Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo, czy jest premium??

Featured Replies

Napisano

No właśnie.  Mam wielki sentyment i poprostu lubie Volvo. Myślę, ze wielka trójka z Niemiec jest premium i tu chyba nikt nie ma wątpliwości. A gdzie jest Volvo??. Ja oceniam tą marke jako premium A-. Ostatnie modele myślę, że zbliżyly marke przynjmniej wizerunkowo do niemieckiego trio. Co sądzicie??  I gdzie umieścili byście takie marki jak Lexus,Jaguar,Range Rover,Infiniti a nawet Alfe??

Edytowane przez wesol

Napisano

Chińskie auto z założenia nie jest i nie może być premium. Tyle w temacie Volvo. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, wladmar napisał:

Chińskie auto z założenia nie jest i nie może być premium. Tyle w temacie Volvo. 

Błagam. Jakie chińskie?? Właściciel z Chin. Produkcja,design,rozwój w Szwecji. Ten argument ciagle ktoś podaje a jest on absurdalny.

Napisano
5 minut temu, wesol napisał:

Błagam. Jakie chińskie?? Właściciel z Chin. Produkcja,design,rozwój w Szwecji. Ten argument ciagle ktoś podaje a jest on absurdalny.

Przecież już przenoszą produkcję do Chin. Chiński kapitał, chińscy menadżerowie, chińska produkcja.

Napisano

W samochodzie Premium nie przystoi jeździć w chińskich ciuchach ? Zrób rachunek w szafie w wyrzuć chińskie ubrania, co ci zostanie ? Podobnie w temacie aut, nie chcesz nie mieć chińskich aut, na chińskich komponentach, kup cis PRemium z lat 80-tych ubiegłego wieku.

Wysłane z mojego telefonu

Napisano

Czy to durne określenie naprawdę ma dla Was takie znaczenie?

Napisano
Czyli Mercedes Benz odpada?

To już nie Premium po tym jak Geely kupił?

8aa49c70ebe6abec0f5615ececd552ca.jpg

c21e33d16670633ec9861a5f9fc59ae2.jpg

Sent from my Samshiite Note8

Napisano

Volvo nie jest i nie było. BMW też nie jest bo się ciągle psuje, Mercedes rdzewieje a Audi szkoda pisać.

:phi:

Z marek premium znam RR i Bentleya ;)

Napisano
Volvo nie jest i nie było. BMW też nie jest bo się ciągle psuje, Mercedes rdzewieje a Audi szkoda pisać.
:phi:
Z marek premium znam RR i Bentleya [emoji6]

Volvo bylo kiedyś marka dla ludzi po Uniwerku, SAAB był dla dentystów i staruszków - wyksztlconych inintigentych ... jak GM zepsuło SAAB dentyści i staruszki się przesiadły na Volvo ...

58b6c8fea241814cc29c75a240117eac.jpg

Volvo drivers are people who value quality and safety over ostentation. They are often liberal, well educated, and upper middle class. Although the cars are pricey to buy and maintain, Volvo drivers see them as works of art--well-made machinery that protects their passengers, other drivers, and even pedestrians from the hazards of the road. Volvo drivers appreciate the cars' understated comfort and the manufacturer's concern for the environment. Even so, Volvo drivers have become easy targets for disparagement among those who think that a car that isn't flashy isn't worth owning or who envy the financial means of those who can afford them. Phrases like "tree-hugging, latte-sipping, Volvo-driving liberal elitists" seek to belittle people who care about their safety, their environment, and the value of Scandinavian engineering. An important point is that Volvos are not yuppie cars. Yuppies like flashier, head-turning cars that announce their owners' wealth. Volvos are preppy cars, generally favored by suburban WASPs, although the S40 is popular with younger, urban drivers. Like their drivers, Volvos are conservative and understated. If the cars are well cared for, they can last forever, so Tripp can drive Daddy's 10-year-old Volvo off to college.

Dziś w zasadzie to dalej pasuje ale... to się zmienia ... znam pare osób które poszły do dealer-a kupić BMW lub Merc a wyjechały Volvo.

Sam o mało nie kupiłem S60 tylko ze Polestar ....

