędowej.

Napisano

> Znaczy sie tak mało czy tak dużo?

Dla mnie w granicach przyzwoitosci, zwazajac na moj styl jazdy (srednio ok. 6.5 l/100km)

Napisano

> Kol. KvM kilka postów wyżej spalił 4,3l ale nie napisał jeszcze jak tego dokonał

Podobnie jak Ty. Tylko na dłuzszym dystansie.

Napisano

> Bo pala. Moje TSI pali tyle samo co CRDI w drugim aucie Oba samochody waza podobnie i sa

> podobnymi nieaerodynamicznymi kioskami.

Kolosalne różnice zaczynają się w mieście, gdzie stoisz, ruszasz, stoisz ruszasz.

Mi w takich warunkach TDCi spala 6.3-6.6 /100 km, innym w benzyniakach o porównywalnych osiągach 8.5 - ... zlosnik.gif

Napisano

> Kolosalne różnice zaczynają się w mieście, gdzie stoisz, ruszasz, stoisz ruszasz.

> Mi w takich warunkach TDCi spala 6.3-6.6 /100 km, innym w benzyniakach o porównywalnych osiągach

> 8.5 - ...

mi w focusie 1.8TDCI 115 KM palil w warszawie 9. takze miasto miastu nie rowne.do tego diesel zimą dostaje baty w korkach za czas nagrzewania smile.gif

teraz w obecnym aucie po przeprowadzce, spalanie mi spadlo o 1 litr do 10,5 l - zamienilem dzielnice miasta poprostu smile.gif

i tak mozna bez konca... zaraz ktos wklei filmik jak mu komputer pokazuje spalanie 30 litrów, inny wklei ze mu pokazuje 2,5... (zastanawia mnie co ludzi motywuje zeby krecic co wyswietla im komputer w samochodzie)... itd.

Napisano

> i tak mozna bez konca... zaraz ktos wklei filmik jak mu komputer pokazuje spalanie 30 litrów, inny

> wklei ze mu pokazuje 2,5... (zastanawia mnie co ludzi motywuje zeby krecic co wyswietla im

> komputer w samochodzie)... itd.

Zimą w Alpach uzyskałem spalanie 3,8 i to przez 50km. Da się skromny.gif Ale za to z powrotem wychodzi 14 hehe.gif Kiedyś mierzenie się siurkami polegało na porównywaniu pojemności silnika i ilości cylidrów, teraz ludzie licytują się, kto ma mniejsze spalanie wink.gif Jutro pewnie przyjdzie moda na licytacje, kto ma mniejszy/wiekszy bagażnik albo komu lepiej/gorzej świecą światła. Głupie to wink.gif

Napisano

> Kolosalne różnice zaczynają się w mieście, gdzie stoisz, ruszasz, stoisz ruszasz.

> Mi w takich warunkach TDCi spala 6.3-6.6 /100 km, innym w benzyniakach o porównywalnych osiągach

> 8.5 - ...

No wlasnie ostatnio TSI jest uzywany praktycznie tylko w miescie. I zgadnij - spalanie niewiele sie rozni (moze z 0.5 l) od tych uzyskiwanych na trasach. Nie nazwal bym tego "kolosalna roznica".

Napisano

> dla mnie zagadnienie jest wielopoziomowe...

> TSI ma może i sens na gw, ale czy będzie miało sens jako 3-4 latek?

zadzam sie

ale z drugiej strony TSI mocno straci na wartosci po okresie gw i mozna odlozyc na ewnetualne awarie

Napisano

> No wlasnie ostatnio TSI jest uzywany praktycznie tylko w miescie. I zgadnij - spalanie niewiele sie

> rozni (moze z 0.5 l) od tych uzyskiwanych na trasach. Nie nazwal bym tego "kolosalna roznica".

Miasto a miasto nono.gif Jaką średnią prędkość uzyskujesz? W Krakowie to 18 km/h na moich typowych trasach crazy.gif

Napisano

> Miasto a miasto Jaką średnią prędkość uzyskujesz? W Krakowie to 18 km/h na moich typowych trasach

dokladnie... kuzyn podawal mi ile pali mu auto w Tczewie - uznawal to za miasto, a nic nie ujmując miejscowosci - 4 skrzyzowania miasta nie czynią.

dla mnie patrząc na większość aut ktore mialem... spalanie miasto = trasa*1,6 - ta regula sie sprawdza mniej wiecej bez zmian - niezaleznie czy diesel czy benzyna, czy NA czy turbo... ale miasto to cos pokroju gdansk/warszawa...

Napisano

> Miasto a miasto Jaką średnią prędkość uzyskujesz? W Krakowie to 18 km/h na moich typowych trasach

W krakowie CRDI tez by palil 8 - wazne, zeby porownywac oba silniki w tych samych warunkach.

