Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dach panoramiczny - opinie

Featured Replies

Napisano

Pytanie do osób mających kontakt z dachem panoramicznym. Jak się takie coś sprawuje? Auto się mocno nagrzewa? Albo wychładza zimą? Jest to w miarę wytrzymałe np gdy kasztanem dostaniemy z drzewa... Czy ubezpieczenie szyb obejmuje też dach panoramiczny?

Edytowane przez angrius

Napisano

Sprawuje się normalnie. Od nagrzewania w upał jest zasłonka. Zimą bez różnicy. O wytrzymałości było ostatnio na forum, nie masz się co przejmować. 

Ubezpieczenie to kwestia OWU, ale co niby miałoby się stać z dachem ? 

Napisano
5 minut temu, angrius napisał(a):

Pytanie do osób mających kontakt z dachem panoramicznym. Jak się takie coś sprawuje? Auto się mocno nagrzewa? Albo wychładza zimą?

W lecie, przy ciemnym wnętrzu, grzeje się jak sto pięćdziesiąt... Przy jasnych wnętrzach jest ok. 

Jest to w miarę wytrzymałe np gdy kasztanem dostaniemy z drzewa...

Tak. Taki dach musi wytrzymać dachowanie. 

Czy ubezpieczenie szyb obejmuje też dach panoramiczny?

Trzeba patrzeć na OWU, ale zwykle nie. Okno dachowe tak, dach panoramiczny nie. 

Napisano
9 minut temu, angrius napisał(a):

Pytanie do osób mających kontakt z dachem panoramicznym. Jak się takie coś sprawuje? Auto się mocno nagrzewa? Albo wychładza zimą? Jest to w miarę wytrzymałe np gdy kasztanem dostaniemy z drzewa... Czy ubezpieczenie szyb obejmuje też dach panoramiczny?

Ja polecam, nie otwierany nie przecieka ;]

Kolega w 10 letnim mondeo narzeka, że jego się już nie otwiera.

Reasumując nieotwierana panorama ok, otwierana też ok dopóki na gwarancji albo się nie zepsuje :oki:

Napisano
51 minut temu, sherif napisał(a):

Od nagrzewania w upał jest zasłonka.

Ta, powiedz to teslarzom. 😆

Edytowane przez iwik

Napisano
16 minut temu, iwik napisał(a):

Ta, powiedz to teslarzom. 

Im to pasuje;]

Napisano
14 minut temu, Rado_ napisał(a):

Im to pasuje;]

Bo to dodatkowy feature 😀

Napisano
17 godzin temu, angrius napisał(a):

Wszystko zależy w jakim aucie. Są takie dachy co ulegają awarii a są też takie co działają latami. 

Napisano
17 godzin temu, angrius napisał(a):

oczywiście, że się nagrzewa, fizyki nie oszukasz. Większość aut ma też słabe zasłonki, chyba tylko raz widziałem porządną zasłonkę z pseudo izolacją termiczną.

W niektórych autach jest też większy hałas. Poszukaj info o konkretnym modelu.

To jest temat, który mocno zależy od preferencji. Ja np. nie lubię i uważam, że bezsensowną rzecz, a mam w obu autach, bo zwyczajnie wersje wyposażeniowe, które mnie interesowały miały to w standardzie i nie można było z tego zrezygnować. Cały czas mam zasłonięte, a i tak mnie wkurzają :)

Z drugiej strony masz wielu użytkowników dla których to must have i bez tego by auta nigdy nie kupili.

Napisano
9 minut temu, bergerac napisał(a):

oczywiście, że się nagrzewa, fizyki nie oszukasz. Większość aut ma też słabe zasłonki, chyba tylko raz widziałem porządną zasłonkę z pseudo izolacją termiczną.

W niektórych autach jest też większy hałas. Poszukaj info o konkretnym modelu.

To jest temat, który mocno zależy od preferencji. Ja np. nie lubię i uważam, że bezsensowną rzecz, a mam w obu autach, bo zwyczajnie wersje wyposażeniowe, które mnie interesowały miały to w standardzie i nie można było z tego zrezygnować. Cały czas mam zasłonięte, a i tak mnie wkurzają :)

Z drugiej strony masz wielu użytkowników dla których to must have i bez tego by auta nigdy nie kupili.

