Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lemingowość na bramkach

Featured Replies

Napisano

Wjazd na płatny odcinek A1 przy Toruniu - kilka długich kolejek do pobrania biletu. Nad każdym stanowiskiem świeci się zielona strzałka więc wszystkie są czynne. Jednak drugie od prawej jest puste - nikogo tam nie ma, wszyscy ustawiają się w już istniejących kolejkach.

Podjechałem omijając wszystkich, pobrałem bilet i pojechałem dalej.

Instynkt stadny w narodzie jednak nie zanika ...

Napisano

może się świeżo zapaliła bo ktoś z klopa wrócił?

Napisano
8 minut temu, Polarny napisał:

Wjazd na płatny odcinek A1 przy Toruniu - kilka długich kolejek do pobrania biletu. Nad każdym stanowiskiem świeci się zielona strzałka więc wszystkie są czynne. Jednak drugie od prawej jest puste - nikogo tam nie ma, wszyscy ustawiają się w już istniejących kolejkach.

Troszeczkę inna sytuacja aczkolwiek nieco się wiązę.

Dojazdy do małych rond z dwoma pasami ruchu, wszyscy atakują prawy ,nawet  skręcajać w lewo  bo przecież prawym pasem najłatwiej.

Prawy pas ogonek, wpadam na lewy, omijam wszystkich , pokonuje je szybko i jadę dalej.

Napisano
10 minut temu, Polarny napisał:

często są też bramki łączące zwykłe kasy + viatoll lub jak na A4 w Krakowie "cośtam GO " i ludzie się boją że tam zwykły zjadacz chleba nie może jechać... i ot robią się korki...

Napisano

Dokładnie jak pisze @tygrysek86, widzę te sytuację często jadąc z Wrocławia do Katowic, info na tablicy, że bramki viatoll/viaauto dostępne dla wszystkich, na każdej bramce stoją bileciarze i rozdają bileciki, ale 500 m aut stoi przy lewej stronie, żeby broń Boże i podjechać 2 prawymi pustymi pasami ;]

Napisano
16 minut temu, tygrysek86 napisał:

często są też bramki łączące zwykłe kasy + viatoll lub jak na A4 w Krakowie "cośtam GO " i ludzie się boją że tam zwykły zjadacz chleba nie może jechać... i ot robią się korki...

i bardzo dobrze, ci którzy mają bezstykowe a4go mają stać ze wszystkimi w kolejce? to jest po to żeby upłynniać ruch a nie żeby tam ktoś stał i płacił przez minutę. Jeżdżę z tym czymś i przejazd mój przez bramki to kilka sekund i mnie nie ma. 

Napisano
2 minuty temu, TomekD000 napisał:

i bardzo dobrze, ci którzy mają bezstykowe a4go mają stać ze wszystkimi w kolejce? to jest po to żeby upłynniać ruch a nie żeby tam ktoś stał i płacił przez minutę. Jeżdżę z tym czymś i przejazd mój przez bramki to kilka sekund i mnie nie ma. 

zainponowałeś mi:hehe:

Napisano
4 minuty temu, tygrysek86 napisał:

zainponowałeś mi:hehe:

według Ciebie wszyscy mają stać po równo w takiej samej kolejce?

Napisano
Teraz, tygrysek86 napisał:

czytaj ze zrozumieniem cały wątek

czytam ze zrozumieniem to co piszesz, a napisałeś że ludzie się boją podjechać pod "cośtam GO " i tworzą się korki

Napisano
35 minut temu, TomekD000 napisał:

czytam ze zrozumieniem to co piszesz, a napisałeś że ludzie się boją podjechać pod "cośtam GO " i tworzą się korki

Jak ostatnio podjechałem nieświadomie pod to cośtam GO to bez problemu zapłaciłem, ale z paragonem dostałem umoralniającą ulotkę, że nieładnie zrobiłem bo to tylko dla cośtam GO bramka.

Napisano

Wczoraj wracałem A1 i mimo sporego ruchu korków brak .. ani przed pobraniem biletu ani na bramkach w Torunie. Wszystkie stanowiska czynne, ruch w miarę równo rozłożony, co mi się spodobało uruchomione było także stanowisko na skrajnym prawym pasie z automatem do wydawania biletów po prawej, przy nim stał pracownik, który wydawał i pomagał odebrać bilet :ok:

Napisano

Nie rozumiem dlaczego najpierw mam nacisnąć a dopiero potem wysuwa sie bilet do pobrania. Jakby ten bilet nie mógł byc wysunięty domyślnie i tylko jego pobranie otwierałoby szlaban. Zawsze to kilka s zysku co przy dużym natężeniu ma znazenie

wysłane z tel.

