Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawili definitywnie pure tech

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Odkopuję temat, bo znalazłem takie coś.

Jak ktoś poniósł koszty, to jest jakaś szansa na zwrot.

https://autokult.pl/zwracaja-pieniadze-za-wadliwy-silnik-jakie-warunki-trzeba-spelnic,7156254724745728a

trzeba przyznać, że może nie umieją robić silników, ale umieją przyznać się do błędu ;]

Mnie bardziej ciekawi inny temat. Silniki 1.2 w Astrach K po liftingu (2019-2022). To nie są PureTechy tylko podobno coś wymyślone jeszcze przez GM. Nie było tego w innych modelach w Europie, a teraz okazuje się, że wszystkie miały wady i wcześniej czy później pojawia się luz poprzeczny na wale. Ludzie na grupach fb zaczynają już raportować, że im wymieniają silniki nawet po gwarancji. Ciekawe czy kiedyś powstanie jeszcze jakiś współczesny silnik, co pożyje bez remontu albo wymiany kilka lat ;]

Napisano
24 minuty temu, maro_t napisał(a):

trzeba przyznać, że może nie umieją robić silników, ale umieją przyznać się do błędu ;]

Taaaa, po +/- 10 latach i kilku pozwach zbiorowych w roznych krajach zachodnich ;]

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Mnie bardziej ciekawi inny temat. Silniki 1.2 w Astrach K po liftingu (2019-2022). To nie są PureTechy tylko podobno coś wymyślone jeszcze przez GM. Nie było tego w innych modelach w Europie, a teraz okazuje się, że wszystkie miały wady i wcześniej czy później pojawia się luz poprzeczny na wale. Ludzie na grupach fb zaczynają już raportować, że im wymieniają silniki nawet po gwarancji. Ciekawe czy kiedyś powstanie jeszcze jakiś współczesny silnik, co pożyje bez remontu albo wymiany kilka lat ;]

Nie umieją ani 1 ani 2.

Co do silników.

Jak tak, to trzeba się spieszyć, bo zaraz okaże się, że tych silników jako nowych nie ma i nie będzie, nawet mimo chyba nadal istniejącego obowiązku produkcji części zamiennych przez 10 lat od zakończenia produkcji danego modelu.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

A te nowe z 2025 z łańcuchami? Też porażka? Kusi trochę C3...

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał(a):

Nie dowiemy się jeżeli nikt nie kupi, tak więc leć do salonu przyjacielu:old:;]

Napisano
10 minut temu, bielaPL napisał(a):

Zajrzyj na francowate co o tych na łańcuchu wkleił @Fili_P i jak masz ochotę to eksperymentuj. :ok:

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Zajrzyj na francowate co o tych na łańcuchu wkleił @Fili_P i jak masz ochotę to eksperymentuj. :ok:

Tam nie ma nic konkretnego, poza tym ze pierwsze egzemplarze mialy jakis potencjalny problem z walkami.

IMHO trzeba poczekac 3-4 lata, zeby cokolwiek wnioskowac jak ten silnik bedzie sie sprawowal.

Aczkolwiek jak ktos szuka auta na 10-15 lat i przebiegi 200kkm, to bym odpuscil z gory.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Tam nie ma nic konkretnego, poza tym ze pierwsze egzemplarze mialy jakis potencjalny problem z walkami.

IMHO trzeba poczekac 3-4 lata, zeby cokolwiek wnioskowac jak ten silnik bedzie sie sprawowal.

Aczkolwiek jak ktos szuka auta na 10-15 lat i przebiegi 200kkm, to bym odpuscil z gory.

Wiem, że nie ma, jak powtórzy się historia to głośno będzie za 10 lat po kolejnej definitywnej naprawie. :hehe:

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Można przeczytać, że nie wszystkie nowe auta Stellantis są na łańcuszkach. Część (ponoć) dalej jest na pasku. 

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Można przeczytać, że nie wszystkie nowe auta Stellantis są na łańcuszkach. Część (ponoć) dalej jest na pasku. 

Podobno zwykle benzyny dalej są na pasku tylko teraz nazywają go po prostu 1.2 a hybrydy na łańcuchu.

Napisano
6 godzin temu, dobromir napisał(a):

Podobno zwykle benzyny dalej są na pasku tylko teraz nazywają go po prostu 1.2 a hybrydy na łańcuchu.

Nie do konca, tak bylo na poczatku jak sie pojawil naped MHEV.

