Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, kadu napisał(a):

image.png.e031c3f5429060925e95e1a34558773a.png

Z tymi kołami w komodzie/jajco to jak z kierownicami. Kolejny pasywny element bezpieczeństwa, na który nie wpadły wcześniej EU/USA/Japonia ;].

wykrył, że kierowca nie ogarnia to uniemożliwił dalszą jazdę. elegancko.

Napisano
19 godzin temu, maro_t napisał(a):

fajnie się pośmiać nie wiedząc jak do tego doszło. To ja też chcę:  zapewne jakby to było BMW czy inny szmelcwagen, to by wysepka miała urwany krawężnik, a auto by pojechało dalej ciesząc swojego właściciela nieskazitelną ciszą i jakością

Sprzedaje się i sprzedawało miliony BMW i innych szmelcwagenów. Słyszałeś kiedykolwiek żeby w którymkolwiek odpadały koła, kierownice czy pękały pedały? Ja pamiętam że odpadały koła od maluchów. Bo były fabrycznie niedokręcone. I po zakupie trzeba było dokręcić.

W pierwszych Kiach też nie odpadały. Przypominam że Chińczyków sprzedaje się o kilka rzędów wielkości mniej. Co jeszcze wyjdzie jak ich będzie miliony?

Cały czas piszemy o NOWYCH autach. Nie takich co odpada ze starości czy korozji.

Naprawdę tak ciężko przyznać że są po prostu tandetne?

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
48 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Sprzedaje się i sprzedawało miliony BMW i innych szmelcwagenów. Słyszałeś kiedykolwiek żeby w którymkolwiek odpadały koła, kierownice czy pękały pedały? Ja pamiętam że odpadały koła od maluchów. Bo były fabrycznie niedokręcone. I po zakupie trzeba było dokręcić.

W pierwszych Kiach też nie odpadały. Przypominam że Chińczyków sprzedaje się o kilka rzędów wielkości mniej. Co jeszcze wyjdzie jak ich będzie miliony?

Cały czas piszemy o NOWYCH autach. Nie takich co odpada ze starości czy korozji.

Naprawdę tak ciężko przyznać że są po prostu tandetne?

Ale kumasz że tu ktoś przywalił w wysepkę?

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Trochę danych: 

IMG_9850.jpeg

Czyli na chwile obecna jakies 7,5% udzialu w rynku.

Napisano
45 minut temu, maro_t napisał(a):

Ale kumasz że tu ktoś przywalił w wysepkę?

Wiesz ile razy tak przywaliłem? W krawężnik, wysepkę, dziurę? Uszkodziłem oponę i felgę ale zawieszenie przeżyło.

Raz w Lagunie pękła sprężyna. 

Skody służbowe jeżdżą jak terenówki. Widziałeś kiedyś żeby coś tak odpadło?

To jest podwyższony samochód. Po to żeby łatwo wjeżdżać na krawężniki i przejeżdżać dziury.

Ile on jechał? 200? To by dachował. Nosz litości. Wygląda na wadę materiałową albo zwyczajnie niedokręcone.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Wiesz ile razy tak przywaliłem? W krawężnik, wysepkę, dziurę? Uszkodziłem oponę i felgę ale zawieszenie przeżyło.

To jest podwyższony samochód. Po to żeby łatwo wjeżdżać na krawężniki i przejeżdżać dziury.

Ile on jechał? 200? To by dachował. Nosz litości. Wygląda na wadę materiałową albo zwyczajnie niedokręcone.

Jak się widzi takie rzeczy po kliku sekundach googlowania to

nie trudno zakładać konstrukcję auta z gównolitu 🙃

IMG_6730.jpeg

Napisano
34 minuty temu, stig napisał(a):

IMG_6730.jpeg

Oj tam, nie wiesz jak do tego doszło. Może wjechał na minę przeciwpancerną.

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

skąd wiesz jak on przywalił i w co jak tego nie widać na zdjęciu, które celowo jest tak zrobione żeby widać było tylko chińskie auto i urwane koło. Przecież te auta nie mają jakichś innych zawieszeń niż inne auta, takie same półosie, wahacze, jest już mnóstwo filmów z oględzin chińczyków od spodu. Akurat wszystko z koncernu Chery jest dosyć solidnie zbudowane. Wysepka to pewnie wysoki krawężnik. Wystarczy że nie zmieścił się w zakręcie, i hamując i skręcając wpadł na wysoki krawężnik i takie rzeczy mogą się zdarzyć.

