Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie zabezpieczenie na topie 2025

Featured Replies

Napisano

Wiadomo - dobre AC + GAP jest najlepsze.

Ale jakbym chciał zabezpieczyć nowe auto przed popularnymi metodami na GameBoy'a i walizkę, tak aby maksymalnie utrudnić pracę miłośnikom cudzej własności, to co mam do wyboru ?

Brać AK na pewno na wszystko rozpykane, więc uniżenie pytam.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Szare ... 

W sumie to nie powinno mieć większego znaczenia, ale mówimy o Qashqai'u. Automat jakby co ...

Edytowane przez motomouse

Napisano
  • Popularny post
22 minuty temu, motomouse napisał(a):

Ale jakbym chciał zabezpieczyć nowe auto przed popularnymi metodami na GameBoy'a i walizkę, tak aby maksymalnie utrudnić pracę miłośnikom cudzej własności, to co mam do wyboru ?

Samodzielnie wykonane. Znam kilka przypadków, w których auto miało odjechać, ale nie odjechało, bo był samorobny pstryczek zamontowany. W dwóch osobiście zakładałem i zdały egzamin. W swoich autach też takie mam i chyba tylko laweta wchodzi w grę. AC jest, ale wolę przyjść do auta i jechać, szczególnie gdzieś daleko od domu, a nie dzwonić na Policję.

Napisano
27 minut temu, motomouse napisał(a):

Can Lock,z tego co czytałem ,jest dobry ,chyba nie buchneli z tym jeszcze auta ,Sam bym tak zabezpieczył nowe gdybym kupił.

Napisano

Temat dla mnie aktualny, bo półtora miesiąca temu buchnęli auto żony spod domu. I teraz boi się kupić nowe (jeździ swoim starym gruzem, którego nie zdążyła sprzedać na szczęście), "bo znowu ukradną". Też myślę, co by dodatkowego założyć gdy w końcu auto się pojawi. Kiedyś, ze 30 lat temu założyłem z ojcem odcięcie paliwa na ukryty przełącznik. Do tego tak zrobiliśmy, że przy odciętym paliwie pokazywał pusty bak, więc gdyby odjechał kilkaset metrów na tym co było w przewodzie, to by mógł złodziej pomyśleć, że rzeczywiście paliwa w baku nie ma. Ale teraz jakoś się boję, bo by trzeba ciąć fabryczną instalację paliwową - zawsze ryzyko, że się coś rozszczelni...

Napisano
16 godzin temu, motomouse napisał(a):

Szare ... 

W sumie to nie powinno mieć większego znaczenia, ale mówimy o Qashqai'u. Automat jakby co ...

Ma znaczenie. Jak jest nietypowe i nie ma popytu na części to czasem nie trzeba nic robić. Ja nawet śrub zabezpieczających do kół nie kupiłem bo szansa, że ktoś będzie chciał takie felgi jak u mnie jest zerowa. One nie pasują do niczego innego.

:ok:

Napisano

Canlock, dla bardziej analogowych złodziejaszków mozna pogrzebać przy gniezdzie OBD, mozna też dołożyc keyless protector, ktory "usypia" kluczyk ograniczając ryzyko buchniecia na walizkę

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ma znaczenie. Jak jest nietypowe i nie ma popytu na części to czasem nie trzeba nic robić.

Dziękuję za tak wiele wnoszącą dywagację na temat tego czy warto czy nie. Twój głos jest dla mnie jak najbardziej istotny. 

16 godzin temu, arek_m napisał(a):

Can Lock,

4 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Canlock

OK, CanLock pojawił się już dwa razy, pytanie czy dlatego, że jest najbardziej znany ze względu na reklamy, czy rzeczywiście jest tak dobry 😉

Samodzielne przeróbki raczej nie wchodzą w grę, bo po pierwsze to nie moja bajka, po drugie nie mam nikogo zaufanego mogącego to zrobić. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Filipfm napisał(a):

mozna też dołożyc keyless protector, ktory "usypia" kluczyk ograniczając ryzyko buchniecia na walizkę

Możesz podać jakieś przykłady tego keyless protector ? Masz na myśli pokrowce imitujące klatkę Faraday'a ? Czy coś bardziej zaawansowanego ?