Teraz wiekszosc benzyn jest tez juz na lancuchu, ale w niektorych modelach mozna  trafic na pasek.

Sukcesywnie sa zastepowane przez ten nowszy silnik, przy okazji zmian modelowych/liftingow.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Nie do konca, tak bylo na poczatku jak sie pojawil naped MHEV.

Teraz wiekszosc benzyn jest tez juz na lancuchu, ale w niektorych modelach mozna  trafic na pasek.

Sukcesywnie sa zastepowane przez ten nowszy silnik, przy okazji zmian modelowych/liftingow.

Kolega ma nowego P408 w automacie i na pasku.

Napisano
20 minut temu, Camel napisał(a):

Kolega ma nowego P408 w automacie i na pasku.

Mozliwe, aczkolwiek obecnie w cenniku 408 juz nie ma takiej wersji...

Chyba jeszcze w Astrze da sie znalezc werse na pasku, pewnie do czasu jakiegos liftingu.

image.png

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mozliwe, aczkolwiek obecnie w cenniku 408 juz nie ma takiej wersji...

Chyba jeszcze w Astrze da sie znalezc werse na pasku, pewnie do czasu jakiegos liftingu.

image.png

Leasing lub  wynajem (nie wiem), pewnie z placu brane :) Cena wyszła śmieszna (jak OCTY), a tu widzę KOSMOS hihi

Napisano
32 minuty temu, Camel napisał(a):

Leasing lub  wynajem (nie wiem), pewnie z placu brane :) Cena wyszła śmieszna (jak OCTY), a tu widzę KOSMOS hihi

Jak to wyliczyłeś skoro nawet nie znasz formy użytkowania?🤔

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
21 godzin temu, maro_t napisał(a):

Tak średnio co 70tkm, pracowałem w ASO Opel i to był standard. Na hali stało kilka silników i czekało w kolejce na wymiany. 1 symptom to błąd synchronizacji rozrzadu. Tylko nie wiem czy je poprawili czy dalej jest problem. 

W Tipo tjet mam 207tkm przebiegu od początku pędzony lpg i się trzyma, ale to stara sprawdzona jednostka. Od ponad 100tkm podkręcony.

Edytowane przez steyr

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Jak to wyliczyłeś skoro nawet nie znasz formy użytkowania?🤔

Z wartości od której ww startują. 

Napisano
2 minuty temu, Camel napisał(a):

Z wartości od której ww startują. 

Ale wiesz ze auto np za 220tyś może wyjść taniej niż identyczne za 200tyś? 

Nie znając pozostałych parametrów finansowania to możemy sobie gdybać.

Napisano
18 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Ale wiesz ze auto np za 220tyś może wyjść taniej niż identyczne za 200tyś? 

Nie znając pozostałych parametrów finansowania to możemy sobie gdybać.

Wyszedłem z założenia AK, cena początkowa a reszta to "zero" ponieważ leasingi i wynajmy dla AK są darmowe - wszystko w koszta :) 

Napisano
3 godziny temu, steyr napisał(a):

Tak średnio co 70tkm, pracowałem w ASO Opel i to był standard. Na hali stało kilka silników i czekało w kolejce na wymiany. 1 symptom to błąd synchronizacji rozrzadu. Tylko nie wiem czy je poprawili czy dalej jest problem

piszesz o tym 1.2 z astry po FL?

3 godziny temu, steyr napisał(a):

W Tipo tjet mam 207tkm przebiegu od początku pędzony lpg i się trzyma, ale to stara sprawdzona jednostka. Od ponad 100tkm podkręcony

miałem Bravo T-Jet. Faktycznie, silnik się nie psuł, tylko co z tego jak wszystko inne w tym aucie to była totalna porażka.

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

Właśnie o tym. U teścia 5 lat, 50tkm i silnik już wymieniony. 

Napisano
W dniu 14.05.2025 o 13:23, maro_t napisał(a):

Jasne 🤣

Od momentu ogłoszenia złagodzonych wytycznych na początku 2025 roku platforma wsparcia we Francji i Hiszpanii zanotowała już ponad 10.000 wniosków. Jak informuje portal motoryzacyjny L’argus, 4 na 10 zgłoszeń we Francji zostały odrzucone. 

Napisano
8 godzin temu, maro_t napisał(a):

miałem Bravo T-Jet. Faktycznie, silnik się nie psuł, tylko co z tego jak wszystko inne w tym aucie to była totalna porażka.