Trochę mam podobnie. 2x Subaru Outback, każdy miał w std dach otwierany. W Volvo niekoniecznie chciałem, ale było w pakiecie w wersji wyposażenia. Nawet jak dla żony auto kupowaliśmy to był cały dach szklany :). Tak wyszło ... ale ja akurat używam, może nie jakoś często, ale fajna rzecz taką wiosną czy latem jechać przy otwartym dachu. Jak nie otwieram to też zwykle mam zasłonięty, bo IMO jedyny sens to tylko otwierany.

Są natomiast tacy, jak mój kolega co musi mieć dach otwierany. Jak zauważyłem często jeździ z wyłączoną AC oraz wentylacją a otwartym oknem. 

Napisano
35 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

Wszystko zależy w jakim aucie. Są takie dachy co ulegają awarii a są też takie co działają latami. 

To chyba w jakiś mocno starych czy zaniedbanych konstrukcjach. W latach 90 dużo osób dokładało szyber dachy, z tymi rzeczywiście bywało różnie. 

Napisano
17 godzin temu, komor napisał(a):

Reasumując nieotwierana panorama ok, otwierana też ok dopóki na gwarancji albo się nie zepsuje :oki:

nieotwierana to już zupełnie bez sensu rozwiązanie, żadnego aspektu już wtedy praktycznego nie ma, tylko wady - ciężki dach i spieprzona termika.

przy otwieranym to można chociaż wiatr we włosach poczuć :) 

Napisano
  • Popularny post

Przy nieotwieranym chodzi o światło i poczucie przestronnosci

Napisano
8 minut temu, zenek111 napisał(a):

NIe przemawia do mnie ten argument. W aucie i tak jest jasno bo w koło jest przeszklenie, tym bardziej dla kierowcy te światło wew nie jest do niczego potrzebne. Znajomy ma ten patent w P308 i się własnie dziwi .. komu to potrzebne :).

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

NIe przemawia do mnie ten argument. W aucie i tak jest jasno bo w koło jest przeszklenie, tym bardziej dla kierowcy te światło wew nie jest do niczego potrzebne. Znajomy ma ten patent w P308 i się własnie dziwi .. komu to potrzebne :).

Bardziej to zauwazaja Ci co siedza z tyłu

Napisano

Idealny jest nieotwierany. Te otwierane wcześniej czy później zaczynają świszczeć. 

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

nieotwierana to już zupełnie bez sensu rozwiązanie, żadnego aspektu już wtedy praktycznego nie ma, tylko wady - ciężki dach i spieprzona termika.

A ja widzę to odwrotnie. Otwierany jest bez sensu - cięższy niż zwykły dach, zabiera przestrzeń nad głową, może zacząć przeciekać, szumić wiatrem i generalnie sie posuć... Jak otworzysz, to hałasuje. Latem zamknięty, bo klimatyzacja i tak działa... Zimą zamknięty, bo zimno. Tylko kilka dni przejściowych się go otworzy...

Stały dach szklany - dużo więcej światła, szczególnie z tyłu. Teraz robią takie ze szkła zasłaniającego się przez podanie napięcia, bez żadnych zasłonek i klapek...

Edytowane przez grogi

Napisano
33 minuty temu, grogi napisał(a):

A ja widzę to odwrotnie. Otwierany jest bez sensu - cięższy niż zwykły dach, zabiera przestrzeń nad głową, może zacząć przeciekać, szumić wiatrem i generalnie sie posuć... Jak otworzysz, to hałasuje. Latem zamknięty, bo klimatyzacja i tak działa... Zimą zamknięty, bo zimno. Tylko kilka dni przejściowych się go otworzy...

Stały dach szklany - dużo więcej światła, szczególnie z tyłu. Teraz robią takie ze szkła zasłaniającego się przez podanie napięcia, bez żadnych zasłonek i klapek...

dlatego pisałem, że dla mnie ogólnie jest to bez sensu rozwiązanie :) Chociaż nie wiem jaką przestrzeń zabiera, przeciekanie itd to chyba w jakiś najnowszych samochodach, w tych z początku 2000 :)  

Zasłanianie przez podanie napięcia kompletnie nie izoluje termicznie (te zasłonki też guffo warte, ale zawsze coś).

