Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego nie lubię ciężkich samochodów

Featured Replies

Napisano

Zainspirowała mnie przejażdżka Oplem Insignią Cosmo 2.0 CDTi 160 KM manual. Jak wszyscy wiemy, jest to segment D, w którym komfortu się nie ceni, a wymaga. Podobnie dobrego prowadzenia itd. A jakie są fakty?

Pakiet Cosmo oznacza, że mamy obuwie 245/45R18. Nie, nie jest to pakiet super sport DTM bowiem mamy jeszcze do wyboru 19-ki na profilu 40 i 20-ki na profilu 35. Jest to pośredni rozmiar bo są i 16-ki jak i 17-ki. Mniejsza z tym. Efekt jest taki, że komfort jest, ale psychiczny - wiemy, że mamy grunt pod kołami i dokładnie wiemy jaki to grunt. Jeszcze większe felgi dadzą efekt czytania jezdni braillem. Nic przyjemnego.

Pytanie brzmi: Po co 245-milimetrowe opony skoro np. moje A4 jeździ na gumach 195 mm? Ano żeby utrzymało chorą masę. Dobra, test sportowy:

Na krętym, wąskim odcinku Insignia po raz kolejny załamuje. Podster jest taki, że od razu przypomniał mi się film Speed i scena w której Keanu pomaga Sandrze ciągnąć kierownicę na łuku, a autobus przejeżdża go na dwóch kołach. crazy.gif Test trzymania się drogi też oblany.

Sumując Insignia ani się nie prowadzi, ani nie jest komfortowa, nie wspominając o osiągach, które są na poziomie Octavii jedynki 1.9 TDI 110. I powodem nie jest to, że Opel to kicha smażona, a tylko i wyłącznie masa własna i jej próby zaradcze.

Pozdrawiając szukam jednego plusa tego samochodu...

Mam! Nie jest mój. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ile to waży?

Napisano

> Pytanie brzmi: Po co 245-milimetrowe opony skoro np. moje A4 jeździ na gumach 195 mm?

Taka sama w tym logika jak w Corsie i tego typu autkach opony o profilach 205/15, czasami ciut węższe 195/15. Przecież nie tak dawno ten segment jeździł na 13 calach.

Napisano

> Taka sama w tym logika jak w Corsie i tego typu autkach opony o profilach 205/15, czasami ciut

> węższe 195/15. Przecież nie tak dawno ten segment jeździł na 13 calach.

To zdaje się wymuszają głównie mocniejsze hamulce i ABS.

Napisano

> Pytanie brzmi: Po co 245-milimetrowe opony skoro np. moje A4 jeździ na gumach 195 mm? Ano żeby

> utrzymało chorą masę.

Nie.

Żeby lans był.

Zdarzało mi się eksploatować S80 na oponach odpowiednio:

245/40 R18

245/45 R17

225/50 R17

225/55 R16

I teraz -> na jakich najfajniej się jeździło?

Ano naaaaaaa....

na 16!

Bo nie było jak w misce po schodach, samochodem nie woziło jak diabłem po święconej wodzie (koleiny!), prowadzenie bynajmniej nie ucierpiało (sic!).

Kapeć 245 na PL drogi to w/g mnie nieporozumienie.

Podobnie jak taki niski profil.

Zacytuję swojego gumiarza:

No i ile pan na takim naleśniku pojeżdzi bez guza? Tydzień? Dwa?

Dodatkowo to co wspomniałem - na 245 to trzeba wisieć na kierownicy, bo inaczej sprzęt żyje własnym życiem rzucając się po koleinach...

Dla mnie - porażka, no ale na 245 to jaki lans przed Ryśkiem jest...

Napisano

Insignia Insignią, masa masą, ale ja naprawdę nie rozumiem tego pędu do pakowania coraz większych i szerszych kół do samochodów. Ok, skoro auta są wieksze i cięższe to muszą mieć większe koła niż kiedyś, ale bez przesady. Jeżeli seryjnie w kompaktach można kupić 18" a w klasie d 20... spineyes.gif

Napisano

> To zdaje się wymuszają głównie mocniejsze hamulce i ABS.

ABS nie ma nic do rzeczy.

Raczej wielkość tarcz h-cowych.

Napisano

> (...)

> Pytanie brzmi: Po co 245-milimetrowe opony skoro np. moje A4 jeździ na gumach 195 mm?

> (...)

Bo Opel sprzedaje Insignię również poza Polską.

