Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

-10 na liczniku, kto dziś poległ? :-)

Featured Replies

Napisano

> Biemdablju?

Jep...

Wieczorem -14, rano -18...

Napisano

> Wczoraj wieczorem po czterech dniach stania diesel odpalił bez problemu, dziś rano umarł

> Kręcił ale nawet się nie zaksztusił...

Jak go wieczorem tylko odpaliłeś to było dla niego (aku) gorsze, bo go jeszcze osłabiłeś.

Napisano

> Jak go wieczorem tylko odpaliłeś to było dla niego (aku) gorsze, bo go jeszcze osłabiłeś.

Niby tak, ale z tego aku i tak by juz pewnie nic nie bylo...

Napisano

Thalia 1.5 dci

Aku fabryczny 4 lata

Wszystko wymieniane książkowo (nawet lepiej)

Wczoraj przy -8 wieczór dłużej odpalał chyba ze trzy razy zakręcił...

Zalałem dziada bo rezerwa już prawie była i dziś rano -17 dwa razy zakręcił i poszedł ok.gif

Nic mu nigdy nie dolewałem tankuję tylko na Statoil zwykłe ON (uszlachetnionego nie testowałem), w zasadzie na jednej stacji.

Napisano

> Niby tak, ale z tego aku i tak by juz pewnie nic nie bylo...

Ja bym profilaktycznie odpalił na kable, ew doładował prostownikiem i zobaczył na drugi dzień przy mrozach...

Tyle, że ja mam tylko jeden samochód więc co dzień jest odpalany i aku się doładowuje sam...

Napisano

> Ja bym profilaktycznie odpalił na kable, ew doładował prostownikiem i zobaczył na drugi dzień przy

> mrozach...

> Tyle, że ja mam tylko jeden samochód więc co dzień jest odpalany i aku się doładowuje sam...

Raz mozna faktycznie sprobowacok.gif

Ale jak auto jezdzone w miare normalnie to reanimacja trupa wink.gif

Napisano

> Jak go wieczorem tylko odpaliłeś to było dla niego (aku) gorsze, bo go jeszcze osłabiłeś.

Akumulator kręci, fura nie pali.

Napisano

Corolla 1.6 aku 4-letni, stała od piątku, zapaliła za pierwszym razem palacz.gif

Napisano

> Corolla 1.6 aku 4-letni, stała od piątku, zapaliła za pierwszym razem

Czyli toyoty mają się nieźle w tę zimę ok.gif

A akumulator masz oryginalny? U mnie oryginalny 8 lat bez żadnych problemów był eksploatowany. 2 lata temu wymieniałem, gdyż co prawda przy temperaturach ok. -10 jeszcze jakoś kręcił ale wówczas zapowiadano dużo silniejsze mrozy i przy -25C (co nastapiło wkrótce) pewnie by skapitulował.

Napisano

> Czyli toyoty mają się nieźle w tę zimę

> A akumulator masz oryginalny? U mnie oryginalny 8 lat bez żadnych problemów był eksploatowany. 2

> lata temu wymieniałem, gdyż co prawda przy temperaturach ok. -10 jeszcze jakoś kręcił ale

> wówczas zapowiadano dużo silniejsze mrozy i przy -25C (co nastapiło wkrótce) pewnie by

> skapitulował.

Wydaje mi się że oryginał, bo taki jakiś cały w Japońskich literkach, chyba że go ktoś w serwisie wymieniał na taki sam zlosnik.gif

Napisano

Croma 1.9, aku oryginał 4 lata, stała od zeszłej niedzieli czyli ponad 7 dni; dziś rano -16, zapaliła od strzała; Fabia 1.4 PB+LPG, jeżdżona praktycznie codziennie, pali od strzała palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli toyoty mają się nieźle w tę zimę

> A akumulator masz oryginalny? U mnie oryginalny 8 lat bez żadnych problemów był eksploatowany. 2

> lata temu wymieniałem, gdyż co prawda przy temperaturach ok. -10 jeszcze jakoś kręcił ale

> wówczas zapowiadano dużo silniejsze mrozy i przy -25C (co nastapiło wkrótce) pewnie by

> skapitulował.

Ale benzyna, to się nie liczy.

Moja wtedy 9-letnia, przebieg silnika jakieś 40kkm, akumulator mocno nienowy i bardzo niezdrowo eksploatowany, przy -26 (minus dwadzieścia sześć) po jakimś tygodniowym postoju zapaliła od drugiego obrotu wału.