Sredniej predkosci nigdy nie sprawdzam - ale Haga do wyjatkowo zakorkowanych nie nalezy, choc "dobra tradycja" jest czerwona fala - wiec na kazdych swiatlach sie stoi.

Za to autostrady mamy mega-zakorkowane wiec wychodzi na jedno hehe.gif

Napisano

> W krakowie CRDI tez by palil 8 - wazne, zeby porownywac oba silniki w tych samych warunkach.

Opel Combo 1.3 CDTI zimą potrafił spalić nawet 12/100, ze średnią prędkością 15-20 km/h, po paru godzinach jazdy (przejazd z północy miasta na południe i z powrotem). Benzyniak (niezaleznie jaki) w takich warunkach spali nawet 15-20 l/100. Jadać do Warszawy Lancerem uzyskuję średnią rzędu 7.5/100, ale za to stojąc w Raszynie i Jankach (i potem w Warszawie) średnia z podróży wyjdzie już 8.5-9.5/100, przy czym średnia z samej "jazdy" przez Raszyn-Warszawę będzie z 10 km/h i cholera wie ile litrów.

> Sredniej predkosci nigdy nie sprawdzam - ale Haga do wyjatkowo zakorkowanych nie nalezy, choc

> "dobra tradycja" jest czerwona fala - wiec na kazdych swiatlach sie stoi.

Haga ma mniej mieszkańców (wiki podaje że 475 797), poza tym całkiem sprawnie jest rozwiązany ruch w centrum, więc nie ma co porównywać Hagi do Krakowa wink.gif To zupełnie inny ruch.

> Za to autostrady mamy mega-zakorkowane wiec wychodzi na jedno

Ale bardzo fajnie się je omija malowniczymi bocznymi dróżkami ok.gif Ruch praktycznie zerowy, fajnie się jeździ.

Napisano

> Haga ma mniej mieszkańców (wiki podaje że 475 797), poza tym całkiem sprawnie jest rozwiązany ruch

> w centrum, więc nie ma co porównywać Hagi do Krakowa To zupełnie inny ruch.

Tak jakby "troche" nie trafiles. Wiesz dlaczego? Bo w Hadze centrum jest wylaczone z ruchu kolowego hehe.gif

> Ale bardzo fajnie się je omija malowniczymi bocznymi dróżkami Ruch praktycznie zerowy, fajnie się

> jeździ.

Taaa.... zerowy poza ciagnikami jadacymi 30 km/h i "policjantami" co 500 m pilnujacymi, zeby powyzej 60km/h sie nie rozpedzic. Jak by nie jechac, w godzinach szczytu NIE MA w Holandii dobrego sposobu na poruszanie sie. Zupelnie jak w wawie czy kraku, tylko w skali polowy kraju zlosnik.gif

Napisano

> Tak jakby "troche" nie trafiles. Wiesz dlaczego? Bo w Hadze centrum jest wylaczone z ruchu kolowego

W Krakowie też hehe.gif Mam na myśli nie historyczne centrum wink.gif

> Taaa.... zerowy poza ciagnikami jadacymi 30 km/h i "policjantami" co 500 m pilnujacymi, zeby

> powyzej 60km/h sie nie rozpedzic. Jak by nie jechac, w godzinach szczytu NIE MA w Holandii

> dobrego sposobu na poruszanie sie.

W godzinach szczytu nigdy nie jechałem, tylko zawsze w weekendy, albo w nocy. Policji w Holandii w ogóle nie widziałem NIGDY, ale za to parę razy coś pstryknęło, ale nigdy nic nie przyszło wink.gif

> Zupelnie jak w wawie czy kraku, tylko w skali polowy kraju

Odnoszę inne wrażenie, ale przez Holandię zawsze jadę turystycznie, a to zupełnie inna bajka, niż mieszkać tam.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś mierzenie się siurkami polegało na porównywaniu pojemności silnika

Nie dalej jak tydzień, dwa temu, sam twierdziłeś że 1.8 jest lepsze od 1.2 i tak dalej, pomimo tych samych osiągów grinser006.gif

Dla mnie to jest bardziej jako wymiana informacji w ramach ciekawostki itp. ale z moim siurakiem wszystko OK, może dlatego skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

Juz tak jest. Znajomy smigajacy JTDm jest dosc mocno zszokowany wynikami.

Napisano

> Nie dalej jak tydzień, dwa temu, sam twierdziłeś że 1.8 jest lepsze od 1.2 i tak dalej, pomimo tych

> samych osiągów

I nadal tak twierdzę grinser006.gif

> Dla mnie to jest bardziej jako wymiana informacji w ramach ciekawostki itp. ale z moim siurakiem

> wszystko OK, może dlatego

Dziwi mnie tylko poziom mitomanii, gdy przychodzi do podawania wyników spalania wink.gif Jakoś w przypadku trzech rzeczy mnóstwo ludzi nie jest w stanie podać prawdziwych wartości: wielkości złowionej ryby, długości swojego siurka i ilości spalanej benzyny hehe.gif Oczywiście, można się wymieniać informacją, to jest ciekawe, ale nie rozumiem, czym się tu tak podniecać i toczyć święte wojny wink.gif

Napisano

> mi w focusie 1.8TDCI 115 KM palil w warszawie 9. takze miasto miastu nie rowne.do tego diesel zimą

To duzo Ci palil, ja najwiecej zima uzyskalem swoim 8.1/100km jezdzac po W-wie, a mam 160KM.