Napisano

> Na krętym, wąskim odcinku Insignia po raz kolejny załamuje. Podster jest taki, że od razu

> przypomniał mi się film Speed i scena w której Keanu pomaga Sandrze ciągnąć kierownicę na

> łuku, a autobus przejeżdża go na dwóch kołach. Test trzymania się drogi też oblany.

Duże, ciężkie auto z silnikiem z przodu i napędem na przód musi być podsterowne.

A przy podsterowności raczej mało pomoże ciągnięcie i dokręcanie kierownicy grinser006.gif Chyba że na filmie grinser006.gif

> Sumując Insignia ani się nie prowadzi, ani nie jest komfortowa, nie wspominając o osiągach, które

> są na poziomie Octavii jedynki 1.9 TDI 110. I powodem nie jest to, że Opel to kicha smażona,

Tyle że nie ma to znaczenia, bo póki będą mieli korzystnę ofertę leasingową to będą sprzedawali insignię całymi wagonami wink.gif

Napisano

Jak sobie wyobrażasz auto mocno nadmuchane i 16" z takim zestawieniem.

Ja u siebie w Stilo 3D miałem 18" i bardzo ładnie to się zgrywało z cała linią i wypełniało nadkola a teraz w W211 kupiłem 18" i co okazało się że te koła są za małe na gabaryty tego auta sick.gif ( wg mojej oceny wizualnej zlosnik.gif )

Napisano

Mi się wydaje że bardziej chodzi o wygląd. Ale mogę się mylić.

Napisano

> To robi średnicę.

> Ale i powierzchnia styku opon z jezdnią musi być odpowiednia, aby ABS nie włączał się co chwila.

Eeeetam, ile % uzysku masz na +1-2 cm szerokości - IMO zaniedbywalne wartości.

Napisano

> nie wspominając o osiągach

A czego się spodziewałeś po 160KM w aucie o takich gabarytach i masie ????

Napisano

> Eeeetam, ile % uzysku masz na +1-2 cm szerokości - IMO zaniedbywalne wartości.

Dokładnie tyle zysku z przyczepności co kłopotu. Logiczne prawda?

Napisano

> To zdaje się wymuszają głównie mocniejsze hamulce i ABS.

Nie bardzo. Mam 15'' i hamulce znacznie lepsze od większości kompaktów. A zawsze mogę włożyć z Imprezy WRX, które są jeszcze lepsze. Tak jak Sibuj pisze - wygląd.

Napisano

> Nie bardzo. Mam 15'' i hamulce znacznie lepsze od większości kompaktów. A zawsze mogę włożyć z

> Imprezy WRX, które są jeszcze lepsze. Tak jak Sibuj pisze - wygląd.

Tzn. co? Hamulce się na boki rozrastają? U mnie 17stka jest wymuszona wielkością tarcz. Koła 16 cali nie da się fizycznie założyć przy tej wielkości tarcz.

Napisano

> To robi średnicę.

> Ale i powierzchnia styku opon z jezdnią musi być odpowiednia, aby ABS nie włączał się co chwila.

Siła tarcia opony z jezdnią nie zależy od powierzchni styku.

Napisano

> Siła tarcia opony z nawierzchnią nie zależy od powierzchni styku.

W laboratorium. Na drodze jednak przyczepność jest zależna od rozmiaru opony.

Napisano

> W laboratorium. Na drodze jednak przyczepność jest zależna od rozmiaru opony.

Fizyka Panie to tylko fizyka.

Mylisz nacisk z tarciem.

Napisano

> Nie bardzo. Mam 15'' i hamulce znacznie lepsze od większości kompaktów. A zawsze mogę włożyć z

> Imprezy WRX, które są jeszcze lepsze. Tak jak Sibuj pisze - wygląd.

No akurat sibuj o obręczach większych niż 13" w klasie A/B to pisze jak jest faktycznie - MUSZĄ być większe, bo są większe h-ce.

Czasami jest tak, że ten sam model ma różne h-ce w różnych wersjach silnikowych.

Przykład z mojego podwórka - Volvo S40 z silnikami benzynowymi 1,6/1,8 i najmniejszym dizlem może mieć obręcze 15", ale na 2,0 i w górę nie wsadzisz już 15" bo tarcze h-cowe są za duże.

Co nie przeszkadza w sprzedaży np takiego Volvo V70 w std na obręczach stalowych.

"W kołpaksie" - operując żargonem :-)

Napisano

> Dokładnie tyle zysku z przyczepności co kłopotu. Logiczne prawda?