Odpalić dizla lub benzyzniaka na gaźniku to jest sztuka, a benzynkę na wtrysku... Zero problemów.

Napisano

> Akumulator kręci, fura nie pali.

Miałem podobnie. Po ponad tygodniowym postoju na zewnątrz, poszedłem wczoraj do auta żony, żeby sprawdzić czy kręci. Rozrusznik obrócił kilka razy i samochód odpalił. Rozgrzałem silnik na postoju, wyłączyłem auto i udałem się spokojnie do domu.

Dzisiaj odpaliłem swój samochód, ale pomyślałem, że zanim oskrobie szyby swojego auta, to włączę na chwilę auto żony. Niech się trochę rozgrzeje podczas mojego skrobania.

Rozrusznik ciężko zakręcił, ale silnik jakby zaczął trochę łapać... Odpuściłem i spróbowałem ponownie, tym razem również bez efektu. Przy trzecim razie kręcił już zdecydowanie wolniej a przy czwartym już bardzo słabo.

Podpiąłem kable i próbowałem odpalić. Rozrusznik kręcił dość szybko, ale silnik nie chciał załapać, jakby był zalany? albo nie miał zupełnie paliwa. Po którejś tam próbie, w końcu przypomniało mi się, że może zadziałał system antynapadowy (po włączeniu zapłonu trzeba w ciągu pół minuty wcisnąć ukryty przycisk - inaczej system odcina dopływ paliwa, system działa też po otwarciu drzwi kierowcy przy pracującym silniku).

Wcisnąłem ten przycisk i usłyszałem pompę paliwa, uruchomiłem rozrusznik i silnik odpalił...

Akumulator na pewno zawiódł, bo nie zakręcił od razu. Ale wina może być również po mojej stronie, bo kolejne próby odpalania mogły odbywać się przy odciętym paliwie...

Akumulator to dwuletnia Centra Plus. Nie nowy, ale też nie bardzo stary!

Napisano

> Odpalić dizla lub benzyzniaka na gaźniku to jest sztuka, a benzynkę na wtrysku... Zero problemów.

W przypadku nowych diesli to żadna sztuka: przekręca się kluczyk lub naciska guzik i tyle kierowca ma tak naprawdę do zrobienia.

Gdy mroźnej zimy jeżdziłem dieslem (astra III 1.7 przebieg 180 tys. km) to jedynym zabiegiem przy temp. -25 lub nawet niższej było dwukrotne podgrzanie świec i odpalał elegancko.

Przy temp. -15 podgrzewanie jednokrotne było wystarczające.

Napisano

> 1. Cheaty okazały się słabe - kręcił anemicznie.

> 2. Na liczniku -12

> 3. Drzwi przymarzły :-)

> 4. Pierwsze kręcenie po 1 grzaniu - dupa

> 5. Drugie kręcenie po 3 grzaniach - pod koniec jakby chciał...

> 6. Trzenie grzanie po kolejnych 3 grzaniach i trzymaniu dłuuuuuuuugo rozrusznikiem - zagadał :-)

7 razy grzane i 3 razy krecone zlosnik.gif to akumulator ma jeszcze bdb pojemnosc 270751858-jezyk.gif pytanie robiles jakas przerwe pomiedzy zapalaniem? czy odrazu :>

u siebie reanimuje Future nie wiem czy cos z tego bedzie czy patrzec za nowym crazy.gifcrazy.gif

Napisano

ja poleglem - po 28h nie odpalil 1,9tdi, ale chyba zadna swieca nie grzeje...

Napisano

> mam podobny, tez z norauto.

> http://www.norauto.hu/termekek/aru/gyorsindito-n300-197204

Jaki on ma prąd? 400A?

Chyba kupie takie coś tylko nie wiem jaki konkretnie. Najchetniej kupiłbym ten Norauto N700 (Max. prąd rozruchowy: 700A dane ) bo chyba jest najtanszy.

Jeszcze sa jakies w Feuvert ale nie wiem jakie parametry i ceny.

Odpali to 3litry? Rozrusznik kupowany w zeszlym roku i naprawde ladnie odpala jak jest prad oczywiscie.

Napisano
  • Autor

> 7 razy grzane i 3 razy krecone to akumulator ma jeszcze bdb pojemnosc pytanie robiles jakas

> przerwe pomiedzy zapalaniem? czy odrazu :

> u siebie reanimuje Future nie wiem czy cos z tego bedzie czy patrzec za nowym

Bez jaaajec - grzanie jakoś nie rozwala poborem prądu.