Napisano

> To duzo Ci pali, ja najwiecej zima uzyskalem swoim 8.1/100km jezdzac po W-wie, a mam 160KM.

wcale nie duzo... jak mnie wozili octavią 1.9TDI 110 KM, ursynow - centrum, to pokazywala minimalnie ponad 10...

zalezy od trasy - tak jak napisalem -> ursus - centrum a lomianki - centrum robi roznice 1l na 100 km...

widze ze masz w profilu jozefow - czyli nic dziwnego ze pali mniej, bo trasa dluzsza i "mniej paliwozerna" (jezdzilem z wawru - z tego kierunku przez kilka miesiecy, tylko ze wtedy to bylo autem ktorego spalania do niczego nie porownasz smile.gif )...

Napisano

> wcale nie duzo... jak mnie wozili octavią 1.9TDI 110 KM, ursynow - centrum, to pokazywala

> minimalnie ponad 10...

Niemożliwe! TDI nigdy nie pali więcej, niż 5.5, nawet w mieście hehe.gif

Napisano

> No wlasnie ostatnio TSI jest uzywany praktycznie tylko w miescie. I zgadnij - spalanie niewiele sie

> rozni (moze z 0.5 l) od tych uzyskiwanych na trasach. Nie nazwal bym tego "kolosalna roznica".

może trochę źle porównałem, bo nie którzy znajomi mają też n/a i 2.0 musi spalić więcej w porównaniu z moim skromnym, dłubniętym virusem TDCi wink.gif

Prawda jest taka, że następne auto które będzie kupowane do firmy na 90% bedzie miało coś takiego bądź podobnego jak 1.8 lub 2.0 T

Napisano

> Niemożliwe! TDI nigdy nie pali więcej, niż 5.5, nawet w mieście

pewnie benzyny smile.gif

Napisano

> W Krakowie też Mam na myśli nie historyczne centrum

Znacznie wiekszy jest obszar wylaczony z ruchu w Hadze, niz w Krakowie. Ale mniejsza o to. Clue to to, ze ruch wokolo tego centrum wcale nie jest sensownie zorganizowany. Jak juz pisalem jest czerwona fala i wszedzie sa kolejki do swiatel. Co powoduje wysokie spalanie (ale nie w TSI zlosnik.gif )

> W godzinach szczytu nigdy nie jechałem, tylko zawsze w weekendy, albo w nocy. Policji w Holandii w

> ogóle nie widziałem NIGDY, ale za to parę razy coś pstryknęło, ale nigdy nic nie przyszło

Czyli chyba znowu regionalizm - "policjant" (w cudzyslowie) w moich okolicach oznacza prog zwalniajacy. Jest znacznie skuteczniejszy (i tanszy) niz pan z suszarka - nikt nie chce rozwalic sobie samochodu)

> Odnoszę inne wrażenie, ale przez Holandię zawsze jadę turystycznie, a to zupełnie inna bajka, niż

> mieszkać tam.

No, wrazenie odnosisz kompletnie mylne - ale nie obrazam sie za to wink.gif

Napisano

> widze ze masz w profilu jozefow - czyli nic dziwnego ze pali mniej, bo trasa dluzsza i "mniej

> paliwozerna" (jezdzilem z wawru - z tego kierunku przez kilka miesiecy, tylko ze wtedy to bylo

> autem ktorego spalania do niczego nie porownasz )...

Wtedy akurat glownie jezdzilem po W-wie i to w korkach, praca rowniez w Stolicy. Ale to prawda, korki korkom nie rowne. Teraz to z moich stron coraz gorzej jezdzi sie do W-wy, samochodow przybywa i chyba trzeba sie przesiasc na jakies moto wink.gif

Napisano

> Wtedy akurat glownie jezdzilem po W-wie i to w korkach, praca rowniez w Stolicy. Ale to prawda,

> korki korkom nie rowne.

>Teraz to z moich stron coraz gorzej jezdzi sie do W-wy, samochodow

> przybywa i chyba trzeba sie przesiasc na jakies moto

kazdy pretekst dobry, coby sobie sprawic 2 kolka smile.gif a aut przybywa wszedzie - to fakt...

Napisano

> TDI nigdy nie pali więcej, niż 5.5, nawet w mieście

To może być prawda, tylko czasem na 50, a czasem 80 km hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.