Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różne ciekawe mechanizmy wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Tyle lat żyję na świecie, a dopiero wczoraj zauważyłem takie oto kuriozum:

Tak, naturalną pozycją tych wycieraczek jest pion:

800px-Seat_Leon_2006_black_vl.jpg

No i to mnie natchnęło do pytania, czy znacie jeszcze jakieś "dziwne" mechanizmy we współczesnych autach? W jakimś Mercedesie jest jedna wycieraczka, która na ćwiartkach się wydłuża coby dostać do rogów. Ale może jeszcze coś ciekawego? Historyczne auta mile widziane (wycieraczki "na tramwaj" czyli z góry).

Napisano

> Tyle lat żyję na świecie, a dopiero wczoraj zauważyłem takie oto kuriozum:

> Tak, naturalną pozycją tych wycieraczek jest pion:

> No i to mnie natchnęło do pytania, czy znacie jeszcze jakieś "dziwne" mechanizmy we współczesnych

> autach? W jakimś Mercedesie jest jedna wycieraczka, która na ćwiartkach się wydłuża coby

> dostać do rogów. Ale może jeszcze coś ciekawego? Historyczne auta mile widziane (wycieraczki

> "na tramwaj" czyli z góry).

W C8 wycieraczki też tak pracują, aczkolwiek ich spoczynkową jest poziom. Ten sposób pracy wyciera większą powierzchnię szyby.

Napisano

> W C8 wycieraczki też tak pracują, aczkolwiek ich spoczynkową jest poziom. Ten sposób pracy wyciera

> większą powierzchnię szyby.

W zasadzie w wiekszosci takich aut multivanach wycieraczki pracuja asymetrycznie. Wlasnie z powodu duzej zzyby.

Napisano

Miałem też w C4, bardzo fajne rozwiązanie i prawie cała szyba czyszczona. W Zafirze A też już to było.

W Mercedesach też było fajne rozwiązanie z jedną wycieraczką, która się wysuwała do przodu jak pamiętam.

Poniżej animacja jak to w MB wygląda:

Napisano

miałem takie wycieraczki w touranie cool.gif

Napisano

Mam takie we Fiacie, tylko ze chowają się na dole szyby pod spoilerem. Jak dla mnie najlepsze rozwiązanie. BTW w seacie ciekawe rozwiązanie bo wycieraczka chowa się przy słupku zmniejszając opory powietrza i hałas.

Napisano

> Mam takie we Fiacie, tylko ze chowają się na dole szyby pod spoilerem. Jak dla mnie najlepsze

> rozwiązanie. BTW w seacie ciekawe rozwiązanie bo wycieraczka chowa się przy słupku

> zmniejszając opory powietrza i hałas.

To jest tez bezpieczniejsze rozwiazanie dla pieszych w razie W.

Napisano

e60 ma wycieraczki, niby normalne, ale ich przebieg jest taki, że obejmuje prawie całą szybę

tu akurat ktos sobie do e39 zamontował mechanizm z e60

Napisano

Górna część szyby jest nie czyszczona ( okolice lusterka ) jak rozwiązali np czujnik deszczu? W inne miejsce?

Napisano

a mi się przypominały wycieraczki z tyłu (najczęściej opcjonalne) w niektórych sedanach, np w p406

Napisano

Kiedyś czytałem, że były jakieś problemy podczas marznącego śniegu, który ubijał się we wnękach słupków i trzeba było co jakiś czas ręcznie to oczyszczać. hmm.gif

Napisano

Scenic 2 ma jakiś zmyslny mechanizm:

b4fb529171b65e4b.jpg

Napisano

Nowa astra i focus tak maja, pozycja spoczynkowa na dole.

Napisano

> Nowa astra i focus tak maja, pozycja spoczynkowa na dole.

Nic nowego, w starej Merivie tak mam.

Napisano

Zarówno mechanizm Seata jak i Mercedesa (ten z 1 wycieraczką) oba są produkcji Valeo...

Świetny Design...

Napisano

> Zarówno mechanizm Seata jak i Mercedesa (ten z 1 wycieraczką) oba są produkcji Valeo...

Tu masz przykładowe zdjęcie fragmentu fabrycznie montowanego mechanizmu wycieraczek od MB W124.

Co na nim widzisz?

2292470.jpg

Napisano

Nie da rady kamerki na środku zamontować... tongue.gif

Napisano

Double sourcing.

Większość firm automotive stosuje te metodę, aby nie uzależniać się od jednego dostawcy...

Napisano

> Górna część szyby jest nie czyszczona ( okolice lusterka ) jak rozwiązali np czujnik deszczu? W

> inne miejsce?

Na przykładzie civica viii - jedno rami jest dłuzsze, przez co ten nieczyszczny trójkąt przesunięty jest w stronę pasażera. Czujniki pod lusterkiem są w zasięgu wycieraczki kierowcy. Akurat z pozycji kierowcy ta brudna cześć czyby jest za lusterkiem wstecznym

Napisano

> Double sourcing.

