Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo EX30

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Niezła masakra, mogli to zrobić 2 miejscowe. @Roman XXL co to za g wyprodukowało VOLVO ?

Mogli sobie darowac to drugie dno w bagazniku i tam dac baterie nie w nogi tylnego rzedu i psudo kanape

To nie takie proste, bo zmienia zawias i zachowanie auta.

Bateria która jest pomiędzy osiami to co innego, niz za tylną osią. A swoje waży i zajmuje miejsca.

Swoją drogą, przy 50kWh baterii, zasięg deklarowany 350km. No powodzenia. Na mieście na pewno realne, ale po trasie to ja bym nawet nie próbował zakładać takiego parametru. Nawet wiosną czy latem ;]

Chińskie podejście do prawdy.

Napisano
35 minut temu, kravitz napisał(a):

To nie takie proste, bo zmienia zawias i zachowanie auta.

Bateria która jest pomiędzy osiami to co innego, niz za tylną osią. A swoje waży i zajmuje miejsca.

Swoją drogą, przy 50kWh baterii, zasięg deklarowany 350km. No powodzenia. Na mieście na pewno realne, ale po trasie to ja bym nawet nie próbował zakładać takiego parametru. Nawet wiosną czy latem ;]

Chińskie podejście do prawdy.

Przecież to nie Chinczycy mierzą. 

To pewnie dość lekkie EV. 

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Zobacz jak siedzi typ w tym Up, a jak w Volvo.

W Up uda leżą na siedzisku. I tak jest wygodnie.

Całe pośladki trzymają masę tułowia, a nogi masz w naturalnej pozycji

W Up/Citygo jest zadziwiająco dużo miejsca z tyłu jak na takie auto. Siedzi się dość wygodnie.

W tym Volvo może poprostu red.Bąk jest taki wysoki ;)

5 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Grafika z baterią w vw e up / ecitygo. 

W Volvo pewnie jest zwykły prostopadłościan. 

Dziwne to, że adaptacja spalinowej wersji po Ev wyszłaby lepiej niż projektowane auto po EV.

Moze poprostu projektowali pod chińczyków :).

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

W Up/Citygo jest zadziwiająco dużo miejsca z tyłu jak na takie auto. Siedzi się dość wygodnie.

W tym Volvo może poprostu red.Bąk jest taki wysoki ;)

Dziwne to, że adaptacja spalinowej wersji po Ev wyszłaby lepiej niż projektowane auto po EV.

Moze poprostu projektowali pod chińczyków :).

Teraz tak robią te EV, zasięg i koszt produkcji baterii są najważniejsze. 

Komfortem ludzi z tyłu mało kto się przejmuje. 

A jak dochodzi do tego wygląd, do którego przyzwyczajeni są klienci, typu sedan, hatchback czy krótki microsuv, to mamy takie kwiatki. 

Kiedyś już o tym pisałem...

Testowałem onegdaj BMW i4 (cały weekend ze 450 km jazdy, do Göteborg i powrót). Podjarany zapakowałem rodzinę, a córka zaczyna mi narzekać, że dlaczego nie możemy jechać naszą eNiro, bo w tej beemce z tyłu jest zwyczajnie niewygodnie... a ona miała może wtedy ze 160 cm. 

No ale BMW i4 z zewnatrz jest bardzo ładne a i kierowca na swoim miejscu nie ma na co narzekać. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
7 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Teraz tak robią te EV, zasięg i koszt produkcji baterii są najważniejsze. 

Serio? A nie przyspieszenie 0-100?

;]

7 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Kiedyś już o tym pisałem...

Testowałem onegdaj BMW i4 (cały weekend ze 450 km jazdy, do Göteborg i powrót). Podjarany zapakowałem rodzinę, a córka zaczyna mi narzekać, że dlaczego nie możemy jechać naszą eNiro, bo w tej beemce z tyłu jest zwyczajnie niewygodnie... a ona miała może wtedy ze 160 cm. 