Napisano
9 minut temu, ppmarian napisał:

Nie rozumiem dlaczego najpierw mam nacisnąć a dopiero potem wysuwa sie bilet do pobrania. Jakby ten bilet nie mógł byc wysunięty domyślnie i tylko jego pobranie otwierałoby szlaban. Zawsze to kilka s zysku co przy dużym natężeniu ma znazenie

wysłane z tel.

Dokładnie tak jak we Włoszech - podjeżdżasz a bilet już czeka...

Mnie za to potrafią albo strąbić albo na Cb radiu kierowcy ciężarówek pogadać "ooo, zaraz osobówka zblokuje "bramkie", bo nie wie, że to dla ciężarówek" , jak podjeżdżam pod ViaTool ... a używam ViaAuto i ubolewam, że tylko na kilku odcinkach można z tego korzystać.

Generalnie mamy jedne z najdroższych autostrad w Europie (co roku wydaję grubo ponad tysiaka na ich przejazdy więc wolałbym zapłacić winiete jak w AT czy CZ ) i chyba jeden z najmniej sensownych systemów płatności, w dodatku nieujednolicony, powodujący zatory. 

Napisano
3 godziny temu, wesol napisał:

Troszeczkę inna sytuacja aczkolwiek nieco się wiązę.

Dojazdy do małych rond z dwoma pasami ruchu, wszyscy atakują prawy ,nawet  skręcajać w lewo  bo przecież prawym pasem najłatwiej.

Prawy pas ogonek, wpadam na lewy, omijam wszystkich , pokonuje je szybko i jadę dalej.

Tez tak robilem ale niestety w przypadku kolizji z takim debilem co zawraca z prawego pasa (100% kobiet i 30% mezczyzn) wina jest twoja niestety. 

Napisano
13 minut temu, Chorzyn napisał:

Generalnie mamy jedne z najdroższych autostrad w Europie (co roku wydaję grubo ponad tysiaka na ich przejazdy więc wolałbym zapłacić winiete jak w AT czy CZ ) i chyba jeden z najmniej sensownych systemów płatności, w dodatku nieujednolicony, powodujący zatory. 

Dokładnie tak jak we Włoszech :D

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał:

może się świeżo zapaliła bo ktoś z klopa wrócił?

automat wrócił z klopa ? ;]

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał:

Dokładnie tak jak we Włoszech :D

Ano, ale akurat w kwestii organizacji czegokolwiek to Wlochy raczej ciezko stawiac za wzor ;)

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

Nie rozumiem dlaczego najpierw mam nacisnąć a dopiero potem wysuwa sie bilet do pobrania.

ja nie rozumiem, po co wogóle te zakichane bramki? czemu nie ma naklejek, tak jak w czechach, czy innych normalnych krajach? normalnie odechciewa się jezdzić

Napisano
3 godziny temu, patgaw napisał:

w przypadku kolizji z takim debilem co zawraca z prawego pasa (100% kobiet i 30% mezczyzn) wina jest twoja niestety. 

ten kto jest na lewym ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa, więc w czym problem? kto niby jest debilem?

Napisano
8 minut temu, blue_ napisał:

ja nie rozumiem, po co wogóle te zakichane bramki? czemu nie ma naklejek, tak jak w czechach, czy innych normalnych krajach? normalnie odechciewa się jezdzić

Bilety... Czytnik numeru rejestracyjnego powinien być i tyle.

Napisano

Obojętnie co, byle nie trzeba się zatrzymywać

Napisano
10 godzin temu, blue_ napisał:

ten kto jest na lewym ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa, więc w czym problem? kto niby jest debilem?

ten co jezdzi zewnetrznym do okola bo niszczy istote dwupasmowego ronda. w takim wypadku bez sensu budowac dwupasmowe skoro przepustowosc bedzie jak jednopasmowe.

Napisano
17 godzin temu, skodan napisał:

Jak ostatnio podjechałem nieświadomie pod to cośtam GO to bez problemu zapłaciłem, ale z paragonem dostałem umoralniającą ulotkę, że nieładnie zrobiłem bo to tylko dla cośtam GO bramka.

Mi dodatkowo Pani dorzuciła pogadankę o przeznaczeniu tego pasa.