Niekoniecznie.

Do pewnego momentu masz jakiś-tam POWIEDZMY wymierny uzysk, a powyżej już zaczyna się (kosztowny) lans.

Pytanie co kto chce. Ja stawiam na praktyczność i mnie nie rusza to, że "fstyt pszed ryśkiem".

Napisano

> Fizyka Panie to tylko fizyka.

> Mylisz nacisk z tarciem.

Właśnie fizyka + życie.

Jak długo asfalt i opona nie będą idealnie gładkie, tak długo PRZYCZEPNOŚĆ (nie mylić z tarciem) będzie większa na większej powierzchni styku (większej oponie).

Napisano

Troszkę chyba przesadzasz. Twój Swift też ma za ciężki silnik a wydaje się, że jeździ Ci się świetnie.

Może odczuwalna prędkość była mniejsza niż w rzeczywistości, śmigałeś jak opętany to i uciekała przodem bo co niby mogła zrobić innego.

Test uważam za niekompletny. Nie napisałeś jak przyspiesza pod górkę hehe.gif

Tu opływowy kształt, niezapieczone hamulce i cisza w pojeździe nie wiele znaczą. To jest samochód do jazdy na wprost i po płaskim. Norma na autostradę jest znana i producent się dostosował grinser006.gif

Napisano

> Tzn. co? Hamulce się na boki rozrastają? U mnie 17stka jest wymuszona wielkością tarcz. Koła 16

> cali nie da się fizycznie założyć przy tej wielkości tarcz.

Można dać mocniejszą pompę i 4 tłoczki zamiast 2. Ale wtedy nie ma lansu.

Napisano

> Można dać mocniejszą pompę i 4 tłoczki zamiast 2. Ale wtedy nie ma lansu.

a jak już jest mocniejsza pompa i 4 tłoczki? To co wtedy? 6? 8? A co z odprowadzaniem ciepła? Tarcze ceramiczne? No tak to nie lans... crazy.gif

Napisano

> Zainspirowała mnie przejażdżka Oplem Insignią Cosmo 2.0 CDTi 160 KM manual. Jak wszyscy wiemy, jest

> to segment D, w którym komfortu się nie ceni, a wymaga. Podobnie dobrego prowadzenia itd. A

> jakie są fakty?

> Pakiet Cosmo oznacza, że mamy obuwie 245/45R18. Nie, nie jest to pakiet super sport DTM bowiem mamy

> jeszcze do wyboru 19-ki na profilu 40 i 20-ki na profilu 35. Jest to pośredni rozmiar bo są i

> 16-ki jak i 17-ki. Mniejsza z tym. Efekt jest taki, że komfort jest, ale psychiczny - wiemy,

> że mamy grunt pod kołami i dokładnie wiemy jaki to grunt. Jeszcze większe felgi dadzą efekt

> czytania jezdni braillem. Nic przyjemnego.

> Pytanie brzmi: Po co 245-milimetrowe opony skoro np. moje A4 jeździ na gumach 195 mm? Ano żeby

> utrzymało chorą masę. Dobra, test sportowy:

> Na krętym, wąskim odcinku Insignia po raz kolejny załamuje. Podster jest taki, że od razu

> przypomniał mi się film Speed i scena w której Keanu pomaga Sandrze ciągnąć kierownicę na

> łuku, a autobus przejeżdża go na dwóch kołach. Test trzymania się drogi też oblany.

> Sumując Insignia ani się nie prowadzi, ani nie jest komfortowa, nie wspominając o osiągach, które

> są na poziomie Octavii jedynki 1.9 TDI 110. I powodem nie jest to, że Opel to kicha smażona, a

> tylko i wyłącznie masa własna i jej próby zaradcze.

> Pozdrawiając szukam jednego plusa tego samochodu...

> Mam! Nie jest mój.

oj przesadzasz jak zwykle.

insignia z tym silnikiem waży 1470 KG. nie ma tragedii. a4 też potrafi tyle wazyć (od 1200 - 1450 kg).

a octavia 1 przyspiesza o 2 sek (!!!) dluzej do 100 niz insignia...

a ze opel to kicha to inny temat smile.gif wołają za auta niedorobione jak renault ceny VW (czyli zawsze w ogonie rynku jesli chodzi o wlasnosci jezdne, ekonomie itp)... to jest pomyłka.

Napisano

> a jak już jest mocniejsza pompa i 4 tłoczki? To co wtedy? 6? 8? A co z odprowadzaniem ciepła?