Całkowicie poważnie gdzieś mi tam chodzi XC90 ... ale niestety pewnie jak zawsze wybiorę bezpieczeństwo fakkapa - czyli auto które nie padnie i obsługę klienta = Lexus.

Stylistycznie wole Volvo ale Volvo nie gwarantuje odwiedzania dealera co 15k km ...

Made in China totalnie mnie nie obchodzi....

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
12 godzin temu, wesol napisał:

yhym :) przykladowy VIN z otomoto LVYPS68BCJP035055

https://pl.wikipedia.org/wiki/Vehicle_Identification_Number

Pytanie jak z telefonem. Masz chiński czy oryginalny chiński :hehe:

https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-s90-s90-d5-awd-235km-momentum-ID6zcq3m.html#7a2e341d4b

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Volvo bylo kiedyś marka dla ludzi po Uniwerku, SAAB był dla dentystów i staruszków - wyksztlconych inintigentych ... jak GM zepsuło SAAB dentyści i staruszki się przesiadły na Volvo ...

Dziś w zasadzie to dalej pasuje ale... to się zmienia ... znam pare osób które poszły do dealer-a kupić BMW lub Merc a wyjechały Volvo.

Sam o mało nie kupiłem S60 tylko ze Polestar ....

Całkowicie poważnie gdzieś mi tam chodzi XC90 ... ale niestety pewnie jak zawsze wybiorę bezpieczeństwo fakkapa - czyli auto które nie padnie i obsługę klienta = Lexus.

Stylistycznie wole Volvo ale Volvo nie gwarantuje odwiedzania dealera co 15k km ...

Made in China totalnie mnie nie obchodzi....

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Osobiście takie stereotypy jaka grupa wiekowa czy zawodowa jeździ daną marką interesują mnie tak samo jak postrzeganie danej marki jako sportowej, czy premium.

Volvo wybrałem, bo było dostępne, miało dobrą cenę i spełniało moje wszystkie kryteria ;).

XC90 jest fajny, ładny ale dla mnie za duży.

Napisano
Osobiście takie stereotypy jaka grupa wiekowa czy zawodowa jeździ daną marką interesują mnie tak samo jak postrzeganie danej marki jako sportowej, czy premium.
Volvo wybrałem, bo było dostępne, miało dobrą cenę i spełniało moje wszystkie kryteria [emoji6].
XC90 jest fajny, ładny ale dla mnie za duży.

Haha, ale przecież cały ten OP jest o Premium [emoji11]

Czy są to stereotypy? Hmm... aby kupić Volvo (nowe) pewnie kiedyś musiałeś mieć dobra prace, dobra praca szła z wykasztalceniem.

Dziś - hmm - ja chyba się z tobą zgadzam - nie widzę różnicy w cenie między tym co oferują inni, nie widzę tez różnicy w technologii Volvo jak kiedyś - kiedy Volvo było lata przed konkurencja w bezpieczeństwie...

Dziś Volvo to takie same taczki jak każde inne... ale czy premium ? [emoji854]?

Cóż wielu uważa ze np BMW jest premium - oferując kawałek plastiku na siedzeniach i nazywając to ‚skora’...

Chyba te czasy odeszły bezpowrotnie....

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano

Całe to klasyfikowanie aut to niezly marketingowy bełkot i bazowanie na sentymentach i przyzwyczajeniach. 

To dlatego Toyota (i inne JP koncerny) powołać nowe marki, zeby sie taki Lexus nie kojarzyl z corolla ;)  przez to samo przechodzi teraz Korea. 

Pytanie czy zmiana znaczka sprawia, ze auto jest lepsze? Czy dobrze wykonany Hyundai nie jest premium, ale ze znaczkiem Genesis już jest? ;l

Napisano
38 minut temu, tomirek napisał:

BMW, Audi, Mercedes? Jakie to premium? Premium to jest to: ;] 

Rozróżnijmy pojęcie marki premium od marki luksusowej.

Premium to taki półśrodek dla tych, którym się wydaje, ze maja kasę, ale na luksusy ich wciąż nie stać.

Edytowane przez grogi

Napisano
45 minut temu, grogi napisał:

Rozróżnijmy pojęcie marki premium od marki luksusowej.

