Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

-10 na liczniku, kto dziś poległ? :-)

Featured Replies

Napisano

Ja dziś tak:

- sprzęt rok 2003

- przebieg - 282 kkm

- Dizel 1,9 dCi 115 KM

- akumulator rok 2008

- CENTRA FUTURA! :-)

- 64 Ah zamiast 80Ah

- stał 2 tygodnie

- na liczniku przy starcie -10 st C.

Zagrzany raz.

Dwa obroty wału - gada :-)

Zastosowane cheaty:

Akumulator na czas postoju zdemontowany, przypięty do ładowarki.

Zainstalowany 48h przed startem, więc zimny.

Można wpisywać miasta i stosowane cheaty :-)

Aha, sąsiad jeden poległ! :-)

Napisano

> Ja dziś tak:

> - sprzęt rok 2003

> - przebieg - 282 kkm

> - Dizel 1,9 dCi 115 KM

> - akumulator rok 2008

> - CENTRA FUTURA! :-)

> - 64 Ah zamiast 80Ah

> - stał 2 tygodnie

> - na liczniku przy starcie -10 st C.

> Zagrzany raz.

> Dwa obroty wału - gada :-)

> Zastosowane cheaty:

> Akumulator na czas postoju zdemontowany, przypięty do ładowarki.

> Zainstalowany 48h przed startem, więc zimny.

> Można wpisywać miasta i stosowane cheaty :-)

> Aha, sąsiad jeden poległ! :-)

Gdybym mial akumulator targac do domu przy -10 stopniach, to bym jeszcze tego samego dnia kupil nowy hehe.gif

To jest jakis wyczyn odpalic auto przy -10?

Moja byla Primera 1.9dci z przebiegiem 250kkm palila bez problemu przy -20...

Napisano

w garażu +10... reszty nie piszę bo wiadomo co było zlosnik.gif

Napisano

Dużo więcej osób poległo przez ceny paliwa niż przez mróz. Ci co u mnie wyjeżdżali codziennie wyjechali normalnie.

Napisano

> Gdybym mial akumulator targac do domu przy -10 stopniach, to bym jeszcze tego samego dnia kupil

> nowy

> To jest jakis wyczyn odpalic auto przy -10?

> Moja byla Primera 1.9dci z przebiegiem 250kkm palila bez problemu przy -20...

on go potargał do domu 2 tygodnie temu chyba, bo tyle czasu auto stało

Napisano

eeee...

moj rekord to odpalenie astry 1.7 TD przy -27,5 stopnia wg termometru samochodowego cfaniaczek.gif

po 14 godzinach parkowania smile.gif

zagadał za pierwszym razem, ale wrecz slychac bylo ze wszystko w silniku dzieje sie jakos powoli grinser006.gif

nagrzał sie dopiero po 25km crazy.gif

Napisano

BMW E32

- po dziadku z niemiec

- przebieg nieokreślony

- akumulator 4 letni ale duży 90Ah

- rocznik 1990

- eLpiDżi powa

- na liczniku -11st

- zapalił od strzała zlosnik.gif po ok kilometrze przełączony na LPG

hint - myślę że wydatnie pomaga akumulator umieszczony pod tylnym siedzeniem wewnątrz auta - jednak jest to jakaś izolacja ok.gif

Napisano

> Gdybym mial akumulator targac do domu przy -10 stopniach, to bym jeszcze tego samego dnia kupil

> nowy

Na studiach latałem tak z aku na 4 piętro spineyes.gif

Ale było -20*C wtedy, a o 6.00 trzeba było startować zlosnik.gif

Napisano

Miałem dziś straaaaszny problem z ruszeniem z miejsca. Kierownica była tak zimna że nie chciało mi się jej dotykać. Jutro muszę wziąć rękawiczki. Zamszowa kierownica w pandzie to było to!!! skóra-be...

akumulator nie wiem po której stronie jest w moim sprzęcie. nie wiem jakie ma parametry, nigdy go nie dotykałem. Nie wiem też ile ma lat ale znając życie był wyciągnięty spod płotu u Turka. grinser006.gif

Benzyna palacz.gif

Napisano

Wczoraj wieczorem 1,5 dCi po 5 dniach postoju, przy -7 st. pogrzał świeczki i bez kłopotu odpalił.

Fabryczny, 6-letni akumulator hmm.gif

Za to dźwięk zimnego diesla był niepowtarzalny sick.gif

Napisano

> w garażu +10... reszty nie piszę bo wiadomo co było

czerwona.gif

ładnie to tak się nabijać z biedoty parkującej pod blokiem?!

