Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do wszystkowiedzących znaffcóff - Octavia vs Passat.

Featured Replies

Napisano

Dlaczego Octavia to auto segmentu C a Passat D??

Wiem że Octa jest robiona na płycie podłogowej golfa, ale co z tego?

Zresztą dla mnie Golf IV i Passat kombi z tych samych lat są dla mnie bliźniaczo podobne.

W czym tkwi różnica że Octavia to "małe auto" a passat to wg niektórych "lymuzyna"? confused.gif

Napisano

jeździłeś octą? Wsiądź, pojeździj - jest dużo mniejsza.

Napisano
  • Autor

> jeździłeś octą? Wsiądź, pojeździj - jest dużo mniejsza.

No właśnie nie jeździłem, dlatego pytam. zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego Octavia to auto segmentu C a Passat D??

bo jedno jest mniejsze niz drugie.

Czy Octavia jest malym autem czy nie to rzecz wzgledna. Tak czy inaczej Passat jest wiekszy.

Napisano

> Wiem że Octa jest robiona na płycie podłogowej golfa, ale co z tego?

> Zresztą dla mnie Golf IV i Passat kombi z tych samych lat są dla mnie bliźniaczo podobne.

> W czym tkwi różnica że Octavia to "małe auto" a passat to wg niektórych "lymuzyna"?

Przejedz sie na tylnej kanapie w octawce smile.gif

Napisano
  • Autor

> bo jedno jest mniejsze niz drugie.

> Czy Octavia jest malym autem czy nie to rzecz wzgledna. Tak czy inaczej Passat jest wiekszy.

Dużo? Wiem że w necie są wymiary zewnętrzne, rozstaw osi itp. Ciekawe czy ktoś mierzy i podaje na przykład odległość od przedniego fotela do tylnej kanapy przy fotelu odchylonym na maxa do tyłu. hmm.gif

Napisano

> Zresztą dla mnie Golf IV i Passat kombi z tych samych lat są dla mnie bliźniaczo podobne.

> W czym tkwi różnica że Octavia to "małe auto" a passat to wg niektórych "lymuzyna"?

Rozstaw osi, miejsce na tylnej kanapie, szerokość - wszystko na niekorzyść Octy.

Napisano

> Dużo?

dla mnie wyczuwalnie. Jak wsiadam do sluzbowego (octavia) to wszystko jakos blizej niz w autach segmentu D zlosnik.gif

Napisano

> Dużo? Wiem że w necie są wymiary zewnętrzne, rozstaw osi itp. Ciekawe czy ktoś mierzy i podaje na

> przykład odległość od przedniego fotela do tylnej kanapy przy fotelu odchylonym na maxa do

> tyłu.

Nie znam wymiarów ale miejsca jest dużo mniej niz w Passacie. Ba nawet powiem że w Leonie jest więcej miejsca na tylnim siedzeniu niż w Octavi przy takim samym ustawieniu foteli 270751858-jezyk.gif

Napisano

Octavia ma tylko duży bagażnik, w srodku nie jest wygodna, zwłaszcza z tyłu. Prowadzenie się octavii a passata to też różnica, zwłaszcza tych starszych.

Napisano

Daj fotel kierowcy w Octavce do samego końca, zobaczysz różnice.

Napisano

Poza rozmiarami płyty podłogowej, która decyduje o wymiarach wnętrza jest jeszcze sporo szczegółów niewidocznych na pierwszy rzut oka.

Jakością materiałów wykończeniowych w kabinie, wyciszeniem pewnie passat bije octavię o całą długość...

Kierując się logiką podziału klas aut na podstawie odległości "od zderzaka do zderzaka" można by dojść do wniosku że np. chevrolet aveo sedan jest autem o klasę lepszym niż aveo hatchback. wink.gif

Napisano

kiedyś tu była dyskusja czy aveto 4d to auto klasy kompakt

jeden z kolegów twierdził że tak, bo jest większe od golfa którejś tam gen.

można i tak grinser006.gif

Napisano

> jeździłeś octą? Wsiądź, pojeździj - jest dużo mniejsza.

Zalezy ktora, W octa I jest malo miejsca. W II troche lepiej.

Napisano

> Dużo? Wiem że w necie są wymiary zewnętrzne, rozstaw osi itp. Ciekawe czy ktoś mierzy i podaje na

> przykład odległość od przedniego fotela do tylnej kanapy przy fotelu odchylonym na maxa do

> tyłu.

Odchylenie na maxa do tylu nie wskaze jakiejkolwiek roznicy, bo powoduje chyba w kazdym aucie polozenie oparcia przedniego fotela na kanape tylnego.

Co innego odsuniecie palacz.gif

Napisano

Jeździłem jednym i drugim.