Premium to taki półśrodek dla tych, którym się wydaje, ze maja kasę, ale na luksusy ich wciąż nie stać.

Premium to żaden półśrodek tylko zwykły bełkot, towar luksusowy w momencie jego wykonania pozostaje takim przez całe swoje życie - czy to tyczy się miecza z XIV w. czy RR lat 50 jak sie z nim ma do czynienia to od razu wiadomo że to coś wyjątkowego. W czym wyjątkowe jest takie współczesne BMW 5 czy 7 ???

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

kiedy Volvo było lata przed konkurencja w bezpieczeństwie...

Mercedes był lata świetlne przed Volvo w zasadzie zawsze, tylko mniej o tym piał ;]

Napisano

A ja lubie swoje 4 już volvo i następne tez pewnie będzie volvo :phi:

Napisano
17 godzin temu, wladmar napisał:

Przecież już przenoszą produkcję do Chin. Chiński kapitał, chińscy menadżerowie, chińska produkcja.

Range Rover i Jaguar jest indyjski ;]

Napisano

Zachar kiedyś nawet sondę uliczną zrobił w tym temacie.

Napisano
Czy dobrze wykonany Hyundai nie jest premium, ale ze znaczkiem Genesis już jest? ;l

Premium jest obsługa.

W Lexus. Idę na service. Nikt się nawet nie pyta czy potrzebujesz auto - to jest oczywiste. Czeka.

Czyli - rano podjeżdża service z Lexus- wsiada do twojego, zostawia ich. Service skończony - mój jest podrzucony z powrotem do domu.

Service advisor - zna historie auta lepiej niż właściciel ...

Program Lexus - golf, hotele, bilety, concieage etc.

Premium są materiały - nie zawsze ale porównaj siedzenia z Lexus vs np ... Toyota.

Nic dziwnego ze kiedy D z BMW/Audi/Mercedes rosną sprzedażowo - to Lexus rośnie ale powoli. Filozofia jest inna - najpierw zbudować infrastukturę do obsługi klienta a potem dorównać sprzedażą.

Aaa oczywiście to Business wiec fakk apy jak klejące się deski czy plastikowe zamykanie drzwi się zdarzają [emoji35] @MarekFloryda - ale generalnie można założyć ze w ciągu 4 letniej gwarancji nikt cię na drzewo nie spuści a odczujesz ze komuś zależy żebyś był zadowolonym klientem ...

Przekłada się na ilość zjedzonych ciastek u dealera ...

c440040114644ff014d2b907a38d82ac.jpg

Genesis podąża ta sama droga. Wiec Wyglada zebrze jest premium

Napisano
Dnia 7.03.2018 o 21:34, OZI napisał:

Premium jest obsługa.

W Lexus. Idę na service. Nikt się nawet nie pyta czy potrzebujesz auto - to jest oczywiste. Czeka.

Czyli - rano podjeżdża service z Lexus- wsiada do twojego, zostawia ich. Service skończony - mój jest podrzucony z powrotem do domu.

Service advisor - zna historie auta lepiej niż właściciel ...

Program Lexus - golf, hotele, bilety, concieage etc.

Premium są materiały - nie zawsze ale porównaj siedzenia z Lexus vs np ... Toyota.

Nic dziwnego ze kiedy D z BMW/Audi/Mercedes rosną sprzedażowo - to Lexus rośnie ale powoli. Filozofia jest inna - najpierw zbudować infrastukturę do obsługi klienta a potem dorównać sprzedażą.

Aaa oczywiście to Business wiec fakk apy jak klejące się deski czy plastikowe zamykanie drzwi się zdarzają emoji35.png @MarekFloryda - ale generalnie można założyć ze w ciągu 4 letniej gwarancji nikt cię na drzewo nie spuści a odczujesz ze komuś zależy żebyś był zadowolonym klientem ...

Przekłada się na ilość zjedzonych ciastek u dealera ...

c440040114644ff014d2b907a38d82ac.jpg

Genesis podąża ta sama droga. Wiec Wyglada zebrze jest premium

Dokładnie. Ja jesienią sprzedawałem IS250 i poziom obsługi nawet przy odsprzedaży to zupełnie inna liga niż Volvo czy VW.