No ale BMW i4 z zewnatrz jest bardzo ładne a i kierowca na swoim miejscu nie ma na co narzekać. 

Ej, ale i4 nie jest projektowane jako elektryk bo to seria 4 przerobiona na prąd. Jest tam tak samo wygodnie/niewygodnie jak w zwykłej 4. To po prostu takie auto jest, nastawione na sport a nie komfort pasażerów z tyłu.

Napisano
4 godziny temu, Furvus_Eques napisał(a):

Serio? A nie przyspieszenie 0-100?

To efekt uboczny. Trudno zrobić elektryka o słabym przyspieszeniu. 

4 godziny temu, Furvus_Eques napisał(a):

nie jest projektowane jako elektryk bo to seria 4 przerobiona na prąd.

O właśnie tak jej powiedziałem!

Pamiętam powiedziała, że dziękuję za informację tato i momentalnie zrobiło się jej bardzo wygodnie. ;l

Przepraszam, ale powinniśmy mieć w pisie, dlaczego im nie wyszło wygodne miejsce dla wszystkich pasażerów. Chyba za coś im płacimy. :old:

Taka eNiro, niby też dzieli platformę z Niro spalinową, a jest lepiej, czyli jednak dasię. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Dla Dacii się udało ;).

Napisano
4 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Nie gadaj, Skodzie się udało i dla niepoznaki nazwała ten model RS!

:hehe:

O właśnie tak jej powiedziałem!

Pamiętam powiedziała, że dziękuję za informację tato i momentalnie zrobiło się jej bardzo wygodnie. ;l

Tak to właśnie powinno działać! Kupujesz BMW i ono natychmiast staje się najlepsze. Zresztą chyba podobnie jest z Teslą?

;]

Przepraszam, ale powinniśmy mieć w pisie, dlaczego im nie wyszło wygodne miejsce dla wszystkich pasażerów. Chyba za coś im płacimy. :old:

Taka eNiro, niby też dzieli platformę z Niro spalinową, a jest lepiej, czyli jednak dasię. 

Założę się, że córka nie była w dresie. BMW są skrojone dla pasażerów w dresach, wtedy jest wygodnie.

:hehe:

Napisano
5 godzin temu, HelixSv napisał(a):

dacia spring...

Napisano
38 minut temu, bielaPL napisał(a):

dacia spring...

No przecież wiem. Trudno, nie znaczy niemożliwe. To zupełnie inne słowa. :ok:

Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał(a):
22 godziny temu, sherif napisał(a):
Dla Dacii się udało emoji6.png.

Mazda mx30 tez...

@trex11 czy to prawda że jedyne źle auta mazdy to EV ?

Co się dzieje ???

Napisano
23 godziny temu, HelixSv napisał(a):

No przecież wiem. Trudno, nie znaczy niemożliwe. To zupełnie inne słowa. :ok:

A ja sądzę, że przycięli ile się dało żeby to miało jakikolwiek zasięg, bo zabrakło wiedzy jak to ogarnąć.

Napisano
W dniu 4.08.2023 o 09:58, Furvus_Eques napisał(a):

To po prostu takie auto jest, nastawione na sport a nie komfort pasażerów z tyłu.

I4 ze słabszym silnikiem, to nastawione bardziej wlasnie na wygląd,  a nie na sport ;)

Napisano
W dniu 5.08.2023 o 14:18, HanYs napisał(a):

A ja sądzę, że przycięli ile się dało żeby to miało jakikolwiek zasięg, bo zabrakło wiedzy jak to ogarnąć.

No nie, Renault z Nissanem coś tam jednak potrafią. :ok:

Napisano
W dniu 3.08.2023 o 23:16, HelixSv napisał(a):

Ponoć najgorzej ma pasażer z przodu, gdy jedzie do Albanii 😁

Napisano

Widziałem dzisiaj to VOLVO na żywo. Ładne autko, tylko kierowca jakiś smutny z powodu pewnie tego braku miejsc z tyłu :jem: @Roman XXL co sądzisz? 