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Bardziej to zauwazaja Ci co siedza z tyłu

Taa, Ci co siedzą z tyłu wolą się w telefon patrzeć, więc bez różnicy.

U mnie jak dach jest nie otwarty to jest zasłonięty, ale fakt z tyłu to chyba tylko raz z imprezy  jechałem i ostatnie czego mi było trzeba to słońce z dachu :phi:.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Wolałbym otwierany, ale tafla szkła na dachu robi swoje że jestem w stanie nie czepiać się. Przede wszystkim jest opcja zobaczenia z autostrady samolotu lecącego nad Twoją głową, w szyberku zawsze coś będzie przeszkadzać ;]

2 godziny temu, sherif napisał(a):

Też tak myślałem. Ostatnio jechałem focusem kombi z ciemną podsufitką, ciemnica jak cholera. Póki nie zobaczysz różnicy to nie widać dodatkowego aspektu jakim jest mega doświetlone wnętrze. A termika jest dostateczna. Od tego jest klima żeby odpowiednio schodziła wnętrze przed jazdą :oki:

Napisano

Jak jedziesz z boxem czy bagażnikiem rowerowym to słychać różnice vs samochód bez szkła na dachu

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Najpierw dali czarne podsufitki, a potem musi być światło przez dach by było poczucie przestronności. :hehe:

Napisano

A mi sprzedawca w Volvo zdecydowanie odradził mimo że panorama była w pakiecie ktory wybrałem. 

Wady:

-okolo 40-50kg cieższe auto i te kilogramy wozisz cały czas - jakis wpływ na spalanie to ma

-słyszalny przy predkosciach autostradowych

-niżej podsufitka co może wkurzać już przy wzroscie pow 185cm.

-wymaga konserwacji  i czyszczenia

-w niektorych markach mocno awaryjny

-środek ciezkości podniesiony - nie wiem czy to odczuwalne w typowych zakrętach ale pewnie w Alpach już tak :)

-gorąco z góry w letnie upały, zaslona nie jest idealnym izolatorem

Zalety

-jasniej w środku

-chwilowy szpan jak kogoś wieziesz

-można wywietrzyć szybko auto

Edytowane przez Truecolor

Napisano
21 godzin temu, angrius napisał(a):

Mam drugie auto z panoramą (a w domu to już czwarte z tą opcją) i Ci powiem, że jest to mało problematyczna opcja. Nie wyobrażam sobie już auta bez tego Jest widniej, mam poczucie, że w aucie jest więcej przestrzeni, można sobie dach otworzyć i mieć "namiastkę" auta bez dachu :phi:, jeśli stoisz tuż przy samym sygnalizatorze, to przez dach widać sygnalizator ;]

Co do nagrzewania - tak, nagrzewa się gdy auto stoi cały dzień na słońcu. Czy bardziej niż bez - no nie wiem - i tak auto wietrzy się przed ruszeniem. Podczas jazdy nie zaobserwowałem róznicy w nagrzewaniu w słoneczny dzień. Ja latem, parkując na zamkniętym terenie tobię tak, że minimalnie uchylam dach, zasłaniam zasłonkę przeciwsłoneczną pod nim i wówczas całe ciepło, jakie powstało w środku, ulatuje i per saldo auto się nagrzewa dużo mniej niż przy dachu blaszanym. W razie deszczu, można zamknąć panoramę z pilota. Panorama w ogóle to pozwala bardzo szybko przewietrzyć wnętrze.

Co do zimy - bez różnicy. Jak jest mróz, to wsiadasz do zimnego auta i jest zimno. Jeździłem i przy -30 i różnicy nie widzę. Mam 190, nigdy nie jeżdżę w czapce i nie czułem żeby mi "ciągneło" bardziej niż w aucie w którym miałem nad sobą cienką blaszkę i kawałek obitej materiałem tektury.

Co do wytrzymałości - jest to bardzo mocne. Zdarzyło mi się, że przejeżdżałem pod wiaduktem skąd spadło kilka kamyczków - na lakierze dachu odpryski, a po szybie w panoramie nic nie było widać. Kasztan lub orzech to myślę że nie raz mi spadł pod pracą i znajdowałem potem za wycieraczką. To jest bardzo gruba szyba wielowarstwowa. Czasem w ogłoszeniach widać auta po gradobiciu - buda cała powgniatana, a panorama cała (wiadomo - w pewnym momencie też się poddda.. no ale prędzej całe auto szrot).

