Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwowa katorga Polaków - nędza puka do drzwi [bankier.pl]

Featured Replies

Napisano

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Paliwowa-katorga-Polakow-nedza-puka-do-drzwi

Quote:

Analizując historyczne zachowanie wykresów cen paliw oraz Indeksu Nędzy, można dojść do ważnego wniosku. Gwałtowna zmiana cen, jakie kierowcy obserwują na stacjach benzynowych, ma wyraźne przełożenie na sytuację większości gospodarstw domowych. Gdy trzy lata temu ceny na stacjach zaczęły rosnąć, rosnąć zaczął również Indeks Nędzy.

Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego w ostatnich tyg. dynamika wzrostu cen benzyny była wyższa niz ON? ON sprzedaje sie 3x tyle co noPB, od noPB ludzie uciekają teraz masowo w LPG a tu wzrost cen noPB? Czyzby "stałe koszty" produkcji? Czy pretekst koncernów paliwowych?

Napisano

> Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego w ostatnich tyg. dynamika wzrostu cen benzyny była wyższa niz ON?

> ON sprzedaje sie 3x tyle co noPB, od noPB ludzie uciekają teraz masowo w LPG a tu wzrost cen

> noPB? Czyzby "stałe koszty" produkcji? Czy pretekst koncernów paliwowych?

już w styczniu zapowiadali że odbiją sobie na marży noPB icon_rolleyes.gif

tak samo jest z LPG, cena na firmowych sięga 2.95, gdzie na prywatnych czy innych mniejszych można zatankować za 2.65

30gr na litrze to ja nie pamiętam dawno hmm.gif

Napisano

> już w styczniu zapowiadali że odbiją sobie na marży noPB

> tak samo jest z LPG, cena na firmowych sięga 2.95,

W sobotę na Statoilu tankowałem po 2.70 biglaugh.gif

Boa

Napisano

> W sobotę na Statoilu tankowałem po 2.70

> Boa

To faktycznie tanio. Ja na Statoilu po 2,76 zlosnik.gif

Napisano

jakie stale koszty? przy tej produkcji ON, produkcja noPB jest skutkiem ubocznym. w wakacje bedzie prawie po 7zl , a jak tak dalej pojdzie to sie przesiade na skuter jakis (komunikacja miejska odpada bo brak mi odpowiednich polaczen do pracy jechal bym dluzej niz szedl piechota) albo poprostu sprzedam samochod i bede wszedzie pieszo lazil. to zaczyna byc chore,

Napisano

> jakie stale koszty? przy tej produkcji ON, produkcja noPB jest skutkiem ubocznym. w wakacje bedzie

> prawie po 7zl , a jak tak dalej pojdzie to sie przesiade na skuter jakis (komunikacja miejska

> odpada bo brak mi odpowiednich polaczen do pracy jechal bym dluzej niz szedl piechota) albo

> poprostu sprzedam samochod i bede wszedzie pieszo lazil. to zaczyna byc chore,

Ja na szczęście mam przystanek praktycznie pod blokiem a wysiadam 3min drogi z buta do pracy więc od jakiegoś czasu jeżdżę autobusem. Auto odpalam sobie w weekend jak mam jechać po zakupy. W sumie mógłbym je nawet sprzedać ale motoryzacja to moje hobby i w czymś dłubać muszę.

Napisano

> To faktycznie tanio. Ja na Statoilu po 2,76

To jest tanio, bo nawet no name mają więcej

Pozdrawiam

Boa

Napisano

> jakie stale koszty? przy tej produkcji ON, produkcja noPB jest skutkiem ubocznym. w wakacje bedzie

> prawie po 7zl

Jako masz model szklanej kuli? Jakiś z wifi czy klasyczny?

Napisano

> Ja na szczęście mam przystanek praktycznie pod blokiem a wysiadam 3min drogi z buta do pracy więc

> od jakiegoś czasu jeżdżę autobusem. Auto odpalam sobie w weekend jak mam jechać po zakupy. W

> sumie mógłbym je nawet sprzedać ale motoryzacja to moje hobby i w czymś dłubać muszę.

I z czego tu się cieszyć? Ceny paliwa wpływają na ceny wszysktich innych produktów - bo wszystko trzeba transportować. I tak więc poczujesz te podwyżki...

Napisano

> To faktycznie tanio. Ja na Statoilu po 2,76

To Ty dopiero tanio. U mnie Statoil i Shell to najdroższe stacje.

Najtaniej u mnie to 2,70

Napisano

> To jest tanio, bo nawet no name mają więcej

> Pozdrawiam

> Boa

U mnie w "no name" 2,74- 2,79

Napisano

> U mnie w "no name" 2,74- 2,79

czy każdy wątek na temat cen paliw musi kończyć się licytacją kto tankuje 5gr taniej, a kto drożej? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> 2,67 w nd na lukoilu jakieś 1-2km dalej na statoilu 2,89

ale dlaczego płaczecie?

