Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Raporty spalania

Featured Replies

Napisano

ale własne smile.gif

tak czytam od jakiegoś czasu dysputy na temat spalania i wpadłem na pomysł, że można by zrobić wątek z konkretnymi porównaniami. Jest dużo przekrzykiwania się, a trudno wyłapać konkret.

Dla przykładu, dzisiejsza trasa Sz-n-Toruń: 285037487-licznik.jpg

Auto: Opel VC 1,9 150 KM

post-21394-14352512952516_thumb.jpg

Napisano

> ale własne

> tak czytam od jakiegoś czasu dysputy na temat spalania i wpadłem na pomysł, że można by zrobić

> wątek z konkretnymi porównaniami. Jest dużo przekrzykiwania się, a trudno wyłapać konkret.

> Dla przykładu, dzisiejsza trasa Sz-n-Toruń:

> Auto: Opel VC 1,9 150 KM

Nawet w Uno robię sobie czasem raporty spalania.

Tankuję do pełna.

Przejeżdżam dany odcinek i znów tankuję do pełna.

Ilość zatankowanego paliwa mnożę przez 100 i dzielę to przez ilość przejechanych kilometrów.

Napisano

Nie wiem jak ta trasa wygląda, ale albo jest to eSka albo...

Twoje auto waży ~1500kg...

Moja Croma waży 1540kg, silnik mam ten sam co Ty, skrzynię mam automatyczną, mam DPF.

Twoje spalanie jest dla mnie nieosiągalne. Chyba, że jechałeś w nocy, nie masz DPF i jechałeś równo setką cały odcinek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jestem za opis plus foto wink.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak ta trasa wygląda, ale albo jest to eSka albo...

> Twoje auto waży ~1500kg...

> Moja Croma waży 1540kg, silnik mam ten sam co Ty, skrzynię mam automatyczną, mam DPF.

> Twoje spalanie jest dla mnie nieosiągalne. Chyba, że jechałeś w nocy, nie masz DPF i jechałeś równo

> setką cały odcinek.

> Pozdrawiam BAS

przecież widzisz na zdjęciu, która była godzina. Trasa normalna, jednopasmówka. Ruch średni, trochę wyprzedzania, nie przekraczałem 140. Zresztą widać po średniej prędkości, że tak w miarę się uwijałem. DPF jest, skrzynia manual.

Napisano

Wskazanie BC, to taki raport spalania, jak prawda napisana w Super Expresie. Wyjeździj kilka zbiorników z tankowaniem pod korek i policz.

Żeby nie było OT, wstawiam swoje z ostatnich 37 tys.km.

icon4.png

Napisano

Co ma na celu wklejanie zdjęcia z komputerem pokładowym (poza chwaleniem że się takowy posiada)? Nie prościej i szybciej napisać to co zostało wyświetlone na trip kompie?

Napisano

no to jedziemy średnia z 14 tys km

429019.png

429019_41.png

jak będą trasy to się dopisze co i jak grinser006.gif

Napisano

> Co ma na celu wklejanie zdjęcia z komputerem pokładowym (poza chwaleniem że się takowy posiada)?

> Nie prościej i szybciej napisać to co zostało wyświetlone na trip kompie?

Można i tak jak kto woli jeden obraz to chyba około 1000 słów biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wskazanie BC, to taki raport spalania, jak prawda napisana w Super Expresie. Wyjeździj kilka

> zbiorników z tankowaniem pod korek i policz.

> Żeby nie było OT, wstawiam swoje z ostatnich 37 tys.km.

sprawdzałem nie raz, pokrywa się.

Napisano

spalanie między 4.9 a 6.8 litra na setkę... w zależności od tras/miasta, humoru, ruchu, pogody...

fiat uno 1.0 fire

rekordowe wyniki to 4.2 w trasie chrzanów-wrocław-chrzanów oraz 11 litrów w zimie w krk śmigając z gazem w podłodze między światłami...

