Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z bardzo małym przebiegiem - bać się?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam okazję kupić auto 2 letnie z przebiegiem 1000km. Czy może to być jakiś problem. Co powymieniać?

Silnik to 1,4T multiair 170KM.

Napisano

Ja kupiłem w maju 3.5 letnie z przebiegiem 6kkm. Zrobiłem serwis czyli olej i filtry i tyle. Teraz ma około 12 kkm i jeździ. Nie ma się co bać chyba, że za tak niskim przebiegiem czai się jakaś grubsza historia.

Wysłane ze zmywarki

Napisano
  • Autor

Olej :)

Dobra, oleję. :)

Że olej to raczej na pewno. Myślałem co z hamulcowym i ewentualnie o wymianie pasków. Coś jeszcze?

Napisano

Czy może to być jakiś problem.

A gdzie stało ? Na polu, czy w ciepłym garażu ?

Napisano

Płyny bym dla przyzwoitości powymieniał.

Napisano

Jedz na przegląd, napewno wymienia to co trzeba.

Napisano
  • Autor

A gdzie stało ? Na polu, czy w ciepłym garażu ?

Nie no to takie auto, że jak by wjechało na pole to mała szansa, że by z niego zjechało. Stało  pewnie na dworze.  :) Auto jest od dilera.

Edytowane przez janist

Napisano
  • Autor

Kup i jeździj, a nie kombinujesz...

Pewnie masz rację.

Napisano

Witam,

mam okazję kupić auto 2 letnie z przebiegiem 1000km. Czy może to być jakiś problem. Co powymieniać?

tak naprawdę to tylko olej , płyn hamulcowy , pewnie wycieraczki ;

paski mają trwałość  ok 5 lat , hamulce się   rozruszają  

Napisano

julka z Częstochowy ? ;)

Napisano

Witam,

A nie zastanawia Cię czemu auto ma tak niski przebieg? Mi to by uruchomiło czerwoną lampkę w głowie- po co ktoś sprzedaje dwuletnie auto bez przebiegu - co z nim jest nie tak. Z jakiegoś powodu bardzo dużo stało:

- było demo dealera - no to żaden problem,

- właściciel zmarł i nikt tym nie jeździł - no problem,

- był rozbite i długo przerzucane po aukcjach, warsztatach itp. - z tego powodu bym ten samochód bardzo bardzo dokładnie sprawdził.

Co do wymian, to ja bym wymienił olej i dalej by śmigało. Kiedyś kupiłem samochód, który stał w zawilgoconym garażu przez wiele miesięcy nieużywany. Na starcie nie chciały hamulce puścić, a jak puściły i z czasem się wytarły to było OK, łożyska i układ kierowniczy też z początku stawiały opór, ale wszystko się po paru kkm dotarło.

Napisano

Jedz na przegląd, napewno wymienia to co trzeba.

Czyli domyślnie pół auta...   :hehe:

Napisano

Witam,

Moja firma kupuje od dobrych kilku lat fabrycznie nowe auta ze stocku na które nie znalazł się klient (bo kolory, dziwne wersje, ect). Auta na ogół maja około 1,5-2 lat, jeździmy nimi do przebiegu ok. 100kkm (2-3 lata) i wymieniamy znowu na stockowe. Nie stwierdzam aby coś się działo (40-50 takich samochodów już przeszło przez nasze ręce na przestrzeni kilku lat).

Tak samo mam z Mx-5, jak dzieci się porodziły to przez 2 lata zrobiłem z 1,5kkm i nic, śmiga dalej a to było parę lat temu. 

Napisano

Czyli domyślnie pół auta...   :hehe:

To co trzeba po dwóch latach.

Napisano

Witam,

Sprawdzić czy przez ostatnie 20 miesięcy ktoś nie kompletował części do niego po całce...

Napisano
  • Autor

julka z Częstochowy ? ;)

Tak, raczej nietrudno znaleźć. Mam nadzieje, że nie masz o niej jakichś niepokonących informacji bo juz kupiona. :)

Napisano
  • Autor

Moja firma kupuje od dobrych kilku lat fabrycznie nowe auta ze stocku na które nie znalazł się klient (bo kolory, dziwne wersje, ect). Auta na ogół maja około 1,5-2 lat, jeździmy nimi do przebiegu ok. 100kkm (2-3 lata) i wymieniamy znowu na stockowe. Nie stwierdzam aby coś się działo (40-50 takich samochodów już przeszło przez nasze ręce na przestrzeni kilku lat).