Jak benzyna kosztowała po 3,70 zł za litr a gaz po 2,20 - 2,30 zł to nikt na nic nie narzekał a proporcja była niższa, teraz gdy gaz jest jeszcze bardziej opłacalny to ludzie biadolą że nie długo umrą z biedy a gaz wychodzi teraz jeszcze taniej niż kiedyś (porównując go do obecnych cen benzyny)

waytogo.gif

Postawcie się w roli ludzi jeżdżących na benzynie zlosnik.gif

Napisano

> ale dlaczego płaczecie?

ale kto płacze niewiem.gifgrinser006.gif

wyraźnie pisałem że jest duży rozrzut miedzy firmowymi a innymi

nic że tanio czy drogo

30gr to ponad 10%, a to już IMO sporo ...

na wiosce gdzie tankuje shell jest po lewej i ma 2.94, a prywatna spora stacja po prawej ma 2.65 niewiem.gif

resztę mają w podobnej cenie (ON, noPB) hmm.gif

Napisano

> Postawcie się w roli ludzi jeżdżących na benzynie

mam w domu dwa samochody na benzynę. Co chcesz wiedzieć? zlosnik.gif

Napisano

> Jak benzyna kosztowała po 3,70 zł za litr a gaz po 2,20 - 2,30 zł to nikt na nic nie narzekał a

Tajesssss.

Gaz zawsze był "BANDYCKO DROGI".

Śmieszne było dla mnie zawsze to, że +50 gr do ceny paliw normalnych przechodziło bez nadmiaru szumu, a +10 gr do cen gazu = "panie, apokalipsa".

Ale cóż - to produkt kierowany to tzw "nabywcy wrazliwego na cenę", to i takie akcje są normalne.

Napisano

> Tajesssss.

> Gaz zawsze był "BANDYCKO DROGI".

> Śmieszne było dla mnie zawsze to, że +50 gr do ceny paliw normalnych przechodziło bez nadmiaru

> szumu, a +10 gr do cen gazu = "panie, apokalipsa".

> Ale cóż - to produkt kierowany to tzw "nabywcy wrazliwego na cenę", to i takie akcje są normalne.

i co chwile słyszałem, że jak LPG bedzie po 2,50 zł to już branża LPG upadnie hehe.gif

Wszystko drożeje, LPG najsłabiej więc można się tylko cieszyć zlosnik.gif

A, że koncerny sprzedają drożej to paliwo to oczywiste, mają po 1 dystrybutorze i mimo wyższej ceny i tak ustawiają się kolejki.

Napisano

> mam w domu dwa samochody na benzynę. Co chcesz wiedzieć?

Napisz, że benzyna po prawie 6 zł nie zabija, a gaz jeszcze 3 zł nie przekroczył na dobre wink.gif

Napisano

> Ale cóż - to produkt kierowany to tzw "nabywcy wrazliwego na cenę", to i takie akcje są normalne.

nie znasz się. Statystyczny użytkownik LPG piszący na AK użytkuje gazownie ze zwględu na to, że jest to paliwo ekologiczne, zwiększa tym samym zasięg samochodu i tylko przy okazji jest tanśze. A skoro tak samo dobre (albo i lepsze!) to po co przepłacać

Napisano

> nie znasz się. Statystyczny użytkownik LPG piszący na AK użytkuje gazownie ze zwględu na to, że

> jest to paliwo ekologiczne, zwiększa tym samym zasięg samochodu i tylko przy okazji jest

> tanśze. A skoro tak samo dobre (albo i lepsze!) to po co przepłacać

do tego na dobrze wyregulowanej instalacji samochód pali mniej lpg niż benzyny i jest szybszy zlosnik.gif

Napisano

> do tego na dobrze wyregulowanej instalacji samochód pali mniej lpg niż benzyny i jest szybszy

i nie śmierdzi z rury wydechowej, ooo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Napisz, że benzyna po prawie 6 zł nie zabija, a gaz jeszcze 3 zł nie przekroczył na dobre

napiszę tyle, że samochód z gazem już miałem kiedyś: pierwszy i ostatni raz, a silników diesla najzwyczajniej nie lubię, to jeżdżę na benzynie. I tyle. Na stacji zamykam oczy, tankuję do pełna, płacę kartą i jakoś żyję hehe.gif

Napisano

> Jako masz model szklanej kuli? Jakiś z wifi czy klasyczny?

a to tak trudno przewidziec skoro jest po 5.99 dzisiaj juz ON i PB smile.gif

Napisano

> nie znasz się. Statystyczny użytkownik LPG piszący na AK użytkuje gazownie ze zwględu na to, że

> jest to paliwo ekologiczne, zwiększa tym samym zasięg samochodu i tylko przy okazji jest

> tanśze. A skoro tak samo dobre (albo i lepsze!) to po co przepłacać

Nie no, wiem, wiem.