Napisano

icon3.png

Spalanie z ostatnich ~23000 km zlosnik.gif

Napisano

> Jestem za opis plus foto

Proszę(specjalnie przeszedłem się do samochodu):

285037658-zp1000312.jpg

285037658-zp1000313.jpg

285037658-zp1000314.jpg

285037658-zp1000315.jpg

Cykl powiedzmy mieszany, w tym ~60km po Łodzi średnio dynamicznie, 1xA2 Łódź->Koło 1xA2 Koło->Łódź, reszta drogi krajowe/powiatowe w nocy trochę szybciej(ale w granicach zdrowego rozsądku), trochę kręcenia się w okolicach Włocławka średnio dynamicznie.

Autko to Croma 2008 FL 1.9 MJTD 150KM DPF Automat.

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352512953076_thumb.jpg

Napisano

Ostatnio zrobiłem trase z Kazimierza dolnego do Gdańska .... auto zapakowane na maxa + 3 osoby+ klima i wyszło mi 5,4 litra....

Mam Cromę z identycznym silnikem bez DPF-u ... 150 KM i 320 Nm... MJTD i manualna skrzynia..... nie raz mi sie ponad 130 pokazywało zlosnik.gif mam na tyle ustawiony przypominacz o mlot.gif więc z kapeluszem nie jechałem

Za ostatnie 15.000 km wink.gif

icon1.png

Napisano

pisałem w którymś z wątków:

zacznijcie podawać jakie macie spalanie po wypaleniu całego zbiornika i ponownym natankowaniu do pełna, oraz jaka była średnia prędkość.

Wartości podawane z komputera po przejechaniu 100km trasy są nic nie warte.

Zacznę ja:

spalanie: 5.9l/100km ON, średnia prędkość 63km/h, warunki: dużo trasy, jazda emerycka do 110-120, AC oczywiście włączona - to była taka moja próba ile spali (spalanie wg kompa 5.8l)

spalanie 6.95l/100km ON, średnia prędkość 48km/h, dużo miasta, korki, gorąco, AC non stop, szybko (spalanie wg kompa 6.7l)

to powyższe to spalanie mojej Cromy

odnośnie spalania Crom'ek smile.gif

@bas - dużo Ci pali, ale myślę że tu ASB ma dużo do powiedzenia

@lisek - już kiedyś patrzyłem na Twoje raporty spalania na motostat.pl i jak dla mnie to takie liczby są nieosiągalne smile.gif i chyba jesteś jedyny z takim spalaniem (jak patrzę na motostat) smile.gif

jeździłem też Clio 1.9 dTi (80KM), które sprzedałem parę dni temu; prowadziłem super dokładny dzienniczek spalania i średnia po 112kkm wyszła 5.25l

Napisano

W czwartek wyskoczyłem na Hel wieczorkiem (450km) w 5h w tym czasie 2 postoje. Bak do pełna klima zawsze włączona i wyszło 5,9l/100km. Volvo V50 2,0D 136KM.

Napisano

> @lisek - już kiedyś patrzyłem na Twoje raporty spalania na motostat.pl i jak dla mnie to takie

> liczby są nieosiągalne i chyba jesteś jedyny z takim spalaniem (jak patrzę na motostat)

No własśnie tego nie rozumiem.... hehe.gif lubię but.gif używam wszystkich 6 biegów.... hehe.gif i staram sie nie używać pedału hamulca o ile to nie jest potrzebne...

W poprzednim Stilaku z silnikiem 1,9 115 K a le na wirusie 155 KM i 340 Nm miałem jednak spalanie o 0,4-0,5 litra mniejsze... ale auto było o prawie 300 kg lżejsze i mniejsze ( niższe )

Aaaa i jestem zagorzałym zwolennikiem sprawnego EGR-a hehe.gif

Napisano

> @bas - dużo Ci pali, ale myślę że tu ASB ma dużo do powiedzenia

Pewnie tak plus lubię dynamiczną jazdę. Z tego co CINEK_ mówił to po wycięciu DPF'a spadnie mi spalanie o 1L/100km, na razie nie ruszam tematu bo:

1. Z kasą cienko,

2. Do czasu jak DPF nie sprawia mi problemów to nie chcę go ruszać.

Gdyby odjąć 1L z winy DPF to spalanie robi się akceptowalne, ale przecież ekologiczniej jest mieć DPF i spalić 1L ON/100km więcej niż go nie mieć spalać mniej o 1L. sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dzisiejsza trasa Wawa- Kazimierz - Wawa. Silnik 2.0 benzyna, masa samochodu ok 1600kg, prędkość do 120, zwykle 100. Spalanie 6.6l/100km

Napisano

VW Passat b6 2.0 TDI - 5.7 wg komputera - z ostatnich 5000km

Lanos 1.5 16V - najmniejsze uzyskane spalanie - 8.03L LPG - odcinek 280km - 140 przejechane ze średnią około 110-120km/h, powrot srednia 60-70km/h.