Kręcony w sumie raz za razem, z przerwami na grzanie, ostatni raz tak jak pisałem dłużej.

Napisano

> Bez jaaajec - grzanie jakoś nie rozwala poborem prądu.

> Kręcony w sumie raz za razem, z przerwami na grzanie, ostatni raz tak jak pisałem dłużej.

16A x 4 zlosnik.gif 700-800W nie wiem czy duzo czy malo przy niepracujacym silniku

Napisano

Nie było najgorzej,przy minus 15 :

CC 900 tylko na lpg - zagadał

Partner 2.0 Hdi - zagadał

L200 z padniętym aku,stał ok 18 h na zewnątrz - zagadał

Kangur 1.2 - benzyna - nie zagdał - aku do wymiany

...ale średnia wysoka fly.gif

Napisano

Sobotni poranek pod pensjonatem koło Krynicy Zdr. Temp -16stC.

Dwukrotne grzanie, pierwsze zakręcenie próbował, ale nie zaskoczył, drugie sporo przeciagniete i załapał, ale w pierwszej sekundzie jakby nie na wszystkich cylindrach, pewnie któraś świeca nie grzeje. Za to próba otwarcia zmrożonego okna zakończyła się zerwaniem linki podnośnika (temat już załatwiłem zestawem naprawczym i kilkoma godzinami roboty już w domowym garażu.

Pacjent - Altea 1.9TDI, 2006, 140kkm, aku fabryczny, na co dzień auto garażowane.

Napisano

> 16A x 4 700-800W nie wiem czy duzo czy malo przy niepracujacym silniku

16A bierze zimna, jak się rozgrzeje to wzrasta rezystancja i prąd spada

Napisano

> Sobotni poranek pod pensjonatem koło Krynicy Zdr. Temp -16stC.

> Dwukrotne grzanie, pierwsze zakręcenie próbował, ale nie zaskoczył, drugie sporo przeciagniete i

> załapał, ale w pierwszej sekundzie jakby nie na wszystkich cylindrach, pewnie któraś świeca

> nie grzeje. Za to próba otwarcia zmrożonego okna zakończyła się zerwaniem linki podnośnika

> (temat już załatwiłem zestawem naprawczym i kilkoma godzinami roboty już w domowym garażu.

> Pacjent - Altea 1.9TDI, 2006, 140kkm, aku fabryczny, na co dzień auto garażowane.

Ja dziś wróciłem z Kudowy Zdrój . Tam GP bezproblemowo, pod domem podeszłem z dozą nieśmiałości do Transita (po 3 dniowym postoju ) i mimo silnego już mrozu -16 zapalił od razu . grinser006.gif

Napisano

Vectra z podpisu odpalona na lpg bez problemu smile.gif

Mój rekord to bodajże -23 w zeszłym roku Favoritką po 2 czy 3 dniach stania za pierwszym razem smile.gif Ale kręciła powoli, bo olej był taki gęsty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 16A x 4 700-800W nie wiem czy duzo czy malo przy niepracujacym silniku

Hmmm... ale takie rzeczy to IMO w paździurze starym.

Poza tym IMO lekko przesadzasz - 4x16A to by wychodziło 64A zabezpieczenie minimum, a zwykle świece żarowe są zabezpieczane 30-tką w całości.

Napisano

> Hmmm... ale takie rzeczy to IMO w paździurze starym.

> Poza tym IMO lekko przesadzasz - 4x16A to by wychodziło 64A zabezpieczenie minimum, a zwykle świece

> żarowe są zabezpieczane 30-tką w całości.

dla mojego wozu ze strony producenta Beru:

GN 041

From Model Year 11.1999

From Engine Number 1716459

Installation Information: Cover glow plug thread and -shaft with mounting grease, (GKF 01 - Order No. 0 890 300 034), before fitting to enable easier removal and prevent corrosion.

Tightening Torque [Nm] 15

Failure Moment [Nm] 35

Port Type Ø 4 mm

Cone Pitch 63°

Fitting Depth [mm] 25

Overall Length [mm] 102,5

Thread Size M 10x1

Spanner Size 10 mm

Glow Plug Type Pencil-type Glow Plug

Glow Plug Type After-glow capable

Rated Current [A] 17,5

Voltage [V] 11

17,5x11x4=770

wiec to 17,5 to ocb ?