Napisano
5 minut temu, motomouse napisał(a):

Dziękuję za tak wiele wnoszącą dywagację na temat tego czy warto czy nie. Twój głos jest dla mnie jak najbardziej istotny. 

Dzięki mnie już teraz wiesz, że fakt jaki to samochód jest bardzo istotny zamiast być zupełnie nieistotnym, jak myślałeś wcześniej. Nie ma za co.

:ok:

Napisano

SEO CANblu.

Edytowane przez Alfi

Napisano
10 minut temu, motomouse napisał(a):

Możesz podać jakieś przykłady tego keyless protector ? Masz na myśli pokrowce imitujące klatkę Faraday'a ? Czy coś bardziej zaawansowanego ?

Zaawansowanego - taka opaska na baterię w kluczyku (a widze, ze maja tez wersje wbudowana w baterie - taniej, ale trzeba wymieniać 😄 )

https://keylessprotector.com/pl/

Napisano
  • Autor
SEO CANblu.

Podzielisz się kosztami instalacji ? O ile CanLock podaje to transparentnie, to Seo CanBlue mówi o kosztach "od" ... Nie lubię tego.

Napisano
24 minuty temu, motomouse napisał(a):

OK, CanLock pojawił się już dwa razy, pytanie czy dlatego, że jest najbardziej znany ze względu na reklamy, czy rzeczywiście jest tak dobry 😉

Samodzielne przeróbki raczej nie wchodzą w grę, bo po pierwsze to nie moja bajka, po drugie nie mam nikogo zaufanego mogącego to zrobić. 

To sie na ogol kupuje z montażem :) 

edit - jednak jest juz z montazem 😄 i to SEO chociaz na allegro mozna kupić "luzem" jak ktos ogarnia  

Edytowane przez Filipfm

Napisano
  • Autor
Teraz, Filipfm napisał(a):

To sie na ogol kupuje z montażem

W sensie samoróbki kupujesz z montażem 😄 ? Hm ... ciekawy konstrukt. 

Napisano
2 minuty temu, motomouse napisał(a):

W sensie samoróbki kupujesz z montażem 😄 ? Hm ... ciekawy konstrukt. 

jakie samoróbki :) pisałem o blokadach po CAN 

A samoróbki też mozna kupic z montażem - czesto montazysci alarmów mają jakies swoje "patenty" ktore nie są niczym gotowym - tylko składają to z powszechnie dostępnych elementów jak styczniki, kontaktron, itp

Edytowane przez Filipfm

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

jakie samoróbki

Te wspomniane wcześniej w wątku, w sensie jakieś pstryczki-elektryczki 😉

Napisano
51 minut temu, motomouse napisał(a):

No jak masz Dacie, Renault, czy inny, mało chodliwy temat, to nie ma co sobie zawracać głowy zabezpieczeniami.

Napisano
20 godzin temu, arek_m napisał(a):

Can Lock

3 godziny temu, Alfi napisał(a):

SEO CANblu.

Jeszcze QSAFE, IGLA. One wszystkie działają na CAN i blokują odjazd lub rozruch.\

Ceny chyba wszystkich od ok. 2kpln wzwyż w zależnosci od opcji

Napisano

Moje podpowiedzi:

Pierwsza to tak jak napisałeś coś na topie, CANLOCKA można ukryć w każdym miejscu w samochodzie, jest malutki, nie wymaga dostępu, faktycznie blokuje. Dobrze mieć też ostrzeżenie w dobrze widocznym miejscu, żeby już na wstępie zniechęcić potencjalnych zawodników

---

Oczywiście niezastąpiony jest zwykły klasyczny przycisk gdzieś pod tapicerką, najlepiej płaski żeby był słabo wyczuwalny pod wykładziną, odciąć coś co unieruchomi silnik.

---

A teraz moja teza, która jest dość niepopularna na autokąciku. Celowo jak zamawiałem samochód to odmówiłem opcji keyless. Delaer wyraźnie pytał się przy zamawianiu samochodu trzy razy czy jestem pewien. Ze świadomością wybrałem fizyczny klucz ze staromodną stacyjką.

Obecnie ścierwa są wygodne, podchodzą z elektroniką i odjeżdżają, są nieprzygotowani na mocowanie się z fizycznymi blokadami. 