> Tarcze ceramiczne? No tak to nie lans...

To wytłumacz mi dlaczego w Imprezie 225 konnej, która z zasady nie służy do jeżdżenia spokojnie dają radę a w 100 konnej Corsie dla dziadków się będą przegrzewać?

Napisano

Na papierze.. kumpel ma taką.. pojechał na wage... 1650 mu wyszło..

Krawiec

Napisano

> To wytłumacz mi dlaczego w Imprezie 225 konnej, która z zasady nie służy do jeżdżenia spokojnie

> dają radę a w 100 konnej Corsie dla dziadków się będą przegrzewać?

tzn co daje radę? W imprezie są malutkie tarcze, że wchodza 15 calowe kółka? A gdzie ja się o Corsie wypowiadałem?

Napisano

ja to generalnie tak widzę:

lekkie auto - kręta droga, miasto, zabawa

ciężkie auto - daleka trasa, stabilność na autostradzie

generalnie jednak bardziej odpowiada mi to drugie mimo pewnej ospałości która jest w mieście wkurza (czuć że masę trzeba "ruszyć") zlosnik.gif

Napisano

> ja to generalnie tak widzę:

> lekkie auto - kręta droga, miasto, zabawa

> ciężkie auto - daleka trasa, stabilność na autostradzie

> generalnie jednak bardziej odpowiada mi to drugie mimo pewnej ospałości która jest w mieście wkurza

> (czuć że masę trzeba "ruszyć")

A ja widzę jeszcze wariant pośredni. W mieście jeszcze w miarę zwinny, a w trasie stabilny i wygodny.

Napisano

> A ja widzę jeszcze wariant pośredni. W mieście jeszcze w miarę zwinny, a w trasie stabilny i

> wygodny.

mówisz o swoim? wink.gif

Napisano

> Na papierze.. kumpel ma taką.. pojechał na wage... 1650 mu wyszło..

> Krawiec

1/

hmmm a ta waga to homologowana jakas? bo chyba producent musi pewne standardy trzymac w oficjalnych info smile.gif

2/

dane mam papierowe (zaorwno o insignii jak i a4 wink.gif. pytanie czy a4 by nie wyszlo ciezsze?

Napisano

> mówisz o swoim?

Mój to jest akurat średnio wygodny. Powiedzmy, że dla niewysokiego pasażera i kierowcy ok. Jednak kompakty zapewniają całkiem sporo miejsca i dobre prowadzenie.

BTW, Ty odbierasz mejle z konta w profilu?

Napisano

> tzn co daje radę? W imprezie są malutkie tarcze, że wchodza 15 calowe kółka?

Okolice 2000 roku (WRX - nie STi - tam są zupełnie inne). W nowszych nie wiem.

A gdzie ja się o

> Corsie wypowiadałem?

Piszemy po co do małych/niewyczynowych samochodów pakuje się wielki felgi. Mogę zrobić zdjęcie nowego Mitsu ASX na 17'' felgach. Tarcze są podobnie jak u mnie. Jeśli nie mniejsze.

Napisano

> Mój to jest akurat średnio wygodny. Powiedzmy, że dla niewysokiego pasażera i kierowcy ok. Jednak

> kompakty zapewniają całkiem sporo miejsca i dobre prowadzenie.

zgoda, ale dotyczy to jedynie tych z górnej półki silnikowej które stanowią mały procent ich ogólnej sprzedaży...

przecietny dzisiejszy kompakt o masie 1,3-1,4t z silnikiem 100-120KM zapewnia dynamikę Poloneza a na autostradzie powyżej 130km/h chce urwać dźwiekiem łeb. Wiem co mówię, mam takiego biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> Okolice 2000 roku. W nowszych nie wiem.

> A gdzie ja się o

> Piszemy po co do małych/niewyczynowych samochodów pakuje się wielki felgi. Mogę zrobić zdjęcie

> nowego Mitsu ASX na 17'' felgach. Tarcze są podobnie jak u mnie. Jeśli nie mniejsze.

No więc moje auto ani się nie zalicza ani do dużych, ani do wyczynowych. Jednak Jestem sobie w stanie wyobrazić, że jeśli trzeba będzie hamować awaryjnie z 240km/h z pełną obsadą (czyli blisko 2 tony), to hamulce mogą być potrzebne.

Napisano

> Na papierze.. kumpel ma taką.. pojechał na wage... 1650 mu wyszło..