Napisano
Dnia 7.03.2018 o 11:46, Filipfm napisał:

przykladowy VIN z otomoto LVYPS68BCJP035055

W VIN jest zakodowany kod kraju producenta, nie kraju produkcji samochodu.

Napisano
6 godzin temu, amazaque napisał:

Masz na myśli Volvo, czy wszystkie auta, bo jak wszystkie to raczej nie masz racji.

W Lanosie miałeś SUPT z Polski czy KLAT z Korei?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
22 minuty temu, ZUBERTO napisał:

W Lanosie miałeś SUPT z Polski czy KLAT z Korei?

KLAT zmontowany w Polsce. Clio z Turcji ma VF, Astra z Gliwic W0. Ceed U5 - Słowacja - główna fabryka modelu. Może faktycznie nie jest to do końca sztywno uregulowane.

Napisano
Dnia 6.03.2018 o 23:00, wesol napisał:

No właśnie.  Mam wielki sentyment i poprostu lubie Volvo. Myślę, ze wielka trójka z Niemiec jest premium i tu chyba nikt nie ma wątpliwości. A gdzie jest Volvo??. Ja oceniam tą marke jako premium A-. Ostatnie modele myślę, że zbliżyly marke przynjmniej wizerunkowo do niemieckiego trio. Co sądzicie??  I gdzie umieścili byście takie marki jak Lexus,Jaguar,Range Rover,Infiniti a nawet Alfe??

Dnia 7.03.2018 o 14:09, Filipfm napisał:

Całe to klasyfikowanie aut to niezly marketingowy bełkot i bazowanie na sentymentach i przyzwyczajeniach. 

To dlatego Toyota (i inne JP koncerny) powołać nowe marki, zeby sie taki Lexus nie kojarzyl z corolla ;)  przez to samo przechodzi teraz Korea. 

Pytanie czy zmiana znaczka sprawia, ze auto jest lepsze? Czy dobrze wykonany Hyundai nie jest premium, ale ze znaczkiem Genesis już jest? ;l

To nie chodzi o jakość wykonania, ale czy czujesz się dopieszczony jako klient.

Dobrą kurtkę możesz kupić i na bazarze i w drogim butiku.

Ale na bazarze mogą Cię okraść z gotówki, a dupa Ci zmarznie przy przymierzaniu.

Jakoś kurtki jednak może byc tak samo dobra, a krój tak samo modny.

Płacisz za to, aby obsługująca Cię pani ładnie pachniała i nie miała ubytków w zębach, żebyś miał na czym wygodnie usiąść, a może nawet zaproponują Ci kawę przy przymierzaniu.

Za wszystko oczywiście mocno przepłacasz, ale czujesz się jednak zadowolony z samego kupowania.

Co do Volvo. Mój były szef miał służbowe Volvo XC90. Z opony schodziło powietrze.

Przyjechała laweta po to auto, żeby je zabrać do warsztatu, a w to miejsce postawiło zastępcze Volvo. Tego w biedniejszych autach nie masz (chociaż może jakaś marka to oferować).

W serwisie też jest na pewno ładniej niż w Oplu czy Skodzie.

Nie oznacza to wcale, że takie Volvo jeździ lepiej niż Skoda, czy też mniej się będzie psuć. Chociaż to drugie jest mile widziane.

Klient premium mocno przepłaca, ale ma być zadowolony i dopieszczony. Właśnie za to przepłaca, a nie za miękki plastik na desce.

Napisano
9 godzin temu, amazaque napisał:

Niestety musze Cie wyprowadzic z bledu. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Vehicle_Identification_Number

I kraj i producent. 

vin-decode%5B1%5D.gif

Tu masz inny egz S90

YV1PS68BCH1021676

ten jest szwedzki.

https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-s90-d5-235km-4x4-inscription-pl-salon-fv-23-gwarancja-dealer-drywa-volvo-ID6zFnPM.html#7a2e341d4b

Napisano

Volvo twierdzi ze jest premium. Wlasciciele Volvo zaklinają rzeczywistość że jest... Niemiecka trójka powie że nie jest...

jest tańsze niż premium... 

wniosek jest taki. kogo obchodzą łatki? pasują Ci wygodne i ładnie wykończone auta z napędem w złym miejscu i silnikami ze zbyt małą ilością cylindrów - a nie chce Ci się bulić za niemca - volvo jest dla Ciebie. a kit z tym jak zaszufladkuje to sąsiad:)

Napisano

Premium to raczej nie. Choć ostatnio tak mnie coś ciągnie żeby zamienić padło na V90.