Teraz w fabryce na podziemnym. Pewnie koło +5 więc wieczorem wsiądę do ciepełka cool.gif

Napisano

> on go potargał do domu 2 tygodnie temu chyba, bo tyle czasu auto stało

Juz wtedy przewidzial, ze przyjda takie mrozy? grinser006.gif

Bo dla sprawnego aku, raczej nie powinno to robic wiekszej roznicy...

Napisano

u mnie w bumierze miałem dziś problem na zakrętach. Olej w dyfrze tak zgęstniał że się szpera sama zacieśniła zlosnik.gif Ale... podgrzałem na rondzie i już dalej było ok.

W skrzyni też się galaretka chyba zrobiła bo pierwsze zmiany biegów jakoś tak drętwo szły.

Napisano

6.50 załancza sie postojowe 7.10 wsiadam do "ciepłego" auta i but.gif Poważnie było -10? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nowy

Dwutygodniowy postój, samochód generalnie mało jeżdżony, więc i tak należało mu się napompowanie akumulatora do pełna - po prostu skorzystałem z okazji.

> To jest jakis wyczyn odpalic auto przy -10?

> Moja byla Primera 1.9dci z przebiegiem 250kkm palila bez problemu przy -20...

Ten sam samochód 2 lata temu od drugiego strzału zapalił przy -20 :-)

Ale wtedy to miał chyba z 230 kkm.

Napisano

ja poległem zlosnik.gif

sprzet - 2006

silnik 1.6 benzyniak

akumulator oridżinal GM made for OPEL AG hehe.gif

temp -12.5

zdechł. Dobrze że miałem w bagażniku boostera to dojechałem do roboty. Auto na codzień używane na krótkich dystansach do pracy (circa 2x8km dziennie) i to go dobiło.

Napisano

> u mnie w bumierze miałem dziś problem na zakrętach. Olej w dyfrze tak zgęstniał że się szpera sama

> zacieśniła Ale... podgrzałem na rondzie i już dalej było ok.

> W skrzyni też się galaretka chyba zrobiła bo pierwsze zmiany biegów jakoś tak drętwo szły.

ja niestety nie mam szpery dalej w E32 a tak sobie obiecywałem w zeszłym roku że założę crazy.gif

Dobrze że E12 ma zlosnik.gif

Napisano

-11 w garage,po całonocnym postoju zakręcił,otrzepał się z resztek sniegu,ponarzekał nieco nierówną pracą,ale stan gotowości jak zwykle okazał siarczystym bąkiem niedopalonego oleju(w końcu brak kata robi swoje). zlosnik.gif To,że temperatura mu nie odpowiada zakomunikował trzykrotnym piszczkiem,ma apetyt na nieco koncentratu chłodniczego. clown.gifzlosnik.gifJak ja uwielbiam odpalanie diesla zimą! zlosnik.gif

Napisano

a co to ten "booster"?

Napisano
  • Autor

> a co to ten "booster"?

Taki respirator :-)

Napisano

Pewnie Ci, którym odpalił leją gold, platinium, premium i itd. paliwa ON a reszta z Lukoila korzysta zlosnik.gif

A tak BTW - stacje w okresie zimy pewnie i tak wszystkie mają olej do - 20 C. Czy się mylę ?

Pzdr.

Napisano

patrząc jak dziś było pusto, nawet jak na ferie, to żarty żartami ale sporo musiało polec

Napisano
  • Autor

> Pewnie Ci, którym odpalił leją gold, platinium, premium i itd. paliwa ON a reszta z Lukoila

> korzysta

Raczej na odwrót - paliwa premium to na taką pogodę BARDZO zły pomysł.

> A tak BTW - stacje w okresie zimy pewnie i tak wszystkie mają olej do - 20 C. Czy się mylę ?

> Pzdr.

Teoretycznie od chyba 01 listopada powinien być już w dystrybucji olej zimowy, ALE - patrząc na to, jaka była obecna "zima" można mieć wątpliwości - teoretycznie można sobie w zimie zażyczyć letni ON, w końcu swobodę gospodarczą mamy.

Napisano

> Pewnie Ci, którym odpalił leją gold, platinium, premium i itd. paliwa ON a reszta z Lukoila

> korzysta

Nie zebym chcial zaczynac jakas kolejna bezsensowna wojne paliwowa ale moje Evo duzo lepiej jezdzilo na Pb98 z Lukoila niz Vervie 98 z Orlenu.