Co do ubezpieczenia - kiedyś gość w ASO mi powiedział, że któryś ubezpieczyciel nie traktuje panoramy jako szyby, tylko element blacharski. De facto - IMO prędzej cały dach będzie do wymiany niż sama panorama.

Co do wad (wielu pewno na to czekało ;) 😞

- trzeba raz do roku poddać konserwacji: smarowanie prowadnic, czyszczenie i smarowanie uszczelek, czyszczenie odpływów. Bez smarowania może piszczeć, trzeszczeć ,pukać - dodatkowe dźwięki mogą być nie tylko przy otwieraniu, a nawet gdy dach jest zamknięty (im sztywniejsze zawieszenie auta, tym większa szansa na dodatkowy akompaniament),

- ja miałem fuckup że mi pociekła panorama w Seacie  - wada konstrukcyjna, którą po fabryce skutecznie poprawiłem. Na końcu przewodów odpływowych producent założył sitka przeciw owadom - niestety było to tuż za tylnym kołem 🤦‍♂️ i po zimie zapchało się to błotem z drogi. Podczas ulewy przewód nie był w stanie się opróżnić i przelało mi się górą do bagażnika. Wywaliłem te sitka i przez kolejnych 5 lat problemu nie było. W BMW problem nie wystąpił, bo jest endemiczny dla VW i pochodnych.

- sąsiad w Mercedesie CLA 45 miał problem prowadnicami. IMO na własne życzenie, bo jak tylko się słońce pojawiło, to jeździł z dachem otwartym na maxa - jest tam dość duża tafla tego szkła (ciężkie to) i można tym bardzo daleko do tyłu wyjechać... i tu chyba czegoś nie policzyli dobrze i się "wydęło". Ja u siebie do samego końća otwieram raz na rok, tylko do konserwacji, ale nigdy tak nie jeżdżę.

- kiedy się jeździ z otwartym (nie uchylonym) dachem, to na tylnej kanapie dosć szybko robi się brudno :phi:

- trochę więcej szumów na autostradzie.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Też tak myślałem. Ostatnio jechałem focusem kombi z ciemną podsufitką, ciemnica jak cholera. Póki nie zobaczysz różnicy to nie widać dodatkowego aspektu jakim jest mega doświetlone wnętrze. A termika jest dostateczna. Od tego jest klima żeby odpowiednio schodziła wnętrze przed jazdą :oki:

W tym sezonie jeździłem na przemian: cabrio, targa, auto z szyberdachem, auto z czarnym dachem (bez okna). Generalnie największy fun jest cabrio, reszta to namiastki. Wszędzie światła jest IMO wystarczająco, nawet z zamkniętym czarnym dachem :). Przynajmniej nic nie świeci w czerep jak sie stoi w korku podczas upałów.

59 minut temu, 5zymi napisał(a):

Jak jedziesz z boxem czy bagażnikiem rowerowym to słychać różnice vs samochód bez szkła na dachu

Słychać, słychać tj w każdym innym aucie jak się założy bagażnik :).

Napisano

widze ze jest pelno zwolennikow i przeciwnikow kazdej opcji ;]

czyli po prostu musi to pasowac konkretnej osobie :jem:

ja tez jestem zwolennikiem na caly dach i nieotwieranych, wtedy jest mega doswietlenie i nie jezdzi sie jak w trumnie ;]

Napisano

Mam od roku i jestem stanowczo fanem. 

Pewnie szybciej się latem nagrzewa, ale uchylenie lub otwarcie powoduje szybkie przewietrzenie.

Na plus fajnie doświetlenie wnętrza, wydaje się jakoś przestronniej 👍

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

ja tez jestem zwolennikiem na caly dach i nieotwieranych, wtedy jest mega doswietlenie i nie jezdzi sie jak w trumnie ;]

W sumie i tak trumna tyle, ze z przezroczystym wiekiem:old:

Napisano
7 godzin temu, bergerac napisał(a):

Ja - w swoim struclu - nie narzekam. Latem zawsze roleta zamknięta i nie odczuwam zbytniego nagrzewania. Klima spoko daje radę.

Poprzednie auta miałem z klasycznym dachem i nie widzę różnicy. Ani w kwestii temperatury ani hałasu.