Napisano
W dniu 12.08.2023 o 14:07, PawelWaw napisał(a):

Widziałem dzisiaj to VOLVO na żywo. Ładne autko, tylko kierowca jakiś smutny z powodu pewnie tego braku miejsc z tyłu :jem: @Roman XXL co sądzisz? 

W sensie juz na drogach jest?

musze jakis testowy weekend zorganizować 

Napisano
W dniu 14.08.2023 o 06:18, akisel napisał(a):

W sensie juz na drogach jest?

musze jakis testowy weekend zorganizować 

Raczej nie. Tylko do obejrzenia w salonie ztcw. 

Napisano
W dniu 12.08.2023 o 11:07, PawelWaw napisał(a):

Nie oglądałem jeszcze na żywo. 

Generalnie mnie miejsce z tyłu nie interesuje już. Żyję tylko z dziewczyną. 

Napisano
9 godzin temu, Roman XXL napisał(a):

Nie oglądałem jeszcze na żywo. 

Generalnie mnie miejsce z tyłu nie interesuje już. Żyję tylko z dziewczyną. 

Piszę się żona :jem:

A fiku Miku? ;]

Napisano
W dniu 9.08.2023 o 09:40, akisel napisał(a):

I4 ze słabszym silnikiem, to nastawione bardziej wlasnie na wygląd,  a nie na sport ;)

Nawet gdyby nie miało silnika wcale to i tak prowadziłoby się bardziej sportowo niż większość samochodów na rynku.

Napisano
W dniu 15.08.2023 o 23:05, PawelWaw napisał(a):

Piszę się żona :jem:

A fiku Miku? ;]

po złożeniu siedzeń powinno być dość miejsca. XD

Edytowane przez Roman XXL

Napisano

Gość ma 2,5m czy auto 1m?

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 2.08.2023 o 10:15, komor napisał(a):

Właśnie się przekonałem, że odpada, jestem w kolejce na testy jak tylko pojawią się w grudniu, ale chyba odpuszczę ;] Jakież to małe jest :O

W dniu 12.08.2023 o 11:07, PawelWaw napisał(a):

Jestem przekorny, pojechałem przetestować ;]

Bagażnik jest ok, miejsca z przodu sporo, miejsca z tyłu wystarczająco na wrzucenie kurtki. Handlowiec zarzekał się, że jeździ z całą rodziną z fotelikami. Wierzę, darmowy prąd zobowiązuje ;] Ogólnie polubiliśmy się, da się tym całkiem przyjemnie jeździć, dzieci myślę, że były by mniej zadowolone.

Single motor - 272 KM RWD, zero uślizgów, płynnie i sprawnie przyspiesza. System multimedialny na dobrym poziomie, wszystkie dość łatwo konfigurowalne, ISA wyłączany jednym przyciskiem. W podstawowej wersji Core jest już dość dobrze. Jeśli dostanę baardzo dobrą ofertę to może się skuszę, nie wiem tylko czy dzieci mi wybaczą ;l

IMG_2067.jpg

Napisano
W dniu 13.06.2023 o 10:44, komandos80 napisał(a):

zona powiedziala, nie

chyba, ze otworza serwis w Lodzi :)

czyli nie wiem czy dozyje :)

Przecież masz mobilnego serwisanta w Łodzi

Napisano
9 minut temu, komor napisał(a):

Bagażnik jest ok, miejsca z przodu sporo, miejsca z tyłu wystarczająco na wrzucenie kurtki. Handlowiec zarzekał się, że jeździ z całą rodziną z fotelikami. Wierzę, darmowy prąd zobowiązuje ;] Ogólnie polubiliśmy się, da się tym całkiem przyjemnie jeździć, dzieci myślę, że były by mniej zadowolone.