Tak 1.2 Astra po FL, wynalazek GM. Jak to odpalałem na serwisie to z początku myslałem ze zapłon wypada, taka kultura pracy zwlaszcza na zimnym i chwile po odpaleniu.

W Tipo tjet u siebie zmieniałem sam dwumas po 130tkm, sprzegło i resztę zostawiłem. Nawet alternatora nie ruszałem🙃 Przed 200tkm poduszki Mcphersona przód. Reszta nie ruszana. Zawias lekko nie ma, sezon letni opony 225/40/18.

Edytowane przez steyr

Napisano
8 godzin temu, iwik napisał(a):

Jasne 🤣

Od momentu ogłoszenia złagodzonych wytycznych na początku 2025 roku platforma wsparcia we Francji i Hiszpanii zanotowała już ponad 10.000 wniosków. Jak informuje portal motoryzacyjny L’argus, 4 na 10 zgłoszeń we Francji zostały odrzucone. 

Tu troche wiecej info, z jakiego powodu wnioski zostaly odrzucone...

https://francuskie.pl/dlaczego-stellantis-odrzuca-wnioski-o-rekompensate-w-sprawie-silnikow-1-0-i-1-2-puretech/

Ogolnie to jestem zaskoczony skala, 10tys wnioskow, to naprawde malo.

W samej Francji Stellantis sprzedaje ok 500 tys aut rocznie, a silnik byl w ofercie przez 10+ lat.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

https://francuskie.pl/dlaczego-stellantis-odrzuca-wnioski-o-rekompensate-w-sprawie-silnikow-1-0-i-1-2-puretech/

W samej Francji Stellantis sprzedaje ok 500 tys aut rocznie, a silnik byl w ofercie przez 10+ lat.

większość ludzi kupujących auta nie interesuje się szczegółami, techniką itd. Np. moja kuzynka kupiła C4 z tym PureTechem. Nie wiem czy ona odróżnia diesla od benzyny, wsiada, jedzie i tyle. Jeździ raczej na krótkich trasach, jest lekarką, od jednej przychodni do drugiej, albo szpitala. Taki trójkąt. Pojeździ, sprzeda i tyle. Większość ludzi pewnie nie doczeka problemów z tymi silnikami przy swoich przebiegach.

Napisano
9 godzin temu, steyr napisał(a):

W Tipo tjet u siebie zmieniałem sam dwumas po 130tkm, sprzegło i resztę zostawiłem

patrz, a u mnie akurat dwumas i sprzęgło były nie ruszane jak sprzedawałem auto przy 180 tys. Turbosprężarka również. Za to wszystko inne tak: od skrzyni biegów, przez półosie, amory, tuleje tylnej belki, sprężyny, elektrykę, jakieś rezystorki-zaworki, rdzę zjadającą progi, po znaczek Fiata

Napisano
17 minut temu, maro_t napisał(a):

patrz, a u mnie akurat dwumas i sprzęgło były nie ruszane jak sprzedawałem auto przy 180 tys. Turbosprężarka również. Za to wszystko inne tak: od skrzyni biegów, przez półosie, amory, tuleje tylnej belki, sprężyny, elektrykę, jakieś rezystorki-zaworki, rdzę zjadającą progi, po znaczek Fiata

Tjetik to była zbyt duża konkurencja dla puretecha, dlatego Francja walnęła w stół i chciała 51% udziałów w spółce. Włosi chcieli platformę bo przespali modernizację lub budowę swojej .. woleli iść w spółkę i dostać projekty w zamian za 51% dla Francuzów.  Dlatego wiedzieli że nie mają szansy ze swoim eksperymentem puretech

Włosi już pewnie mieli w zanadrzu jakieś rozwiązanie na lepsze parametry co2g/km.

A pomyśleć ile $$ przyniosło by im jakby w całą gamę klasy b wkładali tjet 120KM najmniej. 

Tavares był nastawiony na mega zyski kosztem oszczędności na ludziach,częściach itp. Dlatego go wywalili 

Napisano
19 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

Tjetik to była zbyt duża konkurencja dla puretecha, dlatego Francja walnęła w stół i chciała 51% udziałów w spółce. Włosi chcieli platformę bo przespali modernizację lub budowę swojej .. woleli iść w spółkę i dostać projekty w zamian za 51% dla Francuzów.  Dlatego wiedzieli że nie mają szansy ze swoim eksperymentem puretech

Włosi już pewnie mieli w zanadrzu jakieś rozwiązanie na lepsze parametry co2g/km.