20250510_162506.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano
19 minut temu, bengamin napisał(a):

Celowo jak zamawiałem samochód to odmówiłem opcji keyless. Delaer wyraźnie pytał się przy zamawianiu samochodu trzy razy czy jestem pewien. Ze świadomością wybrałem fizyczny klucz ze staromodną stacyjką.

zeby w obecnych czasach z tego zrezygnowac, az ciezko mi uwierzyc ;]

Napisano
3 godziny temu, motomouse napisał(a):

Podzielisz się kosztami instalacji ? O ile CanLock podaje to transparentnie, to Seo CanBlue mówi o kosztach "od" ... Nie lubię tego.

Okolice 2000pln w 2023r.

Napisano
9 minut temu, PawelWaw napisał(a):

zeby w obecnych czasach z tego zrezygnowac, az ciezko mi uwierzyc ;]

Wiemy, że Ty kombinacją mrugnięć oczami otwierasz deskę od kibla, ale na co to komu potrzebne. Ja też bym chętnie zrezygnował z przycisku do odpalania na rzecz klasycznego kluczyka. Keyless ma też inne wady w stosunku do fizycznej stacyjki poza łatwością kradzieży.

Napisano
14 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Wiemy, że Ty kombinacją mrugnięć oczami otwierasz deskę od kibla, ale na co to komu potrzebne. Ja też bym chętnie zrezygnował z przycisku do odpalania na rzecz klasycznego kluczyka. Keyless ma też inne wady w stosunku do fizycznej stacyjki poza łatwością kradzieży.

jakie wady ???

Napisano
16 minut temu, PawelWaw napisał(a):

jakie wady ???

W zależności od marki samochodu, niekiedy moment odpalania od wciśnięcia guzika trwa wieki (niektóre Reno tak mają) i teraz używaj tego na mieście co chwilę wsiadając i wysiadając, inne marki wyłączają zapłon, kiedy sobie tego nie życzysz przy zgaszonym silniku. Jeszcze inne machają lusterkami na myjni ręcznej w zależności, czy przechodzisz z lancą przy drzwiach kierowcy, czy robisz krok w tył, a akurat chcesz myć lusterko. Inne z kolei wymagają podwójnego pociągnięcia klamki, pierwsze odryglowuje, drugie otwiera drzwi.

Miałem BMW z kelessem, teraz mam Golfa z fizycznym kluczem i wolę jednak to drugie, wkładam przekręcam i zapłon zawsze jest, a nie, że się wyłączy za 2 minuty.

Aha i nie wyjeżdżaj mi tu z Teslą, bo wiem, że to najlepsze auto, przynajmniej dla Ciebie.

Napisano

Jak bym miał tak za każdy razem jak wysiadam wsiadam szukać pilota , naciskać przysiek na pilocie chować kluczyk. Na myjni hmm , zamykam auto pilotem, dotykam sensora i problemu nie ma . 

Napisano
28 minut temu, sdss napisał(a):

Jak bym miał tak za każdy razem jak wysiadam wsiadam szukać pilota , naciskać przysiek na pilocie chować kluczyk. 

Kluczyk zawsze w prawej kieszeni, bo stacyjka jest z prawej. Nic nie szukam, po prostu wkładam rękę do kieszeni i odruchowo naciskam guzik w pilocie nawet nie patrząc na niego. Jestem w stanie szybciej otworzyć auto, wsiąść, włożyć klucz do stacyjki i odjechać, niż w bezkluczykowym systemie Renault. 

32 minuty temu, sdss napisał(a):

Na myjni hmm , zamykam auto pilotem, dotykam sensora i problemu nie ma . 

Hmm, a ja nic na myjni nie robię, kluczyk zostaje w stacyjce i co?

A teraz spróbuj w Renófce, albo Fordzie umyć na myjni lusterka, idziesz na prawą stronę, a one się zamykają.

Napisano
5 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Kluczyk zawsze w prawej kieszeni, bo stacyjka jest z prawej. Nic nie szukam, po prostu wkładam rękę do kieszeni i odruchowo naciskam guzik w pilocie nawet nie patrząc na niego. Jestem w stanie szybciej otworzyć auto, wsiąść, włożyć klucz do stacyjki i odjechać, niż w bezkluczykowym systemie Renault. 