Przynajmniej ciężko będzie je pomylić z innym na parkingu...

Napisano

Widzę ze najwięcej w temacie premiumowatości volvo maja osoby nigdy nie mające owej marki ,ba nawet nie jeżdżące ową marką !:facepalm::hehe:

Czyli tz.,,Teoretycy motoryzacji ":hehe:

Edytowane przez MarCo

Napisano

Wiem, że Wiki nie jest wyrocznią, ale:

Podział cenowy[edytuj | edytuj kod]

Dokonuje się go, aby porównywać ze sobą samochody z tego samego przedziału cenowego lub przeznaczenia.

i to by było na tyle w temacie

VOLVO sie łapie

;)

Napisano
Dnia 6.03.2018 o 23:00, wesol napisał:

Kolega jak kupował nowe Volvo, to sprzedawca nie mógł skończyć zachwalać jaka to jest marka premium. Ale jak po 2 latach zaczeła notorycznie rozszczelniać się klimatyzacja na wciąż wymienianej nowej cześci (serwisowana w tym samym ASO), to po kilkukrotnym naprawianiu przy ponownej usterce na pytanie kolegi- co to za marka premium skoro nowe cześci wytrzymuja rok: mechanik odparł- Panie teraz to wszystko z Chin!

Napisano

[...]
Dobrą kurtkę możesz kupić i na bazarze i w drogim butiku.
Ale na bazarze mogą Cię okraść z gotówki, a dupa Ci zmarznie przy przymierzaniu.
Jakoś kurtki jednak może byc tak samo dobra, a krój tak samo modny.

Płacisz za to, aby obsługująca Cię pani ładnie pachniała i nie miała ubytków w zębach, żebyś miał na czym wygodnie usiąść, a może nawet zaproponują Ci kawę przy przymierzaniu.

[Mention=129574]kravitz[/mention]

Usmialem sie -[emoji106] ale to jest chyba powaznie najlepiej opisane wyjasnienie w historii ak [emoji28][emoji106]

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
31 minut temu, 1Marek1 napisał:

Kolega jak kupował nowe Volvo, to sprzedawca nie mógł skończyć zachwalać jaka to jest marka premium. Ale jak po 2 latach zaczeła notorycznie rozszczelniać się klimatyzacja na wciąż wymienianej nowej cześci (serwisowana w tym samym ASO), to po kilkukrotnym naprawianiu przy ponownej usterce na pytanie kolegi- co to za marka premium skoro nowe cześci wytrzymuja rok: mechanik odparł- Panie teraz to wszystko z Chin!

Ale co to za argument ?

Mercedes ,volkswagen ect. kantowali na normach ,mieli akcje nawrotowe bo coś spieprzyli i co Polacy dalej uważają że to jest bajka motoryzacyjna !:hehe:

Napisano
29 minut temu, MarCo napisał:

Ale co to za argument ?

Mercedes ,volkswagen ect. kantowali na normach ,mieli akcje nawrotowe bo coś spieprzyli i co Polacy dalej uważają że to jest bajka motoryzacyjna !:hehe:

Argument taki, że trzeba się zastanowić czy warto dopłacać za prestiż. I co z tego prestiżu pozostało.

Napisano

Niemiecka trójka nigdy nie była autami premium. Chcieli by być tak postrzegani i nad tym pracują. Ale nigdy nie będą.

Co do Volvo.. to powiem, że też nie jest premium ale S/V 90 wygląda bardzo dobrze i zrównuje się z trójką niemieckich konkurentów. Myślę, że bym się na nie zdecydował gdybym teraz kupował tego typu auto.

Co do określenia "chińskie auto" myślę, że nie ma to znaczenia. A wręcz  może tylko polepszyć jeszcze rozwój marki. 