A pomyśleć ile $$ przyniosło by im jakby w całą gamę klasy b wkładali tjet 120KM najmniej. 

Tavares był nastawiony na mega zyski kosztem oszczędności na ludziach,częściach itp. Dlatego go wywalili 

Az dziwne, ze nie kandydowales na prezesa Stellantis ;]

A tak na serio, w momencie jak powstawal Stellantis 2021, to T-jet to juz byl mocno przestarzaly silnik i chyba nawet nie bylo go juz w ofercie Fiata...

Z reszta T-jet praktycznie zawsze odstawal in minus w kwestii spalania od konkurencji i Fiat zastapil go 1.0T 3cyl.

W czasach kar za emisje Co2 to gwozdz do trumny.

Mialem okazje jezdzic tym 1.0T i wole jednak Puretecha, bo charakterystyke Firefly ma fatalna.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
23 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Az dziwne, ze nie kandydowales na prezesa Stellantis ;]

A tak na serio, w momencie jak powstawal Stellantis 2021, to T-jet to juz byl mocno przestarzaly silnik i chyba nawet nie bylo go juz w ofercie Fiata...

Z reszta T-jet praktycznie zawsze odstawal in minus w kwestii spalania od konkurencji i Fiat zastapil go 1.0T 3cyl.

W czasach kar za emisje Co2 to gwozdz do trumny.

Mialem okazje jezdzic tym 1.0T i wole jednak Puretecha, bo charakterystyke Firefly ma fatalna.

Niestety przede mną było mnóstwo innych osób... Ale dobrze wspominam pracę w FIAT. Właśnie w 2021 zakończyłem współpracę w grupie ... A szkoda jakby wzięli pomysły z Brazylii mogliby namieszać na rynku ...

Napisano
W dniu 16.05.2025 o 08:38, HARDTECHNO napisał(a):

Tak jak mówisz - Stellantis był nastawiony na bardzo krótkoterminowy zysk dla akcjonariuszy... Działało siłą rozpędu, aż w końcu przestało, kiedy przesadzili z cięciem kosztów gdzie się da... I wtedy Tavares poleciał.

W okolicach 2015 roku wyglądało, że PSA zaczyna wykopywać się z dziury. Mieli trochę nierealną, ale spójną strategię (przynajmniej w Europie) - Peugeot jak Audi, Citroen jak VW. Dołożyli do tego Opla, który miał się stać w ramach koncernu taką Skodą.

W tej chwili straty wizerunkowe koncernu są dramatyczne. Zarówno w Europie, jak i za oceanem, nikt tego kijem od szczotki tykać nie chce... 

Edytowane przez grogi

Napisano
34 minuty temu, grogi napisał(a):

Tak jak mówisz - Stellantis był nastawiony na bardzo krótkoterminowy zysk dla akcjonariuszy... Działało siłą rozpędu, aż w końcu przestało, kiedy przesadzili z cięciem kosztów gdzie się da... I wtedy wyleciał.

W okolicach 2015 roku wyglądało, że PSA zaczyna wykopywać się z dziury. Mieli trochę nierealną, ale spójną strategię (przynajmniej w Europie) - Peugeot jak Audi, Citroen jak VW. Dołożyli do tego Opla, który miał się stać w ramach koncernu taką Skodą.

W tej chwili straty wizerunkowe koncernu są dramatyczne. Zarówno w Europie, jak i za oceanem, nikt tego kijem od szczotki tykać nie chce... 

A Włosi pazerni dali się wkręcić w ten bałagan. Najlepsza wizję jak dla mnie miał Marchione. Chciał za wszelką cenę spiąć się na wyżyny. Niezrozumiałe decyzję kosztem fabryk we Włoszech doprowadziły do porażek. Ale dokopał audi znaczek Q4 już im nie zabiorą. 

Napisano
W dniu 16.05.2025 o 08:38, HARDTECHNO napisał(a):

Mieli i nawet je realizowali w Jeepach, 500X chociażby. Mam na myśli silnik 1.3 GSE Firefly. 

https://www.motobenzyna.pl/silniki/5176-silnik-1-3-16v-turbo-150km-firefly.html

Te silniki to następcy silników 1.4 Multiair, które to były wcześniejszym efektem obniżania Co2 w grupie FIAT. 