Napisano

> VW Passat b6 2.0 TDI - 5.7 wg komputera - z ostatnich 5000km

jak zaczniesz lać benzynę to będziemy porównywać

ja się dziś miło zaskoczyłem bo zwykle nie schodzę poniżej 8

Napisano
  • Autor

Tylko po co to znów pisać, przecież wystarczy zajrzeć np. na motostat (dla leniwych link w moim profilu)

Napisano

> jak zaczniesz lać benzynę to będziemy porównywać

> ja się dziś miło zaskoczyłem bo zwykle nie schodzę poniżej 8

do diesla zlosnik.gif? sredni pomysl swiety.gifswiety.gif

a do lanosa za drogi gips zeby na benie jezdzic skromny.gif

odpowiedzialem na twojego posta bo byl ostatni zlosnik.gif

benzyna 2.0 150km min spalanie jakie udaje mi sie uzyskac to 6.9-7.5 ale to meczarnia jest nie jazda - max 110 wink.gif

Napisano

Ja najbardziej lubię znajomych którzy mówią mi że u nich to 4,5 albo 4 na 100km wychodzi. Ale nauczyłem się że trzeba wtedy przytakiwać i wyrażać swój podziw. Czekam tylko kiedy ktoś mi powie że pojechał na stację oddać nadmiar paliwa, bo mu po trasie przybyło w zbiorniku....

Napisano

Dzisiejsza trasa, 340km,spalanie lpg "z dystrybutora i przebiegu" to 6,2l, instalka mieszalnik waytogo.gif

Pacjent Panda 1,1 van skromny.gif

Napisano

> Ja najbardziej lubię znajomych którzy mówią mi że u nich to 4,5 albo 4 na 100km wychodzi.

Jedyne auto ktorym takie spalanie wychodzilo to bylo 1.5dCi by renuar w nissanie almera przy predkosci mocno denerwujacej zlosnik.gif

Napisano

No to kilka testow i wszystkie WLASNE.

Peugeot 308, Rocznik 2009, Silnik 1,6 HDI, Przebieg 880 km w momencie gdy wsiadalem. Test na dystansie 580km.

Spalanie w trasie (nie autostrada) okolo 4,6L przy predkosciach okolo 90km/h

Jako ciekawostka na nieco ponad polowie baku do tankowania jeszcze 800km

308_4.jpg

308_1.jpg

308_2.jpg

308_3.jpg

A6, Rocznik 2006, Silnik 3L TDI, Przebieg ponad 140 kkm. Pomiary robie od zawsze.

Test ze zdjec kiedy jeszcze mi sie chcialo to fotografowac rok temu

Spalanie w trasie (nie autostrada) okolo 5,5L przy predkosciach okolo 90km/h

Jako ciekawostka na polowie baku do przejechania zostalo jeszcze 650km

W miescie nie ma cudow i te 7-8L musi wypic

a6_1.jpg

a6_2.jpg

a6_3.jpg

C5, Rocznik 2009, Silnik 2L HDI, Przebieg 3900 km w momencie gdy wsiadalem. Test na dystansie 880km.