Napisano

> i nie śmierdzi z rury wydechowej, ooo

A nieużytkujący gazu to frajer-pompka

Napisano

> do tego na dobrze wyregulowanej instalacji samochód pali mniej lpg niż benzyny i jest szybszy

wystarczy tylko znaleźć przyzwoitego gazownika. Ale ponoć to bardzo łatwe

Napisano

> napiszę tyle, że samochód z gazem już miałem kiedyś: pierwszy i ostatni raz, a silników diesla

> najzwyczajniej nie lubię, to jeżdżę na benzynie. I tyle. Na stacji zamykam oczy, tankuję do

> pełna, płacę kartą i jakoś żyję

No i widać, że Polak wreszcie zlosnik.gif

Drogo, ale będzie mniej jeść, żeby móc jechać palacz.gif

Napisano

> a to tak trudno przewidziec skoro jest po 5.99 dzisiaj juz ON i PB

a jesteś gotów założyć się tutaj z kimś (np. ze mną) publicznie, że nie będzie po 7pln w wakacje? cfaniaczek.gif

Napisano

> A nieużytkujący gazu to frajer-pompka

bo daje się dymać na kasę. A jak jeszcze serwisuje auto w ASO to już psychol co to kasę w błoto wywala

Napisano

> No i widać, że Polak wreszcie

> Drogo, ale będzie mniej jeść, żeby móc jechać

dziękuję, jadam dobrze. Ostatnio aż za dobrze hehe.gif

Napisano

> bo daje się dymać na kasę. A jak jeszcze serwisuje auto w ASO to już psychol co to kasę w błoto

> wywala

No bo dobry serwis = wymiana oleju 2x częściej niż zaleca producent.

Na motul (bo MAGICZNY), filtr najtańszy.

Do tego przejazd przez ścieżkę diagnostyczną na SKP i masz przegląd za "czy paczky" i to 5x lepiej zrobiony, a nie "tysiąc złoty za wymianę oleju, paaaanie"

Napisano

> prawie po 7zl , a jak tak dalej pojdzie to sie przesiade na skuter jakis (komunikacja miejska

> odpada bo brak mi odpowiednich polaczen do pracy jechal bym dluzej niz szedl piechota) albo

> poprostu sprzedam samochod i bede wszedzie pieszo lazil. to zaczyna byc chore,

Wydaje mi się, że cena benzyny czy oleju napędowego nie odbija się jedynie na kierowcach, a wszystkim co związane z motoryzacją. Cały rynek motoryzacyjny zacznie odczuwać wzrost cen paliw.

Ludzi mniej zaczną jeździć, a gdy zaczną mniej jeździć to mniej zużywają samochody, opony części zamienne, mniej przeglądów w serwisach, mniej kupujących nowe samochody, mniej kupujących większe i droższe samochody.

A gdzie jeszcze koparki, spychacze, agregaty prądotwórcze, kolej, rolnictwo i inne cuda zasilane benzyną czy olejem napędowym.

Każda najdrobniejsza gałązka tej motoryzacyjnej machiny i nie tylko motoryzacyjnej odczuwa wahania cen paliw.

To jest za duże lobby i spora część gospodarki by ot tak nikt nie przejmował się cenami paliw. Podejrzewam, że jest jakaś tam granica ceny, powyżej której zacznie się wszystko pomaleńku sypać.

Także cena dojdzie do pewnego poziomu i się zatrzyma, bo inaczej po prostu się nie da.

Chyba, że koncerny motoryzacyjne mają w swoich tajnych archiwach gotowe technologie, które w bardzo szybki sposób mogą wprowadzić na rynek, a póki co chcą "wycyckać" obecny rodzaj zasilania pojazdów jak najbardziej się da.

Napisano

> a jesteś gotów założyć się tutaj z kimś (np. ze mną) publicznie, że nie będzie po 7pln w wakacje?

V-power 100 na pewno będzie. zlosnik.gif

Napisano

> wystarczy tylko znaleźć przyzwoitego gazownika. Ale ponoć to bardzo łatwe

No "ja mam!" :-)

Napisano

na szczęście mieszkam w pobliżu Obwodu Kal. i dzisiaj będę tankował u znajomego po 4.50 l NoPB 270751858-jezyk.gif

bliskość granicy jeszcze nas ratuje icon_rolleyes.gif

Napisano

> czy każdy wątek na temat cen paliw musi kończyć się licytacją kto tankuje 5gr taniej, a kto drożej?

... a powinien ?

Napisano

Przesadzacie.... Paliwo nie jest drogie bo aut na ulicach i drogach zatrzęsienie....