I tak, widziałem kiedyś na własne oczy jak odpało koło od Hondy i to na parkingu, przy prędkościach parkingowych. Ale już miała parę lat, więc pewnie niewiele tam było poza rdzą 

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

I tak, widziałem kiedyś na własne oczy jak odpało koło od Hondy i to na parkingu, przy prędkościach parkingowych. Ale już miała parę lat, więc pewnie niewiele tam było poza rdzą 

Ja też widziałem. W Passacie. Problem w tym że był pełnoletni i miał milion na liczniku. A widziałeś żeby w nowym odpadło?

Co z tego że są takie same jak mogą być wykonane z gównolitu i źle pospawane? Na zdjęciu wyżej producent się tłumaczył że poddostawca dał zły materiał czy jakoś tak. Widziałeś co się tam stało? Pękł wahacz. Nowy. Na spawie. Jak w Grand Tour May przywalił Evo w ścianę to wahacz był skręcony. Ale cały. To jest element konstrukcyjny.

Napisano
4 godziny temu, stig napisał(a):

IMG_6730.jpeg

widać że ktoś na montażu przygotował wahacz do spawania całościowego wykonując spawy punktowe a ktoś to zabrał na montaż ;] 

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał(a):

skąd wiesz jak on przywalił i w co jak tego nie widać na zdjęciu, które celowo jest tak zrobione żeby widać było tylko chińskie auto i urwane koło. Przecież te auta nie mają jakichś innych zawieszeń niż inne auta, takie same półosie, wahacze, jest już mnóstwo filmów z oględzin chińczyków od spodu. Akurat wszystko z koncernu Chery jest dosyć solidnie zbudowane. Wysepka to pewnie wysoki krawężnik. Wystarczy że nie zmieścił się w zakręcie, i hamując i skręcając wpadł na wysoki krawężnik i takie rzeczy mogą się zdarzyć.

Widzę, ze decyzja już podjęta, zacząłeś przygotowywać się mentalnie;]

Napisano
3 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

widać że ktoś na montażu przygotował wahacz do spawania całościowego wykonując spawy punktowe a ktoś to zabrał na montaż ;] 

No trochę więcej tego było 

https://autobuzz.my/2024/05/04/chery-malaysia-explains-cause-of-broken-omoda-5-rear-axle-new-site-to-identify-affected-units/

Napisano
48 minut temu, stig napisał(a):

Znaczy tyle, że oszczędzają też na kontroli jakości.

:skromny:

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Czyli na chwile obecna jakies 7,5% udzialu w rynku.

sporo :totalszok:

Napisano
41 minut temu, PawelWaw napisał(a):

sporo :totalszok:

25 modeli z dalekiego wschodu  dało taki wynik jak sama Corolla i Octavia ( ok 40.000 sztuk ) 

https://magazynauto.pl/wiadomosci/sprzedaz-nowych-aut-w-polsce-w-2025-roku-w-listopadzie-i-po-11-miesiacach,aid,5774

Napisano
1 godzinę temu, mmaciejosss napisał(a):

25 modeli z dalekiego wschodu  dało taki wynik jak sama Corolla i Octavia ( ok 40.000 sztuk ) 

https://magazynauto.pl/wiadomosci/sprzedaz-nowych-aut-w-polsce-w-2025-roku-w-listopadzie-i-po-11-miesiacach,aid,5774

Dajmy trochę czasu, ze 3 lata. Na razie ludzie się boją. Za te kilka lat okaże się, co te auta są warte i jeśli wyjdzie, że nie są drastycznie gorsze od europejskich/koreańskich to pozamiatają.

Napisano
3 minuty temu, torelek napisał(a):

Dajmy trochę czasu, ze 3 lata. Na razie ludzie się boją. Za te kilka lat okaże się, co te auta są warte i jeśli wyjdzie, że nie są drastycznie gorsze od europejskich/koreańskich to pozamiatają.

Ludzie za mało kupują w PL, różnice mogą zrobić tylko floty. 

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ludzie za mało kupują w PL, różnice mogą zrobić tylko floty. 

Gdzieś  podawali nawet 10% udziału.

