Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

-10 na liczniku, kto dziś poległ? :-)

Featured Replies

Napisano

> Wczoraj wstawiony nowy exid dziś rano przy ok -20 zagadał, ale z oporami.

Bo chyba nie sprzedają naładowanych akumulatorów. Ładowałeś?

Napisano

> Bo chyba nie sprzedają naładowanych akumulatorów. Ładowałeś?

Ten miał być naładowany, wczoraj po podłączeniu zakręcił normalnie.

Napisano

-17 i sienka zagadala bez problemow ok.gif tylko paski piszcza przez chwile

Napisano

> Thalia 1.5 dci

> Aku fabryczny 4 lata

> Wszystko wymieniane książkowo (nawet lepiej)

Franca odpala... jutro ma być większy mróz.

Ale na ulicach widać, że paliwo po 6zeta i minus kilkanaście za oknem wink.gif

Napisano

-24 odpalił od strzała, dwa cykle grzania świec. Pro forma w sobotę idę do teścia podładuje na prostowniku bo daje po 4 literach. Aha w nocy przy gruncie było 28... to i tak pikuś dzisiaj na noc zapowiadają 29, przy gruncie może być i 35.... Zima daje czadu. W baku do pełna dolałem golda ze statoilu.

Napisano

dziś -23

zakręcił chwile i padł, odczekałem kilka minut i zagadał aż miło smile.gif

Napisano

> -19*, 3 grzania świeczek i zagadał jak traktor

temp taka sama , ale w ramach sprawdzenia kręciłem bez żadnego grzania świec

ku mojemu zdziwieniu za drugim obrotem ruszył

Napisano

Stilo 1.9 jtd, aku jakis stary,

paliwo orlen on zwykły + 2 l benzyny na cały zbiornik, na zegarach -19*, zapalił po jednym narmalnym grzaniu, fakt ze nie na wszystkie cylindry ale po chwili grały wszystkie. Potem 30 km drogi ani zająknięcia.

Brata Uno 1,7d zapalił pochodził 5 min i padł i koniec.

Napisano

Temperatura o godzinie 8.00: -26 stopni C

Akumulator: no name 50Ah z wyglądu nie pierwszej młodości, nigdy przeze mnie nie ładowany

ON Lotos -42*C

Laguna II 1.9 dCi odpaliła bez żadnych problemów, ale świece grzałem dwa razy. Dziś ma być u mnie pod -30 C, to jutro rano nagram może sobie filmik.

Napisano

A ja jestem w lekkim szoku.

Pacjent to Delta z 1993r., 2.0 noPb.

Stała ponad tydzień pod chmurką. Natchniony tym wątkiem poszedłem dla jaj sprawdzić czy odpali

z założeniem, że nie zapali.

Kluczyk w stacyjkę, pyk i chodzi hehe.gif (było -18*C w trakcie odpalania)

Napisano

> A ja jestem w lekkim szoku.

> Pacjent to Delta z 1993r., 2.0 noPb.

> Stała ponad tydzień pod chmurką. Natchniony tym wątkiem poszedłem dla jaj sprawdzić czy odpali

> z założeniem, że nie zapali.

> Kluczyk w stacyjkę, pyk i chodzi (było -18*C w trakcie odpalania)

Moja dwudziestoczteroletnia e34 dziś przy -25 też odpaliła po jednym obrocie wału no ale to Pb...

Napisano

a u mnie SC 900 , mój król zimowego parkingu .... dziś poległ....

przeprosiłem golfa, odpaliłem go jakoś i poturlałem si do roboty biglaugh.gif

Napisano

> tak sobie wymyślili w fabryce

> i dużo osób z tego co czytam na to psioczy... ale większy nie wejdzie, musiałbym rozwalać całe

> mocowanie

wlizie, kup ino donice od klekota, pasuje p&p, kosztuje teraz pewnie ze 40-50 zł, wchodziła do niej centra futura 50

nr kat 51742190 - KOSZYK długość 230 mm cena sprzed roku 40,50 zl

mały aku w dużej donicy

285715080-Donicanowa01.jpg

285715080-Donicanowa02.jpg

post-36421-14352515375375_thumb.jpg

Napisano

> w czwartek bedzie proba odpalenia

> samochod stoi nie uruchamiany od 3 tygodni

> aku ma niecale 3 lata

> zdam relacje jutro.