Jak dla mnie jedynym ratunkiem jest auto elektryczne ale nie żadna hybryda

Napisano

> na szczęście mieszkam w pobliżu Obwodu Kal. i dzisiaj będę tankował u znajomego po 4.50 l NoPB

> bliskość granicy jeszcze nas ratuje

Prze to wpływ do budżetu jest niski i trzeba pozostałym podwyższać akcyzę .....

Napisano

> Przesadzacie.... Paliwo nie jest drogie bo aut na ulicach i drogach zatrzęsienie....

> Jak dla mnie jedynym ratunkiem jest auto elektryczne ale nie żadna hybryda

ratunkiem przed czym? gdyby wszyscy nagle się przesiedli na elektrykę to prąd kosztowałby tyle że wyszłoby na to samo albo gorzej...

Napisano

> Prze to wpływ do budżetu jest niski i trzeba pozostałym podwyższać akcyzę .....

rotfl.gif chyba sam nie wierzysz w to co piszesz hehe.gif

Napisano

> Prze to wpływ do budżetu jest niski i trzeba pozostałym podwyższać akcyzę .....

hehe.gif

Napisano

> Jak benzyna kosztowała po 3,70 zł za litr a gaz po 2,20 - 2,30 zł to nikt na nic nie narzekał

to jakies dziwne dane ma kolega bo cena LPG zawsze byla w oklolicy polowy ceny noPb a nawet zdazalo sie ze mniej. Jak noPb bylo po 3,70 to LPG napewno nie przekroczylo 2,00 a co dopiero 2,30 yikes.gif, cena oscylowala w okolicy 1,75.

Pozdro

Napisano

> to jakies dziwne dane ma kolega bo cena LPG zawsze byla w oklolicy polowy ceny noPb a nawet zdazalo

> sie ze mniej. Jak noPb bylo po 3,70 to LPG napewno nie przekroczylo 2,00 a co dopiero 2,30 ,

> cena oscylowala w okolicy 1,75.

> Pozdro

no to nie u mnie wink.gif

Ja Od kiedy miałem auto z LPG czyli chyba 2007/2008 LPG kosztował najmniej 2,19, później jak się pozbyłem auto z LPG widziałem że kosztował czasem 1,99. Tyle.

Napisano

> chyba sam nie wierzysz w to co piszesz

Wiara nie ma tu nic do czynienia smile.gif

Jeśli kilka miliardów wyparowuje to potem trzeba to wygospodarować... obciąć pieniążki na rodziny zastępcze lub..... frown.gif

Napisano

> Wiara nie ma tu nic do czynienia

> Jeśli kilka miliardów wyparowuje to potem trzeba to wygospodarować... obciąć pieniążki na rodziny

> zastępcze lub.....

Ciekawe nie? Że useria AK uważa np. używanie pirackiego oprogramowania za kradzież, a tankowanie lewego paliwa za jak najbardziej normalne hehe.gif

Napisano

> Wiara nie ma tu nic do czynienia

> Jeśli kilka miliardów wyparowuje to potem trzeba to wygospodarować... obciąć pieniążki na rodziny

> zastępcze lub.....

problem polega na tym że żelazną zasadą budżetu tego chorego kraju jest to że kasy zawsze jest za mało a jak jest za mało to trzeba doić kierowców zlosnik.gif

czytaj: podwyższyć akcyzę trzeba ZAWSZE hehe.gif

Napisano

> Ciekawe nie?

Ja wiem, ze są kraje ,gdzie omijanie podatków to jest już sztuka ( patrz Grecy ) ale do czego to prowadzi.... praktycznie cała ściana wschodnia jeździ na paliwie "zagranicznym" wpływy z tego są żadne, rozwija się szara strefa a inwestycje na drogi i infrastrukturę tam nie ma .... no bo niby skąd? Teraz jesteśmy w jednym systemie - przepływ gotówki, podatków jest widoczny jesli nie kupujecie polskiego paliwa bo jest obłożone tak straszną akcyzą a kupujecie bez akcyzy to na wasze gminy nie ma pieniędzy... ja wiem politycy zaraz ukręcą bat... a bo zapominamy o ścianie wschodniej... nie to ona zapomina o Polakach

Napisano

> Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego w ostatnich tyg. dynamika wzrostu cen benzyny była wyższa niz ON?

> ON sprzedaje sie 3x tyle co noPB, od noPB ludzie uciekają teraz masowo w LPG a tu wzrost cen

> noPB? Czyzby "stałe koszty" produkcji? Czy pretekst koncernów paliwowych?

A co tu tłumaczyć?

A jak chcesz wytłumaczyć to że cena paliwa w Płocku, zaraz obok rafinerii jest wyższa niż np w Łodzi? zlosnik.gif

Monopol i sobiepaństwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.