Napisano
19 godzin temu, Polarny napisał:

Ów instynkt stadny to ja widzę też często na skrzyżowaniach - zapala się czerwone i na środkowym najdłuższa kolejka (nawet jak są wydzielone oddzielne skrajne pasy do skrętu) Na środkowym pasie na światłach 10 samochodów, na lewym 3-4. Na prawym pusto... no może czasem się jakiś tam zabłąka. Wygląda to tak jakby ludzie zakłądali "eee - ten prawy to jaki trefny - pewno się skończy, albo skręci... albo tam na końcu jest lej krasowy... no ale coś z nim musi być nie tak, bo nikogo tam nie ma. To ja też tam się nie będę pchał". Jestem im za to wdzięczny, bo dzięki temu prawie całą drogę z pracy do centrum jestem w stanie przejechać prawym pasem (obserwacje poczynione w Warszawie - Al. Krakowska, ul. Grójecka) :phi:

Napisano
Obojętnie co, byle nie trzeba się zatrzymywać

Na Węgrzech bramownice czytają rejestrację. Online przed robisz przelew $$$ na określony okres użytkowania i po temacie.

wysłane z tel.

Napisano
19 godzin temu, Polarny napisał:

Na A4 w stronę Katowic tuż przed bramkami wyświetlają, że można korzystać ze wszystkich bramek, również tych viatoll, ale i tak większość tłoczy się do pozostałych.

Czyli poza instynktem stadnym, mamy jeszcze problem nie zwracania uwagi na komunikaty.

Napisano
11 minut temu, RSSSS napisał:

Na A4 w stronę Katowic tuż przed bramkami wyświetlają, że można korzystać ze wszystkich bramek, również tych viatoll, ale i tak większość tłoczy się do pozostałych.

Czyli poza instynktem stadnym, mamy jeszcze problem nie zwracania uwagi na komunikaty.

Bo często te komunikaty są idiotyczne. Na przykład na granicy Katowic i Chorzowa na drodze 902 (DTŚ) ustawili piękną elektroniczną tablicę, która ma ostrzegać przed trudnymi warunkami. I teraz niemal non stop jest na niej wyświetlone "UWAGA ŚLISKO!", nawet jak ślisko nie jest, a zimą gdy tylko temperatura spadnie poniżej zera wyświetla "UWAGA GOŁOLEDŹ!", choćby było zupełnie sucho. Więc już chyba nikt nie zwraca uwagi na to, co tam jest wypisywane. Po co taka tablica? Mnóstwo kasy ktoś wyrzucił w błoto.

Napisano
Dnia 18.07.2017 o 09:38, ppmarian napisał:

Na Węgrzech bramownice czytają rejestrację. Online przed robisz przelew $$$ na określony okres użytkowania i po temacie.

wysłane z tel.

no i to jest super. kiedy u nas to będzie?

ps. na węgrzech nie ma już naklejek?

Dnia 18.07.2017 o 09:29, Manx napisał:

zapala się czerwone i na środkowym najdłuższa kolejka (nawet jak są wydzielone oddzielne skrajne pasy do skrętu) Na środkowym pasie na światłach 10 samochodów, na lewym 3-4.

a może na światłami mają zamiar skręcać w lewo i dlatego się tak ustawiają?

Dnia 18.07.2017 o 08:14, patgaw napisał:

ten co jezdzi zewnetrznym do okola bo niszczy istote dwupasmowego ronda

kiedy w końcu zrozumiesz, że wolno tak jezdzić? dopóki nie będzie to zabronione w przepisach, to ludzie będą tak jezdzić i nie ma tu żadnego idiotyzmu

Napisano

Jest bo oprocz przepisow jest tez cos takiego jak rozum, ale tacy jak ty znaja tylko przepisy.

Napisano

Wystąp z wnioskiem o zmianę oznakowania na takie, które nie będzie faworyzować jeżdżących w kółko prawym pasem :smirk:

Napisano
5 godzin temu, patgaw napisał:

Jest bo oprocz przepisow jest tez cos takiego jak rozum, ale tacy jak ty znaja tylko przepisy.

nie bede z tobą więcej dyskutował, napisze ci tylko tyle, że jak jadę koparką, to tacy jak ty nie pozwalają mi wjechać na lewy pas, bo wiecznie im się spieszy i sami nie myślą,  więc jeżdżę dokooła prawym

Napisano
5 godzin temu, blue_ napisał:

a może na światłami mają zamiar skręcać w lewo i dlatego się tak ustawiają?