A teraz spróbuj w Renófce, albo Fordzie umyć na myjni lusterka, idziesz na prawą stronę, a one się zamykają.

IMHO troche wymyslasz problemy na sile...

Mialem kilka razy Clio z wypozyczalni i nie bylo zadnych opoznien z uruchomieniem.

Handsfree przed myjnia, wylaczasz w Renault z poziomu tabletu.

U mnie w Tucsonie wystarczy przytrzymac dluzej 2 przyciski na kluczyku.

Zazwyczaj wystarczy zajrzec do instrukcji.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Mialem kilka razy Clio z wypozyczalni i nie bylo zadnych opoznien z uruchomieniem.

U mnie w Tucsonie wystarczy przytrzymac dluzej 2 przyciski na kluczyku.

Zazwyczaj wystarczy zajrzec do instrukcji.

Czyli tu trzeba zrobić tak, a tu trochę inaczej, ale jeszcze instrukcję poczytać. No to ok. 

Nie pamiętam dokładnie w którym modelu jest taka zwłoka z odpalaniem, bo każdego dnia wjeżdżam/wyjeżdżam różnymi autami, ale czekanie 2-3 sekundy z wciśniętym sprzęgłem, lub hamulcem, żeby w końcu rozrusznik zakręcił, to dla mnie trochę długo. 

Ja nie wymyślam problemów, największym jest łatwość zmiany właściciela auta z keylessem, a kilka jest pobocznych i jeden woli takie ryzyko, lub ewentualne niedogodności pojawiające się sporadycznie, ale mieć wolne ręce, bo kluczyk nosi w torebce, a inny woli sięgnąć po kluczyk do kieszeni i mieć w pupie, czy mu odjadą autem spod sklepu, czy nie. 

Napisano
22 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Ja przy wsiadaniu i wysiadaniu nic nie robię. Trochę rzadziej niż mycie auta. 🤪

Napisano
37 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie pamiętam dokładnie w którym modelu jest taka zwłoka z odpalaniem, bo każdego dnia wjeżdżam/wyjeżdżam różnymi autami, ale czekanie 2-3 sekundy z wciśniętym sprzęgłem, lub hamulcem, żeby w końcu rozrusznik zakręcił, to dla mnie trochę długo. 

A może to diesel był i świece grzał? U mnie tak to działało w Megane 3 1.5 dci, w zimie.

Napisano
19 godzin temu, bengamin napisał(a):

Dobrze mieć też ostrzeżenie w dobrze widocznym miejscu, żeby już na wstępie zniechęcić potencjalnych zawodników

Od zawsze pierwsza zasada dobrych zabezpieczeń - mają być niespodzianką dla złodzieja

Chyba, ze sie cos zmieniło 

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 21:49, kaczorek79 napisał(a):

Czyli tu trzeba zrobić tak, a tu trochę inaczej, ale jeszcze instrukcję poczytać. No to ok. 

Ja nie wymyślam problemów, największym jest łatwość zmiany właściciela auta z keylessem, a kilka jest pobocznych i jeden woli takie ryzyko, lub ewentualne niedogodności pojawiające się sporadycznie, ale mieć wolne ręce, bo kluczyk nosi w torebce, a inny woli sięgnąć po kluczyk do kieszeni i mieć w pupie, czy mu odjadą autem spod sklepu, czy nie. 

prawdopodobienstwo ze ci ukradna auto z keylessem jest praktycznie zerowe.

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 17:57, kaczorek79 napisał(a):

W zależności od marki samochodu, niekiedy moment odpalania od wciśnięcia guzika trwa wieki (niektóre Reno tak mają) i teraz używaj tego na mieście co chwilę wsiadając i wysiadając, inne marki wyłączają zapłon, kiedy sobie tego nie życzysz przy zgaszonym silniku. Jeszcze inne machają lusterkami na myjni ręcznej w zależności, czy przechodzisz z lancą przy drzwiach kierowcy, czy robisz krok w tył, a akurat chcesz myć lusterko. Inne z kolei wymagają podwójnego pociągnięcia klamki, pierwsze odryglowuje, drugie otwiera drzwi.

