Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki z bezpośrednim wtryskiem - jak dbać ( dot. zaworów dolotowych)

Featured Replies

Napisano

Chyba wszystkie w miarę nowe auta mają wtrysk bezpośredni. Jak powszechnie wiadomo pryz wtrysku bezpośrednim zawory dolotowe nie są omywane mieszanką paliwa i powietrza a jedynie powietrza i syfu z ukałdu recyrkulacji. I teraz jak dbać o taki silnik w codziennej eksploatacji? 

Napisano

to nie rakieta w kosmos nie bedzie leciala, uzywaj i tyle

Napisano
  • Autor

Wiem. Ale czasami lepiej ( i taniej) zapobiegać niż leczyć :)

Napisano
10 minut temu, franki napisał(a):

Chyba wszystkie w miarę nowe auta mają wtrysk bezpośredni. Jak powszechnie wiadomo pryz wtrysku bezpośrednim zawory dolotowe nie są omywane mieszanką paliwa i powietrza a jedynie powietrza i syfu z ukałdu recyrkulacji. I teraz jak dbać o taki silnik w codziennej eksploatacji? 

unikać jazdy na krótkich trasach i zimnym silniku. Wtedy więcej się nagaru osadza. Ale jak musisz to musisz. To tylko samochód. Jak bardzo się martwisz to po np 100km oddać do warsztatu specjalizującego się w tych rzeczach, obejrzą dolot i zawory, jak będzie syf to zrobią czyszczenie łupinami orzechów. 

Większy masz wpływ na nagar na denkach tłoków, bo tu już ważny jest olej, interwały, płukanki, styl jazdy i można też co jakiś czas dolać jakiś środek do paliwa.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

Większy masz wpływ na nagar na denkach tłoków, bo tu już ważny jest olej, interwały, płukanki, styl jazdy i można też co jakiś czas dolać jakiś środek do paliwa.

To już wiem i stosuję odpowiedni olej i co jakiś czas Tunap 978. 

Napisano
5 minut temu, franki napisał(a):

To już wiem i stosuję odpowiedni olej i co jakiś czas Tunap 978. 

ja też. No to mamy czyste sumienie ;]

Napisano
23 minuty temu, maro_t napisał(a):

ja też. No to mamy czyste sumienie ;]

Poszukałem karty charakterystyki tego produktu:

https://media.tunap.com/stmedia/tunap/documents/LANG_pl/1102326_PL-TUNAP_MatSafetyDataSheetCompany.pdf

sprawdziłem pierwszy składnik:

Benzenamina = anilina (C₆H₅NH₂).
To nie jest środek do czyszczenia silników ani komór spalania.

🔹 Dlaczego nie nadaje się do czyszczenia komory spalania?

Jest to związek toksyczny, łatwopalny i kancerogenny – niebezpieczny w użytkowaniu.

Nie działa jak typowe detergenty czy rozpuszczalniki do nagaru.

W wysokiej temperaturze spala się niekontrolowanie, tworząc szkodliwe produkty (tlenki azotu, sadzę, toksyczne gazy).

Może wręcz pogorszyć warunki spalania, nie oczyści zaworów ani tłoka.

🔹 Czego używa się zamiast?
Do czyszczenia komór spalania stosuje się:

środki na bazie detergentów i rozpuszczalników (np. preparaty typu "intake cleaner", "combustion chamber cleaner"),

dodatki do paliwa (z detergentami PEA – polyetheramine – np. Techron, Liqui Moly Ventil Sauber, BG 44K),

w warsztatach – dekarbonizacja wodorem lub specjalnymi płynami podawanymi do dolotu.

👉 Benzenamina/anilina nie ma żadnego zastosowania praktycznego w czyszczeniu silników – jest to substancja przemysłowa, a nie motoryzacyjna.

Reszty nie sprawdzałem, moze komus innemu sie zechce

Napisano

Nikt nic, to jeszcze jeden losowy:

2,6-di-tert-butylo-p-krezol (BHT, butylowany hydroksytoluen)

To antyoksydant fenolowy, bardzo popularny w przemyśle chemicznym.
Stosuje się go głównie jako stabilizator – chroni substancje organiczne przed utlenianiem.

🔹 Główne zastosowania BHT:

Paliwa i oleje – zapobiega utlenianiu benzyny, oleju napędowego, olejów silnikowych → ogranicza powstawanie żywic i osadów.

Tworzywa sztuczne i gumy – stabilizator, spowalnia starzenie materiału.