Edytowane przez stig

Napisano
18 minut temu, stig napisał(a):

Gdzieś  podawali nawet 10% udziału.

W listopadzie ;)

Napisano
W dniu 4.12.2025 o 18:32, Rado_ napisał(a):

Widzę, ze decyzja już podjęta, zacząłeś przygotowywać się mentalnie;]

decyzja o czym? Że nie wydam więcej własnych pieniędzy na europejskie guano ani nic co chociażby tu jest wyprodukowane? To już tak ze 2 lata temu. A dzisiaj widzę że japońskie to raczej też nie będzie, tylko raczej chińskie. 

Napisano
35 minut temu, maro_t napisał(a):

decyzja o czym? Że nie wydam więcej własnych pieniędzy na europejskie guano ani nic co chociażby tu jest wyprodukowane? To już tak ze 2 lata temu. A dzisiaj widzę że japońskie to raczej też nie będzie, tylko raczej chińskie. 

Patrzac na Twoje podejście, na chińskie też się obrazisz, albo bedziesz jak kiedyś kazdy fiacikarz;]

Napisano
40 minut temu, maro_t napisał(a):

A dzisiaj widzę że japońskie to raczej też nie będzie, tylko raczej chińskie. 

A co jest nie tak z japońskimi?

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał(a):

No kupił francusko-japoński wynalazek. Odnoszę wrażenie że celowo kupuje badziewie żeby mieć na co narzekać ;]

Napisano
19 minut temu, marcindzieg napisał(a):

No kupił francusko-japoński wynalazek. Odnoszę wrażenie że celowo kupuje badziewie żeby mieć na co narzekać ;]

Nissan jest tak japoński, jak Volvo szwedzkie... Bankrutujący producent którym zarządzają Francuzi wymyśla bardzo skomplikowaną hybrydę którą skręcają w UK. Co mogło pójść nie tak? ;l

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał(a):

Nissan jest tak japoński, jak Volvo szwedzkie... Bankrutujący producent którym zarządzają Francuzi wymyśla bardzo skomplikowaną hybrydę którą skręcają w UK. Co mogło pójść nie tak? ;l

To dobre auta tylko kwestia podejścia.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Coś jak z Fiatami. Pomysł dobry, ale wykonanie do kitu. 

Napisano
49 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Na szczescie jest wybor w postaci bezawaryjnych, bezproblemowych i oszczędnych chinskich aut:old:

Napisano
W dniu 8.12.2025 o 10:47, wladmar napisał(a):

z prawidziwie japońskich to Toyoty są zwyczajnie za drogie w stosunku do tego co oferują, Suzuki to taka japońska Dacia, ale do rozważenia jakbym potrzebował takiego auta, nie mam uprzedzeń. Nissan czy Mitsubishi to już nie są auta japońskie. Mazda ma dziwne tendencje do wypuszczania co jakiś czas (przy ogólnie raczej niezłych autach) strasznych bubli i też jest za droga. Z japońskich aut jedyne co mi się dzisiaj naprawdę podoba i można uznać za w miarę uczciwe auto to Civic. Kosztuje tyle co Corolla a jest pod każdym względem lepszy. Czyli jeden model. Za to Chińczycy już oferują spory wybór a za 2-3 lata już wybór będzie taki, że bez sensu będzie w ogóle patrzeć na inne 

Napisano
11 minut temu, maro_t napisał(a):

z prawidziwie japońskich to Toyoty są zwyczajnie za drogie w stosunku do tego co oferują, Suzuki to taka japońska Dacia, ale do rozważenia jakbym potrzebował takiego auta, nie mam uprzedzeń. Nissan czy Mitsubishi to już nie są auta japońskie. Mazda ma dziwne tendencje do wypuszczania co jakiś czas (przy ogólnie raczej niezłych autach) strasznych bubli i też jest za droga. Z japońskich aut jedyne co mi się dzisiaj naprawdę podoba i można uznać za w miarę uczciwe auto to Civic. Kosztuje tyle co Corolla a jest pod każdym względem lepszy. Czyli jeden model. Za to Chińczycy już oferują spory wybór a za 2-3 lata już wybór będzie taki, że bez sensu będzie w ogóle patrzeć na inne 

Moze byc tez tak, ze za 2-3 lata polowa marek i modeli, ktore dzisiaj sa oferowane zniknie...