> edit: samochod stoi "pod chmurka"

jak wyzej, corolla d4d, 125 k km

2 x grzanie swiecami

poszedl po 2-3 sekundach krecenia.

zlosnik.gifzlosnik.gif

btw, czy prawda jest to ze swieca zarowa nadal pracuje, mimo tego ze kontrolka symbolizujaca jej prace zgasla?

Napisano

> jak wyzej, corolla d4d, 125 k km

> 2 x grzanie swiecami

> poszedl po 2-3 sekundach krecenia.

> btw, czy prawda jest to ze swieca zarowa nadal pracuje, mimo tego ze kontrolka symbolizujaca jej

> prace zgasla?

U mnie w golfie IV grzeją jakies dwie-trzy sekundy dłużej,możesz zrobić test za pomocą miernika z żarówką(żarówka samochodowa na kablu)ja się jeden koniec dałem do fajki +drugi do minusa aku.

Napisano

> możesz zrobić test za pomocą miernika z

> żarówką(żarówka samochodowa na kablu)ja się jeden koniec dałem do fajki +drugi do minusa aku.

Ten test jest prawidłowy pod warunkiem, że chcesz sprawdzić układ zasilania świec, a nie same świece.

Świece bez wykręcania można sprawdzić tylko mierząc ich rezystancję.

Napisano

> tak sobie wymyślili w fabryce

> i dużo osób z tego co czytam na to psioczy... ale większy nie wejdzie, musiałbym rozwalać całe

> mocowanie

Trzeba tylko wymienić "donicę". Miałem nawet gdzieś numer katalogowy. 3 śruby i po bólu. Wtedy wchodzi 50Ah.

Napisano

> 2 x grzanie swiecami

> btw, czy prawda jest to ze swieca zarowa nadal pracuje, mimo tego ze kontrolka symbolizujaca jej

> prace zgasla?

Tak, nawet znacznie dłużej. U mnie kontrolka od świec gaśnie razem z innymi, ale jak odpalam po ciemku to po kilku sekundach później ciut jaśniej zaczyna świecić zegar z przebiegiem, wiążę to właśnie z grzaniem świec.

Napisano

lipa sie zaczyna robic wink.gif po 24h postoju kreci ale nie chce złapac... dopiero za 3 kreceniem i 9 grzaniach zagadal stabilnie. dolalem swiezej ropy i depresatora test jutro rano clown.gif

-20st

Napisano

> 2 dni temu doładowałem roczny akumulator....

> ładowanie - na światłach 14,0

> dziś rano zakręcił ledwo dwa razy

> reklamowac aku?

> E32 od 1go

dla porownania, dziadka P2 dzis, przy -21C odpalilo, po 9 dniach stania icon_eek.gifok.gif

Aku zwykly maly, marketowy. ale roczny.

Napisano

>. ale roczny.

tu jest ukryte słowo-klucz:)

Napisano

Polonez 1.6 GLI noPB przy -20 stopniach za 1 razem po całej nocy pod chmurką wink.gif

Napisano

> tu jest ukryte słowo-klucz:)

ok, ale tyle dni na mrozie robi swoje. Poza tym w P2 jest malutki aku, jak to pisza za maly ..

Napisano

Podczas jazdy przy -20 st. C w Mazda 6 sprzędło wracało z opóźnieniem rotfl.gif

Innych objawów nie zauważam póki co, ale auto garażowane, to na mrozie przy -20 więcej jak 8h nie stoi

Napisano

> 2 x grzanie swiecami

> prace zgasla?