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Nie no jednak jest zauważalna roznica

Mam u siebie i wiekszosc czasu jeżdżę z odsłoniętym, jak czasami zaslonie to od razu widac roznice. Przy czym to szklo jest przyciemnione, wiec wiekszosc lata jeżdżę bez zasłony i jakoś nie odczułem zwiększonego nagrzewania sie ale tez niezbyt czesto auto pod chmurka stoi, a na pewno nie przeszkadza słońce w czasie jazdy.

Napisano
4 godziny temu, zinger napisał(a):

Nie no jednak jest zauważalna roznica

Mam u siebie i wiekszosc czasu jeżdżę z odsłoniętym, jak czasami zaslonie to od razu widac roznice. Przy czym to szklo jest przyciemnione, wiec wiekszosc lata jeżdżę bez zasłony i jakoś nie odczułem zwiększonego nagrzewania sie ale tez niezbyt czesto auto pod chmurka stoi, a na pewno nie przeszkadza słońce w czasie jazdy.

dokldnie mialem w C4GP caly dach + elektryczna zaslonke, nawet niepamietam kiedy byla zaslonieta bo prawie nigdy.

pozniej w tesli Y, bez zaslonki bo tam bieda, zero problemow a doswietlenie MEGA :jem:

Napisano
W dniu 1.10.2025 o 17:02, angrius napisał(a):

Jak dach to tylko otwierany / uchylany. Mam w kolejnym aucie i polecam. 

Napisano

Świetny bajer, miałem w 3 autach (jedno z nich dalej w domu). W każdym następnym też chętnie będę miał!

Napisano

Mam w Jagu, u mnie akurat nieotwierany (były różne opcje).

Plusy:

- Genialnie wygląda, zwłaszcza z tylnych siedzeń

- Wersja nieotwierana nie ma żadnych belek, łączeń, wzmocnień, nic. Po prostu olbrzymia tafla szkła na całe auto. Otwierane często nie otwierają się całe więc mają łączenie przez środek, które psuje widok.

- Nic nie hałasuje, nie cieknie, nie dostarcza żadnych nieprzyjemnych efektów.

- U mnie jest roleta, można zasłonić.

- Lubią go zwłaszcza dzieci na tylnym siedzeniu.

Minusy:

- Cena

- Roleta nie zaciemnia w 100%, jest półprzezroczysta. Dla mnie ok ale komuś może przeszkadzać.

- Jak auto jest brudne to na dachu też widać brud i to nieładnie wygląda.

Ani plusy ani minusy:

- Nie zauważyłem nadmiernego nagrzewania wnętrza ani jego chłodzenia. Jeżdżę z otwartą roletą nawet w czasie największych upałów. Miałem wcześniej identyczny samochód bez tego dodatku i nie ma różnicy, może te auta mają tak wydajny system HVAC że nie widać różnicy. W obu autach jednak jest/była jasna skóra. Nie wiem jak by było z czarną.

- Nie martwię się o wytrzymałość, mam w pobliżu kasztanowce, nie raz dostałem kasztanem i nic. Ale gradu jeszcze nie testowałem. Podobno to jest dużo wytrzymalsze niż normalne szyby.

- Niby podnosi środek ciężkości ale jak pisałem, miałem wcześniej identyczne auto bez tego dodatku i prowadziło się dokładnie tak samo.

Wnioski: Jak ktoś lubi to brać, nie ma merytorycznych argumentów przeciw (poza ceną). To kwestia preferencji, np. moja żona miała ale ciągle był zasłonięty bo ją wkurzał więc w kolejnych autach nie ma. Ja mogę mieć albo nie mieć, to nie jest must-have, chociaż gdybym teraz znów konfigurował auto to pewnie też bym dopłacił żeby mieć.

:ok:

Napisano

Ceny są dość niskie więc to kolejny plus za szklanym dachem👍 

Napisano

Ja sam się łamałem bo przez 25 lat jeździłem bez, ale ostatecznie domówiłem po złożeniu zamówienia.