Miałem BMW z kelessem, teraz mam Golfa z fizycznym kluczem i wolę jednak to drugie, wkładam przekręcam i zapłon zawsze jest, a nie, że się wyłączy za 2 minuty.

Aha i nie wyjeżdżaj mi tu z Teslą, bo wiem, że to najlepsze auto, przynajmniej dla Ciebie.

akurat dziekuje ze poruszyles temat tesli... 

tu faktycznie najlepiej to rozwiazali, stawiam ze docelowo bedzie tak we wszystkich autach.

kluczykiem tu jest twoj telefon, nie trzeba go nawet wyjmowac wystarczy podejsc i otwierasz normalnie auto, oddalasz sie to sie samo zamyka

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 12:51, motomouse napisał(a):

u mnie nadal działa :) ale i auta ukraść nikt nie próbował 

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 13:09, Alfi napisał(a):

SEO CANblu.

Ja takie coś montuję i mam zamontowane w 2 autach z Keyless, działa fajnie i nie powoduje na użytkowniku żadnych strat jeżeli chodzi o wygodę.

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 21:37, Maciej__ napisał(a):

W każdym normalnym samochodzie, gdzie dostęp wymaga złapania za klamkę, nie wyobrażam sobie dobrowolnie z tego rezygnować, ale w zeszłym roku jeździłem trochę Renault Arkana i przyznam, że wolałbym gdyby nie miało tej francuskiej interpretacji dostępu bezkluczykowego (zresztą połowy innych funkcji zrobionych po francusku również) :) Może to i fajne jak podchodzisz do samochodu raz dziennie, żeby wsiąść i pojechać, ale jak auto stoi pod domem i się kręcisz z kluczykiem w jego pobliżu to masz nieustanną dyskotekę świateł i lusterek …w moim przypadku często zakończoną nierozpoznaniem kluczyka jak już się zdecydujesz wsiąść i pojechać, ale ta część to raczej urok egzemplarza ;]

Napisano
6 godzin temu, camel00 napisał(a):

W każdym normalnym samochodzie, gdzie dostęp wymaga złapania za klamkę, nie wyobrażam sobie dobrowolnie z tego rezygnować, ale w zeszłym roku jeździłem trochę Renault Arkana i przyznam, że wolałbym gdyby nie miało tej francuskiej interpretacji dostępu bezkluczykowego (zresztą połowy innych funkcji zrobionych po francusku również) :) Może to i fajne jak podchodzisz do samochodu raz dziennie, żeby wsiąść i pojechać, ale jak auto stoi pod domem i się kręcisz z kluczykiem w jego pobliżu to masz nieustanną dyskotekę świateł i lusterek …w moim przypadku często zakończoną nierozpoznaniem kluczyka jak już się zdecydujesz wsiąść i pojechać, ale ta część to raczej urok egzemplarza ;]

Wiadomo, AKowicz pierwsze co robi po przbudzeniu to wklada kluczyk do kieszeni i zaczyna pielgrzymki dookola auta ;]

Napisano

Wiadomo, AKowicz pierwsze co robi po przbudzeniu to wklada kluczyk do kieszeni i zaczyna pielgrzymki dookola auta ;]

Tore inaczej jest jak mieszkasz w bloku trochę inaczej jak w domu a auto stoi na podjedzie

Bardzo tego nie lubiłem właśnie w Renault że po każdym podejściu do auta - otwierało się po czym za chwile zamykało bo ja akurat szedłem do garażu w kurtce w której są klucze od auta

Dużo lepsze rozwiązanie to handsfree z odryglowanie zamków po dotknięciu klamki (w Volvo Mitsubishi i Toyota tam miałem /mam)

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
39 minut temu, ppmarian napisał(a):

Bardzo tego nie lubiłem właśnie w Renault że po każdym podejściu do auta - otwierało się po czym za chwile zamykało bo ja akurat szedłem do garażu w kurtce w której są klucze od auta

Zwlaszcza latem to musialo byc upierdliwe, zeby za kazdym razem zakladac kurtke ;]

Ja mam przycisk na klamce do hands free i uwzam za duzo wygodniejsze rozwiazanie z Renault.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Zwlaszcza latem to musialo byc upierdliwe, zeby za kazdym razem zakladac kurtke ;]