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał(a):

nikt tego kijem od szczotki tykać nie chce... 

czy to jest prawdziwa informacja ?

Napisano
28 minut temu, PawelWaw napisał(a):

czy to jest prawdziwa informacja ?

Pokaż mi kogoś, kto dotyka auta Stellantis kijem od szczotki!

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Pokaż mi kogoś, kto dotyka auta Stellantis kijem 

Sporo wypożyczalni aut. I w ich wypadku raczej nie jest to glupi pomysł.

Ostatnie moje dwa auta z wypożyczalni na południu Europy to C3. 

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Pokaż mi kogoś, kto dotyka auta Stellantis kijem od szczotki!

W Q1 2025 w EU sprzedali ponad 500tys aut, wiec ktos tam jednak kupuje ;)

Fakt, ze udzialy im sukcesywnie spadaja, ale nadal 208, 2008, C3 na zachodzie i poludniu EU jest zatrzesienie.

Napisano
  • Autor

W Q1 2025 w EU sprzedali ponad 500tys aut, wiec ktos tam jednak kupuje [emoji6]
Fakt, ze udzialy im sukcesywnie spadaja, ale nadal 208, 2008, C3 na zachodzie i poludniu EU jest zatrzesienie.

Renault im nieźle torty podgryzlo

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Renault im nieźle torty podgryzlo

Prywatnie napiszę, że sam się właśnie w tej marce rozglądam po latach z PSA. Znaczy renuary też były w swoim czasie, ale jednak jakość i przewidywalność była po stronie PSA. 

Napisano

Sporo warunków było na wejściu. Ogromna rzesza ludzi jak miała problem od razu działała na własną reke a nie walczyka z dikerami
  • 2 miesiące później...
Napisano
4 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Skoro już w silnikach "poprawionych" wprowadzali modyfikacje w lutym 2024, to znaczy że coś wiedzieli, ale siedzieli cicho. Ciekawe ile wersji i prób naprawy jeszcze będzie ;) 

Szkoda że koncern postawił wszystko na jeden motor - wiem - koszty. Ale Citroën, Opel, Fiat, Jeep, Alfa, Peugeot coraz częściej są kojarzone z "nie bo PureTech". Mogli zostawić jakiś drugi silnik, przynajmniej w niektórych markach.

Napisano
45 minut temu, Majkiel napisał(a):

Peugeot coraz częściej są kojarzone z "nie bo PureTech". Mogli zostawić jakiś drugi silnik, przynajmniej w niektórych markach.

Mogli, ale z uporem maniaka poprawiają niepoprawialne (chyba). 

Swoją drogą to chyba przeceniamy świadomość potencjalnych klientów - sporo THP, PT w używkach. 

Jakby ta świadomość była, to raczej byłby to trudnosprzedawalny towar. :hmm:

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Mogli, ale z uporem maniaka poprawiają niepoprawialne (chyba). 

Swoją drogą to chyba przeceniamy świadomość potencjalnych klientów - sporo THP, PT w używkach. 

Jakby ta świadomość była, to raczej byłby to trudnosprzedawalny towar. :hmm:

Mnóstwo ludzi kupuje oczami i nie ma pojęcia o sprawach technicznych. Ja co rusz widzę, jak moi stali klienci z uśmiechem na twarzy przyjeżdżają nowym (używanym) nabytkiem. No przecież ładne te peżoty, sitroeny, taki nowoczesny dizajn. Auta młode, przebiegi małe, a już śmierdzi olejem ze spalin. Delikatnie staram się informować, że to nie jest taka malina, na jaką wygląda. Tak, żeby się nie obrazili, ale żeby mieli świadomość. 

Jeździ tego Stelantisa dużo na drogach i ludzie zwyczajnie dolewają olej i jadą dalej. Nie ma wyjątku, wszystkie Puretechy, to złom. Mniejszy, lub większy. Jadąc wielokrotnie za jakąś Corsą, czy innym wytworem z tym silnikiem niemal zawsze czuję smród i muszę włączać obieg wewnętrzny.

Napisano
W dniu 15.08.2025 o 19:34, kaczorek79 napisał(a):

Mnóstwo ludzi kupuje oczami i nie ma pojęcia o sprawach technicznych. Ja co rusz widzę, jak moi stali klienci z uśmiechem na twarzy przyjeżdżają nowym (używanym) nabytkiem. No przecież ładne te peżoty, sitroeny, taki nowoczesny dizajn. Auta młode, przebiegi małe, a już śmierdzi olejem ze spalin. Delikatnie staram się informować, że to nie jest taka malina, na jaką wygląda. Tak, żeby się nie obrazili, ale żeby mieli świadomość. 