Single motor - 272 KM RWD, zero uślizgów, płynnie i sprawnie przyspiesza. System multimedialny na dobrym poziomie, wszystkie dość łatwo konfigurowalne, ISA wyłączany jednym przyciskiem. W podstawowej wersji Core jest już dość dobrze. Jeśli dostanę baardzo dobrą ofertę to może się skuszę, nie wiem tylko czy dzieci mi wybaczą ;l

Daj znać o decyzji i finalnej ofercie ;).

Ja też jeździłem w zeszłym tygodniu przy okazji wizyty w Volvo. Auto zrobiło na nie bardzo dobre wrażenie. Jeździłem chyba max wersją performance (AWD, ponad 400KM). Dziwna sprawa to ruszanie a właściwie brak stacyjki/przycisku, w sumie czemu nie ;). Było trochę mokro i ślisko, auto traciło często trakcję co nie dziwi przy tej mocy. Miejsca sporo jak na kl. B, z przodu wystarczająco, z tyłu dla dzieci też ok. Bagażnik wygladał na spory i miał półkę. Multimedia tj jak mam w XC60, czyli Google. Dodane tylko ładowarki do GM, podobno całkiem fajnie to działa i planuje trasę w oparciu o ładowanie. Też podobno potrafi mieć delikatne problemu jak w innych Volvo z GM ;). Brakuje zegarów lub HUDa, nie wiem czy bym się przyzwyczaił. Masa dotykowych przycisków :(, nawet brak gałki od radia. Sprzedawca zachęcał do zabrania auta na weekend, podobno im dłużej się nim pojeździ tym bardziej się podoba ;).

Odnośnie cen, to tj w cenniku, upusty kosmetyczne, typu ładowarka 230V, której nie ma na wyposażeniu. Sprzedaje się podobno bardzo dobrze a stock aut mają bogaty, więc niemal każda wersja kolor/wyposazenie/silnik jest dostępna w PL. Większość kupuje jednak najtańszą wersję za ok 170kzł, bo to w sumie auto do miasta.

U mnie nr1 na zamianę obecnego iCitygo. Warto jeszcze porównać z EV3.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, format napisał(a):

Przecież masz mobilnego serwisanta w Łodzi

nie wiem czy w tym watku, czy w innym, ale straszyliscie mnie, ze ten mobilny serwis jest strasznie gowniany

chociaz w sumie w Lodzi moze byc lepszy, musialbym zasiegnac jezyka.

w kazdym razie ostatnio zona powiedziala, ze obecny samochod spelnia jej wymagania w 100% i dopoki nie zacznie sie psuc to nie chce go zmieniac
ale bede apelowal :P
jakis maly elektryk bylby dla mniej idealny :)

tesla niestety troche za dluga i ledwo by do garazu weszla...

Napisano
39 minut temu, komor napisał(a):

IMG_2067.jpg

Może z tyłu wozi foteliki a dzieci jakoś są w upchnięte w bagażniku. ;]

Auto fajne, ale wybitnie dwuosobowe. 

Napisano
W dniu 16.01.2025 o 12:17, sherif napisał(a):

Daj znać o decyzji i finalnej ofercie ;).

Narazie dostałem 5% od cennika, myślę że to nie koniec negocjacji bo nawet nie zacząłem. Mają tego dużo na stocku więc pierw wezmę sobie na jakiś weekend przymierzyć się konkretnie.

Napisano
44 minuty temu, komor napisał(a):

Narazie dostałem 5% od cennika, myślę że to nie koniec negocjacji bo nawet nie zacząłem. Mają tego dużo na stocku więc pierw wezmę sobie na jakiś weekend przymierzyć się konkretnie.

Zwykle ceny wystawionych nówek na otomoto dają jakiś obraz tego co można otrzymać od handlowca.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Nie dają. te oferty to najczęściej lipa.

Nie uogólniajmy. "To zależy" 😆

Jak auto im stoi ponad rok na stocku i mają zablokowaną kasę to czasem puszczą po kosztach zakupu. 