Jak ustawię fotel kierowcy pod siebie ( wzrost 184) i przesiądę się na tylną kanapę, to w oktawce jest tragedia, ciężko się zmieścić. W pasku wygląda to dużo lepiej można się wygodnie usadowić.

Napisano

jak juz piszecie i komentujecie piszcie który model octy i który paska

bo niektórzy porównuja octe 1 do najnowszego paska:)

ja porównywałem

golfa 5 i 6 do octy 2fl - i octa ma wiecej miejsca w srodku

octa 1 i golf 4 - jest porównywalnie czyli mało starsznie

co do paska b6 i octy 2fl wg mnie jest porównywalnie miejsca

Napisano

Dolozenie bagaznik do Polo nie czyni tym samym co Jetta. Tak samo jest z Octa, ktora jest Golfem z troche wiekszym bagaznikiem.

Do tego dochodzi jeszcze jakosc wykonania.

Jako ciekawostka, swego czasu (zdaje sie 7generacja) Civica Sedan byla dluzsza i miala wiekszy rozstaw osi niz Accord. Ale mimo tego nikt nie myslal, ze Civic jest lepszy od Accorda.

Rozmiar to nie wszystko cool.gif

Napisano

odpowiedz brzmi: Superb

Napisano

> Prowadzenie się

> octavii a passata to też różnica, zwłaszcza tych starszych.

No to chyba nie ulega frekfencji! nono.gif

Octavia powinna SIĘ prowadzić bardziej porządnie, niż brat - PASSAT! A jak już jest stara, to tym bardziej wink.gif

A że mają wspólną płytę podłogową... A to dzi..., tzn. mulher.gif jest!

Napisano

> co do paska b6 i octy 2fl wg mnie jest porównywalnie miejsca

tak tak

i dlugosci siedzisk tez takie same?

Szczegolnie tylna kanapa?

w samochodach niskich segmentow czesto kanapy i fotele sa krotkie przez co jest bardzo zludne wrazenie super duzej ilosci miejsca...

Napisano

> Odchylenie na maxa do tylu nie wskaze jakiejkolwiek roznicy, bo powoduje chyba w kazdym aucie

> polozenie oparcia przedniego fotela na kanape tylnego.

> Co innego odsuniecie

tez niezbyt miarodajne bo fotele moga miec rozny zakres regulacji...

Napisano

> Zalezy ktora, W octa I jest malo miejsca. W II troche lepiej.

ale od passata to nadal jej daleeeeko. Akurat pare miesięcy temu porównywałem z kolegą ktory ma octe II smile.gif Owszem bagol ma duży, ale wnętrze jest duzo ciasniejsze.

Napisano

> ale od passata to nadal jej daleeeeko. Akurat pare miesięcy temu porównywałem z kolegą ktory ma

> octe II Owszem bagol ma duży, ale wnętrze jest duzo ciasniejsze.

To prawda, O I jezdze czesto i z miejscem w kabinie to porazka, szczegolnie na nogi. W GP jest wiecej miejsca zlosnik.gif. W OII siedzi sie wygodniej, ale fotele jakies takie waskie grinser006.gif

Do Passata im daleko, jedyny ich plus to spory bagaznik. Ale tak to juz jest w wielu VAG'ach, ze wnetrze ciasne i wielki bagaznik.

Napisano

Mój kolega ma Passata B6 i Octavię TSI z 2011 roku i mówi że Octa jest wyraźnie mniejsza.

Napisano

> No to chyba nie ulega frekfencji!

Czemu? pad.gif

Napisano

> Owszem bagol ma duży,

Co ma duze? icon_eek.gif

Napisano

> Jeździłem jednym i drugim.

> Jak ustawię fotel kierowcy pod siebie ( wzrost 184) i przesiądę się na tylną kanapę, to w oktawce

> jest tragedia, ciężko się zmieścić. W pasku wygląda to dużo lepiej można się wygodnie

> usadowić.

to ja powiem inaczej

jak moje serce.gif (159cm) ustawi fotel pod siebie w pasku, to ja (183cm) z tyłu mogę mieć całkowicie wyprostowane nogi w kolanach, albo zakładać nogę na nogę grinser006.gif

w skodzie tego nie zrobisz

Napisano

> to ja powiem inaczej

> jak moje (159cm) ustawi fotel pod siebie w pasku, to ja (183cm) z tyłu mogę mieć całkowicie

> wyprostowane nogi w kolanach, albo zakładać nogę na nogę

> w skodzie tego nie zrobisz

2 razy podchodziłem do zakupu Skody i dwa razy nie kupiłem właśnie z powodu ciasnoty na tylnej kanapie.

U siebie w Lacetti mam fotel pod siebie (175cm), a lubię daleko być odsuniętym i na tylnej kanapie można swobodnie założyć nogę na nogę ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.