Napisano
  • Autor

Jeszcze tylko jedno - sposób łączenia.

Świeczki można spiąć równolegle, można spiąć szeregowo, można spiąć szeregowo-równolegle...

We współczesnym dieslu świeca żarowa to dość skomplikowana konstrukcja, a jej sterowanie to wyższa szkoła "abstrakcji".

Napisano

V70 - 1998 - 2,5 tdi - 340 kkm

w piątek przy -15 za pierwszym razem

w pon przy - 14 za pierwszym razem

jak narazie nic nie zamarzło i wszystko działa

zastosowane chwyty dozwolone i niedozwolone - żadne 270751858-jezyk.gif

Napisano

u mnie krotkie odcinki, i od kilku dni VB pali elegancko ( odpukac w niemalowane ), dzis po jakis 24h wedlug termometru -17C opelek odpalil z polobrotu ( akumulator chyba nie najnowszy oryginalny Opla jeszcze ten czarny z szarymi naklejkami )

Napisano

Ja dziś poległem. Tyle że nie stosowałem cheatów hehe.gif

Napisano

Punto2 1.2 8V - dead (roczny akumulator, coprawda o pojemności jak to mówią baterii od komórki ale jednak)

E32 - spaliła się żarówka kierunkowskazu zlosnik.gif

GVI 1.6 TDI - zapalił po 3 dniach ale wydał dźwięk jakby cos sie urywało w silniku, potem potraktorzył ale spoko zlosnik.gif

Napisano

> a zwykle świece

> żarowe są zabezpieczane 30-tką w całości.

Chyba w komarku icon_eek.gif

Napisano

- 18

obie padliny zagadały bez gadania zlosnik.gif

zero modyfikacji zlosnik.gif aku w toyce ma min 7 lat

zlosnik.gif

Napisano

Nissan Almera (2,2Di) jeżdżony codziennie, odpalił po jakichś 2s kręcenia claps.gif, później dałem mu pochodzić z 60s na wolnych i jazda.

Aku sprzed jakichś 4 lat.

Zastosowane cheaty:

włączone światła na około minutę

2 krotne grzanie świec.

Trochę martwią mnie te mrozy co mają przyjść w najbliższe dni (-20 i mniej nocą), ale po cichu liczę że Alma nie zawiedzie.

Napisano

Dziś dla odmiany przyjechałem do fabryki mikrutem - od kilku tygodni pod chmurką, a pali od "półobrotu". grinser006.gif

Gorzej z resztą - szyby zamarznięte z obu stron hehe.gif, mechanizm wycieraczek zamarzł (po dojechaniu do fabryki ruszył) 001.gifhehe.gif, bagaznika nie udało mi się otworzyć z klucza. wink.gif

Ale to skutki stania na zewnatrz przy zmiennych temperaturach - napadało, potem rozpuściło, a teraz zzmroziło, trudnno się dziwić. ok.gif

Napisano

> - 18

> obie padliny zagadały bez gadania

> zero modyfikacji aku w toyce ma min 7 lat

Mój Lacetti diesel czeka na nabywcę od dwóch miesięcy i nie jeździ. Wczoraj mojemu ojcu przyszło do głowy żeby sprawdzić czy odpali. Odpalił bez wysiłku.

Zastosowane cheaty:

- nigdy nie zaglądałem pod maskę w celu innym niż wymiana żarówki lub dolanie płynu do spryskiwacza

- nie mam pojęcia jak wygląda jego akumulator

- auto ma jeszcze fabryczne świece żarowe

- w powyższej konfiguracji auto najeździło 213kkm

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

PS. To, że pozostałe Chevy (też z dieslami) po prostu jeżdżą bez żadnych protestów uważam za oczywiste, więc się tu nie rozpisuję.

Napisano

> Mój Lacetti diesel czeka na nabywcę od dwóch miesięcy i nie jeździ. Wczoraj mojemu ojcu przyszło do

> głowy żeby sprawdzić czy odpali. Odpalił bez wysiłku.

> Zastosowane cheaty:

> - nigdy nie zaglądałem pod maskę w celu innym niż wymiana żarówki lub dolanie płynu do spryskiwacza

> - nie mam pojęcia jak wygląda jego akumulator

> - auto ma jeszcze fabryczne świece żarowe

> - w powyższej konfiguracji auto najeździło 213kkm

> PS. To, że pozostałe Chevy (też z dieslami) po prostu jeżdżą bez żadnych protestów uważam za

> oczywiste, więc się tu nie rozpisuję.

kurde normalnie cały świat powinien się wzorować na Deawoo/Chevy hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> kurde normalnie cały świat powinien się wzorować na Deawoo/Chevy

Nie, dlaczego?

