Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wam spalaja 2L benz. motory w miescie ??

Featured Replies

Napisano

> A moje 1.4 TSI pali 7l ale miasto 5000 mieszkańców

może bym zszedł do 7l ale nie wiem czy mam ochote hehe.gif

Napisano

> No wlasnie, jakos tak mnie naszlo 2L benzyna wolnossaca, zalozmy ze spore miasto, mowimy tylko o

> benzynce

Epica 2.0 R6 - 13L ok.gif

Napisano

> No wlasnie, jakos tak mnie naszlo 2L benzyna wolnossaca, zalozmy ze spore miasto, mowimy tylko o

> benzynce

Impreza ok 13l LPg, wiec pewnie z 11 noPb, przy dosc zwawej jezdzie po Warszawie.

Napisano

Ja jeżdżę po stolicy i na wieś za miasto, ale w porach bez korków - śr. spalanie Cruze nie przekracza 8,5. Pewnie latem z klimą będzie 9. Podobne spalanie mam w trasie przy prędkościach w porywach do 150km/h.

Silnik 1,8 140KM - ekologicznie zmulony na niskich obrotach z kontrolką przypominającą zmianę biegu na wyższy zlosnik.gif

Napisano

Moje 2.0 tdi pali średnio 6 l, żony skoda 1,4 MPI - pali 6,5 l w kapeluszu.

Napisano

> Moje 2.0 tdi pali średnio 6 l, żony skoda 1,4 MPI - pali 6,5 l w kapeluszu.

Ale Ty w razie potrzeby wciśniesz gaz i pojedziesz. A żona, żeby pojechać, musi najpierw kotwicę wciągnąć na pokład, potem szyberpodłogę otworzyć by wystawić klapki na jezdnię (jak Flinstoni) i dopiero może zacząć się rozpędzać. wink.gif

Napisano

> Ale Ty w razie potrzeby wciśniesz gaz i pojedziesz. A żona, żeby pojechać, musi najpierw kotwicę

> wciągnąć na pokład, potem szyberpodłogę otworzyć by wystawić klapki na jezdnię (jak Flinstoni)

> i dopiero może zacząć się rozpędzać.

Fakt, jak sie przesiadam do Fabii, to jestem zdziwiony, że auto nie reaguje na naciśnięcie gazu. smirk.gif

Napisano

Taaa..tdi 2.0srednio 6l po miescie, dobre, dobre:))

pewnie to VW??? zlosnik2.gif

mam 1,9 i niestety w miescie (wroclaw) 7,6-8 i bez deptania jakiegos

Ale moze ja nie umiem jezdzic dieslem..

A co do NoPb to LANOS 1,6 16V pali 9-10 i nijak mniej nie chcial to dostal LPG za kare:)

Napisano

> benzynce

Dawno temu, gdy miałem:

Marea Weekend 2.0 20V, to:

- lato: 12,5 do 13,8 z klimą

- zima od 13 do 15.

Napisano

> No wlasnie, jakos tak mnie naszlo 2L benzyna wolnossaca, zalozmy ze spore miasto, mowimy tylko o benzynce

Warto określić jakie odcinki się jeździ

- żonka przez 6 lat jezdziła spokojnie odcinki 3-4 km wiec wynik powyzej 11

- ja robiłem odcinki po 10 km i spalanie około 9,5

Napisano

> Warto określić jakie odcinki się jeździ

> - żonka przez 6 lat jezdziła spokojnie odcinki 3-4 km wiec wynik powyzej 11

> - ja robiłem odcinki po 10 km i spalanie około 9,5

Raczej zalezy od sredniej odcinka, mozna i 20km pokonac w korku i srednia wyjdzie Ci 15:)

Napisano

> Moje 2.0 tdi pali średnio 6 l,

taaaaaak jasne. takie bajki to dzieciom na dobranoc opowiadaj

albo moze i faktycznie tak jest, ale jak jezdzisz cały czas z górki hehe.gif

Napisano

> taaaaaak jasne. takie bajki to dzieciom na dobranoc opowiadaj

> albo moze i faktycznie tak jest, ale jak jezdzisz cały czas z górki

mój kolega ma borę 1.9 tdi 90km - rónież twierdzi ze w miesice pali mu 6 litrow hahaha.gif

Napisano

> mój kolega ma borę 1.9 tdi 90km - rónież twierdzi ze w miesice pali mu 6 litrow

hmm....to stary diesel, moze jak sie kula to i tyle spali tylko, kto wytrzyma kulanie sie:))

Jakbym nie mial diesla, to moze bym uwierzyl, ale nie wierze <rotfl>

Napisano

> Bo starym TDI ciężko spalić więcej.