> A tak BTW - stacje w okresie zimy pewnie i tak wszystkie mają olej do - 20 C. Czy się mylę ?

> Pzdr.

Powinny. Ale czy naprawde wszystkie maja...

Napisano

Grande zaskoczyło od kopa, tylko mu nie chciała kontrolka oleju zgasnąć...

Napisano

> patrząc jak dziś było pusto, nawet jak na ferie, to żarty żartami ale sporo musiało polec

U mnie na osiedlu bylo paru "szczesliwcow" cool.gif

Napisano

> Pewnie Ci, którym odpalił leją gold, platinium, premium i itd. paliwa ON a reszta z Lukoila korzysta

Leje Lukoila, czasem nawet "kleryka" i odpala bezproblemowo. ok.gif

Napisano

> Raczej na odwrót - paliwa premium to na taką pogodę BARDZO zły pomysł.

No to chyba zabiorę się do pisania kwitów do UOKIK w związku z reklamą Diesel Gold (m.in. )znanego koncernu paliwowego. ok.gif

Napisano

> Grande zaskoczyło od kopa, tylko mu nie chciała kontrolka oleju zgasnąć...

powiem Ci że coś podejrzanie długo gasła jak na takie obroty silnika hmm.gif

Napisano

> powiem Ci że coś podejrzanie długo gasła jak na takie obroty silnika

wiem, już wątek założyłem na kunciku Fiata zlosnik.gif

Napisano

> ja niestety nie mam szpery dalej w E32 a tak sobie obiecywałem w zeszłym roku że założę

W E32? A to w takich w serii nie montują jak jest jakiś "cieplejszy" silnik? w piątkach E34 bardzo często spotykana

> Dobrze że E12 ma

Szczerze mówiąc dawno nie jechałem niczym bez szpery więc już trochę zapomniałem jak to jest. Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja palacz.gif

W Fiacie to ja miałem problem z gęstniejącym olejem w skrzyni. Przy -10 trzeba było wrzucać dwójkę jak w Żuku. Ale tam kiepskie skrzynie są w tych silnikach "Frajer"

Tak się zastanawiam czy moja skrzynia się nie kończy bo słychać takie lekkie chrupnięcia jak się szybko przepinam na zimnym hmm.gif

No cóż... trzeba będzie wydać ze 300zł na nową beksa.gif

Będziesz Miał Wydatki grinser006.gif

Napisano

> No to chyba zabiorę się do pisania kwitów do UOKIK w związku z reklamą Diesel Gold (m.in. )znanego

> koncernu paliwowego.

Samo paliwo jest pewnie OK, tylko ze wzgledu na znikomy popyt moze sie okazac, ze w zbiornikach jest jeszcze wersja letnia grinser006.gif

Napisano

> Grande zaskoczyło od kopa, tylko mu nie chciała kontrolka oleju zgasnąć...

ten angielski opis to po co - coby się cały świat dowiedział o pewnym dzielnym grande z dzikiej Polski który przy ledwie -10 dał radę odpalić? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

nie, no szacun. Auto cudne, wlasciciel zna języki. Szacun.

Napisano

> wiem, już wątek założyłem na kunciku Fiata

może olej jakiś nie teges zlosnik.gif

Napisano

> W E32? A to w takich w serii nie montują jak jest jakiś "cieplejszy" silnik? w piątkach E34 bardzo

> często spotykana

i w E34 i E32 były dostępne z różnymi przełożeniami ale jako opcja. Nawet V12 seryjnie szpery nie ma. Tylko w M5 E34 była seryjnie szpera.

> Szczerze mówiąc dawno nie jechałem niczym bez szpery więc już trochę zapomniałem jak to jest. Do

> dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja

> W Fiacie to ja miałem problem z gęstniejącym olejem w skrzyni. Przy -10 trzeba było wrzucać dwójkę

> jak w Żuku. Ale tam kiepskie skrzynie są w tych silnikach "Frajer"

> Tak się zastanawiam czy moja skrzynia się nie kończy bo słychać takie lekkie chrupnięcia jak się

> szybko przepinam na zimnym

> No cóż... trzeba będzie wydać ze 300zł na nową

> Będziesz Miał Wydatki

chyba się będziesz musiał pociąć - no ale upalasz to co sie dziwisz - 300zł nie Twoje hehe.gif Do tego tą skrzynie tak cieżko wymienić - jakies 2h normalnie z piwkiem w ręku biglaugh.gif

Napisano

Bez problemu. Ale ja nie mam diesla 270751858-jezyk.gif

Napisano

Patrol 2.8td z 1990r przy -25* odpalał nie robiąc problemów, więc nie wiem czym się podniecasz crazy.gif

Napisano

> ten angielski opis to po co - coby się cały świat dowiedział o pewnym dzielnym grande z dzikiej

> Polski który przy ledwie -10 dał radę odpalić?