-Podobno jest głośniej - ja tego jakoś nie zauważam, dużo większy hałas moim zdaniem robią badziewne głośne opony.
-Czy się nagrzewa mocniej? Na postoju jak zostawisz samochód to tak ale w czasie jazdy nie ma różnicy

-W samochodzie jest jaśniej - nie jest to dodatek dla tych co lubią przyciemniane szyby

-Wiem że niektórych może razić słońce, i dostałem takie opinie że nie daliby rady z tym jeździć na codzień bo ich oczy męczą

-Ja akuram mam czarną podsufitkę i oryginalna roleta też jest czarna i gruba, po zasunięciu nawet w słoneczny dzień nic nie przebija do środka.

-Jeżeli chodzi o wytrzymałość to tak jak niedawno było napisane, wydaje mi się to solidne.

Z minusów to VW ma przeciekające panoramy i wszyscy o tym wiedzą. Wszystkie problemy się pojawiają jeżeli ktoś nie dba, ale wystarczy dwumetrowy wyciorek z TEMU za 10 zł i raz w sezonie przeczyścić 4 odpływy z dachu. Dla spokoju sumienia można nasmarować prowadnicę i tak zadbany dach będzie służył długo.

Przyznam że uwielbiam ten dodatek, bardzo przyjemnie się z tym jeździ. Cztery filmiki które moim zdaniem najbardziej pokazują co i jak: 

FILMIK1   FILMIK2   FILMIK3   FILMIK4TEST

Nie wiem jak we wcześniejszych wersjach ale od 2020 roku VW ma funkcję że po drugim wciśnięcu przycisku okno otwiera się jeszcze szerzej do samogo końca (przednia szyba całkowicie nachodzi na tylną) - trzeba dwukrotnie nacisnąć przycisk.

Edytowane przez bengamin

Napisano

Panorama dach to fajny dodatek a im większy tym lepiej, jak są otwierane to nie ma problemu czy lato czy zima bo mają też zasłonki i można sobie regulować czy chcemy więcej słońca czy mniej.

Miałem w 308 CC składał się z resztą dachu do bagażnika i był piękny kabriolet.

Mialem w C Coupe ,słuchać było szumy przy większych prędkościach jak była firanka odsłonięta.

Mam w Macan i jest super.

Mialem na tydzień Taycan Turbo Cross Turismo i ten miał kompletnie cały dach szklany ,ten się sam przyciemniał jak za mocno świeciło i nie wiem czy by mi to nie przeszkadzało że nie mam na to wpływu czy możliwości regulacji.

Super rzecz szczególnie jak się jeździ jakimiś  trasami np, przez Szwajcarskie autostrady albo na Lazurowe wybrzeże.

Napisano

Zupełnie zbędny dodatek. Mało co wnosi , a kosztuje sporo. Czyli chwyt marketingowy. Dla tych co koniecznie chcą mieć taki gadżet , poza tym niekoniecznie , chyba że diler da za friko dla zachęty. Miałem dwa razy , więc wiem o czym piszę. Teraz nie mam i jest mi z tym dobrze.

Edytowane przez pcz

Napisano

Ja do karoqa nie brałem, natomiast jeździłem takim na jazdach testowych przed zakupem i ten dach szklany mnie po prostu irytował.

Napisano

Miałem passata b8 z akustycznymi szybami i panoramą.

Po wygłuszeniu auta, paneli, plastikow, nadkoli auto stało się abstrakcyjnie wręcz ciche i komfortowe... nie bylo słychać niczego oprócz tej cholernej panoramy która pracowała na nierównościach powodując denerwujące trzeszczenie. Nie głośne, raczej delikatne, odgłos ocierania gumy o gumę,  ale wciąż bylo to słyszalne i beznadziene bo nic nie było można już z tym zrobić.

Żadne smary, silikony, specjalne środki do panoram nie pomagały bo ta tafla po prostu pracowała razem.z nadwoziem i gdzieś musiało być troszkę ciaśniej i klikało-tarło.

Napisano
1 godzinę temu, dirkdiggler napisał(a):

Po wygłuszeniu auta, paneli, plastikow, nadkoli auto stało się abstrakcyjnie wręcz ciche i komfortowe... nie bylo słychać niczego oprócz tej cholernej panoramy która pracowała na nierównościach powodując denerwujące trzeszczenie. Nie głośne, raczej delikatne, odgłos ocierania gumy o gumę,  ale wciąż bylo to słyszalne i beznadziene bo nic nie było można już z tym zrobić.