A to dlaczego nie ustawią się na lewym, który nie skręca. albo zarówno skręca jak i prowadzi prosto? Nie ma w tym żadnej takiej filozofii jaką podejrzewasz. Po prostu instynkt stadny. Tam są bardzo dużo odległosci pomiędzy skrzyżowaniami i wcale nie taki wielki ruch jak na taką arterię

Skrzyżowanie pierwsze trzy pasy do jazdy prosto i pas do skrętu w prawo . Najbardziej obciążony pas drugi od lewej czyli środkowy z prowadzących prosto.

Kolejne skrzyżowanie 500 m dalej i 3pasy do jazdy tylko na wprost + 2 skrajne do skrętu w lewo i w prawo. Najbardziej obciążony drugi od lewej, czyli środkowy.

Następne kilometr dalej 2 do jazdy na wprost + 1 na wprost i do skrętu w osiedle. Najbardziej obciążony środkowy. 

Kilometr dalej - pas do skrętu w lewo, 2 na wprost, jeden na wprost i w prawo. Najbardziej obciążony przez jadących prosto: środkowy, a ten służący zarówno do skrętu i jazdy prosto, nawet jak wolny od skręcających, to często pusty.

Kolejne 500 m dalej  - 3 do jazdy na wprost, 1 tylko do skrętu w prawo. Najbardziej załadowany środkowy

Za 500 m kolejne skrzyżowanie - dwa do skrętu w lewo, 2 na wprost, pas na wprost i w prawo. Najbardziej załadowany drugi od prawej (środkowy, a jednoczesnie prawy z jadącyc prosto) no i tu akurat normalne.

Napisano
Dnia 17.07.2017 o 21:25, blue_ napisał:

ja nie rozumiem, po co w ogóle te zakichane bramki? czemu nie ma naklejek, tak jak w czechach, czy innych normalnych krajach? normalnie odechciewa się jezdzić

A dlatego, że jak Pol chciał wprowadzić płatne przejazdy i winiety, to wszyscy zaczęli krzyczeć jaki on zły i niedobry. Przezwali go winietu i sprawę odłożyli na później.

Potem jakieś lobby produkujące budki i szlabany wyczuło interes i teraz mamy co mamy, zamiast normalnych winiet. Jakby je wtedy wprowadził to już by nie było odwrotu i byłoby w miarę normalnie.

A teraz mamy jakiś bramkowy cyrk, płatne tak, płatne inaczej, dwa systemy automatycznego poboru itd...

Przyznaję, że jeżdżę autostradą płatną ze dwa razy do roku i też się w tym gubię. Chciałem nawet sobie kupić dla wygody to urządzenie, bo trochę się nastałem w korkach do bramek w zeszłym roku, ale się okazało, że musiałbym kupić dwa różne, a to już bez sensu przy mojej ilości jazdy po autostradzie.

Też zauważyłem, że prawe pasy zawsze jakieś szybsze do przejazdu. Sam sobie obiecywałem, że następnym razem cisnę prawym, ale jak przyszło co do czego, to zrezygnowałem, bo nie byłem pewien w 100% czy tam na pewno mogę zapłacić :D

Napisano
32 minuty temu, blue_ napisał:

nie pozwalają mi wjechać na lewy pas, bo wiecznie im się spieszy i sami nie myślą,  więc jeżdżę dokooła prawym

I nie rozumiem, skąd ufność i przeświadczenie, że ten na prawym pasie skręci w prawo? Może skojarzysz rondo przy Silesia City, obok Aldi. Oczekiwałem tam kiedyś na "załadunek" i oczom nie wierzyłem: jak masz do roboty lewą stronę, to tylko tam. Ludzie, którym się wiecznie spieszy, skręcali z wewnętrznego pasa w prawo nawet wtedy, gdy pojazd na zewnętrznym nie sygnalizował opuszczenia ronda na tym konkretnym zjeździe 8]

Napisano
Dnia 17.07.2017 o 17:38, ppmarian napisał:

We Wrocławiu przy Bielanach też tak jest.