U mnie grzeją do momentu jak temperatura płynu chłodniczego > 70'C

Napisano

> Podczas jazdy przy -20 st. C w Mazda 6 sprzędło wracało z opóźnieniem

U mnie podobnie, tak jak by sie polautomatyczne zrobilo grinser006.gif, jak sie pusci to tak jakby samo pod koniec wracalo i jest opoznieni. Pewnie plyn mocno zgestnial wink.gif.

> Innych objawów nie zauważam póki co, ale auto garażowane, to na mrozie przy -20 więcej jak 8h nie

> stoi

U mnie dodatkowo:

- wspomaganie ukl kierowniczego przez pierwsze metry dzialalo strasznie ciezko

- schowek z unoszaca sie do gory zaslonka otwiera sie z minute hehe.gif

- wyswietlacz od zestawu glosnomowiacego strasznie wolno sie odswieza

- amory w tylniej klapie gorzej trzymaja, przekonalem sie jak dostalem klapa w glowe spineyes.gif

Napisano

> U mnie podobnie, tak jak by sie polautomatyczne zrobilo , jak sie pusci to tak jakby samo pod

> koniec wracalo i jest opoznieni. Pewnie plyn mocno zgestnial .

Ja jak jest auto zimne, muszę uważać z przyspieszaniem, bo

dzisiaj jak chciałem wyprzedzić jednego dziada, to zamieliłem

kołami na trójce, a na czwórce jak już był "ogień", to sprzęgło

się raz poślizgnęło grinser006.gif

Napisano

> U mnie podobnie, tak jak by sie polautomatyczne zrobilo , jak sie pusci to tak jakby samo pod

> koniec wracalo i jest opoznieni. Pewnie plyn mocno zgestnial .

Śmieszne wrażenie smile.gif

> U mnie dodatkowo:

> - amory w tylniej klapie gorzej trzymaja, przekonalem sie jak dostalem klapa w glowe

Zapomniałem, u mnie jest to samo, klapę musze pchać do góry, bo sama nie chce pójść. Ale nie opada (jeszcze smile.gif )

Napisano

-21*C 3 x grzanie chwilę pokręcenia i traktor zlosnik.gif

Jakby tydzień roboczy miał ze 2 dni więcej, takiego mrozu, to by zaczynała być bida

Napisano

poraz kolejny VB nie odmowila posluszenstwa 6 rano wg. licznika mojego i innych -25/-26C silniczek odpalil od strzala dodatkowo udzielila pomocy audi ktora trzeba bylo na lince zaciagnac pod dom bo calkiem padla :D

Napisano

> poraz kolejny VB nie odmowila posluszenstwa 6 rano wg. licznika mojego i innych -25/-26C silniczek

> odpalil od strzala dodatkowo udzielila pomocy audi ktora trzeba bylo na lince zaciagnac pod

> dom bo calkiem padla :D

Moja tak samo.. -27,5*C bez krecenia za pierwszym razem.

Napisano

- 22* na desce (-25* na domowym) akumulator resztkami sił odpalił JTDka

Uno 1,7d nadal nie działa

Napisano

> Trochę martwią mnie te mrozy co mają przyjść w najbliższe dni (-20 i mniej nocą), ale po cichu

> liczę że Alma nie zawiedzie.

No i zdechła frown.gif -22°C i akumulator nie dał rady zakręcić dłużej. Pożyczyłem prąd od sąsiada (przezornie zabrał akumulator na noc do domu old.gif ) i zagadała smile.gif

Akumulator 4,5 roku, auto jeżdżone 2x50km dziennie, chyba jeszcze za wcześnie żeby umierał confused.gif

EDIT:

ciekawy post napisany przez mateusz086 znaleziony na AK TUTAJ claps.gif

> Tu masz charakterystykę pojemności akumulatora w zależności od temperatury i prądu rozładowywania:

285526919-wykres.JPG

> Akumulator posiada 100% pojemności przy temperaturze 20*C i prądzie 0.05C, czyli prądzie 20

> godzinnym. Wg tego wykresu, jeśli temperatura akumulatora to 0*C i rozładowujesz go prądem 3C,

> czyli w Twoim przypadku 36A, to użyteczna pojemność akumulatora, to zaledwie 18%. Przy prądzie

> 100A pewnie będzie to kilka %.