Obecna ofensywa spalinowych Chinczylow to w duzej mierze efekt ogromnego spadku zainteresowania takimi autami w Chinach.

Mieli nadprodukcje i musza to gdzies upchnac. Tam juz kroluja EV, w listopadzie 60% nowych aut to byly elektryki lub PHEV.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
26 minut temu, maro_t napisał(a):

Ja to widzę tak, że największym i powtarzającym się zarzutem w stosunku do aut nie-chińskich jest to, że są po prostu za drogie. Ale to chyba jest dokładnie tak samo jak z wszystkimi innymi nie-chińskimi sprzętami.

;]

Napisano
W dniu 4.12.2025 o 12:17, kadu napisał(a):

Oj tam, nie wiesz jak do tego doszło. Może wjechał na minę przeciwpancerną.

Odgrzewany kotlet. Awaria robota spawalniczego w fabryce. Zrobili recall

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Moze byc tez tak, ze za 2-3 lata polowa marek i modeli, ktore dzisiaj sa oferowane zniknie...

Obecna ofensywa spalinowych Chinczylow to w duzej mierze efekt ogromnego spadku zainteresowania takimi autami w Chinach.

Mieli nadprodukcje i musza to gdzies upchnac. Tam juz kroluja EV, w listopadzie 60% nowych aut to byly elektryki lub PHEV.

Znikną, wycofają się czy wręcz zbankrutują. Poza olbrzymimi koncernami na rynku pojawiają się też autach firm które powstały w ostanim dziesięcioleciu. Wejście na rynek i promowanie kosztuje, a dotacje nie są bez limitu :).

U nas dziś czytałem że w listopadzie EV osiągnęło rekordowe 10%.

3 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Odgrzewany kotlet. Awaria robota spawalniczego w fabryce. Zrobili recall

Recall dla robotów ? :)

Wczoraj widziałem starszą Mazdę 3kę bez przedniego koła na środku drogi. Może ten sam robot.

W Accordach też koła odpadały, dla mojego brata kiedyś się urwało. Podobno winą tego była zbyt doskonała konstrukcja zawieszenie przedniego. Luzu były nie do wykrycia i tak jeździły auta setki tysięcy bez remontów.

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Czyli chodzi wyłącznie o cenę? Wtedy ok, rozumiem taki argument. Natomiast jeżeli mówimy o stosunku cena-jakość... Jeżeli jakieś chińskie auto w cenie 120 kzł zrobi 180 kkm w 8 lat bez jakiejkolwiek awarii (jakiejkolwiek! Nawet akumulator jest nadal fabryczny) tak jak Suzuki, to przyznam że takie auto ma sens i dobry stosunek cena-jakość. Póki co wygrywają wyłącznie ceną, co do jakości mam bardzo, bardzo mocne wątpliwości i nie chcę być testerem. 

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ja to widzę tak, że największym i powtarzającym się zarzutem w stosunku do aut nie-chińskich jest to, że są po prostu za drogie. Ale to chyba jest dokładnie tak samo jak z wszystkimi innymi nie-chińskimi sprzętami.

;]

Jest mnóstwo branż, w których chińskie wyroby są tańsze, a nie są jakościowo gorsze (np. farmaceutyka), natomiast samochody to nadal jednak wielka niewiadoma z tendencją spadkową. Nie sztuką jest zrobić samochód lepiej niż VAG, ale kiedy pod względem niezawodności dogonią chociażby Koreę to można się zastanawiać.

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Jest mnóstwo branż, w których chińskie wyroby są tańsze, a nie są jakościowo gorsze (np. farmaceutyka),

Tak, ale akurat rynek farmaceutyczny jest straszliwie sformalizowany i jest niezwykle trudno tam zrobić cokolwiek, co nie trzyma jakości. Co tylko udowadnia, że jeśli Chińczycy chcą to potrafią tak samo dobrze zrobić. Ale wcale nie jest wtedy jakoś wyraźnie taniej, co na przykład udowadnia chińska elektronika z wyższej półki.

natomiast samochody to nadal jednak wielka niewiadoma z tendencją spadkową.

Co do tendencji to nie wiem ale co do niewiadomej to 100% zgoda. Chińskie auta dostały dużą dawkę hurraoptymizmu od ludzi, których jedynym kryterium oceny była cena na metce. Czas pokaże czy był uzasadniony, na razie tak średnio to wygląda.