Chyba nie wyszedł z samochodu icon_eek.gificon_eek.gif Przecież to niemożliwe chyba

że natkał tam jakiegoś sprzętu i ze 4 worki ziemniaków icon_rolleyes.gif

Napisano

> No więc moje auto ani się nie zalicza ani do dużych, ani do wyczynowych. Jednak Jestem sobie w

> stanie wyobrazić, że jeśli trzeba będzie hamować awaryjnie z 240km/h z pełną obsadą (czyli

> blisko 2 tony), to hamulce mogą być potrzebne.

swoją drogą ciekawe czy standardowe hamulce by przeżyły taki "test" czy raczej śmietnik po takim czymś hmm.gif

Napisano

> zgoda, ale dotyczy to jedynie tych z górnej półki silnikowej które stanowią mały procent ich

> ogólnej sprzedaży...

Każdy kupuje wg potrzeb... Auta z segmentu D też można kupić ze słabym silnikiem.

> przecietny dzisiejszy kompakt o masie 1,3-1,4t z silnikiem 100-120KM zapewnia dynamikę Poloneza a

> na autostradzie powyżej 130km/h chce urwać dźwiekiem łeb. Wiem co mówię, mam takiego

Może ten Twój jakiś lipny jest. Przykładowo Bravo 1,4T 120 KM jest imho wystarczająco dynamiczne i ciche.

Napisano

> swoją drogą ciekawe czy standardowe hamulce by przeżyły taki "test" czy raczej śmietnik po takim

> czymś

Standardowe w jakim sensie? Te które mam są standardowe. W autach ze słabszymi silnikami ów standard jest inny i da się zamontować 16stki

Napisano

> No więc moje auto ani się nie zalicza ani do dużych, ani do wyczynowych. Jednak Jestem sobie w

> stanie wyobrazić, że jeśli trzeba będzie hamować awaryjnie z 240km/h z pełną obsadą (czyli

> blisko 2 tony), to hamulce mogą być potrzebne.

Ale gdzie chcesz hamować z 240 km/h? Oczywiście że możesz wsadzić ceramiczne + hamulec powietrzny jak Veyronie. Tylko do zahamowania ze 100-0 poniżej 40 m wystarcza z zapasem to co mam w Foresterze. Problem z przegrzewaniem występuje jak jeździsz 0-1 albo w górach. Ale w tym drugim przypadku nie udało mi się przegrzać nawet niewentylowanych tarcz w Matizie. Kwestia umiejętnej jazdy. Oczywiście że się da ale tu nie o to chodzi. Dalej uważam że duże felgi w popularnych samochodach stosuje się tylko i wyłącznie w celu poprawy wyglądu. Zresztą wyobraź sobie jakby wyglądało Twoje BMW na 15.

Napisano

A tam, nie ma nic przyjemniejszego jak sobie zrobić 1000km autostradą klasą D, tylko trzeba mieć potrzeby i... autostrady.

Klasa D w mieście się męczy, zamula na światłach i zawraca na 10. To żadna nowość. Ale do wożenia się po mieście od kompaktów i tak lepszy jest skuter zlosnik.gif

Napisano

> Standardowe w jakim sensie? Te które mam są standardowe. W autach ze słabszymi silnikami ów

> standard jest inny i da się zamontować 16stki

no właśnie te które masz, 240 do 0 na max. i 2 tony do shamowania hmm.gif

coś mi się zdaje że tarcze do wymiany po takim teście zlosnik.gif

ja hamowałem E32 na nowych hamulcach Zimmermanna (OEMy) ostro ze 190 do ok 50. Na pokładzie było ok 2t. tarcze z przodu chyba 330mm went. a z tyłu 300mm. Przez następne kilkaset metrów miałem wyraźne, duże bicie na kierownicy yikes.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale gdzie chcesz hamować z 240 km/h? Oczywiście że możesz wsadzić ceramiczne + hamulec powietrzny

Do autstrady, gdzie nie mam limitu prędkości mam coś koło 30 km. Dodatkowo czasem nawet nią jeżdżę. Jak poczytasz uważnie HP, to się dowiesz, że nawet sporo ludzi ze Śląska jeździ takimi autostradami nad polskie morze.

Napisano

> Klasa D w mieście się męczy, zamula na światłach i zawraca na 10. To żadna nowość.

Są wyjątki. Mercedes E i BMW serii 5 mają zdumiewająco małą średnicę zawracania (jedna z zalet RWD). Fakt, że problem rozmiaru np. przy parkowaniu pozostaje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.