Na trasie. A on mowi o miescie hehe.gif

Napisano

A wjezdzacie tez czasem do miasta czy nigdy? hmm.gif

Napisano

> Na trasie. A on mowi o miescie

w 110 konnym pasacie wychodzi blisko 8 litrów zlosnik.gif oczywiście miasto wink.gif

2 litrowe CRDi z Kia potrafiło 8 wychlać, to tyle 2.0 w fordzie daje radę przy jeżdżeniu z głową zrobić. wink.gif Chociaż jak niektórzy się wsadzą to i 14 potrafi wychlapać sick.gif

Napisano

> W mieście.

Chyba jak nie ma korków wink.gif

> Na trasie bez problemu można zejść poniżej 5 w pobliże 4l/100km.

> Tak przynajmniej palił TDI 105KM którym jeździłem.

Zalezy od stylu jazdy. Ja moim TDI z ciekawości pare razy schodziłem poniżej 5,5 litra na trasie, ale dla mnie to meczarnia. Jak jade normalnie to mi pali tak w okolicach 6- 6,5. Na trasie oczywiście. W miescie to nigdy szóstki z przodu bym nie zobaczyl wink.gif

Napisano

> Chyba jak nie ma korków

> Zalezy od stylu jazdy. Ja moim TDI z ciekawości pare razy schodziłem poniżej 5,5 litra na trasie,

> ale dla mnie to meczarnia. Jak jade normalnie to mi pali tak w okolicach 6- 6,5. Na trasie

> oczywiście. W miescie to nigdy szóstki z przodu bym nie zobaczyl

Dziwne.

Tym co ja jeździłem, z kompletem na pokładzie, w trasie, bez oszczędzania trudno było wyjść śr. powyżej 5.

Napisano

> Dziwne.

> Tym co ja jeździłem, z kompletem na pokładzie, w trasie, bez oszczędzania trudno było wyjść śr.

> powyżej 5.

A jaki to byl samochod? smile.gif

Z tego co czytałem na forum Passata, to raczej nikt nie mowi ze można na trasie zejść poniżej 6 bez "emeryckiego" stylu jazdy.

Ten sam TDI w Sharanie np. 7 pali na trasie i tez mowia ze to normalne przy "normalnej" jezdzie.

Napisano

> A jaki to byl samochod?

Stare Toledo smile.gif

> Z tego co czytałem na forum Passata, to raczej nikt nie mowi ze można na trasie zejść poniżej 6 bez

> "emeryckiego" stylu jazdy.

> Ten sam TDI w Sharanie np. 7 pali na trasie i tez mowia ze to normalne przy "normalnej" jezdzie.

Inna kategoria wagowa.

Kiedyś miałem Lacetti które ważyło 1,2t - silnik 1,6 109KM jako tako to odpychał.

Postanowiłem kupić coś mocniejszego, więc wziąłem Cruze 1,8 141KM - też ledwo się odpycha, też 11s do setki - ale masa wzrosła do 1,5t zlosnik.gif

Na szczęście spalanie niewiele wzrosło ok.gif

Napisano

> Stare Toledo

> Inna kategoria wagowa.

No wlasnie o to chodzi smile.gif a się utarło że TDI pali mało i każdy nieważne czy ma Sharana czy Fabie, mowi ze mu pali 5 na trasie a 6 w miescie zlosnik.gif

Napisano

> benzynce

poprzednie auto: lancia lybra prawie 1,5 tony 2,0 155KM w mieście paliło jakieś 10 litrów PB lub 12 LPG

Napisano

10l

Napisano

> Ten sam TDI w Sharanie np. 7 pali na trasie i tez mowia ze to normalne przy "normalnej" jezdzie.

110KM TDI (na pompie) spalał tyle przy jeździe na A hmm.gif

w trasie dawało się spokojnie zejść do 6L, rekord wg kompa to ok 5L (tryb emeryt)

po mieście na taxi pali ok 8L-9L, zależy ile "grzania" na postoju

Napisano

> Dziwne.

> Tym co ja jeździłem, z kompletem na pokładzie, w trasie, bez oszczędzania trudno było wyjść śr.

> powyżej 5.

To mój 2.0 TDI jest zepsuty - w trasie pali podobnie.

Napisano

> Znajomego A3 2.0 TFSI 200 KM pali ok. 10 litrów - Wrocław

Mi leon z tym motorem pali w mieście ok 11,5l.