Tak samo mam z Mx-5, jak dzieci się porodziły to przez 2 lata zrobiłem z 1,5kkm i nic, śmiga dalej a to było parę lat temu. 

O! To jest najlepsza odpowiedź.

Napisano
  • Autor

A nie zastanawia Cię czemu auto ma tak niski przebieg? Mi to by uruchomiło czerwoną lampkę w głowie- po co ktoś sprzedaje dwuletnie auto bez przebiegu - co z nim jest nie tak. Z jakiegoś powodu bardzo dużo stało:

- było demo dealera - no to żaden problem,

- właściciel zmarł i nikt tym nie jeździł - no problem,

- był rozbite i długo przerzucane po aukcjach, warsztatach itp. - z tego powodu bym ten samochód bardzo bardzo dokładnie sprawdził.

Co do wymian, to ja bym wymienił olej i dalej by śmigało. Kiedyś kupiłem samochód, który stał w zawilgoconym garażu przez wiele miesięcy nieużywany. Na starcie nie chciały hamulce puścić, a jak puściły i z czasem się wytarły to było OK, łożyska i układ kierowniczy też z początku stawiały opór, ale wszystko się po paru kkm dotarło.

Nie napisałem tego ale chodzi właśnie o demówkę od dealera.

Edytowane przez janist

Napisano

Duży sens ekonomiczny ten zabieg ma?

Napisano
  • Autor

No raczej. Utrata wartości jest większa dla lat 0-3 niż 2-5. Dodatkowo 100tyś dla auta 3 letniego to gorzej niż dla 5 letniego.

Napisano

No raczej. Utrata wartości jest większa dla lat 0-3 niż 2-5. Dodatkowo 100tyś dla auta 3 letniego to gorzej niż dla 5 letniego.

Pytanie ile taniej kupimy jest kluczowe i brak gwarancji też nie jest bez znaczenia.

Pytałem kolegę @@lnk o praktykę, a nie założenia teoretyczne.

Jeśli coś ze stoków można kupić sporo! taniej, to wtedy się to kalkuluje.

Później jako używkę rynek wchłonie wszystko, bo CCC.

Napisano

Pytanie ile taniej kupimy jest kluczowe i brak gwarancji też nie jest bez znaczenia.

Pytałem kolegę @@lnk o praktykę, a nie założenia teoretyczne.

Jeśli coś ze stoków można kupić sporo! taniej, to wtedy się to kalkuluje.

Później jako używkę rynek wchłonie wszystko, bo CCC.

Gwarancja jest od dnia sprzedaży raczej, a nie daty produkcji.

Napisano

Gwarancja jest od dnia sprzedaży raczej, a nie daty produkcji.

Od daty rejestracji... 

Napisano

Czy strona z takimi autami jest ogólnodostępna? Posiadają kilka marek, czy jest to konkretnie danego producenta?

Napisano

Od daty rejestracji... 

Czyli jak kupię bolid, ale go nie zarejestruję, bo będę jeździł po swoim ranczu, to będzie gwarancja, czy nie?

Przejrzałem pobieżnie zapisy gwarancyjne i nikt nie wspomina o dniu rejestracji, ale o sprzedaży / wydaniu pojazdu klientowi już tak...   :hmm:

Napisano

Czyli jak kupię bolid, ale go nie zarejestruję, bo będę jeździł po swoim ranczu, to będzie gwarancja, czy nie?

Przejrzałem pobieżnie zapisy gwarancyjne i nikt nie wspomina o dniu rejestracji, ale o sprzedaży / wydaniu pojazdu klientowi już tak...   :hmm:

Ale raczej nie odbierzesz auta od dealera jeśli auta nie zarejestrujesz.

Napisano

A dlaczego? Płacę, podjeżdżam lawetą i ładuję mój bolid. Przecież to taki sam towar, jak np. lodówka czy komputr, tylko (przeważnie) droższy...   :phi:

Jeśli jest inaczej - proszę o podstawę prawną.