Sądzę że inne marki też tak potrafią. Ot, napisałem jako ciekawostkę, że nie jeżdżony samochód z dieslem i starymi świecami żarowymi odpalił bez problemu.

Jeśli Ci to przeszkadza to mogę pójść i spróbować w nim coś zepsuć.

niewiem.gif

Napisano

> To po co sprzedawać taki samochód?

Sprzedaję jeden, bo niepotrzebne mi aż trzy. hehe.gif

Napisano

> kurde normalnie cały świat powinien się wzorować na Deawoo/Chevy

pewnie jeszcze zalany letnim ON spy.gifzlosnik.gif

Napisano

To tak jak kierowcy kaszli masakra jechać w takie mrozy.

Mi w nocy gdy jechałem zonie po tabletki na zgage ( ciąża ) o 3 rano zagadał od strzała - było 23 na minusie ale 4 rano... Odpalałem potem o 9 rano i było tylko 18 na minusie i też bez problemu zagadała kijanka. płyn do spryskiwacza działa tak sobie więc wleciało 200 ml denaturatu. W krosnie u kolegi o 5 rano 26 na minusie i wiele aut po prostu stoi. W czwartek w dzień ma być u nas 20 więc realnie będzie 22-23, w nocy ponad 30 i juz wiem że będzie ciezko. ps fiat seicento od strzała zapalił dzisiaj a stał tydzień prawie

Napisano

> pewnie jeszcze zalany letnim ON

Nie. Ostatni raz tankowany był w grudniu.

Napisano

> Nie, dlaczego?

> Sądzę że inne marki też tak potrafią. Ot, napisałem jako ciekawostkę, że nie jeżdżony samochód z

> dieslem i starymi świecami żarowymi odpalił bez problemu.

> Jeśli Ci to przeszkadza to mogę pójść i spróbować w nim coś zepsuć.

przecież żartowałem ;-)

ja jestem zdania że każde zadbane auto zapali ok.gif

Napisano

> To po co sprzedawać taki samochód?

ale to nie kwestia samochodu tylko jego serwisowania IMO

Napisano

> przecież żartowałem ;-)

Wiem, wiem. 20.GIF

> ja jestem zdania że każde zadbane auto zapali

Rozglądam się po okolicy i auta sąsiadów, które nie stały w garażach a dziś pojechały bez problemów to m.in.:

- 2x BMW, trójka i piątka (ok. 3-5 lat, benzyny)

- 2x Passat TDI (jeden zupełnie nowy, jeden B5)

- 1 Passat 1,8T (B5)

- Civic benzyna (ok. 3-5 lat)

- Peugeot 4007 benzyna

- 2x Insignia CDTI

- Audi A6 TDI (ok. 5 lat)

- Jakieś Yarisy, Qashqai, Focus itp.

Z tego co widzę chyba nikt pod domem nie został. Co ciekawe wiele domów ma garaże ale aut w nich nie trzymają bo im się nie chce kombinować z wjeżdżaniem i wyjeżdżaniem (niewygodne projekty).

hehe.gif

Napisano

Dziś po wymianie filtra paliwa po chwili kręcenia (musiał się odpowietrzyć) odpalił bez problemu, a temperatura taka sama jak wczoraj.

Także diesel'owcy wymieniajcie filtry paliwa każdej jesieni... old.gif

Napisano

Vectra B 2.0DTI z nalotem wg licznika 275kkm

Temp powietrza wg termometru -17stC, odczuwalna jeszcze niższa (u mnie zawsze pi_dzi jak na Uralu)

Akumulator 3 letni Gigawatt (by Bosch) 74Ah 680A.

ON ze stacji Bliska

Po 10 godzinach postoju 2x grzanie świec (2x 30sek), 3 sek kręcenia rozrusznikiem i pojechał ok.gif

Poprzedniej zimy przy -22stC było podobnie. Test będzie pod koniec tygodnia - zapowiadają -26 stC biglaugh.gif

Napisano

> no krótkie trasy....

> w niedzielę będę u szwagra to podepnę się bo ja nie mam prostownika

no i wychodzi na to że następny podejrzany to świece żarowe - po dołądowaniu prostownikiem nadal słąbo pali po kilkugodzinnym postoju

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.