Na nissana w jednym salonie wybrzydzali, że 'tylko leasing w tej cenie', w innym od razu mi powiedział, że puszcza w cenie z ogłoszenia bez żadnych warunków, bo woli gotówkę niż pomnik w firmie. 

Napisano
37 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Dlaczego? U mnie to świetnie działa. I nawet nie muszę z tych ofert korzystać, po prostu pokazuje sprzedawcy palcem że mogę pojechać do innego salonu i tam kupić.

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Dlaczego? U mnie to świetnie działa. I nawet nie muszę z tych ofert korzystać, po prostu pokazuje sprzedawcy palcem że mogę pojechać do innego salonu i tam kupić.

Ale zadzwonić do tamtego salonu, to ta oferta jest aktualna? Albo dla klienta za gotówkę?

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Ale zadzwonić do tamtego salonu, to ta oferta jest aktualna? Albo dla klienta za gotówkę?

Nie obchodzi mnie to. Ja tego używam w negocjacjach z handlowcem w miejscu gdzie ja chcę kupić auto. 100km max od domu.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 17.01.2025 o 14:56, rwIcIk napisał(a):

Kilka razy dzwoniłem do salonu i zawsze samochody były dostępne i w cenie jak w ogłoszeniu (Fiat Tipo, Alfa Romeo Giulia, Audi A4/A6, Cupra Formentor).

• 4 tygodnie później...
Napisano

A ćwiczył ktoś zakup z Niemiec? I co wtedy z dotacja? U nich to ~30k€ (wg mobile.de)

Edytowane przez _luk_

Napisano
50 minut temu, _luk_ napisał(a):

A ćwiczył ktoś zakup z Niemiec? I co wtedy z dotacja? U nich to ~30k€ (wg mobile.de)

Dotacja to nie problem, problem to znaleźć niemieckiego dilera, który będzie chciał sprzedać auto zagranicę bez VATu. 

Napisano
16 godzin temu, iwik napisał(a):

Dotacja to nie problem, problem to znaleźć niemieckiego dilera, który będzie chciał sprzedać auto zagranicę bez VATu. 

A to przypadkiem nie ma działać odwrotnie? Kupujesz z VAT, opłacasz polski i występujesz o zwrot niemieckiego?

Napisano
Godzinę temu, _luk_ napisał(a):

A to przypadkiem nie ma działać odwrotnie? Kupujesz z VAT, opłacasz polski i występujesz o zwrot niemieckiego?

przy takim wariancie nie byłoby tylu wałów na VAT

Napisano
W dniu 17.01.2025 o 15:37, rwIcIk napisał(a):

Akurat za gotówkę to jest zazwyczaj problem kupić ;) 

Napisano
  • Autor
W dniu 10.03.2025 o 13:42, _luk_ napisał(a):

nie wiem jak to dziala przy nowych, albo moglo sie przez lata zmienic, ale jak kiedys kupowalem samochod w Niemczech to w naszym US zlozylem oswiadczenie, ze VAT juz zaplacilem tam i zeby dali mi spokoj. Tam, zdaje sie, VAT byl 19%, wiec bardziej sie to oplacalo.

Napisano
W dniu 13.03.2025 o 15:54, komandos80 napisał(a):

nie wiem jak to dziala przy nowych, albo moglo sie przez lata zmienic, ale jak kiedys kupowalem samochod w Niemczech to w naszym US zlozylem oswiadczenie, ze VAT juz zaplacilem tam i zeby dali mi spokoj. Tam, zdaje sie, VAT byl 19%, wiec bardziej sie to oplacalo.

Nie działa.

Za samochód nowy, czyli taki, który podlega obowiązku VAT, uważa się pojazd zarejestrowany nie wcześniej niż 6 miesięcy przed datą importu lub taki, który w momencie importu miał poniżej 6000 km przebiegu.