Dla porównania, ibiza 1.4 75KM łykała mi nawet 10l.

IMHO bez sensu brać auto bez turbo, czy generalnie słabsze auto. Pali niewiele mniej, a jaki stres przy wyprzedzaniu.

Napisano

> taaaaaak jasne. takie bajki to dzieciom na dobranoc opowiadaj

> albo moze i faktycznie tak jest, ale jak jezdzisz cały czas z górki

Tak pokazuje komputer, ja nie liczę

Napisano

> 110KM TDI (na pompie) spalał tyle przy jeździe na A

> w trasie dawało się spokojnie zejść do 6L, rekord wg kompa to ok 5L (tryb emeryt)

> po mieście na taxi pali ok 8L-9L, zależy ile "grzania" na postoju

Mój rekord na trasie to 4,8l, ale nie przekraczałem 120 km/h.

Napisano

> benzynce

CRV 2.0 128 KM

LPG lato 12 zima do 15 / samo miasto krótkie trasy

NoPb L 11 zima 13

Współczynnik oporu = szafa 3drzwiowa

Napisano

13 litrów LPG, z tym że jazda jest miejsko-podmiejska ponieważ średnia prędkość z kompa pokładowego to 38kmh

skrzynia automat

Napisano

> benzynce

15 km w jedną stronę,

- praca w godzinach 7-15, czas przejazdu +/- 30 minut spalanie ~ 9.2

- praca w godzinach 8.30-16.30, czas przejazdu +/- 50 minut spalanie ~ 10.5

Napisano

> Współczynnik oporu = szafa 3drzwiowa

W miescie nie ma to az takiego znaczenia.

Napisano

> W miescie nie ma to az takiego znaczenia.

Dokladnie, duzo istotniejsza jest masa ok.gif

Napisano

Jazda spod miasta do miasta (Warszawa, przejazd m.in. zakorkowaną Puławską), dystans dzienny 2x25km, czyli auto zawsze rozgrzane.

Avensis 2.0 benzyna 147KM, dane z kompa: 8-8.5, v śr. ok 40km/h,

Podłączając się pod wymianę zdań na temat diesla - moje byłe auto, czyli Seat Altea 1.9 TDI 105KM, warunki dokładnie takie same jak powyżej: spalanie 5.8 - 6.2l/100km (pomiar - komp.)

Z ciekawostek z mojego garażu- żonowóz- Yaris 1.0 67KM, warunki niemal identyczne - 6,5l/100km (pomiar-komp)

Cabrio - Fiat Barchetta 1,8 16V 132KM, warunki jw. 10l/100 (pomiar - dystrybutor) często więcej, ale styl jazdy nieco inny wink.gif.

Pzdr.

Napisano

> CRV 2.0 128 KM

> LPG lato 12 zima do 15 / samo miasto krótkie trasy

> NoPb L 11 zima 13

> Współczynnik oporu = szafa 3drzwiowa

Krotkie odcinki to + NoPb na rozruch zanim LPG zalapie, to tez jakis koszt.

To i tak LPG bije na glowe reszte smile.gif

Napisano

> benzynce

1,8 z mocą 2l może być? palacz.gif

12-13l.

Wiesz jak jeżdżę grinser006.gif

jak się zepnę to do 11l zejdę.

Na trasie to nawet 8 mi raz wyszło yikes.gif

Napisano

Taaaaak, dzisiaj mialem okazje testowac 2.0 tdi 170KM w A4, krecac sie troche po miescie spalanie wynioslo 14l, potem zrobilem blisko 300 km w trasie mysle jak nic zobacze slawetne 4l czy nawet 6l /100km, wynik sredni to 8,5l - jazda ekstemalna z racji warunkow nie przekraczalem 100km/h. Na tym samym odcinku lepszy wynik osiagnelem Obk 2,5 dobilem do 7l wink.gif

Napisano

> Taaaaak, dzisiaj mialem okazje testowac 2.0 tdi 170KM w A4, krecac sie troche po miescie spalanie

> wynioslo 14l, potem zrobilem blisko 300 km w trasie mysle jak nic zobacze slawetne 4l czy

> nawet 6l /100km, wynik sredni to 8,5l - jazda ekstemalna z racji warunkow nie przekraczalem

> 100km/h. Na tym samym odcinku lepszy wynik osiagnelem Obk 2,5 dobilem do 7l

Sama prawda, za frajde z jazdy niestety trzeba bulic:)Niemniej za frajde to i takmniej nic NoPb ale...czy nadplata przy zakupiewarta jest tego??