> nie, no szacun. Auto cudne, wlasciciel zna języki. Szacun.

Widocznie nie dla ciebie pisany

Napisano

-10 stopni

silnik 1,2 benzyna 2004r. 302tys km

zapalil od razu ok.gif

a wieczorem bede zapalac mojego 1,9 tdi , 2001r, na liczniku 207tys km cofniete o 100, stal ponad tydzien nie ruszany... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Akumulator na czas postoju zdemontowany, przypięty do ładowarki.

> Zainstalowany 48h przed startem, więc zimny.

Tak to się nie liczy zlosnik.gif

Jakby zagadał po 2 tygodniach stania podpięty w aucie, to byłby wyczyn.

Co do przypadków nieodpalenia przy pierwszych mrozach. Dla mnie to jest ostateczny test negatywny powodujący wymianę aku na nowy. Wcześniej można jeszcze sprawdzić ładowanie i dać jedną szansę aku i go doładować w domu.

Moje auta jak na razie zdają egzamin, choć rzadko są palone na mrozie.

Aku stare, 6-letnie. Auta jedno 6, drugie 9 lat, i przebiegi 100kkm benzyna i 180kkm diesel.

Napisano

Sprzęt 1,7 CDI 99r. i akumulator z tego samego roku, po 3 dniach stania zrobił chłe,chłe, kleklekle i pojechał zlosnik.gif

Napisano

U mie na wsi bylo -13.

DCI nie zauwazylo zimy zlosnik.gif Ale to moze kwestia malego przebiegu (kole 300kkm) i ogolnie zadbanego stanu (w koncu Turek ostatnie dwa lata jezdzil) zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Swift pomimo zalania olejem Selektol 20W40 i osmioletniego akumulator tez zagadal od kopa ...

M.

Napisano
  • Autor

> Tak to się nie liczy

> Jakby zagadał po 2 tygodniach stania podpięty w aucie, to byłby wyczyn.

Inny dizel parkowany tak ja wiem? Ze 3 m-ce zagadał od strzała i udał się o własnych siłach na stojankę do ładowania.

Ale to się nie liczy, bo wtedy to z 5 na plusie było (ubiegły tydzień).

Napisano
  • Autor

> Samo paliwo jest pewnie OK, tylko ze wzgledu na znikomy popyt moze sie okazac, ze w zbiornikach

> jest jeszcze wersja letnia

Dooookładnie tak.

Dodajmy - trochę stęchła.

Napisano

> strona 4

Masz dokładnie taki booster? Jak to się spisuje bo jakoś nie mam zaufania do takich tanich wynalazków. Sam mam jedno auto odpalane raz na tydzień i wiecznie latam z akumulatorem ale jakby to było coś fajnego to może warto kupić i z tym do auta przychodzić po takim postoju.

Napisano

mój nie dosyć ze odpalił ok.gif

to sam się wygrzebał z takiej pierzynki sleeping_2.gif

285686476-20120123346.jpg

tylko wsiadanie przez bagażnik trochę nie wygodne zlosnik.gif

Napisano

> Masz dokładnie taki booster? Jak to się spisuje bo jakoś nie mam zaufania do takich tanich

> wynalazków. Sam mam jedno auto odpalane raz na tydzień i wiecznie latam z akumulatorem ale

> jakby to było coś fajnego to może warto kupić i z tym do auta przychodzić po takim postoju.

mam podobny, tez z norauto.

http://www.norauto.hu/termekek/aru/gyorsindito-n300-197204

W tej chwili już nie ma go chyba w ofercie - są inne. Kupiony jakies 3 lata temu do firmy - mamy kilka diesli sluzbowych stojących pod budynkiem i zimą problemy z odpalaniem (auta generalnie mało używane). Latem boosterek leży w szafie, niedoładowywany. Zimą odpala auta bez problemu od kopa. Szczerze moge polecić do osobówki, udało nam się nim odpalic 3litrowego diesla, zimą, przy -18.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.