Nie sztuką jest zrobić samochód lepiej niż VAG,

A tu nie wiem, oni oczywiście mieli mnóstwo wpadek ale jednak IMO dominuja na rynku jeśli chodzi o innowacje i ogólną jakość wykonania (jak na masowe produkty oczywiście).

ale kiedy pod względem niezawodności dogonią chociażby Koreę to można się zastanawiać.

Inna rzecz, że to Koreańczycy się powinni najmocniej Chińczyków teraz bać. VAGi już tak mocno nie walczą ceną a Korea owszem.

:ok:

Napisano
47 minut temu, sherif napisał(a):

Recall dla robotów ? :)

Dla aut z konkretnych serii.

Napisano
50 minut temu, sherif napisał(a):

U nas dziś czytałem że w listopadzie EV osiągnęło rekordowe 10%.

Skoncza sie za chwile doplaty i wynajmy za kilka stowek, to bedzie 1% ;]

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):

A tu nie wiem, oni oczywiście mieli mnóstwo wpadek ale jednak IMO dominuja na rynku jeśli chodzi o innowacje i ogólną jakość wykonania (jak na masowe produkty oczywiście).

Przez jakość rozumiem trwałość i niezawodność, a nie miękkość tapicerki. Tu Europa leży i kwiczy. 

Napisano

Jest mnóstwo branż, w których chińskie wyroby są tańsze, a nie są jakościowo gorsze (np. farmaceutyka), natomiast samochody to nadal jednak wielka niewiadoma z tendencją spadkową. Nie sztuką jest zrobić samochód lepiej niż VAG, ale kiedy pod względem niezawodności dogonią chociażby Koreę to można się zastanawiać.
Yyyyy
Jakby Ci to z tą " farmaceutyka"
No nie.
Przynajmniej na przykładzie dwoch firm w tym jednej która wypracowała w zeszłym roku poraz kolejny zysk netto w kwocie ponad 1 mlrd pln
Napisano
3 minuty temu, Fili_P napisał(a):

Yyyyy
Jakby Ci to z tą " farmaceutyka"
No nie.
Przynajmniej na przykładzie dwoch firm w tym jednej która wypracowała w zeszłym roku poraz kolejny zysk netto w kwocie ponad 1 mlrd pln

Różnie bywa, ale składniki w bardzo dużej części idą z Chin. Gotowe produkty zresztą też. Co do jakości nie ma zastrzeżeń.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Skoncza sie za chwile doplaty i wynajmy za kilka stowek, to bedzie 1% ;]

Bylo 3%, wiec watpie zeby spadło niżej.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Przez jakość rozumiem trwałość i niezawodność, a nie miękkość tapicerki. Tu Europa leży i kwiczy. 

Jakby policzyć wszystkie te stare Passaty, BMW i Audi, które po różnych wsiach są katowane a nadal jeżdżą to by się można zdziwić. 

Napisano
38 minut temu, sherif napisał(a):

Bylo 3%, wiec watpie zeby spadło niżej.

W pierwszych miesiacach bez doplat moze byc nizej, bo kto chcial kupic/wynajc to sie spieszyl przed koncem ;)

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

W Accordach też koła odpadały, dla mojego brata kiedyś się urwało. Podobno winą tego była zbyt doskonała konstrukcja zawieszenie przedniego. Luzu były nie do wykrycia i tak jeździły auta setki tysięcy bez remontów.

Dolny sworzeń zwrotnicy przedniego wahacza. 

Napisano
47 minut temu, Ryb napisał(a):

Jakby policzyć wszystkie te stare Passaty, BMW i Audi, które po różnych wsiach są katowane a nadal jeżdżą to by się można zdziwić. 

To są sprzęty sprzed 15 lat, z manualem i prostym silnikiem. Lepiej popatrzeć co jeździ na taxi.

Napisano

To są sprzęty sprzed 15 lat, z manualem i prostym silnikiem. Lepiej popatrzeć co jeździ na taxi.

A jechałem ostatnio Uberem i w jedną stronę była hybrydowa Corolla a w drugą Superb w dieslu.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

A jechałem ostatnio Uberem i w jedną stronę była hybrydowa Corolla a w drugą Superb w dieslu.

W Krakowie królują pełnoletnie Priusy.