> Prąd ładowania, jaki masz, czyli 0,8A przez 2 godziny daje 1,6Ah energii przekazanej do

> akumulatora, ale ze względu na sprawność akumulatora (ok. 70%) wynika, że Twój akumulator ma

> aktualnie pojemność 1,1Ah. Gdyby była temperatura 20*C miałby pojemność 1,3Ah.

> W jakim stanie jest akumulator łatwo można ocenić.

Wynika z niego, że w sumie było to do przewidzenia, duży mróz i duży pobór prąd (diesel) = brak chęci do odpalania.

Napisano
  • Autor

Motorcykl :-)

Postój od 27 grudnia.

Temp otoczenia ok zera stopni.

Akumulator przez ten czas nie ładowany (pisałem jakiś czas temu o problemach z tym akumulatorem).

Klucz w zapłon, przełącznik na kierownicy ON, starter, dwa sapnięcia rozrusznika -> CHODZI ! :-)

Po podpompowaniu akumulatora prostownikiem odpaliłem ponownie, zagrzałem, zrobiłem ze trzy rundki po garażu - można powiedzieć, że sezon rozpoczęty :-)

Napisano

> Motorcykl :-)

> Postój od 27 grudnia.

> Temp otoczenia ok zera stopni.

> Akumulator przez ten czas nie ładowany (pisałem jakiś czas temu o problemach z tym akumulatorem).

> Klucz w zapłon, przełącznik na kierownicy ON, starter, dwa sapnięcia rozrusznika -

> Po podpompowaniu akumulatora prostownikiem odpaliłem ponownie, zagrzałem, zrobiłem ze trzy rundki

> po garażu - można powiedzieć, że sezon rozpoczęty :-)

Moje sprzęty na dworze pod pokrowcami nie odpalają zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moje sprzęty na dworze pod pokrowcami nie odpalają

No właśnie nie bałdzo mam okazję potrzymać na zewnątrz, bo zrobiłbym taki właśnie test :-)

Napisano

> Moja tak samo.. -27,5*C bez krecenia za pierwszym razem.

E32 również zagadało znów zlosnik.gif

Napisano

> Motorcykl :-)

> Postój od 27 grudnia.

> Temp otoczenia ok zera stopni.

> Akumulator przez ten czas nie ładowany (pisałem jakiś czas temu o problemach z tym akumulatorem).

> Klucz w zapłon, przełącznik na kierownicy ON, starter, dwa sapnięcia rozrusznika -

> Po podpompowaniu akumulatora prostownikiem odpaliłem ponownie, zagrzałem, zrobiłem ze trzy rundki

> po garażu - można powiedzieć, że sezon rozpoczęty :-)

Motory odpalają panic.gif - znaczy pierwsze oznaki wiosny pojawiają się - nie często info i motoorze oznacza coś pozytywnego ok.gif

Ja z kosiarki spuściłem olej i paliwo i stoi w mrozie wink.gif

Napisano

> Śmieszne wrażenie

> Zapomniałem, u mnie jest to samo, klapę musze pchać do góry, bo sama nie chce pójść. Ale nie opada

> (jeszcze )

przed 6 rano po nocy odpalil (aku ma 5 lat) 270751858-jezyk.gif

Na wyswietlaczu w aucie bylo -29C, wg domowego -28C.

Dzis jednak idzie do garazu, testy zakonczone.