Żadne smary, silikony, specjalne środki do panoram nie pomagały bo ta tafla po prostu pracowała razem.z nadwoziem i gdzieś musiało być troszkę ciaśniej i klikało-tarło.

Tandeta a nie panorama.

Napisano
13 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Tandeta a nie panorama.

albo zwyczajnie dobry słuch użytkownika 

Napisano

15 godzin temu, dirkdiggler napisał(a):

W sumie dokładnie taką samą opinie usłyszalem od sprzedawcy w salonie. Moglem dobrac panoramę za niecale 3k. Stwierdził że on odradza chyba że auto oddam od razu po 3 letnim leasingu. Wraz z upływem czasu halasy z niej się nasilają, pojawiają się problemy z mechanizmem i nieszczelności. Podobno jego panoramę załatwiło jedno przypadkowe otwarcie podczas zimy i zamknięcie z drobinkami lodu i wody. Potem to ponoć zamarzło i od tego czasu pojawiły się ogromne problemy ze szczelnością i jakością otwierania/działania. 

Napisano
2 minuty temu, Truecolor napisał(a):

W sumie dokładnie taką samą opinie usłyszalem od sprzedawcy w salonie. Moglem dobrac panoramę za niecale 3k. Stwierdził że on odradza chyba że auto oddam od razu po 3 letnim leasingu. Wraz z upływem czasu halasy z niej się nasilają, pojawiają się problemy z mechanizmem i nieszczelności. Podobno jego panoramę załatwiło jedno przypadkowe otwarcie podczas zimy i zamknięcie z drobinkami lodu i wody. Potem to ponoć zamarzło i od tego czasu pojawiły się ogromne problemy ze szczelnością i jakością otwierania/działania. 

to są często dosyć skomplikowane mechanizmy, silniczki, cięgna, uszczelki, rynienki, odpływy. Mówimy o takim otwieranym bo szkalny nieotwierany to inna historia. I racją jest, że można zepsuć jednym nieodpowiedzialnym ruchem np. właśnie w zimę. Do tego to ma dużo uszczelek które musza przylegać, plastikowych elementów, wszystko to latem nagrzewa się do ogromnych temperatur, zimą zamarza i po kilku latach zawsze będzie gorzej przylegać, zacznie hałasować, przeciekać. Fizyki się nie oszuka. Chyba że faktycznie leasing na 2-3 lata to raczej bez różnicy.

Miałem kiedyś Stilo ze z takim dachem. Tam był to jeszcze wyjątkowo skomplikowany mechanizm, bo samych szyb było chyba z 6. One się tak fajnie odsuwały i ustawiały pod kątem. Ale ilość mechanizmów w tym była kosmiczna po prostu. Co ciekawe to wszystko działało, ale po kupnie (używane auto) rozbierałem to, smarowałem, składałem i działało pięknie. Ale hałas był, bo uszczelki już były stare, wyraźnie było słychać świst od tego dachu. No i po paru latach zaczęła się robić kałuża pod nogami pasażera. Okazało się że odpływy z tego dachu idą w słupkach A no i zatkały się syfem po latach. Rozbieranie podszybia, przetykanie tych odpływów. Jak ktoś lubi sobie podłubać przy aucie to świetna sprawa ;]

Napisano
W dniu 1.10.2025 o 17:06, Danielpoz. napisał(a):

Same plusy😎

To minusy: waga, gorsza sztywność nadwozia, halas w kabinie, ryzyko uszkodzenia.

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

To minusy: waga, gorsza sztywność nadwozia, halas w kabinie, ryzyko uszkodzenia.

Szumów brak czyli same plusy😎

Napisano
3 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Nie chodzi o szumy, a o halas.

Hałasu brak😎

Napisano

A jak kwestia kapania skroplin rano w aucie parkowanym pod chmurką?  

Ja jechałem trzema takimi autami i było to dość dziwne uczucie. Touareg (kilkuletni), quashkai (nowy), oraz nastoletnia astra. Był to sezon późno jesienny i start wczesną porą dnia. Ale dość irytujące było to kapanie. 

Już może astrę z racji wieku pominę, gdyż ona miała kilku miesięczny postój przed wyjazdem i sopel lodu wisiał z dachu 🤣

Ale ten  quashkai, czy Touareg to mnie zniechęciły do kupna mojego B7 z panoramą na tamten czas. 

Edytowane przez Guzon87