Spalanie w trasie - tereny górskie(nie autostrada) okolo 5,7L przy predkosciach okolo 90km/h

c5_1.jpg

c5_2.jpg

I teraz ciekawostka bo wszystkie samochody jechaly caly czas razem:

Pomiary na dystansie 6000km:

A6 + przyczepa = okolo 9L/100

CRV 2L LPG + przyczepa = okolo 14L/100

Polo 1,4 benzyna automat = 5L /100

alps0.jpg

W Alpach na krótkim tescie A6 - 12L/100,

alps1.jpg

W CRV po 160 milach skonczyl sie 60 litrowy bak i spalanie wynioslo ponad 20L/100 !!!

alps2.jpg

i kolejny ale nie moj LINK

Jeremy Clarkson testuje A8 - 4.2L twin turbo diesel V8 (moc 436 konikow). To jest taki test ekonomii sportowej limuzyny

Trasa Londyn - Edynburg

Trasa 1300km - srednie spalanie 8,4L/100

//Trasa cos jak Krakow - Warszawa (jadac przez Kielce)

Napisano

> pisałem w którymś z wątków:

> zacznijcie podawać jakie macie spalanie po wypaleniu całego zbiornika i ponownym natankowaniu do

> pełna, oraz jaka była średnia prędkość.

> Wartości podawane z komputera po przejechaniu 100km trasy są nic nie warte.

wartości podawane tak jak piszesz, po zatankowaniu do pełna są jeszcze bardziej nic nie warte, bo pistolety na stacjach różnie odbijają, czasem tankowanie "do pełna" to może być kilka litrów różnicy. Chyba że za każdym razem tankujesz na równo pod korek. Ja tak nie robię, bo nie mam ochoty polać sobie spodnie i buty benzyną. W moim aucie np. wystarczy że na stacji teren jest trochę pochylony, do przodu albo do tyłu i już różnice sięgają kilku litrów.

Jedyne wiarygodne spalanie to średnia liczona z wielu tankowań. O TAKA na przykład

Napisano

W zdecydowanej większości aut kompy pokładowe kłamią na korzyść producenta.

Np. w moim Focusie podaje mi spalanie średnio o 0,7 litra za małe.

Można to zauważyć tylko prowadząc statystykę tankowań i tylko to jest wiarygodnym źródłem:

icon3.png

Napisano

> wartości podawane tak jak piszesz, po zatankowaniu do pełna są jeszcze bardziej nic nie warte, bo

> pistolety na stacjach różnie odbijają, czasem tankowanie "do pełna" to może być kilka litrów

> różnicy. Chyba że za każdym razem tankujesz na równo pod korek. Ja tak nie robię, bo nie mam

> ochoty polać sobie spodnie i buty benzyną.

Przesadzasz. Zawsze tankuję pod korek (różne auta) i nigdy niczego nie oblałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wartości podawane tak jak piszesz, po zatankowaniu do pełna są jeszcze bardziej nic nie warte, bo

> pistolety na stacjach różnie odbijają, czasem tankowanie "do pełna" to może być kilka litrów

> różnicy.

> Chyba że za każdym razem tankujesz na równo pod korek. Ja tak nie robię, bo nie mam

> ochoty polać sobie spodnie i buty benzyną. W moim aucie np. wystarczy że na stacji teren jest

> trochę pochylony, do przodu albo do tyłu i już różnice sięgają kilku litrów.

Zgadza się, dlatego o spalaniu można mówić dopiero po kilku tankowaniach.

Ja zawsze tankuję po korek, do drugiego odbicia i różne ilości paliwa wchodzą, co widać po tym, po ilu km wskazówka poziomu paliwa odrywa się od max.

Przez 15 lat raz zdarzyło mi się, że zawór nie odbił i paliwo ciut wylało się, ale nie oblało mnie na szczęście.

> Jedyne wiarygodne spalanie to średnia liczona z wielu tankowań. O TAKA na przykład

np.

http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

Napisano

> W zdecydowanej większości aut kompy pokładowe kłamią na korzyść producenta.

> Np. w moim Focusie podaje mi spalanie średnio o 0,7 litra za małe.

> Można to zauważyć tylko prowadząc statystykę tankowań i tylko to jest wiarygodnym źródłem:

Pomiar spalania jest prowadzony na podstawie czasu otwarcia wtryskiwaczy oraz ciśnienia .... sumowane jest to z wszystkich wtryskiwaczy. Wystarczy jednak, że paliwo ma inną gęstość i cały pomiar staje się sick.gif

Ja widże to na paliwach Premium.... niby komp pokazuje spalanie 0,4- 06 litra mniej a na stacji i tak na to samo wychodzi hehe.gif

Czyli wychodzi, ze te paliwa są rzadsze i krócej ta sama jednostka paliwa przelatuje przez wtryskiwacz hehe.gif

Napisano

> Pomiar spalania jest prowadzony na podstawie czasu otwarcia wtryskiwaczy oraz ciśnienia ....