Żywność (E321) – dawniej używany jako konserwant tłuszczów i olejów roślinnych (obecnie ograniczany).

Farmacja i kosmetyki – przedłuża trwałość tłuszczowych składników w kremach, maściach.

🔹 W kontekście silnika / komory spalania:

Nie jest środkiem czyszczącym nagar ani komorę spalania.

Jego rolą w paliwie jest ochrona przed utlenianiem podczas przechowywania (np. żeby benzyna nie „skwaśniała” w baku).

Nie usuwa istniejących osadów – działa tylko prewencyjnie.

Podsumowanie:
BHT (2,6-di-tert-butylo-p-krezol) = antyoksydant / stabilizator paliw i olejów,
a nie detergent do czyszczenia.

Nie chciałbym byc źle zrozumianym. Nie krytykuje, tylko namawiam do ostrożności, oraz do świadmego korzystania z takich dodatków

W przemyśle suplementów diety to nie wiem jak w POlsce ale w USA na pewno można byle chwasta na polu znaleźć, zapakowac w ładne kartoniki, napisac ze "oczyszcza wątrobę" i jest ok. Tutaj moze byc tak samo, a ryzyko mniejsze bo najwyzej nie pomoze samochodowi a nie człowiekowi. Kiedyś nie było szans zeby to zweryfikowac, dziś można próbowac.

Napisano

Założyć LPG :oki:

Napisano

@Jan Winnicki wiem, że śmieszne, ale działa.

Napisano
16 minut temu, ccLot napisał(a):

@Jan Winnicki wiem, że śmieszne, ale działa.

Ja się cieszę, a nie śmieję :) Aktualnie jestem "na łączach" z typem, który przerabiał AR Stelvio na bezpośrednim wtrysku. 

Napisano

Jeździć obserwować
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, franki napisał(a):

Traktować pod tym względem tak samo jak silnik Diesla. Tam od zawsze jest wtrysk bezpośredni przecież.

Czyli jeździć i się cieszyć. Poza wadliwymi silnikami FSI VAG (rzygały olejem przez odmę) w innych silnikach nic się nie dzieje. 

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

i można też co jakiś czas dolać jakiś środek do paliwa.

A nie wystarczy lać te lepsze paliwo E5 98 ?

Napisano

A nie wystarczy lać te lepsze paliwo E5 98 ?

Nie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, franki napisał(a):

Mam od 2013 roku 2.0 tsi. Leje paliwo i jezdze, nic nie ruszam, obecnie 200kkm. Wiecej w tym bujd naciagaczy niz realnych problemow. 10 lat temu tez przezywałem internetowe bzdury, a jak zacznie olej chlac, a jak dolot zapieprzy nagarem, a jak skrzynia siadzie, a jak sie nagar odczepi i bedzie detonacja...Strata czasu.

Obecnie wymiany wymaga jedynie wastegate turbiny, jak byl nowy to zbieral sie od 2000rpm, teraz dopiero od 2500 zaczyna sie rozkrecac.

Napisano
19 godzin temu, maro_t napisał(a):

Jak bardzo się martwisz to po np 100km oddać do warsztatu specjalizującego się w tych rzeczach, obejrzą dolot i zawory, jak będzie syf to zrobią czyszczenie łupinami orzechów. 

On z torbami pójdzie jak co dwa dni będzie musiał auto oddawać.

Napisano
15 minut temu, confused12 napisał(a):

On z torbami pójdzie jak co dwa dni będzie musiał auto oddawać.

dziękuję za wypunktowanie braku jednej literki k

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, wladmar napisał(a):

Traktować pod tym względem tak samo jak silnik Diesla. Tam od zawsze jest wtrysk bezpośredni przecież.

Czyli jeździć i się cieszyć. Poza wadliwymi silnikami FSI VAG (rzygały olejem przez odmę) w innych silnikach nic się nie dzieje. 