To naprawdę jest upierdliwe. Nawet idąc ze śmieciami czy do sklepu i przechodząc obok auta na parkingu. Kluczyk zwykle w kieszeni bo zapomniałeś wyciągnąć :) 

Owszem można się przyzwyczaić i obchodzić w większej oodległości nawet nadrabiając drogi :) 

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

To naprawdę jest upierdliwe. Nawet idąc ze śmieciami czy do sklepu i przechodząc obok auta na parkingu. Kluczyk zwykle w kieszeni bo zapomniałeś wyciągnąć :) 

Owszem można się przyzwyczaić i obchodzić w większej oodległości nawet nadrabiając drogi :) 

Już wyżej pisano, miała pussywagon i faktycznie: fajne lecz czasami wkurzające, teraz tojkaa i generalnie jest bardzo OK, jak jeszcze uruchomią (a mają) zamiast kluczyka komórkę (w wyższych modelach) a mam taką opcję to będzie bajka-bo telefon teraz prawie masz zawsze :) 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Możesz się nabijać, ale tak jest i @camel00 ma rację. Już Ci kiedyś o tym pisałem, że nerwicy można się od tego nabawić. ;]

Czy to przed wyjazdem, czy po wyjeździe, jak trzeba się pokręcić po podwórku, to albo tą kartę trzeba gdzieś odłożyć albo słuchać klepania zamków i lusterek (to można wyłączyć).

Inna sprawa, że mniejszej tej karty już nie dało się zrobić, moja jest prawie wielkości telefonu (no dobra ok 1/2 dużego telefonu). :facepalm:

Ja wolałbym przycisk w klamce, albo nawet zwykły pilot.

Nie wiem co to opóźnienia w odpalaniu, ale może za wolny jestem i Renuar daje radę.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 16:43, bengamin napisał(a):

A teraz moja teza, która jest dość niepopularna na autokąciku. Celowo jak zamawiałem samochód to odmówiłem opcji keyless. Delaer wyraźnie pytał się przy zamawianiu samochodu trzy razy czy jestem pewien. Ze świadomością wybrałem fizyczny klucz ze staromodną stacyjką.

Ja mam coś pośredniego. Przyciski na kluczyku do otwierania drzwi, ale odpalanie już na przycisk. 

No i można zamknąć/otworzyć auto z aplikacji. Można też zostawić kluczyk w środku, by komuś przekazać auto.

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak się latem po podwórku biega na golasa to faktycznie problemu nie ma. :hehe:

Napisano
16 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Dla Ciebie jest upierdliwe, dla mnie nie :ok: Kluczyki nosze w kieszeni spodni i zostawiam na polce w mieszkaniu...

Inna kwestia, ze auto parkuje w garazu podziemnym i nie krece sie przy nim bez powodu.

Niech sobie kazdy wybiera co mu pasuje.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ja mam coś pośredniego. Przyciski na kluczyku do otwierania drzwi, ale odpalanie już na przycisk. 

No i można zamknąć/otworzyć auto z aplikacji. Można też zostawić kluczyk w środku, by komuś przekazać auto.

To jest akurat najbardziej bezsensowne rozwiazanie, mialem tak w Mazdzie.

Najpierw musisz wygrzebac kluczyk do otwarcia drzwi, a potem jeszcze cos z nim zrobic, albo schowac z powrotem do kieszeni, albo polozyc w aucie.

Napisano
12 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak się latem po podwórku biega na golasa to faktycznie problemu nie ma. :hehe:

A Ty za kazdym razem jak wychodzisz z domu, to wkladasz kluczyk/karte do auta do kieszeni, na wszelki wypadek? ;]

Czy cale dnie chodzisz z tymi kluczykami np latem w krotkich spodenkach? ;)

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To jest akurat najbardziej bezsensowne rozwiazanie, mialem tak w Mazdzie.

Najpierw musisz wygrzebac kluczyk do otwarcia drzwi, a potem jeszcze cos z nim zrobic, albo schowac z powrotem do kieszeni, albo polozyc w aucie.

Kładę w aucie w wyznaczonym miejscu - ordnung muss sein ;]