> sumowane jest to z wszystkich wtryskiwaczy. Wystarczy jednak, że paliwo ma inną gęstość i cały

> pomiar staje się

> Ja widże to na paliwach Premium.... niby komp pokazuje spalanie 0,4- 06 litra mniej a na stacji i

> tak na to samo wychodzi

> Czyli wychodzi, ze te paliwa są rzadsze i krócej ta sama jednostka paliwa przelatuje przez

> wtryskiwacz

Być może.

A ponieważ tankuję bez wyjątku zawsze takie samo paliwo, to nie mam porównania.

Napisano

> Ja najbardziej lubię znajomych którzy mówią mi że u nich to 4,5 albo 4 na 100km wychodzi.

A co to za sensacyjne spalanie? Takie wartosci (4,4 l/100 km) osiagalem w Stilo 1.9 JTD czy Corsie 1.3 CDTi. I jesli w przypadku 1.9 to warunki sprzyjaly (trasa Wronki - Krakow) to Corsa byla z portugalskiej wypozyczalni, a krecenie sie po okolicy to nie jest jazda 80 km/h na piatym biegu.

Niewiarygodne wartosci zaczynaja sie ponizej 3,5 l, a bajkowe ponizej 3 l.

Napisano

Bravo T-Jet 150 Sport.

Przez ostatnie prawie 10kkm:

Najniższe spalanie - 7.31l/100km (średnie z 625km)

Najwyższe spalanie - 11,46l/100km (średnie z 93km)

Średnie z całego dystansu - 8.92l/100km

Napisano

7,6 8,2 7,5 - 3 zbiorniki, trasa, srednia V z gps ok 125, przelotowa 160 na tempomacie, silnik 2,4 Pb

ostatni zbiornik 7,6 - mieszany, 80%trasa

Napisano

> Nie wiem jak ta trasa wygląda, ale albo jest to eSka albo...

> Twoje auto waży ~1500kg...

> Moja Croma waży 1540kg, silnik mam ten sam co Ty, skrzynię mam automatyczną, mam DPF.

> Twoje spalanie jest dla mnie nieosiągalne. Chyba, że jechałeś w nocy, nie masz DPF i jechałeś równo

> setką cały odcinek.

> Pozdrawiam BAS

Też rzuciło mi się to w oczy.

Moja croma na trasie Łódź-Kielce-Kraków i z powrotem pali jakiś 5,7/100 przy spokojnej jeździe (średnia prędkość około 70km/h)

Napisano

> A co to za sensacyjne spalanie? Takie wartosci (4,4 l/100 km) osiagalem w Stilo 1.9 JTD czy Corsie

> 1.3 CDTi. I jesli w przypadku 1.9 to warunki sprzyjaly (trasa Wronki - Krakow) to Corsa byla z

> portugalskiej wypozyczalni, a krecenie sie po okolicy to nie jest jazda 80 km/h na piatym

> biegu.

> Niewiarygodne wartosci zaczynaja sie ponizej 3,5 l, a bajkowe ponizej 3 l.

Z tą Corsą to albo świetny żart, albo naprawdę przychylne warunki i jazda super-eco. waytogo.gif

Napisano

lanos 1.6 lpg sekw.

niezaleznie od stylu jazdy 10l/100km hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja najbardziej lubię znajomych którzy mówią mi że u nich to 4,5 albo 4 na 100km wychodzi. Ale

> nauczyłem się że trzeba wtedy przytakiwać i wyrażać swój podziw. Czekam tylko kiedy ktoś mi

> powie że pojechał na stację oddać nadmiar paliwa, bo mu po trasie przybyło w zbiorniku....

w pugu 206 hdi takie spalanie jest jak najbardzej realne ok.gif

Napisano

A taki maly OT- jeśli mógłbyś porównać to C5 z audi A6? Głównie pod względem komfortu, przestronnosci, jakosci wykonczenia itp...