Jeździ tego Stelantisa dużo na drogach i ludzie zwyczajnie dolewają olej i jadą dalej. Nie ma wyjątku, wszystkie Puretechy, to złom. Mniejszy, lub większy. Jadąc wielokrotnie za jakąś Corsą, czy innym wytworem z tym silnikiem niemal zawsze czuję smród i muszę włączać obieg wewnętrzny.

Spora część ze względu na walory użytkowe i wygląd oraz wyposażenie i stosunek ceny do tego kupuje Peugeota, Citroena czy Opla. Bierze w wynajem na max 3 lata zrobi 100-120 kkm i nie wykupi z leasingu. W większości przypadków nie spotka go w tym czasie żadna niespodzianka a jak spotka to przecież jest gwarancja. Sprzedażą używki się nie będzie przejmować bo to zmartwienie leasingodawcy.

Żeby śmierdziało olejem ze spalin to musiałby chlać więcej niż litr na 100-200 km. Poniżej wyłapuje to katalizator i układ oczyszczania spalin. Chyba, że w tym egzemplarzu już go nie ma. Wiem co piszę mam drugi silnik w syfroenie. :)

Napisano
5 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Spora część ze względu na walory użytkowe i wygląd oraz wyposażenie i stosunek ceny do tego kupuje Peugeota, Citroena czy Opla. Bierze w wynajem na max 3 lata zrobi 100-120 kkm i nie wykupi z leasingu. W większości przypadków nie spotka go w tym czasie żadna niespodzianka a jak spotka to przecież jest gwarancja. Sprzedażą używki się nie będzie przejmować bo to zmartwienie leasingodawcy.

Ewentualnie kupuje prywatnie, robi 5-10kkm rocznie i zanim to auto osiagnie jakis problematyczny przebieg to bedzie mialo 10-15lat.

Przy takiej eksploatacji pasek raczej nie bedzie problemem, bo wymiana nastapi ze wzgledu na wiek przy stosunkowo niskim przebiegu.

Zuzycie oleju nawet jak sie pojawi, to przez pierwsze lata bedzie starczalo oleju od wymiany do wymiany ;)

Wbrew pozorom jest cala masa takich aut z puretechami.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Zuzycie oleju nawet jak sie pojawi, to przez pierwsze lata bedzie starczalo oleju od wymiany do wymiany

Przy takiej eksploatacji uzupełni się benzyną... ;)

Tak to silnik specjalnej troski. osobiście znam takie przypadki, które do momentu sprzedaży nie sprawiały kłopotów. Tylko regularna wymiana oleju raz do roku i sprzedaż po 3-5 lat od zakupu z przebiegiem 30-50 kkm... :)

Napisano
11 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Przy takiej eksploatacji uzupełni się benzyną... ;)

Tak to silnik specjalnej troski. osobiście znam takie przypadki, które do momentu sprzedaży nie sprawiały kłopotów. Tylko regularna wymiana oleju raz do roku i sprzedaż po 3-5 lat od zakupu z przebiegiem 30-50 kkm... :)

Zony C3 powoli dobija do 5lat i 50kkm, sumie gdybym go teraz sprzedal, to zlego slowa nie powiem na auto.

Aczkolwiek poki co kontynuujemy eksperyment ;]

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Zony C3 powoli dobija do 5lat i 50kkm, sumie gdybym go teraz sprzedal, to zlego slowa nie powiem na auto.

Aczkolwiek poki co kontynuujemy eksperyment ;]

Pasek już zmieniałeś profilaktycznie ? :)

Napisano
Teraz, Rudobrody napisał(a):

Pasek już zmieniałeś profilaktycznie ? :)

Nie zmienialem i chyba poczekam do regulaminowych 6 lat, bedzie mial 55-60kkm przebiegu...

To ma wtrysk posredni, malo jezdzi na krotkich odcinkach, na oko przez korek pasek wyglada jak nowy, oleju nie ubywa.

Widzialem na YT kilka fimow z wymiany paska w silnikach wolnossacych o sporo wiekszych przebiegach i wygladaja w porzadku.

Gdyby to bylo 1,2T to bym rozwazal zmiane wczesniej.