I nie ma się co oszukiwać coraz więcej marek i gałęzi przemysłu będzie w chińskich rączkach. Volvo i Mercedes już są. Poza tym dużo firm oraz całe centra miast. Co się dzieje w Berlinie? Chińczycy wykupują co się da. Ale to temat na inną rozmowę. 

Napisano
3 godziny temu, 1Marek1 napisał:

Argument taki, że trzeba się zastanowić czy warto dopłacać za prestiż. I co z tego prestiżu pozostało.

Zastanawiać to się trzeba nad każdym zakupem nie tylko prestiżem :ok::hehe:

Napisano
22 minuty temu, MarCo napisał:

Zastanawiać to się trzeba nad każdym zakupem nie tylko prestiżem :ok::hehe:

Jak się pewnie domyślasz napisałem o zastanowieniu w kontekście ceny jaką trzeba zapłacić. :chipsy:

Napisano
36 minut temu, 1Marek1 napisał:

Jak się pewnie domyślasz napisałem o zastanowieniu w kontekście ceny jaką trzeba zapłacić. :chipsy:

Nie dla wszystkich cena to decydujący czynnik przy zakupie auta :skromny:

Napisano
21 godzin temu, volkov napisał:

Niemiecka trójka nigdy nie była autami premium. Chcieli by być tak postrzegani i nad tym pracują. Ale nigdy nie będą.

ktora marka w takim razie zasluguje na etykietke premium?

Napisano

Rolls Royce, Bentley, Maybach, Maserati Quattroporte .. to są prawdziwe auta klasy premium/luksusowe. Trójca z Niemiec, Volvo to są auta klasy wyższej w moim rozumieniu motoryzacji. Oczywiście możesz mieć swoje zdanie. 

Napisano
9 minut temu, volkov napisał:

Rolls Royce, Bentley, Maybach, Maserati Quattroporte .. to są prawdziwe auta klasy premium/luksusowe. Trójca z Niemiec, Volvo to są auta klasy wyższej w moim rozumieniu motoryzacji. Oczywiście możesz mieć swoje zdanie. 

To są auta luksusowe, duuużo wyżej od premium. Europejskie premium to BMW i Mercedes. Aspiruje Audi, ale za dużo wspólnego z VW i wychodzi średnio. Volvo BYŁO premium, niewątpliwie, ale od czasów mezaliansu z Fordem już nie bardzo, teraz to w ogóle nie ma o czym mówić... 

Napisano
1 godzinę temu, volkov napisał:

Rolls Royce, Bentley, Maybach, Maserati Quattroporte .. to są prawdziwe auta klasy premium/luksusowe. 

a jakies prawdziwie luksusowe? a nie tylko premium/luksusowe?

Napisano
2 godziny temu, volkov napisał:

kompletnie mylisz klasę premium (czyli ciut wyższą niż popularna) z segmentem luxury.

Napisano
3 godziny temu, volkov napisał:

Wszyscy się chyba zgadzają, że po jednej stronie są dobra luksusowe (ang. Luxury) - to właśnie Rolls-Royce czy Bentley. Często się nawet zdarza, że cena dóbr luksusowych nie odzwierciedla jakości. Dany produkt jest po prostu koszmarnie drogi - a to, że wszyscy wiedzą że jest drogi - jest wartością samą w sobie. 

Po drugiej stronie skali jest Dacia czy Skoda. Jak nazwiemy to co w środku? I przyjęło się nazywać to markami premium... 

Jak widać, to tylko i wyłącznie kwestia nazewnictwa - i dla mnie produkt premium dla mnie nie jest synonim luksusowego. Jest po prostu ciut lepszy - ale wciąż nie luksusowy. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

Po drugiej stronie skali jest Dacia czy Skoda. Jak nazwiemy to co w środku? I przyjęło się nazywać to markami premium... 

zazwyczaj to co w środku to tzw. mainstream - klasa popularna : VW, Opel, Peugeot, Toyota itp

niżej masz economy: Dacia, Chevrolet(jak był ), Skoda (tu się już to zatarło, ale pierwotnie Skoda miała być linią ekonomiczną VW).

wyżej jest klasa premium: BMW, Mercedes, Lexus, Infinity, Audi, Range Rover.

no i luxury wyżej: RR, Bentley, itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.