Cena takiego c5 z 2009 jest zblizona do a6 z 2006 i zastanawiam się między innymi nad tymi dwoma autkami, dzieki z góry wink.gif

Napisano

> Z tą Corsą to albo świetny żart, albo naprawdę przychylne warunki i jazda super-eco.

Nie jest to zart. Mialem Corse przez 4 dni. Pierwszy bak poszedl ze zuzyciem 4,4 l/100 km (pierwszy raz w zyciu jechalem tak malym dieslem) i warunki byly lokalne. Oczywiscie brak korkow. Drugi bak oproznilem z wynikiem 5,3 l/100 km i byla to jazda autostradowa w polowie.

Mysle, ze moglbym sie zalozyc, iz jazda super-eco da wynik 3,8 - 4,0 l/100 km. Bo silnik ten wcale nie kusi, nie zmusza do nierozsadnej jazdy i sam niechetnie sie kreci.

Wiele osob wypowiada sie w stylu "nie da sie", a powinno sie mowic "nie potrafie". Ja np. nie potrafie trafic pilka w poprzeczke z 20 metrow czy spalic dieslem 1.9 ponad 7 l, a jak wsiadalem do Stilo szefa to zawsze komp. pokazywal 7,5 l i wiecej.

Technika daje mozliwosci, ktore potrafimy wykorzystac badz nie. Tyle.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wiele osob wypowiada sie w stylu "nie da sie", a powinno sie mowic "nie potrafie".

piękne podsumowanie wszytkich wątków o spalaniu ok.gif

Napisano

VW Bora 1.9 TDi ATD moc seria 101 KM, obecnie po sofcie na 132 KM i 309 Nm.

Spalanie:

- Cykl mieszany z przewagą miasta, jazda zwykła czyli czasem szybciej czasem wolniej - średnie wyniki z kilku ostatnich tankowań 5,6-5,8 Litra

- Trasa 4 osoby, dość szybka średnia z 770 km - 5,2 litra

- Dzisiejsze tankowanie, głównie miasto (aglomeracja śląska) tryb szybki, często w palnik itp + klima przez około połowę czasu - 6,2 litra

Wszystkie wyniki z tankowania (brak kompa) - jak dla mnie rewelacja.

Multipla 1.9 JTD 115 KM w serii, obecnie po sofcie 150 KM i 305 Nm.

- Trasa z prędkością do 120 km/h deszcz i wiatr - spalanie 6,0 litra, droga powrotna prędkości pomiędzy 130 a 170 km/h (A4 non stop spalanie podskoczyło do 6,7 litra.

Odczyt z kompa pokrył się w 100% z odczytem z dystrybutora (ta tak dla niedowiarków którym wszystkie komputery pokładowe przekłamują)

Po tankowaniu trasa w wersji kapelusz mode - spalanie 5,0-5,2

Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam.

Napisano

Sporo jak na ten silnik.

Jak dla mnie do wywalenia DPF, klapy wirowe w głowicy, dobry soft który poprawi charakterystykę pracy silnika i spalanie lekko o 1-1,5 litra na dół.

Pozdrawiam.

> Proszę(specjalnie przeszedłem się do samochodu):

> Cykl powiedzmy mieszany, w tym ~60km po Łodzi średnio dynamicznie, 1xA2 Łódź-Autko to Croma 2008 FL

> 1.9 MJTD 150KM DPF Automat.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

moje auto to ciekawostka!

w mieście przy bardzo spokojnej jeździe ~10 l/100 km (producent podaje 11.4)

w trasie ponad 11 litrów/100 km.. ale w trasie zazwyczaj jest bbq.gif i bardzo krótka 5-tka.

trochę dziwna sytuacja aby auto paliło w mieście mniej niż na trasie..

Napisano

Zawsze tankuję pod korek na tej samej stacji i nigdy mi się nie udało oblać niewiem.gifgrinser006.gif

Napisano

> Zawsze tankuję pod korek na tej samej stacji i nigdy mi się nie udało oblać

naprawdę na tej samej? Nigdy nie jeździsz gdzieś dalej? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.