> Większość firm automotive stosuje te metodę, aby nie uzależniać się od jednego dostawcy...

W życiu nie widziałem fabrycznego mechanizmu do W124 produkcji Valeo. A widziałem ich dużo, bardzo dużo.

Aż sprawdzę.

Napisano

Scenic 2 - prawa wycieraczka też robi taki wygibas dzięki podwójnemu układowi ramion i przegubowi.

Napisano

> Na przykładzie civica viii - jedno rami jest dłuzsze, przez co ten nieczyszczny trójkąt przesunięty

> jest w stronę pasażera. Czujniki pod lusterkiem są w zasięgu wycieraczki kierowcy. Akurat z

> pozycji kierowcy ta brudna cześć czyby jest za lusterkiem wstecznym

OK, dzięki.

Napisano

> Scenic 2 ma jakiś zmyslny mechanizm:

a zdjęcie to skąd skubnąłeś? policial.gif

Napisano

> Tu masz przykładowe zdjęcie fragmentu fabrycznie montowanego mechanizmu wycieraczek.

> Co na nim widzisz?

Żółtą kartkę... grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> e60 ma wycieraczki, niby normalne, ale ich przebieg jest taki, że obejmuje prawie całą szybę

> tu akurat ktos sobie do e39 zamontował mechanizm z e60

Co w tym rozwiązaniu jest z e60? Bo wysuwana wycieraczka po stronie pasażera była normalnie w e39

Napisano

> u mnie jest taka ciekawostka związana z wycieraczkami:

Co to zmienia? Punkt spoczynkowy?

Napisano

> Co to zmienia? Punkt spoczynkowy?

tak. na winter parkuja na wysokosci nawiewu na szybe

na normal zjezdzja bardzo nisko poza dolna krawedz szyby

Napisano

> Pewnie ma to związek z tym podgrzewaniem szyby?

W kosmodromie nie ma podgrzewania przedniej szyby w miejscu spoczynku wycieraczek

Wlaczajac winter pkt spoczynku przesuwa sie do gory tam gdzie nawiew od srodka na szybe dmucha cieplym pow.

Napisano

> a zdjęcie to skąd skubnąłeś?

Z Google.

Napisano

> Z Google.

yhy smirk.gif

Napisano

W Jeep'ie jest "śmieszne" rozwiązanie tylnej wycieraczki.

Podczas pracy spoczywa cały czas na szybie; ale kiedy jest wyłączona, cofa się na uchwyt poniżej.

288441952-DSC_004.jpg

post-30137-14352530929847_thumb.jpg

Napisano

> e60 ma wycieraczki, niby normalne, ale ich przebieg jest taki, że obejmuje prawie całą szybę

> tu akurat ktos sobie do e39 zamontował mechanizm z e60

Nie mechanizm tylko ramiona wycieraczek. W każdym e39 tak działają wycieraczki

Napisano

W cmaxie mam tak w prawej.

Napisano

> No i to mnie natchnęło do pytania, czy znacie jeszcze jakieś "dziwne" mechanizmy we współczesnych

> autach? W jakimś Mercedesie jest jedna wycieraczka, która na ćwiartkach się wydłuża coby

> dostać do rogów. Ale może jeszcze coś ciekawego? Historyczne auta mile widziane (wycieraczki

> "na tramwaj" czyli z góry).

dla mnie fajnie działają mechanizmy w BMW - prawe ramię tak podskakuje w górę i zmienia krzywiznę, krzywka jakaś czy cuś?

W niektórych nowych autach mechanizmy są zdaje się oparte o silniki krokowe - z pozycją parkowania, fajnie będzie jak to się zacznie psuć wink.gif

Napisano

> To nie jest mechanizm pierwszego montażu.

Masz racje.

To jest silnik mechanizmu pierwszego montażu, który jest następnie montowany z mechanizmem na pierwszy montaż...

Napisano

Ja ostatnio zdziwiłem się jak zobaczyłem z tyłu toyote camry. Nawet myślałem, że sobie ktoś tak sam zrobił yikes.gif

toyota__camry_combi_2_2_gl_1992_2_lgw.jpg

Napisano

> W Jeep'ie jest "śmieszne" rozwiązanie tylnej wycieraczki.

> Podczas pracy spoczywa cały czas na szybie; ale kiedy jest wyłączona, cofa się na uchwyt poniżej.

No ale to chyba wymusza konstrukcja otwierania szyby. W Lagunie I kombi, którą miałem, wycieraczka była zamontowana w szybie, silnik zaś w klapie. Łącznikiem była zapadka.

Napisano

> W Jeep'ie jest "śmieszne" rozwiązanie tylnej wycieraczki.

> Podczas pracy spoczywa cały czas na szybie; ale kiedy jest wyłączona, cofa się na uchwyt poniżej.

w SantaFe także - jednak lakier i tak cierpi sick.gif

Napisano

A ja mogę se wybrać położenie spoczynkowe - czy ma być pion, czy poziom.

Napisano

Mercedes w126 o d 1:44

Porsche 911 993 tu w jakimś szmelcwagenie