Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crash test z naczepą

Featured Replies

Napisano

Ciekawa seria testów i ciekawe obserwacje. Nawet w dzisiejszych czasach nie poradzono sobie z niektórymi sprawami. Może dlatego że nikt jakoś tego specjalnie nie nagłaśniał? Zobaczcie sami:

Napisano

Masakra. Robi wrazenie zwlaszcza ujecie ze srodka jak widac naroznik dekapitujacy manekina

Napisano
  • Autor

Masakra. Robi wrazenie zwlaszcza ujecie ze srodka jak widac naroznik dekapitujacy manekina

Dla mnie morał jest z tego taki że lepiej centralnie trafić belkę pod naczepą (zakładając że akurat nie jest z tych co się łamią jak zapałki) niż próbować omijać. Przy omijaniu są wielkie szanse na uderzenie w narożnik - a widać jak to się kończy.

Napisano

To napewno wina Malibu    ;]  -  a powaznie - wyglada ze czym wyzsza maska tym bezpieczniej ... SUV znow moze okazac sie lepszy .... 

(albo HiLux   ;] ) - jest co sie giac  z przodu ktory jest wysoki ... 

Napisano

Ciekawa seria testów i ciekawe obserwacje. Nawet w dzisiejszych czasach nie poradzono sobie z niektórymi sprawami. Może dlatego że nikt jakoś tego specjalnie nie nagłaśniał? Zobaczcie sami:

Ciekawy test   :ok:

Napisano

Kiedyś byłem pierwszy, który się zatrzymał do takiego wypadku. 

Gość zatrzymał się ciężarówką na łuku w lewo w nocy i poszedł spać. 

Na poboczu gierkówki między Koziegłowami a Siewierzem. 

Jechałem wcześnie rano,ale mijając zauważyłem, że pod naczepą jest auto, tylko tył wystawał, więc stanąłem, bo nikt się jeszcze nie zatrzymał.

Kierowca Tir-a nawet nie poczuł. 

Stara Astra był wbita tak, że nie mogliśmy stwierdzić, czy w środku ktoś jest - okien prawie nie było - ścięte. 

W końcu wypatrzyłem gdzieś rękę, więc był. Ale oznak życia ze środka zero. 

Albo po ciemku nie zauważył, że zjeżdża na pobocze, albo jechał za szybko i go wyniosło.  

Zawiadomiłem 112,  czekanie bez sensu, bo pomóc bez ciężkiego sprzętu i tak nie można było i pojechałem do roboty. nie wiem ile trupów, ale chyba tylko kierowca. 

Aha, zdjęć nie robiłem, kamerki też nie miałem, sensacji nie będzie. 

Edytowane przez krzych_b

Napisano

EDIT: duzy przod robi roznice ????

Toyota_Hilux_crash_4.jpg

Pewnie jest after improvement.

Napisano

Tylko europejskie naczepy wyglądają niestety inaczej.

Napisano

dwa tygodnie temu znajomy wbił się Masterem w naczepę...zgon na miejscu..tir stał w nocy na poboczu wystając na lewy pas, 2 w nocy, deszcz...fotele znalazły się na pace...

Napisano

Myślę, że jednak są bezpieczniejsze, ot taki typowy przykład:

540x405_do-naczepa-chlodnia-krone-r-1268

Napisano

Jak inaczej? [emoji848]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Myślę, że jednak są bezpieczniejsze, ot taki typowy przykład:

540x405_do-naczepa-chlodnia-krone-r-1268

Nie widze roznicy. Dalej masz ogromny odstep miedzy Tylem a kolami...

U mnie w stance masz okreslony max odstep - auto sie nie miesci

beaa4d5676482f09e94270c751dbf3c8.jpg

c7b6ace18cf44817f6ae8aa3e2a26790.jpg

2f17b52be8fa9f011a82b698f711f5b1.jpg

Napisano

Nie z tyłu. Ta belka nic nie daje. . . 

W EU jest lepsze zabezpieczenie boków, ale nadal kiepskie. . . 

Napisano

Może dlatego że nikt jakoś tego specjalnie nie nagłaśniał?

Nikt tego nie testował. Jakie testy, tak pod nie przygotowane rozwiązania inżynieryjne. 

Napisano

Trzeba pamiętać, że te testy robione są przy prędkości 56km/h i samochody uderzające nie "nurkowały" przy hamowaniu.

No i zależy jeszcze czy to jest najnowsze BMW czy stary Ford Fiesta z połowy lat dziewięćdziesiątych.

Na nasze warunki drogowe to konfiguracja pojazdów ma duży rozstrzał.

Jeżeli nowy samochód uderzy przy tej lub mniejszej prędkości to większość wypadków kończy się poważnymi obrażeniami ale kierujący i pasażerowie przeżyją.

Jednak byłem przy zdarzeniach gdzie jakiś stary samochód przywalił w naczepę to nie zdarzyło się by ktoś przeżył. Ginęli ludzie nawet na tylnych siedzeniach.

No i prędkości czasami były takie, że w naczepie wyrwana była belka zderzaka, kosz na koła zapasowe i trzecia oś, a z samochodu osobowego został tylko bagażnik.

95% tego typu zdarzeń w Polsce kończy się śmiercią osób siedzących - jak to się mówi - w pierwszej klasie. Tutaj manekiny mają całe głowy, a normalnie to głów nie ma lub wyglądają jak rozbita żarówka.

Edytowane przez fred77

Napisano

przeciez poradzili sobie :) przyczepa i towar praktycznie bez szwanku w wiekszosci wypadków :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano

dwa tygodnie temu znajomy wbił się Masterem w naczepę...zgon na miejscu..tir stał w nocy na poboczu wystając na lewy pas, 2 w nocy, deszcz...fotele znalazły się na pace...