Napisano
Godzinę temu, rallyrychu napisał:

bo nie byłem pewien w 100% czy tam na pewno mogę zapłacić :D

Oczywiscie ze mozesz. Dopiero bylby zator, jakby sie ktoś pomylił i cały pas musiał cofać :D

Napisano

Kiedyś podjechałem na bramki na A4 a tam bardzo duży korek, a ja na lewy pas dla "cośtam GO" i objechałem wszystkich. Na następnych bramkach to samo.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dużo czasu upłynęło zanim do ludzi dotarło żeby na cośtam GO nie wjeżdżać. Dla tych co jednak wjadą opłata powinna być x2 to wtedy nauka byłaby expresowa

Napisano

wysłane z tel.

Tak jest we Włoszech i działa to bardzo dobrze.

Napisano
18 godzin temu, blue_ napisał:

kiedy w końcu zrozumiesz, że wolno tak jezdzić? dopóki nie będzie to zabronione w przepisach, to ludzie będą tak jezdzić i nie ma tu żadnego idiotyzmu

Jest to idiotyzm + komformizm + nieumiejętność jazdy. Jak kolega wspomniał , rondo dwupasmowe traci sens, bo wszyscy wbijają się na prawy pas ze strachu najczęściej i komformozmu by nie musieć potem męczyć się ze zjazdem z lewego pasa w prawo. Nie neguje ,że tak można (niestety) ale wiele przepisów jest idiotycznych w tym i nie tylko w tym kraju ,chyba się z tym zgodzimy.

Napisano
1 godzinę temu, wesol napisał:

Jest to idiotyzm + komformizm + nieumiejętność jazdy. Jak kolega wspomniał , rondo dwupasmowe traci sens, bo wszyscy wbijają się na prawy pas ze strachu najczęściej i komformozmu by nie musieć potem męczyć się ze zjazdem z lewego pasa w prawo. Nie neguje ,że tak można (niestety) ale wiele przepisów jest idiotycznych w tym i nie tylko w tym kraju ,chyba się z tym zgodzimy.

Zadaniem projektanta jest zrobić rondo tak, żeby miało sens. Kierowca ma jechać tak, żeby było bezpiecznie. I jazda tylko zewnętrznym pasem taka właśnie jest.

Swoją drogą jaki chciałbyś przepis, żeby to uregulować? Kątomierzem wyznaczać, który pas trzeba zająć?

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, electrofinger napisał:

Dużo czasu upłynęło zanim do ludzi dotarło żeby na cośtam GO nie wjeżdżać. Dla tych co jednak wjadą opłata powinna być x2 to wtedy nauka byłaby expresowa

W ogóle powinny być szybkie bramki, z opłatą x2. Dziwię się że jeszcze nikt na to nie wpadł.

Napisano
2 godziny temu, electrofinger napisał:

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

Zadaniem projektanta jest zrobić rondo tak, żeby miało sens. Kierowca ma jechać tak, żeby było bezpiecznie. I jazda tylko zewnętrznym pasem taka właśnie jest.

Swoją drogą jaki chciałbyś przepis, żeby to uregulować? Kątomierzem wyznaczać, który pas trzeba zająć?

Wystarczy namalować strzałki na pasach ruchu i po sprawie. Kierowca ma jechać bezpiecznie i z głową. Potem narzekamy ,że są korki a nie umiemy korzystać z infrastruktury drogowej.  Więć według Ciebie objazd całego ronda prawym pasem jest ok?? (pomijąc przepisy)

Napisano
13 godzin temu, electrofinger napisał:

Już normalne opłaty są horrendalnie wysokie, 20 zł za te 60 km to lekkie przegięcie. Ale to OT, bo po prostu opis, które bramki są A4 Go jest słabo czytelny i stąd tyle pomyłek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bo drogowcy lubią utrudniać życie, zamiast znaleźć dobry i szybki sposób, wszystko jest niepotrzebnie komplikowane

Napisano
Dnia ‎19‎/‎07‎/‎2017 o 13:08, wesol napisał:

Więć według Ciebie objazd całego ronda prawym pasem jest ok?? (pomijąc przepisy)

Wg mnie jest OK, zadne przepisy tego nie zabraniaja :ok:

Co wiecej sam czesto tak jezdze jak nie ma strzalek kierunkowych, jest wygodniej niz przebijac sie z wewnetrzego pasa.

Zwlaszcza, ze w PL nikt Ci tego manewru nie ulatwi, a jeszcze tylko przyspieszy.

Napisano
Dnia 17.07.2017 o 17:58, patgaw napisał:

Tez tak robilem ale niestety w przypadku kolizji z takim debilem co zawraca z prawego pasa (100% kobiet i 30% mezczyzn) wina jest twoja niestety. 

Czyli kretyna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.