No fakt. nie pomyśałem o tym. Thx

Napisano
16 godzin temu, wladmar napisał(a):

Nie zapominajmy o pierwszym miejscu na podium czyli 1,6 THP

Napisano
9 minut temu, Rado_ napisał(a):

I jest jeszcze taki jeden na P ;]

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ale 1.6 nazywanej Puretech już go chyba poprawili. Za tego co wiem to te poprawione silniki  robia duże przeloty bez większych problemów. Montowane w większości w Peugeotach,ale też Citroenach i Oplach 

Edytowane przez franki

Napisano
17 minut temu, franki napisał(a):

Ale 1.6 nazywanej Puretech już go chyba poprawili. Za tego co wiem to te poprawione silniki  robia duże przeloty bez większych problemów. Montowane w większości w Peugeotach,ale też Citroenach i Oplach 

Nie wiem nie śledzę juz tematu, do dziś walczę z traumami ;] Zresztą ten co mialem też byl poprawiony😂

Napisano
  • Autor
Teraz, Rado_ napisał(a):

Nie wiem nie śledzę juz tematu, do dziś walczę z traumami ;] Zresztą ten co mialem też byl poprawiony😂

A co Ci w nim nawaliło?

Napisano
17 godzin temu, wladmar napisał(a):

w innych silnikach nic się nie dzieje.

Zapomniałeś o 1.2 PT od PSA/Stellantis...

49 minut temu, Rado_ napisał(a):

On ma zdecydowanie drugie miejsce jednak. Zdobywca pierwszego jest jeden.

Napisano
22 godziny temu, franki napisał(a):

Korzystać z całego zakresu obrotomierza 👍😌

Napisano
14 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Korzystać z całego zakresu obrotomierza 👍😌

Ja wbijam wyższy bieg dopiero jak osiągam maksymalne obroty, a co do oleju to jak paliwo - dolewam tylko jak już go brakuje. Silnik rozpoczął już drugi milion i nic się z nim nie dzieje.

Napisano
3 godziny temu, Rudobrody napisał(a):

Zapomniałeś o 1.2 PT od PSA/Stellantis...

On ma zdecydowanie drugie miejsce jednak. Zdobywca pierwszego jest jeden.

O nagar mi się rozchodzi 👍

Napisano
3 godziny temu, franki napisał(a):

A co Ci w nim nawaliło?

Zapytaj co nie nawaliło😉 

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

O nagar mi się rozchodzi 👍

W 1.2 PT też jest z tym spory problem. Nie tylko mokry pasek. :)

Napisano
W dniu 26.08.2025 o 16:16, ccLot napisał(a):

Założyć LPG :oki:

W jaki sposób miało by pomagać?

Napisano
W dniu 26.08.2025 o 14:35, franki napisał(a):

Chyba wszystkie w miarę nowe auta mają wtrysk bezpośredni.

To nieprawda, obecnie jest jeszcze sporo produkowanych modeli z silnikami z pośrednim wtryskiem.

Poniżej przykłady.

Hybrydy:
Toyota 1.5h (Yaris, Mazda2, Yaris Cross, LBX)
Toyota 1.8h (Corolla, Corolla Cross, C-HR)
MG3 1.5h
Renault 1.6h (Clio, ASX, Juke, Arkana, itd.)
Ford 2.5h (Kuga)

Turbo:
Renault 1.0TCE ale tylko do mocy 100 KM (Clio, Captur, Sandero, Colt)

Pozostałe:
Fiat 1.0 (Panda)
Toyota 1.0 (Aygo)
VW 1.0 MPI (Polo, Fabia, Ibiza)
Hyundai 1.0/1.2/1.5 DPI (i10, Stonic, i30)
Suzuki 1.2 (Swift)

Do tego dochodzą nieliczne samochody z podwójnym wtryskiem (pośrednim i bezpośrednim) np. Ford 1.5T, obecny Prius 2.0.

Napisano
2 godziny temu, gondoljerzy napisał(a):

W jaki sposób miało by pomagać?

Wtryski gazowe montowane są w kolektorze dolotowym tak jak w mpi, zatem robi nam się silnik z pośrednim wtryskiem, który nie ma problemów nagarowych. Mieszanka gazowa rozpuszcza/zmywa mgłę olejową z kolektora.

Napisano
Godzinę temu, ccLot napisał(a):

Wtryski gazowe montowane są w kolektorze dolotowym tak jak w mpi, zatem robi nam się silnik z pośrednim wtryskiem, który nie ma problemów nagarowych. Mieszanka gazowa rozpuszcza/zmywa mgłę olejową z kolektora.

Moje wieloletnie doświadczenia z użytkowania auta pędzonego wyłącznie LPG nie potwierdzają Twojej tezy. Kolektor powoli zarastał błotkiem rodem z odmy i gaz tego nie ruszał.

Napisano
2 godziny temu, ccLot napisał(a):

Mieszanka gazowa rozpuszcza/zmywa mgłę olejową z kolektora.

Owszem, nie.

Napisano
W dniu 26.08.2025 o 18:16, wladmar napisał(a):

Czyli jeździć i się cieszyć.