Wyrazy współczucia.

Niestety wszelkie sytemy bezpieczeństwa, ulepszenia,  bajery, nie pomagają w przypadku głupoty i bezmyślności. Nie raz widziałem tak właśnie zaparkowaną cieżarówkę, o ile w dzień, to jeszcze przejdzie, to w trudnych warunkach w nocy - niestety. Ostatnio też obserwuje dziwny zwyczaj zatrzymywania się (niekoniecznie ciężarówek) po prostu na pasie autostrady, drogi szybkiego ruchu czy innej szerokiej, jak np. DTŚ. Co prawda póki co stają "tylko" na pasie zjazdowym bądź wjazdowym, ale niemiło można się zdziwić wjeźdżając na autostradę.

Napisano

Mniej-więcej w ten sposób zginął gość w Tesli - zajęty był oglądaniem filmu a autopilot nie zauważył ciężarówki i pod nią wjechał. 

Napisano

A swoją drogą to Corvette w takich sytuacjach jest bezpieczniejsza bo przejeżdża pod ciężarówką bez zaczepiania o nią ;)

Napisano

Mniej-więcej w ten sposób zginął gość w Tesli - zajęty był oglądaniem filmu a autopilot nie zauważył ciężarówki i pod nią wjechał.

Raczej mnuej, niż wiecej. Przejechał w poprzek, zdjęlo mu dach razem z glowa a samochod jechał jescze ilesset metrów, nim go autopilot zatrzymał.

Napisano

Nie widze roznicy. Dalej masz ogromny odstep miedzy Tylem a kolami...

U mnie w stance masz okreslony max odstep - auto sie nie miesci

beaa4d5676482f09e94270c751dbf3c8.jpg

c7b6ace18cf44817f6ae8aa3e2a26790.jpg

2f17b52be8fa9f011a82b698f711f5b1.jpg

W Europie odległość kol od końca naczepy zależy od konfiguracji naczepy, Najdłuższy  zwis maja naczepy 33 paletowe, ale już naczepy pod kontenerowe maja osie znacznie bliżej końca naczepy podobnie jak naczepy z nadwoziem samowyładowczym.  

Napisano

swoją drogą jestem ciekaw czy auto typu WRC z klatką by dało radę w takim przypadku

Napisano
  • Autor

swoją drogą jestem ciekaw czy auto typu WRC z klatką by dało radę w takim przypadku

IMO przy 50km/h tak. Ale je się chyba testuje przy 100km/h.

Za to mam coś co się Tobie powinno bardzo spodobać:

Napisano

IMO przy 50km/h tak. Ale je się chyba testuje przy 100km/h.

Za to mam coś co się Tobie powinno bardzo spodobać:

widziałem, nie rusza mnie to szczerze mówiąc ;]

parę razy już bym zginął w starym aucie, najczęściej w E12 i 2103, po prostu mocne RWD ze szperą takie już jest. Ale jak na razie żyję bo udało się finalnie wyprowadzić niewyprowadzalne ;] to też pewnie dzięki doświadczeniu. Najbardziej chyba się spociłem jak mnie przy 140km/h postawiło bokiem na A4 w E12 po redukcji z 5 na 4 ;]

Napisano

parę razy już bym zginął w starym aucie, najczęściej w E12 i 2103, po prostu mocne RWD ze szperą takie już jest. Ale jak na razie żyję bo udało się finalnie wyprowadzić niewyprowadzalne ;] to też pewnie dzięki doświadczeniu. Najbardziej chyba się spociłem jak mnie przy 140km/h postawiło bokiem na A4 w E12 po redukcji z 5 na 4 ;]

Rok temu zagadałem byś pokazał mi swoje cacka. Skoro nie umiesz jeździć, to już nie chcę...

Napisano

Chyba umie skoro jeszcze żyje   ;]

Edytowane przez Mars_wrc

Napisano

A swoją drogą to Corvette w takich sytuacjach jest bezpieczniejsza bo przejeżdża pod ciężarówką bez zaczepiania o nią ;)

Było   ;]

http://joemonster.org/art/22667

Napisano

Tu chyba bardziej chodzi o sytuacje jak ta na 5:30

Niekoniecznie to Ty musisz przegiąć.

Pokazane są tez tam fotki z tego zderzenia zaraz na filmie. Też było stare auto i nowe.

Napisano

Thx za film kupuje 2go suva

To może i ja nabędę jakieś 807 ;)

Napisano

trochę jesteś niebezpieczny dla innych  :(

Napisano

Jak inaczej? [emoji848]

u nas w EU naczepy są na ramie budowane , i tylny zderzak jest do ramy montowany , o wiele bezpieczniejsze rozwiązanie , pod warunkiem że tylny zderzak jest nisko ,  

w usa i  kanadzie  , są  najczęściej   naczepy bez ramy bo i zazwyczaj są to  naczepy kontenery  , taka jakby samonośna konstrukcja   do której jest przymocowany wózek z kołami - regulowany , i na takich naczepach  były wykonane tytułowe testy   , a  w eu zazwyczaj stosuje się tzw firanki 

Ostatnio też obserwuje dziwny zwyczaj zatrzymywania się (niekoniecznie ciężarówek) po prostu na pasie autostrady, drogi szybkiego ruchu czy innej szerokiej, jak np. DTŚ. Co prawda póki co stają "tylko" na pasie zjazdowym bądź wjazdowym, ale niemiło można się zdziwić wjeźdżając na autostradę.

nieludzka konwencja AETR , tyle w temacie

Edytowane przez sediciv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.