Klapka chodzi jeszcze wolniej grinser006.gif

Napisano

> Motory odpalają - znaczy pierwsze oznaki wiosny pojawiają się - nie często info i motoorze

> oznacza coś pozytywnego

Heh, ja dziś po drodze do fabryki widziałem wariata na skuterze... hehe.gif

P.S. Dziś pora na mikruta - poszedł od strzału, ale jak pusciłem sprzęgło to zgasł. hahaha.gif

W skrzyni masło, biegi na siłę trzeba było wbijać. grinser006.gif

Nie wiem jaka temp., bo w nissanie nie ma termometru. niewiem.gif

Napisano

Poległem, w nocy minus 32, przy odpalaniu 25-26. Przejechałem 400 metrów i zgasło..... i więce jnie odpalilo, kręci, ale paliwka brak.

Napisano

2.5 tdi LT35, w drodze do klienta po 15km zgasl, zapalony z banki 5l, zaczal lac przelewami, dojechał na paliwie z baku 15km do domu i pod koniec znowy zamarzala ropa.

Paliwo z Makro, bez dodatkow, z rana zapala bez problemow, filtr ma miesiac

Napisano

Mój Pikuś odpala nawet przy -20°C. Choć akumulator już ma 9,5 roku (oryginalny, nie ruszany, nie ładowany). smile.gif

Tylko do jazdy się nie nadaje, bo pękł łącznik linki zmiany biegów z wybierakiem i biegu włączyć nie można... frown.gif

Napisano

-26, zagrzane świece trzy razy, paliwo shell + depresant, kręcił początkowo słabawo ale załapał z wesołym rechotem diesla. kręcił chyba ze 4s więc obstawiam kąt wtrysku - który ustawiałem samodzielnie przy -18 w świąteczną niedzielę bo mechanikowi dwa lata wstecz nie chciało się do porządku ustawić. jak widać...ja też się muszę na wiosnę do tego bardziej przyłożyć.

fabia 1,9sdi....ta sama temp. ledwo zakręciła, ale max dwa obroty wałem i zagadała, lepiej niż moja octavia - obstawiam rozrusznik do regeneracji ale to też na wiosnę.

czekam na większy mróz

Napisano

> 2.5 tdi LT35, w drodze do klienta po 15km zgasl, zapalony z banki 5l, zaczal lac przelewami,

> dojechał na paliwie z baku 15km do domu i pod koniec znowy zamarzala ropa.

> Paliwo z Makro, bez dodatkow, z rana zapala bez problemow, filtr ma miesiac

Moja siostra miała to samo wczoraj z Corollą D4D - a na reklamie mówili że to tylko inne marki się psują hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Heh, ja dziś po drodze do fabryki widziałem wariata na skuterze...

ja wczoraj wieczorem, ok 18, klienta na rowerze zlosnik.gif

Napisano

> ja wczoraj wieczorem, ok 18, klienta na rowerze

Na rowerze to spoko - sam kiedyś przejeździłem jedną zimę. Kręcisz i się rogrzewasz. Ale na moto? ooniee.gifpanic.gif

Napisano

temperatura -20, ibiza akumulator jeszcze fabryczny varty (10lat) odpaliła bezproblemowo ON shella, arosa te same warunki aku nord star 4 letni i zero problemów

Napisano

> Na rowerze to spoko -

moze i spoko, ale trzeba sie przemoc

nie mozesz sie przeciez ubrac za cieplo, wiec pierwsze kilka minut marzniesz

u mnie w pracy kilka osob przyjezdza regularnie rowerem, ale ja nie mam odwagi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja wczoraj wieczorem, ok 18, klienta na rowerze

Zależy od odległości, zależy od ubrania.

Ja na rowerze jeździłem swego czasu okrągły rok.

Do -10 było spoko, powyżej wyciągałem samochód - nie opłacało mi się inwestować w ciuchy dostosowane do takich temperatur.

Aha, ja dojeżdżałem 10 km w jedną stronę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.