Napisano

W konkretnym przypadku chodzi o klasę B i ceny minus ~25%, jak się trafią po gradzie to więcej. Auta są na ogół zarejestrowane na dealera ale z zerowym przebiegiem (czyli standardowo ~20km). Mamy wykupioną rozszerzoną gwarancje fabryczną tak żeby było pokrycie na to ~100kkm.

Napisano

Od daty rejestracji... 

Od daty sprzedaży.

• 5 tygodni później...
Napisano

@@janist

To auto to czerwona Alfa Giullietta z wielkim napisem na boku?

Napisano

Ja kupilem ponad roczne z przebiegiem ~2kkm , teraz zblizam sie do 60kkm... poza tym ze akku dostal w ucho od stania (wymienili mi na gwarancji) to nic sie nie dzialo / dzieje.

Napisano

Od daty sprzedaży.

Jak już to od daty wpisanej w książce gwarancyjnej ;]
Napisano

Witam,

bez jaj...

czasem "dziwne" auta tyle wegetuja u dealerow i nic sie z tym nie dzieje....

to nie spozywka zeby sie "spsuła"

gdyby auto mialo 10 lat to mocno nalezało by sie zastanowic, a tak dla własnego ego zmienic płyny i jezdzic

Napisano
  • Autor

Tak. Napis jest do czwartku. Coś mi się wydaje, że jesteśmy sąsiadami. :)

Napisano

gdyby auto mialo 10 lat to mocno nalezało by sie zastanowic, a tak dla własnego ego zmienic płyny i jezdzic

Możesz rozwinąć nad czym byś się mocno zastanowił? :hmm:

Napisano

Możesz rozwinąć nad czym byś się mocno zastanowił? :hmm:

nad tym ze miałem takie auto...

gdy auto zaczeło jezdzic 15-20 tys/rok leciały sprawy które raczej po 50t/60ys nie powinny...

nagrzewnica zawalona (prawdopodobnie przez to ze auto mało jezdziło)

pokłosiem tego było UPG

tłumiki skorodowane/wymiana

gumowe elementy zawieszenia bardzo szybko poleciały

i mozna o masie pierdół mówic które tez leciały

reasumujac, auto punto 2 z małym/pewnym przebiegiem tj. ok 50tys/10lat, cena dobra w zakupie, to co włożyłem znacznie przewyższyło wartość rynkowa.

Napisano

nad tym ze miałem takie auto...

gdy auto zaczeło jezdzic 15-20 tys/rok leciały sprawy które raczej po 50t/60ys nie powinny...

nagrzewnica zawalona (prawdopodobnie przez to ze auto mało jezdziło)

pokłosiem tego było UPG

tłumiki skorodowane/wymiana

gumowe elementy zawieszenia bardzo szybko poleciały

i mozna o masie pierdół mówic które tez leciały

reasumujac, auto punto 2 z małym/pewnym przebiegiem tj. ok 50tys/10lat, cena dobra w zakupie, to co włożyłem znacznie przewyższyło wartość rynkowa.

Mialem Punto od nowosci i jezdzone bylo 6-8kkm na rok tlumiki lecialy co 2-3lata jedynie oryginal wytrzymal 5lat. Akumulatory rowniez co 4lata ale elementy gumowe mialem oryginalne. Obecna Lagune jak kupilem miala 85kkm w 9 lat przejechane i odpukac wszystko i zawiecha z gumami oryginalna.

Go Hard or Go Home

Napisano

Tak. Napis jest do czwartku. Coś mi się wydaje, że jesteśmy sąsiadami. :)

Pod Jakubem wypatrzyłem, a kiedyś mieszkałem w kilku miejscach na Sobieskiego, teraz za torami w NO.

Autko w każdym razie ładne i nie widać żeby miało już 2 lata. ;)

Napisano

Mialem Punto od nowosci i jezdzone bylo 6-8kkm na rok tlumiki lecialy co 2-3lata jedynie oryginal wytrzymal 5lat. Akumulatory rowniez co 4lata ale elementy gumowe mialem oryginalne

Corolla, eksploatacja podobna. Tłumiki oryginalne 15 lat, akumulator oryginalny 7 lat, kolejny 6. Jedyny problem to stojący zacisk, ale to wina ASO. Widać różnicę?    :hehe:     :hehe:     :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.