To Ty chyba nie widziałeś zarośniętego kolektora w dieslu. W mojej ś.p. Octavii przekrój zmniejszył się o połowę. Efekt to spadek momentu o jakieś 20Nm - dupa tego nie wyczuła ale hamownia już tak. 

Już w latach 2000 powstała słynna opcja redbull albo cocacola w zależności z jakiej puszki była wycinana blaszka blokująca przepływ spalin z kolektora wydechowego do egr. Parę lat później sterowniki już wykrywały brak różnicy masy powietrza na przepływce i sypały błędem także trzeba było wyprogramowywać egr w sterowniku, co się dzieje do dzisiaj przy okazji wywalania dpf.

Napisano
15 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Kolektor powoli zarastał błotkiem rodem z odmy i gaz tego nie ruszał.

ok, w jakich silnikach?

Temat dotyczy zasadniczo zarastania zaworów, które są za wtryskami.

Napisano

Ile będziesz tym jeździł ? Ja zlewam temat sikiem prostym. Wsiadam jadę. Większość problemów mają ludzie kupujący perełki z EU z cofniętym licznikami 😉

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Ile będziesz tym jeździł ? Ja zlewam temat sikiem prostym. Wsiadam jadę. Większość problemów mają ludzie kupujący perełki z EU z cofniętym licznikami 😉

Bardzo egoistycznie podchodzisz do tematu. Może będzie jeździł 10, może 15 lat, może później chce oddać auto synowi/córce. Ty zawsze kupowałeś sobie nowe auta, jeździłeś nimi, jak służbowym i oddawałeś później za bezcen?

Widzisz, nigdy nie wiadomo, kto i na ile kupuje auto. Ja np teraz kupiłem Mazdę z założeniem, że Żona dojeździ nią do ok 180 kkm przez 10 lat. Za chwilę sam odbiorę drugie auto, które mam nadzieję eksploatować też przez 10 lat i jakieś 200 kkm. Nie każdy kupuje nowego Passata i robi nim 3 kkm rocznie.

Napisano
37 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Bardzo egoistycznie podchodzisz do tematu. Może będzie jeździł 10, może 15 lat, może później chce oddać auto synowi/córce. Ty zawsze kupowałeś sobie nowe auta, jeździłeś nimi, jak służbowym i oddawałeś później za bezcen?

Widzisz, nigdy nie wiadomo, kto i na ile kupuje auto. Ja np teraz kupiłem Mazdę z założeniem, że Żona dojeździ nią do ok 180 kkm przez 10 lat. Za chwilę sam odbiorę drugie auto, które mam nadzieję eksploatować też przez 10 lat i jakieś 200 kkm. Nie każdy kupuje nowego Passata i robi nim 3 kkm rocznie.

I co ma się stać do 200kkm 😎 a raczej do 170kkm bo po tyłu auta u mnie wyganiały większych nakładów ? Wywali jakiś „czek” wymieni odmę, wyorzeszkuje głowicę i po temacie. Te wszystkie „zalecenie” pewnie wyniosą więcej niż „serwis” po czasie. W skodzie co ujeżdżałem 1.6 TDI „wywaliło” EGR po 200kkm, zamiast zaślepiać wymiana na nowy i po temacie, a też mogłem go czyścić co 50kkm, tylko pewnie robota wyszła by więcej niż nowy.

Ja kupiłem teraz auta do „emerytury”, właśnie na takie odcinki czasu, ale nie zamierzam lać jakiś „szuwaksów” do paliwa, nauczony doświadczeniem jak padła mi pompa paliwa (dolewałem jakieś markowe czyściki co jakiś czas-bez gazu auto benzyna), nie mówię że od tego padła, ale leje jeżdżę i obserwuję. Wymiany oleju co 2 lata lub 10kkm a czasami jak dużo miasta to i po 8kkm zleje i chyba tyle w temacie.

Napisano
8 godzin temu, ccLot napisał(a):

ok, w jakich silnikach?

Temat dotyczy zasadniczo zarastania zaworów, które są za wtryskami.

Temat dotyczy zarastania dolotu w silnikach z bezpośrednim wtryskiem, w których dolot nie widzi benzyny w formie ciekłej, ani w żadnej innej formie. Mój silnik był pierwotnie gaźnikowy, ale dostał kolektor DIY, gaźnik powędrował na półkę, a silnik jeździł tylko i wyłącznie na gazie podawanym mikserem BLOS.